Dave Grusin (1934): muziek.
Er zijn 57 films gevonden.

Recount

2008 | Drama, Historische film

Verenigde Staten 2008. Drama van Jay Roach. Met o.a. Kevin Spacey, Laura Dern, John Hurt, Bob Balaban en Denis Leary.

Reconstructie van de chaotisch verlopen Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2000, waarbij stembiljetten in Florida een dramatische rol speelden. Het vertelperspectief is van Al Gore’s adviseur Ron Klain (Spa­cey), maar de filmmakers zijn meer geïnteresseerd in het algemene politieke spel-achter-de-schermen dan in de verontwaardiging van de Democraten die uiteindelijk verloren. Prima cast: Laura Dern is leuk als Katherine Harris, destijds Florida’s hoogste ambtenaar, die de beslissende factor werd in de overwinning van George Bush. Regisseur Roach kreeg een DGA-Award en een Emmy.

Random Hearts

1999 | Romantisch drama, Mysterie

Verenigde Staten 1999. Romantisch drama van Sydney Pollack. Met o.a. Harrison Ford, Kristin Scott Thomas, Charles S. Dutton, Bonnie Hunt en Dennis Haysbert.

De echtgenote van de bonkige politieman Dutch Van Den Broeck (Ford) is bij een vliegtuigongeluk om het leven gekomen, net als de man van politica Chandler (Thomas). Alsof dat niet droevig genoeg is, ontdekt Dutch ook nog dat de twee betreurde overledenen waarschijnlijk een relatie hadden. Hij besluit, aanvankelijk tegen de wil van Chandler, om de zaak te onderzoeken. Cineast Pollack (Havana, Out of Africa) geeft zijn acteurs flink wat ruimte. Dat maakt vooral de eerste helft van Random Hearts heel aardig, maar daarna zakt de film in.

Hope Floats

1998 | Romantisch drama

Verenigde Staten 1998. Romantisch drama van Forest Whitaker. Met o.a. Sandra Bullock, Gena Rowlands, Mae Whitman, Cameron Finley en Kathy Najimy.

'Als je ergens aan begint, moet je hoop de kans geven om te komen bovendrijven.' Van destijds beginnend scenarist Steven Rogers hoefden we dus geen grootse verwachtingen te hebben. Behalve de bij tijd en wijle afschrikwekkend weeïge tegelspreuken voldoet de film van Whitaker aan de eisen van het pyjamafeestgenre. Met lof voor pyjamafeestkoningin Sandra Bullock, die wordt gedumpt in een tv-show, terugkeert naar haar roots in Texas en boerenpummel Connick jr - haar jeugdliefde - het hoofd op hol brengt.

Selena

1997 | Biografie, Muziek, Drama

Verenigde Staten 1997. Biografie van Gregory Nava. Met o.a. Jennifer Lopez, Edward James Olmos, Jon Seda en Jackie Guerra.

Op 23-jarige leeftijd heeft de Texaanse Selena Quintanilla Perez vrijwel al haar dromen gerealiseerd. Ze is jong, mooi, charismatisch, bijzonder begaafd en wordt door duizenden aanbeden. Selena is het boegbeeld van de nieuwe zinderende muziekstroming Tejano, een cross over tussen latino- en popmuziek. Samen met haar familie klimt ze gestaag door naar de top en lijkt niet te stoppen. Selena scoort hit na hit, waaronder de evergreens 'I could fall in love' en 'Dreaming of you'. Tot het moment dat een ontrouwe vriend een tragisch einde aan haar leven maakt.

In The Gloaming

1997 | Drama

Verenigde Staten 1997. Drama van Christopher Reeve. Met o.a. Glenn Close, Bridget Fonda, Whoopi Goldberg, Robert Sean Leonard en David Strathairn.

Behoorlijk sentimenteel, voor tv gemaakt drama over aids-patiënt is het regiedebuut van voormalig superman Reeve, die na een ongeluk in 1995 aan een rolstoel gekluisterd zit maar desalniettemin de laatste jaren aan een comeback bezig is. Jongeman (Leonard) heeft nog een paar maanden te leven, die hij gebruikt om nader tot zijn welgestelde familie te komen.

Hope

1997 | Drama

Verenigde Staten 1997. Drama van Goldie Hawn. Met o.a. Christine Lahti, Jena Malone, Catherine O'Hara, Jeffrey D. Sams en J.T. Walsh.

Behoorlijk sentimenteel, voor tv gemaakt drama over aids-patiënt is het regiedebuut van voormalig superman Reeve, die na een ongeluk in 1995 aan een rolstoel gekluisterd zit maar desalniettemin de laatste jaren aan een comeback bezig is. Jongeman (Leonard) heeft nog een paar maanden te leven, die hij gebruikt om nader tot zijn welgestelde familie te komen.

Mulholland Falls

1996 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1996. Misdaad van Lee Tamahori. Met o.a. Nick Nolte, Chazz Palminteri, Melanie Griffith, Michael Madsen en Chris Penn.

Mulholland Falls volgt het spoor van Polanski's Chinatown in film-noir sfeer, Raymond Chandler-achtige plot en locatie (Los Angeles). Waarom Mulholland Falls niet ook een grote klassieker zal worden is moeilijk te zeggen. Waarschijnlijk is het verhaal er net niet dubbelzinnig genoeg voor. Max Hoover (Nolte) is samen met zijn drie collega's (Madsen, Palminteri en Penn) de Hat Squad, een fout team politieagenten met hoeden, dat misdaad met geweld uitroeit en slechts trouw is aan eigen vervaagde normen. Het onderzoek naar de moord op Hoovers ex-minnares (Connelly) leidt via de zieleroerselen van Hoover naar hoge militairen en FBI-lieden die evenmin een schoon geweten hebben. Regisseur Tamahori kon vanwege recente roem door Once were warriors een beroep doen op befaamde acteurs. Sommige van hen laat hij slechts een klein deel van hun kunnen tonen. Zo doen Michael Madsen, Jennifer Connelly, Chris Penn, John Malkovich en Bruce Dern verlangen naar meer. (IdH/VPRO Gids)

The Cure

1995 | Drama

Verenigde Staten 1995. Drama van Peter Horton. Met o.a. Joseph Mazzello, Brad Renfro, Annabella Sciorra, Diana Scarwid en Bruce Davison.

De jonge Dexter (Mazzello) heeft AIDS opgelopen via een bloedtransfusie. Hij verhuist met zijn alleenstaande moeder Linda (Sciorra) naar het landelijke Stillwater in Minnesota. Zijn nieuwe buurjongen Erik (Renfro) ontdekt heel snel hoe moeilijk het is vriendschap te sluiten met iemand die AIDS heeft.

The Firm

1993 | Thriller, Drama

Verenigde Staten 1993. Thriller van Sydney Pollack. Met o.a. Tom Cruise, Jeanne Tripplehorn, Hal Holbrook, Gene Hackman en Holly Hunter.

Cruise speelt in deze uitstekende John Grisham-verfilming de net aan Harvard afgestudeerde rechtenstudent Mitch McDeere. Mitch kan het ruimhartige aanbod van advocatenkantoor Bendini, Lambert en Locke niet afslaan. Zijn vrouw Abby (Tripplehorn) ruikt al rap rottigheid, maar Mitch ontwaart pas onraad wanneer hij met belastende foto's wordt gedwongen bij 'De Firma' te blijven. Het erin luizen van Mitch is spannend weergegeven. De kijker moet genoegen nemen met vaag vreemd gedrag van collega-advocaten en de intuïtie van Abby. Maar dat blijkt onder muziek van David Grusin (The Graduate) en voor de stijlvolle camera van John Seale (The English Patient) meer dan voldoende. Prima bijrollen van vooral Hackman en Holbrook.

For the Boys

1991 | Komedie, Musical, Drama

Verenigde Staten 1991. Komedie van Mark Rydell. Met o.a. Bette Midler, James Caan, George Segal, Patrick O'Neal en Christopher Rydell.

Midler in haar element als all-round entertainster, die achter de linies de soldaten vermaakt. Ze begint haar carri[KA2]ere in WO II en vervolgt die door voor de boys op te treden tijdens in de Koreaanse oorlog en in Vietnam. Gefilmd in flashback, een nostalgisch verslag van de dagen waarin de troepen in oorlog verstrooid werden door dans- en zangvoorstellingen. Komediant Caan is haar partner op de b[KA3]uhne. Emotionele situaties en botsingen dreigen een einde te maken aan hun (professionele) relatie. Redelijk onderhoudende film, vooral fans van Bette. Arliss Howard is eventjes te zien als de geüniformeerde echtgenoot van Midler.

The Bonfire of the Vanities

1990 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1990. Komedie van Brian De Palma. Met o.a. Tom Hanks, Bruce Willis, Melanie Griffith, Kim Cattrall en Saul Rubinek.

Tom Wolfe's roman The bonfire of the vanities is een briljant gedetailleerde, niemand ontziende satire over de status-geobsedeerde hypocriete New Yorkers van de jaren tachtig. Voor de verfilming van de bestseller werd regisseur De Palma gekoppeld aan een stel grote sterren, maar niemand lijkt op zijn plaats, waardoor deze film blijft haken in mooie beelden en simpele maatschappijkritiek waarin de personages te weinig motivatie meekrijgen. Hanks speelt beurshandelaar Sherman McCoy, die geniet van miljoenen dollars en een maîtresse (Griffith). Het overrijden van een zwarte jongeman luidt zijn ondergang in, tot profijt van aasgieren als de alcoholistische journalist Peter Fallow (Willis).

Havana

1990 | Drama

Verenigde Staten 1990. Drama van Sydney Pollack. Met o.a. Robert Redford, Lena Olin, Alan Arkin, Raul Julia en Tomas Milian.

Havana, 1958. Aan de vooravond van de Cubaanse revolutie wordt de Amerikaanse pokerspeler Jack Weil verliefd op de mooie Roberta. Samen met haar rijke man Arturo steunt zij heimelijk de communistische opstand. Als ze beiden gevangen genomen worden, begint Jack hen, tegen zijn principes in, te helpen.

The Fabulous Baker Boys

1989 | Drama, Romantiek, Muziek

Verenigde Staten 1989. Drama van Steve Kloves. Met o.a. Jeff Bridges, Beau Bridges, Michelle Pfeiffer, Ellie Raab en Jennifer Tilly.

Stijlvol regiedebuut van Kloves die tevens verantwoordelijk was voor het script met de snedige dialogen. Jack en Frank (Jeff en Beau Bridges) spelen piano in een nachtclub. Om hun populariteit en inkomen een impuls te geven besluiten ze een zangeres aan hun act toe te voegen. De gelukkige is Susie Diamond (Pfeiffer), die de broers inderdaad het verlangde succes brengt, maar ook voor de nodige wrijving zorgt, als charmeur Jack een affaire met haar begint. Inmiddels een klassieker is Susie's zwoele vertolking van het nummer 'Making Whoopee' terwijl ze sensueel kronkelt op de piano.

A Dry White Season

1989 | Drama

Verenigde Staten 1989. Drama van Euzhan Palcy. Met o.a. Donald Sutherland, Janet Suzman, Zakes Mokae, Susan Sarandon en Marlon Brando.

Als de zwarte tuinman van leraar Sutherland wordt vermoord, wordt hij op pijnlijke wijze wakker geschud over de afschuwelijkheid van de apartheid. Deze anti-apartheids film, gemaakt in Hollywood met een welbespraakte, zelfverzekerde Franse, zwarte regisseuse (en dat is heel wat voor Tinseltown!) komt als mosterd na de maaltijd: apartheid is gelukkig afgeschaft, en zij was letterlijk te ver van haar onderwerp verwijderd om de rolprent eeuwig te kunnen laten voortleven. Brando na tien jaar voor het eerst voor de camera in een kleine rol als openhartige advocaat, is wellicht iets te uitbundig. Gesitueerd in Zuid-Afrika van 1976.

The Milagro Beanfield War

1988 | Komedie, Drama, Fantasy

Verenigde Staten 1988. Komedie van Robert Redford. Met o.a. Chick Vennera, Julie Carmen, Daniel Stern, Rubén Blades en Christopher Walken.

Robert Redford was eind jaren tachtig begaan met de strijd van regionale gemeenschappen tegen de oprukkende commercie van villawijken, winkelcentra en golfbanen. Zijn spreekbuis werd auteur John Nichols’ boek The Milagro Beanfield War, het openingsnummer van Nichols’ New Mexico-trilogie. Redford maakte er welhaast een magisch-realistische fabel van, over een bonenboer die water aftapt van rijke import en daarmee zijn dorpsgemeenschap verdeelt in voorstanders, tegenstanders en meelopers. Gefilmd op locatie in Trucas, New Mexico, een lieflijk gehucht dat naar aanleiding van de film - o ironie - werd overspoeld door rijke import.

Tequila Sunrise

1988 | Misdaad, Romantiek, Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1988. Misdaad van Robert Towne. Met o.a. Mel Gibson, Michelle Pfeiffer, Kurt Russell, Raul Julia en J.T. Walsh.

Dale McKussic (Gibson) probeert te stoppen met de drugshandel, tot opluchting van jeugdvriend en politieman Frescia (Russell), die hem jarenlang de hand boven het hoofd heeft gehouden. Maar McKussic wordt nog geacht om een laatste grote klapper te maken voor zijn Mexicaanse leverancier. Dan vallen beide mannen voor een mooie restauranthoudster (Pfeiffer). Aardig mengsel van misdaadfilm en driehoeksrelatiedrama, met boeiende personages maar een soms wat rommelig script. Schrijver/regisseur Towne was eerder verantwoordelijk voor het scenario van Chinatown (1974).

Clara's Heart

1988 | Drama

Verenigde Staten 1988. Drama van Robert Mulligan. Met o.a. Whoopi Goldberg, Michael Ontkean, Kathleen Quinlan, Neil Patrick Harris en Spalding Gray.

Na de gewelddadige dood van hun dochtertje gaan Ontkean en Quinlan een tijdje naar Jamaica. Een ontmoeting met Goldberg die hun hart wint met haar tedere raadgevingen, helpt hen wat over hun depressie heen. Ze nemen haar als huishoudster, maar hun puberzoon Harris is minder opgetogen over de nieuwkomer. Doorzichtig, sentimenteel melodrama over een vrouw met een groot hart die met haar geduld en sympathie alle hindernissen overwint. Goldberg doet haar best, maar kan het scenario van Mark Medoff dat gebaseerd is op de roman van Joseph Olshan, niet aanvaardbaar maken. Van Mulligan verwachten we veel meer dan zo'n tranentrekker die het op de tv als weekendfilm misschien nog wel kan doen, maar in de zalen niet op zijn plaats is. Evenwel prachtige beelden van Freddie Francis.

Ishtar

1987 | Komedie, Drama, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1987. Komedie van Elaine May. Met o.a. Warren Beatty, Dustin Hoffman, Isabelle Adjani, Charles Grodin en Jack Weston.

Deze HEAVEN`S GATE van de komische film haalde de voorpagina`s vanwege de gigantisch uit de hand gelopen kosten. Leuk is anders. Lyle Rogers (Beatty) en Chuck Clarke (Hoffman), als ongetalenteerde zangers en liedjesschrijvers, willen optreden in Noord-Afrika, waar ze worden betrokken in een internationaal komplot (doet denken aan ROAD TO MOROCCO met Crosby en Hope). Een blinde kameel en een stelletje aasgieren stelen de show. Ook de opzettelijk afschuwelijke liedjes van Paul Williams zijn aardig, maar niet aardig genoeg om het script van regisseuse May te redden.

Lucas

1986 | Romantiek, Familiefilm, Komedie, Drama

Verenigde Staten 1986. Romantiek van David Seltzer. Met o.a. Corey Haim, Kerri Green, Charlie Sheen, Courtney Thorne-Smith en Winona Ryder.

Een zeer innemend verhaal over een vroegrijpe jongen van veertien die zwaar verliefd raakt op een meisje dat bij hem in de buurt is komen wonen. Een van de weinige Hollywoodfilms over jongeren uit de jaren 1980-1990 waarin de personages niet louter in zwart-wit worden geschilderd. Onvermoede kwaliteit, met een opvallend regiedebuut van schrijver Seltzer.

The Goonies

1985 | Familiefilm, Avonturenfilm, Fantasy, Komedie, Thriller, Drama

Verenigde Staten 1985. Familiefilm van Richard Donner. Met o.a. Sean Astin, Josh Brolin, Jeff Cohen, Corey Feldman en Kerri Green.

Een groep kinderen zoekt langs de kust in hun woonplaats naar overblijfselen van de legendarische, zeventiende-eeuwse piraat One-Eyed Willie. Als ze een ondergronds meer ontdekken, vinden ze daar het schip van de piraat. Deze door Steven Spielberg geproduceerde actiefilm voor (grote) kinderen heeft alle ingrediënten van diens spektakelfilms, maar mist in de regie de strakke hand van de meester. Desalniettemin groeide The Goonies uit tot een jaren tachtig-klassieker, vooral dankzij de geweldige jonge cast (waaronder Ke Huy Quan, die een jaar eerder schitterde in Spielbergs Indiana Jones and the Temple of Doom). Opgenomen in de VPRO Cinekid Top 100. 

The Pope of Greenwich Village

1984 | Misdaad, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1984. Misdaad van Stuart Rosenberg. Met o.a. Eric Roberts, Mickey Rourke, Daryl Hannah, Geraldine Page en Kenneth McMillan.

De film is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Vincent Patrick (die ook het scenario schreef) en gaat over een tweetal Newyorkse Italo-Amerikanen, die na hun baan kwijt geraakt te zijn, in de hoop op beter, een kraak zetten waarbij een politieman per ongeluk omkomt. Het gestolen geld blijkt van een lokale maffia-baas te zijn (The Pope of Greenwich Village, gespeeld door Young) en een beerput van corruptie, misdaad en sociale misstanden wordt opengetrokken. Ondanks de wat lange aanloop om tot het sterke plot te komen en de daaruit voortvloeiende actie is de film een prima milieu-schildering van de zelfkant van het leven in New York City. Overtuigend spel van Roberts en Rourke.

The Little Drummer Girl

1984 | Thriller

Verenigde Staten 1984. Thriller van George Roy Hill. Met o.a. Diane Keaton, Yorgo Voyagis, Klaus Kinski, Sami Frey en Michael Cristofer.

Keaton is tweederangsactrice met pro-Palestijnse sympathieën. Op een dag wordt ze door de Israëlische contra-spionage benaderd met het verzoek als lokeend te dienen voor de internationale Palestijnse terrorist Frey, zodat hij geliquideerd kan worden. Ze gaat helemaal op in haar nieuwe rol, tot ze walgt van de onmenselijkheid van beide partijen. Soms een verwarrende en wat trage plot, waarmee de kijker uiteindelijk wat moeite kan hebben. Er zitten uitstekende momenten in de film, maar het geheel is wat aan de magere kant. Het scenario van Loring Mandel is gebaseerd op een roman van John Le Carré. Wolfgang Treu was verantwoordelijk voor het camerawerk en Dave Grusin voor de muziek. Keaton speelt goed en dat maakt het voor velen de moeite waard.

Racing With the Moon

1984 | Romantiek, Oorlogsfilm, Drama, Familiefilm

Verenigde Staten 1984. Romantiek van Richard Benjamin. Met o.a. Sean Penn, Elizabeth McGovern, Nicolas Cage, John Karlen en Rutanya Alda.

Tijdens WO II moeten twee kameraden, die aan de Amerikaanse Westkust wonen in dienst, en er rest hun slechts twee weken voordat het zo ver is. Ze besluiten nog even de beest uit te hangen en een grietje te versieren. Een van hen legt het aan met een meisje, waarvan hij gelooft dat ze de erfgename is van een groot fortuin. Een rake sfeer, goed spel, aardige scènes, maar wat traag.

Falling in Love

1984 | Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1984. Romantiek van Ulu Grosbard. Met o.a. Robert De Niro, Meryl Streep, Harvey Keitel, Jane Kaczmarek en George Martin.

Regisseur Grosbards theaterachtergrond is duidelijk te merken aan lange scènes met veel tekst en een dromerige belichting. De Niro en Streep zijn na The Deer Hunter weer samen te bewonderen, dit keer als twee rusteloze babyboomers die elkaar ontmoeten in een boekwinkel. Na drie maanden komen ze elkaar weer tegen in de trein. Ze zijn allebei getrouwd, maar beginnen tegen beter weten in een verhouding. Scenarist Cristofer verbeeldt treffend de tijd waarin de naoorlogse generatie en masse zijn heil buiten het huwelijk zocht.

Tootsie

1982 | Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1982. Komedie van Sydney Pollack. Met o.a. Dustin Hoffman, Jessica Lange, Teri Garr, Dabney Coleman en Bill Murray.

Dustin Hoffman is Michael Dorsey die zich als acteur van oost tot west ongeliefd heeft gemaakt. Zelfs een tomaat spelen in een reclame ging mis omdat Michael het als tomaat onlogisch vond dat hij moest gaan zitten. Maar acteren zal hij en dus verkleedt Michael zich als vrouw, noemt zich Dorothy Michaels, en krijgt gelijk een rol in een soapdrama. De lol van Tootsie zit hem vervolgens in de vele romantische gevolgen van de sekseverwisseling. Ingenieus of origineel is het niet (dat was het ook niet in 1982), maar op de een of andere manier is het zeer aangenaam kijken naar deze farce.

Author! Author!

1982 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1982. Komedie van Arthur Hiller. Met o.a. Al Pacino, Dyan Cannon, Tuesday Weld, Eric Gurry en Alan King.

Het semi-autobiografische verhaal van toneelschrijver Israel Horovitz (het h[KA1]ad Woody Allen kunnen zijn!), gespeeld door Pacino, die net gescheiden is van zijn vrouw. Hij probeert de schare kinderen (voornamelijk vanuit haar vorige huwelijken) groot te brengen, de repetities bij te wonen van zijn nieuwe stuk en de hoofdrolspeelster te versieren. Af en toe leuk, maar Pacino past niet in zijn rol.

On Golden Pond

1981 | Drama

Verenigde Staten 1981. Drama van Mark Rydell. Met o.a. Katharine Hepburn, Henry Fonda, Jane Fonda, Doug McKeon en Dabney Coleman.

Het ontroerende verhaal van verbitterde oude brombeer Norman Thayer Jr. (Henry Fonda) die samen met zijn levenslustige echtgenote (Katherine Hepburn) tijdens de zomervakantie bezoek krijgt van dochter Chelsea (Jane Fonda), haar verloofde en diens twaalfjarige stiefzoon. Door de spontaneïteit van de jongen wordt Norman een ander mens. Uiteindelijk levert dit voldoende goodwill op om een jarenlang conflict met dochter Chelsea eindelijk bespreekbaar te maken. Een subtiele analyse over het ouder worden aan de hand van drie personages die de drie fases ervan uitbeelden. Vader Fonda en Hepburn ontvingen een Oscar, evenals scenarist Ernest Thompson, die zijn eigen toneelstuk bewerkte.

Absence of Malice

1981 | Thriller, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1981. Thriller van Sydney Pollack. Met o.a. Paul Newman, Sally Field, Bob Balaban, Melinda Dillon en Luther Adler.

Prettig drama met dito cast over een journaliste (Field) die in haar onschuld malafide info van de FBI publiceert waardoor de zoon (Newman) van een mafioso ten onrechte wordt beschuldigd van moord. Voormalig journalist Kurt Luedtke schreef het boeiende scenario over de (on)macht van de pers. Newman is prachtig in zijn onderkoelde rol als snode wreker. Ook de bijrollen zijn sterk bezet, met oa John Harkins, en vooral Wilford Brimley die aan het eind van de film indruk maakt als aanklager bij een informele hoorzitting. In Miami gefilmd.

My Bodyguard

1980 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1980. Komedie van Tony Bill. Met o.a. Chris Makepeace, Adam Baldwin, Martin Mull, Ruth Gordon en Matt Dillon.

Voorloper van teenage-angst films als The Breakfast Club, met jonge spelers die het nog ver zouden schoppen. Makepeace speelt onderdeurtje Clifford dat geterroriseerd wordt door leiderstype Melvin (Dillon). Melvin moet echter een stap opzij doen als de onverstoorbare reus Ricky (Baldwin) vriendschap sluit met Clifford. Ricky wordt echter verdacht van moord op zijn eigen broer en Melvin weet deze informatie in zijn voordeel om te buigen. Knap geacteerde film met simpele goed/kwaad metaforen en fijne Rocky-gevoelens. (IdH/VPRO Gids)

The Electric Horseman

1979 | Drama, Western

Verenigde Staten 1979. Drama van Sydney Pollack. Met o.a. Robert Redford, Jane Fonda, Valerie Perrine, Willie Nelson en John Saxon.

Ex-rodeokampioen Sonny Steele (Redford) heeft zich laten strikken door reclamejongens en moet elke avond in een cowboypak met lichtjes een ritje maken met een doos 'Ranch Breakfast' in zijn handen. Sonny heeft een afkeer van het werk en alleen de drank houdt hem overeind. Wanneer zijn opdrachtgever een raspaard van 12 miljoen dollar wil vergiftigen, komt hij in opstand en gaat met zijn paard naar Utah. Daar loopt hij een televisiejournaliste (Fonda) tegen het lijf die hem uiteindelijk wil helpen. Ouderwetse komedie met klassiek boeventuig en twee charmante filmsterren in de hoofdrol, die natuurlijk uiteindelijk voor elkaar vallen.

The Champ

1979 | Drama, Sportfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1979. Drama van Franco Zeffirelli. Met o.a. Jon Voight, Faye Dunaway, Jack Warden, Arthur Hill en Strother Martin.

Voight is een ex-wereldkampioen boksen. Hij leeft gescheiden van zijn vrouw Dunaway en komt aan de kost als paardenverzorger en adviseur bij het paardenrennen. Hij gokt en is alcoholist. Toch wordt hij vereerd door zijn zoontje Schroder die niets liever zou willen dan dat zijn vader weer in de ring zou stappen. Sentimenteel melodrama dat het luxueuze wereldje van de moeder die mode-ontwerpster is, confronteert met het ongenadige boksmilieu. Onnodige remake van de veel sterkere film van King Vidor uit 1939, met acteurs die zich niet op hun gemak zijn in hun rol. Walter Newman moderniseerde het verhaal van Frances Marion, maar gooide ook alle charme overboord. Schroder is hartveroverend als de jongen. Fred J. Koenekamp stond in voor de fotografie.

...And Justice for All

1979 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1979. Drama van Norman Jewison. Met o.a. Al Pacino, Jack Warden, John Forsythe, Lee Strasberg en Jeffrey Tambor.

De jonge, idealistische advocaat Pacino krijgt het regelmatig aan de stok met de conservatieve rechter Forsythe, die in de verdachten steeds het uitschot ziet van de maatschappij. Tot de rechter zelf op het beklaagdenbankje komt wegens verkrachting van een jong meisje. Forsythe raakt in paniek en vraagt Pacino hem te verdedigen. Aanvankelijk weigert hij, maar dan bedenkt hij zich en stelt zijn voorwaarden. Bedoeld als een satire op de corruptie binnen het Amerikaanse rechtssysteem ontspoort de film echter tot een chaotisch, hysterisch, en sentimenteel gerechtsdrama. Uitstekende prestaties van Pacino en Forsythe redden de film van de ondergang, wat zeker niet te danken is aan het slordige scenario van Valerie Curtin en Barry Levinson. Verzorgde fotografie van Frank Holgate.

Heaven Can Wait

1978 | Komedie, Sportfilm, Fantasy

Verenigde Staten 1978. Komedie van Warren Beatty en Buck Henry. Met o.a. Warren Beatty, Julie Christie, Jack Warden, Dyan Cannon en Charles Grodin.

Baseball-speler Beatty komt door een ongeval om het leven. Zijn dood is echter een vergissing van zijn beschermengel Mason en diens assistent Henry. Beatty moet terug naar de aarde, maar ondertussen is zijn lichaam reeds gecremeerd. Mason zit erg met deze zaak in zijn maag. Hij moet een ander lichaam zoeken en de keuze is zeer beperkt. Uiteindelijk vinden ze een excentrieke miljonair, die net door zijn vrouw en haar minnaar wordt vermoord. Ouderwetse, maar vinnig gerealiseerde komedie met heel wat verbale en visuele gags. Remake van HERE COMES MR. JORDAN (1941). Het toneelstuk van Harry Segall werd ditmaal bewerkt door Beatty en Elaine May tot een onderhoudend scenario, waar echter nooit echt vaart in komt. William A. Fraker tekende voor de fotografie.

The Goodbye Girl

1977 | Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1977. Komedie van Herbert Ross. Met o.a. Richard Dreyfuss, Marsha Mason, Quinn Cummings, Paul Benedict en Barbara Rhoades.

Neil Simons gevoeligste komedie tot nu toe. De jonge acteur Dreyfuss en de na haar scheiding aan de kant geschoven Mason worden, zonder dat te willen, met elkaar geconfronteerd als huurders van hetzelfde appartement in New York, en er ontwikkelt zich een relatie tussen hen. Script van grote klasse, even goed acteerwerk, Dreyfuss won een Oscar voor Beste Acteur.

Mr. Billion

1977 | Avonturenfilm, Komedie, Actiefilm

Verenigde Staten 1977. Avonturenfilm van Jonathan Kaplan. Met o.a. Terence Hill, Valerie Perrine, Jackie Gleason, Slim Pickens en Chill Wills.

Flauwe klucht rond een volkse Italiaanse monteur, die kris- kras het land doorvliegt om een erfenis van een miljard dollar op te eisen - en te maken krijgt met schurken die hem dat fortuin willen ontfutselen. Amerikaans filmdebuut van Hill. De regisseur schreef het scenario met Ken Friedman. Camerawerk van Matthew F. Leonetti.

Bobby Deerfield

1977 | Drama

Verenigde Staten 1977. Drama van Sydney Pollack. Met o.a. Al Pacino, Marthe Keller, Walter McGinn, Romolo Valli en Stephen Meldegg.

Langdradige lovestory met Al Pacino als coureur en titelheld, en Marthe Keller in de rol van beoogd partner annex Doodzieke Mooie Vrouw. Ondanks alles is het vrolijk luisteren naar de typische jaren zeventig-dialogen en het zware, destijds als charmant ervaren accent van de Zwitserse Keller.

The Front

1976 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1976. Komedie van Martin Ritt. Met o.a. Woody Allen, Zero Mostel, Herschel Bernardi, Michael Murphy en Andrea Marcovicci.

Hollywood, rond 1950. De filmstad is in de greep van de heksenjacht van McCarthy. Allen is een armzalige sloeber die werkt in een restaurant en bij gelegenheid fungeert als bookmaker. Op een dag krijgt hij bezoek van Murphy, een oude vriend. Deze populaire scenarioschrijver staat op de zwarte lijst en mag niet meer werken. Hij vraagt Allen in ruil voor een percentage zijn naam te mogen gebruiken. Een bitterzoete hulde aan al het talent dat werd lamgelegd door een van de idiootste commissies die de V.S. ooit in het leven riepen. Allen is schitterend in de eerste rol die hij sinds zijn doorbraak in een film van een ander speelde. Ritt heeft in zijn cast een hele reeks slachtoffers van de heksenjacht zitten, w.o. Mostel, Bernardi, Gough, Ramsay en Shelley, die allen aan den lijve hebben ondervonden wat 'vechten om te overleven' in de showbiz betekent. Grandioos scenario van Walter Bernstein, die eveneens op de zwarte lijst stond en een tragisch gegeven toch komisch/cynisch op het scherm bracht. Fotografie van Michael Chapman en een score van Dave Grusin.

Murder by Death

1976 | Thriller, Komedie

Verenigde Staten 1976. Thriller van Robert Moore. Met o.a. Peter Sellers, Peter Falk, David Niven, Maggie Smith en James Coco.

Laat toneel/scenarioschrijver Neil Simon z'n gang gaan en hij stopt in zo ongeveer elke scène een grap. Zo ook in deze fijne, tikje ouderwetse Agatha Christie-spoof, waarin een groep detectives op een kasteel wordt uitgenodigd om 'de moord van de avond' op te lossen. Ondanks het afgeladen scenario is het vaak lachen met tot de verbeelding sprekende typetjes, als de blinde butler (Guinness) en een rits speurders onder wie Sellers, Falk, en het kostelijke koppel David Niven en Maggie Smith. Overigens is Murder by Death de eerste film van laatbloeier Robert Moore die ook nog de pech had vroeg te overlijden.

W.W. and the Dixie Dancekings

1975 | Muziek, Komedie

Verenigde Staten 1975. Muziek van John G. Avildsen. Met o.a. Burt Reynolds, Art Carney, Conny Van Dyke, Jerry Reed en James Hampton.

W.W. Bright verdient zijn brood als Robin Hood. Hij besteelt benzinestations en deelt de buit met de pomphouders, omdat die volgens hem veel te weinig verdienen. Op de vlucht voor de politie komt Bright op een avond in een dancing terecht, waar Dixie and the Dancekings spelen, en hij valt als een blok voor zangeres Dixie. Als de politie binnenkomt, doet Bright of hij de promotor van de band is. Die rol bevalt hem zo goed dat hij besluit bij de band te blijven en die naar Nashville te brengen.

Three Days of the Condor

1975 | Thriller, Romantiek

Verenigde Staten 1975. Thriller van Sydney Pollack. Met o.a. Robert Redford, Faye Dunaway, Cliff Robertson, Max von Sydow en John Houseman.

CIA-medewerker Joseph Turner (Redford) stuit bij toeval op een samenzwering binnen zijn eigen club. Als hem vervolgens de kogels om de oren vliegen, dwingt hij fotografe Kathy Hale (Dunaway) met een pistool om hem in haar huis te verstoppen. Terwijl hij uitzoekt wat er aan de hand is ontwikkelt zich wat moois tussen de twee. Prima actiefilm van Pollack, die verder vooral komedie en drama (Tootsie, Out of Africa) maakte. Dunaway vertelde later dat ze moeite had om angstig te kijken tijdens de scène waar Redford haar met een vuurwapen bedreigde omdat ze haar tegenspeler zo'n mooie man vond.

The Yakuza

1975 | Avonturenfilm, Misdaad, Thriller, Drama

Verenigde Staten 1975. Avonturenfilm van Sydney Pollack. Met o.a. Robert Mitchum, Brian Keith, Herb Edelman, Richard Jordan en Kishi Keiko.

Ex-cop Mitchum, die zijn militaire dienst volbracht in Japan, is bereid om terug te gaan naar Tokyo om de dochter van zijn oude vriend Keith te zoeken. Zij is ontvoerd door de yakuza, de Japanse mafia. Hij krijgt hulp van Ken, wiens zuster hij destijds het leven redde. Zo komt hij niet alleen in een levensgevaarlijke situatie terecht, maar wordt hij ook nog eens met zijn verleden geconfronteerd. Bevreemdende politiefilm die ons binnenbrengt in een gesloten en onbekende wereld, waar enkel de wet van het geweld telt. Het knap opgebouwde scenario werd geschreven door Paul Schrader en Robert Towne, naar een verhaal van Leonard Schrader, en bevat enkele schokkende fragmenten. Okazaki Kozo en Duke Callaghan waren verantwoordelijk voor de fotografie. Dave Grusin componeerde een swingende, jazzy score. Ook bekend als BROTHERHOOD OF THE YAKUZA.

The Midnight Man

1974 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1974. Misdaad van Roland Kibbee en Burt Lancaster. Met o.a. Burt Lancaster, Susan Clark, Cameron Mitchell, Morgan Woodward en Joan Lorring.

Ex-politieman Lancaster wordt nachtwaker op een college. Hij heeft zijn straf uitgezeten wegens het neerknallen van de minnaar van zijn vrouw. Reclasseringsambtenaar Clark moet hem volgen. Een zekere nacht wordt een studente gedood. De politie houdt een verdachte aan die volgens Lancaster onschuldig is. Men houdt geen rekening met zijn veronderstelling. Daarom besluit Lancaster samen met Clark op eigen houtje een onderzoek in te stellen. Interessant gegeven dat met weinig originaliteit uitgewerkt werd. Bovendien stapelen de onwaarschijnlijkheden zich op in het veel te lange scenario van Lancaster en Kibbee, die tevens samen produceerden. Gebaseerd op de roman The Midnight Lady And The Mourning Man van David Anthony. Voor de fotografie tekende Jack Priestley.

The Friends of Eddie Coyle

1973 | Misdaad, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1973. Misdaad van Peter Yates. Met o.a. Robert Mitchum, Peter Boyle, Richard Jordan, Steven Keats en Alex Rocco.

Zeer realistische beschrijving van misdadigers en politie als harde medewerkers om wapens te leveren en afspraken te maken met de agenten. Bleke, nachtmerrie-achtige film over de onderwereld die mooi overkomt door de locaties in Boston en de smetteloze vertolkingen. Enige fouten: de aparte, onderkoelde toon en de finale.

The Great Northfield Minnesota Raid

1972 | Western

Verenigde Staten 1972. Western van Philip Kaufman. Met o.a. Cliff Robertson, Robert Duvall, Luke Askew, R.G. Armstrong en Wayne Sutherlin.

Alternatieve western met Duvall als Jesse James. De Younger Brothers en James Brothers willen in hun nadagen nog een keer, op voor hen vreemd gebied, een slag slaan. Gemaakt met oog voor detail, fraai camerawerk van Bruce Surtees. Het scenario is van regisseur Kaufman.

The Family Rico

1972 | Misdaad

Verenigde Staten 1972. Misdaad van Paul Wendkos. Met o.a. Ben Gazzara, Sal Mineo, Jo Van Fleet, Sian Barbara Allen en Dane Clark.

Degelijke tv-verfilming van een roman van Georges Simenon over de leider van een georganiseerde-misdaadfamilie die zijn loyaliteit verliest. Goede rolbezetting, realistisch verhaal. Scenario van David Karp. Eerder verfilmd als THE BROTHERS RICO.

Fuzz

1972 | Misdaad, Komedie, Thriller

Verenigde Staten 1972. Misdaad van Richard A. Colla. Met o.a. Burt Reynolds, Raquel Welch, Yul Brynner, Jack Weston en Tom Skerritt.

In deze buitenissige film is geprobeerd humor en spanning te combineren; men hoopte er het M*A*S*H onder de politiedrama's van te maken, maar die kwaliteit heeft deze film niet. Een volgende teleurstelling voor Reynolds-fans. Gebaseerd op een verhaal van Ed McBain door Evan Hunter tot scenario bewerkt. Het camerawerk is van Jacques Marquette.

The Gang That Couldn't Shoot Straight

1971 | Misdaad, Komedie, Thriller, Drama

Verenigde Staten 1971. Misdaad van James Goldstone. Met o.a. Jerry Orbach, Leigh Taylor-Young, Jo Van Fleet, Lionel Stander en Burt Young.

Deze filmversie van Jimmy Breslin's best-seller door Waldo Salt tot scenario bewerkt, over een groep komische, twaalfderangs schurken uit New York is gemaakt met een goede rolbezetting, maar het script is nonchalant geschreven en de regisseur had klaarblijkelijk weinig gevoel voor het materiaal. Het camerawerk is van Owen Roizman.

Shootout

1971 | Western

Verenigde Staten 1971. Western van Henry Hathaway. Met o.a. Gregory Peck, Robert F. Lyons, Jeff Corey, James Gregory en Rita Gam.

Dezelfde combinatie van producent, regisseur en scenarioschrijver als van True Grit nu in een western over een cowboy en een jong meisje, maar het voldoet niet. Ondanks de titel is er veel geklets en weinig actie. Scenario van Marguerite Roberts naar de roman The Lone Cowboy van Will James. Het camerawerk is van Earl Rath.

Winning

1969 | Sportfilm, Drama, Romantiek, Actiefilm

Verenigde Staten 1969. Sportfilm van James Goldstone. Met o.a. Paul Newman, Joanne Woodward, Richard Thomas, Robert Wagner en David Sheiner.

Nadat hij de Indie 500 (de 500 mijlsrace van Indianapolis) heeft gewonnen, ontmoet coureur Newman per toeval Woodward. Het is liefde op het eerste gezicht. Als de wittebroodsweken voorbij zijn, blijkt dat zij er niet tegen kan getrouwd te zijn met een autocoureur. Hoe meer hij opgaat in de voorbereidingen van de volgende autorace, hoe eenzamer en verlatener zij zich voelt. Overbodige race-film die alleen maar gemaakt is vanwege Newman's passie voor de autorensport. Je scheurt van het ene cliché naar het andere, maar het is een lust om het echtpaar Newman- Woodward aan het werk te zien. Van kijkers die niets voelen voor Newman's hartstocht voor de racerij, wordt hier net even te veel gevraagd. Howard Rosman maakte niet veel werk van zijn scenario, wat gedeeltelijk wordt goedgemaakt door de wervelende camera van Richard Moore en de opwindende score van Dave Grusin. Gedraaid in Panavision.

Tell Them Willie Boy Is Here

1969 | Western, Drama

Verenigde Staten 1969. Western van Abraham Polonsky. Met o.a. Robert Redford, Katharine Ross, Robert Blake, Susan Clark en Barry Sullivan.

Een loodzware film over de jacht op een Indiaan die iemand uit zelfverdediging doodde. De pretenties worden niet waargemaakt, maar de regie is zo goed dat je het gepreek erbij vergeet. Het is Polonsky's eerste film nadat hij 21 jaar tevoren, na FORCE OF EVIL, als linkse regisseur op de zwarte lijst werd gezet. Scenario naar de roman Willie Boy, a Desert Manhunt van Harry Lawton. Camerawerk van Conrad Hall. Gefilmd in Panavision.

A Man Called Gannon

1969 | Western

Verenigde Staten 1969. Western van James Goldstone. Met o.a. Tony Franciosa, Michael Sarrazin, Judi West, Susan Oliver en John Anderson.

Een herverfilming van MAN WITHOUT A STAR met Franciosa en Sarrazin in de rollen van Kirk Douglas en William Campbell. De eerste is een idool voor de tweede tot de beide mannen tegenover elkaar komen te staan door de intriges van Oliver, die Sarrazin aan haar kant wist te krijgen. Gene Kearney herschreef het scenario van de eerder gemaakte film maar het is moeilijk tegen een origineel met een grote naam op te boksen. Objectief was dit niet echt een slechte film - ook al zeggen velen dat - maar het was de mindere van de originele. Camerawerk van William Margulies.

Where Were You When the Lights Went Out?

1968 | Komedie

Verenigde Staten 1968. Komedie van Hy Averback. Met o.a. Doris Day, Robert Morse, Patrick O'Neal, Terry-Thomas en Steve Allen.

De grote elektriciteitsstoring in New York en omstreken in november 1965 vormt de achtergrond van dit lichtgewicht stervehikel voor Doris Day, waarin ze met een knipoog de ster van het Broadwaystuk 'The Constant Virgin' speelt. Zoals vaker in haar films belandt Day per ongeluk in bed met een man die niet haar echtgenoot is. De acteurs doen hun best in deze bewerking van een toneelstuk van Claude Magnier, maar het verhaal is simpelweg niet sterk. Day was naar verluidt louter om contractuele redenen gemotiveerd om de film te maken.

Candy

1968 | Komedie, Erotiek

Frankrijk​/​​Italië​/​​Verenigde Staten 1968. Komedie van Christian Marquand. Met o.a. Ewa Aulin, Richard Burton, Marlon Brando, Charles Aznavour en James Coburn.

Seks-satire die wat geforceerd aandoet over een jonge blonde vrouw die onder de indruk raakt van elke man die zij ontmoet. Fraaie gedeelten met leuke momenten en goed spel (vooral van Burton en Astin), maar niet goed genoeg om honderdvijftien minuten lang te blijven kijken. Bewerkt door Buck Henry naar de bestseller van Terry Southern en Mason Hoffenberg.

Waterhole #3

1967 | Western

Verenigde Staten 1967. Western van William A. Graham. Met o.a. Timothy Carey, Claude Akins, Margaret Blye, Carrol O'Connor en James Coburn.

Seks-satire die wat geforceerd aandoet over een jonge blonde vrouw die onder de indruk raakt van elke man die zij ontmoet. Fraaie gedeelten met leuke momenten en goed spel (vooral van Burton en Astin), maar niet goed genoeg om honderdvijftien minuten lang te blijven kijken. Bewerkt door Buck Henry naar de bestseller van Terry Southern en Mason Hoffenberg.

The Scorpio Letters

1967 |

Verenigde Staten 1967. Richard Thorpe. Met o.a. Alex Cord, Shirley Eaton, Laurence Naismith, Oscar Beregi jr en Lester Matthews.

Een Amerikaan spioneert voor de Britse regering om het mysterieuze hoofd van een chanteursbende te ontmaskeren, die men alleen bij zijn codenaam kent. Prima spanning in een meer dan doorsnee-spionagethriller van veteraan regisseur Thorpe, die toen zeventig jaar was. Adrian Spies bewerkte met Jo Eisinger een roman van Victor Canning tot scenario. Camerawerk van Ellsworth Fredricks.

The Intruders

1967 | Western

Verenigde Staten 1967. Western van William Graham. Met o.a. Don Murray, Edmond O'Brien, John Saxon, Anne Francis en Gene Evens.

De halfbloed Billy Pye (Saxon) is een ex-boef die naar Medilia terugkeert om sheriff te worden. Hij wil zich rehabiliteren. Veel nevenintriges, maar niets komt samen, wat te wijten is aan het scenario van Dean Riesner. Naar een verhaal van William Lansford.

Divorce American Style

1967 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1967. Komedie van Bud Yorkin. Met o.a. Dick Van Dyke, Debbie Reynolds, Jason Robards, Jean Simmons en Van Johnson.

Na vijftien jaar vindt Barbara Harmon (Reynolds) dat haar huwelijk met Richard (Van Dyke) op een dood punt is beland. Op een avond is er flinke ruzie en Richard gaat ervandoor. Barbara vraagt de echtscheiding aan, waardoor Richard in financiële problemen komt. Dat is ook niet leuk voor zijn nieuwe vriendin Nancy. De enige oplossing is om Barbara aan een man te helpen en zo verlost te worden van de alimentatie. Scriptschrijver Norman Lear, die vaker samenwerkte met regisseur Bud Yorkin, verdiende met Divorce American Style een Oscarnominatie. Deze film is ondergewaardeerd, wellicht omdat de referentie aan de Mastroianni-klassieker Divorzio all'Italiana een flauwe parodie doet vermoeden. Dankzij het vlotte scenario en de sterke vertolking door Van Dyke en Reynolds gaat er niettemin een geheel eigen kracht uit van Divorce American Style.