Neil Simon (1927): cast, scenario, productie en schrijver.
Er zijn 19 films gevonden.

The Out-of-Towners

1999 | Komedie

Verenigde Staten 1999. Komedie van Sam Weisman. Met o.a. Steve Martin, Goldie Hawn, John Cleese en Mark McKinney.

Steve Martin en Goldie Hawn zijn de echtgenoten die elkaar weer vinden nadat de kinderen het huis uit zijn. Als het stel een ritje naar New York maakt, ontaardt deze reis in een reeks komische avonturen. Met John Cleese als arrogante hotel manager, een rol die hem uiteraard toevertrouwd is. En Rudolph Giuliani, burgemeester van New York, als zichzelf.

The Odd Couple II

1998 | Komedie

Verenigde Staten 1998. Komedie van Howard Deutch. Met o.a. Jack Lemmon, Walter Matthau, Christine Baranski, Barnard Hughes en Jonathan Silverman.

Zeventien jaar geleden deelden Oscar en Felix een appartement en werden compleet gek van elkaar. Nu krijgen ze opnieuw met elkaar te maken door het geplande huwelijk tussen Oscars zoon en Felix' dochter. Het kost het maffe stel heel wat moeite de ceremonie op tijd te bereiken. De chemie tussen Lemmon en Matthau die van het origineel uit 1968 zo'n geestige film maakte, werkte bij hun laatste samenwerkingsverband nog steeds, maar de enthousiaste acteurs moesten het doen met een ongeïnspireerd script van Neil Simon.

Kennedy Center Honors

1995 | Musical

Verenigde Staten 1995. Musical van Louis J. Horvitz. Met o.a. Bill Clinton, Hillary Rodham Clinton, James Earl Jones, Walter Cronkite en Jacques d'Amboise.

VV.

The Marrying Man

1991 | Komedie, Romantiek, Familiefilm

Verenigde Staten 1991. Komedie van Jerry Rees en Jerry Reed. Met o.a. Kim Basinger, Alec Baldwin, Robert Loggia, Elisabeth Shue en Armand Assante.

Een charmante, egoïstische en steenrijke playboy gaat vlak voor zijn huwelijk naar Las Vegas met een stel kameraden om de bloemetjes buiten te zetten. Hij valt voor een sexy barzangeres, die liefje van gangster Bugsy Siegel is. Mislukt regiedebuut van Rees ondanks het scenario van Neil Simon, die zich op laffe wijze van de film distantieerde toen insiders het resultaat op voorhand de grond inboorden. Ook bekend als TOO HOT TO HANDLE.

Next Time Dear God, Please Choose Someone Else

1990 | Documentaire

Verenigd Koninkrijk 1990. Documentaire van Rex Bloomstein. Met o.a. Billy Crystal, Jackie Mason, Joan Rivers en Neil Simon.

Een charmante, egoïstische en steenrijke playboy gaat vlak voor zijn huwelijk naar Las Vegas met een stel kameraden om de bloemetjes buiten te zetten. Hij valt voor een sexy barzangeres, die liefje van gangster Bugsy Siegel is. Mislukt regiedebuut van Rees ondanks het scenario van Neil Simon, die zich op laffe wijze van de film distantieerde toen insiders het resultaat op voorhand de grond inboorden. Ook bekend als TOO HOT TO HANDLE.

Biloxi Blues

1988 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1988. Drama van Mike Nichols. Met o.a. Matthew Broderick, Christopher Walken, Matt Mulhern, Corey Parker en Casey Siemaszko.

Eugene Jerome (Broderick), die we leerden kennen in BRIGHTON BEACH MEMOIRS, wordt in 1943 onder de wapenen geroepen. Van het hartelijke ouderlijke huis in Brooklyn komt hij terecht in het koude militaire instructiekamp in Biloxi, Mississippi. Zijn droom over heldendom en avontuur wordt al vlug de bodem ingeslagen door de blinde discipline en de dictatuur van onderofficiers, die het vooral hebben gemunt op de intellectuele jongeman. Dit scenario van Neil Simon (die ook het toneelstuk schreef) heeft de melancholisch/nostalgische stijl van het vorige en eveneens een duidelijk autobiografische inslag. Er zit meer actie in, maar de kwetsbare humor is overeind gebleven. De acteurs leveren schitterende prestaties. Uitstekende fotografie van Bill Butler en een luchtige score van Georges Delerue. Het derde deel van deze trilogie werd voor tv geproduceerd als NEIL SIMON`S BROADWAY BOUND (1992). Gefilmd in Super 35.

The Slugger's Wife

1985 | Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1985. Romantiek van Hal Ashby. Met o.a. Michael O'Keefe, Martin Ritt, Randy Quaid, Cleavant Derricks en Lisa Langlois.

Op papier ziet het er veelbelovend uit: een mooie cast, een topregisseur, en een gevatte scenarioschrijver, maar helaas The slugger's wife - over de gemankeerde romance tussen een rockzangeres en een honkbal-ster - heeft geen brille en krijgt geen vaart. De Mornay speelt de rockzangeres die kiest voor haar eigen carrière en niet van plan is om haar hele leven de slugger's wife (de vrouw van de slagman) te gaan spelen. Zolang de slagman in kwestie (O'Keefe) daar moeilijk over doet, heeft de film wel wat, maar o wee als hij tot inzicht komt, en z'n geliefde haar ontplooiingskansen gunt. Regisseur Martin Ritt speelt de rol van honkbal-manager.

The Lonely Guy

1984 | Komedie

Verenigde Staten 1984. Komedie van Arthur Hiller. Met o.a. Steve Martin, Charles Grodin, Judith Ivey, Robyn Douglass en Steve Lawrence.

Larry (Martin) is schrijver voor een wenskaartenbedrijf. In korte tijd verliest hij zijn vriendin, huis en baan; hij wordt de lonely guy, de eenzame man. Maar dan blijkt hij bepaald niet de enige eenzame man te zijn. Larry schrijft een Lonely Guy Gids en wordt een voorbeeld voor zijn lotgenoten. Sommige scènes in de film zijn briljant, soms is de film wat stroperig. Martin maakte The Lonely Guy in een zeer productieve periode met onder meer Dead Men Don't Wear Plaid, All of Me en Little Shop of Horrors. Populaire films waartussen The Lonely Guy een weinig opgemerkt, eenzaam bestaan leidde.

Only When I Laugh

1981 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1981. Komedie van Glenn Jordan. Met o.a. Marsha Mason, Kristy McNichol, James Coco, Joan Hackett en David Dukes.

Een bitterzoete Neil Simon-komedie over een aan de drank verslaafde actrice, gespeeld door Mason, die worstelt met zichzelf om van de drank af te blijven, en haar relatie met haar tienerdochter McNichol. Beide hoofdrolspeelsters zijn goed; ronduit superieur zijn Coco als een mislukte homoseksuele acteur en Hackett als een ouder wordende Park Avenue-blom. Een scenario van Simon, losjes gebaseerd op zijn toneelstuk The Gingerbread Lady.

Seems Like Old Times

1980 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1980. Komedie van Jay Sandrich. Met o.a. Goldie Hawn, Chevy Chase, Charles Grodin, Robert Guillaume en Harold Gould.

Hawn is een vrijgevochten advocate die het niet kan nalaten vrienden in nood te helpen. Haar ex-man Chase komt weer in haar leven nadat hij door twee zware jongens gedwongen werd een bankoverval te plegen. Haar kalme leven met haar nieuwe vriend Grodin wordt verstoord en Chase zorgt voor de nodige complicaties. Weer een zalig scenario van Neil Simon vol leuke dialogen. Het trio Hawn-Chase-Grodin zorgt voor een vuurwerk van gags en onmogelijke situaties, maar toch mist de film de diepgang die doorgaans in een Simon-script terug te vinden is. Wilder en Carter hebben aardige bijrolletjes als de Mexicaanse meid en de chauffeur. Knappe fotografie van David M. Walsh en een sfeervolle score van Marvin Hamlisch ronden het geheel af.

The Goodbye Girl

1977 | Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1977. Komedie van Herbert Ross. Met o.a. Richard Dreyfuss, Marsha Mason, Quinn Cummings, Paul Benedict en Barbara Rhoades.

Neil Simons gevoeligste komedie tot nu toe. De jonge acteur Dreyfuss en de na haar scheiding aan de kant geschoven Mason worden, zonder dat te willen, met elkaar geconfronteerd als huurders van hetzelfde appartement in New York, en er ontwikkelt zich een relatie tussen hen. Script van grote klasse, even goed acteerwerk, Dreyfuss won een Oscar voor Beste Acteur.

Murder by Death

1976 | Thriller, Komedie

Verenigde Staten 1976. Thriller van Robert Moore. Met o.a. Peter Sellers, Peter Falk, David Niven, Maggie Smith en James Coco.

Laat toneel/scenarioschrijver Neil Simon z'n gang gaan en hij stopt in zo ongeveer elke scène een grap. Zo ook in deze fijne, tikje ouderwetse Agatha Christie-spoof, waarin een groep detectives op een kasteel wordt uitgenodigd om 'de moord van de avond' op te lossen. Ondanks het afgeladen scenario is het vaak lachen met tot de verbeelding sprekende typetjes, als de blinde butler (Guinness) en een rits speurders onder wie Sellers, Falk, en het kostelijke koppel David Niven en Maggie Smith. Overigens is Murder by Death de eerste film van laatbloeier Robert Moore die ook nog de pech had vroeg te overlijden.

The Sunshine Boys

1975 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1975. Komedie van Herbert Ross. Met o.a. Walter Matthau, George Burns, Richard Benjamin, Lee Meredith en Carol Arthur.

Burns en Matthau als de `jongens` uit de titel stonden jarenlang op het toneel met hun succesvolle nummer in een veaudeville-show. Ze zijn uit elkaar gegaan en kunnen elkaar niet meer luchten of zien. Een tv-producent, toevallig de neef van een van hen, wil het duo weer samenbrengen voor de thuisbuis. Het initiatief loopt uit op een regelrechte ramp, want de oude mannen zijn knorrig en koppig; niets kan hen verzoenen. Zalig om de twee veteranen Burns (als Al Lewis) en Matthau (als Willy Clark) aan het werk te zien, die hun cynische one-liners elkaar (en de kijkers) op bitse toon toebijten. Het scenario van Neil Simon naar zijn eigen toneelstuk is op zich niet zo sterk, maar het talent van beide steracteurs vijzelt het toch op tot een ware lust voor oog en oor. Burns kreeg een welverdiende Oscar. Het was zijn eerste belangrijke rol sinds 1939 toen hij in HONOLULU speelde. Matthau moest zich tevreden stellen met een nominatie. Camerawerk van David M. Walsh.

The Prisoner of Second Avenue

1975 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1975. Komedie van Melvin Frank. Met o.a. Jack Lemmon, Anne Bancroft, Gene Saks, Elizabeth Wilson en Florence Stanley.

Lemmon probeert zijn ontglippende welstand vast te houden als hij zijn baan kwijtraakt, en zijn appartement door inbrekers bijna leeggeruimd is. Hij probeert zijn waardigheid te handhaven, maar als zijn begrijpende vrouw Bancroft een baantje aanneemt om de kost te winnen is hij een zenuwinstorting nabij. Bancroft moet het ontgelden als hij al zijn opgekropte frustraties op haar loslaat, maar dan besluiten zij zich beiden schrap te zetten. Lemmon speelt voortreffelijk, terwijl de film balanceert tussen komedie en zwarte komedie. Naar het toneelstuk van Neil Simon. Stallone doet even mee als zakkenroller.

Plaza Suite

1971 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1971. Komedie van Arthur Hiller. Met o.a. Maureen Stapleton, Barbara Harris, Lee Grant, Louise Sorel en Jenny Sullivan.

Drieluik met afzonderlijke schetsen over mensen die in een bepaalde kamer van het beroemde Newyorkse Plaza Hotel hebben gelogeerd. Matthau staat centraal in alle drie de portretten. In de eerste is hij een uitgebluste man op middelbare leeftijd die geen illusies meer koestert, in de tweede een onaangename, opdringerige producent uit Hollywood en in de laatste en waarschijnlijk de beste, is hij de benevelde vader van een onwillige a.s. bruid. Naar de zeer komische toneelstukken van Neil Simons, effectief bewerkt voor het witte doek. (In tegenstelling tot wat de Nederlandse titel meldt, gaat het om kamer 719, en niet om kamer 917).

The Out of Towners

1970 | Komedie

Verenigde Staten 1970. Komedie van Arthur Hiller. Met o.a. Jack Lemmon, Sandy Dennis, Sandy Baron, Anne Meara en Phil Bruns.

Een folterend scenario van Neil Simon over de stompzinnig koppige George Kellerman (Lemmon) en echtgenote Gwen (Dennis), bij wie al het denkbare misgaat tijdens een reisje naar New York. Meer kwellend dan leuk, met merkwaardig onsympathieke hoofdpersonen. Het camerawerk is van Andrew Laszlo.

Sweet Charity

1969 | Musical, Romantische komedie

Verenigde Staten 1969. Musical van Bob Fosse. Met o.a. Shirley MacLaine, John McMartin, Chita Rivera, Paula Kelly en Ricardo Montalban.

Le notti di Cabiria van Federico Fellini werd onder regie en choreografie van Fosse (Cabaret) omgetoverd tot een Amerikaanse musical. De muziek en de choreografie, waarvan het meeste reeds verfijnd was in de toneelversie op Broadway, vormen de hoogtepunten van Sweet Charity. Het verhaal heeft een simpele, anekdotische structuur: na wat hopeloze affaires ontmoet de naar oprechte liefde hunkerende erotisch danseres Charity (MacLaine) de verlegen Oscar (McMartin). Is hij de ware of schrikt hij te veel van Charity's getatoeëerde verleden en arm? De muziek en entourage van Sweet Charity kregen Oscarnominaties, maar dat voorkwam geen financiële strop.

The Odd Couple

1968 | Komedie

Verenigde Staten 1968. Komedie van Gene Saks. Met o.a. Jack Lemmon, Walter Matthau, John Fiedler, Herb Edelman en Monica Evans.

Gescheiden mannen Felix (Jack Lemmon) en Oscar (Walter Matthau) zijn hun eenzaamheid zat en besluiten samen te gaan wonen in het ranzige appartement van Oscar. Felix' obsessieve netheid - smetvrees volgens de huidige norm - is slons Oscar een doorn in het oog. Deze tegenstelling zorgt voor vele genoeglijke momenten. Neil Simon bewerkte zelf zijn Broadway hit tot 105 minuten non-stop filmkomedie. Zijn script en de absolute topprestatie van de twee rasacteurs leverden een klassieker op. Het succes van de film zorgde voor een tv-serie en talloze tv-films met mindere goden totdat het gouden trio Lemmon-Matthau-Simon in 1998 weer bijeenkwam voor The Odd Couple II.

Barefoot in the Park

1967 | Komedie, Romantiek, Experimenteel

Verenigde Staten 1967. Komedie van Gene Saks. Met o.a. Robert Redford, Jane Fonda, Charles Boyer, Mildred Natwick en Herb Edelman.

Paul (Redford) en Corie (Fonda) installeren zich na een luxueuze wittebroodsweek in een armzalig appartementje in Greenwich Village. Hun buurman, gespeeld door de eeuwig charmante Boyer, wint de sympathie van Corie, wat hem dan weer de jaloezie van Paul oplevert. Plezierig scenario van Neil Simon, die zelf zijn toneelstuk voor de film bewerkte. Het is vooral het frisse, ongedwongen spel van de twee hoofdrollen dat de aandacht de hele film door vasthoudt. Redford speelde de rol al eerder op de planken van Broadway. De tv-serie met een zwarte cast, geproduceerd in 1970, werd na twaalf afleveringen stopgezet.