Barna Kabay

Regisseur, Acteur, Producer

Barna Kabay is regisseur, acteur en producer.
Er zijn 8 films gevonden.

Romani kris - Cigánytörvény

1997 | Drama

Hongarije/Duitsland 1997. Drama van Bence Gyöngyössy. Met o.a. Djocko Rossich, Mihàly Szabados, Violetta Koleva, Diliana Dimitrova en Silvia Pinku.

Lovér (Rossich), een zigeuneur, is gezegend met drie mooie dochters. De twee oudsten gaan al vroeg trouwen. Sarolta (Koleva), de jongste, is zijn oogappel, maar ze verstoot haar vader. Hierop raakt Lovér in een diepe crisis, die nog erger en groter wordt als ambtenaren uit de Hongaarse hoofdstad hem uit zijn huis willen zetten, omdat zijn zigeunerdorp kaal geslagen zal worden zodat het kan wijken voor nieuwbouw. Het regiedebuut van Gyöngyössy (de zoon van de in Hongarije beroemde Imre) is een vrije bewerking van King Lear van William Shakespeare. Helaas heeft Gyöngyössy te weinig greep op de film gehad, wat veroorzaakt werd door het veel te losse scenario van hemzelf, András Nagy en Katalin Petenyi, maar het spel van Rossich is erg goed en het camerawerk van Tamás Sas die in datzelfde jaar de originele film Expresso regisseerde, is betoverend. Viel in de prijzen op enkele kleine festivals.

Europa ist weit

1994 | Familiefilm

Hongarije 1994. Familiefilm van Barna Kabay, Katalin Petenyi en Imre Gyèngyèssy. Met o.a. Denissa Der, Geza Kaszas en Levente Tamasi.

Roemenië tijdens Ceaucescu. De kleine Petru moet vluchten met zijn ouders en vindt het eerst allemaal erg spannend, totdat hij van zijn ouders gescheiden wordt en gedwongen is alleen verder te gaan

Europa is weit

1994 | Familiefilm, Drama

Duitsland/Hongarije 1994. Familiefilm van Imre Gyöngyössy, Katalin Petenyi en Barna Kabay. Met o.a. Levente Tamasi, Geza Kaszas, Denissa Der, Hedi Temessy en Ferenc Zenthe.

De ouders van de tien-jarige Petru (Tamasi) ontvluchten het Noorden van Roemeni[KA3]e voor het regime van dictator Ceauscescu dat op zijn einde loopt (1990). Voor de kleine Petru is deze vlucht één groot avontuur. Het wordt echter bittere ernst als hij van zijn ouders gescheiden raakt. Gelukkig door de hulp en de bescherming van een hond slaagt hij erin verder te komen. In de finale is hij weer met zijn ouders verenigd. Uitstekende film voor jonge kijkers om inzicht te krijgen in wat het betekent vluchteling te zijn in het moderne Europa, vlak voor de eeuwwisseling. De film werd afgemaakt door Petenyi en Kabay, omdat regisseur Gy[KA11]ongy[KA11]ossy overleed tijdens de produktie. Bekroond op het Festival van Cannes met een speciale prijs. Camerawerk van Laszlo Zentay.

Halal a sekely vizben

1993 | Thriller

Oostenrijk/Duitsland/Hongarije 1993. Thriller van Imre Gyöngyössy en Barna Kabay. Met o.a. Anna Romantowska, Jan Englert, Michael Marwitz, Pavel Delag en Daniele Legler.

Hongaars chemicus Tibor (Marwitz) ontdekt in 1987 een samenstelling waarmee hij strijdgassen kan neutraliseren. De Russen hebben het nog voor het zeggen en de KGB wil koste wat het kost de formule in bezit krijgen. De niets vermoedende Tibor kan goed opschieten met zijn baas Dobos (Englert), maar deze is in werkelijkheid een knecht van de sovjets. Als Dobos de geheime formule niet kan los peuteren, probeert de KGB Tibor`s vrouw Maria (Romantowska) onder druk te zetten, maar zij trapt er niet in. Tibor wordt dood aangetroffen op de bodem van het Balaton meer. Zelfmoord heet dat officieel. Maria stuurt haar zoon Peter (Delag) naar Amerika om aan een conservatorium muziek te studeren. Als Delag een gevierd pianist is, gaat hij graven in het verleden van zijn vader, maar ook hem overkomt een ongeluk al zijn de Russen allang geen heer en meester meer in Oost-Europa. Wat een spannende film met veel actie had kunnen worden, is uitgemond in een oppervlakkige film met teveel dialoog. Jammer, want de hoofdrollen zijn niet slecht en de regisseur heeft in het verleden heel behoorlijk werk afgeleverd. Katalin Petenyi en regisseur Gy[KA11]ongy[KA11]ossy schreven het scenario. Peter Jankura stond achter de camera.

Freiheit der Toten

1993 | Documentaire

Duitsland/Hongarije 1993. Documentaire van Katalin Petényi en Barna Kabay. Met o.a. Gene Pridanova, Jurius Pridanova en Vincas Kociunas.

Een aangrijpend document dat de moeilijkheden verhaalt van een Litouwse familie die na jarenlange ballingschap in Siberië terugkeert naar het geboorteland in een nu vrije republiek. Tegelijkertijd wordt aandacht besteed aan een brutale overval op een douanepost aan de Litouwse grens in 1991 waarbij verschillende doden vielen. De dood staat trouwens centraal in deze film, die desondanks niet als deprimerend beschouwd kan worden. Uit elk beeld spreekt de hoop op verbetering, nu Litouwen weer over een eigen regering beschikt. Er zitten enkele geacteerde sequenties in de film. Scenario en commentaar is van Petényi en Kabay. Voor de fotografie waren Péter Jankura en Bence Gyöngyössy verantwoordelijk. Petényi deed tevens de montage. Bekroond op het festival van Salerno in 1994.

Yerma

1984 | Drama

Hongarije/Duitsland/Canada 1984. Drama van Imre Gyöngyössy en Barna Kabay. Met o.a. Gudrun Landgrebe, Mathieu Carrière, Titusz Kovacs, Mareike Carrière en Martin Halm.

Een stemmige drama over een Andalusiche vrouw, Yerma (Landgrabe) wier kinderloosheid een obsessie wordt als blijkt dat haar man (Kovacs) het onverschillig laat. Als zij probeert van zijn goede vriend Juan (Carrière) een kind te krijgen verkiest deze de loyalitieit van de vriendschap boven de verleiding. Naar het gelijknamige boek van de Spaanse dichter Frederico Garcia Lorca uit 1934 en in Spanje gefilmd.

The Revolt Of Job

1983 |

1983. Barna Kabay en Imre Gyöngyössy. Met o.a. Peter Rudolf, Gabor Feher, Hedi Temessy en Ferenc Zenthe.

Een stemmige drama over een Andalusiche vrouw, Yerma (Landgrabe) wier kinderloosheid een obsessie wordt als blijkt dat haar man (Kovacs) het onverschillig laat. Als zij probeert van zijn goede vriend Juan (Carrière) een kind te krijgen verkiest deze de loyalitieit van de vriendschap boven de verleiding. Naar het gelijknamige boek van de Spaanse dichter Frederico Garcia Lorca uit 1934 en in Spanje gefilmd.

Jób Lázadása

1983 | Drama

Hongarije 1983. Drama van Imre Gyöngyössy. Met o.a. Barna Kabay, Ferrenc Zenthe, Hédi Temessy en Gábor Fehér.

Een opmerkelijke, ook op filmfestivals gewaardeerde Hongaarse speelfilm. Job en Roza, een al wat ouder joods echtpaar, hebben al hun kinderen verloren en adopteren het christenjongetje Lackó om een erfgenaam te hebben voor hun geestelijk en materieel erfgoed. De mooie beelden van het idyllische en onbekommerde landelijke leven voeren onherroepelijk naar een tragisch einde. Exporttitel: JOB'S REVOLT.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Barna Kabay op televisie komt.

Reageer