Alicja Jachiewicz

Acteur

Alicja Jachiewicz is acteur.
Er zijn 7 films gevonden.

Chamanka

1997 | Mysterie, Thriller

Frankrijk/Polen/Zwitserland 1997. Mysterie van Andrzej Zulawksi en Andrzej Zulawski. Met o.a. Iwona Petry, Bugoslaw Linda, Agnieszka Wagner, Pawel Delag en Wojtek Kowman.

In Warschau ontmoeten anthropoloog Michel (Linda) en een jonge studente (Petry) uit de provincie elkaar, die de Italiaanse genoemd wordt. De Italiaanse, die bijna een nimfomane is, verleidt Michel zodanig dat de vonken er vanaf vliegen. Michel raakt in haar ban. In de moerassen niet ver van de Poolse hoofdstad vindt hij een gemummificeerd lichaam, dat hij meeneemt naar het wetenschappelijke instituut, waar hij werkt. Het is een sjamaan, met wie Michel slaagt te communiceren; hij vertelt Michel dat hij in deze droevige staat is aangeland omdat een jonge vrouw in het bezit wilde komen van zijn macht. Ondertussen werkt onze onverzadigbare studente op het abattoir, waar zij zich sterkt met het gelatine-achtige slachtafval, dat uit de vleesmolen spuit. Michel kan echter zijn noodlot niet ontlopen, want hij wordt geconfronteerd met de uranium-maffia uit de Oekraïne! Deze wonderlijke film bevat een fors aantal seksscène's, de nodige kritiek op de postcommunistische maatschappij en werd door de filmresencenten vooral in Frankrijk gedoodverfd als porno. In Polen liep het storm, vooral vanwege de onvolwassen jeugd, maar buiten het eigen land deed de film eigenlijk niets. Elfde film van de regisseur, die ook elf boeken schreef, na een lange periode van stilte. Het vreemde scenario is van Manuela Gretkowska, die af en toe in de Poolse versie van Elle een artikel schrijft. De hoofdrol Linda is goed en draagt in feite de film, al is Petry - om haar lekkere lichaam - niet te versmaden. Het camerawerk is van Andrzej Jaroszewicz. Wordt niet echt aanbevolen, maar oordeel zelf.

Pie[KA1]c kobiet na tle morza

1987 | Drama, Oorlogsfilm

Polen/Bulgarije 1987. Drama van Wladyslaw Ikonomow. Met o.a. Ewa Szykulska, Wieslawa Mazurkiewicz, Mariola Krysinska, Ewa Salacka en Alicja Jachiewicz.

Bulgarije 1941. Vijf Poolse vrouwen van verschillende sociale achtergrond worden in een kleine haven aan de Zwarte Zee geïnterneerd. Zij weigeren te collaboreren met de Duitsers en zijn betrokken bij het Bulgaarse verzet. Er volgt een tragedie. Slechts drie van hen weten met een joods kind uit een brandend huis te ontkomen. De vijf goede actrices kunnen helaas dit onwaarschijnlijke oorlogsverhaal niet geloofwaardig maken.

Wedle wyroków Twoich...

1984 | Oorlogsfilm

Polen/Duitsland/Portugal 1984. Oorlogsfilm van Jerzy Hoffman. Met o.a. Sharon Brauner, Anna Dymna, Günter Lamprecht, Mathieu Carrière en Henryk Bista.

Een joods meisje ontsnapt tijdens een transport naar Auschwitz, ziet het lijden in de ghetto's van Warschau en wordt door de nazi's gevonden in een klein stadje. Ze zet haar eenzame en hopeloze vlucht voort. Dit protest tegen de oorlog, hoe nobel ook, mist geloofwaardigheid en is sentimenteel. Het maakt het meisje tot niet meer dan een oorlogsmartelares.

Ultimatum

1984 | Thriller

Polen 1984. Thriller van Janusz Kidawa. Met o.a. Stanislaw Michalski, Krzysztof Kiersznowski, Jan Jeruzal, Marek Wysocki en Leon Niemczyck.

Een politiek docudrama over hét onderwerp van 1982: de bezetting van de Poolse ambassade in Bern, Zwitserland, door terroristen. De film is geen nauwkeurige reconstructie van de gebeurtenis maar eerder een te simpele voorstelling van de motieven der terroristen, die uit winstbejag slogans van 'Solidariteit' misbruiken. Een van hen, de idealistische student Spinoza, pleegt zelfmoord wanneer hun zaak verloren blijkt. Een mengsel van journalistiek en snelle actie.

Spasenijeto

1983 | Oorlogsfilm

Bulgarije 1983. Oorlogsfilm van Borislav Punchev. Met o.a. Kosta Tsonev, Jan Nowicki, Nevena Kokanova, Michal Bajor en Filip Trifonov.

Een oorlogsfilm, gebaseerd op een authentieke gebeurtenis, zoals die verteld wordt in een roman van Serafim Severniak. In oktober 1944 hielpen de inwoners van Okrida 25 krijgsgevangenen ontsnappen en betaalden voor hun leven en de veiligheid van de stad met 10 kilo goud, die ze onderling bijeenbrachten. Een dramatisch verhaal, dat jammer genoeg op een nogal monumentale wijze is verfilmd.

Zofia

1976 | Drama

Polen 1976. Drama van Ryszard Czekała. Met o.a. Ryszarda Hanin, Zdzisław Mrozewski, Alicja Jachiewicz, Stefan Schmidt en Halina Buyno-Łoza.

Eén van de weinige Poolse films over bejaarden. Het enige levensdoel van een enigszins vereenzaamde dame is geld bijeen te schrapen door het verzamelen van lege flessen en als model te poseren, om gewapend met een tas vol cadeaus bij haar dochter Kerstmis te kunnen vieren. Haar verwachtingen worden echter de grond ingeboord. Het is niet zozeer het 'plot' dat de film interessant maakt, het is veeleer de simpele en suggestieve tekening van een sfeer van eenzaamheid en wanhoop die de film het aankijken waard maakt.

Jak daleko st[KA10]ad jak blisko

1972 | Drama

Polen 1972. Drama van Tadeusz Konwicki. Met o.a. Andrzej Łapicki, Gustaw Holubek, Alicja Jachiewicz, Maja Komorowska en Ewa Krzyzewska.

Konwicki's poëtische wereld voert ons aan de hand van Andrzejs herinneringen aan zijn overleden vriend Max naar kleurrijke stadjes in Oost-Polen met orthodoxe kerken en exotische joodse gemeenschappen. Het zoeken naar de zin van het leven en de reden van de zelfmoord van Max worden in schitterende beelden met veel symboliek en folklore getoond. Een rijke kijkervaring.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Alicja Jachiewicz op televisie komt.

Reageer