Karl Paryla

Regisseur, Acteur

Karl Paryla is regisseur en acteur.
Er zijn 7 films gevonden.

La mort d'Auguste

1992 | Drama

Italië/Frankrijk 1992. Drama van Milan Dor. Met o.a. Leopoldo Trieste, Mario Colli, Gabriele Tinti, Maria Martina en Gertrud Roll.

Tijdens de avonddrukte in een Parijs restaurant krijgt de eigenaar, de bejaarde Paryla, een beroerte. Hij overlijdt ter plaatse. Zijn zoon en partner Trieste slaagt erin opschudding te voorkomen en voor de gasten verloopt de avond normaal. Spoedig verschijnen twee andere zonen, Colli en Tinti, die op Trieste neerkijken, om hun deel van de erfenis op te eisen. Zij vermoeden dat er flink wat te halen is. Alles draait om een bankkluis, waarvan de demente weduwe van Paryla het geheim kent. De inhoud van de brandkast blijkt teleurstellend. Naar het gelijknamige psychologische drama van Georges Simenon uit 1966. Eenvoudig verhaal rond een van Simenons favoriete mythen, de bankkluis. Sobere regie van deze door regisseur Dor bewerkte kwaliteitsintrige, met Italiaanse steracteurs en Vlaamse Van Mieghem in de rol van Sylvie.

Die Tänzerin Fanny Elssler

1966 | Muziek

Duitsland 1966. Muziek van Arthur Maria Rabenalt. Met o.a. Ingeborg Hallstein, Karl Paryla, Wolf Albach-Retty, Peter Minich en Robert Lindner.

De beroemde danseres Fanny Elssler moet de Hertog van Reichstadt, de zoon van Napoleon, ertoe over zien te halen zijn droom, eens keizer van Frankrijk te zijn, op te geven. Een sfeervolle tv-verfilming van de weinig opgevoerde operette, die na de dood van Johann Strauss jr. met behulp van diens muziek is samengesteld. Een mooie hoofdrol van Hallstein.

Mich dürstet

1956 | Drama

DDDE 1956. Drama van Karl Paryla. Met o.a. Edwin Marian, Isabé Caregnato, Harry Hindemith, Harald Jopt en Karl Block.

Het verhaal van een boerenjongen in de Spaanse burgeroorlog. Een aangrijpende film over een bekend gegeven.

Dr. Semmelweis - Retter der M ütter

1950 | Biografie

DDDE 1950. Biografie van Georg C. Klaren. Met o.a. Karl Paryla, K äthe Braun, Angelika Hauff, Erik Schumann en Herbert H übner.

Over het leven van Ignaz Philipp Semmelweis, de Hongaarse arts die omstreeks 1840 de oorzaken van de gevreesde kraamvrouwenkoorts ontdekte. Pas 25 jaar later krijgt hij erkenning, na jarenlang door de offici ële medische wereld te zijn beschimpt. Een sentimenteel maar redelijk geproduceerd levensverhaal. Ook bekend als SEMMELWEIS - RETTER DER MUTTER.

Der Pfarrer von Kirchfeld

1937 | Romantiek

Oostenrijk 1937. Romantiek van Jakob Fleck en Luise Fleck. Met o.a. Hans Jaray, Hansi Stork, Karl Paryla, Frieda Richard en Ludwig Stoessel.

Een jonge pastoor bezwijkt niet voor de charmes van een aantrekkelijk meisje en wordt aan het slot dus terecht door de Wiener Sängerknaben toegezongen! Idyllische film, die valse sentimentaliteit redelijk op een afstand houdt.

Burgtheater

1936 | Drama

Duitsland 1936. Drama van Willi Forst. Met o.a. Werner Krauss, Willy Eichberger, Olga Tschechowa, Hans Moser en Karl Paryla.

Wenen anno 1900: Friedrich Mitterer (Werner Krauß) is hopeloos verliefd en wil zelfs het theater vaarwel zeggen. Maar de ware toneelkunst vraagt offers. Een aardig melodramaatje.

Letzte Liebe

1935 | Drama

Oostenrijk 1935. Drama van Fritz Schulz. Met o.a. Albert Bassermann, Hans Jaray, Else Bassermann, Oskar Karlweis en Michiko Meinl.

Een componist van middelbare leeftijd wordt verliefd op een zangstudente. Vooral door Albert Bassermann (als de componist) verdrinkt de film niet in een voor de hand liggende sentimentaliteit.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Karl Paryla op televisie komt.

Reageer