Krzysztof Komeda (1931-1969): muziek.
Er zijn 11 films gevonden.

Riot

1969 | Drama, Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1969. Drama van Buzz Kulik. Met o.a. Jim Brown, Gene Hackman, Ben Carruthers, Mike Kellin en Gerald O'Loughlin.

Drie gedetineerden ontketenen een gevangenisopstand. Vervolgens proberen ze op slinkse wijze gebruik te maken van de situatie. Clichématig en uiterst gewelddadig. Hackman in een goede rol van uitgekookte opruier. Opgenomen in het Arizona State Prison en naar een boek van de voormalige bajesklant Frank Elli.

Rosemary's Baby

1968 | Thriller, Horror

Verenigde Staten 1968. Thriller van Roman Polanski. Met o.a. Mia Farrow, John Cassavetes, Ruth Gordon, Sidney Blackmer en Maurice Evans.

Eerste film die de Pools-Franse regisseur Polanski in Amerika maakte zou een horrorklassieker van jewelste worden. Het jonge stel Rosemary (Farrow) en Guy (Cassavetes) Woodhouse betrekt een appartement en raakt bevriend met de buren. Wanneer zij zwanger wordt en er eigenaardige dingen in het pand gebeuren, begint Rosemary steeds meer te twijfelen aan de mensen om haar heen en aan de veiligheid van haar kind. Uitstekend gemaakte, in het New Yorkse Dakota-gebouw opgenomen bewerking van het gelijknamige boek van Ira Levin, is sterk af te raden tijdens zwangerschap.

Dance of the Vampires

1967 | Horror, Komedie, Avonturenfilm

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1967. Horror van Roman Polanski. Met o.a. Jack MacGowran, Roman Polanski, Sharon Tate, Terry Downes en Ferdy Mayne.

De ondertitel 'Pardon Me, But Your Teeth Are in My Neck' verraadt direct dat we hier niet te maken hebben met standaard vampiermaterie. Nee, dit is Kunst van een jonge Polanski, die de vampierlegende aandikte met slapstick horror, zwaard-en-degen taferelen, uitbundige kostuums, een joodse vampier (ongevoelig voor kruizen!) en een vleugje herenliefde. De opening laat ook weinig aan de verbeelding over met de metamorfose van de brullende MGM-leeuw in een groene dracula met druipende slagtanden. Polanski speelde zelf de rol van de incompetente assistent van dito Prof Abronsius (MacGowran), twee vampierjagers die de Transsylvaanse winter trotseren op zoek naar hun prooi, graaf Von Krolock (Ferdy Mayne).

Sult

1966 | Drama, Historische film

Denemarken​/​​Zweden​/​​Noorwegen 1966. Drama van Henning Carlsen. Met o.a. Per Oscarsson, Gunnel Lindblom, Osvald Helmuth, Birgitte Federspiel en Knud Rex.

Compromisloze schrijver Pontus (Oscarsson) uit Oslo krijgt zijn werk niet uitgegeven en slaagt er niet in een geliefde te vinden. Hij krijgt daardoor letterlijk en psychisch steeds meer een niet te stillen honger. De bekende autobiografische roman van Nobelprijs-winnaar Knut Hamsun heeft een sobere, quasi- documentaire verfilming gekregen, die erg dor zou zijn geworden zonder de beklemmende hoofdrol van Oscarsson die in perfect opgebouwde nuances het verval van zijn gedisciplineerde personage gedurende de hele film boeiend weet te houden. Oscarsson werd in Cannes geëerd met de prijs als Beste Acteur voor zijn prestatie. Lindblom is de aantrekkelijke Ylajali, die zich tot Pontus aangetrokken voelt. Het scenario is van Peter Seeberg en regisseur Carlsen. Het camerawerk is van Henning Kristiansen. Mono.

Le départ

1966 | Drama

Frankrijk​/​​België 1966. Drama van Jerzy Skolimowski. Met o.a. Jean-Pierre Léaud, Catherine Duport en Paul Roland.

Kappersbediende Marc (Léaud) wil met de Porsche van zijn baas (Roland) deelnemen aan een race. Hij oefent `s nachts stiekem met de wagen, maar verneemt op het laatste ogenblik dat zijn baas de auto zelf nodig heeft. Hij gaat op zoek naar een andere Porsche, vastbesloten toch deel te nemen aan de wedstrijd. Duport is Michèle, die Marc door dik en dun steunt. Een minder bekende film van de Pool Skolimowski, die internationaal wellicht het bekendst werd door King, Queen, Knave (1972) met Gina Lollobrigida en David Niven (die toen al over het hoogtepunt van hun carrière heen waren). Bekroond op het filmfestival van Berlijn. Het scenario is van Andrzej Kostenko en regisseur Skolimowski. Het camerawerk is van Willy Kurant. Mono.

Cul-De-Sac

1966 | Komedie, Drama, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1966. Komedie van Roman Polanski. Met o.a. Donald Pleasence, Françoise Dorleac, Lionel Stander, Jack MacGowran en Iain Quarrier.

Macabere komedie over twee gewonde misdadigers die een halfzacht ei van middelbare leeftijd en diens mooie jonge vrouw terroriseren. Niet geheel geslaagd, maar de goede acteurs en de stijlvolle regie maken het tot een succes en een blijvend drama. Er zijn versies van 103m in omloop.

Bariera

1966 | Drama

Polen 1966. Drama van Jerzy Skolimowski. Met o.a. Jan Nowicki, Joanna Szczerbic, Tadeusz Łomnicki, Maria Malicka en Zdzisław Maklakiewicz.

Veelal onbegrijpelijk, desondanks schitterende surrealistische film. Centraal staat een student die op zoek is naar het leven en hierdoor in de meest vreemde situaties terechtkomt. Onder invloed van PIERROT LE FOU (Godard) onderscheidt deze film zich van de vorige van Skolimowski. De handelingen spelen zich sneller af, er is minder tekst, de montages zijn korter, het tempo is levendiger, en het visuele aspect is belangrijker.

Les Plus belles escroqueries du monde

1964 | Komedie

Frankrijk​/​​Japan​/​​Nederland​/​​Italië 1964. Komedie van Hiromichi Horikawa, Roman Polanski, Ugo Gregoretti, Claude Chabrol en Jean-Luc Godard. Met o.a. Mie Hama, Ken Mitsuda, Nicole Karen, Jan Teulings en Arnold Geldermans.

Een teleurstellende episodenfilm, waarbij zowel de regisseurs als de acteurs onder hun maat blijven in anekdotes over verschillende soorten oplichting. Polanski's Amsterdamse bijdrage over een Franse diamantendievegge is als zijn eerste westerse film een curiosum. De relatief interessantste sketch van Godard met Seberg in haar rol uit A BOUT DE SOUFFLE die een politieke oplichter interviewt, werd in de meeste landen gecoupeerd.

Kattorna

1964 | Drama

Zweden 1964. Drama van Henning Carlsen. Met o.a. Eva Dahlbeck, Gio Petré, Monica Nielsen, Lena Granhagen en Per Myrberg.

Een wasserij is een broeinest van rivaliteit, frustratie en conflicten van vrouwelijke arbeiders waar de mannelijke bezorger van de was egoïstisch misbruik van weet te maken. Als de cheffin haar lesbische geaardheid laat blijken wordt alle woede op haar gericht. Deze Zweedse verfilming door een Deen van een Fins toneelstuk - van Walentin Chooell - komt in de opbouw van confrontaties en onthullingen niet los van haar theateroorsprong, al weet de regisseur de enige locatie overtuigend benauwend te maken en voyeurisme te vermijden. Alle actrices zijn imponerend.

Nóz w wodzie

1962 | Drama

Polen 1962. Drama van Roman Polanski. Met o.a. Jolanta Umecka, Leon Niemczyk, Zygmunt Malanowicz, Zygmunt Malanowicz en Jolanta Umecka.

De enige speelfilm die Polanski in Polen heeft gemaakt. De communistische partijleider Gomulka heeft de film destijds veroordeeld en een voorbeeld genoemd van 'decadentie in de kunst en van propaganda voor bourgeois-attitudes'. Het eigentijdse thema van de film betekende echter een vernieuwing in de Poolse filmgeschiedenis. De film speelt zich voor het grootste gedeelte af op een zeilboot en is in 24 uur opgenomen. Centraal staat de botsing tussen de gezeten burger Andrzej en een jeugdige non-conformist. Het machtsspel leidt er uiteindelijk toe dat de jongen Andrzejs vrouw verleidt en verdwijnt. Het scenario is van de hand van Jerzy Skolimowski. De film kreeg de prijs van de filmkritiek in Venetië (1961) en werd genomineerd voor de Oscar als beste buitenlandse film.

Dway ludzie z szafa

1958 | Korte film, Drama

Polen 1958. Korte film van Roman Polanski. Met o.a. Roman Polanski, Henryk Kluba en Jakub Goldberg.

Twee mannen duiken uit zee op met een spiegelkast en proberen in de stad voet aan wal te krijgen, maar ze worden overal weggestuurd. Eindexamenfilm van de 25-jarige Polanski is bijtende kritiek op de maatschappij, die alles wat anders is afwijst. Meervoudig bekroond en hielp Polanski's reputatie vestigen.