Wolfgang Staudte: regie, cast en scenario.
Er zijn 44 films gevonden.

DEFA - Gebremste Gegenwart

1996 | Documentaire

Duitsland 1996. Documentaire van Knut Elstermann. Met o.a. Christine Mückenberger, Wolfgang Staudte, Kurt Mätzig, Wolfgang Kohlhaase en Jochen Mückenberger.

Tatort - Freiwild

1984 | Mysterie

Duitsland 1984. Mysterie van Wolfgang Staudte. Met o.a. Volker Brandt, Helmut Gauss, Armin Mueller-Stahl, Tilly Lauenstein en Hans Peter Hallwachs.

De afgrijselijke moord op een vrouw in de buurt van de Zoo, waar veel clochards vertoeven in een bepaalde tijd van het jaar, zorgt voor heel wat commotie en paniek in West-Berlijn. De dakloze Kutte Schwerfeger (H[KA3]ubner) wordt verhoord en sukkelt even later onder een voorbij razende auto. Enkele dagen later sterft een tweede zwerver onder duistere omstandigheden, die kort tevoren nog gezien was in de apotheek van Gerd Ansbach (Hallwachs). Hauptkommissar Walther (Brandt) en zijn assistent Stettner (Gauss) komen zo op het spoor van Gerds broer Dr. Konrad Ansbach (Mueller-Stahl), die een farmaceutisch laboratorium heeft, want uit de lijkschouwing blijkt dat het slachtoffer met een onbekend, nog niet goedgekeurd geneesmiddel moet zijn behandeld. De laatste TATORT-film van regisseur Staudte, die kort hierna overleed. Het scenario is van Heinz-Dieter Ziesing. Het camerawerk is van Gerard Vandenberg, een Nederlander, die in zijn vak een grote reputatie opbouwde. Aflevering 154.

Die Rebellion

1981 | Drama

Duitsland 1981. Drama van Wolfgang Staudte. Met o.a. Josef Meinrad, Ida Krottendorf, Erna Schickel, Fritz Eckhardt en Peter Vogel.

Het trieste relaas van een oorlogsveteraan, die het slachtoffer wordt van de bureaucratie die er na een revolutie heerst. In plaats van een degelijke prothese, krijgt hij een houten stomp en toestemming om als orgeldraaier zijn inkomsten te verwerven.

Tatort - Schönes Wochenende

1980 | Mysterie

Duitsland 1980. Mysterie van Wolfgang Staudte. Met o.a. Hansjörg Felmy, Willy Semmelrogge, Karin Eickelbaum, Dieter Prochnow en Willi Thomczyk.

Inspecteur Haferkamp doet onderzoek in een hotel in Baden Würtemberg in verband met de moord op een ex-bajesklant, die doodgeschoten werd. Al gauw vermoedt hij, dat de moord met de overval op een groothandel te maken heeft. Maar hoe? Op deze film valt weinig op aan te merken, maar hij is zonder bijzondere verdiensten. In elk geval wordt wel de gehele film lang de spanning erin gehouden. Het scenario is van Uwe Erichsen en Martin Gies.

Zwischengleis

1978 | Drama

Duitsland 1978. Drama van Wolfgang Staudte. Met o.a. Mel Ferrer, Pola Kinski, Hannelore Schroth, Martin Lüttge en Karl Maria Schley.

Staudtes laatste film is een grote afgang. Kinski pleegt zelfmoord omdat ze een oorlogssyndroom niet verwerken kan. De vele pretenties maken er zuur kijkvoer van.

Tatort - Die Kugel im Leib

1978 | Mysterie

Duitsland 1978. Mysterie van Wolfgang Staudte. Met o.a. Hansjörg Felmy, Hans Georg Panczak, Ilona Grübel, Mady Rahl en Klaus Löwitsch.

Bij een bankroof wordt een jonge kermisartiest door een kogel geraakt. Het probleem van de politie is nu, dat zonder de kogel zijn betrokkenheid niet te bewijzen is. Maar de man weigert de kogel operatief te laten verwijderen, hetgeen zijn goed recht is maar zijn situatie ook niet ten goede komt. Het scenario is van Georg Feil.

Tatort - Spätlese

1977 | Mysterie

Duitsland 1977. Mysterie van Wolfgang Staudte. Met o.a. Hansjörg Felmy, Willy Semmelrogge, Bernd Schäfer, Karin Eickelbaum en Andrea Jonasson.

Na zijn dood hoort Jonasson dat haar man een afperser was: vandaar hun luxueuze levensstijl! Commissaris Haferkamp (Felmy), die zich met de zaak bezighoudt, stelt al gauw vast dat ook Jonassons levenswandel niet geheel onberispelijk is. De vraag wie-is-de-dader draait dan ook helemaal om haar. Geregisseerd door de beroemde Staudte, één van de sleutelfiguren uit de wederopbouw van de Duitse filmindustrie na WO II. Sinds 1970 regisseerde hij twaalf afleveringen uit de reeks Der Kommissar en zeven TATORT-afleveringen, waarvan dit de derde is. Het scenario is van Herbert Lichtenfeld.

MS Franziska

1977 | Drama

Duitsland 1977. Drama van Wolfgang Staudte. Met o.a. Paul Dahlke, Femke Boersma, Ulrich von Dobschütz, Klaus Knuth en Evelyn Bartsch.

Duitse serie met Dahlke als binnenvaartschipper, oud geworden in de concurrentiestrijd om interessante vrachten. Indrukwekkende vertolking van Dahlke die een onbehouwen, meestal verschrikkelijk eigenzinnig personage neerzet, iemand die eigenlijk met pensioen moet, maar koppig doorgaat. Geschreven door de bekende auteur Heinz Oskar Wuttig (1907-1984) en gemaakt door de legendarische Staudte (1906-1984) die sinds het begin van de jaren zeventig bij gebrek aan echt filmwerk, in zijn levensonderhoud voorzag door het opnemen van ontelbare tv-films en tv-series.

Tatort: Zwei Leben

1976 | Thriller

Duitsland 1976. Thriller van Wolfgang Staudte. Met o.a. Willy Semmelrogge, Karin Eickelbaum en Hansjörg Felmy.

Duitse serie met Dahlke als binnenvaartschipper, oud geworden in de concurrentiestrijd om interessante vrachten. Indrukwekkende vertolking van Dahlke die een onbehouwen, meestal verschrikkelijk eigenzinnig personage neerzet, iemand die eigenlijk met pensioen moet, maar koppig doorgaat. Geschreven door de bekende auteur Heinz Oskar Wuttig (1907-1984) en gemaakt door de legendarische Staudte (1906-1984) die sinds het begin van de jaren zeventig bij gebrek aan echt filmwerk, in zijn levensonderhoud voorzag door het opnemen van ontelbare tv-films en tv-series.

Lockruf des Goldes

1975 | Avonturenfilm, Historische film, Western, Familiefilm

Oostenrijk​/​​Duitsland​/​​Roemenië​/​​Frankrijk 1975. Avonturenfilm van Wolfgang Staudte en Sergíu Nicolaescu. Met o.a. Rüdiger Bahr, Françoise Arnoul, Pierre Rousseau, Arthur Brauss en Emmerich Schäffer.

Vierdelige miniserie naar de avonturenroman Burning Daylight van Jack London, die als Goudzoekers Alaska, Elam Harnisch - Een roman uit het goudland in het Nederlands is verschenen. De advocaat Elam Harnisch (Bahr) keert San Francisco de rug toe om in Alaska goud te gaan zoeken. Hij maakt er de goldrush mee naar de geheimzinnige Witte Vaargeul, waarin goud wordt gevonden. Hij ontdekt een nieuwe goudader, verkoopt zijn claim en belegt zijn startkapitaal op een verstandige wijze, met als gevolg dat hij een klein fortuin bij elkaar vergaart. Later, wederom op zoek naar goud, ontmoet hij een vriendelijke Indianenstam. Veteraan-regisseur Staudte bracht alles mooi in beeld, nadat hij eerder DER SEEWOLF (1971) had verfilmd, ook naar een roman van London. Hierna volgde in 1978 nog een derde Jack London-verfilming: DAS VERSCHOLLENE INKA-GOLD. Een miniserie heeft als voordeel dat heel veel dramatisch interessante details van de oorspronkelijke roman zonder bekortingen tot hun recht kunnen komen.

Tatort - Tote brauchen keine Wohnung

1973 | Mysterie

Duitsland 1973. Mysterie van Wolfgang Staudte. Met o.a. Gustl Bayrhammer, Helmut Fischer, Willi Harlander, Hans Baur en Andreas Seyferth.

Bij gebrek aan werk een door Staudte gedraaide TATORT- aflevering, die een van de sleutelfiguren was na WO II bij de wederopbouw van de Duitse filmindustrie, over een huisjesmelker die zijn bouwvallige woningen wil laten slopen om er moderne flatgebouwen neer te zetten. De bewoners willen er echter niet weg en de huizeneigenaar neemt een duistere figuur in dienst die de huurders moet terroriseren. Het scenario van Michael Molsner en de regie van ervaren filmer Staudte zorgt voor wat maatschappijkritiek in een tv-krimi! Muziek van de popgroep 18 Karat Gold.

Tatort - Gegenspieler

1972 | Mysterie

Duitsland 1972. Mysterie van Wolfgang Staudte. Met o.a. Helmut Fischer, Georg Einerdinger, Henner Quest, Uschi Wolf en Horst Kummeth.

Om van zijn speelschulden af te komen pleegt Jürgen een overval op een benzinestation, die geheel volgens plan verloopt. Tot de pomphouder een geweer trekt en Jürgen op hem moet schieten. En dan is ook nog zijn auto weg en vlucht hij met een een autobus, die toevallig voorbij rijdt. De dag daarna wordt hij ervan beschuldigd een marktstalletje omver gereden te hebben en daarna te zijn doorgereden. En een kolonel doodgeschoten te hebben! Het was misschien toch niet zo'n goed idee, van die benzinepomp. Scenario van Ulf Miehe en Klaus Richter. Camerawerk van Petrus Schloemp.

Fluchtweg St. Pauli - Großalarm für die Davidswache

1971 | Misdaad, Actiefilm, Thriller

Duitsland 1971. Misdaad van Wolfgang Staudte. Met o.a. Horst Frank, Christiane Krüger, Heinz Reincke, Klaus Schwarzkopf en Andrea Rau.

Misdaadfilm met sociale achtergrond. Willy Jensen (Frank) zit in de bak wegens een bankoverval, maar hij breekt uit. De buit die nooit door de politie werd gevonden, is verdwenen. Willy is wanhopig. Hij verschuilt zich bij zijn broer Heinz (Reincke), een hardwerkende taxichauffeur, waar ook zijn ex-vrouw Vera (Krüger) is ingetrokken.

Der Seewolf

1971 | Avonturenfilm

Duitsland​/​​Frankrijk​/​​Oostenrijk 1971. Avonturenfilm van Wolfgang Staudte. Met o.a. Edward Meeks, Raimund Harmstorf, Beatrice Cardon, Emmerich Schäffer en Peter Kock.

Deze matige nieuwe versie van Michael Curtiz` THE SEA WOLF (USA, 1941) werd samengesteld uit een vierdelige Duitse tv-serie, wat de duidelijkheid en overzichtelijkheid bepaald niet ten goede komt. Camerawerk van André Zarra.

Die Herren mit der weißen Weste

1970 | Komedie, Misdaad

Duitsland 1970. Komedie van Wolfgang Staudte. Met o.a. Martin Held, Mario Adorf, Walter Giller, Agnes Windeck en Hannelore Elsner.

Een rechter neemt wraak op een boef die hij gedurende zijn ambtsperiode niet te pakken heeft kunnen krijgen. Nu hij gepensioneerd is, laat hij hem in een val lopen, die hij met vrienden heeft opgezet. Dit is de eerste echt vrolijke film van Staudte, zonder verdere theoretische diepgang, maar wel goed gemaakt.

Heimlichkeiten

1968 | Thriller

Bulgarije​/​​Duitsland 1968. Thriller van Wolfgang Staudte. Met o.a. Karl Michael Vogler, Reinhild Solf, Apostel Karamitew en Ewa Strömberg.

Moord op een strand aan de Zwarte Zee. Een broddelwerkje van niemand minder dan Staudte.

Ganovenehre

1966 | Komedie

Duitsland 1966. Komedie van Wolfgang Staudte. Met o.a. Gert Fröbe, Mario Adorf, Helen Vita, Karin Baal en Ilse Pagé.

In de Berlijnse massagesalon 'Venus von Milo' komen in 1925 allerlei bandietenfiguren en prostituées genoeglijk bij elkaar. Een aardig niemendalletje waarmee Staudte de sfeer van de jaren 1920-'30 terughaalt.

Herrenpartie

1964 |

Duitsland​/​​Uruguay 1964. Wolfgang Staudte. Met o.a. Hans Nielsen, Götz George, Friedrich Maurer, Rudolf Platte en Gerlach Fiedler.

Acht Duitsers zitten met hun auto zonder benzine in een Joegoslavisch dorp, waar ooit de SS alle mannen executeerde. Een goed gegeven dat Staudte met veel te grote klompen aan heeft geregisseerd.

Das Lamm

1964 | Familiefilm

Duitsland 1964. Familiefilm van Wolfgang Staudte. Met o.a. Elke Aberle, Ronald Dehne, Ulrich von Bock, Dieter Kirchlechner en Hans Schalla.

Een raadsel hoe Staudte een alledaags doch aardig gegeven over een arbeidersjongetje dat een lammetje wil redden uit het slachthuis zo routineus-lamlendig kon regisseren.

Die Dreigroschenoper

1963 | Musical

Duitsland 1963. Musical van Wolfgang Staudte. Met o.a. Curd Jürgens, June Ritchie, Gert Fröbe, Lino Ventura en Hildegard Knef.

Staudte's Dreigroschenoper-versie was feitelijk reclame voor Pabst's oorspronkelijke film die overal van stal werd gehaald. En wat is Sammy Davis Jr vergeleken bij Ernst Busch als Moralitätssänger...

Die Glücklichen Jahre der Thorwalds

1962 | Drama

Duitsland 1962. Drama van Wolfgang Staudte en John Olden. Met o.a. Hansjörg Felmy, Dietmar Schönherr, Elisabeth Bergner, Johanna Matz en Brigitte Grothum.

Verfilming van J.B. Priestley's toneelstuk Time and the Conways, begonnen onder regie van Olden die ziek werd, waarna Staudte het met tegenzin overnam, wat te merken is. In het Duitsland van de jaren 1910-1920 verlangt mevrouw Thorwald de beste toekomst voor haar kinderen.

Kirmes

1960 | Drama, Oorlogsfilm

Duitsland 1960. Drama van Wolfgang Staudte. Met o.a. Götz George, Juliette Mayniel, Wolfgang Reichmann, Hans Mahnke en Manja Behrens.

Een verbitterde Duitse soldaat deserteert en gaat terug naar zijn dorp, waar niemand hem echter wil laten onderduiken, waarna de soldaat zelfmoord pleegt. Vijftien jaar later wordt zijn lijk ontdekt, wat de opportunistische hypocrisie in het dorp aan het licht brengt. Een gaaf, uiterst scherp drama dat Staudte terecht veel roem bezorgde.

Der letzte Zeuge

1960 | Drama, Misdaad, Thriller

Duitsland 1960. Drama van Wolfgang Staudte. Met o.a. Martin Held, Hanns Lothar, Ellen Schwiers, Jürgen Goslar en Adelheid Seeck.

Ingrid Bernhardy (Schwiers) en haar ex-vriend Dr. Stephan (Goslar) zitten in de gevangenis. Ze worden verdacht van moord op het onechte kind van Ingrid. Advocaat Dr. Fox (Lothar) weet na weken geharrewar met de rechtbank Dr. Stephan op vrije voeten te krijgen, want hij heeft een waterdichte alibi. Dr. Stephan doet een bittere ontdekking als hij weer vrij is: schuldig of niet, men heeft hem ontslagen en hij is werkloos.

Rosen für den Staatsanwalt

1959 | Drama

Duitsland 1959. Drama van Wolfgang Staudte. Met o.a. Martin Held, Ingrid van Bergen, Werner Finck, Walter Giller en Camilla Spira.

Een straatventer, een voormalige Wehrmachtsoldaat die om een reep chocolade tijdens WO II ter dood veroordeeld werd, ontmaskert een gevierde Officier van Justie in de West-Duitse Wirtschaftswunder-staat als de vroegere oorlogsmisdadiger, die ook nu nog steeds een antisemitisch heerschap blijkt te zijn. De regie die wat overdadig aandoet en enscenering die wat artistiekerig overkomt, kunnen het kreupele scenario in deze bijtende satire op de moderne Duitse maaatschappij van toen helaas niet verhullen.

Kanonen-Serenade

1958 | Oorlogsfilm

Duitsland 1958. Oorlogsfilm van Wolfgang Staudte. Met o.a. Vittorio De Sica, Folco Lulli, Heinz Reincke, Ingmar Zeisberg en Lianella Carell.

Een oude Italiaanse schuit, met Vittorio de Sica als kapitein, krijgt een kanon aan boord gemonteerd, waarna De Sica liever gaat jagen op Britse duikboten dan vracht te vervoeren.

Der Maulkorb

1958 |

Duitsland 1958. Wolfgang Staudte. Met o.a. O.E. Hasse, Hansjörg Felmy, Hertha Feiler en Corny Collins.

Een onbekende protesteert tegen een nieuwe wet op de persvrijheid, hetgeen stormen van protest verwekt van officiële zijde. Een slappe satire.

Rose Bernd

1957 | Drama

Duitsland 1957. Drama van Wolfgang Staudte. Met o.a. Maria Schell, Raf Vallone, Käthe Gold, Leopold Biberti en Hannes Messemer.

Twee jaar nadat hij als enige Nederlandstalige uitstapje op zijn uitgebreide cv de film Ciske de rat maakte (de eerste versie dus, nog altijd een van de best bezochte Nederlandse films aller tijden), bewerkte West-Duitser Staudte dit populaire toneelstuk van naturalist Gerhardt Hauptman voor het grote scherm. Een bijzonder treurig verhaal is het, over een dienstmeisje op een boerderij, dat wordt verkracht en allerlei andere ellende doorstaat. Staudte brengt het allemaal meeslepend in beeld, wat de film een Gouden Palm-nominatie opleverde. Werd een onverwacht succes in de VS door de hoofdrol van de daar destijds geliefde Schell.

Madeleine und der Legionär

1957 | Drama

Duitsland 1957. Drama van Wolfgang Staudte. Met o.a. Hildegard Knef, Bernard Wicki, Helmut Schmid, Hannes Messemer en Joachim Hansen.

Een Franse lerares in Algiers verraadt vier voortvluchtige legionairs. Drie van de vier komen ellendig aan hun einde. De vierde bereikt platzak het vaderland. Het scenario is van Emil Burri, Johannes-Mario Simmel en Werner J. Lüddecke. Het camerawerk is van Vaclav Vich.

Ciske de Rat

1955 | Komedie, Drama, Familiefilm

Nederland 1955. Komedie van Wolfgang Staudte. Met o.a. Kees Brusse, Lies Franken, Dick van der Velde, Jenny van Maerlant en Bob de Vries.

Piet Bakker`s populaire gelijknamige boek, een volksdrama over het straatjongetje Ciske (Van der Velde) wiens vader zeeman (De Vries) is, en wiens losbollige moeder (Van Maerlant) niet bepaald het toonbeeld van burgerlijk fatsoen is, werd door Staudte dramatisch zwaar aangezet. Kees Brusse als begrijpende onderwijzer Bruis is met al z`n goede acteerwerk echter niet in staat de show te stelen van de jeugdige Van der Velde. Staudte kreeg in Veneti[KA3]e voor deze versie de Zilveren Beer voor de Beste Regie. Zie ook CISKE - EIN KIND BRAUCHT LIEBE (1955), die Staudte tegelijkertijd draaide met gedeeltelijk dezelfde rolverdeling. Van der velde werd in die versie vervangen door Johan Valk. In 1984 is er een nieuwe versie gemaakt door Guido Pieters met het zangertje van het levenslied Danny de Munk in de hoofdrol. Het scenario is van regisseur Staudte. Het camerawerk is van Prosper Dekeukelaire. Mono.

Ciske - Ein Kind braucht Liebe

1955 | Familiefilm, Drama

Duitsland 1955. Familiefilm van Wolfgang Staudte. Met o.a. Johan Valk, Heli Finkenzeller, Berta Drews, Alexander Kerst en Günther Lüders.

Dit is de 'Parallelverfassung' van CISKE DE RAT, gelijktijdig in de bestaande decors gedraaid met Duitssprekende spelers - een methode die in het begin van de jaren dertig veel toepassing vond. Van der Velde uit de Nederlandse versie legt het in vergelijking wél af tegen de ontwapenende blik van Valk als Ciske. Het camerawerk van Prosper Dekeukelaire is in beide versies gaaf en boeiend.

Leuchtfeuer

1954 | Drama

Zweden​/​​Oost Duitsland 1954. Drama van Wolfgang Staudte. Met o.a. Leonhard Ritter, Horst Naumann, Jochen Thomas, Friedrich Gnaß en Hans Klering.

De bewoners van een eenzaam en verafgelegen eilandje in de Atlantische Oceaan bevinden zich in 1901 in een hachelijke situatie. De visserij waarvan ze leven, levert niets meer op en een accuut tekort aan voedsel ontstaat. Terwijl enkele bewoners de lange tocht ondernemen om op het vasteland hun schamele bezittingen tegen eten te ruilen, wordt de toestand op het eiland steeds nijpender.

Die Geschichte vom kleinen Muck

1953 | Jeugdfilm, Familiefilm, Fantasy

Oost Duitsland 1953. Jeugdfilm van Wolfgang Staudte. Met o.a. Thomas Schmidt, Johannes Maus, Friedrich Richter, Trude Hesterberg en Alwin Lippisch.

Naar een sprookje van Wilhelm Hauff. In het Verre Oosten leeft de jonge Muck die door de andere kinderen wordt gepest en uitgelachen. Na de dood van zijn vader gaat hij in de woestijn op zoek naar de koopman die geluk verkoopt, maar stuit op een toverstok en een stel toverpantoffels.

Der Untertan

1951 | Historische film, Drama

Oost Duitsland 1951. Historische film van Wolfgang Staudte. Met o.a. Werner Peters, Paul Esser, Friedrich Maurer, Sabine Thalbach en Renate Fischer.

Een filmisch bijzonder onderzoek naar de kleinburgerziel van de Duitser: in 1918 ging rechts al tekeer tegen het boek van Heinrich Mann. In West-Duitsland werd Staudte`s klassiek geworden film in eerste instantie verboden. Onderdaan Diederich Hessling (een overtuigende rol van Peters) weet dat je de macht moet dienen op zo'n wijze dat je er ook nog aan kunt verdienen en daarom maakt hij zich warm voor een keizerlijk monument. Pas na veel geharrewar, waarbij Staudte voor 'nestbevuiler' werd uitgemaakt, werd deze DEFA-film in 1957 in de Bondsrepubliek vertoond. Het scenario is van Fritz en Wolfgang Staudte, het camerawerk is van Robert Baberske.

Schicksal aus zweiter Hand

1949 | Drama

Duitsland 1949. Drama van Wolfgang Staudte. Met o.a. Marianne Hoppe, Wilhelm Borchert, Erich Ponto, Ernst Waldow en Albert Florath.

Staudte's eerste film in West-Duitsland is een aardig melodrama zonder duidelijk gegeven. Een boekhouder hoort van een waarzegger dat zijn vrouw zal sterven, waarna hij haar laat bewaken om haar vervolgens uit jaloersheid te wurgen.

Rotation

1948 | Mysterie

Oost Duitsland 1948. Mysterie van Wolfgang Staudte. Met o.a. Paul Esser, Irene Korb, Brigitte Krause, Reinhold Bernt en Karl-Heinz Deikkert.

Drukker Hans Behnke (Esser) komt in een concentratiekamp terecht nadat hij vlugschriften tegen de nazi's drukte. Zijn zoon Helmut, lid van de Hitlerjugend, heeft hem verraden. De film is een terugblik op het moment dat Behnke door de SS zal worden terechtgesteld. Wegens een pacifistische tendens weigerde de DEFA Staudtes film aanvankelijk uit te brengen.

Die seltsamen Abenteuer des Herrn Fridolin B.

1948 | Komedie, Mysterie

Duitsland 1948. Komedie van Wolfgang Staudte. Met o.a. Ursula Kriegk, Axel von Ambesser, Ruth Lommel, Joachim Teege en Franz Stein.

Fridolin Biedermann, een keurige provinciaal, wordt in de grote stad door een schurk beroofd van zijn geld, pas en identiteit. Van nu af moet hij strijden met de instanties om zijn identiteit te bewijzen. Staudte's tweede naoorlogse film, die het bekijken waard is, bevat heerlijke uitvallen tegen de Duitse bureaucratie en enkele originele plaatjes. Scenario van de regisseur en camerawerk van Friedl Behn-Grund.

A Tale of Five Cities

1948 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1948. Drama van Romollo Marcellini, Géza von Cziffra, Wolfgang Staudte, Emile E. Reinert en Montgomery Tully. Met o.a. Bonar Colleano, Barbara Kelly, Anne Vernon, Lana Morris en Karin Humbold.

Kelly, die voor een tijdschrift schrijft, vergezelt een Amerikaanse oorlogs die aan geheugenverlies lijdt, tijdens zijn bezoeken aan vriendinnen in vijf verschillende Europese steden - Rome, Berlijn, Parijs, Wenen en Londen - waardoor hij wil proberen zijn geheugen terug te krijgen. De spelers, waarvan er enkele naam zouden maken waren toentertijd nog grotendeels onbekend. Een teleurstellende, vervelende film. Het idee voor deze episenfilm is van Patrick Kirwan en M.J. Winson. Rischard Llewellyn, Piero Tellini, regisseur Von Cziffra, Günther Weisenborn en Jacques Companéez schreven het scenario. De camera werd bemand door Gordon Lang, La Torre, Ludwig Berger, Friedl Behn-Grund en Robert Dormoy. Werd in Engeland en de V.S. pas uitgebracht in 1951. Ook bekend als TALE OF FIVE WOMEN.

Die Mörder sind unter uns

1946 | Drama

Oost Duitsland 1946. Drama van Wolfgang Staudte. Met o.a. Wilhelm Borchert, Hildegard Knef, Arno Paulsen, Erna Sellmer en Michael Günther.

Voormalig legerchirurg Mertens leeft na de nazicapitulatie in een zwaargehavend Berlijns appartementsgebouw. Daar ontmoet de aspirant-alcoholist concentratiekampoverlevende Susanne, de eigenlijke huurster. Dan duikt ook Mertens' vroegere commandant Brückner op, een gewetenloze oorlogsmisdadiger en opportunist. Eerste Duitse productie na WO II werd onder geallieerde scenariocensuur van eigenrichtingfinale ontdaan. Gedraaid op de surreëel ogende krijgspuinhopen, en daarom bekend als 'Trümmerfilm'. Staudte, die een bijrolletje speelde in Jud Süss, rehabiliteerde zich met dit drama en zou nog prachtige films als Kirmes (1960) regisseren.

Akrobat schö-ö-ön

1943 | Komedie

Duitsland 1943. Komedie van Wolfgang Staudte. Met o.a. Charlie Rivel, Karl Schönböck, Klara Tabody, Hans Hermann Schaufusz en Käte Dyckhof.

Een acrobaat krijgt zijn kans in een nachtclub als een collega uitvalt. Staudte's debuutfilm.

Drei Unteroffiziere

1939 | Drama

Duitsland 1939. Drama van Werner Hochbaum. Met o.a. Albert Hehn, Fritz Genschow, Wilhelm Althaus, Wilhelm H. König en Wolfgang Staudte.

Twee onderofficieren maken zich zorgen over een collega die verliefd is op een actrice. Het werd Hochbaum's laatste film. Hij kreeg een verbod van de nazi's en op 47-jarige leeftijd sterft hij vlak na de oorlog. Deze film is vergeleken met Henry Hathaway's LIVES OF A BENGAL LANCER, Hochbaum's lievelingsfilm. Het 'nut' van de militaire kameraadschap wordt in DREI UNTEROFFIZIERE fijntjes geanalyseerd: is kameraadschap die zelfs normale menselijke gevoelens als liefde te boven gaat, nog wel een normale zaak?

Lauter Lügen

1938 | Komedie

Duitsland 1938. Komedie van Heinz Rühmann. Met o.a. Hertha Feiler, Albert Matterstock, Fita Benkhoff, Paul Bildt en Wolfgang Staudte.

Rühmanns eerste zelf geregisseerde komedie over een autoracer die verliefd wordt op een verpleegster; maar zijn vrouw steekt er bijtijds een stokje voor.

Heimkehr ins Glück

1933 | Komedie

Duitsland 1933. Komedie van Carl Boese. Met o.a. Paul Hörbiger, Luise Ullrich, Heinz Rühmann, Paul Heidemann en Wolfgang Staudte.

Een overwerkte fabrikant ontvlucht zijn werk en zijn vrouw en vindt een nieuwe liefde. Hörbiger als de fabrikant en Rühmann als een artiest die diens pad kruist, leveren prestaties die ver boven het banale peil van deze klucht uitgaan.

Geheimnis des blauen Zimmers

1932 | Misdaad

Duitsland 1932. Misdaad van Erich Engels. Met o.a. Theodor Loos, Else Elster, Hans Adalbert Schlettow, Wolfgang Staudte en Peter Wolf.

Irene von Hellmann (Elster) woont met haar vader (Loos) op een oud kasteel. Op haar 21e verjaardag nodigt zij drie vrienden uit. Die moeten, om hun moed te tonen, ieder een nacht doorbrengen in de Blauwe Kamer, waar ooit een moord gepleegd is. De eerste nacht is de eerste vriend (Wolf) verdwenen. De volgende nacht wordt de tweede vriend (Staudte) in de Blauwe Kamer neergeschoten. De laatste vriend (Schlettow) slaagt er de derde nacht in, met behulp van de politie, de moordenaar te grijpen. Het was de eerste vriend, die zich van zijn rivalen in de liefde wilde ontdoen. Deze misdaadfilm is sterk aangetast door de tand des tijds en wekt alleen nog maar de lachlust op.

Gassenhauer

1931 | Drama

Duitsland 1931. Drama van Lupu Pick. Met o.a. Ina Albrecht, Ernst Busch, Hans Deppe, Wolfgang Staudte en Margarete Schön.

Vijf werkloze muzikanten lopen stad en land af om al zingend en spelend toch nog wat te verdienen. Lupu Picks eerste geluidsfilm werd een zonnig en sprankelend geval. Helaas stierf de beroemde regisseur kort hierna. De film was Wolfgang Staudte's eerste optreden als filmacteur.