Jean Simmons: cast.
Er zijn 74 films gevonden.

Her Own Rules

1998 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1998. Drama van Bobby Roth. Met o.a. Melissa Gilbert, Jeremy Sheffield, Lorraine Pilkington, Ginny Holder en Dorian Healy.

In dit voor tv gemaakte drama keert een vrouw terug naar Engeland, waar ze woonde voordat ze werd geadopteerd en naar Amerika verhuisde. Tijdens haar zoektocht naar het graf van haar biologische moeder ontdekt ze dat die helemaal niet dood is. Sentimenteel drama, naar een boek van Barbara Taylor Bradford, met in de hoofdrol Gilbert, die als meisje Laura Ingalls speelde in de populaire tv-serie Little house on the prairie. (RdL/VPRO Gids)

Barbara Taylor Bradford's Her Own Rules

1998 | Drama

Verenigde Staten 1998. Drama van Bobby Roth. Met o.a. Melissa Gilbert, Jeremy Sheffield, Jean Simmons, Ginny Holder en Lorraine Pilkington.

In dit voor tv gemaakte drama keert een vrouw terug naar Engeland, waar ze woonde voordat ze werd geadopteerd en naar Amerika verhuisde. Tijdens haar zoektocht naar het graf van haar biologische moeder ontdekt ze dat die helemaal niet dood is. Sentimenteel drama, naar een boek van Barbara Taylor Bradford, met in de hoofdrol Gilbert, die als meisje Laura Ingalls speelde in de populaire tv-serie Little house on the prairie. (RdL/VPRO Gids)

How to Make an American Quilt

1995 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1995. Drama van Jocelyn Moorhouse. Met o.a. Winona Ryder, Maya Angelou, Anne Bancroft, Ellen Burstyn en Samantha Mathis.

Deze episodisch film gaat over de lotgevallen van zeven vrouwen die samen een lappendeken maken. Het is patchwork in het groot, dat dikwijls bedreven wordt als een aantal vrouwen voor de gezelligheid bij elkaar zitten. In een landelijk Californisch oord vertellen de aanwezigen tijdens het handwerken hun soms pijnlijke romantische ervaringen, die kijker in onvermijdelijke flash-backs meemaakt.

Daisies in December

1995 | Romantiek, Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1995. Romantiek van Mark Haber. Met o.a. Joss Ackland, Jean Simmons, Pippa Guard, Judith Barker en Muriel Pavlov.

Mr. Carmody (Ackland) is een effectenmakelaar met pensioen. Hij woont in bij zijn zoon en diens gezin. In de kerstvakantie gaat het gezin skiën en Mr. Carmody wordt naar een hotel gestuurd aan de kust van Cornwall. Carmody heeft er een hekel aan om tussen oudere mensen te zijn.

One More Mountain

1994 | Avonturenfilm, Drama, Familiefilm

Verenigde Staten 1994. Avonturenfilm van Dick Lowry. Met o.a. Meredith Baxter, Chris Cooper, Larry Drake, Robert Duncan McNeil en Laurie O'Brien.

Een op ware feiten gebaseerd verhaal over het Amerikaanse gezin Reed die tijdens hun trek naar het Westen in 1846 strandden in de Sierra Nevada, een hooggebergte. Margaret (Baxter) en James Reed (Cooper) verlaten met hun kinderen hun noodlijdende boerenbedrijfje in Illinois om met de familie Donner via het Oregon-trail naar Californië te gaan. Als onderweg de koude invalt, besluiten de families ieder een verschillende route te volgen. Voor de Reeds is het erop of eronder tegenover Koning Winter.

Mysteries of the Bible: Moses at Mount Sinai

1994 | Documentaire

Verenigde Staten 1994. Documentaire van Lionel Friedberg. Met o.a. Richard Kiley en Jean Simmons.

Dit is de eerste van elf specials van een uur over verhalen uit de bijbel. Het uitgangspunt is bijzonder moeilijk, omdat er zelfs geen overtuigend bewijs is dat Mozes heeft bestaan, en er geen spoor is van de twaalf stammen van Israël die veertig jaar door de woestijn zwierven. Archeologen hebben geen beenderen of menselijke overblijfselen in de uitgestrekte woestijn gevonden. Het verhaal begint met Mozes als baby en eindigt met zijn laatste blik op het Beloofde Land, voordat hij stierf. Het programma vermeldt geen regisseur, maar het is duidelijk dat schrijver en producent Friedberg de teugels in handen heeft en het verhaal een solide structuur geeft. Hij brengt mensen, situaties en plaatsen thuis, behalve de mysterieuze plek van Mount Sinaï die nooit vastgesteld is. Hij probeert de plaats te bepalen als Jebel Musa in de Sinaï woestijn, of 45 km ten noorden van die plek, Sarabit El Khadem. Verteld door Kiley, met bijbelse passages, duidelijk voorgedragen door Jean Simmons. Het programma beantwoordt aan de behoefte aan bijbelse verhalen op tv, om hen die ze vergeten zijn eraan te herinneren als religieuze of literaire ervaring.

Miss Marple: They Do It With Mirrors

1991 | Misdaad, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1991. Misdaad van Norman Stone. Met o.a. Joan Hickson, Jean Simmons, Joss Ackland, Faith Brook en David Horovitch.

Miss Marple wordt door een oude schoolvriendin te logeren gevraagd om haar zuster te beschermen, die met haar uitgebreide familie op het terrein van een experimentele strafinrichting woont. Agatha Christie's bejaarde speurneus weet er wel weg mee. Ze ontdekt wie de moordenaar is die het gemunt heeft op andere gasten. Een elegant geheel.

Dark Shadows: Parts I-II

1991 | Horror

Verenigde Staten 1991. Horror van Dan Curtis. Met o.a. Ben Cross, Barbara Blackburn, Jim Fyfe, Joanna Going en Joseph Gordon-Levitt.

Geslaagde pilot voor de gereanimeerde gelijknamige reeks van tv-station NBC die een getrouwe bewerking is van de cult-serie van de jaren 1966-1971, toen uitgebracht door de zender ABC. Wie zich de afleveringen herinnert, valt op dat er niet gesjoemeld is met het oorspronkelijke verhaal. Bovendien zal deze kijker tevreden zijn over de rijker uitgevoerde produktie en de adequate spelers. Het verhaal gaat over Going, die de gouvernante wordt van de jonge Gordon-Levitt. De uilige neef van huishoudster McCarthy, Fyfe, stoot per ongeluk op de graftombe van Cross, een uit Engeland afkomstig familielid van Gordon-Levitt, die een heks in 1790 een blauwtje liet lopen en door haar tot vampier gemaakt werd. Hij ontwaakt - met een verschrikkelijke (bloed)dorst en trekt erop uit. Uiteraard maakt hij overal de nodige slachtoffers. Naar de personages die qua oorsprong bedacht werden door Art Wallace en tot scenario met toevoegingen werden bewerkt door Dan Curtis (het brein achter de oorspronkelijke serie), Hall Powell, Bill Taub, Steve Feke (die de supervisie over de produktie had) en John Boorstin, die alleen meeschreef aan deel twee, maar wel medeproducent was van beide delen. Het uitstekende camerawerk van deel één is van Dietrich Lohmann en dat van deel twee is van Chuy Elizondo. Wordt in Europa als één aflevering uitgezonden.

Miss Marple: Nemesis

1990 | Mysterie, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1990. Mysterie van Norman Stone en David Zucker. Met o.a. Joan Hickson, Faith Brook, Jean Simmons, Joss Auckland en David Horovitch.

Miss Marple (Hickson) krijgt een vreemde opdracht: er wordt haar 20.000 dollar in het vooruitzicht gesteld als ze een mysterie oplost. Haar wordt niet verteld waarom het gaat, ze weet alleen dat het een overleden miljonair betreft. Ze begint met een voor de hand liggend onderzoek onder diens vrienden- en kennissenkring. Ze moet er heel wat voor afreizen. Uiteraard ontrafelt zij de puzzel met combineren en deduceren. Doet u mee met het vinden van de dader? Aangename, maar onopwindende verfilming van een verhaal van Agatha Christie.

Laker Girls

1990 | Drama

Verenigde Staten 1990. Drama van Bruce Seth Green. Met o.a. Tina Yothers, Paris Vaughan, Shari Shattuck, Paul Johannson en Ken Olandt.

Zeer oppervlakkig verhaal over drie kandidates die meedoen aan de audities om cheerleader te worden bij de L.A. Lakers. De knellende vraag is: wat doet Jean Simmons in deze flop? Scenario van Robert Hamilton.

The Dawning

1988 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1988. Drama van Robert Knights. Met o.a. Anthony Hopkins, Rebecca Pidgeon, Jean Simmons, Trevor Howard en Tara MacGowran.

Zuid Ierland, 1920. Een jonge vrouw (ze is achttien) sluit vriendschap met een mysterieuze, actieve leider van de Sinn Fein (Hopkins). In het begin heeft ze het idee ze dat hij haar verloren vader misschien is. Een wat matte maar goed geproduceerde film naar een boek van Jennifer Johnston. Uitstekende rolbezetting, waaronder Trevor Howard in de rol van haar invalide grootvader. Dit was zijn laatste film.

Inherit the Wind

1988 | Drama

Verenigde Staten 1988. Drama van David Greene en David Green. Met o.a. Kirk Douglas, Jason Robards, Jean Simmons, Darren McGavin en Megan Follows.

Een bloedeloze verfilming van het gedenkwaardige Broadway- toneelstuk over een vrijzinnige denkende leerkracht die de theorie van Darwin boven de bijbelse stelt. Als gevolg moet een beroemde advocaat bij een proces te hulp schieten. Dit verhaal werd al eerder verfilmd in 1960. Verknald door de botsende stijlen van de twee sterren en de verwijdering van enkele sleutel-scènes waarin de bijfiguren een rol spelen. John Gay deed de bewerking en de producer was Peter Douglas, de zoon van Kirk.

Going Undercover

1988 | Komedie

Verenigde Staten 1988. Komedie van James Kenelm Clarke. Met o.a. Chris Lemmon, Jean Simmons, Lea Thompson, Mills Watson en Viveca Lindfors.

De derrderangs privé-detective Lemmon wordt ingehuurd om een oogje te houden op rijkeluisdochter Thompson, tijdens haar rondreis door Europa. Ze wordt niettemin ontvoerd. Een stompzinnige komedie die in 1984 werd gemaakt en terecht vier jaar lang in de kast heeft gelegen. Ook bekend als THE YELLOW PAGES.

Miss Marple: Nemesis

1987 | Thriller

Verenigd Koninkrijk 1987. Thriller van Norman Stone en David Zucker. Met o.a. Jean Simmons, Faith Brook, Frank Gatliff, Peter Tilbury en Joan Hickson.

Een miljonair laat na zijn dood een oproep aan Miss Marple na om een misdaad te onderzoeken waarover ze geen informatie krijgt. Ze krijgt de instructie een bustocht langs historische huizen te maken en wordt uitgenodigd op the Old Manor in Abbey Dulcis. Hier vindt vervolgens een moord plaats

North and South - Book II

1986 | Historische film, Drama

Verenigde Staten 1986. Historische film van Kevin Connor. Met o.a. James Read, Patrick Swayze, Kirstie Alley, David Carradine en Mary Crosby.

Het vervolg van NORTH AND SOUTH. We blijven een tweetal families volgen, een uit het Noorden en de andere uit het Zuiden, gedurende de Amerikaanse burgeroorlog. We zien regelmatig vechtpartijen, maar deze tweede reeks laat vooral zien dat er midden in de oorlog blijkbaar veel tijd was voor liefdesperikelen. Het is daardoor meer een soap-opera geworden dan een historisch spektakel. Een topzware sterbezetting, zoals gebruikelijk bij dergelijke groots opgezette series. Gebaseerd op de roman Love and War van John Jakes.

North and South

1985 | Avonturenfilm, Historische film

Verenigde Staten 1985. Avonturenfilm van Richard T. Heffron. Met o.a. Patrick Swayze, Kirstie Alley, Georg Stanford Brown, David Carradine en Johnny Cash.

Mini-serie in zes delen. Het moest ervan komen, na het immense succes van THE BLUE AND THE GRAY moest de burgeroorlogperiode verder worden geëxploiteerd. De basis van het scenario is de vriendschap tussen de Zuidelijke plantagebezitter Swayze en de Noordelijke industrieel Read. Een relatie die al dateert van hun dagen in West Point. Ze komen bij elkaar op bezoek en zo leren we de situatie en de opvattingen kennen in beide delen van Amerika rond 1860. Daarnaast lopen hele series dramatische liefdesrelaties, intriges, kortom alles wat de aandacht van een massa-publiek maar kan boeien. De kijkcijfers gaven de producers gelijk. Gebaseerd op de roman van John Jakes.

Midas Valley

1985 | Drama

Verenigde Staten 1985. Drama van Gus Trikonis. Met o.a. Jean Simmons, Robert Stack, George Grizzard, Brett Cullen en Joseph Hacker.

Een kloon van Falcon Crest en/of Knots Landing die zich afspeelt in Silicon Valley in Noord- Californië. Een pilot voor een serie die gelukkig nooit is doorgegaan.

The thorn birds

1983 |

Verenigde Staten 1983. Daryl Duke. Met o.a. Jean Simmons, Rachel Ward, Richard Chamberlain en Barbara Stanwyck.

Een kloon van Falcon Crest en/of Knots Landing die zich afspeelt in Silicon Valley in Noord- Californië. Een pilot voor een serie die gelukkig nooit is doorgegaan.

The Thornbirds

1983 | Drama

Verenigde Staten 1983. Drama van Daryl Duke. Met o.a. Richard Chamberlain, Rachel Ward, Jean Simmons, Ken Howard en Mare Winningham.

Razend populaire mini-serie in vier delen naar de internationale bestseller van Colleen McCullough met Chamberlain als een katholieke priester in Australi[KA3]e, die kiezen moet tussen zijn roeping en de liefde voor een vrouw (Ward); hun paden blijven zich daarna kruisen, omgeven door ambitie, macht, rijkdom, angst, wraak en liefde. Het verhaal strekt zich uit over een periode van veertig jaar, en begint in 1920. Chamberlain werd `The King of the Mini-series` (eerder al had hij succes met SHOGUN) en de serie werd een wereldhit. Chamberlain en Stanwyck ontvingen beiden de Golden Globe en Emmy's gingen naar Stanwyck, Kiley en Simmons. Op video iets ingekort en uitgebracht in drie delen, van resp. 147m, 184m en 136m.

Jacqueline Susann's Valley of the Dolls

1981 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1981. Drama van Walter Grauman en Walter E. Grauman. Met o.a. Catherine Hicks, Lisa Hartman, Veronica Hamel, David Birney en Jean Simmons.

Een modernisering van de bestseller 'met personages en materiaal, gecreëerd door Miss Susann, die ze wegliet uit de gepubliceerde roman'. Een glad gemaakt, romantisch drama, net zo'n onbenullig vermaak als de bioscoopversie uit 1967.

Golden Gate

1981 | Drama

Verenigde Staten 1981. Drama van Paul Wendkos. Met o.a. Jean Simmons, Richard Kiley, Perry King, Robyn Douglass en Mary Crosby.

Vlotte pilot van melodramatische tv-serie over een uitgeversconcern en de strijd om het uit handen van een gewetenloze belegger te houden. Geschreven door Stirling Silliphant, en machinaal geacteerd.

A Small Killing

1981 | Misdaad

Verenigde Staten 1981. Misdaad van Steven Hilliard Stern. Met o.a. Edward Asner, Jean Simmons, Sylvia Sidney, Andrew Prine en J. Pat O'Malley.

Sidney, een oude zwerfster, wordt dood aangetroffen tussen haar vuilnisbakken. Het blijkt dat ze af en toe werkte voor een drugshandelaar en dat ze van tijd tot tijd een grammetje van het spul achterhield. Asner, undercover-agent, gaat samen met Simmons, sociologe die zich het lot van oude zwervers aantrekt, op zoek naar de moordenaar. Vermomd als 'bag lady' lokt Simmons de misdadigers aan. Niet bepaald origineel verhaal, door scenarioschrijver Burt Prelutsky geput uit de roman The Rag Bay Clan van Richard Barth, komt vooral tot leven door het spontane en frivole spel van de twee hoofdrolspelers, die aanvankelijk elkaars tegenpolen zijn maar uiteindelijk compleet naar elkaar toe te groeien. De film vraagt ook aandacht voor de daklozen die moeten leven van het afval van hen die het beter hebben. Gefotografeerd door Howard Schwartz.

A Small Killing

1981 |

Verenigde Staten 1981. Steven Hilliard Stern. Met o.a. Mary Jackson, Edward Asner, J. Pat O'Malley, Andrew Prine en Jean Simmons.

Sidney, een oude zwerfster, wordt dood aangetroffen tussen haar vuilnisbakken. Het blijkt dat ze af en toe werkte voor een drugshandelaar en dat ze van tijd tot tijd een grammetje van het spul achterhield. Asner, undercover-agent, gaat samen met Simmons, sociologe die zich het lot van oude zwervers aantrekt, op zoek naar de moordenaar. Vermomd als 'bag lady' lokt Simmons de misdadigers aan. Niet bepaald origineel verhaal, door scenarioschrijver Burt Prelutsky geput uit de roman The Rag Bay Clan van Richard Barth, komt vooral tot leven door het spontane en frivole spel van de twee hoofdrolspelers, die aanvankelijk elkaars tegenpolen zijn maar uiteindelijk compleet naar elkaar toe te groeien. De film vraagt ook aandacht voor de daklozen die moeten leven van het afval van hen die het beter hebben. Gefotografeerd door Howard Schwartz.

The Home Front

1980 | Drama

Verenigde Staten 1980. Drama van Harry Harris. Met o.a. Craig Stevens, Jean Simmons, Nicholas Hammond, Martina Deignan en Dane Witherspoon.

Een film rond de familie Travis (de eerste vijf genoemde acteurs), spelend in WO II. Ondanks de sterke hoofdrolbezetting en een aantrekkelijk scenario van Rita Lakin werd deze pilot geen succes en volgde er geen serie.

Thief Beggerman

1979 | Drama

Verenigde Staten 1979. Drama van Lawrence Doheny. Met o.a. Jean Simmons, Glenn Ford, Lynn Redgrave, Tovah Feldshuh en Andrew Stevens.

Verdere moeizame verwikkelingen rond de familie Jordache achter in de jaren zestig, tegen de achtergrond van het valse wereldje van het filmfestival in Cannes. Een soap-opera van hoog niveau, helemaal in de traditie van zijn veeldelige voorganger, Irwin Shaw's[KA3] RICH MAN, POOR MAN.

Thief Beggarman

1979 |

1979. Lawrence Doheny. Met o.a. Anne Francis, Andrew Stevens, Bo Hopkins, Tovah Feldshuh en Jean Simmons.

Verdere moeizame verwikkelingen rond de familie Jordache achter in de jaren zestig, tegen de achtergrond van het valse wereldje van het filmfestival in Cannes. Een soap-opera van hoog niveau, helemaal in de traditie van zijn veeldelige voorganger, Irwin Shaw's[KA3] RICH MAN, POOR MAN.

The Dain Curse

1978 | Horror, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1978. Horror van E.W. Swackhamer. Met o.a. James Coburn, Hector Elizondo, Jason Miller, Jean Simmons en Paul Stewart.

Miniserie in drie delen. Na veertien jaar afwezigheid keert Coburn met deze film terug op tv als Dashiel Hammetts priv[KA1]e- detective Hamilton Nash. Hij duikt nu in een diamantenroof en vindt de meest vreemde figuren op zijn weg, zoals een vrouw die de vloek van haar familie op zich voelt rusten. Deze film werd door de Mystery Writers of America onderscheiden met de Edgarprijs (naar Edgar Alan Poe). Het scenario is van Robert W. Lenski. Het camerawerk is van Andrew Laszlo.

Dominique

1978 | Horror

Verenigd Koninkrijk 1978. Horror van Michael Anderson. Met o.a. Cliff Robertson, Jean Simmons, Jenny Agutter, Simon Ward en Ron Moody.

Zeer goede acteurs doen hun best in een teleurstellend horrorverhaaltje: invalide Simmons denkt dat ega Robertson haar krankzinnig wil maken; ze gaat dood, maar komt terug om bij hem te spoken.

Mr. Sycamore

1974 |

Verenigde Staten 1974. Pancho Kohner. Met o.a. Jason Robards, Sandy Dennis, Jean Simmons, Robert Easton en Mark Miller.

Een ietwat stoffige postbode met een vittende echtgenote (en een oogje op de plaatselijke bibliothecaresse) besluit de tredmolen van alledag te ontvluchten door de gedaante van een boom aan te nemen! Een curieus geval, helaas ondermijnd door de grove behandeling van de stof.

Say Hello to Yesterday

1971 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1971. Komedie van Alvin Rakoff. Met o.a. Jean Simmons, Leonard Whiting, Evelyn Laye, John Lee en Jack Woolgar.

Een belachelijk gegeven rond de veertigjarige Simmons die een affaire heeft met de tweeëntwintigjarige Whiting. Symbolische trekjes van regisseur Rakoff maken de bedoelingen nog duisterder.

The Happy Ending

1969 | Drama

Verenigde Staten​/​​Zuid-Afrika 1969. Drama van Richard Brooks. Met o.a. Jean Simmons, John Forsythe, Lloyd Bridges, Shirley Jones en Teresa Wright.

Oorspronkelijk intrigerende kijk op een modern huwelijk verwordt tot een eentonig gedreun, dat bijna niet meer ophoudt als Simmons van haar echtgenoot en het gezin wegloopt en probeert zichzelf terug te vinden. Michel Legrand-muziek met als hoogtepunt het liedje 'What Are You Doing The Rest Of Your Life'.

Heidi

1968 | Familiefilm

Verenigde Staten​/​​Duitsland 1968. Familiefilm van Delbert Mann. Met o.a. Maximilian Schell, Jean Simmons, Michael Redgrave, Walter Slezak en Jennifer Edwards.

Goedgemaakte versie van het klassieke verhaal van Johanna Spyri (1817-1901) met Edwards (de dochter van Blake Edwards) aan het hoofd van een goede rolverdeling. Scenario van Earl Hamner Jr., die bekend werd door de tv-serie The Waltons. Camerawerk van Klaus von Rautenfeld.

Rough Night in Jericho

1967 | Western

Verenigde Staten 1967. Western van Arnold Laven. Met o.a. Dean Martin, George Peppard, Jean Simmons, John McIntire en Slim Pickens.

Voormalig sheriff Alex Flood heeft het stadje Jericho volledig in zijn macht. Alleen de knappe Molly Lang wil niets van hem weten. De situatie verandert echter met het verschijnen van pokeraar Jim Dolan. Wanneer Flood handtastelijk tegenover Molly wordt, grijpt Dolan in en laat Floods winstgevende mijn ontploffen. Dit is aanleiding tot een openlijke strijd tussen Flood en Dolan. Bloederige western naar de roman 'The Man in Black' van Marvin H. Albert. De aantrekkelijke rolbezetting kan niet tegen de clichés op.

Divorce American Style

1967 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1967. Komedie van Bud Yorkin. Met o.a. Dick Van Dyke, Debbie Reynolds, Jason Robards, Jean Simmons en Van Johnson.

Na vijftien jaar vindt Barbara Harmon (Reynolds) dat haar huwelijk met Richard (Van Dyke) op een dood punt is beland. Op een avond is er flinke ruzie en Richard gaat ervandoor. Barbara vraagt de echtscheiding aan, waardoor Richard in financiële problemen komt. Dat is ook niet leuk voor zijn nieuwe vriendin Nancy. De enige oplossing is om Barbara aan een man te helpen en zo verlost te worden van de alimentatie. Scriptschrijver Norman Lear, die vaker samenwerkte met regisseur Bud Yorkin, verdiende met Divorce American Style een Oscarnominatie. Deze film is ondergewaardeerd, wellicht omdat de referentie aan de Mastroianni-klassieker Divorzio all'Italiana een flauwe parodie doet vermoeden. Dankzij het vlotte scenario en de sterke vertolking door Van Dyke en Reynolds gaat er niettemin een geheel eigen kracht uit van Divorce American Style.

Mister Buddwing

1966 | Drama

Verenigde Staten 1966. Drama van Delbert Mann. Met o.a. James Garner, Jean Simmons, Suzanne Pleshette, Angela Lansbury en Katharine Ross.

Miskleun. De overbekende plot doet Garner opdraven als een man met geheugenverlies die het verleden tracht in te vullen. Hij ontmoet diverse vrouwen die mogelijk deel hebben uitgemaakt van zijn vroegere bestaan.

Life at the Top

1965 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1965. Drama van Ted Kotcheff. Met o.a. Laurence Harvey, Jean Simmons, Honor Blackman, Michael Craig en Donald Wolfit.

Het vervolg van ROOM AT THE TOP gaat met dat verhaal een tiental jaren later verder, maar de film heeft kraak noch smaak - de beste momenten zijn de terugblikken naar de liefdesaffaire tussen Signoret en Harvey.

All the Way Home

1963 | Drama

Verenigde Staten 1963. Drama van Alex Segal. Met o.a. Jean Simmons, Robert Preston, Aline MacMahon, Pat Hingle en Michael Kearny.

Wanneer Preston bij een verkeersongeval om het leven komt, is dit een traumatische belevenis voor zijn vrouw Simmons en hun kinderen. Maar dankzij Simmons inzet komen de kinderen deze tegenslag te boven en beginnen ze een nieuw leven. Sterke evocatie van het leven in een klein stadje in het Amerika rond 1915, met knappe vertolking van Simmons. Boris Kaufman stond achter de camera van dit intelligent en charmant opgebouwd, maar deprimerend melodrama. Philip Reisman Jr. baseerde zijn scenario op het toneelstuk van Tad Mosel, dat op zijn beurt ontleend was aan de roman A Death in the Family van James Agee. Bernard Green componeerde een pakkende score.

The Grass Is Greener

1960 | Komedie, Drama

Verenigd Koninkrijk 1960. Komedie van Stanley Donen. Met o.a. Cary Grant, Deborah Kerr, Robert Mitchum, Jean Simmons en Moray Watson.

Engelse edelman Victor, Count of Rhyall (Grant) en zijn gade Hilary, Countess of Rhyall (Kerr) kunnen alleen nog maar in stijl blijven leven, als zij het voorouderlijke slot openen voor het publiek. Als toerist en oliebaron Charles Delacro (Mitchum) langskomt, raakt alles in rep en roer vooral als hij Hilary het hof gaat maken. De vriendin van Hilary, Hattie Durant (Simmons), laat het niet op zich zitten en begint Victor te veroveren. Heel leuk, luxueus geproduceerd, maar helaas denken de spelers af en toe dat ze op het toneel staan tussen hun fraaie decors. Het scenario is van Hugh Williams en Margaret Vyner. Het camerawerk is van Christopher Challis. Gefilmd in Technirama.

Spartacus

1960 | Avonturenfilm, Historische film, Drama, Actiefilm, Oorlogsfilm, Romantiek

Verenigde Staten 1960. Avonturenfilm van Stanley Kubrick. Met o.a. Kirk Douglas, Laurence Olivier, Peter Ustinov, Jean Simmons en Tony Curtis.

Epos rond slavenrebel Spartacus, die ten tijde van het Romeinse Rijk een opstand leidt tegen de decadente aristocratie. Indrukwekkend, vooral door de vakkundig opgezette vechtscènes en uitstekende acteurs: een charismatische Douglas, een geestige Ustinov en een seksueel ambivalente Olivier die naar eigen zeggen 'zowel van oesters als van slakken' houdt. De film werd door de in 1999 overleden grootmeester Kubrick beschouwd als het zwarte schaap binnen zijn oeuvre. Maar allerlei remakes kunnen natuurlijk niet tippen aan zijn origineel.

Elmer Gantry

1960 | Drama

Verenigde Staten 1960. Drama van Richard Brooks. Met o.a. Burt Lancaster, Jean Simmons, Dean Jagger, Arthur Kennedy en Shirley Jones.

Charlatan Lancaster voegt zich bij de evangeliste Simmons om mee te profiteren van haar rondtrekkende show. Reporter Kennedy probeert hun hypocrisie aan de kaak te stellen. Lancaster won met zijn titelrol een Oscar, evenals Jones met haar rol van een in de steek gelaten meisje dat prostituée is geworden. Brooks kreeg een Oscar voor het scenario. Een energieke bewerking van de roman van Sinclair Lewis over het middenwesten van de jaren 1920- 1930, een film die je beslist moet zien. Camerawerk van John Alton.

This Earth Is Mine

1959 | Drama

Verenigde Staten 1959. Drama van Henry King. Met o.a. Rock Hudson, Jean Simmons, Dorothy McGuire, Claude Rains en Kent Smith.

Een verknipte damesfilm die zich in de jaren 1930-40 in de wijngaarden van Californië afspeelt. Het liefdesverhaal van Hudson en Simmons staat centraal.

The Big Country

1958 | Western

Verenigde Staten 1958. Western van William Wyler. Met o.a. Gregory Peck, Charlton Heston, Carroll Baker, Burl Ives en Jean Simmons.

Grootse western rond botsende families, machismo en toegang tot water. Gregory Peck kreeg de hoofdrol van ervaren zeeman zonder geldingsdrang. Aan de wal in het wilde westen verlangt zijn aanstaande vrouw (Carroll Baker) haantjesgedrag op de lokale apenrots. Eerste kandidaat voor een krachtmeting is boerenknecht Steve (Charlton Heston), waarna de confrontaties zich in traag tempo ophopen. Met bijna drie uur speeltijd en bewust magere verhaaltjes belicht The Big Country vooral de mythische Amerikaanse frontier-mentaliteit die de ‘verovering van het continent’ (persmap 1958) mogelijk maakte.

Home Before Dark

1958 | Drama

Verenigde Staten 1958. Drama van Mervyn LeRoy. Met o.a. Jean Simmons, Dan O'Herlihy, Rhonda Fleming en Efrem Zimbalist jr.

Een schitterende zinvolle vertelling over Simmons die zich na behandeling in het ziekenhuis voor een zenuwinstorting weer aan het leven moet aanpassen. De opnamen werden in Massachusetts gemaakt.

Until They Sail

1957 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1957. Drama van Robert Wise. Met o.a. Jean Simmons, Joan Fontaine, Paul Newman, Piper Laurie en Sandra Dee.

Rechtbankmelodrama dat in Nieuw-Zeeland speelt in WO II over vier zussen (Fontaine, Simmons, Laurie en Dee) die liefde, misère en moord meemaken. Naar het verhaal van James A. Michener door Robert Anderson tot scenario bewerkt. Camerawerk van Joseph Ruttenberg. Gefilmd in CinemaScope.

This Could Be the Night

1957 | Komedie, Musical

Verenigde Staten 1957. Komedie van Robert Wise. Met o.a. Jean Simmons, Paul Douglas, Anthony Franciosa, Joan Blondell en Neile Adams.

Jonge onderwijzeres Simmons uit Massachusetts komt naar New York, waar zij geen ziel kent. Ze krijgt een baantje als secretaresse in de nachtclub van Douglas en Franciosa, een soort Bull Super en Hiep Hieper. De naïeve fijne dame komt in aanraking met ruige types, die in de bak hebben gezeten, stripteaseuses, vals zingende, schele zangeressen en allerlei andere randfiguren. Aanvankelijk kijkt iedereen op haar neer, maar geleidelijk vallen zij voor haar charme. Clichéverhaaltje binnen kluchtige omlijsting. Gebaseerd op de novellen van Cordeilia Baird Gross door Isobel Lennart tot scenario bewerkt. Het camerawerk is van Russell Harlan.

Hilda Crane

1956 | Drama

Verenigde Staten 1956. Drama van Philip Dunne. Met o.a. Jean Simmons, Guy Madison, Jean-Pierre Aumont, Judith Evelyn en Evelyn Varden.

Een zwierig melodrama over Simmons die twee keer is gescheiden en naar huis terugkeert om de werkelijke betekenis van het leven te leren.

Guys and Dolls

1955 | Musical

Verenigde Staten 1955. Musical van Joseph L. Mankiewicz. Met o.a. Frank Sinatra, Marlon Brando, Jean Simmons, Vivian Blaine en Stubby Kaye.

Amerikaans cultureel erfgoed van de bovenste plank, met Frank Sinatra als een failliete New Yorkse crimineel die met gokker Marlon Brando wedt dat hij geen kans maakt bij zendelinge Jean Simmons. Guys and Dolls is net als de oorspronkelijke Broadway-musical een aaneenschakeling van kleurrijke decors en relevante dans- en zangnummers, verbonden door opmerkelijk - voor de jaren vijftig - creatief taalgebruik. Sinatra was niet erg onder de indruk van zijn tegenspeler Brando: hij vond dat die niet kon zingen, en dat hij altijd zo mómpelde. Maar tegenwoordig weten we beter, en de film nu nog afkraken is als zeuren over het gebrek aan een vulpen in een doos kleurpotloden.

Footsteps in the Fog

1955 | Thriller

Verenigd Koninkrijk 1955. Thriller van Arthur Lubin. Met o.a. Stewart Granger, Jean Simmons, Finlay Currie, Bill Travers en Ronald Squire.

Kat-en- muisspelletje gespeeld door een dienstmeisje en haar werkgever; zij chanteert hem met het feit dat hij zijn vrouw heeft vermoord. Goede acteerprestaties, rijke schildering van de Victoriaanse sfeer. Scenario van Dorothy Reed en Lenore L. Coffee naar de roman The Interruption van W.W. Jacobs.

The Egyptian

1954 | Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten 1954. Avonturenfilm van Michael Curtiz. Met o.a. Edmund Purdom, Jean Simmons, Victor Mature, Gene Tierney en Michael Wilding.

Bijna het hele team achter The robe (1953) mocht de historische-epos kunsten uitbreiden in de monsterproductie The Egyptian. Zelfs acteurs Simmons en Mature gingen weer de mediterrane hitte in, dit keer als vriend en liefde van de hoofdpersoon Sinuhe. 'The Egyptian' Sinuhe is een jonge dokter die in het gevlei van de nieuwe farao Akhenaten komt. Een soldaat, een Babylonisch hoertje, een stuntelende dienaar (Peter Ustinov), onbetrouwbare priesters en ontelbare figuranten treden aan in deze Egyptische aflevering van Dynasty. Mummies vertonen hier meer expressie dan de acteurs (uitgezonderd Ustinov), maar zo hoort het in een oud-Hollywoodse sandalenfilm. Zolang het er maar spectaculair, glanzend, zonnig en weelderig uitziet.

She Couldn't Say No

1954 | Komedie

Verenigde Staten 1954. Komedie van Lloyd Bacon. Met o.a. Jean Simmons, Robert Mitchum, Edgar Buchanan, Arthur Hunnicutt en Wallace Ford.

Charlie Chaplin-regisseur Bacon maakte in 1932 ook al een film met de titel She Couldn't Say No. Zijn 1954-versie is een redelijke comedy over de jonge vrouw Corby (Simmons) die rijk is geworden door olie en die de mensen uit haar geboorteplaats nu wil bedanken voor hun steun van vroeger. Maar de dorpelingen zijn niet zo blij met het geld en de aandacht. Dokter Sellers (Mitchum) nog wel het minst, maar hij wordt wel verliefd op Corby. In Engeland werd de film uitgebracht onder de titel Beautiful But Dangerous, refererend naar de vis Hercules die de sportieve dokter ooit aan de haak hoopt te slaan.

Désirée

1954 | Historische film, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1954. Historische film van Henry Koster. Met o.a. Marlon Brando, Jean Simmons, Merle Oberon, Michael Rennie en Cameron Mitchell.

Zwaar aangelengd historisch drama met Marlon Brando als Napoleon, een man die wordt neergezet als een speelbal van zijn op hol geslagen testosteronspiegel. Opkomst en ondergang van de kleine grote veldheer liggen in handen van de bekoorlijke tiener Désirée (Jean Simmons) die hij omwille van zijn carrière verlaat en die hem jaren later overhaalt om de boel de boel te laten en te vertrekken naar St. Helena. Een visueel fraaie film gebaseerd op de roman van Annemarie Selinko.

A Bullet Is Waiting

1954 | Western, Drama

Verenigde Staten 1954. Western van John Farrow. Met o.a. Jean Simmons, Rory Calhoun, Stephen McNally en Brian Aherne.

Interessante studie van de menselijke natuur die draait om de ontdekking van een sheriff dat zijn gevangene werkelijk onschuldig is; aardige plekjes in de woestijn.

Young Bess

1953 | Historische film, Drama, Biografie

Verenigde Staten 1953. Historische film van George Sidney. Met o.a. Jean Simmons, Charles Laughton, Deborah Kerr, Stewart Granger en Cecil Kellaway.

Historische interpretatie à la Hollywood over de jeugd van Elizabeth I, die we volgen vanaf haar jeugdjaren tot aan de troonsbestijging, via hofintriges en haar liefde voor de knappe Lord Admiraal Granger. Arthur Wimperis en Jan Lustig putten het scenario uit de roman van Margaret Irwin. Laughton is schitterend in zijn uitbeelding van Hendrik VIII, maar als geschiedenisles stelt het geheel niet veel voor. Luxueus in beeld gebracht door Charles Rosher, terwijl MGM-kostuumdramaspecialist Miklós Rózsa voor de symfonische muzikale omlijsting zorgde.

The Robe

1953 | Drama, Historische film

Verenigde Staten 1953. Drama van Henry Koster. Met o.a. Richard Burton, Jean Simmons, Victor Mature, Michael Rennie en Richard Boone.

Dit bijbels epos rond de mantel van J. van Nazareth ging de boeken in als de eerste film in CinemaScope ('met balkjes'). Marcellus Gallio (Burton) bemachtigt het tuniek van de godenzoon en wordt spontaan krankzinnig waarna zijn slaaf Demetrius (prachtige rol van Mature) ermee aan de haal gaat. Oscars voor de grandioze decors, overdadige kostuums en het bonte camerawerk. Philip Dunne adapteerde de roman van Lloyd C. Douglas, de beelden zijn van Leon Shamroy, en Alfred Newman schreef de prachtscore. Gevolgd door Demetrius and the Gladiators.

The Actress

1953 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1953. Komedie van George Cukor. Met o.a. Spencer Tracy, Jean Simmons, Teresa Wright, Anthony Perkins en Mary Wickes.

Een smakelijk verhaal dat gebaseerd is op Ruth Gordon's ervaringen als tiener in Massachussetts rond 1900. Ze is vastbesloten om top-actrice te worden; Tracy is de opvliegende vader. Filmdebuut van Anthony Perkins. Camerawerk van Harold Rosson. Naar het toneelstuk van Gordon Years Ago.

Affair with a Stranger

1953 | Drama

Verenigde Staten 1953. Drama van Roy Rowland. Met o.a. Victor Mature, Jean Simmons, Jane Darwell, Dabbs Greer en Olive Carey.

Ware soap opera over het wel en wee van een succesvolle schrijver van toneelstukken (Mature) en zijn begeerlijke vrouw (Simmons). En roddelcolumnist meent dat de twee gaan scheiden en vervolgens ziet de kijker in flashback wat er werkelijk aan de hand is. Voor de soapfreak een absolute must want het weliswaar saaie drama heeft een begin en einde.

Angel Face

1952 | Film noir, Drama

Verenigde Staten 1952. Film noir van Otto Preminger. Met o.a. Robert Mitchum, Jean Simmons, Herbert Marshall, Barbara O'Neill en Mona Freeman.

Otto Preminger was een flamboyante persoonlijkheid die zoveel mogelijk onafhankelijkheid wenste als filmmaker. In Angel Face verwerkte hij Freudiaanse motieven en het Oedipuscomplex, en maakte hij gebruik van een bewegende camera. Hierdoor maakte hij van Angel Face een sexy thriller die zijn tijd vooruit was. Diane Tremayne (Simmons) wordt door cameraman Harry Stradling (A Streetcar Named Desire) spierwit en eng mooi afgeschilderd. Als Diane van haar vader (Marshall) gescheiden dreigt te worden, maakt ze een plan om de in haar ogen verantwoordelijke stiefmoeder (O'Neal) te vermoorden en betrekt in haar misdadig plot de familiechauffeur (Mitchum). Angel Face is meesterlijke, vergeten film noir.

Androcles and the Lion

1952 |

Verenigde Staten 1952. Chester Erskine. Met o.a. Jean Simmons, Alan Young, Victor Mature, Maurice Evans en Elsa Lanchester.

Shaws amusante toneelsatire over het oude Rome kan niet getemperd worden door een vervelende produktie die opnieuw de fabel van de christen en de leeuw, die zijn vriend wordt, vertelt.

The Clouded Yellow

1951 | Misdaad, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1951. Misdaad van Ralph Thomas. Met o.a. Jean Simmons, Trevor Howard, Barry Jones, Maxwell Reed en Kenneth More.

De acteurs zijn prima op dreef in deze weinig pretentieuze film over de jacht op een moordenaar, terwijl Simmons haar onschuld tracht te bewijzen.

Trio

1950 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1950. Drama van Ken Annakin en Harold French. Met o.a. James Hayter, Kathleen Harrison, Anne Crawford, Nigel Patrick en Jean Simmons.

Een drieluik naar korte verhalen van W. Somerset Maugham. Het eerste THE VERGER gaat over een koster, die door de dominee ontslagen wordt omdat hij niet kan lezen en schrijven. Een paar jaar later blijkt hij de eigenaar te zijn van een goed renderende keten van tabakswinkels. De tweede MR. KNOWALL gaat over een klungelige juwelier, die een bootreis maakt en geen contact kan maken met andere passagiers. De laatste SANATORIUM betreft de wederwaardigheden van tb-lijders. Boeiend en goed vertolkt, al is het laatste schuifje wat altmodisch.

So Long at the Fair

1950 | Mysterie

Verenigd Koninkrijk 1950. Mysterie van Terence Fisher en Anthony Darnborough. Met o.a. Jean Simmons, Dirk Bogarde, David Tomlinson, Honor Blackman en Felix Aylmer.

Simmons en haar broer Tomlinson brengen een bezoek aan de Wereldtentoonstelling van Parijs in 1889. Wanneer Simmons na een zware nacht ontwaakt, is haar broer spoorloos verdwenen. Bovendien is haar hotelkamer helemaal veranderd, terwijl het hotelpersoneel beweert dat niemand in de kamer is geweest. Op het Britse consulaat neemt men haar niet ernstig. De enige die haar wil helpen, is de Britse kunstenaar Bogarde. Sfeervol gemaakte thriller, waarin optimaal gebruik wordt gemaakt van, voor die tijd, passende decoraties (van Cedric Dawe). Uitstekend spel van de hoofdvertolkers en enkele aangename nevenrollen. De scenaristen Hugh Mills en Anthony Thorne hebben goed gekeken naar Hitchcock's THE LADY VANISHES, ondanks hun eigen inbreng. Knappe fotografie van Reginald Wyer.

Cage of Gold

1950 | Thriller

Verenigd Koninkrijk 1950. Thriller van Basil Dearden. Met o.a. Jean Simmons, David Farrar, James Donald, Madeleine Lebeau en Herbert Lom.

In deze goede thriller probeert de verdorven Farrar, van wie werd gedacht dat hij was omgekomen bij een vliegtuigongeluk, zijn vrouw Simmons te chanteren. Deze is inmiddels 'hertrouwd' met ene dr. Donald.

The Blue Lagoon

1949 | Romantiek

Verenigd Koninkrijk 1949. Romantiek van Frank Launder. Met o.a. Jean Simmons, Donald Houston, Noel Purcell, Cyril Cusack en Maurice Denham.

Idyllische romance tussen Simmons en Houston die na een scheepsramp op een tropisch eiland terecht zijn gekomen en als ze wat volwassener reageren verliefd op elkaar worden. Langzaam van tempo, maar verfrissend. Opnieuw gemaakt - en wat erotischer - in 1980 met Brooke Shields.

Adam and Evelyne

1949 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1949. Drama van Harold French. Met o.a. Jean Simmons, Stewart Granger, Wilfrid Hyde-White, Helen Cherry en Raymond Young.

Aangenaam, maar alledaags verhaal over gokker Granger en de dochter die hij adopteert als een vriend sterft.

Adam And Evalyn

1949 |

1949. Harold French. Met o.a. Stewart Granger, Alex Hyde-White, Jean Simmons en Helen Cherry.

Aangenaam, maar alledaags verhaal over gokker Granger en de dochter die hij adopteert als een vriend sterft.

Hamlet

1948 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1948. Drama van Laurence Olivier. Met o.a. Laurence Olivier, Eileen Herlie, Basil Sidney, Felix Aylmer en Jean Simmons.

Schitterende verfilming van het klassieke drama van Shakespeare over de Deense prins Hamlet (Olivier) die maar niet besluiten kan hoe hij de moord op zijn vader zal wreken. Het prachtige camerawerk van Desmond Dickinson dat op locatie in Elsinore, Denemarken, werd opgenomen, wordt gekenmerkt door de zeer geslaagde, spookachtige effecten. Oscars voor beste film, beste mannelijke hoofdrol, art direction, set decoration en kostuums. Scenario van Alan Dent.

Woman in the Hall

1947 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1947. Drama van Jack Lee. Met o.a. Ursula Jeans, Jean Simmons, Cecil Parker, Jill Raymond en Edward Underdown.

Een respectabele, maar verarmde moeder van twee kinderen ontdekt dat ze goed aan de kost kan komen door te bedelen bij de rijken en goedgelovigen. Ze ontsnapt echter ternauwenood aan een ramp als ze haar eigen leugens begin te geloven. Dit intelligente en ongebruikelijk melodrama schiet echter tekort in hartstocht.

Uncle Silas

1947 | Thriller

Verenigd Koninkrijk 1947. Thriller van Charles Frank. Met o.a. Jean Simmons, Derrick DeMarney, Derek Bond en Katina Paxinou.

Een goed opgebouwde thriller, met Simmons als onschuldig meisje dat wordt uitgebuit door haar corrupte oom. Het verhaal speelt in het Victoriaanse Londen en in Parijs.

Hungry Hill

1947 | Historische film, Drama

Verenigd Koninkrijk 1947. Historische film van Brian Desmond Hurst. Met o.a. Margaret Lockwood, Dennis Price, Cecil Parker, Jean Simmons en Eileen Herlie.

Wanneer hij besluit de kopermijn op Hungry Hill in Ierland te ontginnen, ontketent Parker een vete tussen zijn familie en de Donovans die drie generaties lang stand zal houden. Zijn koppigheid kost drie van zijn zonen het leven. Onevenwichtige familiesaga die soms zeer indrukwekkend, dan weer nutteloos sentimenteel overkomt. De vertolking is over de hele lijn uitstekend, maar toch raakt de toeschouwer niet helemaal in de ban van het verhaal, dat geput werd uit een roman van Daphne du Maurier, die samen met Terence Young het scenario schreef op het niveau van goedkope treinlektuur. Desmond Dickinson was cameraman van dienst.

Black Narcissus

1947 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1947. Drama van Michael Powell en Emeric Pressburger. Met o.a. Deborah Kerr, David Farrar, Sabu, Jean Simmons en Kathleen Byron.

Meesterlijk gefilmd melodrama naar de roman van Rumer Godden. Vijf nonnen onder aanvoering van de jonge zuster Clodagh (Kerr) proberen in een voormalig haremverblijf in de Himalaya een missiepost op te zetten. Op deze prachtige maar onheilspellende plek, waar de wind altijd waait, moeten zij niet alleen de vijandschap van de lokale bevolking en de natuurelementen zien te overwinnen, maar vooral de demonen die in henzelf huizen. Verbazingwekkend genoeg werd de film niet op locatie opgenomen, maar werd het imposante, soms sinistere landschap gebouwd in de studio. Oscar voor de fotografie van Jack Cardiff.

Great Expectations

1946 | Drama, Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk 1946. Drama van David Lean. Met o.a. John Mills, Valerie Hobson, Bernard Miles, Francis L. Sullivan en Martita Hunt.

Deze klassieke Dickens-verfilming begint prachtig met een close-up van de opengeslagen roman, die plotseling door de wind bijna dicht geblazen wordt. Waarmee regisseur Lean maar wil aangeven dat hij niet van plan is om de roman - over weesjongen Philip Pirrup, kortweg Pip, die een mysterieus fortuin erft en daarna Grote Verwachtingen koestert - al te slaafs te verfilmen. Mooie rollen van John Mills (als de volwassen Pip) en Alec Guinness in zijn speelfilmdebuut. Cameraman Guy Green en production designer John Bryan wonnen een Oscar.

The Way to the Stars

1945 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigd Koninkrijk 1945. Oorlogsfilm van Anthony Asquith. Met o.a. John Mills, Michael Redgrave, Douglas Montgomery, Rosamund John en Stanley Holloway.

In 1940 wordt Mills overgeplaatst naar een luchtmachtbasis. Hij sluit er vriendschap met Redgrave, een ervaren vlieger die getrouwd is met John. Kort na de geboorte van hun kind komt Redgrave tijdens een missie om het leven. Intussen zijn de Amerikanen aangekomen op de basis, en Montgomery, een van de piloten, begint een relatie met John. Indringend drama over de onzekerheid van het leven tijdens de oorlog. Toch blijft in de reacties van de mensen steeds een optimistische noot de boventoon spelen, anders zou het leven ondraaglijk worden. Schitterend spel van vrijwel alle acteurs en een matige maar efficiënte regie brengen de sfeer van deze levensomstandigheden realistisch over. Boeiend scenario van Terence Rattigan en Anatole de Grunwald, naar het gedicht van John Pudney. Magistrale fotografie van Derrick Williams. Jean Simmons is even te zien als zangeres. Na WO II werd er een proloog aan vastgeplakt. Ook bekend als JOHNNY IN THE CLOUDS.

Caesar and Cleopatra

1945 | Drama, Familiefilm, Avonturenfilm, Historische film

Verenigd Koninkrijk 1945. Drama van Gabriel Pascal. Met o.a. Claude Rains, Vivien Leigh, Stewart Granger, Flora Robson en Francis L. Sullivan.

George Bernard Shaw`s toneelstuk lijkt perfect geschikt voor een verfilming. Indrukwekkende vertolkingen van Rains als de wat ouder wordende Romeinse keizer Caesar en van Leigh als Cleopatra, de koningin van de Nijl. Regisseur (en producent) Pascal slaagde erin de geestigheden van Shaw tot hun recht te laten komen en voegde er wat spektakel aan toe. Decors en kostuums zijn voor die tijd schitterend en de fotografie indrukwekkend. Jammer genoeg maakte hij de toen duurste Britse film ooit gedraaid (een en een kwart miljoen pond sterling... van toen nog een koopkrachtig tientje) te lang en te praatziek maar veel ervan is nog erg fascinerend. Er werd twee jaar aan gewerkt en een aantal opnames in Londen werden gedraaid tijdens bombardementen. Rains werd op verzoek van Shaw gekozen. Let op Simmons in een van haar eerste filmrolletjes: zij is te zien als harpiste. James Mason moest de rol van Apollodorus spelen, maar die haakte af en werd vervangen door Granger. Het scenario is van Marjorie Deans. Het camerawerk is van F.A. Young, R. Krasker en Jack Cardiff. Technicolor, Mono.

Give Us the Moon

1944 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1944. Komedie van Val Guest. Met o.a. Margaret Lookwood, Vic Oliver, Peter Graves, Max Bacon en Roland Culver.

Regisseur Guest schreef zelf het scenario naar het boek The Elephant is White van Caryl Brahms en S.J. Simon voor deze curieuze komedie over een vereniging van leeglopers. Deze saaie film behoort niet tot de soort die Guest legendarisch maakte.