Theo van de Sande (1947): productie en camera.
Er zijn 59 films en 1 serie gevonden.

Bad Santa 2

2016 | Komedie

Verenigde Staten 2016. Komedie van Mark Waters. Met o.a. Billy Bob Thornton, Kathy Bates, Tony Cox en Christina Hendricks.

Voor de grofgebekte, cynische kluizenkraker Willie (Thornton) is het leven één grote aaneenschakeling van teleurstellingen, met enkel de fles of een instinctieve wip als troost. Hij bedenkt het plan om, opnieuw vermomd als kindervriend, een liefdadigheidsinstelling te beroven, nu met de ongevraagde hulp van zijn loeder van een moeder (Bates). Ook surrogaatzoon Thurman Merman duikt weer op: volwassen, maar geen steek wijzer. Bij vlagen erg gevatte typetjes-komedie die het niveau van een sitcom echter nauwelijks overstijgt. En daarom bleekjes afsteekt bij de gelaagde cult-kerstkomedie uit 2003.

Bosch

2014 | Misdaad, Drama

Verenigde Staten 2014. Misdaad van Eric Ellis Overmyer. Met o.a. Titus Welliver, Jamie Hector, Amy Aquino, Lance Reddick en Madison Lintz.

Gebaseerd op de bestsellers van Michael Connelly. Harry Bosch (Titus Welliver), rechercheur moordzaken bij de LAPD, staat terecht voor het neerschieten van een vermeende seriemoordenaar als een cold case hem confronteert met zijn verleden. Bosch valt op dappere nieuwkomer Julia Brasher (Annie Wersching), het afdelingsbeleid zorgt voor onrust en Bosch strijdt kosten wat kost voor rechtvaardigheid

Homefront

2013 | Misdaad, Actie

Verenigde Staten 2013. Misdaad van Gary Fleder. Met o.a. Jason Statham, James Franco, Winona Ryder, Izabela Vidovic en Rachelle Lefevre.

Actiedrama waarin een emotioneel gedeukte rechercheur (doorbijter Statham) samen met dochterlief verkast om de draad in het zuiden van de VS weer op te pakken. Maar de dorpelingen down south blijken minder gastvrij dan gedacht, met drugsdealer James Franco en lief Winona Ryder als schel oplichtende voorbeelden. Genre-nestor Sylvester Stallone tikte het scenario, in een grijs verleden bedoeld als een Rambo-aflevering, en Gary Fleder (Kiss the Girls) goot de materie in een acceptabele wraakengel-mal. Franco hapert een beetje als enge dealer, maar Statham en Ryder balanceren gracieus op de grens van hilarische camp en serieuze actie. Met lof voor de locatiescouts.

Grown Ups 2

2013 | Komedie

Verenigde Staten 2013. Komedie van Dennis Dugan. Met o.a. Adam Sandler, Kevin James, Chris Rock, David Spade en Maya Rudolph.

In 2010 speelden Adam Sandler, Chris Rock, David Spade en Salma Hayek stuntelende jeugdvrienden op een reünie. De kassa's rinkelden uitbundig, dus werden de peperdure komieken (Sandler kost 25 miljoen dollar per Grown Ups) uitgenodigd om het kunstje nog een keer op te voeren. Nostalgische gezinsman Sandler verhuist in versie 2 terug naar zijn geboortestadje, waar hij onmiddellijk wordt geconfronteerd met prettige en onprettige lieden van weleer die steevast geen spat zijn veranderd. Hoogtepunt is een jaren tachtig themafeestje, met Chris Rock verkleed als wijlen Prince. Verder een prul, maar wel een vermakelijke prul dankzij de bovengemiddeld getalenteerde komieken.

Love and Honor

2013 |

Verenigde Staten 2013. Danny Mooney. Met o.a. Austin Stowell, Liam Hemsworth, Teresa Palmer en Aimee Teegarden.

Romantisch Vietnamdrama over jonge soldaat die hoort dat zijn vriendin het heeft uitgemaakt, deserteert en haar probeert terug te winnen.

Just Go With It

2011 | Romantische komedie

Verenigde Staten 2011. Romantische komedie van Dennis Dugan. Met o.a. Adam Sandler, Jennifer Aniston, Brooklyn Decker, Nicole Kidman en Nick Swardson.

Dat grappenmaker Adam Sandler wel degelijk over het nodige talent beschikt bewees hij onder meer in het 9/11-drama Reign Over Me (2007), maar zijn eigen komische vehikels blijven steevast steken in stupiditeit en wansmaak. Just Go with It is geen uitzondering. Sandler speelt een plastische chirurg die de nieuwe liefde van zijn leven (bikini-model Decker) voorliegt over zijn niet-bestaande gezin. Hij chartert zijn assistente (Aniston) om de leugen voort te zetten. Een hoop onleuke onderbroekenlol volgt, maar de chemie tussen Aniston en Sandler maakt het enigszins draaglijk.

Grown Ups

2010 | Komedie

Verenigde Staten 2010. Komedie van Dennis Dugan. Met o.a. Adam Sandler, Salma Hayek, Rob Schneider, Chris Rock en Kevin James.

Het valt niet mee, volwassen zijn. Vijf voormalige jeugdvrienden die ooit samen in een basketbalteam zaten, komen bij elkaar na de dood van hun toenmalige coach. Het is weer net als vroeger - behalve dan dat ze nu, dertig jaar later, worstelen met overgewicht, drankzucht, jengelende kinderen en chronische borstvoeding. De cast is overvol en omvat een aantal doorgaans gewiekste komieken (Chris Rock, Kevin James). Jammer dat ze in deze relaxte komedie, die bijt, schuurt noch raakt, niet veel te doen hebben.

The Hole

2009 | Fantasy, Thriller, Horror

Verenigde Staten 2009. Fantasy van Joe Dante. Met o.a. Chris Massoglia, Haley Bennett, Nathan Gamble, Bruce Dern en Teri Polo.

'Wat een troep,' verzucht puber Dane als hij de woning ziet waarnaar hij, zijn moeder en zijn broertje zijn verhuisd. Hij mist zijn oude vrienden, bovendien is dit al de zoveelste verhuizing. Maar het leuke buurmeisje maakt veel goed. En dan ontdekken ze in de kelder onder een extreem goed afgesloten luik een geheimzinnig gat. Wat zou daar inzitten? Leuke, niet al te bloederige horrorfilm, moet het hebben van de prettige personages en de vakkundig opgebouwde spanning van horrorveteraan Dante (Gremlins, The Howling). Cameraman Theo van de Sande brengt het allemaal fraai in beeld.

Wit licht

2008 | Drama

Nederland 2008. Drama van Jean van de Velde. Met o.a. Marco Borsato, Thekla Reuten, Ricky Koole, Peter Van den Begin en Jacqueline Blom.

Weduwnaar Eduard Zuiderwijk (War Child-ambassadeur Borsato) werkt als kok in een Oost-Afrikaans land. Als zijn zoontje moet huilen omdat zijn vriendje Abu ontvoerd is, en gerekruteerd als kindsoldaat, beseft hij dat hij in moet grijpen voor het te laat is. Bij het uitkomen van de film was de pers niet vriendelijk, de scènes met de kindsoldaten die in de jungle worden gehersenspoeld door een sinistere rebellenleider waren prima, maar Borsato als uit een helikopter hangende actieheld? Regisseur Van de Velde ging later terug naar de montagekamer en kreeg voor zijn veel betere, nieuwe versie Silent Army een staande ovatie in Cannes.

The Silent Army

2008 | Drama

Nederland 2008. Drama van Jean van de Velde. Met o.a. Marco Borsato, Adrian Galley, Jacqueline Blom, Ricky Koole en Thekla Reuten.

Opnieuw gemonteerde internationale versie van Wit Licht.

College Road Trip

2008 | Avonturenfilm, Komedie, Drama

Verenigde Staten 2008. Avonturenfilm van Roger Kumble. Met o.a. Raven-Symoné, Martin Lawrence, Margo Harshman, Kym Whitley en Adam LeFevre.

De ambitieuze Melanie wil gaan studeren en besluit bij een reeks universiteiten langs te gaan om te kunnen vergelijken. Haar vader, politieman en een tikje bemoeizuchtig, besluit haar te vergezellen om zijn dochter op het rechte pad te houden. Brave Disney-komedie met voormalig The Cosby Show-kinderster Raven-Symoné in de hoofdrol en de drukke Lawrence als de ongedurige vader. Onderhoudend voor het hele gezin, zolang je geen verrassingen verwacht en van onschuldige slapstick houdt. Biggetje Albert zorgt voor wat extra levendigheid.

Yours, Mine and Ours

2005 | Komedie, Romantiek, Familiefilm

Verenigde Staten 2005. Komedie van Raja Gosnell. Met o.a. Dennis Quaid, Rene Russo en Sean Faris.

Ooit waren ze verliefd, nu komen ze elkaar weer tegen. Frank (Quaid), type militaire precisie, heeft acht kinderen, Helen (Russo), losser in stijl, heeft er tien. Ze besluiten te trouwen. De rest valt makkelijk te voorspellen: de kinderen zijn niet van plan één gezin te vormen, er ontstaan rijen voor de badkamer, kortom chaos en slapstick. Honden en biggen doen ook vrolijk mee. Grappig? Een groot woord voor een waterige komedie die het niet haalt bij het origineel uit 1968, met Henry Fonda en Lucille Ball.

Beauty Shop

2005 | Komedie

Verenigde Staten 2005. Komedie van Bille Woodruff. Met o.a. Queen Latifah, Alicia Silverstone, Andie MacDowell, Alfre Woodard en Mena Suvari.

Afro-centrisch vertier met actrice en zangeres Queen Latifah aan het roer als kapster Gina, een goedgebekte eigenares van een kapsalon in een getto van Atlanta, Georgia. Omringd door een verbaal kleurrijk gezelschap van strak gekapte kapsters (en een al dan niet homoseksuele kapper), ontdekt Gina de geneugten van ondernemingszin, vriendschap, liefde en moederschap. Kevin Bacon imponeert als de hilarisch flamboyante zuurpruim Jorge, de eigenaar van de rivaliserende salon en de man die het succes van Gina wil dwarsbomen. Beauty Shop is min of meer het vervolg op Barbershop en Barbershop 2: Back in Business. Eerste film waarvoor Latifah 10 miljoen Amerikaanse dollars kreeg uitbetaald.

Little Black Book

2004 | Komedie, Romantiek, Drama

Verenigde Staten 2004. Komedie van Nick Hurran. Met o.a. Brittany Murphy, Holly Hunter, Kathy Bates, Ron Livingston en Stephen Tobolowsky.

Hoofdrolspeler (en zoetgevooisde commentator) Brittany Murphy speelt een zonnig typetje met een baan bij een Jerry Springer-achtig praatprogramma. Haar wereldje stort in als ze in de handcomputer van haar vriend uitgebreide informatie vindt over zijn al dan niet voormalige vriendinnen. Op aanraden van een collega (Hunter) haalt ze onder valse voorwendselen drie exen over om auditie te doen voor het programma. Jaloezie en onzekerheid vechten om voorrang in een film die het wankele midden houdt tussen een pretentieloze komedie en een venijnige zedenschets. Helaas is de komedie te zuur en het venijn te zoet.

Out of Time

2003 | Thriller, Drama, Misdaad

Verenigde Staten 2003. Thriller van Carl Franklin. Met o.a. Denzel Washington, Eva Mendes, Sanaa Lathan, Dean Cain en John Billingsley.

n deze zonovergoten en met dubbele bodems afgeladen film noir speelt Washington een politiecommissaris met een snelle babbel en gladde manieren. Hij is verwikkeld in een scheiding en heeft een affaire met een getrouwde vrouw die door haar man mishandeld wordt en ook nog eens doodziek blijkt te zijn. De ex en de minnares brengen hem in een lastig parket. De laatste overlijdt onder verdachte omstandigheden, de eerste leidt het onderzoek naar de moord, waarbij alles erop wijst dat de commissaris de dader is. De immer boeiende Washington vertrouwt op charme en charisma om de ongerijmdheden in zijn personage te verhullen.

High Crimes

2002 | Thriller, Misdaad, Drama

Verenigde Staten 2002. Thriller van Carl Franklin. Met o.a. Ashley Judd, Morgan Freeman, Jim Caviezel, Bruce Davison en Amanda Peet.

Familieman Tom (Caviezel) heeft heel wat uit te leggen aan zijn vrouw Claire (Judd) als hij in de hoedanigheid van voormalig soldaat Ron wordt opgepakt voor de moord op negen dorpelingen in El Salvador. Gelukkig is Claire een toegewijde echtgenote én advocaat die snugger genoeg is om krijgsrecht- en alcoholkenner Grimes (Freeman) bij de zaak te betrekken. Rechtbankdrama High Crimes neemt met thema's als geopolitiek, dubbellevens, rechtsspraak, corruptie en romantiek nogal wat hooi op de vork maar de getalenteerde acteurs, met Morgan Freeman voorop, verschaffen afdoende afleiding.

Double Take

2001 | Komedie, Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten 2001. Komedie van George Gallo. Met o.a. Orlando Jones, Eddie Griffin, Gary Grubbs, Garcelle Beauvais en Lisa Zee.

De makers van Double Take vertrouwen er maar op dat hun twee komische sterren het gebrek aan coherentie en humor in het script wegwissen met ongebreidelde energie. Jones en Griffin komen een heel eind, maar onderweg realiseert de kijker zich zonder meer dat zelfs begaafde komieken goede teksten en situaties moeten meekrijgen. Double Take, gebaseerd op het boek 'Across the bridge' van Graham Greene, voorziet in een onnavolgbaar plot, waarin Daryl (Jones) achterna gezeten wordt door de FBI en een Mexicaans drugskartel, terwijl straatgozer Freddie (Griffin), die telkens in Daryls leven opduikt, totaal niet is wie hij lijkt.

Little Nicky

2000 | Komedie, Fantasy

Verenigde Staten 2000. Komedie van Steven Brill. Met o.a. Adam Sandler, Patricia Arquette, Harvey Keitel, Rhys Ifans en Tommy 'Tiny' Lister.

De duivel (Keitel) heeft drie zoons. Twee van hen hebben een aardje naar hun vaartje: als ze worden onterfd gaan ze bovengronds om daar hun eigen hel op aarde te creëren. Daarmee verstoren ze de balans tussen goed en kwaad, wat de duivel dwingt zijn derde, sukkelige zoon Nicky (Sandler) naar de aarde te sturen om het tegen zijn broers op te nemen. Little Nicky heeft, voor wie wel houdt van de extreme meligheid van Sandler, een aantal geestige momenten, anderen kunnen deze komedie beter laten lopen.

Tuesdays with Morrie

1999 | Drama

Verenigde Staten 1999. Drama van Mick Jackson. Met o.a. Jack Lemmon, Hank Azaria, Wendy Moniz, Caroline Aaron en Bonnie Bartlett.

Altijd weer een mooie mythe: een oude, wijze, meestal stervende man vertelt aan een jonge, liefst wat weerspannige leerling waar het in het leven om draait. Niet om roem natuurlijk, ook niet om sportieve prestaties, en al helemaal niet om geld. Nee, het gaat om liefde en overgave, humor en compassie. Logisch dat een boek met zo'n mooie inhoud lovend wordt besproken in het leesclubje van Oprah Winfrey, en even logisch dat haar productiemaatschappij de verfilming ter hand nam. Lemmon speelt de zieke, oude, maar ondanks alles vitale man; Azaria is zijn oud-student die elke dinsdag bij hem langs gaat om de ziel te laven. Emmy Award-winnaar Jack Lemmon vond de film 'a little bit of magic'. En wie waagt het om de oude meester tegen te spreken?

Cruel Intentions

1999 | Romantisch drama

Verenigde Staten 1999. Romantisch drama van Roger Kumble. Met o.a. Sarah Michelle Gellar, Ryan Phillippe, Reese Witherspoon, Selma Blair en Louise Fletcher.

Sebastian Valmont (Phillippe) gaat met zijn stiefzuster Kathryn Merteuil (Gellar) een weddenschap aan: als hij er niet in slaagt om Annette (Witherspoon), dochter van de schooldirecteur en zelfverklaarde 'maagd voor het leven', in bed te krijgen, mag Kathryn zijn liefste stuk speelgoed hebben, zijn sportwagen. Zedige, eigentijdse interpretatie van Choderlos De Laclos' Les liaisons dangereuses (1782), overtuigt niet helemaal, omdat de jonge acteurs niet voldoende doortrapt overkomen. Camerawerk is van Theo van de Sande.

Big Daddy

1999 | Komedie

Verenigde Staten 1999. Komedie van Dennis Dugan. Met o.a. Adam Sandler, Joey Lauren Adams, Jon Stewart, Cole Sprouse en Dylan Sprouse.

Er zijn maar weinig acteurs die meer Razzienominaties kregen dan Adam Sandler. En er zijn maar weinig acteurs met zo'n dikke bankrekening. Wie in een sentimentele bui is en het verstand op nul wil zetten krijgt waar voor z'n geld bij deze komedie (vijf Razzienominaties) rond de alleenstaande dertigjarige nietsnut Sonny Koufax, die het vijfjarige jochie Julian adopteert om z'n vriendin te tonen dat hij heus wel verantwoordelijkheid kan dragen. Hij maakt een potje van het ouderschap, maar uiteraard helpt de kleuter Koufax om volwassen te worden.

Blade

1998 | Actiefilm, Horror, Fantasy

Verenigde Staten 1998. Actiefilm van Stephen Norrington. Met o.a. Wesley Snipes, Stephen Dorff, Kris Kristofferson, N'Bushe Wright en Donal Logue.

Blade (Snipes) is een halfvampier; omdat zijn moeder tijdens haar zwangerschap werd gebeten kreeg hij de superkrachten van een vampier, zonder de bijbehorende zwakheden: hij kan gewoon tegen zonlicht en tegen knoflook. Met hulp van een technisch aangelegde strijdmakker (Kristofferson) vecht hij tegen zijn volbloed collega’s. Leuke stripverfilming begint bijzonder memorabel en houdt met dank aan de buitengewoon stoere hoofdpersoon, prima schurken en mooie special effects de vaart erin. Bijrolspeler Udo Kier kreeg een prijs bij de Fangoria Chainsaw Awards. Er kwam een aantal, niet eens al te slechte, vervolgfilms.

Volcano

1997 | Drama, Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten 1997. Drama van Mick Jackson. Met o.a. Tommy Lee Jones, Anne Heche, Gaby Hoffmann, Don Cheadle en Jacqueline Kim.

Dat had niemand verwacht: een vulkanische eruptie, midden in Los Angeles. Maar het gebeurt! Nu! En dus is het aan gemeentelijk rampenbestrijder Mike Roark (Jones) om samen met verstandige wetenschapper Amy Barnes (Heche) het aantal doden binnen de perken te houden. Naar verluid minder wetenschappelijk verantwoord dan de ongeveer gelijktijdig uitgekomen vulkaanuitbarstingfilm Dante's Peak, maar wat geeft het? De lava (gemaakt met verdikkingsmiddel uit de voedingsmiddelenindustrie) vloeit lekker omineus en de heldhaftige capriolen met bijbehorende muziek zijn best geestig.

Erotic Tales: Wet

1995 | Korte film, Erotiek

Duitsland​/​​Verenigde Staten 1995. Korte film van Bob Rafelson. Met o.a. Arliss Howard, Cynda Williams, Kathleen Wilhoite, John Toles-Bey en Lela Ivey.

Even voor sluitingstijd komt Davida (Williams) een sanitairwinkel binnen. Ze is op zoek naar een nieuwe badkuip, maar ze wil de modellen eerst uittesten. Aanvankelijk verzet verkoper Bruce (Howard) zich hiertegen, maar uiteindelijk geeft hij toe. Er zijn toch geen andere klanten meer en Davida is een knappe vrouw. Het duurt zelfs niet lang of hij zit samen met haar in bad. Een cynische kijk op de klantvriendelijkheid van bepaalde winkeliers, maar aan het einde is er toch nog een onverwacht addertje. Het is leuk, maar Rafelson, die tevens het scenario schreef, bereikt toch niet het niveau, dat het merendeel van zijn avondvullende speelfilms kenmerkt. Cameraman Theo van de Sande werkt speels met de fotografie in de beperkte ruimte. Dolby Stereo.

Bushwhacked

1995 | Komedie, Familiefilm, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1995. Komedie van Greg Beeman. Met o.a. Daniel Stern, Jon Polito, Brad Sullivan, Ann Dowd en Anthony Heald.

Max Grabelski is erbij gelapt wegens een moord, die door oplichter is gepleegd. Max smeert hem en wordt abusievelijk aangezien voor een hopman die zes would-be Baden Powells op een survival kampeertocht begeleidt in de bergen. Het soort film, waarin jongens die eindeloos over de bergrand in een ravijn plassen en kinderen die slimmer zijn dan volwassenen. Nooit aanstootgevend, nooit grof, maar ook nooit echt onderhoudend.

Wayne's World

1992 | Komedie, Familiefilm

Verenigde Staten 1992. Komedie van Penelope Spheeris. Met o.a. Mike Myers, Dana Carvey, Tia Carrere en Rob Lowe.

Vanuit de kelder van hun huis zenden Wayne en Garth wekelijks een tv-show uit, over dingen die de jongens interesseren, zoals hardrock-muziek en mooie beroemde vrouwen. Als tv-producent Benjamin Kane ontdekt dat de show enorm populair is wordt hij hebberig. Bovendien heeft hij een oogje op Wayne's vriendin. De typetjes Wayne en Garth werden aanvankelijk ontwikkeld voor de populaire Amerikaanse tv-show Saturday Night Live. Destijds bijzonder populaire (en inmiddels wat gedateerde) komedie. Filmdebuut van komiek Mike Myers.

Once Around

1991 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1991. Drama van Lasse Hallström. Met o.a. Richard Dreyfuss, Holly Hunter, Danny Aiello, Gena Rowlands en Laura San Giacomo.

De Italiaans-Amerikaanse Renata (Hunter) heeft weinig geluk in de liefde, maar dan ontmoet ze Sam (Dreyfuss). Ze valt als een blok voor hem, en dan beginnen de problemen. Want Renata's ouders (Aiello en Rowlands) en zus (Laura San Giacomo) zijn, begrijpelijk, niet gecharmeerd van Sam, een lichtzinnige botterik en flapuit. Amerikaans debuut van Halström (Mijn leven als hond, 1985) met sterk spel, vooral van Aiello en Rowlands, en pittige dialogen, maar ook onevenwichtig. Once Around zwenkt tussen lichtzinnige soap en hartbrekend drama. Rommelig dus, maar zoals een Amerikaanse recensent goedpraatte: 'What we have here is the untidiness of life'.

Body Parts

1991 | Sciencefiction, Horror, Thriller

Verenigde Staten 1991. Sciencefiction van Eric Red. Met o.a. Jeff Fahey, Lindsay Duncan, Kim Delaney, Brad Dourif en Zakes Mokae.

Weinig origineel verhaal, ge[KA3]inspireerd op de roman [KL]D`entre les morts[KLE] van Thomas Narcejac en Pierre Boileau, die ook de basis vormde voor Hitchcock`s VERTIGO. Een criminoloog-psycholoog (Fahey) verliest bij een auto-ongeval zijn arm maar een chirurg (Duncan) zorgt voor een donorarm, die echter afkomstig blijkt te zijn van een seriemoordenaar. De nieuwe arm begint een eigen, gewelddadig leven te leiden en keert zich zelfs tegen Fahey's vrouw Delaney en zijn kinderen. Dourif en Murnik zijn andere donorrecipiënten die zich niet bewust zijn van de kwalijke gevolgen. Loek Dikker's sombere muziekscore noch de professionele fotografie van de Nederlandse cameraman Theo Van de Sande kunnen verhelpen dat de film ontaardt in een vulgaire splatter. Scenario van Eric Red en Norman Snider.

Salamander

1990 |

1990. Michele Ohayon. Met o.a. Jim Youngs en Elizabeth Arlen.

Weinig origineel verhaal, ge[KA3]inspireerd op de roman [KL]D`entre les morts[KLE] van Thomas Narcejac en Pierre Boileau, die ook de basis vormde voor Hitchcock`s VERTIGO. Een criminoloog-psycholoog (Fahey) verliest bij een auto-ongeval zijn arm maar een chirurg (Duncan) zorgt voor een donorarm, die echter afkomstig blijkt te zijn van een seriemoordenaar. De nieuwe arm begint een eigen, gewelddadig leven te leiden en keert zich zelfs tegen Fahey's vrouw Delaney en zijn kinderen. Dourif en Murnik zijn andere donorrecipiënten die zich niet bewust zijn van de kwalijke gevolgen. Loek Dikker's sombere muziekscore noch de professionele fotografie van de Nederlandse cameraman Theo Van de Sande kunnen verhelpen dat de film ontaardt in een vulgaire splatter. Scenario van Eric Red en Norman Snider.

Zoeken naar Eileen

1987 | Drama, Romantiek, Thriller

Nederland 1987. Drama van Rudolf van den Berg. Met o.a. Thom Hoffman, Lysette Anthony, Gary Whelan, Kenneth Herdigein en Leen Jongewaard.

Een beetje vreemd, maar toch wel boeiend en bij vlagen zelfs pakkend liefdesdrama met Hoffman als een jongeman die, verscheurd door de onverwachte dood van z'n vriendin, van de ene verrassing in de andere valt, als één jaar later een ander meisje als twee druppels water op z'n dode vriendin lijkt. Regisseur Van den Berg maakt weliswaar soms rare bokkesprongen, maar de schitterende hoofdrol van Hoffman en de opvallend mooie muziek van Boudewijn Tarenskeen en Pim Kops helpen deze sympathieke productie vlot over z'n zwakke momenten heen. Naar een boek van Leon de Winter.

Mama is boos!

1986 | Komedie

Nederland 1986. Komedie van Ruud van Hemert. Met o.a. Peter Faber, Geert de Jong, Adelheid Roosen, Rijk de Gooyer en Joss Flühr.

Aan het eind van Schatjes! verdween het echtpaar Gisberts (Faber & De Jong) met hun auto onder het asfalt van een snelweg, maar in Mama is boos! zijn ze weer tot leven gewekt: hun dood was maar een nachtmerrie. Net als hun huidige leven, trouwens, want een hele film lang gaan pa en ma elkaar te lijf, met almaar zwaardere wapens. Aanleiding is ditmaal de verhouding die vader heeft met hippiechick Jane (Roosen). Iets minder leuk dan de voorganger, niettemin kreeg De Jong een Gouden Kalf voor haar rol.

De aanslag

1986 | Oorlogsfilm, Drama

Nederland 1986. Oorlogsfilm van Fons Rademakers. Met o.a. Derek de Lint, Marc van Uchelen, Monique van de Ven, John Kraaykamp en Huub van der Lubbe.

Naar de roman van Harry Mulisch. Nadat er een aanslag plaatsvindt voor zijn ouderlijk huis wordt Anton Steenwijk (Van Uchelen/De Lint) in januari 1944 van zijn familie gescheiden. Zijn familie wordt vermoord door de Duitsers en Anton groeit alleen op. Hij lijkt het verleden achter zich te hebben gelaten maar geleidelijk sijpelt het besef van de immense tragedie zijn realiteit binnen. Jaren na de oorlog wordt hij geconfronteerd met de betrokkenen van toen en ontdekt hij de ware toedracht van de aanslag. Met de uitvergroting van een enkel incident laat Rademakers op indringende wijze het leed van WO II en oorlog in het algemeen zien. De aanslag werd onderscheiden met een Oscar én een Golden Globe voor beste buitenlandse film.

De Wisselwachter

1986 | Drama, Komedie

Nederland 1986. Drama van Jos Stelling. Met o.a. Jim van der Woude, Josse De Pauw, Stéphane Excoffier, Ton van Dort en John Kraaykamp.

Een psychologisch drama van Stelling die al eerder hoge ogen gooide met DE ILLUSIONIST. De hele film speelt zich af in een verlaten spoorwegstation in de heuvels van Schotland, waar een dame per ongeluk is uitgestapt. Het station wordt bevolkt en af en toe bezocht door bizarre personages. Er wordt zeer intens geacteerd en het wisselende licht in de Schotse Hooglanden levert bijzonder mooie plaatjes op, maar het blijft allemaal erg kunstmatig en daardoor niet echt boeiend.

Het bittere kruid

1985 | Oorlogsfilm, Drama

Nederland 1985. Oorlogsfilm van Kees van Oostrum. Met o.a. Ester Spitz, Gerard Thoolen, Kitty Courbois, Frank Rigter en Marion van Wijk.

De lotgevallen van Sara Meijer (Spitz), een joods meisje dat opgroeit tijdens de Tweede Wereldoorlog en langzaam maar zeker haar hele familie kwijtraakt. Gebaseerd op het gelijknamige boek van Marga Minco. De schrijfster distantieerde zich echter van de verfilming - vooral omdat het scenario te veel afwijkt van het boek, er werd bijvoorbeeld 'om dramatische redenen' een NSB-vriendin toegevoegd - en liet dat prominent vermelden op de titelrol. De kritieken waren ook niet best. Maar door het goede spel van de hoofdrolspelers ontroert de film wel degelijk.

De IJssalon

1985 | Oorlogsfilm, Drama

Nederland 1985. Oorlogsfilm van Dimitri Frenkel Frank. Met o.a. Gerard Thoolen, Bruno Ganz, Renée Soutendijk, Carol van Herwijnen en Kees Hulst.

Een verzetsdrama met Thoolen als de joodse eigenaar van een ijssalon. Soutendijk is zijn vriendin die hem lafheid verwijt, en uiteindelijk met 'sympathieke' nazi Ganz de koffer induikt. De drie hoofdrolspelers zijn stuk voor stuk schitterend en zorgen voor een behoorlijk aantal aangrijpende, soms verrassend geestige scènes. Helaas vallen een paar bijrollen serieus uit de toon en zijn de massascènes genant stuntelig. Toch verdient de film veel meer krediet dan hem bij zijn - schandelijk korte - bioscooprelease is gegeven.

Schatjes!

1984 | Komedie, Actiefilm, Thriller

Nederland 1984. Komedie van Ruud van Hemert. Met o.a. Peter Faber, Geert de Jong, Akkemay, Frank Schaafsma en Rijk de Gooyer.

Zwarte komedie over militair helikopterpiloot John en zijn vrouw Danny die moeite hebben met de opvoeding van hun pesterige pubers. De situatie escaleert hevig. Schatjes! werd met meer dan een miljoen bezoekers hét bioscoopsucces van 1984. Dat kwam vast door het destijds gewaagde script ('De sfeer hier is kut met peren') en door het prettige spel van Faber en De Jong. Leuke bijrol van De Gooyer als hoge militair die het allemaal wel even zal oplossen. Schatjes! kreeg een - iets minder leuk - vervolg in Mama is boos!

De Schorpioen

1984 | Drama, Thriller

Nederland 1984. Drama van Ben Verbong. Met o.a. Peter Tuinman, Monique van de Ven, Adrian Brine, Henk van Ulsen en Rima Melati.

Een vrachtrijder besteelt in 1956 zijn baas en slaat op de vlucht met het paspoort van iemand anders. Daardoor raakt hij verstrikt in de netten van een Nederlandse organisatie die tijdens de Indonesische Vrijheidsoorlog wapens geleverd heeft aan de opstandelingen. De poging om het verhaal van een identiteitscrisis te vervlechten met politieke onthullingen, is maar half gelukt. Sfeer, fotografie en acteren staan op hoog peil en doen denken aan de zwarte drama's van Chereau en Zulawski.

Giovanni

1983 | Experimenteel

Nederland 1983. Experimenteel van Annette Apon en Anette Apon. Met o.a. Truus te Selle, Frank Groothof, Petra Laseur, Edwin de Vries en Gijs de Lange.

Een `objectieve` camera in een Romeinse hotelkamer wordt gedurende een etmaal gehuurd door een fotografe. Zij probeert contact te krijgen met een vriend van vroeger. Zelfs als de hoofdrolspeelster de kamer uit is, blijft de camera (en dus het publiek) opgesloten in het mooi getroffen studio-decor. Maar 'Rome' kruipt binnen via telefoon, televisie, deuren en ramen. Afgezien van een onhandige finale is dit een boeiend experiment.

De Illusionist

1983 | Komedie

Nederland 1983. Komedie van Jos Stelling en Freek de Jonge. Met o.a. Freek de Jonge, Jim van der Woude, Catrien Wolthuizen, Gerard Thoolen en Carel Lapere.

Een droomachtige terugblik op de jeugd van een op het platteland opgegroeide theaterkomiek en diens haat-liefde- verhouding met zijn gestoorde broer. Een film zonder dialogen, die werd opgetrokken uit een bonte baaierd van autobiografische notities en vertekeningen, symbolen, grappen en sentimenten die karakteristiek zijn voor Freek de Jonge. Met verbluffende flair werden die in beelden gebundeld door de schilderende filmer Stelling. De film werd onderscheiden met het Gouden Kalf 1984.

De Anna

1983 | Drama

Nederland 1983. Drama van Erik van Zuylen. Met o.a. Theu Boermans, Hans Veerman, Henriëtte Tol, Christina Cünne en Jacques Commandeur.

Een voormalige directeur van een mijn moet een vete uitvechten met een aan de drank geraakte voormalige mijnwerker met stoflongen. Een winnaar levert deze krachtmeting tussen baas en knecht niet op. Overlevingskansen lijken er in dit als klassiek aandoend drama enkel in te zitten voor de vrouwen op de achtergrond. Een goed geacteerde film, die ook mooi is gefotografeerd. Sommige scènes zijn magistraal. Het scenario blijkt evenwel al te raadselachtig, waardoor de film uiteindelijk onvoldoende bevredigt, ondanks alle kwaliteit. De film flopte volledig in de Nederlandse bioscopen.

Who Needs the Pacific Ocean

1982 |

Nederland 1982. August Louisson-Barrier.

Een voormalige directeur van een mijn moet een vete uitvechten met een aan de drank geraakte voormalige mijnwerker met stoflongen. Een winnaar levert deze krachtmeting tussen baas en knecht niet op. Overlevingskansen lijken er in dit als klassiek aandoend drama enkel in te zitten voor de vrouwen op de achtergrond. Een goed geacteerde film, die ook mooi is gefotografeerd. Sommige scènes zijn magistraal. Het scenario blijkt evenwel al te raadselachtig, waardoor de film uiteindelijk onvoldoende bevredigt, ondanks alle kwaliteit. De film flopte volledig in de Nederlandse bioscopen.

Van de koele meren des doods

1982 | Drama, Romantiek

Nederland 1982. Drama van Nouchka van Brakel. Met o.a. Renée Soutendijk, Derek de Lint, Erik van 't Wout, Peter Faber en Adriaan Olree.

Hedwig de Fontayne komt uit een gefortuneerde familie, maar haar leven neemt veel dramatische wendingen. Ze trouwt, heeft minnaars, komt in de prostitutie en een inrichting terecht, en vindt via een ruime bocht uiteindelijk enige rust. Bewerking van het in 1900 verschenen boek van Frederik van Eeden dat tot het literaire naturalisme wordt gerekend, is sfeervol bewerkt door Van Brakel. De regisseuse van Het debuut en Een vrouw als Eva laat zien hoe moeilijk een patriarchale samenleving het een levenslustige vrouw kan maken. Mooie, intense hoofdrol van Renée Soutendijk.

Golven

1982 | Experimenteel, Drama

Nederland 1982. Experimenteel van Annette Apon en Anette Apon. Met o.a. Edwin de Vries, Aat Ceelen, Thea Korterink, Michel van Rooy en Truus te Selle.

Dit is de verfilming van Virginia Woolfs boek The Waves. Het gaat over de reünie van een groep uit elkaar gegroeide vrienden die voornamelijk nog hun banden met een zekere Perceval gemeen hebben. De film heeft een ongewone structuur, die functioneert als analyse van het medium film. Een interessant en gedurfd experiment dat niet aan iedereen besteed zal zijn.

Het meisje met het rode haar

1981 | Drama, Biografie, Oorlogsfilm

Nederland 1981. Drama van Ben Verbong. Met o.a. Renée Soutendijk, Peter Tuinman, Adrian Brine, Loes Luca en Truus Dekker.

Een goede onder de Nederlandse verzetsfilms. Renée Soutendijk speelt Hannie Schaft in deze verfilming van een boek van Theun de Vries. Nazikiller Schaft sterft al voordat de film goed op weg is. Via de gedachtes van haar beste vriend worden haar leven, liefdes en dromen gereconstrueerd. Volgens Theun de Vries was Schaft hartstikke communistisch, regisseur Ben Verbong (De Kassière) laat haar ideologie in het midden en ontneemt haar hiermee helaas een aannemelijke drijfveer voor haar daden. Het sterkste punt van Het meisje met het rode haar is de naar Hollandse begrippen hoge production value, met fraai naargeestig camerawerk van Theo van de Sande (De aanslag, Blade).

De Witte van Sichem

1980 | Drama

België 1980. Drama van Robbe De Hert. Met o.a. Eric Clerckx, Paul S'Jongers, Blanka Heirman, Jos Verbist en Magda De Winter.

Verfilming van de klassieke streekroman De Witte van Sichem (1920) van de Vlaming Ernest Claes. Het verhaal gaat over een twaalfjarig jochie (Clerckx) uit een arm gezin, dat vaak kattenkwaad uithaalt. Zijn vader, leraar en werkgever proberen hem met harde hand tot de orde te roepen. Troost voor zijn treurige leefomstandigheden vindt de jongen in boeken. Regisseur-scriptschrijver De Hert etaleert zijn linkse engagement door achter de rug van de kwajongen schrijnende toestanden te tonen. De mooie fotografie is van Walther van den Ende (Daens) en Theo van de Sande (De aanslag).

Mijn vriend

1979 | Misdaad, Drama

België​/​​Nederland 1979. Misdaad van Fons Rademakers. Met o.a. Peter Faber, André van den Heuvel, Pleuni Touw, Magda Cnudde en Dirk de Batist.

Een zakenman wordt verdacht van een roofoverval op een operazangeres. Tijdens het verhoor probeert hij zijn hachje te redden door de aandacht en schuld te verschuiven naar de onderzoeksrechter die hem opdracht zou hebben gegeven diens vrouw te vermoorden en bovendien de grote man is achter de overval op de operazangeres.

Dokter Vlimmen

1978 | Drama

Nederland​/​​België 1978. Drama van Guido Pieters. Met o.a. Roger Van Hool, Peter Faber, Yolande Bertsch, Brigitte de Man en Chris Lomme.

Een zakenman wordt verdacht van een roofoverval op een operazangeres. Tijdens het verhoor probeert hij zijn hachje te redden door de aandacht en schuld te verschuiven naar de onderzoeksrechter die hem opdracht zou hebben gegeven diens vrouw te vermoorden en bovendien de grote man is achter de overval op de operazangeres.

De elektriseermachine van Wimhurst

1978 |

Nederland 1978. Erik van Zuylen. Met o.a. Elizabeth Hoytink, Loudi Nijhoff, Gerard Thoolen en Early Monsanto.

Een zakenman wordt verdacht van een roofoverval op een operazangeres. Tijdens het verhoor probeert hij zijn hachje te redden door de aandacht en schuld te verschuiven naar de onderzoeksrechter die hem opdracht zou hebben gegeven diens vrouw te vermoorden en bovendien de grote man is achter de overval op de operazangeres.

Rust

1977 |

Nederland 1977. Willeke van Ammelrooy.

Een zakenman wordt verdacht van een roofoverval op een operazangeres. Tijdens het verhoor probeert hij zijn hachje te redden door de aandacht en schuld te verschuiven naar de onderzoeksrechter die hem opdracht zou hebben gegeven diens vrouw te vermoorden en bovendien de grote man is achter de overval op de operazangeres.

Het Debuut

1977 | Drama

Nederland 1977. Drama van Nouchka van Brakel. Met o.a. Marina de Graaf, Gerard Cox, Kitty Courbois, Pleuni Touw en Sandrien van Brakel.

Feministe Nouchka van Brakel maakte in 1977 haar speelfilmdebuut met een drama over de veertienjarige Carolien die iets begint met een veel oudere familievriend (Cox). Thematisch ongemakkelijk voor ogen van nu, is de film tegelijkertijd een mooi inkijkje in maatschappelijke onderwerpen als toenemend verzet van vrouwen tegen het patriarchaat. Tiener Marina de Graaf, die geen acteerambities had, laveert mooi tussen kinderlijk gedrag en jongvolwassen eigengereidheid. De film was een succes, van Brakel zou daarna ondermeer Een vrouw als Eva en Van de koele meren des doods maken.

W.F. Hermans en de triomph der techniek

1976 |

Nederland 1976. Erik van Zuylen.

Feministe Nouchka van Brakel maakte in 1977 haar speelfilmdebuut met een drama over de veertienjarige Carolien die iets begint met een veel oudere familievriend (Cox). Thematisch ongemakkelijk voor ogen van nu, is de film tegelijkertijd een mooi inkijkje in maatschappelijke onderwerpen als toenemend verzet van vrouwen tegen het patriarchaat. Tiener Marina de Graaf, die geen acteerambities had, laveert mooi tussen kinderlijk gedrag en jongvolwassen eigengereidheid. De film was een succes, van Brakel zou daarna ondermeer Een vrouw als Eva en Van de koele meren des doods maken.

De Radiodroom

1976 |

1976. Flip Jansen. Met o.a. Carol van Herwijnen, Romain Deconinck, Annette Nijder, Helmert Woudenberg en Gerard Thoolen.

Feministe Nouchka van Brakel maakte in 1977 haar speelfilmdebuut met een drama over de veertienjarige Carolien die iets begint met een veel oudere familievriend (Cox). Thematisch ongemakkelijk voor ogen van nu, is de film tegelijkertijd een mooi inkijkje in maatschappelijke onderwerpen als toenemend verzet van vrouwen tegen het patriarchaat. Tiener Marina de Graaf, die geen acteerambities had, laveert mooi tussen kinderlijk gedrag en jongvolwassen eigengereidheid. De film was een succes, van Brakel zou daarna ondermeer Een vrouw als Eva en Van de koele meren des doods maken.

Alle Dagen Feest

1976 | Drama

Nederland 1976. Drama van Ate de Jong, Orlow Seunke, Otto Jongerius en Paul de Lussanet. Met o.a. Peter Faber, Marlous Fluitsma, Bram van der Vlugt, Hans Man in 't Veld en Helmert Woudenberg.

Een jonge dichter zonder lezers, Remco Camperts alter ego Wessel (Faber), zoekt z'n heil in het bestieren van een publiciteitsbureau. Dat blijkt Alle Dagen Feest, zoals in Camperts gelijknamige en goeddeels autobiografische verhalenbundel (1955). Maar dan vooral een feest van landerigheid, gedeeld met toepasselijk ongemotiveerde vrienden en vriendinnen. Het vierluik van evenzoveel debuterende filmmakers heeft mankementen – een stoet van knulligheden – die de liederlijke inhoud fantastisch ondersteunen. Een geslaagd werk voor mensen die in de titel Alle Dagen Feest een waarschuwing lezen, en niet een aanprijzing.

Zwaarmoedige verhalen voor bij de centrale verwarming

1975 | Drama

Nederland 1975. Drama van Bas van der Lecq, Guido Pieters, Ernie Damen en Nouchka van Brakel. Met o.a. Carry Tefsen, Lex Goudsmit, Jon Bluming, Hugo Metsers en Rijk de Gooyer.

Na enkele eerdere Heere Heeresma-verfilmingen (onder meer een Engelstalige Polanski-bewerking van Een dagje naar het strand uit 1972) besloot producent Matthijs van Heijningen vier beginnende cineasten een opstap te geven naar het grote speelfilmwerk door hen elk een 'zwaarmoedig verhaal' te laten regisseren. Nouchka van Brakel komt het sterkst uit de bus met het laatste, Een winkelier keert niet weerom, met fraai spel van Rijk de Gooyer en Johnny Kraaijkamp. Hier en daar gedateerd, met nogal dik aangezet acteerwerk, maar over het algemeen nog steeds effectief mistroostig en amusant.

Don't Move Baby

1974 |

Nederland 1974. Bobby Eerhart. Met o.a. Willeke van Ammelrooy en Gees Linnebank.

Na enkele eerdere Heere Heeresma-verfilmingen (onder meer een Engelstalige Polanski-bewerking van Een dagje naar het strand uit 1972) besloot producent Matthijs van Heijningen vier beginnende cineasten een opstap te geven naar het grote speelfilmwerk door hen elk een 'zwaarmoedig verhaal' te laten regisseren. Nouchka van Brakel komt het sterkst uit de bus met het laatste, Een winkelier keert niet weerom, met fraai spel van Rijk de Gooyer en Johnny Kraaijkamp. Hier en daar gedateerd, met nogal dik aangezet acteerwerk, maar over het algemeen nog steeds effectief mistroostig en amusant.

Dakota

1974 | Avonturenfilm, Drama

Nederland 1974. Avonturenfilm van Wim Verstappen. Met o.a. Kees Brusse, Monique van de Ven, Willeke van Ammelrooy, Dora van der Groen en Diana Dobbelman.

Het is een wonder dat na het weglopen van cameraman Jan de Bont, met hoofdrolspeelster Van de Ven halverwege de opnamen op Curaçao, Dakota nog zo'n aardige, sfeervolle film is geworden met de oude DC-3 als fraaiste filmster. Brusse neemt om te kunnen blijven vliegen allerlei vrachtjes aan en vliegt zelfs van Curaçao naar Ameland.

Bankgeheim

1973 | Korte film

Nederland 1973. Korte film van Rob van Steensel. Met o.a. Rudolf Lucieer en Monique van de Ven.

Het is een wonder dat na het weglopen van cameraman Jan de Bont, met hoofdrolspeelster Van de Ven halverwege de opnamen op Curaçao, Dakota nog zo'n aardige, sfeervolle film is geworden met de oude DC-3 als fraaiste filmster. Brusse neemt om te kunnen blijven vliegen allerlei vrachtjes aan en vliegt zelfs van Curaçao naar Ameland.

Stamping Ground

1971 | Muziek, Documentaire

Duitsland 1971. Muziek van Hans Jürgen Pohland en George Sluizer. Met o.a. Santana, Jefferson Airplane, Pink Floyd, The Birds en Soft Machine.

In 1970 vond in het Kralingse Bos het Nederlandse antwoord op Woodstock plaats: het legendarische Holland Pop Festival, met een indrukwekkende line-up bestaande uit o.a. The Byrds, Jefferson Airplane, Pink Floyd en Santana. De toen nog onbekende regisseur George Sluizer (Spoorloos) legde het allemaal vast, samen met cameramensen als Jan de Bont (Twister) en Theo van de Sande (De aanslag). Vanaf het podium gefilmde optredens worden in de documentaire afgewisseld met beelden van uitzinnige dansende, blowende en naakt zwemmende bezoekers. Stamping Ground werd een flop in de Nederlandse bioscopen – het festival zelf ging ook direct failliet, omdat een fors deel van de toeschouwers geen kaartje had gekocht – en is zeker niet zo goed als de Oscarwinnende documentaire over Woodstock, maar een prachtig tijdsdocument is het absoluut. In 2020 verscheen een digitaal gerestaureerde director’s cut. In de originele versie waren onder meer onverklaarbare montages van molens en bloembollenvelden te zien, die de Duitse coregisseur en editor Hansjürgen Pohland uit een andere film had gehaald.

Allerzielen

1970 |

Nederland 1970. Guido Pieters.

In 1970 vond in het Kralingse Bos het Nederlandse antwoord op Woodstock plaats: het legendarische Holland Pop Festival, met een indrukwekkende line-up bestaande uit o.a. The Byrds, Jefferson Airplane, Pink Floyd en Santana. De toen nog onbekende regisseur George Sluizer (Spoorloos) legde het allemaal vast, samen met cameramensen als Jan de Bont (Twister) en Theo van de Sande (De aanslag). Vanaf het podium gefilmde optredens worden in de documentaire afgewisseld met beelden van uitzinnige dansende, blowende en naakt zwemmende bezoekers. Stamping Ground werd een flop in de Nederlandse bioscopen – het festival zelf ging ook direct failliet, omdat een fors deel van de toeschouwers geen kaartje had gekocht – en is zeker niet zo goed als de Oscarwinnende documentaire over Woodstock, maar een prachtig tijdsdocument is het absoluut. In 2020 verscheen een digitaal gerestaureerde director’s cut. In de originele versie waren onder meer onverklaarbare montages van molens en bloembollenvelden te zien, die de Duitse coregisseur en editor Hansjürgen Pohland uit een andere film had gehaald.

Carna

1969 | Documentaire, Korte film

Nederland 1969. Documentaire van Adriaan Ditvoorst.

In 1970 vond in het Kralingse Bos het Nederlandse antwoord op Woodstock plaats: het legendarische Holland Pop Festival, met een indrukwekkende line-up bestaande uit o.a. The Byrds, Jefferson Airplane, Pink Floyd en Santana. De toen nog onbekende regisseur George Sluizer (Spoorloos) legde het allemaal vast, samen met cameramensen als Jan de Bont (Twister) en Theo van de Sande (De aanslag). Vanaf het podium gefilmde optredens worden in de documentaire afgewisseld met beelden van uitzinnige dansende, blowende en naakt zwemmende bezoekers. Stamping Ground werd een flop in de Nederlandse bioscopen – het festival zelf ging ook direct failliet, omdat een fors deel van de toeschouwers geen kaartje had gekocht – en is zeker niet zo goed als de Oscarwinnende documentaire over Woodstock, maar een prachtig tijdsdocument is het absoluut. In 2020 verscheen een digitaal gerestaureerde director’s cut. In de originele versie waren onder meer onverklaarbare montages van molens en bloembollenvelden te zien, die de Duitse coregisseur en editor Hansjürgen Pohland uit een andere film had gehaald.