Ranald MacDougall: regie en scenario.
Er zijn 13 films gevonden.

Cockeyed Cowboys of Calico County

1970 | Western

Verenigde Staten 1970. Western van Ranald MacDougall. Met o.a. Dan Blocker, Nanette Fabray, Jim Backus, Wally Cox en Jack Elam.

Prima acteurs, aan deze film verspild. Vooruitgang in het wilde westen rond de eeuwwisseling, maar de boeven, sluwe vossen en kroegen bestaan nog steeds. Oorspronkelijk voor tv gemaakt, maar in de bioscopen uitgebracht.

The Mercenaries

1967 | Avonturenfilm, Actiefilm, Oorlogsfilm, Drama

Verenigd Koninkrijk 1967. Avonturenfilm van Jack Cardiff. Met o.a. Rod Taylor, Yvette Mimieux, Peter Carsten, Jim Brown en Kenneth More.

Tijdens de Simba-opstand van 1960 loodst een huurlingenkapitein (Taylor) een zwaar bewapende trein met een zending diamanten door vijandelijk gebied naar Port Reprieve, waar de Kongolese president (kort bij kas maar met grote hervormingsplannen) zijn komst met smart verbeidt. De harde, rauwe avonturenfilm gaat een flinke portie sadisme niet uit de weg. De toeschouwer krijgt non-stop actiewerk te zien, aangedragen door een serie onsympathieke personages. Een even vakkundig als onaangenaam werkje. Quentin Werdy en Adrian Spies bewerkten een roman van Wilbur A. Smith tot scenario. Ook bekend als DARK SIDE OF THE SUN.

Cleopatra

1963 | Biografie, Drama, Historische film, Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten​/​​Zwitserland 1963. Biografie van Joseph L. Mankiewicz. Met o.a. Elizabeth Taylor, Richard Burton, Rex Harrison, Roddy McDowall en Francesca Annis.

De megaproductie Cleopatra ging om twee redenen - die niets met de film te maken hebben - de geschiedenis in. Op de set kregen de getrouwde Liz Taylor en Richard Burton een verhouding, met een enorm schandaal als gevolg. En de film overschreed het budget met een factor twintig wat bijna het eind betekende voor studio 20th Century Fox. Mankiewicz wilde oorspronkelijk twee films van drie uur gebruiken om de relaties tussen Cleopatra (Taylor), Caesar (Harrison) en Marcus Antonius (Burton) in beeld te brengen, maar moest twee uur wegsnijden. Niettemin een uiterst imposant epos.

Go Naked In the World

1961 | Drama

Verenigde Staten 1961. Drama van Ronald MacDougall en Ranald MacDougall. Met o.a. Gina Lollobrigida, Anthony Franciosa, Ernest Borgnine, Luana Patten en Will Kuluva.

Franciosa komt na zijn militaire dienstplicht weer in zijn geboortedorp. Hij wordt hopeloos verliefd op de sensuele Lollobrigida, maar hij beseft niet dat ze een succesvolle call- girl is. Zijn tirannieke vader Borgnine weet het wel. Hij wil zijn zoon inlichten, maar ze krijgen ruzie. Gezocht melodrama dat, mede door de geweldige miscasting, meer op de lachspieren dan de traanklieren werkt. Dit is luxe-tv-soap avant la lettre, met een aantal topsterren. MacDougall baseerde zijn scenario op de roman van Tom Chanales, en de titel is commercieel gemotiveerd (la Lollo gaat niet uit de kleren). Fotografie van Milton Krasner. Gedraaid in CinemaScope.

The Subterraneans

1960 | Drama

Verenigde Staten 1960. Drama van Ronald MacDougall en Ranald MacDougall. Met o.a. Leslie Caron, George Peppard, Janice Rule, Roddy McDowall en Anne Seymour.

Een sjieke, oppervlakkige weergave van leven en liefde bij de Beatniks waarin op leven en dood wordt geschmierd.

The World, the Flesh and the Devil

1959 | Sciencefiction, Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1959. Sciencefiction van Ranald MacDougall. Met o.a. Harry Belafonte, Inger Stevens en Mel Ferrer.

Belafonte en Stevens zijn de enige overlevenden van een wereldomspannende kernramp. Hun ongemakkelijke onderlinge verhouding wordt nog eens gehinderd door de komst van Ferrer. Een intrigerende film die goed begint maar halverwege zijn kracht verliest en tot een belachelijke slotsom komt.

Man on Fire

1957 | Drama

Verenigde Staten 1957. Drama van Ranald MacDougall. Met o.a. Bing Crosby, Inger Stevens, Mary Fickett, E. G. Marshall en Malcolm Broderick.

Sinds de scheiding is Earl Carleton alleen verantwoordelijk voor de opvoeding van zijn zoontje Ted. Als op een dag zijn hertrouwde ex-vrouw Gwen op de stoep staat om te praten over gemeenschappelijk voogdijschap is dat het begin van een bittere juridische strijd.

Queen Bee

1955 | Drama

Verenigde Staten 1955. Drama van Ranald MacDougall. Met o.a. Joan Crawford, Barry Sullivan, Betsy Palmer, John Ireland en Fay Wray.

Crawford in de hoofdrol grijpt haar kans in het bestieren van iedereen die op haar plantage woont in het zuiden van de VS, met echtgenoot Sullivan die voor een ironische ontknoping zorgt.

June Bride

1948 | Komedie

Verenigde Staten 1948. Komedie van Bretaigne Windust en Bretainge Windust. Met o.a. Bette Davis, Robert Montgomery, Fay Bainter, Tom Tully en Barbara Bates.

Een luchthartige komedie over tijdschriftjournalisten (Davis en Montgomery) die geïnspireerd raken door een verhaal dat ze over juni-bruiden schrijven. Scenario van Ranald MacDougall naar een toneelstuk van Eileen Tighe en Graeme Lorimer. Camerawerk van Tecd McCord.

The Unsuspected

1947 | Misdaad, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1947. Misdaad van Michael Curtiz. Met o.a. Claude Rains, Joan Caulfield, Audrey Totter, Constance Bennett en Hurd Hatfield.

Radiopresentator Rains heeft veel succes met zijn moordverhalen. Hij vermoordt zijn nichtje Caulfield, waarna hij in zijn radioprogramma het onderzoek volgt en hij geeft zelfs geregeld aanwijzingen. Een origineel concept voor een thriller, maar het scenario zit nogal gebrekkig in elkaar. Het werd geschreven door Ranald MacDougall, naar een roman van Charlotte Armstrong. De 'série-noir'-sfeer is vakkundig geënsceneerd en Curtiz wordt uitstekend geholpen door zijn acteurs, met Rains voorop, maar dit kan het ontgoochelende script niet redden. Woody Bredell was verantwoordelijk voor de fotografie en Franz Waxman componeerde een efficiënte score.

Possessed

1947 | Drama, Thriller, Misdaad, Film noir

Verenigde Staten 1947. Drama van Curtis Bernhardt. Met o.a. Joan Crawford, Van Heflin, Raymond Massey, Geraldine Brooks en Stanley Ridges.

Joan Crawford kreeg een Oscarnominatie voor haar hoofdrol in dit drama over een vrouw die na een wanhoopsdaad in een psychiatrische kliniek belandt. Daar blikt ze, onder invloed van psychofarmaca, terug. Op de relaties met de man die niet genoeg van haar hield (Heflin), de man met wie ze dan maar trouwde (Massey), en haar stiefdochter (Brooks). Crawford, op haar carrièrepiek na haar prachtrol in Mildred Pierce (1945), deed research in een Californische kliniek en gooit zich met overgave én diva-discipline in haar rol. Heerlijk.

Objective, Burma!

1945 | Oorlogsfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1945. Oorlogsfilm van Raoul Walsh. Met o.a. George Tobias, William Prince, James Brown, Errol Flynn en Henry Hull.

Om het Amerikaanse leger de kans te bieden een groot offensief te lanceren, moeten enkele mannen een radarpost vernietigen in een door Japanners bezet jungle-gebied in Birma. De vliegtuigen die hun moeten oppikken worden door de vijand onder vuur genomen. De film ontlokte destijds een diplomatiek conflict tussen de Verenigde Staten en Groot-Brittannie. Deze laatste was verbolgen over het feit dat de film geen melding maakte van haar bijdrage aan de bevrijding van Birma. Er bestaat een ingekorte versie van 127 minuten. Walsh verwerkte hetzelfde gegeven tot de Western 'Distant drum'. Ook vertoond in een ingekleurde versie.

Mildred Pierce

1945 | Drama, Film noir, Thriller

Verenigde Staten 1945. Drama van Michael Curtiz. Met o.a. Joan Crawford, Jack Carson, Ann Blyth, Zachary Scott en Eve Arden.

Sterk, klassiek drama van Casablanca-regisseur Michael Curtiz over een vrouw die als hardwerkende moeder een succesvolle horecaondernemer wordt. Alles om haar verwende dochter (Blyth) te behagen. Crawford, in misschien wel haar beste rol, geeft diepte aan een complex personage én glamour aan gewone werkvrouwjaponnetjes. Schrijver van het boek James M. Cain was diep geroerd door haar vertolking. De diva lag 'ziek' in bed toen ze haar Oscar won, en nodigde vervolgens de pers in haar slaapkamer uit om 'm alsnog in ontvangst te nemen.