Carl Froelich: regie, cast en productie.
Er zijn 26 films gevonden.

Stips

1951 | Drama

Duitsland 1951. Drama van Carl Froelich. Met o.a. Gustav Fröhlich, Heli Finkenzeller, Eva-Ingeborg Scholz, Ruth Nimbach en Bruno Fritz.

Tijdens een schoolreünie proberen enkele getrouwde dames eindelijk de door hen altijd vereerde leraar te verleiden.

Drei Mädchen spinnen

1950 | Komedie, Familiefilm, Muziek

Duitsland 1950. Komedie van Carl Froelich. Met o.a. Albrecht Schoenhals, Adelheid Seeck, Axel von Ambesser, Georg Thomalla en Renate Barken.

Drie dochters willen hun gescheiden moeder een nieuwe man bezorgen, maar plotseling duikt de echte vader weer op... een aardige familiekomedie uit de jaren vijftig. Ook bekend als KOMPLOTT AUF ERLENHOF, MUTTI MUSS HEIRATEN.

Hochzeit auf Bärenhof

1942 | Drama

Duitsland 1942. Drama van Carl Froelich. Met o.a. Heinrich George, Ilse Werner, Paul Wegener, Lina Carstens en Ernst von Klipstein.

Roswitha von Krakow geeft de al oudere baron Hanke haar ja-woord hoewel ze in het geheim verliefd is op Lothar von Pütz. Op de dag van de verloving komt de baron daar achter en trekt hij zich terug. Een niet zo erg fijnzinnige bewerking van de novelle van Hermann Sudermann. Vanwege George toch het aanzien waard.

Der Gasmann

1941 | Komedie

Duitsland 1941. Komedie van Carl Froelich. Met o.a. Heinz Rühmann, Anny Ondra, Will Dohm, Kurt Vespermann en Hans Leibelt.

Hermann Knittel staat in de nachttrein voor een flink bedrag zijn kostuum af aan een heer die bij een liefdesavontuurtje het zijne is kwijtgeraakt. Zijn plotselinge rijkdom wekt wantrouwen. Een leuke komedie waarin Rühmann zo ironisch 'Heil Hitler' zei, dat het uit alle nog achterhaalbare kopieën werd verwijderd.

Das Herz der Königin

1940 | Biografie, Drama

Duitsland 1940. Biografie van Carl Froelich. Met o.a. Zarah Leander, Willy Birgel, Lotte Koch, Will Quadflieg en Rudolf Klein-Rogge.

Intriges aan het hof van de 17de-eeuwse koningin Elizabeth van Engeland, met veel anti-Engelse onzin en liedjes als 'Wo ist dein Herz?' en 'Schlummerlied'. Zarah Leander, nota bene, is Mary, Queen of Scots.

Es war eine rauschende Ballnacht

1939 | Muziek, Biografie, Drama

Duitsland 1939. Muziek van Carl Froelich en Géza von Cziffra. Met o.a. Zarah Leander, Marika Rökk, Hans Stüwe, Aribert Wäscher en Fritz Rasp.

Allerlei liefdesperikelen rondom Tsjaikowsky die er maar niet uitkomt en dus, eenzaam en bedroefd, de 'Pathétique' gaat componeren. Melodrama op grote schaal en zonder een greintje bekommernis om historische feiten. Het scenario is van Geza von Cziffra, Frank Thiess, Georg Wittuhn en Jean Victor. Camerwerk van Franz Weihmayr.

Heimat

1938 | Musical, Drama

Duitsland 1938. Musical van Carl Froelich. Met o.a. Zarah Leander, Heinrich George, Lina Carstens, Leo Slezak en Ruth Hellberg.

Omstreeks 1900 keert een beroemd geworden zangeres in haar vaderland terug en verzoent zich met haar vader. Liedjes 'Drei Sterne sah ich scheinen' en 'Eine Frau wird erst schön durch die Liebe'. Nou, dan weet je het wel. De film kwam zo goed in de fascistische kraam van pas dat de Italianen zowel als de Duitsers er verschillende prijzen aan gaven. Door de lens keek Franz Weihmayr. Naar een toneelstuk van Hermann Sudermann, bewerkt door Harald Braun.

Die Vier Gesellen

1938 | Romantiek

Duitsland 1938. Romantiek van Carl Froelich. Met o.a. Ingrid Bergman, Sabine Peters, Carsta Löck en Ursula Herking.

Vier meisjes richten een reclamebureau op. Deze niet onaardige film is vooral interessant omdat het de enige Duitse film is waarin Bergman optrad na in een paar Zweedse films gespeeld te hebben. Meteen hierna ging ze naar Amerika. Alternatieve titel JA, JA DIE LIEBE.

Die Umwege des schönen Karl

1938 | Komedie

Duitsland 1938. Komedie van Carl Froelich. Met o.a. Heinz Rühmann, Paul Westermeier, Ernst Legal, Leo Peukert en Albert Florath.

Een kelner uit een Duitse badplaats neemt een betrekking in Berlijn aan. Dankzij zijn winsten bij de paardenrennen kan hij in de beste kringen verkeren, totdat hij al zijn geld en zijn baan kwijt is. Een goede rol van Rühmann, minder uitbundig dan men tot dan toe van hem gewend was, zelfs met tragische accenten. Scenario van Philipp Lothar Mayring, Jacob Geis en Harald Braun naar een roman van Paul Enderling. Camerawerk van Reimar Kuntze.

Die Umwege des schènen Karl

1938 | Komedie

Duitsland 1938. Komedie van Carl Froelich. Met o.a. Sybille Schmitz, Karin Hardt en Heinz Rühmann.

Een kelner uit een Duitse badplaats neemt een betrekking in Berlijn aan. Dankzij zijn winsten bij de paardenrennen kan hij in de beste kringen verkeren, totdat hij al zijn geld en zijn baan kwijt is. Een goede rol van Rühmann, minder uitbundig dan men tot dan toe van hem gewend was, zelfs met tragische accenten. Scenario van Philipp Lothar Mayring, Jacob Geis en Harald Braun naar een roman van Paul Enderling. Camerawerk van Reimar Kuntze.

Die Ganz grossen Torheiten

1937 | Drama

Duitsland​/​​Oostenrijk 1937. Drama van Carl Froelich. Met o.a. Paula Wessely, Hilde Wagener, Hedwig Bleibtreu, Gretl Theimer en Rudolf Forster.

Therese Brandl wordt verliefd op de leraar van de toneelschool, maar voor hem betekent ze aanvankelijk alleen maar een avontuurtje. Imposante rollen van Paula Wessely en Rudolf Forster in een dikwijls indrukwekkende film.

Wenn wir alle Engel wären

1936 | Komedie

Duitsland 1936. Komedie van Carl Froelich. Met o.a. Heinz Rühmann, Harald Paulsen, Lotte Rausch, Will Dohm en Elsa Dalands.

Een alleraardigste Rühmann-komedie over allerlei huwelijksverwikkelingen. Eén van zijn beste rollen. Scenario van Heinrich Spoerl. Camerawerk van Rusell Metty.

Wenn der Hahn kräht

1936 | Drama

Duitsland 1936. Drama van Carl Froelich. Met o.a. Heinrich George, Hans Brausewetter, Marianne Hoppe en Carsta Löck.

Het dorp staat op z'n achterste benen wanneer de kleermaker van zijn spaarcentjes is beroofd. De verdenking valt op niemand minder dan de burgemeester! Een geslaagde boerenklucht, die gedragen wordt door Heinrich Georges onweerstaanbaar komische, maar tegelijk menselijke creatie.

Traumulus

1936 | Drama

Duitsland 1936. Drama van Carl Froelich. Met o.a. Emil Jannings, Hilde Weißner, Harald Paulsen, Hans Richter en Hannes Stelzer.

Kurt von Zedlitz is de oogappel van de directeur van het gymnasium, professor Niemeyer. Niemeyer is geschokt als hij hoort dat Kurt gezien is met actrice Lydia Link. Gelukkig weet hij niet dat Kurt ook bij haar thuis is geweest, overigens op aandringen van Niemeyers miskende zoon Fritz. Als Zedlitz op een dag wordt opgepakt door de politie in een poging zijn medestudenten te beschermen, hoeft hij niet op de hulp van Niemeyer te rekenen

Oberwachtmeister Schwenke

1935 | Misdaad

Duitsland 1935. Misdaad van Carl Froelich. Met o.a. Gustav Fröhlich, Marianne Hoppe, Emmy Sonnemann, Sybille Schmitz en Claire Fuchs.

De jonge, eerlijke en plichtsgetrouwe politieman Schwenke (Fr[KA3]ohlich) raakt bij een bankier (Steinbeck) thuis, zonder dat hij het weet, verwikkeld in een afpersingszaak, waarbij ook de vrouw van de bankier (Sonnemann) betrokken is. Schwenke wordt op non-actief gesteld tot hij zich, met behulp van Maria (Hoppe), die verliefd op hem is, tenslotte kan rehabiliteren. Een spannende misdaadfilm, die goed in elkaar zit. De oude meester Carl Froelich had dan ook de beschikking over uitstekende acteurs. Prachtig is Sybille Schmitz in de rol van een dienstmeisje, dat later vermoord wordt. We zien de toneel-actrice Emmy Sonnemann in haar laatste filmrol: in hetzelfde jaar trouwde ze met Hermann Göring. Ook bekend als DER VIELGELIEBTE.

Liselotte von der Pfalz

1935 | Historische film

Duitsland 1935. Historische film van Carl Froelich. Met o.a. Renate Müller, Eugen Klöpfer, Ida Wüst, Hilde Hildebrand en Dorothea Wieck.

Een Duitse prinses trouwt met de broer van de Franse koning Lodewijk de Veertiende en weet zich door haar karakter aan het Franse hof waar te maken. Een aardig gegeven, maar lopendeband- werk.

Ich war Jack Mortimer

1935 | Misdaad

Duitsland 1935. Misdaad van Carl Froelich. Met o.a. Adolf Wohlbrück, Sybille Schmitz, Eugen Klöpfer, Marieluise Claudius en Hilde Hildebrand.

Weense taxichauffeur Fred (Wohlbr[KA3]uck) vindt een lijk in zijn auto. Bang om van moord beschuldigd te worden gaat hij de rol spelen van de dode. Vanaf dat moment is hij Jack Mortimer. Na vele dramatische verwikkelingen, als Fred steeds meer verdenking op zich heeft geladen, geeft de echte moordenaar zich aan: dirigent Pedro (Klöpfer) heeft, gek van jaloezie, de minaar van zijn vrouw vermoord. De oude rot Carl Froelich heeft van dit verhaal een adembenemende en sfeervolle thriller gemaakt met uitstekende acteurs, goede muziek en een uitstekende cameravoering. Een belevenis, deze film. Wohlbrück krijgt eindelijk de kans eens wat anders te spelen dan de galante ridder.

Krach um Jolanthe

1934 | Komedie

Duitsland 1934. Komedie van Carl Froelich. Met o.a. Marianne Hoppe, Olaf Bach, Marieluise Claudius, Albert Lieven en Wilhelm Krüger.

Een jaar nadat het gelijknamige toneelstuk uit het volkstheater in 1933 zijn zegetocht door de Duitse schouwburgen begon, werd er een film van gemaakt. Het verhaal gaat over het bekroonde varken Jolanthe van boer Lampken (Krüger) dat verpand moet worden. Deze film was zo'n groot succes, dat het volksstuk tien jaar later in Denemarken nogmaals verfilmd werd. Geweldige acteurs en de deskundige regisseur Froelich maakten van de Duitse versie een goede film. Het grootste lachsucces waren echter het buffo-duo: Löck als de meid Stine en Hoopts als knecht. Een boerenkomedie, die vandaag nog amusant is.

Reifende Jugend

1933 | Drama, Familiefilm

Duitsland 1933. Drama van Carl Froelich. Met o.a. Heinrich George, Hertha Thiele, Albert Lieven, Peter Voß en Marieluise Claudius.

Op een jongensschool in Noord-Duitsland zitten voor het eerst drie meisjes voor hun eindexamen. Knut (Lieven) is verliefd op Elfriede (Thiele), die meer ziet in haar leraar, Dr. Kerner (Vo[KL29]), die ingaat op haar avances. Als Knut dat merkt probeert hij Dr. Kerner te chanteren, om zo zijn examen te halen. De directeur van de school (George), vol begrip, weet Knut weer in het gareel te krijgen. De oude meester Carl Froelich heeft zich bijzonder goed ingeleefd en brengt ons begrip bij voor de problemen van de opgroeiende jeugd. Een succesvolle film die zelfs vandaag-de-dag nog kan boeien. Veel jong talent, met name Thiele en Lieven.

Der Choral von Leuthen

1933 | Oorlogsfilm, Drama

Duitsland 1933. Oorlogsfilm van Carl Froelich en Arsen von Cserepy. Met o.a. Walter Supper, Otto Gebühr, Olga Tschechowa, Elga Brink en Harry Frank.

Weer een film over Frederik de Grote, met, hoe kan het anders, Geb[KA3]uhr in de hoofdrol. Dit keer gaat het over de slag bij Leuthen in 1757, waarbij Frederik, door een slimme opstelling van zijn manschappen, een glansrijke overwinning behaalde op het in getal veel sterkere Oostenrijkse leger. Daarnaast speelt een liefdesgeschiedenis tussen een Pruissische Ritmeester (Frank) en een Oostenrijkse hofdame (Brink). Deze film, die wel nationalistisch, maar niet nationaal-socialistisch is, heeft een uitstekende rolbezetting. Dit werk uit 1932 werd na de machtsovername als propagandafilm gebruikt. Als tijdsdocument nog altijd het aanzien waard.

Liebe auf den ersten Ton

1932 | Komedie, Muziek

Duitsland 1932. Komedie van Carl Froelich. Met o.a. Carl Jöken, Lee Parry, Lizzi Waldmüller, Johannes Riemann en Adele Sandrock.

De tenor Rudolf Niemeyer (J[KA3]oken) krijgt een engagement in het hertogdom Liebenstein, waar hem de titel `Kammers[KA3]anger` beloofd is. De enige voorwaarde van de hertogin (Waldm[KA3]uller) is dat hij ongetrouwd moet zijn. Aangezien hij dat niet is, laat Niemeyer zijn vrouw thuis en doet zich in Liebenstein als vrijgezel voor. De hertogin die eigenlijk met prins Bernhard zou trouwen, wordt verliefd op hem. Wanneer zijn vrouw onverwachts verschijnt en zich voor zijn zuster uitgeeft, zorgt dat voor komische verwikkelingen. Aan het slot wordt alles opgehelderd, de hertogin krijgt de prins (Riemann) en Niemeyer krijgt de felbegeerde titel. Een zangfilm, zoals die er destijds vele waren. Deze keer met 'Kammersänger' Carl Jöken in de hoofdrol. Grootmeester Carl Froelich zorgde ervoor dat de film amusant bleef en niet onder de middelmaat bleef steken.

Mädchen in Uniform

1931 | Drama

Duitsland 1931. Drama van Leontine Sagan. Met o.a. Carl Froelich, Hertha Thiele, Dorothea Wieck, Emilie Unda en Ellen Schwanneke.

De jonge Manuela von Meinhardis (Thiele) wordt, omdat ze wees is, naar een meisjesinternaat gestuurd. Alleen de jonge lerares juffrouw Von Bernburg (Wieck) probeert haar leerlingen wat toewijding te geven. Manuela dweept met haar lerares en wordt verliefd op haar. Wanneer de directrice dit hoort, bestraft ze Manuela met eenzame opsluiting. Manuela probeert zelfmoord te plegen maar wordt op het laatste moment door haar medescholieren gered. Deze film is als meesterwerk de geschiedenis ingegaan. Er spelen uitsluitend vrouwen in mee en de film is ook in scène gezet door een vrouw. Men heeft het aangedurfd het probleem van de lesbische liefde aan te roeren en de toestanden in Pruissische internaten aan de kaak te stellen. Het scenario is van Christa Winsloe en F.D. Andam, die het toneelstuk Gestern un Heute van Christa Winsloe bewerkten. Het camerawerk is van Reimar Kuntze en Franz Weihmar.

Luise, Königin von Preusen

1931 | Historische film, Drama

Duitsland 1931. Historische film van Carl Froelich. Met o.a. Gustaf Gründgens, Henny Porten, Ekkehardt Arendt, Paul Günther en Friedrich Kayssler.

Nadat koningin Louise tevergeefs in Frankrijk voor Pruisen`s onafhankelijkheid heeft gepleit, sterft zij. De Duitsers kregen maar niet genoeg van dit soort kostuumfilms in operette- of in serieuze (dat wil zeggen: vaak politiek beladen en dus historisch nogal vertekende) vorm.

Brand in der Oper

1930 | Drama

Duitsland 1930. Drama van Carl Froelich. Met o.a. Gustaf Gründgens, Gustav Fröhlich, Marianne Fröhlich, Alexa Engström en Jarmila Novotna.

Theaterdirecteur Gründgens en zijn secretaris zijn verliefd op hetzelfde koormeisje, Alexa, en als er brand uitbreekt in de schouwburg vechten ze erom wie het meisje mag redden. Charmant niemendalletje.

Die Nacht gehört uns

1929 | Komedie

Duitsland 1929. Komedie van Carl Froelich. Met o.a. Hans Albers, Charlotte Ander, Ida Wüst, Otto Wallburg en Walter Janssen.

Hans Albers werd beroemd door deze film, een van de eerste Duitse geluidsfilms, over een coureurster die een ongeluk heeft tijdens een oefenrit en bij kennis komt in een boshut, verzorgd door een vreemde man. Zij neemt de man mee naar de 'beschaving' maar na verloop van tijd wil hij weer terug naar zijn bossen. Albers' tegenspeelster had eigenlijk Marlene Dietrich moeten zijn, maar de producent wilde geen risico nemen.

Richard Wagner

1913 | Zwijgende film, Biografie, Muziek

Duitsland 1913. Zwijgende film van Carl Froelich en William Wauer. Met o.a. Giuseppe Becce, Olga Engl en Miriam Horwitz.

Deze zwijgende pionierproductie was een kostbaar prestigeproject dat indertijd flopte in Duitsland zelf, maar het in de VS aardig deed. Scenarist William Wauer - ongecrediteerd eveneens coregisseur - schreef deze lezing-met-lichtbeelden als een 'Dit is uw leven'-Abc'tje met flink wat geëxalteerde Grote-Kunstenaarsmomenten. Froelich, tevens de cameraman, voegde daar visuele schwung aan toe. Intermezzi: scènes uit Wagner-opera's, waarbij die uit Der Ring des Nibelungen nog het meest lijken op bewegende oude boekillustraties. Merkwaardigerwijs eerder anekdotisch-aandoenlijk dan episch-ernstig, met - o ironie - een Italiaan in de componistenhoofdrol. Getint, met tussentitels.