Michael Palin: cast en scenario.
Er zijn 24 films gevonden.

The Death of Stalin

2017 | Komedie

Verenigd Koninkrijk​/​​Canada​/​​Frankrijk​/​​België​/​​Verenigde Staten 2017. Komedie van Armando Iannucci. Met o.a. Steve Buscemi, Simon Russell Beale, Jeffrey Tambor, Michael Palin en Olga Kurylenko.

De Russische autoriteiten hadden geen goed woord over voor deze reconstructie van de chaos in het Kremlin na de dood van Stalin in 1953. Respectvol is de film dan ook allerminst: Stalins onderdanen – onder wie Chroesjtsjov (Buscemi), Malenkov (Tambor) en Beria (Beale) – worden neergezet als een paranoïde kliek opponenten. Regisseur en coscenarist Iannucci (In the Loop, Veep) houdt zich vrij secuur aan de geschiedenis, maar presenteert die als inktzwarte klucht vol venijnige dialogen. Het resultaat is origineel, soms hilarisch en uitermate wrang. Gebaseerd op de gelijknamige Franse strip.

The Wipers Times

2013 | Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk 2013. Oorlogsfilm van Andy De Emmony. Met o.a. Ben Chaplin, Julian Rhind-Tutt, Michael Palin en Ben Daniels.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog in 1916 ontdekt kapitein Fred Roberts in de ruïnes van het Belgische Ieper een drukpers en besluit een satirisch tijdschrift uit te geven. Het tijdschrift wordt een groot succes onder de troepen aan het westelijk front.

It's the Monty Python Story

1999 | Documentaire, Komedie

Verenigd Koninkrijk 1999. Documentaire van Elaine Shepherd. Met o.a. John Cleese, Eric Idle, Terry Jones, Michael Palin en Terry Gilliam.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog in 1916 ontdekt kapitein Fred Roberts in de ruïnes van het Belgische Ieper een drukpers en besluit een satirisch tijdschrift uit te geven. Het tijdschrift wordt een groot succes onder de troepen aan het westelijk front.

U.S. Comedy Arts Festival: Tribute To Monty Python

1998 | Documentaire, Komedie

Verenigde Staten 1998. Documentaire van Paul Miller. Met o.a. John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones en Michael Palin.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog in 1916 ontdekt kapitein Fred Roberts in de ruïnes van het Belgische Ieper een drukpers en besluit een satirisch tijdschrift uit te geven. Het tijdschrift wordt een groot succes onder de troepen aan het westelijk front.

The Wind in the Willows

1997 | Komedie, Fantasy, Musical, Familiefilm, Drama, Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1997. Komedie van Terry Jones. Met o.a. Steve Coogan, Eric Idle, Terry Jones, Anthony Sher en Nicol Williamson.

Live action verfilming van Kenneth Grahame's klassieke jeugdboek uit 1908, bij Nederlandse kinderen bekend als 'De wind in de wilgen'. Het team achter de onovertroffen Monty Python-serie is grotendeels herenigd voor het verhaal over Mol, Pad, Rat en Das. Pad, de rijkste van het stel en dol op auto's, is druk doende z'n land te verkopen aan de Wezels. Maar die deinzen er niet voor terug de grond helemaal overhoop te halen en zodoende Mol en Das van hun huizen te beroven. Visueel ingenieuze film staat bol van rare grappen en wordt uitbundig verbeeld door Jones, die ook Monty Pythons meaning of life en Life of Brian regisseerde. Avontuur voor jong en oud is merkwaardig genoeg stilletjes, in sommige landen slechts uitsluitend op video, uitgebracht. (JvB/VPRO Gids)

Fierce Creatures

1997 | Komedie

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1997. Komedie van Robert Young en Fred Schepisi. Met o.a. John Cleese, Jamie Lee Curtis, Kevin Kline, Michael Palin en Robert Lindsay.

'Hij beweegt alsof hij zijn lichaam een weekendje heeft gehuurd en nog niet weet hoe het werkt.' De rake uitspraak is van Kevin Kline en betreft de lichaamstaal van John Cleese. Fierce Creatures is een niet aflatende reeks van komische spitsvondigheden, zowel tekstueel als visueel. De acteurs die de fantastische komedie A Fish Called Wanda (1988) afleverden (Cleese, Kline, Curtis, Palin) kwamen in 1997 bijeen voor een uitermate geslaagde lachfilm over de werknemers (oa Cleese en Palin) van een Engelse dierentuin die worden geconfronteerd met een nieuwe Amerikaanse baas (Kline) die zweert bij gevaarlijke dieren. De willekeur van winstbejag hilarisch uitvergroot.

GBH

1991 | Thriller

Verenigd Koninkrijk 1991. Thriller van Robert Young. Met o.a. Robert Lindsay, Michael Palin, Julie Walters, Lindsay Duncan en Michael Angelis.

Een machtig links politicus en een gematigde leraar komen met elkaar in conflict, waardoor een ingewikkelde samenzwering aan het licht komt. Buitengewoon goed politiek drama van Alan Bleasdale, afwisselend komisch en tragisch, maar steeds met de vinger aan de Engelse nationale pols. Het spel van Robert Lindsay is eenvoudig verbijsterend. Boeiend van begin tot eind. Al is dat einde dan wat teleurstellend, als onbegrijpelijkerwijs het liberalisme nog even van stal wordt gehaald. Dit neemt niet weg dat we hier te maken hebben met een meesterwerk voor tv.

American Friends

1991 | Drama, Romantiek, Komedie

Verenigd Koninkrijk 1991. Drama van Tristram Powell. Met o.a. Michael Palin, Trini Alvarado, Connie Booth, Bryan Pringle en Fred Pearson.

Ex-Monty Python-lid Michael Palin schreef het scenario van de film naar eigen zeggen aan de hand van het dagboek van zijn overgrootvader. Palin zelf speelt die overgrootvader genaamd Francis Ashby, een celibataire docent aan het strikte onderwijsinstituut Oxford die de Amerikaanse Caroline (Booth) en haar adoptiedochter Elinor (Alvarado) ontmoet. Zij dwingen hem tot een keuze tussen werk of liefde en tussen hen twee. American Friends komt heel traag op gang en wordt nooit echt snel, maar de uitstraling van Palin en de wezenlijke worsteling van zijn personage maken de film de moeite waard.

The Secret Policeman's Biggest Ball

1989 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1989. Komedie van Mike Holgate. Met o.a. John Cleese, Jennifer Saunders, Dawn French, Lenny Henry en Robbie Coltrane.

Goede weergave van de jaarlijkse revue waarmee Amnesty International fondsen werft. Hoogtepunt is het optreden van Peter Cook en Dudley Moore, die zestien jaar niet hebben samengewerkt, in een serie krankzinnige klassieke nummers. De liefhebbers van Monthy Python zullen het openingsnummer geweldig vinden, en om de rest van de show valt ook heel wat te lachen, hoewel het optreden van de Spitting Image poppen tussen de nummers wel een pietsie gaat vervelen.

A Fish Called Wanda

1988 | Komedie

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1988. Komedie van Charles Crichton. Met o.a. John Cleese, Jamie Lee Curtis, Kevin Kline, Michael Palin en Maria Aitken.

Twee Amerikaanse criminelen, de verleidelijke Wanda en de niet zo slimme, heetgebakerde Otto (­Curtis en Kline), zijn in Engeland voor een juwelenroof. Die loopt niet zoals verwacht. Sterke komedie met grappen die veelal betrekking hebben op de eeuwige strijd tussen Britten en Yanks. Kline kreeg een Oscar voor zijn rol, Palin is op dreef als stotterende dierenliefhebber en Curtis is erg geestig als berekenende verleidster die de stijve jurist Archie Leach (Cleese) het hoofd op hol brengt. Nauwelijk verouderd, nog steeds bijzonder geestig.

Brazil

1985 | Sciencefiction, Komedie

Verenigd Koninkrijk 1985. Sciencefiction van Terry Gilliam. Met o.a. Jonathan Pryce, Kim Greist, Robert De Niro, Michael Palin en Katherine Helmond.

In een onaangename toekomst staat Sam Lowry (Pryce) ergens onderaan de ladder van het kafkaëske Ministerie van Informatie. Het is een saai, deprimerend baantje, maar 's nachts droomt hij dat hij als een gevleugelde held in de armen ligt van een aantrekkelijke jongedame. Dan ontdekt hij dat zijn droomvrouw (Greist) werkelijk bestaat en deel uitmaakt van het verzet tegen de dictatoriale staat. Regisseur Gilliam gooide alle remmen los bij het maken van deze soms geestige, dan weer verbazingwekkende, maar steeds enerverende variatie op Orwells '1984', en reserveerde de leukste minuten voor Robert De Niro als anarchistische verwarmingsmonteur. Zelden werd een dystopie zo fris vormgegeven.

A Private Function

1984 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1984. Komedie van Malcolm Mowbray. Met o.a. Michael Palin, Maggie Smith, Liz Smith, Denholm Elliott en Richard Griffiths.

Koddige, zeer Britse komedie van Alan Bennett. Het speelt in Engeland vlak na WO II toen het voedsel nog op de bon was. Een gesmokkeld varken staat in het middelpunt van de belangstelling. Vaak grappig, maar ook cynisch en wreed. Smith is om te gillen als de op de maatschappelijke ladder opklimmende vrouw van de Jan Hennerige chiropodist Palin. Camerawerk van Tony Pierce-Roberts.

Monty Python's The Meaning of Life

1983 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1983. Komedie van Terry Jones en Terry Gilliam. Met o.a. Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle en Terry Jones.

De zin van het leven verklaard op typische Python-wijze die we al sinds 1969 kennen. Alleen is de toon inmiddels wat bozer geworden, wat cynischer; in retrospectief is wel te merken dat deze film de laatste samenwerking was tussen de leden van Monty Python. In The Meaning of Life buigt de groep zich over de hele levensspanne, vanaf het begin (met oa het liedje ‘Every Sperm is Sacred‘) tot en met de dood (met onder andere de bekende scène van de exploderende veelvraat). Leuk, maar toch net wat minder goed dan hun eerdere films, zoals Monty Python and the Holy Grail en The Life of Brian.

The Secret Policeman's Other Ball

1982 |

Verenigd Koninkrijk 1982. Roger Graef en Julien Temple. Met o.a. Pete Townshend, Rowan Atkinson, Eric Clapton, Phil Collins en Michael Palin.

De zin van het leven verklaard op typische Python-wijze die we al sinds 1969 kennen. Alleen is de toon inmiddels wat bozer geworden, wat cynischer; in retrospectief is wel te merken dat deze film de laatste samenwerking was tussen de leden van Monty Python. In The Meaning of Life buigt de groep zich over de hele levensspanne, vanaf het begin (met oa het liedje ‘Every Sperm is Sacred‘) tot en met de dood (met onder andere de bekende scène van de exploderende veelvraat). Leuk, maar toch net wat minder goed dan hun eerdere films, zoals Monty Python and the Holy Grail en The Life of Brian.

The Missionary

1982 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1982. Komedie van Richard Loncraine. Met o.a. Michael Palin, Maggie Smith, Phoebe Nicholls, Trevor Howard en Denholm Elliot.

Na tien jaar missiewerk in Afrika, keert Palin terug naar Engeland om er te trouwen met zijn jeugdliefde. Een ontmoeting met de rijke, verleidelijke Smith brengt hem op zondige gedachten, maar eenmaal thuis tracht hij zijn leven weer in goede banen te leiden. Hij aanvaardt een zware opdracht: hij moet een 'Missie voor Gevallen Vrouwen' oprichten in Londen. De enige die hem financieel wil steunen is Smith, op voorwaarde dat hij haar minnaar wordt. Plezierige film waarin Palin het moet stellen zonder zijn Monty Python-kameraden. Hij schreef zelf het scenario, dat in beeld gebracht werd door Peter Hannan. Een vuurwerk van spiritualiteit, waarin echter spijtig genoeg de onderbroekenlol net even te veel aanwezig is. Maar Palin kon rekenen op de medewerking van een reeks uitstekende acteurs voor de bijrollen.

Monty Python Live at the Hollywood Bowl

1982 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1982. Komedie van Terry Hughes en Ian MacNaughton. Met o.a. Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle en Terry Jones.

De Monty Python-groep leeft zich weer uit in dolle grappen en grollen, waaronder enkele favoriete klassiekers. De film is een 'must' voor de ware Python-liefhebbers. Het camerawerk is van Dave Hilmer en Mike Keeler.

Time Bandits

1981 | Fantasy, Komedie, Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk 1981. Fantasy van Terry Gilliam. Met o.a. Sean Connery, John Cleese, Craig Warnock, Ian Holm en Shelley Duvall.

Op een avond wordt de jonge Kevin (Warnock) opgeschrikt door een groep dwergen die in zijn slaapkamer binnenvallen. Ze blijken een kaart te hebben gestolen waarmee ze door tijd en ruimte kunnen reizen. Kevin sluit zich aan bij de groep en ontmoet onder anderen Koning Agamemnon (Connery), Napoleon (Holm) en Robin Hood (Cleese). Regisseur Gilliam schreef het scenario van Time Bandits met mede-Monty Python Michael Palin, maar het is vooral een Gilliam-film: een bizar avontuur met prachtig vormgegeven decors en kostuums, maar minder grappig dan de Pythonfilms.

The Secret Policeman's Ball

1979 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1979. Komedie van Roger Graef. Met o.a. John Cleese, Peter Cook, Clive James, Eleonor Bron en Pete Townshend.

Een registratie van een liefdadigheidsoptreden ten bate van Amnesty International door onder meer de leden van het Monty Python-team. Filmisch oninteressant en lang niet altijd even leuk. Vervolg: THE SECRET POLICEMAN'S OTHER BALL.

Life of Brian

1979 | Komedie, Muziek

Verenigd Koninkrijk 1979. Komedie van Terry Jones. Met o.a. Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle en Terry Jones.

Brian Cohen (Chapman) wordt geboren in Bethlehem op dezelfde dag als zijn buurjongetje Jezus. Geen wonder, dus, dat hij later wordt gezien als Messias. Hij ontkent de verlosser te zijn, maar een van zijn volgelingen weet: 'Only the true Messiah denies His divinity.' Ook de leden van het People's Front of Judea blijken lastige vrienden. Lang werd de zeer grappige en zachtmoedige film door streng gelovige christenen beschouwd als godslasterlijk, pas in 2009 mocht de film bijvoorbeeld voor het eerst worden vertoond in Aberystwyth, Wales.

The Rutles: All You Need Is Cash

1978 | Komedie, Muziek

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1978. Komedie van Eric Idle en Gary Weiss. Met o.a. Eric Idle, John Halsey, Ricky Fataar, Neil Innes en Michael Palin.

Perfecte persiflage in Monty Python-stijl van The Beatles, die hier de Rutles zijn genoemd. Er zit zelfs een echte Beatle in een gastrol. De muziek van Neil Innes lijkt op Beatle-muziek.

Jabberwocky

1977 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1977. Komedie van Terry Gilliam. Met o.a. Michael Palin, Max Wall, Deborah Fallender, John Le Mesurier en Annette Badland.

In de middeleeuwen wordt een Engels stadje geteisterd door een wreedaardig monster. Palin, die door zijn vader onterfd werd is in de stad om er zijn geluk te zoeken. De al te romantische prinses ziet in hem de man van haar dromen. Door haar zal Palin deelnemen aan het toernooi dat moet uitmaken wie de strijd tegen het monster moet opvatten. Je mag twee maal raden wie de (on)gelukkige is. Fragmentarisch zeer plezierig, maar over het algemeen ontsierd door vulgaire humor. De voorspelbare anachronismen zijn nog het grappigste. De film haalt niet het peil dat we van MONTY PYTHON gewend zijn. Gilliam en Charles Alverson baseerden hun scenario op een gedicht van Lewis Carroll. Terry Bedford fungeerde als cameraman.

Monty Python and the Holy Grail

1975 | Komedie, Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk 1975. Komedie van Terry Gilliam en Terry Jones. Met o.a. Graham Chapman, John Cleese, Eric Idle, Terry Gilliam en Terry Jones.

In hun eerste speelfilm bewerkten de leden van het Monty Python-team de Arthur-legende met bijzonder weinig eerbied voor het bronmateriaal. Veel locaties werden steeds opnieuw gebruikt omdat de Schotse overheid toestemming om in kastelen te filmen op het laatste nippertje terugtrok. De film zou niet bijdragen aan het imago van Schotland, vonden humorloze ambtenaren. Aaneenschakeling van legendarische scènes, dialogen (It's just a flesh wound) en personages (The Knights who say Ni). Mede-regisseur Jones ontpopte zich later tot een soort van autoriteit op het gebied van Middeleeuwse geschiedenis.

And Now for Something Completely Different

1971 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1971. Komedie van Ian MacNaughton. Met o.a. Graham Chapman, John Cleese, Eric Idle, Terry Gilliam en Terry Jones.

'Now, it's quite simple to deal with a banana fiend. First, you force him to drop the banana. Then, you eat the banana, thus disarming him. You have now rendered him helpless!' Eigenlijk was de compilatie van sketches uit de eerste twee seizoenen van Monty Python's Flying Circus bedoeld om de unieke humor van het zestal naar de VS te exporteren, maar juist in Groot-Brittannië werd de film een groot succes. Eigenlijk geen wonder. De dead parrot-sketch, het fraaie Lumberjack-lied en de dodelijke mop, het zijn allemaal klassiekers die zich moeiteloos meerdere malen laten bekijken.

How To Irritate People

1968 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1968. Komedie van Ian Fordyce. Met o.a. John Cleese, Graham Chapman, Michael Palin, Gillian Lind en Connie Booth.

Op onverstoorbaar ernstige wijze maakt Cleese de kijker diets hoe hij zijn medemens het bloed onder de nagels kan ergeren, zonder dat je hem razend maakt, want dan verliest deze de negatieve energie die hij tijdens het ergeren opbouwt. Een en ander illustreert hij met sketches in de beste Monty Python- stijl. Alles wordt door de mangel gehaald van ouders-kinderen relaties, over man-vrouw, administratie, banken, toneelacteurs onder elkaar, collega`s onder elkaar (hoe je van iemand een lift kunt afdwingen), ergernis bij een bioscoopbezoek, enz., stuk voor stuk van geestig tot bijtend satirisch. De teksten zijn van Cleese, Palin, Marty Feldman en Brooke-Taylor. Johnny Fielder filmde en David Frost produceerde.