Bernard Droog (1921): cast.
Er zijn 19 films gevonden.

Karakter

1997 | Drama

Nederland​/​​België 1997. Drama van Mike van Diem. Met o.a. Fedja van Huêt, Tamar van den Dop, Jan Decleir, Betty Schuurman en Victor Löw.

Oprechte en spannende verfilming van Bordewijks beroemde boek. Na de brute moord anno 1920 op de algemeen gehate deurwaarder Dreverhaven (Decleir) doet verdachte Jakob Willem Katadreuffe (Van Huêt) een boekje open over zijn motieven. Ondanks dat de moord al meteen een feit is, neemt de intense geladenheid in de film niet af. De kraakheldere, gedetailleerde projectie van het interbellum en de ambiguïteit die de acteurs aan hun personages meegeven, blijven tot het laatst intrigerend. Karakter kreeg twee jaar na Antonia de Oscar voor de beste niet-Engelstalige film.

Moffengriet - Liebe tut, was sie will

1990 | Oorlogsfilm, Drama

Duitsland 1990. Oorlogsfilm van Eberhard Itzenplitz. Met o.a. Annemarie Steen, Konstantion Graudus, Edda Barends, Bernard Droog en Ursula Dirichs.

Sentimenteel verhaal over een jonge Nederlandse vrouw die tijdens de bezetting een Duitse soldaat ontmoet en verliefd wordt. Na de bevrijding wordt zij vernederd doordat haar haren worden afgeschoren. Haar katholieke, welgestelde ouders weten haar voor erger te behoeden. Belabberde productie, een compleet gebrek aan emoties en matige dialogen worden gecombineerd met de mythe van de ‘vrome Duitse soldaat’ die enkel orders opvolgt en zich ook niet heel prettig voelt bij de misdaden van ‘de nazi’s’. Met Nederlandse en Duitse acteurs. Het scenario werd bekroond met de DAG-Fernsehpreis 1991.

Het Twentsche paradijs

1988 | Drama

Nederland 1988. Drama van Bram van Erkel. Met o.a. Huub Stapel, Bernard Droog en Marlies van Alcmaer.

Sociaal drama over de val van de textielindustrie in Twente. Geschreven door Hugo Heinen en Willem Capteyn.

De Ratelrat

1986 | Misdaad, Actiefilm, Thriller

Nederland 1986. Misdaad van Wim Verstappen. Met o.a. Peter Faber, Rijk de Gooyer, Marjan Berk, Henk van Ulsen en Bernard Droog.

Nogal onnozele politie-avonturen naar de gelijknamige roman van Jan-Willem van de Wetering. Rutger Hauer, die aan GRIJPSTRA EN DE GIER nog enige klasse gaf, is vervangen door de alomtegenwoordige Peter Faber. Het geheel geeft een zeer vermoeide indruk en Verstappen drijft duidelijk op routine. Als buitenlanders, waaronder soms zelfs Belgen, het denigrerend hebben over Hollandse films, kunnen ze DE RATELRAT als voorbeeld gebruiken.

De Verjaring

1980 | Drama

Nederland 1980. Drama van Kees Brusse. Met o.a. Dora van der Groen, Mary Smithuysen, Peggy de Landtsheer, Kees Brusse en Hans Veerman.

Casper de Lange leeft nog dagelijks met verschrikkelijke oorlogsherinneringen. Zijn eerste vrouw, een joodse, werd door de Duitsers gedeporteerd. Na de oorlog is hij hertrouwd met Gerrie. Het komt Casper ter ore dat één van de betrokken SS-ers, een zekere Hünze, een hotel drijft in het zuiden des lands. Na 35 jaar rekent Casper af met de man die zijn leven verwoestte.

Kort Amerikaans

1979 | Drama

Nederland 1979. Drama van Guido Pieters. Met o.a. Derek de Lint, Joop Admiraal, Tingue Dongelmans, Christel Braak en Guus Oster.

Kort Amerikaans is de verfilming van het gelijknamige boek van Jan Wolkers, met Derek de Lint als Wolkers' alter ego Erik tijdens oorlogsjaar 1944. Leiden, deels geschoten in Rotterdam, is het horizondoek voor Eriks pogingen om uit handen te blijven van de Duitsers, en in de armen van Elly. Op de achtergrond speelt het overlijden van Wolkers' broer Gerrit in 1944, een gebeurtenis die inmiddels geldt als centraal thema voor debuutroman Kort Amerikaans en leitmotiv in Wolkers' oeuvre, met (therapeutische) seks als zielenverluchting.

Een Pak slaag

1979 | Drama

Nederland 1979. Drama van Bert Haanstra. Met o.a. Kees Brusse, Paul Steenbergen, Bernard Droog, Jeroen Krabbé en Eric Schneider.

Een verfilming van Koolhaas' roman. Brusse is een fabrieksdirecteur die bij zijn jubileum genoegdoening probeert te krijgen via de wat seniele aartsvader van het familiebedrijf, waar hij als eerste buitenstaander een topfunctie bekleedt. Een gemiste kans, Haanstra kan beter.

Pastorale 1943

1978 | Oorlogsfilm

Nederland 1978. Oorlogsfilm van Wim Verstappen. Met o.a. Frederik de Groot, Renée Soutendijk, Geert de Jong, Leen Jongewaard en Sacco van der Made.

Deze verfilming van Simon Vestdijk`s roman werd Verstappen`s beste werk. Verzetsmensen besluiten in een klein stadje (de combinatie van Doorn en Wijk bij Duurstede) de plaatselijke drogist, een NSB-er, verdacht van verraad, te liquideren. Een boeiend uitgewerkt gegeven, in alle opzichten sterk: dramatisch wat betreft spelregie en camera (Marc Felperlaan). Toch ontbreekt er de allure aan die bijvoorbeeld DE OVERVAL als Nederlandse oorlogsfilm had. Evenals SOLDAAT VAN ORANJE werd deze film later met bewaard materiaal 'uitgerekt' tot een tv-serie. Scenario van regisseur Verstappen. Camerawerk van Marc Felperlaan. Monatage van Jutta Brandstaedter.

De Wolvenman

1974 | Drama

Nederland 1974. Drama van Joes Odufré. Met o.a. Piet Hendriks, Mary Smithuysen, Etha Coster, Rudy Falkenhagen en Jean Jacques Batteljee.

Door Dick Walda geschreven televisie-serie van dertien afleveringen, ge[KA3]ent op de dagelijkse problematiek van mensen in een grote stad in de jaren 1970. De hoofdpersoon, Otto Atsman (Hendriks), is een gepensioneerde oppasser van een dierentuin waar hij verantwoordelijk is geweest voor de wolven. Na zijn pensionering maakt hij een vervreemdingsproces door, dat ontstaat als een mens plots zijn geregelde arbeid moet opgeven. Hij vervalt in nietsdoen. Otto blijft, ondanks alle tegenslagen die hij te verwerken krijgt, een optimistische figuur. Hij komt ook - zeer tegen de zin van zijn familie, die hem op dat punt niet begrijpt - op voor de wolf en identificeert zich onbewust met de `underdog` onder de dieren. Vrij realistische weergave van een personage dat model staat voor (de meeste?) bejaarden in onze samenleving voor wie niet meer dan werkeloosheid en AOW staan te wachten. Enkele bekende namen sieren de rolverdeling. Otto`s 69- jarige echtgenote Martha wordt gespeeld door Smithuysen. Falkenhagen, die in 1981 in de dramahit DE FABRIEK een van de hoofdpersonages zou spelen, is Gijs van Nolden, de schoonzoon van de Wolvenman. Van Houweninge, die later carri[KA2]ere zou maken als scenarist (tot in Duitsland toe) van o.m. ZEG 'NS AAA, speelt Gerard Atsma, de in Utrecht aan een lampekappenzaak werkende zoon van de Wolvenman. Monique van de Ven, de schat, was toen net tweeëntwintig, en had er al TURKS FRUIT en VERLOREN MAANDAG opzitten: zij is Gerrie de Haas, een aardig meisje met hese stem, afkomstig uit Alkmaar en in Amsterdam op zoek naar een baantje en een zolderkamertje. Van Beek, een knappe en bekende karakterspeler, speelt op voortreffelijke wijze Max Daalder, de charmante vriend van een buurvrouw.

Wat zien ik

1971 | Komedie

Nederland 1971. Komedie van Paul Verhoeven. Met o.a. Ronnie Bierman, Sylvia de Leur, Piet Römer, Jules Hamel en Bernard Droog.

Na de populaire serie Floris en voor zijn hit Turks Fruit maakte Paul Verhoeven deze komedie over de Amsterdamse rosse buurt. Blonde Greet (Bierman) en Haar van Boven (De Leur) zijn prostituees - hoewel Greet zich liever als 'sociaal werkster' omschrijft. De curieuze situaties rond hun klanten met al hun maffe wensen en de persoonlijke besognes van het tweetal werden ontleend aan het boek van Albert Mol, zelf ook even te zien. Begin jaren zeventig vond men dit misschien pikant en humoristisch, nu is het vooral de flauwe platheid die opvalt.

De worstelaar

1970 |

Nederland 1970. Paul Verhoeven. Met o.a. Jon Bluming, Wim Zomer, Bernard Droog en Marielle Fiolet.

Na de populaire serie Floris en voor zijn hit Turks Fruit maakte Paul Verhoeven deze komedie over de Amsterdamse rosse buurt. Blonde Greet (Bierman) en Haar van Boven (De Leur) zijn prostituees - hoewel Greet zich liever als 'sociaal werkster' omschrijft. De curieuze situaties rond hun klanten met al hun maffe wensen en de persoonlijke besognes van het tweetal werden ontleend aan het boek van Albert Mol, zelf ook even te zien. Begin jaren zeventig vond men dit misschien pikant en humoristisch, nu is het vooral de flauwe platheid die opvalt.

Spuit elf

1965 | Komedie

Nederland 1965. Komedie van Paul Cammermans. Met o.a. Paul Cammermans, Jacques Dufilho, Akim Tamiroff, Luc Philips en Carlo Pisacane.

Cammermans faalt als regisseur en als hoofdrolspeler: een dorpsidioot bij de plaatselijke brandweer die primitief gebouwde uitkijkposten opricht. Scenario van Cammermans en Hans Croiset. De aanwezigheid van bekende internationale acteurs als de Fransman Dufilho (in de rol van `Rogier`) of de zwaarlijvige Amerikaan van Russische origine Tamiroff (als de bakker- brandmeester) maken van dit regiedebuut van Cammermans net geen flop.

Fietsen naar de Maan

1963 | Romantiek, Drama

Nederland 1963. Romantiek van Jef van der Heyden. Met o.a. Johan Walhain, Ton Lensink, Sara Heyblom, Ingeborg Elzevier en Lex Goudsmit.

Een wat warrig drama over drie zoons: politieman, oud-ijzerhandelaar en olieverfschilder. Jammer dat een vaste stijl ontbreekt.

De Overval

1962 | Oorlogsfilm, Historische film, Drama, Actiefilm

Nederland 1962. Oorlogsfilm van Paul Rotha en Kees Brusse. Met o.a. Rob de Vries, Kees Brusse, Yoka Berretty, Hans Culeman en Thea Verheugen.

Een indrukwekkend en spannend verslag van een historische overval die tijdens de bezetting door Nederlandse verzetsmensen op de strafgevangenis van Leeuwarden werd gepleegd. Natuurlijk wisten lieden die het weten konden later te vertellen, dat het destijds enigszins anders was toegegaan dan de Engelsman Rotha had gereconstrueerd. Aan de bijzondere dramatische verdiensten van deze film doet dat nog steeds weinig af.

De Laatste Passagier

1961 | Familiefilm

Nederland 1961. Familiefilm van Jef van der Heyden. Met o.a. Elise Hoomans, Rob de Vries, Jan Retèl en Bernard Droog.

Wanneer zijn ouders emigreren verstopt een jongen zich, met zijn hond, op een plek waar hij een schat vindt. Een technisch onvolkomen jeugdfilm.

Fanfare

1958 | Komedie, Muziek

Nederland 1958. Komedie van Bert Haanstra. Met o.a. Bernard Droog, Hans Kaart, Ineke Brinkman, Albert Mol en Andrea Domburg.

In de aanloop naar een belangrijk concours krijgen de leden van een fanfare onderling ruzie en reizen gesplitst naar de muziekwedstrijd. Met verrassend effect. Eerste speelfilm van Haanstra (1916-1997), vooral bekend als fotograaf en documentairemaker (Glas, Bij de beesten af), die het scenario samen met Jan Blokker schreef. De lichtvoetige film met fraai zwart-wit camerawerk van Eduard van der Enden werd opgenomen in prachtig, waterrijk Giethoorn, dat prompt grote bekendheid verwierf. Nederlandse klassieker, destijds een bioscoophit, werd genomineerd voor de Gouden Palm van Cannes.

Dorp aan de rivier

1958 | Drama

Nederland 1958. Drama van Fons Rademakers. Met o.a. Max Croiset, Mary Dresselhuys, Jan Retèl, Hans Kaart en Jan Teulings.

Dokter Tjerk van Taeke (Croiset) heeft een wat eigenzinnige manier van werken, die door de gewone bewoners van een gehucht aan de rivier wordt gewaardeerd. Maar niet door de maatschappelijk hogergeplaatsten. De verhoudingen binnen de kleine samenleving komen na de zelfmoord van een molenaarsknecht op scherp te staan. Bewerking van de roman van Antoon Coolen heeft fraai camerawerk van Eduard van der Enden. Speelfilmdebuut en nationale klassieker van een van Nederlands belangrijkste naoorlogse filmmakers, Fons Rademakers, werd genomineerd voor de Oscar voor beste buitenlandse film.

De Vliegende Hollander

1957 | Biografie, Drama

Nederland 1957. Biografie van Gerard Rutten. Met o.a. Ton Kuyl, Cruys Voorbergh, Mimi Boesnach, Coen Flink en Lies Franken.

Kuyl staat als Antony Fokker wat te prutsen aan een nimmer de lucht ingaande Spin, en dat is het wel zo'n beetje wat deze eerste film van het pas opgerichte Nederlandse Productiefonds betreft met voor die tijd véél te moderne muziek van Henk Badings. Door de regie en het scenario van Eduard Hoornik werd een prima gegeven een grote mislukking.

Ciske de Rat

1955 | Komedie, Drama, Familiefilm

Nederland 1955. Komedie van Wolfgang Staudte. Met o.a. Kees Brusse, Lies Franken, Dick van der Velde, Jenny van Maerlant en Bob de Vries.

Piet Bakker`s populaire gelijknamige boek, een volksdrama over het straatjongetje Ciske (Van der Velde) wiens vader zeeman (De Vries) is, en wiens losbollige moeder (Van Maerlant) niet bepaald het toonbeeld van burgerlijk fatsoen is, werd door Staudte dramatisch zwaar aangezet. Kees Brusse als begrijpende onderwijzer Bruis is met al z`n goede acteerwerk echter niet in staat de show te stelen van de jeugdige Van der Velde. Staudte kreeg in Veneti[KA3]e voor deze versie de Zilveren Beer voor de Beste Regie. Zie ook CISKE - EIN KIND BRAUCHT LIEBE (1955), die Staudte tegelijkertijd draaide met gedeeltelijk dezelfde rolverdeling. Van der velde werd in die versie vervangen door Johan Valk. In 1984 is er een nieuwe versie gemaakt door Guido Pieters met het zangertje van het levenslied Danny de Munk in de hoofdrol. Het scenario is van regisseur Staudte. Het camerawerk is van Prosper Dekeukelaire. Mono.