Ilse Voigt (1905-1990): cast en montage.
Er zijn 8 films gevonden.

Polizeiruf 110: Das habe ich nicht gewollt

1986 | Misdaad, Thriller

Oost Duitsland 1986. Misdaad van Peter Hagen. Met o.a. Lutz Riemann, Andreas Schmidt-Schaller, Marianne Wünscher, Marion van de Kamp en Gudrun Ritter.

Zowel Klara Euler (W[KA3]unscher) als Martha Curth (Van de Kamp) zijn vrouwen van een zekere leeftijd. Martha is afkomstig uit de bourgeoisie, ze is nooit iets tekort gekomen. Ze verdient redelijk de kost als fotografe en heeft het nodige geld weggelegd. Ze is het gewend dat niemand haar tegenspreekt. Klara woont in haar huis als huishoudster. Ze is het tegenovergestelde van Martha. Bovendien wordt ze onderdrukt door Martha, die haar als voetveeg behandelt. Het komt tot een uitbarsting, die tragisch eindigt. Oberleutnant Zimmermann (Riemann), een socialistische reus, en zijn hippe ondergeschikte Leutnant Grawe (Schmidt-Schaller) leggen de kijker uit wat er fout is met Martha's opvattingen over de waarde van de mens en de moraal. Om Martha extra onsympathiek te maken leent ze geld aan mensen tegen een woekerrente. Foei, dat kapitalisme. De DDR-burger geloofde steeds minder in deze ethische lessen en keek daarom steeds minder, al zagen de afleveringen er rijker en minder grauw uit. Het was echter te laat. Aflevering 108.

Sabine Wulff

1978 | Drama

Oost Duitsland 1978. Drama van Erwin Stranka. Met o.a. Karin Düwel, Gerhard Bienert, Jürgen Heinrich, Erik S. Klein en Ilse Voigt.

De 18-jarige Sabine Wulff werd ontslagen uit de jeugdgevangenis waar ze een straf uitzat wegens diverse warenhuisdiefstallen. Omdat ze met haar ouders en haar vriend overhoop ligt, probeert ze op eigen benen te staan en huurt een kamer bij mevrouw Prieselank die begrip toont voor haar problemen. Sabine vindt werk in een schoenfabriek maar daar krijgt ze omwille van haar verleden moeilijkheden.

Das Pferdenmädchen

1978 | Familiefilm

Oost Duitsland 1978. Familiefilm van Egon Schlegel. Met o.a. Märtke Wellm, Wolfgang Winkler, Annette Roth, Hans Klering en Ilse Voigt.

Irka`s (Wellm) beste vriendin is het voormalig renpaard Raya; ooit een favoriet, maar tegenwoordig kan zij niet meer deelnemen aan een race. Het lijkt alsof Raya ziek wordt - althans dat geloven Irka en haar vader - maar Raya krijgt een veulen. Irka is natuurlijk in de wolken. De stal is te klein, want er is maar plaats voor één paard; dus moet een van de paarden weg. Een geweldig dilemma. Dé film voor jonge paarden-idolaten. Margot Beichler bewerkte een verhaal van Alfred Wellm tot scenario en de plaatjes zijn van Wolfgang Braumann. Wie dacht dat de DDR een klassenloze maatschappij was, had het mis.

Philipp der Kleine

1975 | Familiefilm, Fantasy

Oost Duitsland 1975. Familiefilm van Herrmann Zschoche. Met o.a. Andij Greissel, Jan Spitzer, Katrin Jakubeit, Fred Delmare en Ilse Voigt.

Het titelpersonage is een knaapje dat zichzelf veel te klein vindt. Hij wordt ook voortdurend bespot. Tot hij een blokfluit krijgt: als je er een bepaald melodietje op speelt, kan je alles groter of kleiner maken. Een kat verandert hij in een tijger en een vrachtwagen in een speelgoedautootje. Een voortreffelijke kinderfilm, met een schitterende jonge acteur Greissel, die vooral de jonge kijkers enthousiast zal maken. Christa Kozik schreef het scenario en Günter Jaeuthe deed de fotografie.

Das Kaninchen bin ich

1965 | Drama

Oost Duitsland 1965. Drama van Kurt Maetzig. Met o.a. Angelika Waller, Alfred Müller, Irma Münch, Ilse Voigt en Wolfgang Winkler.

Na vijfentwintig jaar op de plank te hebben gelegen wegens verraad aan de communistische partij ging de film onopgemerkt in premi[KA2]ere op het filmfestival van Berlijn. De handeling betreft een ouderloos jong stel mensen, broer en zus. Hij zit in de gevangenis vanwege staatsondermijnende activiteiten waardoor zij geen carri[KA2]ere kan maken. Als zuslief een verhouding begint met de scrupuleuze rechter die broerlief veroordeelde, komt ze toch niet verder, terwijl de rechter voortgaat de maatschappelijke ladder te beklimmen. Om ook zijn carri[KA2]ere niet in het geding te laten komen betuigde regisseur Maetzig (wellicht weinig principieel) openlijk spijt over zijn film. Gebaseerd op het boek van Manfred Bieler (die ook het scenario schreef) Maria Morzeck oder das Kaninchen bin ich.

Robert und Bertram

1961 | Komedie

Duitsland 1961. Komedie van Hans Deppe. Met o.a. Willy Millowitsch, Vico Torriani, Trude Herr, Marlies Behrens en Hubert von Meyerinck.

Robert Ziegel verlaat zijn vrouw Klara omdat zij hem financieel teveel beperkt. Hij doet vervolgens mee aan een reclameactie voor de schoenfabriek van Yvonne Berger door een voettocht op een nieuw model wandelschoen te ondernemen. Zijn reisgezel is de echtgenoot van Yvonne, Bertram Weiler, die wat goed te maken heeft bij zijn vrouw. De twee gaan fluitend op stap.

Das Totenschiff

1959 | Avonturenfilm, Drama

Duitsland​/​​Mexico 1959. Avonturenfilm van Georg Tressler. Met o.a. Horst Buchholz, Mario Adorf, Elke Sommer, Helmut Schmid en Werner Buttler.

In Marseille wordt een Amerikaanse matroos geronseld op een oud smokkelschip, die van zijn papieren beroofd was. De kapitein smeedt plannen het schip met man en muis te laten vergaan om het verzekeringsgeld op te strijken. Het boek van B. Traven (door Hans Jacoby en Tressler tot scenario bewerkt) werd zonder diens boeiende psychologische en locale penseelstreken verfilmd, zodat alleen de suggestie van menselijke emoties overblijft. Verder de bekende zeemanstypen, goede enscènering en sfeervol camerawerk van Heinz Pehlke.

Canaris

1954 | Biografie, Drama, Oorlogsfilm, Thriller, Historische film

Duitsland 1954. Biografie van Alfred Weidenmann. Met o.a. O.E. Hasse, Barbara Rütting, Adrian Hoven, Martin Held en Wolfgang Preiss.

Gedurende de jaren 50 kon de Duitse bevolking zich laven aan een eindeloze reeks geschiedenisloze heimatfilms. Tegelijkertijd verviervoudigde de productie van oorlogsfilms, veelal manmoedige producties die het nazi-verleden in nevelen hulden. Canaris was zo'n film waarbij de bioscoopganger niet werd lastiggevallen met knagende narigheden. Titelheld Canaris (1887-1945) was de man die als leider van de Duitse geheime dienst stiekem probeerde baas Hitler te vermoorden. Dat hij ondertussen verantwoordelijk was voor duizenden doden wordt in de biografie gemakshalve genegeerd. Een fraai voorbeeld van de geschiedenisvervalsing zoals die tot diep in de jaren 60 in de bioscoop werd gebezigd.