Richard Fleischer: regie, cast en camera.
Er zijn 49 films gevonden.

20,000 Leagues Under the Sea

1997 | Sciencefiction, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1997. Sciencefiction van Michael Anderson. Met o.a. Ben Cross, Richard Crenna, Julie Cox, Paul Gross en Michael Jayston.

Voor televisie gemaakte verfilming van Jules Verne's nautische avonturen over hoogmoedige kapitein Nemo die professor en zeeman aan boord van zijn futuristische onderzeeër neemt om het bestaan van een zeemonster te onderzoeken. Verne's verhaal werd eerder verfilmd, onder andere in 1954 met Kirk Douglas en James Mason. Regisseur Anderson heeft iets met Jules Verne: in 1956 maakte hij Around the World in 80 Days.

Million Dollar Mystery

1987 | Komedie

Verenigde Staten 1987. Komedie van Richard Fleischer. Met o.a. Eddie Deezen, Penny Baker, Tom Bosley, Rich Hall en Wendy Sherman.

In een afgelegen wegrestaurant krijgt Bosley een hartaanval. Alvorens dood te gaan biecht hij op dat hij enkele Libiërs vier miljoen dollar afhandig heeft gemaakt. Op vier verschillende plaatsen verborg hij een miljoen. De toevallige klanten en de uitbaters van het restaurant laten alles vallen en gaan op jacht naar de schat. Flauwe kopie van IT'S A MAD, MAD, MAD, MAD WORLD, en niet half zo leuk. Storende overacting van de hele cast, en de situaties zijn zo idioot dat er niet meer om te lachen valt. Het scenario van Tim Metcalfe, Miguel Tejada-Flores en Rudy De Luca sleurt zich voort van de ene domme gag naar de andere en is het talent van een Fleischer niet waardig. Wel knappe beelden van Jack Cardiff. In Engeland uitgebracht als MONEY MANIA.

Red Sonja

1985 | Fantasy, Actiefilm

Verenigde Staten​/​​Nederland 1985. Fantasy van Richard Fleischer. Met o.a. Brigitte Nielsen, Arnold Schwarzenegger, Sandahl Bergman, Paul Smith en Ronald Lacey.

Nadat haar medepriesteressen zijn afgeslacht door de intens slechte Queen Gedren (Bergman) zoekt Red Sonja (Nielsen) bloedig wraak. Ze zal het moeten opnemen tegen boeven, soldaten en tovenaars. Na het succes van Conan the Barbarian (1982) lag het voor de hand om het nu eens met een mooie gespierde vrouw in de hoofdrol te proberen. Om fans niet teleur te stellen kreeg Conan (Schwarzenegger) ook een piepklein rolletje toebedeeld. Maar helaas, Red Sonja miste het weerbarstige regietalent van John Milius en de hardhandige humor van Arnie. De Terminator was inmiddels hard op weg om veel duurdere pulp te maken.

Conan the Destroyer

1984 | Avonturenfilm, Fantasy, Actiefilm

Verenigde Staten 1984. Avonturenfilm van Richard Fleischer. Met o.a. Arnold Schwarzenegger, Grace Jones, Olivia d'Abo, Wilt Chamberlain en Pat Roach.

De barbaarse held Conan (Schwarzenegger) wordt door een koningin gevraagd om een jonge prinses te begeleiden op een gevaarlijke zoektocht naar een magisch juweel. Als hij dat doet zal zij zijn gestorven geliefde terugbrengen uit de dood. Op zijn tocht redt hij het leven van de woeste Zula (een amusante en verbazingwekkend krijgshaftige Jones), die uit dank ook meegaat. Terwijl de eerste Conanfilm weliswaar pulp was, maar dan wel ijzersterke pulp, is dit een slap aftreksel. Toch maken Schwarzeneggers indrukwekkende fysiek, minimale acteerwerk en grove humor de film nog redelijk genietbaar.

Tough Enough

1983 | Drama, Sportfilm

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1983. Drama van Richard Fleischer. Met o.a. Dennis Quaid, Carlene Watkins, Stan Shaw, Pam Grier en Warren Oates.

Talloze problemen deden zich voor bij de produktie van deze voorspelbare film over de tot mislukken gedoemde country & western-zanger Quaid. Deze doet mee aan de 'Tough Man'-competitie voor amateur-boksers om een beetje publiciteit te krijgen. Het is een flauw aftreksel van ROCKY, zonde van de goede cast. De film werd al in 1981 voltooid.

Amityville 3-D

1983 | Horror

Verenigde Staten 1983. Horror van Richard Fleischer. Met o.a. Tony Roberts, Tess Harper, Robert Joy, Candy Clark en John Beal.

Het bekende thema van de geest-in-het-huis, met Roberts als een ongelovige Thomas die het beruchte Amityville-huis (te zien in twee eerdere films) koopt. De degelijke regie en het goede acteren behoeden deze film van de ondergang, evenals de uitstekende 3-D effecten.

De Geschiedenis van de Science-Fiction-Film

1982 | Documentaire

Nederland 1982. Documentaire van Thys Ockersen. Met o.a. Harry Harrison, Harlan Ellison, Ridley Scott, Richard Fleischer en Robert Wise.

Als begeleiding van een reeks door de VPRO uitgezonden SF- films, stelde Ockersen een documentaire samen over dit speciale filmgenre: de eerste documentaire in zijn soort. Een uiterst boeiend (hoewel incompleet, maar hoe kan 't anders) overzicht, waarin het interview met Douglas Trumbull niet snel zal verouderen. Zijn meesterwerk was het ruimteschip uit CLOSE ENCOUNTERS OF THE THIRD KIND.

The Jazz Singer

1980 | Drama, Muziek

Verenigde Staten 1980. Drama van Richard Fleischer. Met o.a. Neil Diamond, Laurence Olivier, Lucie Arnaz, Catlin Adams en Franklyn Ajaye.

Voorzanger Olivier schreeuwt 'I hef no son!', een van de hoogtepunten van dit verouderde melodrama waarin Diamond een rockster wordt in ongeveer net zoveel tijd als iemand zijn haar laat knippen. Deze herverfilming zou wel eens meer clichés kunnen bevatten dan de versie uit 1927!

Ashanti

1979 | Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten​/​​Zwitserland 1979. Avonturenfilm van Richard Fleischer. Met o.a. Michael Caine, Peter Ustinov, Beverly Johnson, Kabir Bedi en Omar Sharif.

De mooie vrouw (Johnson) van missiedokter Caine wordt door slavenhandelaar Ustinov ontvoerd en dat levert een wilde achtervolging door het Midden Oosten op. Afgezaagd avonturenverhaal, ondanks grote bezetting en veelbelovende verhaalelementen.

Crossed Swords

1978 | Avonturenfilm, Komedie

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1978. Avonturenfilm van Richard Fleischer. Met o.a. Mark Lester, Oliver Reed, Raquel Welch, Ernest Borgnine en George C. Scott.

Lester is te oud voor de dubbelrol in deze matte versie van Mark Twain`s [KL]The Prince and the Pauper[KLE] (De prins en de arme jongen). Rijkdom aan decors, kostuums en Jack Cardiffs camerawerk zullen op de beeldbuis aan effect verliezen.

The Incredible Sarah

1976 | Drama, Documentaire

Verenigde Staten 1976. Drama van Richard Fleischer. Met o.a. Glenda Jackson, Daniel Massey, Yvonne Mitchell, Douglas Wilmer en David Langton.

Een wijd uitgesponnen portret van de legendarische Franse actrice Sarah Bernhardt. Jackson steelt de show met een flamboyante vertolking. Jammer dat niet iemand het scenario had gestolen. In Engeland opgenomen.

Mandingo

1975 | Drama

Verenigde Staten 1975. Drama van Richard Fleischer. Met o.a. James Mason, Susan George, Perry King, Richard Ward en Brenda Sykes.

Louisiana 1840. Samen met zijn kreupele zoon King beheert Mason een plantage. Niet de katoenopbrengst brengt daar geld in het laatje, maar de slavenhandel. Als hij een erfgenaam wenst, regelt hij een huwelijk tussen zijn zoon en George, de neurotische dochter van een naburige plantagebezitter. Tijdens zijn huwelijksreis koopt King een zwarte slaaf van de Mandingo- stam, die hij wil gebruiken als dekhengst en strijder. Ondertussen ontdekt hij dat zijn echtgenote geen maagd meer is. Razend begint hij een verhouding met Sykes, een knappe zwarte slavin. Onsmakelijk en onmogelijk melodrama over zwarten die langzaam maar zeker beseffen dat ook zij mensen zijn. Het gewelddadige en perverse scenario baseerde Norman Wexler op de roman van genrespecialist Kyle Onstott en het toneelstuk van Jack Kirkland. Voor de fotografie was Richard H. Kline verantwoordelijk. Wat een verkwisting van talent! Het vervolg, DRUM, is net zo verwerpelijk.

The Spikes Gang

1974 | Misdaad, Western

Verenigde Staten 1974. Misdaad van Richard Fleischer. Met o.a. Lee Marvin, Ron Howard, Charles Martin Smith, Arthur Hunnicutt en Gary Grimes.

Een doorgewinterde revolverheld bouwt drie weggelopen jongens om tot een bende bankrovers. Een afgezaagd verhaal, nergens spannend geregisseerd. Irving Ravetch en Harriet Frank Jr. bewerkten een roman van Giles Tippette tot scenario. Camerawerk van Brian West.

Mr. Majestyk

1974 | Misdaad, Drama, Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten 1974. Misdaad van Richard Fleischer. Met o.a. Charles Bronson, Al Lettieri, Linda Cristal, Lee Purcell en Paul Koslo.

Lang voor zijn revival in de jaren negentig (Get Shorty, Jackie Brown) werden boeken van Elmore Leonard minder hip verfilmd. Mr. Majestyk bijvoorbeeld. Bronson speelt de titelheld, een voormalige Vietnamsoldaat die nu alleen maar meloenen wil verbouwen. Na in aanraking te zijn gekomen met malafide personen, komt Majestyk in de bak, waarna een vendetta tegen de maffia begint. Het geteisterde gezicht van Bronson werkt altijd goed in wraakfilms. Hadden ze maar van de meloenen af moeten blijven!

The Don Is Dead

1973 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1973. Misdaad van Richard Fleischer. Met o.a. Anthony Quinn, Frederic Forrest, Robert Forster, Al Lettieri en Angel Tompkins.

Als je dan in de hoogtijdagen van The Godfather zo nodig een maffiafilm moet maken, zal producent Hal B. Wallis hebben gedacht, huur dan tenminste een vakman in. En zo deelde Fleischer (Mr. Majestyk, Fantastic Voyage) de lakens uit bij dit ouderwets sleazy don-vehikel over oudere capo Angelo die door het lint gaat wanneer zijn object van begeerte wordt omgelegd. Wraak is de oplossing der dommen en dus vliegt de stront door de ventilator. Booshoofd Quinn is pico bello als Don Angelo, de actie lekker ongepolijst. Impressionistische muziekjes van Jerry Goldsmith.

Soylent Green

1973 | Sciencefiction, Thriller, Misdaad, Mysterie

Verenigde Staten 1973. Sciencefiction van Richard Fleischer. Met o.a. Charlton Heston, Joseph Cotten, Edward G. Robinson, Leigh Taylor-Young en Chuck Connors.

Charlton Heston is geknipt voor de rol van de nobele eenling, de gekwelde mens die in geval van verregaande kaalslag het hoofd boven water moet zien te houden. Hij deed dat in The Omega man, in The Planet of the Apes-films (waarbij hij oa wordt geconfronteerd met het ontluisterde Vrijheidsbeeld) en opnieuw en intenser in Soylent Green. In die sf-film heet hij Thorn, een detective die in het barre en boze New York anno 2022 de moord onderzoekt op de directeur van een machtig voedingsconcern (Cotten). Macaber wordt het als Thorn zich ontwikkelt tot een soort inspecteur van de keuringsdienst van waren. Edward G. Robinson speelde in Soylent Green zijn laatste rol als Thorns vriend Sol Roth.

The New Centurions

1972 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1972. Misdaad van Richard Fleischer. Met o.a. George C. Scott, Stacy Keach, Jane Alexander, Rosalind Cash en Scott Wilson.

Een sterke, episodische bewerking van ex-politieman Joseph Wambaughs roman over de belevenissen van jonge agenten in het politie-apparaat van Los Angeles; in de laatste plaats weliswaar pessimistisch van visie. Een uitstekende rolbezetting, prima acteerwerk, boeiend verteld.

The Last Run

1971 | Misdaad, Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1971. Misdaad van Richard Fleischer. Met o.a. George C. Scott, Tony Musante, Trish Van Devere, Colleen Dewhurst en Aldo Sanbrell.

Na negen jaar wordt ex-gangster Harry Garmes (Scott) opgetrommeld om te helpen bij de ontsnapping van een gevangene en zijn vriendin. Wanneer hij ontdekt dat het hele plan is opgezet om de gevangene te liquideren, helpt hij het paar nogmaals te ontsnappen. Goed gemaakt gangster-melodrama, dat echter geen diepe indruk achterlaat. Scott is zoals altijd goed in zijn rol, maar de rest van de cast is vrij oninteressant. Alan Sharp schreef een scenario met bijzonder weinig diepgang. Sven Nykvist filmde er mooie beelden bij. Fleischer nam de regie over nadat John Huston er de brui aan had gegeven. Gefilmd in Panavision.

Blind Terror

1971 | Thriller

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1971. Thriller van Richard Fleischer. Met o.a. Mia Farrow, Dorothy Alison, Robin Bailey, Brian Rawlinson en Diane Grayson.

De door een ongeval blind geworden Farrow trekt als ze uit het ziekenhuis komt in bij haar oom en tante. Wanneer ze op een dag op bezoek is bij haar vroegere verloofde Eshley, worden oom en tante en hun dochter door een maniak vermoord. Farrow merkt er niets van, tot de tuinier zwaar gewond binnenvalt en kreunt dat de moordenaar terugkomt. Een suspense die je de haren te berge doet rijzen. Het is niet de eerste thriller rondom een blinde, maar scenarioschrijver Brian Clemens heeft het verhaal in een zeer origineel jasje gestoken en zorgt voor heel wat onverwachte plotwendingen, al had het einde iets sterker kunnen zijn. Sublieme prestatie van Farrow. Schitterende fotografie van Gerry Fisher en een opwindende score van Elmer Bernstein. Regie- assistent was Terry Marcel. In de V.S. uitgebracht als SEE NO EVIL.

10 Rillington Place

1971 | Thriller, Drama, Misdaad, Biografie

Verenigd Koninkrijk 1971. Thriller van Richard Fleischer. Met o.a. Richard Attenborough, John Hurt, Judy Geeson, Pat Heywood en Gabrielle Daye.

Een ingehouden weergave van de roemruchte moordzaak van John Christie/Timothy Evans waarmee een einde kwam aan de doodstraf in Engeland. Een onnadrukkelijke regie, een goede psychologische ondertoon en uitstekend spel van de gehele bezetting maken er, samen met de buitenopnamen, een indrukwekkende film van. Opgenomen op de originele locaties op Rillington Place, dat na de beruchte moorden de naam had veranderd in Ruston Close. Extra lof voor acteur John Hurt, in een van zijn eerste grote filmrollen, die de niet al te snuggere jongeman Evans geloofwaardig en sympathiek weet te maken.

Tora! Tora! Tora!

1970 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten​/​​Japan 1970. Oorlogsfilm van Richard Fleischer, Kinji Fukasaku en Toshio Masuda. Met o.a. Martin Balsam, Sô Yamamura, Joseph Cotten, Tatsuya Mihashi en E.G. Marshall.

Haarscherpe reconstructie van de aanval op Pearl Harbor belicht de gebeurtenissen - anders dan in de meeste oorlogsfilms - van beide kanten. Op zich is dat een verademing (zeker vergeleken bij het propagandistische en melodramatische Pearl Harbor van Michael Bay) maar de respectabele zakelijkheid heeft als nadeel dat de film iets wegheeft van een prentenboek waarin de scènes willekeurig naast mekaar zijn geplakt. De special effects zijn voor die tijd verbluffend en de acteerprestaties heel behoorlijk, met als uitschieter James Whitmore als de Amerikaanse admiraal Halsey. Heroïsche score van Jerry Goldsmith.

Che!

1969 | Avonturenfilm, Biografie, Drama

Verenigde Staten 1969. Avonturenfilm van Richard Fleischer. Met o.a. Omar Sharif, Jack Palance, Cesare Danova, Robert Loggia en Woody Strode.

Ernesto 'Che' Guevara is de beste generaal uit het Cubaanse leger en de vertrouweling van Fidel Castro. Hij is de brein achter de verovering van Havana. Stripverhaalachtige biopic die eigenlijk weinig zegt over de persoonlijkheid van Che, maar hem wel de mythe over hem verbrijzelt.

The Boston Strangler

1968 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1968. Misdaad van Richard Fleischer. Met o.a. Tony Curtis, Henry Fonda, George Kennedy, Mike Kellin en Hurd Hatfield.

Fascinerend drama in semi-documentaire stijl, dat in detail de opkomst, achtervolging, vangst en vervolging van een gevaarlijke misdadiger weergeeft. Curtis speelt - onherkenbaar vermomd - een prachtige rol als de wurger. De ingewikkelde techniek met veel beelden tegelijkertijd raakt op de tv verloren en dat geldt dan ook voor een paar belangrijke scènes.

Doctor Dolittle

1967 | Familiefilm, Musical, Fantasy, Komedie

Verenigde Staten 1967. Familiefilm van Richard Fleischer. Met o.a. Rex Harrison, Samantha Eggar, Anthony Newley, Richard Attenborough en Peter Bull.

Robert Surtees' camerawerk is groots en dan hebben we het wel gehad in dit kolossale musicalprul, dat bijna zijn studio ruïneerde. De charme van de verhalen van Hugh Lofting is verdwenen. Eén voordeel: als je lastige kinderen hebt, dan vallen ze tenminste in slaap.

Fantastic Voyage

1966 | Sciencefiction

Verenigde Staten 1966. Sciencefiction van Richard Fleischer. Met o.a. Stephen Boyd, Raquel Welch, Edmond O'Brien, Donald Pleasence en Arthur O'Connell.

Een belangrijke Russische geleerde loopt over naar Amerika, maar door de spanning dreigt hij te sterven aan een bloedprop in de hersenen. Daarom geeft de regering toestemming voor een nieuw project: een tot microscopische afmetingen verkleinde duikboot met een groep medici wordt bij de man geïnjecteerd om de bloedprop te verwijderen. Maar er is een verrader aan boord. Een visueel magistrale SF-film, die een reis door een menselijk lichaam in beeld brengt. De gevaren onderweg tarten iedere vorm van verbeelding. Knap scenario van Harry Kleiner en David Duncan, naar een verhaal van Otto Klement en Jay Lewis Bixby. Het nevenplot van de spion is overbodig: zonder hem zou de film even spectaculair geweest zijn; bovendien is het door het wegebben van de Koude Oorlog achterhaald. De special effects van L.B. Abbott, Art Cruickshank en E. Kosa, Jr. leverden een Oscar op, evenals de artistieke leiding. Schitterende fotografie van Ernest Laszlo.

The Big Gamble

1961 | Drama

Verenigde Staten 1961. Drama van Richard Fleischer. Met o.a. Stephen Boyd, David Wayne, Sybil Thorndike en Juliette Gréco.

Niet al te overtuigend verslag van een Ierse avonturier en bruid Gréco die hun tijd aan de Afrikaanse Ivoorkust verbeuzelen en hopen om op een gemakkelijke manier hun toekomst op te bouwen.

Barabba

1961 | Avonturenfilm, Drama

Italië​/​​Verenigde Staten 1961. Avonturenfilm van Richard Fleischer. Met o.a. Anthony Quinn, Vittorio Gassman, Jack Palance, Silvana Mangano en Arthur Kennedy.

Drama rond de Bijbelse figuur Barabbas, naar de roman van de Zweedse Pär Lagerkvist, laat zien hoe de dief mogelijk zijn leven voorzette nadat hij was vrijgelaten en Jezus was gekruisigd. Barabbas keert terug naar zijn criminele milieu, wordt te werk gesteld in een mijn en komt als gladiator terecht in Rome. Ondertussen zoekt hij een teken van God. Groots aangepakt epos met veel figuranten en indrukwekkende, ook naargeestige actiemomenten, werd geproduceerd door een groot liefhebber van het genre: Dino De Laurentiis. Quinn voert een uitstekende cast aan.

Crack in the Mirror

1960 | Drama

Verenigde Staten 1960. Drama van Richard Fleischer. Met o.a. Orson Welles, Bradford Dillman, Alexander Knox en Juliette Gréco.

Welles, Gréco en Dillman voeren contrasterende dubbelrollen op in dooreengevlochten driehoeksverhoudingen in het hedendaagse Parijs met moord, een rechtzaak en verboden liefde; het nieuwigheidje gaat er gauw vanaf, ondanks een eersteklas poging.

These Thousand Hills

1959 | Western

Verenigde Staten 1959. Western van Richard Fleischer. Met o.a. Don Murray, Richard Egan, Lee Remick, Patricia Owens en Stuart Whitman.

Een volwassen western met Murray als boer die leert verantwoordelijk te zijn en loyaal ten opzichte van vrienden. Een stevige rolbezetting.

Compulsion

1959 | Biografie, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1959. Biografie van Richard Fleischer. Met o.a. Dean Stockwell, Bradford Dillman, Orson Welles, Diane Varsi en E.G. Marshall.

Koele, haast clinische, interpretatie van de beruchte rechtzaak Leopold-Loeb uit 1924-25. Twee middelbarescholieren met een hoog I.Q. uit welgestelde milieus in Chicago ontvoeren een medescholier die ze na een eis voor losgeld vermoorden, zuiver als wetenschappelijk experiment om hun hoogstaand intellect te bewijzen. Een van hen maakt een fout. Huiveringwekkend knap gespeeld door Stockwell en Dillman als de moordenaars, Marshall als openbaar aanklager en Welles als Clarence Darrow, de beroemde advocaat, die zich op alle mogelijke manieren tegen de doodstraf verzet. Sfeervolle zwart-wit fotografie van William C. Mellor verhoogt nog het documentair karakter. Het toneelstuk is van Meyer Levin en het werd voor de film bwerkt tot scenario door Richard Murphy. Lionel Newman verzorgde de muzikale omlijsting.

The Vikings

1958 | Avonturenfilm, Historische film, Actiefilm

Verenigde Staten 1958. Avonturenfilm van Richard Fleischer. Met o.a. Kirk Douglas, Tony Curtis, Ernest Borgnine, Janet Leigh en James Donald.

Onder leiding van Ragnar (Borgnine) vallen de Vikingen regelmatig de Britse kustgebieden aan. Tijdens een van deze expedities doodt de brute Vikingleider de koning en verkracht hij de koningin. Hieruit wordt een zoon geboren die in Italië wordt opgevoed, zonder dat zijn afkomst bekend wordt gemaakt. Het toeval wil dat de inmiddels opgegroeide zoon (Curtis) oog in oog komt te staan met Einar (Douglas), de opvolger van Ragnar. De grote namen van weleer schitteren onvermoeibaar in deze groots opgezette actiefilm van Fleischer (20000 Leagues Under the Sea). Spectaculaire gevechten en prachtige locaties in Bretagne en Noorwegen ondersteunen het epische verhaal over Europa's meest gevreesde volkje.

Between Heaven and Hell

1956 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1956. Oorlogsfilm van Richard Fleischer. Met o.a. Robert Wagner, Terry Moore, Broderick Crawford en Buddy Ebsen.

Een rolbezetting zonder grote namen, maar de groep doet het bijzonder goed in dit conventionele verhaal over een lichtzinnige jongen uit het zuiden die volwassen wordt door zijn ervaringen in het leger.

Bandido

1956 | Western, Actiefilm

Verenigde Staten 1956. Western van Richard Fleischer. Met o.a. Robert Mitchum, Zachary Scott, Ursula Thiess, Gilbert Roland en Rodolfo Acosta.

In 1916 arriveert avonturier Richard Wilson (Mitchum) in Mexico, waar de revolutie in volle gang is. Hij sluit vriendschap met rebellenleider Escobar (Roland), die hij helpt een lading voor het Amerikaanse leger bestemde wapens te bemachtigen. Wapenhandelaar Kennedy (Scott) is razend, temeer daar de bandido er geen geheim van maakt een oogje te hebben op zijn vrouw. Routine-western, met de slechte held die uiteindelijk tot inkeer komt en de goede zaak gaat dienen. Het script van Earl Felton werd met veel vaart in beeld gebracht maar is uiteindelijk een samenraapsel van wat we al kennen uit massa's gelijksoortige films. De acteurs leveren vakwerk maar zijn niet erg geïnspireerd. Voor als u echt niets anders meer te doen weet. Fotografie, met knappe locatie-opnamen, is van Ernest Laszlo, en Max Steiner brengt zijn klassieke western-partituur ten gehore.

Violent Saturday

1955 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1955. Misdaad van Richard Fleischer. Met o.a. Victor Mature, Margaret Hayes, Stephen McNally, Richard Egan en Lee Marvin.

Een doeltreffende weergave van de effecten van een bloedige bankroof in een klein stadje. Scenario van Sidney Boehm naar een roman van William L. Heath.

The Girl in the Red Velvet Swing

1955 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1955. Drama van Richard Fleischer. Met o.a. Ray Miland, Joan Collins, Farley Granger, Cornelis Otis Skinner en Glenda Farrell.

Populair, gefingeerd verhaal van Evelyn Nesbit, Standford White en Harry Thaw die het vroeg-twintigste-eeuwse New York City ontvluchten. Een revuemeisje wordt verliefd op een vooraanstaand architect, wat een geestelijk gestoorde miljonair bijzonder verontrust.

20000 Leagues Under the Sea

1954 | Sciencefiction, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1954. Sciencefiction van Richard Fleischer. Met o.a. James Mason, Paul Lukas, Peter Lorre, Robert J. Wilke en Carleton Young.

Voortreffelijke verfilming van het beroemde onderwateravontuur van de Franse fantast Jules Verne (1828-1905), gepubliceerd in 1870. James Mason overtuigt als de onverschrokken gezagvoerder Nemo, kapitein van de futuristische onderzeeboot De Nautilus die bekende oorden als De Rode Zee bezoekt en fantasielocaties zoals Atlantis. Kirk Douglas blinkt uit als de bonkige harpoenier Ned Land die samen met naturalist Aronnax en bediende Koenraad (Paul Lukas en Peter Lorre) door Nemo zijn gegijzeld. 20000 Leagues Under the Sea was in 1954 het summum van decorbouw en speciale effecten en de film kreeg in beide categorieën terecht een Oscar. Verplichte kost voor iedere filmliefhebber.

Arena

1953 | Western, Drama

Verenigde Staten 1953. Western van Richard Fleischer. Met o.a. Gig Young, Jean Hagen, Polly Bergen, Harry Morgan en Barbara Lawrence.

Rodeo-western met een vrij zwak verhaal over Young en Hagen die uit elkaar gaan. Young is een befaamd rodeo-ster maar laat zich door Lawrence beïnvloeden. Als hij bij zinnen komt laat ze een stier op hem los. Morgan offert zijn leven om Young te redden. De film werd aanvankelijk in 3-D vertoond. Van Cleef heeft een perfecte rol.

The Narrow Margin

1952 | Thriller

Verenigde Staten 1952. Thriller van Richard Fleischer. Met o.a. Charles McGraw, Marie Windsor, Jacqueline White en Queenie Leonard.

McGraw krijgt de opdracht de gangsterweduwe Winston per trein naar Los Angeles te vergezellen waar ze als kroongetuige verhoord zal worden. Hij weet dat zich in de trein zware jongens bevinden, die met haar willen afrekenen. Wie het zijn, weet hij niet en zij kennen evenmin de identiteit van Windsor. In de trein ontmoet hij White, waardoor de moordenaars vermoeden dat zij hun doelwit is. Adembenemend spannende B-film, waarin uitstekend gebruik wordt gemaakt van de claustrofobische trein-decors. Zowel de hoofd- als de nevenpersonages spelen hun rol fantastisch. Het scenario dat Earl Felton brouwde uit het originele verhaal van Martin Goldsmith en Jack Leonard, zit vol verrassingen en plotwendingen die de haren te berge doen rijzen. Het ontbreken van muziek, heeft een gunstige invloed op de sfeer. Knappe fotografie van George E. Diskant. In 1990 opnieuw gefilmd door Peter Hyams. Ook in ingekleurde versie.

The Happy Time

1952 | Komedie

1952. Komedie van Richard Fleischer. Met o.a. Kurt Kasznar, Bobby Driscoll, Linda Christian, Marsha Hunt en Marcel Dalio.

McGraw krijgt de opdracht de gangsterweduwe Winston per trein naar Los Angeles te vergezellen waar ze als kroongetuige verhoord zal worden. Hij weet dat zich in de trein zware jongens bevinden, die met haar willen afrekenen. Wie het zijn, weet hij niet en zij kennen evenmin de identiteit van Windsor. In de trein ontmoet hij White, waardoor de moordenaars vermoeden dat zij hun doelwit is. Adembenemend spannende B-film, waarin uitstekend gebruik wordt gemaakt van de claustrofobische trein-decors. Zowel de hoofd- als de nevenpersonages spelen hun rol fantastisch. Het scenario dat Earl Felton brouwde uit het originele verhaal van Martin Goldsmith en Jack Leonard, zit vol verrassingen en plotwendingen die de haren te berge doen rijzen. Het ontbreken van muziek, heeft een gunstige invloed op de sfeer. Knappe fotografie van George E. Diskant. In 1990 opnieuw gefilmd door Peter Hyams. Ook in ingekleurde versie.

His Kind of Woman

1951 | Film noir, Thriller

Verenigde Staten 1951. Film noir van John Farrow en Richard Fleischer. Met o.a. Robert Mitchum, Jane Russell, Vincent Price, Tim Holt en Charles McGraw.

Een jaar na Where Danger Lives speelde Robert Mitchum opnieuw in een sfeervolle film noir van de in Australië geboren regisseur John Farrow. In His Kind of Woman is hij Dan Milner, een net uit de gevangenis ontslagen gokker die 50.000 dollar kan verdienen als hij voor een jaartje naar Mexico verkast. Wat hij precies moet doen, hoort hij daar wel. De verhuizing blijkt levensgevaarlijk, maar biedt een lichtpuntje: zangeres Lenore Brent (kostelijk gespeeld door Jane Russell). Voorlopig heeft zij vooral oog voor filmster Cardigan (Price), maar ook Milner trekt onmiskenbaar de aandacht.

Armored Car Robbery

1950 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1950. Misdaad van Richard Fleischer. Met o.a. Charles McGraw, Adele Jergens, William Talman, Douglas Fawley en Steve Brodie.

Gangsters overvallen een bij klaarlichte dag een geldtransport. De zaak loopt uit de hand en een politieagent wordt door een van hen doodgeschoten. De partner van de overleden smeris rust niet eerder voordat hij alle leden van Talman's bende te grazen heeft genomen. Onopvallende genrefilm met dito spel en regie. Het scenario is van Earl Felton en Gerald Drayson Adams.

Trapped

1949 | Misdaad, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1949. Misdaad van Richard Fleischer. Met o.a. Lloyd Bridges, Barbara Payton, John Hoyt en James Todd.

Een spannend verhaal over een FBI-agent die op valsemunters jaagt. Strakke montage.

The Clay Pigeon

1949 | Film noir, Thriller

Verenigde Staten 1949. Film noir van Richard Fleischer. Met o.a. Bill Williams, Barbara Hale, Richard Quine, Richard Loo en Frank Fenton.

Zeeman Williams ontwaakt met geheugenverlies uit een coma en ontdekt dat hij wordt verdacht van collaboratie met een sadistische Japanse cipier. Ondanks het script van Carl Foreman (gedeeltelijk gebaseerd op ware gebeurtenissen) niet zo goed als andere door Fleischer geregisseerde film noirs van RKO.

Make Mine Laughs

1949 | Musical

Verenigde Staten 1949. Musical van Richard Fleischer. Met o.a. Frances Langford, Joan Davis, Leon Errol, Ray Bolger en Gil Lamb.

Een RKO-minimusical. Ongeïnspireerd materiaal, als een revue aan elkaar geplakt.

Follow Me Quietly

1949 | Misdaad

Verenigde Staten 1949. Misdaad van Richard Fleischer. Met o.a. William Lundigan, Dorothy Patrick, Jeff Corey, Nestor Paiva en Charles D. Brown.

Degelijke, kleine 'film noir' over politieklopjacht op eigengerechtigde psychopathische moordenaar, die zich De Rechter noemt. Stijl en wezen worden in slechts 59 minuten met elkaar verenigd.

So This is New York

1948 | Komedie

Verenigde Staten 1948. Komedie van Richard Fleischer. Met o.a. Henry Morgan, Rudy Vallee, Bill Goodwin, Hugh Herbert en Leo Gorcey.

Een goedkope, maar kostelijk verfilmde bewerking van Ring Lardners boek The Big Town waarin de eenvoudige Morgan een som geld erft en de vreemde dwaalwegen van New York City bewandelt. Een knap, ongewoon scenario waarmee radio/tv-ster Morgan goed uit de voeten kan, geholpen door een topbezetting.

Bodyguard

1948 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1948. Misdaad van Richard Fleischer. Met o.a. Lawrence Tierney, Elizabeth Risdon, Priscilla Lane, Philip Reed en June Clayworth.

Met routine gemaakt verhaal over man die beschuldigd wordt van moord en zijn onschuld probeert te bewijzen.

Banjo

1947 |

1947. Richard Fleischer. Met o.a. Jacqueline White, Herbert Evans, Walter Reed, Sharyn Moffett en Una O'Connor.

Met routine gemaakt verhaal over man die beschuldigd wordt van moord en zijn onschuld probeert te bewijzen.

Child of Divorce

1946 | Drama

Verenigde Staten 1946. Drama van Richard Fleischer. Met o.a. Sharyn Moffett, Regis Toomey, Madge Meredith, Walter Reed en Una O'Connor.

Het hartverscheurende verhaal van een meisje, dat de scheiding meemaakt van haar ouders en van het ene naar het andere gezin gezeuld wordt, totdat zij tenslotte op een kostschool wordt geplaatst. De onopvallende en thans qua onderwerp behoorlijk gedateerde debuutfilm van Fleischer.