Jeroen Krabbé (1944): regie en cast.
Er zijn 77 films en 1 serie gevonden.

Neem me mee

2023 | Komedie

Nederland 2023. Komedie van Will Koopman. Met o.a. Jeroen Krabbé, Renée Soutendijk, Minne Koole, Gene Bervoets en Ella-June Henrard.

Een gevarieerd groepje senioren trekt naar een vakantieoord, treft daar niet alles aan zoals verwacht, maar leeft niettemin helemaal op. Zo ging het in de Britse feelgoodfilm The Best Exotic Marigold Hotel (2011) en zo gaat het ook in deze vergelijkbare Nederlandse productie. In dit geval wordt er naar Frankrijk gereisd, waar tijdens etentjes en uitjes wordt gekeuveld over oude liefdes, (klein)kinderen en lichamelijke gebreken. De cast is prima, de regie degelijk, maar het afwisselend kluchtige en sentimentele script laat wel erg weinig ruimte voor subtiliteit. De titelsong van André van Duin geeft aardig aan wat je kunt verwachten.

The Host

2020 | Misdaad, Horror, Mysterie

Nederland 2020. Misdaad van Andy Newbery. Met o.a. Maryam Hassouni, Mike Beckingham, Dougie Poynter, Nigel Barber en Ong Suan-Li.

Robert Atkinson is een bankier uit Londen. Hij krijgt een kans om het alledaagse achter zich te laten en een nieuw leven te beginnen. Robert besluit voor een Chinees kartel een koffer naar Amsterdam te vervoeren. Al snel blijkt dat niets is wat het lijkt te zijn.

De Liefhebbers

2019 | Drama

Nederland 2019. Drama van Anna van der Heide. Met o.a. Jeroen Krabbé, Hadewych Minis, Theo Maassen, Beppie Melissen en Jelka van Houten.

Bitterzoete mozaïekfilm volgt het gezin van architect Jan Liefhebber (Krabbé), die al ruim een jaar aan beginnende alzheimer lijdt en dat al die tijd voor zijn vier volwassen kinderen heeft verzwegen. Wanneer zij het geheim ontdekken, komen de onderlinge verhoudingen onder grote druk te staan. De Liefhebbers is in opzet een beetje soapy, maar de relationele frustraties zijn geloofwaardig en herkenbaar uitgewerkt, het acteursensemble is goed op dreef en regisseur Anna van der Heide (Meester Kikker) houdt de tragikomische toon knap in balans.

Sneeuwwitje en de zeven kleine mensen

2014 | Fantasy

Nederland 2014. Fantasy van Will Koopman. Met o.a. Abbey Hoes, Susan Visser, Niels Gomperts, Leontine Ruiters en Carlo Boszhard.

Na de gemoderniseerde Hollandse versie van Assepoester in 2013, was in 2014 Sneeuwwitje aan de beurt voor een telefilm-behandeling. Het oorspronkelijk veertienjarige Grimm-meisje werd een achttienjarig Gooisch rupslipmeisje, de zeven dwergen werden zeven op hun geschoeide knieën waggelende volwassen gays, de stiefmoeder werd een botoxgedrocht, en de prins een dromerige dorpsarts. Een hoog Bassie en Adriaan-gehalte, maar het geraamte van de eeuwenoude door de broers Grimm verzamelde zedenschets is in essentie onveranderd. Campy vermaak voor jong en oud.

Tula: The Revolt

2013 | Historische film, Drama

Nederland​/​​Namibië 2013. Historische film van Jeroen Leinders. Met o.a. Obi Abili, Danny Glover, Jeroen Willems, Natalie Simpson en Derek de Lint.

Verfilming van de op Curaçao nog steeds herdachte opstand van slaaf Tula (een indrukwekkende Abili) in 1795 tegen de Nederlandse overheersers. De als speelfilmregisseur debuterende Leinders (blank en in zijn jeugd woonde hij op Curaçao) maakt van Tula een symbool. Van alles was goed en rechtvaardig is. Waardoor het nogal moeilijk is met hem mee te leven. De film mikt op een groot publiek, maar het is de vraag of dat kan genieten van de weinig overtuigend gefilmde gevechten (en daar zijn er veel van) en het eendimensionale verhaal.

Alleen maar nette mensen

2012 | Drama

Nederland 2012. Drama van Lodewijk Crijns. Met o.a. Géza Weisz, Imanuelle Grives, Annet Malherbe, Jeroen Krabbé en Negativ.

De twintigjarige Joodse David (Weisz) uit het keurige Amsterdam Oud-Zuid heeft geen idee wat hij met zijn leven aan moet. Alleen zijn obsessie voor rondborstige donkere vrouwen houdt hem op de been. De Surinaamse Rowanda (Grives) beantwoordt perfect aan zijn ideaal. Terwijl zij David laat kennismaken met Amsterdam Zuidoost raakt hij vervreemd van familie en vrienden. Noodlottige gevolgen kunnen niet uitblijven. De stereotypen worden zo dik aangezet dat personages als Davids hysterische moeder (Malherbe) nauwelijks uit de verf komen. Ondanks een paar vermakelijke scenes een gemiste kans.

In Therapie

2010 | Drama

Nederland 2010. Drama van Hagai Levi, Nir Bergman en Ori Sivan. Met o.a. Jacob Derwig, Peter Blok, Kim van Kooten, Dragan Bakema en Halina Reijn.

De dramaserie In Therapie volgt per aflevering een andere sessie met een patiënt.

Albert Schweitzer

2009 | Biografie, Drama

Duitsland​/​​Zuid-Afrika 2009. Biografie van Gavin Millar. Met o.a. Jeroen Krabbé, Barbara Hershey en Judith Godrèche.

De dramaserie In Therapie volgt per aflevering een andere sessie met een patiënt.

Transporter 3

2008 | Actiefilm, Avonturenfilm, Misdaad, Thriller

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk 2008. Actiefilm van Olivier Megaton. Met o.a. Jason Statham, Natalya Rudakova, Jeroen Krabbé, François Berléand en Robert Knepper.

Chauffeur/vechtmachine Frank Martin (Statham) wordt door boeven gedwongen om de gekidnapte dochter (Rudakova) van een Oekraëense minister naar een veilig adres te vervoeren, omdat haar vader (Krabbé) geen toestemming wil geven voor hun criminele activiteiten. Martin trekt zijn eigen plan. De Britse Statham verkreeg zijn indrukwekkende torso als lid van het Britse schoonspringteam, bekwaamde zich in diverse oosterse vechtsporten en werd gaandeweg een meester in de kunst van de onderkoelde gelaatsuitdrukking tijdens het gevecht, en in het knokken terwijl je je colbert en je overhemd uittrekt.

Off Screen

2005 | Thriller, Drama, Misdaad

Nederland​/​​België 2005. Thriller van Pieter Kuijpers. Met o.a. Jeroen Krabbé, Jan Decleir, Astrid Joosten, Theu Boermans en Carly Wijs.

Op 11 maart 2002 gijzelt een gewapende man een aantal mensen in de Amsterdamse Rembrandttoren, uit protest tegen 'de verborgen codes in de zwarte balken van breedbeelduitzendingen'. Regisseur/scenarist Kuijpers (Van God los) verdiepte zich in de achtergrond van de man en fabriceerde een tweetrapsfilm die werkt als een spannende thriller en als een psychologisch drama. Kuijpers haalde alles uit de kast, met enerzijds Matrix-achtige actiebeelden en anderzijds een doorwrocht portret van een vereenzaamde man die leeft met paranoia en hallucinaties. Subliem acteerspel van Jan Decleir als de verdwaasde gijzelnemer en tegenspeler Jeroen Krabbé als aalgladde Philips-topman.

Leef!

2005 | Drama

Nederland 2005. Drama van Willem van de Sande Bakhuyzen. Met o.a. Monic Hendrickx, Peter Blok, Sophie van Winden, Tanja Jess en Sarah Jonker.

Verfilming van Maria Goos' gelijknamige feuilleton in de Volkskrant over een verloskundige en haar gezin. Ze hebben alles en kunnen alles, maar wat domineert is het gevoel dat het leven voorbij glijdt - met als gevolg dat mama (die eigenlijk schrijver wil worden), papa (die maar geen nee kan zeggen tegen het meisje van kantoor), en de twee dochters langs elkaar heen leven. Leef! is een veellagig drama over moderne mensen met moderne relaties. Na een uur verdwijnt de gelaagde structuur en krijgt de film een andere vorm. De kijker hapt dan al heel lang naar adem. Leef! had baat gehad bij wat meer twijfel, bij wat meer lucht.

Deuce Bigalow: European Gigolo

2005 | Komedie

Verenigde Staten 2005. Komedie van Mike Bigelow. Met o.a. Rob Schneider, Eddie Griffin, Jeroen Krabbé, Cees Geel en Edwin Alofs.

De verbazingwekkend niet-grappige gigolo Deuce Bigalow (Rob Schneider) keert terug in een komedie die misschien het best te omschrijven is als een expeditie naar een plek waar de menselijke beschaving geheel onbekend is. Een zoektocht naar grappen die de grenzen van de wansmaak overschrijden. Amsterdam is het decor en een hoop Nederlanders, onder wie Hanna Verboom, Chantal Janzen en Cees Geel, lopen voor gek als figuranten in een film waarin bijvoorbeeld een vrouw uit Tsjernobyl met een penis als neus haar omgeving onderniest.

Fogbound

2002 | Drama

Nederland​/​​Verenigd Koninkrijk 2002. Drama van Ate de Jong. Met o.a. Luke Perry, Ben Daniels, Orla Brady en Jeroen Krabbé.

Fogbound is gebaseerd op een simpel en sterk idee. Twee mannen en een vrouw moeten midden in het Franse hooggebergte een nacht doorbrengen omdat dichte mist hen dwingt de autorit te staken. De verhouding tussen het drietal schuurt en knispert. Maar wanneer flashbacks hun intrede doen gaat het mis. Dan verwordt Fogbound tot een onmogelijk mengsel van spanning, erotiek en quasi-artisticiteit. (RO/de Volkskrant)

The Discovery of Heaven

2001 | Romantiek, Fantasy, Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Nederland 2001. Romantiek van Jeroen Krabbé. Met o.a. Ellen Vogel, Stephen Fry, Greg Wise, Flora Montgomery en Jeroen Krabbé.

Gouden Kalf winnend scenarioschrijver Edwin de Vries bracht Harry Mulisch' 900 pagina's tellende magnum opus 'De ontdekking van de hemel' terug tot een overzichtelijke plotlijn: Twee engelen krijgen van God, ontstemd door de puinhoop die de mensen op aarde maken, opdracht diens tien geboden terug te halen. Daartoe zetten ze een aantal mensenlevens naar hun hand. En zo zien we in de film twee mannen, gespeeld door Fry en Wise, in het Amsterdam van de jaren zestig boezemvrienden worden, een geliefde delen en een kind voortbrengen. Wie de vader van deze Quinten ook mag zijn, de jongen heeft een buitengewone bestemming. Krabbé, die eerder debuteerde met Left Luggage, is zelf te zien als aartsengel Gabriel.

The Sky is Falling

2000 | Drama, Muziek, Romantiek

Italië 2000. Drama van Antonio Frazzi en Andrea Frazzi. Met o.a. Isabella Rossellini, Jeroen Krabbé, Barbara Enrichi, Gianna Giachetti en Luciano Virgilio.

Na Left Luggage werken Krabbé en Rossellini opnieuw samen in een melodrama over de Tweede Wereldoorlog, nu als oom en tante van een stel weesmeisjes dat bij hen komt wonen op hun riante landgoed in Toscane. Het verhaal van de fantasierijke meisjes die opbloeien in de prachtige omgeving begint luchtig en dromerig, maar het jaar is 1943 en oom en tante zijn van Joods-Duitse afkomst, dus de wending in de tweede helft laat zich raden. Nogal zoet en clichématig, allemaal. Rosselini speelt goed en werd genomineerd voor de David di Donatello-prijs voor beste actrice.

The Bible: Jesus

1999 | Avonturenfilm

Duitsland​/​​Italië​/​​Verenigde Staten​/​​Tsjechië 1999. Avonturenfilm van Roger Young. Met o.a. Jeremy Sisto, Jacqueline Bisset, Luca Zingaretti, Debora Messing en Armin Mueller-Stahl.

Na Left Luggage werken Krabbé en Rossellini opnieuw samen in een melodrama over de Tweede Wereldoorlog, nu als oom en tante van een stel weesmeisjes dat bij hen komt wonen op hun riante landgoed in Toscane. Het verhaal van de fantasierijke meisjes die opbloeien in de prachtige omgeving begint luchtig en dromerig, maar het jaar is 1943 en oom en tante zijn van Joods-Duitse afkomst, dus de wending in de tweede helft laat zich raden. Nogal zoet en clichématig, allemaal. Rosselini speelt goed en werd genomineerd voor de David di Donatello-prijs voor beste actrice.

Jezus (2)

1999 |

1999. Roger Young. Met o.a. Jeroen Krabbé, Gary Oldman, Jacqueline Bisset, Debra Messing en Jeremy Sisto.

Johannes de Doper is terechtgesteld op last van de vrouw van Herodes, Antipas. Jezus betreurt dit verlies ten zeerste, maar hij kan niet te lang rouwen omdat meer en meer mensen naar zijn preken komen luisteren. Veel mensen vinden het moeilijk te begrijpen wat Jezus predikt, maar dat maakt hun devotie er niet minder om. Wanneer Jezus Lazarus weer tot leven brengt kent zijn populariteit geen grenzen meer en hij wordt ingehaald als een vorst. Hierdoor wordt Jezus nu als een regelrechte bedreiging voor de godsdienstige autoriteit van Kaïfas beschouwd en dit leidt uiteindelijk tot de terdoodveroordeling van Jezus. Jezus weet dat zijn dood onvermijdelijk is en hij neemt bij het laatste avondmaal afscheid van zijn apostelen. Na het verraad door Judas wordt Jezus gevangengenomen, door het volk ter dood veroordeeld en gekruisigd

Jesus

1999 | Drama

Duitsland​/​​Verenigde Staten​/​​Italië​/​​Tsjechië 1999. Drama van Roger Young. Met o.a. Gary Oldman, Jacqueline Bisset, Armin Mueller-Stahl, Jeroen Krabbé en Jeremy Sisto.

Jezus heeft een nachtmerrie en begrijpt de betekenis er niet van: Hij is toch maar een gewone timmermanszoon? De tijden zijn zwaar in Galilea, het juk van de Romeinse overheersing weegt steeds zwaarder en er heerst chaos en onzekerheid. Om elke tegenstand de knop in te drukken zijn er vele terechtstellingen en kruisigingen zijn aan de orde van de dag. Na de dood van Jozef bezoekt Jezus Johannes de Doper en wordt door hem gedoopt. Hij trekt zich terug in de woestijn, waar de duivel hem probeert te verleiden met macht en rijkdom. Jezus weerstaat deze verleiding, keert terug naar huis en weet nu wat zijn taak in deze wereld is. Hij verricht wonderen en geneest de zieken. Zijn volgelingen worden steeds groter in getal, alhoewel er ook mensen zijn die eraan twijfelen of Jezus wel de Messias is. Wanneer Jezus de tempel in Jeruzalem bezoekt en daar een chaos aantreft, ontsteekt hij in heftige woede en ontruimt de tempel. Als noch de Romeinen noch de joden enige weerstand bieden wordt het duidelijk dat Jezus een belangrijke rol zal spelen in de toekomstige religieuze en politieke ontwikkelingen van Judea

An Ideal Husband

1999 | Komedie, Romantiek

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1999. Komedie van Oliver Parker. Met o.a. Rupert Everett, Peter Vaughan, Cate Blanchett, Julianne Moore en Minnie Driver.

'To love oneself is the beginning of a lifelong romance,' zo gaat de beroemde zin uit Oscar Wilde's comedy of manners An Ideal Husband. De woorden worden gesproken door de meest gewilde vrijgezel van Wilde's fictie-universum van eind negentiende eeuw, Lord Arthur Goring - charmant gespeeld door Everett. Goring rolt in het intrigantenwereldje van zijn vriend Sir Chiltern (Northam) wanneer deze gechanteerd wordt door mevr. Chevely (Moore). Het stuk van Wilde is gevat en scherpzinnig, en met deze capabele acteurs (alleen Driver detoneert) en een beetje historisch inlevingsvermogen van de kijkers kant blijft het dat.

Only Love

1998 | Romantiek

Verenigde Staten 1998. Romantiek van John Erman. Met o.a. Marisa Tomei, Rob Morrow, Mathilda May, Jeroen Krabbé en Paul Freeman.

Silvia Dalessandro besluit om zich als vrijwillig arts aan te melden bij een internationale medische organisatie. Ze hoopt uitgezonden te worden naar een Afrikaans oorlogsgebied, maar haar rijke vader probeert daar op allerlei manieren een stokje voor te steken. Nog voor haar vertrek ontmoet ze Matthew Hiller en er ontstaat een romance. Matthew is eveneens arts en ze worden beide uitgezonden naar Gambia. Wanneer ze een paar dagen verlof nemen en een uitstapje naar de hoofdstad van Gambia maken, lopen ze in een hinderlaag en de gevolgen zijn dramatisch

Left Luggage

1998 | Drama

België​/​​Verenigde Staten​/​​Nederland 1998. Drama van Jeroen Krabbé. Met o.a. Isabella Rossellini, Laura Fraser, Maximilian Schell, Marianne Sägebrecht en Adam Monty.

Na het lezen van een boek van Carl Friedman over het na-oorlogse leven van twee joodse families, kon Jeroen Krabbé - zelf van joodse afkomst - het niet laten om zijn debuut als regisseur te maken. Glunderend presenteerde hij zijn project met ster Isabella Rossellini aan de binnen- en buitenlandse pers. Die zag Laura Fraser in een oprecht maar weinig subtiel drama als moderne studente Chaja pendelen tussen haar trauma's-ontkennende ouders en de orthodoxe familie Kalman bij wie ze een bijbaantje heeft als oppas. Dubbel bekroond op het festival van Berlijn, waaronder een eervolle vermelding van de jury voor Rossellini's vertolking.

Ever After

1998 | Romantische komedie, Fantasy, Familiefilm

Verenigde Staten 1998. Romantische komedie van Andy Tennant. Met o.a. Drew Barrymore, Anjelica Huston, Dougray Scott, Patrick Godfrey en Jeroen Krabbé.

Assepoester heeft echt bestaan. Ze heette eigenlijk Danielle en raakte bevriend met een Franse prins. Er bestaat volgens Ever After, ook een portret van haar, onmiskenbaar vervaardigd door Leonardo da Vinci. De historische setting is snel geschetst: Danielle's (kroon)prins moet Hendrik II zijn geweest. De makers nemen overigens een loopje met de geschiedenis om Danielle - conform het sprookje - legaal aan haar Hendrik te kunnen koppelen (in het echt was hij getrouwd met Catharina de' Medici). Ook het glazen muiltje speelt een rol. Een beetje geforceerd, maar toch. Al met al een leuk, fraai aangekleed verhaal met Anjelica Huston als een heerlijk boze stiefmoeder.

Dangerous Beauty

1998 | Drama, Historische film, Biografie

Verenigde Staten 1998. Drama van Marshall Herskovitz. Met o.a. Catherine McCormack, Rufus Sewell, Naomi Watts, Oliver Platt en Fred Ward.

In zestiende-eeuws Venetië besluit een jonge vrouw die wegens sociale complicaties niet kan huwen met haar geliefde dan maar courtisane te worden. Ze groeit uit tot de invloedrijkste vrouw van de stad. Maker Herskovitz produceerde ook films als Legends of the Fall en The Last Samurai, wat wel aangeeft dat hij het grote gebaar niet schuwt, maar het script van deze historische soap, die losjes op feiten is gebaseerd, is behoorlijk intelligent en alles ziet er fraai uit. Een titel bedenken viel blijkbaar niet mee: de film circuleert ook als The Honest Courtesan en A Destiny of Her Own.

The disappearance of Garcia Lorca

1997 | Drama, Actiefilm, Thriller

Spanje​/​​Verenigde Staten​/​​Frankrijk 1997. Drama van Marcos Zurinaga. Met o.a. Jeroen Krabbé, Edward James Olmos, Andy Garcia en Esai Morales.

In zestiende-eeuws Venetië besluit een jonge vrouw die wegens sociale complicaties niet kan huwen met haar geliefde dan maar courtisane te worden. Ze groeit uit tot de invloedrijkste vrouw van de stad. Maker Herskovitz produceerde ook films als Legends of the Fall en The Last Samurai, wat wel aangeeft dat hij het grote gebaar niet schuwt, maar het script van deze historische soap, die losjes op feiten is gebaseerd, is behoorlijk intelligent en alles ziet er fraai uit. Een titel bedenken viel blijkbaar niet mee: de film circuleert ook als The Honest Courtesan en A Destiny of Her Own.

The Odyssey

1997 | Avonturenfilm, Fantasy

Verenigde Staten 1997. Avonturenfilm van Andrey Konchalovskiy. Met o.a. Armand Assante, Greta Scacchi, Isabella Rossellini, Geraldine Chaplin en Christopher Lee.

The Odyssey gaat over de tienjarige reis van Odysseus na diens overwinning tijdens de Trojaanse oorlog. Het is het universele verhaal over de zoektocht van de mens naar wijsheid en geluk. Het begint met de verovering van Troje door Odysseus, koning van Ithaca, met behulp van een gigantisch houten paard. Zijn trots op dit wapenfeit ergert de goden en brengt de god van de zee, Poseidon, ertoe om een vloek over hem uit te spreken. Odysseus is gedoemd de zeeën te bevaren tot in de eeuwigheid, zonder ooit nog voet aan wal te zetten van Ithaca. Hierop volgen de legendarische reizen van deze koning en zijn mannen, die hen langs mensetende Cyclopen, de bekoorlijke Circe, de verlokkelijke Sirenen en de onweerstaanbare zeenimf Calypso voeren. Door tussenkomst van zijn beschermvrouwe Athena, weet Odysseus na tien jaar eindelijk weer de kust van Ithaca te bereiken. Ondertussen hebben zijn concurrenten op Ithaca aanspraak gemaakt op de troon en de hand van zijn vrouw Penelope. Met behulp van zijn zoon Telemachus en een handvol vertrouwelingen weet Odysseus hen echter te verslaan. Na al die jaren beseft hij nu wat het verschil is tussen sluwheid en wijsheid en dat het laatste de sleutel is tot leven en geluk

Lorca

1997 | Thriller

Verenigde Staten​/​​Spanje​/​​Puerto Rico 1997. Thriller van Marcos Zurinaga. Met o.a. Esai Morales, Edward James Olmos, Andy Garcia, Jeroen Krabbé en Naim Thomas.

The Odyssey gaat over de tienjarige reis van Odysseus na diens overwinning tijdens de Trojaanse oorlog. Het is het universele verhaal over de zoektocht van de mens naar wijsheid en geluk. Het begint met de verovering van Troje door Odysseus, koning van Ithaca, met behulp van een gigantisch houten paard. Zijn trots op dit wapenfeit ergert de goden en brengt de god van de zee, Poseidon, ertoe om een vloek over hem uit te spreken. Odysseus is gedoemd de zeeën te bevaren tot in de eeuwigheid, zonder ooit nog voet aan wal te zetten van Ithaca. Hierop volgen de legendarische reizen van deze koning en zijn mannen, die hen langs mensetende Cyclopen, de bekoorlijke Circe, de verlokkelijke Sirenen en de onweerstaanbare zeenimf Calypso voeren. Door tussenkomst van zijn beschermvrouwe Athena, weet Odysseus na tien jaar eindelijk weer de kust van Ithaca te bereiken. Ondertussen hebben zijn concurrenten op Ithaca aanspraak gemaakt op de troon en de hand van zijn vrouw Penelope. Met behulp van zijn zoon Telemachus en een handvol vertrouwelingen weet Odysseus hen echter te verslaan. Na al die jaren beseft hij nu wat het verschil is tussen sluwheid en wijsheid en dat het laatste de sleutel is tot leven en geluk

Business for Pleasure

1996 | Erotiek

Verenigde Staten 1996. Erotiek van Rafael Eisenman. Met o.a. Caron Bernstein, Gary Stretch, Joanna Pacula, Jeroen Krabbé en Barbara McEly.

De aantrekkelijke Isabel Diaz zit financieel aan de grond en is de wanhoop nabij. Daarom aanvaardt ze het voorstel van de machtige en heerszuchtige Alexander Schutter, de enige die haar, gezien zijn macht en rijkdom, kan helpen. Schutter eist dat Isabel twee callgirls naar zijn hotelsuite brengt en hij kan toekijken hoe zij vrijen met zijn chauffeur, anders gaat de deal niet door. Als een van de twee prostituees niet komt opdagen, neemt Isabel haar plaats in. Opgewonden door dit spel begint Isabel zich stilaan bewust te worden van de macht van haar eigen seksualiteit

Immortal Beloved

1994 | Biografie, Muziek, Historische film, Drama, Romantiek

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1994. Biografie van Bernard Rose. Met o.a. Gary Oldman, Jeroen Krabbé, Isabella Rossellini, Marco Hofschneider en Miriam Margolyes.

Anton Felix Schindler (Krabb[KA1]e) vindt na de dood van zijn werkgever, de grote compomist Ludwig van Beethoven (Oldman) een brief, gericht aan een `onsterfelijke geliefde` zonder naam en adres. Schindler besluit na te trekken voor wie dit epistel, dat geldt als een laatste wilsbeschikking, bestemd was om zo een erfgename of erfgenaam te vinden. De dove toondichter die grof, arrogant en onmogelijk kon zijn, had haast ontelbare liefdesaffaires. Het verhaal op deze manier in flashback gebracht, vormt het raamwerk waarbinnen de film zich over het leven van de componist voor de ogen van de kijker ontrolt. Het voert Schindler eerst naar Karlsbad, waar hij gravin Giulietta Guicciardi (Golino) ontmoet, die beweert Beethovens grote liefde te zijn. Sceptisch hierover via een interlude met de schoonzuster van het muzikale genie Johanna Reiss (Ter Steege), vestigt Schindler al zijn hoop op gravin Anna Marie Erdody (Rossellini) in Hongarije. Ludwig verbleef bij haar toen het leger van Napoleon een aanval op haar slot uitvoerde, waarbij een van haar kinderen om het leven kwam. Tenslotte zien we hoe Beethoven vijf jaar van zijn leven vruchteloos wijdde aan zijn neef Karl (North als kind, Hofschneider als volwassene) om van hem een wonderkind aan de piano te maken zonder dat hij in die periode ook maar [KA1]e[KA1]en noot op papier zette. Het probleem met deze film is dat het allemaal losse stukken zijn, die aan elkaar gelijmd zijn zonder dat de kijker het gevoel heeft een spannende speurtocht met Schindler te ondernemen. De spelprestaties zijn heel behoorlijk, de kostuums van Maurizio Millenotti prachtig en de settings (in Praag e.o.) van Jíři Hlupy zijn erg mooi. Het camerawerk van Peter Suschitzky is adembenemend, maar het scenario van regisseur Rose is nauwelijks opwindend. Beethovens muziek wordt passend uitgevoerd door The London Symphony Orchestra onder leiding van niemand minder dan Sir George Solti; de technische verantwoording over de muziek was in handen van John Stronach. Wel indrukwekkend, maar te dor en te lang. Tijdens de opnames had Krabbé uitvoerig de gelegenheid om met Rossellini te praten over zijn plan voor een film, waarin zij een hoofdrol zou gaan spelen, LEFT LUGGAGE, die later in 1998 bekroond zou worden. Rank color, Technicolor prints, Panavision widescreen en Dolby-geluid.

Farinelli - Il castrato

1994 | Historische film, Biografie, Muziek, Drama

Duitsland​/​​Italië​/​​België​/​​Frankrijk 1994. Historische film van Gérard Corbiau. Met o.a. Stefano Dionisi, Enrico Lo Verso, Elsa Zylberstein, Caroline Cellier en Jeroen Krabbé.

Bonte kostuums, fraai camerawerk en natuurlijk schitterende muziek in deze biografie over de in 1705 in de buurt van Napels geboren operazanger Farinelli (Dionisi) die eigenlijk Carlo Broschi heette. Op jeugdige leeftijd wordt hij gecastreerd, zodat hij zijn jongenssopraanstem behoudt. Farinelli en zijn componerende broer hebben veel succes in operakringen en bij vrouwen, maar componist Händel (een kwaadaardige Jeroen Krabbé) gooit roet in het eten. De zangstemmen in Farinelli zijn in werkelijkheid van Derek Lee Ragin en Ewa Mallas Godlewska. Regisseur Corbiau draaide in 1988 de muzikale 'thriller' Le Maître de musique en ging na Farinelli verder op de ingeslagen weg met Le roi danse (2000).

Young Indiana Jones: The winds of change

1993 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1993. Avonturenfilm van David Hare. Met o.a. Sean Patrick Flanery, Josef Sommer, Anna Massey, Jeroen Krabbé en Cyril Cusack.

Bonte kostuums, fraai camerawerk en natuurlijk schitterende muziek in deze biografie over de in 1705 in de buurt van Napels geboren operazanger Farinelli (Dionisi) die eigenlijk Carlo Broschi heette. Op jeugdige leeftijd wordt hij gecastreerd, zodat hij zijn jongenssopraanstem behoudt. Farinelli en zijn componerende broer hebben veel succes in operakringen en bij vrouwen, maar componist Händel (een kwaadaardige Jeroen Krabbé) gooit roet in het eten. De zangstemmen in Farinelli zijn in werkelijkheid van Derek Lee Ragin en Ewa Mallas Godlewska. Regisseur Corbiau draaide in 1988 de muzikale 'thriller' Le Maître de musique en ging na Farinelli verder op de ingeslagen weg met Le roi danse (2000).

The Fugitive

1993 | Thriller, Misdaad, Actiefilm

Verenigde Staten 1993. Thriller van Andrew Davis. Met o.a. Harrison Ford, Tommy Lee Jones, Jeroen Krabbé, Julianne Moore en Sela Ward.

Op een avond komt chirurg Richard Kimble (Ford) thuis, waar hij nog net een indringer ziet die zojuist zijn vrouw vermoord heeft. Maar de politie denkt dat Richard het gedaan heeft. Hij wordt veroordeeld, maar onderweg naar de gevangenis raakt de arrestantenbus van de weg. Kimble kan ontsnappen en gaat op de vlucht, achtervolgd door een vasthoudende U.S. Marshall (Jones). IJzersterke achtervolgingsthriller, gebaseerd op een populaire Amerikaanse tv-serie uit de jaren zestig. Het tempo blijft hoog, Jones en Ford bieden elkaar fraai tegenspel. Jones kreeg een Oscar voor zijn rol. Vijf jaar later gevolgd door U.S. Marshals.

Oeroeg

1993 | Drama, Oorlogsfilm, Historische film

Nederland 1993. Drama van Hans Hylkema. Met o.a. Rik Launspach, Martin Schwab, Jeroen Krabbé, Joris Putman en Marjon Brandsma.

'Oeroeg was mijn vriend', zo begon Hella S. Haasse's in 1948 verschenen novelle, waarin ze de vriendschap beschreef tussen Johan, zoon van een Nederlandse plantage-eigenaar en de Indonesische Oeroeg, zoon van een opzichter. Als kinderen waren ze onafscheidelijk, maar wanneer Johan tijdens de politionele acties in Batavia terugkeert blijkt hoeveel er is veranderd. Hans Hylkema verfilmde het verhaal in een tijd dat dit hoofdstuk uit de Nederlandse geschiedenis nog zeer gevoelig lag: des te symbolischer de aanwezigheid destijds van Beatrix bij de première. Rik Launspach kreeg een Gouden Kalf voor zijn rol.

King of the Hill

1993 | Familiefilm, Drama, Biografie

Verenigde Staten 1993. Familiefilm van Steven Soderbergh. Met o.a. Jesse Bradford, Jeroen Krabbé, Lisa Eichhorn, Karen Allen en Spalding Gray.

Deze derde speelfilm van Soderbergh (na SEX, LIES AND VIDEOTAPE en KAFKA) is het werk van een echte kunstenaar. Gebaseerd op A.E. Hotchner's boek uit 1972 over jeugd in St. Louis toen hij twaalf jaar was. In Soderberghs delicate filmhanden worden zelfs de donkerste momenten met onschuldig, gevoelig ontzag weergegeven.

Voor een verloren soldaat

1992 | Drama, Oorlogsfilm

Nederland 1992. Drama van Roeland Kerbosch. Met o.a. Maarten Smit, Jeroen Krabbé, Andrew Kelley, Freark Smink en Elsje de Wijn.

De twaalfjarige Jeroen (Smit) wordt tijdens de hongerwinter van 1944-45 in Friesland ondergebracht en beleeft daar na de bevrijding zijn eerste seksuele ervaringen met Canadese soldaat Kelley. Het zal zijn leven tekenen. Dertig jaar later komt Jeroen (nu gespeeld door Krabbé) er als choreograaf terug, waar hij het zich allemaal herinnert. Gebaseerd op autobiografische roman van Rudi van Dantzig, die boeiender is dan deze wat kabbelende film, alledaags en simplistisch alsof hij ook dertig jaar eerder werd gemaakt. Kerbosch kreeg er wel een prijs voor op het International Gay & Lesbian Film Festival van Turijn.

Stalin

1992 | Biografie

Hongarije​/​​Verenigde Staten 1992. Biografie van Ivan Passer. Met o.a. Robert Duvall, Jeroen Krabbé, Julia Ormond, Maximilian Schell en Joan Plowright.

Ambitieuze Stalin-biografie, die tien miljoen dollar heeft gekost en werd gediend door een ple[KA3]iade van sterren, die de periode 1917-1973 overbrugt, en intieme details mengt met historische feiten. Duvall is indrukwekkend als Stalin, die behendig de politieke ladder opklimt, hard optreedt tegen zijn twee zonen en wat zachter is tegenover zijn tweede vrouw Nadya (gespeeld door Ormond) en zijn dochter Svetlana (gespeeld door Roth) die het verhaal van Paul Monash vertelt. Schell schittert als Lenin en Massey komt geloofwaardig over als Trotski. Russische autoriteiten gaven toestemming om te filmen nabij het Kremlin, Stalins dacha, zijn kantoren en appartement. De tv-film legt de nadruk op Stalins meedogenloosheid, zijn vermogen mensen te kunnen manipuleren en zijn vijanden en rivalen te elimineren. Door co-productie met de Hongaarse tv is een realistisch beeld over het schrikbewind van Stalin ontstaan. De uitstekende fotografie is van vakman Vilmos Zsigmond. Televisiefilm sleepte drie Golden Globe Awards in de wacht.

Till There Was You

1991 | Avonturenfilm

Australië​/​​Verenigde Staten 1991. Avonturenfilm van John Seale. Met o.a. Mark Harmon, Jeroen Krabbé, Deborah Unger, Shane Briant en Ivan Kesa.

Groots opgezette debuutfilm van Seale, in 1989 gedraaid maar na een waslijst van financiële- en productieproblemen pas twee jaar later in omloop gebracht. Harmon is een vlotte Newyorker die in Nieuw Guinea de moord op zijn broer gaat onderzoeken, die er een plantage had. Krabbé, de partner van die broer, blijkt een duistere figuur te zijn, die pottekijker Harmon uit de weg wil ruimen. Krabbé's echtgenote Unger kiest de zijde van Harmon en niet alleen voor diens mooie ogen. Mislukt Australisch antwoord op ROMANCING THE STONE. Tussen Unger en Harmon moest het onweren en bliksemen, maar het komt slechts tot een vonkje van het gasfornuis. Krabbé hoeft slechts Krabbé te zijn als charmante echtgenoot waarvan een zekere dreiging uitgaat. Scenario van Michael Thomas.

The Prince of Tides

1991 | Drama

Verenigde Staten 1991. Drama van Barbra Streisand. Met o.a. Barbra Streisand, Nick Nolte, Blythe Danner, Kate Nelligan en Jeroen Krabbé.

Barbra Streisand regisseert en speelt een hoofdrol, Nick Nolte steelt de show. Hij wordt door psychiater Streisand, die zijn zuster behandelt na haar mislukte zelfmoordpoging, naar New York gehaald. Hun gesprekken zijn voor beiden therapeutisch en ze beginnen een vurige verhouding. Maar zus wordt beter en Nolte gaat, zoals het behoort, terug naar zijn vrouw en kinderen. Onze eigen Jeroen Krabbé speelt de man van Streisand. De film werd overladen met Oscarnominaties, maar kreeg er tenslotte niet een. Het scenario is van Pat Conroy die haar eigen boek met Becky Johnston voor de film bewerkte. Streisand was medeproducente.

Sahara Sandwich

1991 | Thriller, Korte film, Drama, Experimenteel

Nederland 1991. Thriller van Paul Ruven. Met o.a. Jeroen Krabbé, Amanda Reddington, Willeke van Ammelrooy, Roy Ward en Kayla Nera.

Eerste speelfilm van de getalenteerde Ruven na zijn DE TRANEN VAN MARIA MACHITA, waarmee hij afstudeerde aan de Nederlandse Film en Televisie Academie, werd in een mum van tijd een thriller-achtige cultfilm. Een psychiater analyseert zonder moeilijkheden de problemen van zijn pati[KA3]enten maar is zelf niet in staat zijn persoonlijke problematiek op te lossen. Hij wordt bovendien verdacht van de verdwijning van drie vrouwen. Een duidelijke ode aan de film noir en de B-films uit Hollywood uit de periode 1940-1950. Mooi voorbeeld van minimale film: in nauwelijks drie dagen ingeblikt (door Argentijnse Nederlander Alejandro Agresti). Ruven schreef zelf het scenario.

Robin Hood

1991 | Avonturenfilm, Familiefilm, Romantiek

Canada​/​​Duitsland​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1991. Avonturenfilm van John Irvin. Met o.a. Patrick Bergin, Uma Thurman, David Morrisey, Jürgen Prochnow en Jeroen Krabbé.

Deze televisiefilm had geen schijn van kans naast de bioscoophit Robin Hood: Prince of Thieves die in hetzelfde jaar verscheen, vol dure effecten en aansprekende Hollywoodacteurs. Maar op zichzelf is dit een prima avonturenfilm, die in ieder geval meer recht doet aan de middeleeuwse setting. De meeste personages zijn complexer dan we gewend zijn en in tegenstelling tot Kevin Costner spreekt titelheldvertolker Bergin wel met overtuigend Brits accent. Bad guy Jeroen Krabbé dan weer niet, maar die kan bij ons wel een potje breken.

Murder East Murder West

1991 | Thriller, Misdaad

Verenigd Koninkrijk​/​​Duitsland 1991. Thriller van Peter Smith. Met o.a. Jeroen Krabbé, Suzanna Hamilton, Joanne Pearce, Alexandra Pigg en Rose Hill.

Krabbé is een Duitse schoft die voor grof geld DDR- meisje Hamilton naar het Westen smokkelt, waar zij een fortuin erft. Zij wordt verliefd op Krabbé en ze trouwen. Na het neerhalen van de Berlijnse muur komt plots het meisje Pearce opdagen, dat Krabbé eerder voor dood in de DDR achterliet. Hamilton en Pearce revancheren zich elk op hun manier op Krabbé, resp. gewetenloze echtgenoot en valse minnaar. Hoewel in Duitsland gedraaid zijn Hamilton-Pearce te Brits om als Deutsche Mädel indruk te maken. Krabbé is te oud, te houterig en te dik voor zijn personage van onweerstaanbare ladykiller.

Kafka

1991 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1991. Drama van Steven Soderbergh. Met o.a. Jeremy Irons, Theresa Russell, Joel Grey, Ian Holm en Armin Mueller-Stahl.

Iets wat Kafka had kunnen overkomen, als hij geleefd had in de bureaucratische en autoritair geregeerde wereld, die hij in zijn verhalen oproept. Een wereld, waarin het wereldvreemde individu vergeefs zoekt naar de waarheid achter de dingen. Ook Kafka (Irons) die op een gigantisch kantoor werkt, probeert de waarheid te achterhalen als hij hoort dat zijn vriend onder mysterieuze omstandigheden is overleden. Hij weet door te dringen tot het machtscentrum, de gevreesde Burcht. Daar zijn geleerden bezig het individualisme van mensen operatief te verwijderen. Op lokatie opgenomen in Praag. Regisseur Soderbergh (SEX, LIES AND VIDEOTAPE) vangt het dagelijks leven rond 1920 in een vuilig zwart-wit, de scènes in de Burcht daarentegen zijn in kleur. Wel een sfeervolle, maar niet geheel geslaagde film, niet in de laatste plaats door het wat zielloze spel van Irons. Krabbé speelt nu eens iets anders: een literatuurminnende grafdelver. Scenario van Lem Dobbs. Camerawerk van Walt Lloyd.

Dynasty: The Reunion

1991 | Drama

Verenigde Staten 1991. Drama van Irving J. Moore. Met o.a. John Forsythe, Linda Evans, Joan Collins, John James en Emma Samms.

Vervolgfilm op de successerie [KL]Dynasty[KLE] (1981-1989) waarin een aantal niet afgemaakte zaken maar ook nieuwe verwikkelingen voorkomen. Forsythe is als Blake Carrington na twee jaar uit de gevangenis ontslagen en tracht te bewijzen dat zijn olie-imperium onrechtmatig door een buitenlands kartel werd ingepalmd. Zijn zoons (Corley en Sachs, samen met zijn schoonzoons James en Caulfield) bestrijden een Zwitsers consortium, dat geleid wordt door een nazi-achtige Krabb[KA1]e als Jeremy Van Dorn! Zij slagen er in de familiezaak opnieuw in handen te krijgen hoewel Krabb[KA1]e en de zijnen trachten Forsythe en Collins (die met Krabb[KA1]e samenspande) te doden. Forsythe vindt ook zijn geliefde Evans (als Krystle) terug in een Zwitsers sanatorium waar het boosaardig consortium haar trachtte te programmeren! De grijnzende Krabbé weet echter te ontsnappen, zodat er nog hoop is voor een vervolg. Het scenario is van Esther en Richard Shapiro, de oorspronkelijke scheppers van de Dynasty-serie, en van Ed DeBlasio, en Robert en Eileen Pollock.

Secret Weapon

1990 | Thriller

Verenigd Koninkrijk​/​​Australië 1990. Thriller van Ian Sharp. Met o.a. Griffin Dunne, Karen Allen, Jeroen Krabbé, Stuart Wilson en Joe Petruzzi.

Drama over de man die uit de school klapte over het feit dat Israël een atoombom aan het ontwikkelen was. Overtuigende en soms zelfs angstaanjagende thriller in een internationale context, aangezien de informant zijn leven riskeert om de Londense Sunday Times ertoe te brengen zijn verhaal te publiceren.

Murder East, Murder West

1990 |

1990. Peter Smith. Met o.a. Joanne Pearce, Suzanna Hamilton en Jeroen Krabbé.

Drama over de man die uit de school klapte over het feit dat Israël een atoombom aan het ontwikkelen was. Overtuigende en soms zelfs angstaanjagende thriller in een internationale context, aangezien de informant zijn leven riskeert om de Londense Sunday Times ertoe te brengen zijn verhaal te publiceren.

Family of Spies

1990 | Drama

Verenigde Staten 1990. Drama van Stephen Gyllenhaal. Met o.a. Powers Boothe, Lesley Ann Warren, Graham Beckel, Gordon Clapp en John M. Jackson.

Veel te lange film naar het waargebeurde verhaal over de Amerikaanse marine officier John Walker Jr., die bijna twintig jaar lang militaire geheimen aan de Sovjets doorspeelde en zijn broer en kinderen bij het verraad betrok. Geldzucht was zijn belangrijkste motief. Warren is zijn vrouw en onze Krabbé is zijn Russische afnemer. Boothe's spel is geloofwaardig en dat maakt veel goed. Wordt meestal vertoond in twee delen.

Der Fünfte Freitag

1990 | Drama, Misdaad

Verenigd Koninkrijk​/​​Duitsland 1990. Drama van Andi Engel. Met o.a. Jeroen Krabbé, Susannah York, Ulrich Wildgruber, Jane Gurnett en Kate Hardie.

David Keller is een gevestigd en succesvol kunstcriticus. Het onverwachte telefoontje van zijn strijdmakker uit de tijd van de studentenbeweging maakt hem onrustig. Indertijd heeft hij hun gemeenschappelijke politieke overtuiging bezegeld met de belofte een man, die onder de Chileense dictatuur mensen heeft gefolterd, te vermoorden. Hij valt ten prooi aan een hevige gewetensstrijd. Een spannende film.

A family of spies

1990 |

Verenigde Staten 1990. Stephen Gyllenhaal. Met o.a. Graham Beckel, Jeroen Krabbé, Lili Taylor, Lesley Ann Warren en Powers Boothe.

Hij heeft een baan bij de marine; vier schattige en kerngezonde kinderen; een eigen bedrijfje en een beeldschone vrouw. Het lijkt erop dat John Walker het heeft gemaakt; maar John zelf is allerminst tevreden met zijn huidige bestaan. Zijn bar is eigenlijk een puinhoop; z'n vrouw zeurt teveel en hij heeft alleen maar last van z'n kinderen. Om nieuw leven in de brouwerij te brengen; duikt John in de geheime gegevens van zijn werkgever om deze te kopiëren en vervolgens aan de Russen te verkopen. Alles verloopt gladjes; totdat zijn vrouw Barbara zich gaat afvragen waar John zoveel geld vandaan haalt. John weet Barbara zover te krijgen dat ze hem helpt bij zijn acties. Hij manipuleert op den duur zelfs zijn zoon; om zodoende de benodigde informatie van de marine te bemachtigen. Jarenlang sleept John zijn gehele gezin mee in zijn spionagecomplot; maar wanneer hij vroegtijdig met pensioen wil gaan; loopt zijn leven gevaar en geeft zijn vrouw hem uiteindelijk aan bij de F.B.I

The Punisher

1989 | Misdaad, Thriller, Actiefilm

Australië​/​​Verenigde Staten 1989. Misdaad van Mark Goldblatt. Met o.a. Dolph Lundgren, Jeroen Krabbé, Louis Gossett jr, Kim Miyori en Nancy Everhard.

De bestraffer uit de titel was altijd zo'n aardige vent. Bekwaam politieman, lief voor vrouw en kinderen. Maar als zijn gezin wordt uitgemoord door gangsters verandert hij in een genadeloze wreker. Dat is natuurlijk heel vervelend voor gangsterbaas Franco (Krabbé), wiens criminele zaakjes flink worden verstoord door The Punisher. En dan krijgt Franco ook nog de Japanse georganiseerde misdaad op z'n dak. Ondertussen onderzoekt de voormalige partner (Gossett jr) van The Punisher al die sterfgevallen onder criminelen. Suffe stripverfilming met erg veel geweld, eigenlijk alleen leuk vanwege de vrolijk schmierende Krabbé.

Scandal

1989 | Drama, Biografie

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1989. Drama van Michael Caton-Jones. Met o.a. John Hurt, Joanne Whalley, Ian McKellan, Bridget Fonda en Britt Ekland.

Reconstructie van het Profumo-schandaal. De verhouding van deze minister met een prostituée veroorzaakte de val van de regering Macmillan. De film concentreert zich op de relatie tussen Christine Keeler en Stephen Ward, de man op de achtergrond die meisjes in 'hogere kringen' introduceerde. Er wordt uitstekend geacteerd, in het bijzonder door Hurt in de rol van Ward, maar het geheel overtuigt niet. Scenario van Michael Thomas.

Melancholia

1989 | Drama, Misdaad, Thriller

Verenigd Koninkrijk​/​​Duitsland 1989. Drama van Andi Engel. Met o.a. Jeroen Krabbé, Susannah York, Ulrich Wildgruber, Jane Gurnett en Kate Hardie.

Een Duitse activist uit 1968 woont als kunstcriticus in Londen en krijgt het verzoek een Chileense beul die de hoofdstad voor een congres bezoekt te vermoorden. Duistere Hitchcock- achtige thriller met een ietwat geforceerde gerichtheid op het thema van de ethiek van het politieke geweld. Jeroen Krabbé is fascinerend als de moordenaar die zijn leven zin probeert te geven en debuutregisseur Andi Engel houdt de spanning erin.

Shadowman

1988 | Oorlogsfilm

Nederland 1988. Oorlogsfilm van Piotr Andreyev. Met o.a. Jeroen Krabbé, Manouk van der Meulen, Trudy Labij, Thom Hoffman en Hans Hoes.

De Nederlandse debuutspeelfilm van de uit Polen gevluchte Andreyev is gesitueerd in het koude, grillige Amsterdam gedurende de oorlogstijd. Hulce is een Poolse jood op de vlucht die wordt geholpen door Krabbé als mensensjacheraar-profiteur die hem eerst de rug toekeert, wanneer blijkt dat hij geen geld heeft, maar die zich tenslotte toch het lot van zijn onderduiker aantrekt. Overtuigende vertolkingen in sfeervol verhaal, geaccentueerd door het dramatische, strakke onveranderlijke van de oorlog en het trage ritme van de film met zware muziek uit Peer Gynt van Grieg.

Crossing Delancey

1988 | Komedie

Verenigde Staten 1988. Komedie van Joan Micklin Silver. Met o.a. Amy Irving, Reizl Bozyk, Peter Riegert, Jeroen Krabbé en Sylvia Miles.

Een bijzonder warme, plezierige film over een actueel onderwerp: hoe komt de goed-uitziende, intelligente, succesvolle, ongetrouwde vrouw van in de dertig aan de man. Irving moet kiezen tussen pulpschrijver Krabbé en kruidenier Riegert. Niet erg subtiel, soms sentimenteel, maar altijd leuk en onderhoudend. Susan Sandler schreef het script, naar haar eigen toneelsucces. Effectief in beeld gebracht door de Nederlandse cameraman Theo van de Sande.

A World Apart

1988 | Biografie, Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten​/​​Zimbabwe 1988. Biografie van Chris Menges. Met o.a. Barbara Hershey, David Suchet, Jeroen Krabbé, Paul Freeman en Tim Roth.

Het regiedebuut van de Britse fotograaf Menges is gebaseerd op het autobiografische scenario van Shawn Slovo, dochter van apartheidsactivisten Ruth First en Joe Slovo. Nadat haar vader Krabbé wegens zijn subversieve activiteiten het land diende te verlaten, wordt zijn werk voortgezet door moeder Hershey. Ze wordt gearresteerd en haar dertien-jarig dochtertje wordt verschrikkelijk gepest. Via een zwarte middelbare scholiere en haar broer ontdekt ze wat strijd voor de zwarten betekent. Door de toeschouwer de handeling te laten meebeleven door de ogen van een kind wint de film enorm aan emotionele kracht, temeer daar deze rol schitterend vertolkt wordt door May. Peter Biziou fotografeerde en componist Hans Zimmer baseerde zijn score op de etnische klanken van Zuid-Afrika. Zowel machtswellust van de overheid, als de verwaarlozing van het gezin door een moeder die ook activiste is, worden aan de kaak gesteld in deze beklijvende film. Meervoudig bekroond in Cannes 1988.

The Living Daylights

1987 | Actiefilm, Thriller, Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1987. Actiefilm van John Glen. Met o.a. Timothy Dalton, Maryam d'Abo, Jeroen Krabbé, Joe Don Baker en John Rhys-Davies.

Na lang zoeken werd er dan toch nog een opvolger voor Roger Moore gevonden: de Shakespeare-acteur Timothy Dalton, die als kersverse 007 direct goed van start ging in een van de leukste Bond-films van regisseur John Glen. Bond is, na alle gekkigheid uit de Moore-periode, een stuk serieuzer geworden, lijkt meer op het personage van zijn bedenker Ian Fleming. Iets te lang, op het eind moeten vooral de special effects de vaart er een beetje in houden. Jeroen Krabbé speelt een KGB-officier die van twee walletjes (Oost en West) blijkt te eten. Na The Living Daylights keerde Dalton nog éénmaal terug als James Bond in License to Kill.

Her secret life

1987 | Thriller

Verenigde Staten 1987. Thriller van Buzz Kulik. Met o.a. Gregory Sierra, Jeroen Krabbé en Kate Capshaw.

Ann Godwin was in 1979 op Cuba om daar voor de CIA de rechterhand van Fidel Castro, Louis Malarin, te spionneren. Ze kreeg echter een affaire met hem, en haar missie werd ontdekt. Slechts met de hulp van een andere agent kon ze ontsnappen. Wanneer ze jaren later hoort dat deze agent, wiens codenaam Dancer was, op Cuba vastzit, keert ze in het geheim naar het eiland terug om hem te bevrijden. Spoedig laaien oude hartstochten weer op, en wordt het steeds onduidelijker wie vriend en wie vijand is

Her Secret Life/Codename: Dancer

1987 | Thriller

Verenigde Staten 1987. Thriller van Buzz Kulik. Met o.a. Jeroen Krabbé, Kate Capshaw, Gregory Sierra, Cliff De Young en Valerie Mahaffey.

Spionagethriller met Krabb[KA1]e als Castro`s rechterhand Malarin. Capshaw, ex-CIA-agente, thans gelukkig getrouwd, woont in L.A., waar ze lerares is. Ze ontsnapte ooit (in 1979) uit Cuba met behulp van een contra-spion met de codenaam Dancer (Sierra). Nu moet ze terug in het gareel en naar Cuba om Dancer (die ook voor de KGB werkt) uit de gevangenis te bevrijden. Behoorlijk routineus en voorspelbaar, maar een vrouw in de hoofdrol van doorgaans een macho-onderwerp is wellicht ongebruikelijk. Capshaw is in werkelijkheid de levensgezellin van dé Steven Spielberg. Ook bekend als CODENAME: DANCER en ONE FOR THE DANCER.

No Mercy

1986 | Thriller, Misdaad, Drama

Verenigde Staten 1986. Thriller van Richard Pearce. Met o.a. Richard Gere, Kim Basinger, Jeroen Krabbé, George Dzundza en Gary Basaraba.

Als de partner van undercover-agent Eddie Jillette (Gere) wordt vermoord blijkt er een getuige te zijn, de fraaie blondine Michel Duval (Basinger). Ze weigert echter mee te werken aan het politieonderzoek, waarop Gillete zichzelf met een handboei aan haar vastmaakt en het sleuteltje verliest. Er zijn onaangenamere mensen om aan vast te zitten, maar ze blijkt het 'eigendom' te zijn van misdaadbaas Losado (Krabbé). Die gaat achter het tweetal aan, zodat er niets anders op zit dan te vluchten in de moerassen van Louisiana. Clichématige jaren '80 thriller met niet onaardig acteerwerk en mooi, zompig camerawerk.

Jumpin' Jack Flash

1986 | Komedie, Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten 1986. Komedie van Penny Marshall. Met o.a. Whoopi Goldberg, Stephen Collins, Carol Kane, John Wood en Annie Potts.

Op een dag krijgt computer-programmeur Terry (Goldberg) een geheimzinnige boodschap op haar beeldscherm. De afzender blijkt een geheim agent te zijn, die vanuit de voormalige Sovjet-Unie laat weten dat hij hulp nodig heeft. Voor ze het weet zit Terry tot over haar nek in internationale complotten. Goldberg, die het voorgaande jaar nog een Oscarnominatie kreeg voor haar rol in The Color Purple, krijgt alle gelegenheid om lekker gek te doen in deze soms leuke, soms wat vermoeiende komedie. Regisseur Marshall maakte later films als Big en Awakenings.

In de schaduw van de overwinning

1986 | Oorlogsfilm, Drama

Nederland 1986. Oorlogsfilm van Ate de Jong. Met o.a. Jeroen Krabbé, Edwin de Vries, Linda van Dyck, Marieke van der Pol en Rijk de Gooyer.

Krabbé, De Vries, Van Dyck, Rijk de Gooyer, daar zijn ze allemaal weer in de zoveelste Hollandse oorlogsfilm. Kunstenaar Krabbé krijgt de leiding over het verzet (en krijgt als stoere verzetsstrijder ook precies die dingen te doen die je in dit soort films van stoere verzetsstrijders mag verwachten), terwijl De Vries zijn grote denkraam heeft gericht op het redden van honderden joden. Heel af en toe spannend, maar meestal dus niet. In de beste momenten is te zien met welk talent Ate de Jong later zoveel geld verdiende in Hollywood (Highway to Hell, Drop Dead Fred).

Turtle Diary

1985 | Drama, Komedie

Verenigd Koninkrijk 1985. Drama van John Irvin. Met o.a. Glenda Jackson, Ben Kingsley, Harriet Walter, Michael Gambon en Rosemary Leach.

Een zalig origineel (hoewel zeer ingehouden) verhaal over twee onderdrukte mensen die zich tot elkaar aangetrokken voelen - en uiteindelijk bevrijd worden - door een ongewone gedeelde belangstelling: beiden zijn bezorgd over het lot van de reuzenschildpadden in de dierentuin. Een geestig, zeer onconventioneel scenario van Harold Pinter (even in beeld als klant in een boekwinkel) naar de roman van Russell Hoban. Johnson, die Jacksons joviale buurman speelt, heeft de film geproduceerd. Het camerawerk is van Peter Hannan.

Het dagboek van Anne Frank

1985 | Drama, Oorlogsfilm

Nederland 1985. Drama van Jeroen Krabbé en Hank Onrust. Met o.a. Jip Wijngaarden, Jeroen Krabbé, Truus Te Selle, Edith Andriesse en Guus Hoes.

Een zalig origineel (hoewel zeer ingehouden) verhaal over twee onderdrukte mensen die zich tot elkaar aangetrokken voelen - en uiteindelijk bevrijd worden - door een ongewone gedeelde belangstelling: beiden zijn bezorgd over het lot van de reuzenschildpadden in de dierentuin. Een geestig, zeer onconventioneel scenario van Harold Pinter (even in beeld als klant in een boekwinkel) naar de roman van Russell Hoban. Johnson, die Jacksons joviale buurman speelt, heeft de film geproduceerd. Het camerawerk is van Peter Hannan.

Willem van Oranje

1984 | Drama, Historische film

Nederland​/​​België 1984. Drama van Walter van der Kamp. Met o.a. Jeroen Krabbé, Willem Nijholt, Ellen Vogel, Paul Cammermans en Dora van der Groen.

Prestigieuze miniserie, voor het eerst uitgezonden in 1984, precies vierhonderd jaar na de moord op de 51-jarige Willem van Oranje, bijgenaamd Willem de Zwijger (Jeroen Krabb[KA1]e), die in 1533 was geboren. Van der Kamp werkte zes jaar lang aan de voorbereiding en het resultaat was een aardig stuk huisvlijt, goede televisie en historisch verantwoord. Omroepvereniging AVRO maakte de Belgische BRT en Veronica tot co-productiepartners want er moest drie[KA3]eneenhalf miljoen gulden (1,58 miljoen euro) worden opgehoest. Niet minder dan 61 Nederlandse en Vlaamse acteurs werden gecontracteerd en tweeduizend kostuums gehuurd en gemaakt (naar ontwerpen van Yan Tax). Krabb[KA1]e speelt charmant, fel en gewichtig de prins met de uitstraling van een geboren leider. Cammermans is Karel de Vijfde. Van der Groen is indrukwekkend als Margaretha van Parma. De vrouwen van Willem zijn Snoyink als Anna van Buren, Van Dijck als Anna van Saksen, Vandendriessche als Charlotte de Bourbon en Ramoudt als Louise de Coligny. Verteld wordt hoe de twaalf-jarige Willem, zoon van de protestantse graaf Willem van Nassau-Dillenburg, de uitgebreide bezittingen erft van het huis Oranje-Nassau met als voorwaarde dat hij in de Nederlanden katholiek zal worden opgevoed. De onverbiddelijke vervolging van zogenaamde ketters brengt hem in conflict met zijn ouders en dat leidt tot een eerste gewetenscrisis. Oranje`s opmars als lid van de Raad van State in de politiek van de lage landen is dan niet meer te stuiten. Hij breidt zijn bezittingen uit door een huwelijk aan te gaan met Anna van Buren in 1551. Het huwelijk wordt met een rits kinderen gezegend (Anna stierf zeven jaar later). Bovendien passeert hij Lamoraal, de Graaf van Egmond (Shaffy) als opperbevelhebber van de strijdkrachten. De nieuwe (Spaanse) koning Filips II (Nijholt) toont zich meer dan onverzettelijk tegenover de afvalligen van de r.k. kerk en regeert als een absoluut vorst. Met de prins van Oranje groeit hij langzaam naar een confrontatie, temeer Willem een huwelijk beoogt met de rijke, lutherse prinses Anna van Saksen, die hij in 1561 trouwde. Na Filips` vertrek naar Spanje wordt kardinaal Antoine Perrenot de Granvelle (Vroom) het mikpunt van het steeds groter wordende verzet onder de Nederlandse adel. Granvelle moet na de krachtmeting met Willem van Oranje in 1564 ontslag nemen. De onrust in de Nederlanden stijgt. Het Verbond der Edelen neemt vaste vorm aan en de Beeldenstorm raast dat jaar nog door het land. Hoewel Willem van Oranje tegen de geloofsvervolging was, keurde hij de Beeldenstorm af. Daarom hoopt Oranje nog op een verzoening met de koning: tevergeefs. Oranje vlucht in 1567 met zijn vrouw naar het stamslot van de Nassau`s in Dillenburg. Hij is nauwelijks vertrokken of de Hertog van Alva (Van den Heuvel) installeert zijn Bloedraad. Egmond en Hoorne (Morel) worden onthoofd, Oranje`s zoon Filips Willem (Martijn Krabb[KA1]e) wordt naar Spanje ontvoerd en er wordt beslag gelegd op Willems bezittingen. De getergde prins van Oranje gaat nu over tot een reeks aanvallen, die eindigen in een nederlaag. Berooid keert hij naar zijn stamslot terug en merkt dat zijn gemalin Anna van Saksen nu op hem neerkijkt. Zij keert hem de rug toe, pleegt overspel en wordt opgesloten. Oranje maakt in 1571 een einde aan de hel van dit huwelijk en stoot Anna definitief af. Ondertussen neemt ook het wederzijds geweld tussen de calvinisten en de katholieken toe. Zowel Oranje als Alva worden verteerd door wroeging en wanhoop. Alva laat zich naar Spanje terugroepen, het Spaanse offensief verzwakt en nieuwe landvoogden sterven als ratten in de onherbergzame lage landen. Algemene vermoeidheid aan beide zijden leidt tot de Pacificatie van Gent in 1576. Oranje was het jaar ervoor hertrouwd - voor de derde maal - met Charlotte de Bourbon. De verzoening en de herwonnen eenheid van de Nederlanden blijken weldra een illusie die te hoop loopt op de calvinistische onverdraagzaamheid en de oorlogszucht van Philips II. De Allessandro Farnese (Croiset), de Hertog van Parma, is de nieuwe landvoogd en die bereidt vakkundig de oorlog voor. Prins Willem van Oranje zoekt naar buitenlandse steun, maar koning Filips II spreekt in 1580 de banvloek over hem uit en zet een prijs op diens hoofd. Het `opstandige` Noorden zweert Filips II af als vorst en brengt hulde aan Anjou, die zich echter spoedig onmogelijk maakt. Rond de prins van Oranje wordt het net dichter aangetrokken. Hij overleeft een eerste moordaanslag, waarbij zijn derde vrouw omkomt. Hij hertrouwt tot groot ongenoegen van de bevolking met de Fran[KA10]caise Louise de Coligny 1583. Parma`s troepen komen in beweging en op dat kritieke moment wordt Oranje in 1584 door de sluipmoordenaar Balthasar Gerards (Pleysier) in Delft op de trap van het stadsslot met pistoolschoten gedood. De aankleding van deze serie is van internationale klasse, hoewel het verhaal weinig meeslepend is. Dramatische hoogstandjes lijden te veel onder pogingen om de historische nauwgezetheid in ere te houden.

De vierde man

1983 | Thriller, Mysterie, Drama

Nederland 1983. Thriller van Paul Verhoeven. Met o.a. Jeroen Krabbé, Renée Soutendijk, Thom Hoffman, Dolf de Vries en Geert de Jong.

Een afgesneden pik, bloeddruppende kadavers, een spin in een web: in visioenen krijgt het hoofdpersonage Gerard (Krabbé) voldoende lugubere aanwijzingen dat zijn nieuwe vriendin Christine (Soutendijk) niet te vertrouwen is. Nog een subtiele hint: Christine's drie vorige mannen stierven onder geheimzinnige omstandigheden. De vierde man, naar de roman van Gerard Reve, was een filmhuishit en Verhoevens ticket naar Hollywood, waar hij veel elementen uit deze occulte thriller gebruikte voor Basic instinct. De hoofdpersoon van De vierde man is een rotzak, maar Jeroen Krabbé's krachtige acteerwerk doet ons vaak denken aan Gerard Reve zelf en dat brengt enige (zeer noodzakelijke) vertedering.

World War III

1982 | Sciencefiction, Thriller

Verenigde Staten 1982. Sciencefiction van David Greene en David Green. Met o.a. Rock Hudson, David Soul, Brian Keith, Cathy Lee Crosby en Jeroen Krabbé.

Een noodlotsthriller door Robert L. Joseph geschreven, waarbij het gaat om een invasie van een Russische militaire eenheid in Alaska die een pijpleiding wil bezetten als tegenwicht voor een graanembargo van de VS rond Kerstmis 1987. Keith is groots als de bezorgde secretaris-generaal van de Sovjet-Unie en Hudson speelt de president van de VS, die hij bij toeval is geworden. Bij hem berust de verantwoordelijkheid of er nu wel of geen nucleaire oorlog gaat uitbreken. De oorspronkelijke regisseur, Boris Sagal, kwam op locatie om door een slag van een helikopterpropeller en toen werd het overige in Coppola's Zoetrope studio's gefilmd, waar de niet te verdoezelen binnenopnamen veel afdeden aan de militaire spanning.

Het Verleden

1982 | Drama

Nederland 1982. Drama van Bas van der Lecq, Bram van Erkel en Roy Logger. Met o.a. Edda Barends, Marjan Berk, Huib Broos, Jan Decleir en Niek Engelschman.

Na TWEE VORSTINNEN EN EEN VORST werden opnieuw verhalen van Geert van Oorschot verfilmd, uit de bundel Mijn moeder was eigenlijk een Italiaanse ditmaal. Een drieluik met de verhalen Marie, Mevrouw Katrien en Mevrouw Van der Putte. Het middelste verhaal is het beste. In alle drie wordt goed geacteerd.

Een vlucht regenwulpen

1981 | Komedie, Drama

Nederland 1981. Komedie van Ate de Jong. Met o.a. Jeroen Krabbé, Marijke Merckens, Henriëtte Tol, Claire Wauthion en Huib Rooymans.

Verlegen bioloog met trekjes van zijn geestelijk vader krijgt van stoere alter ego opdracht binnen een week een vrouw te versieren. Krabbé kwijt zich kranig van zijn dubbelrol. Je vraagt je alleen af waarom hij als stoethaspel zoveel moeite moet doen om aan de vrouw te komen. Onhandigheid is juist charmant en zo'n rare houtje-touwtje-jas trekken ze wel uit. Daar heb je geen alter ego bij nodig. Het macho gedroom over dé ideale vrouw werd door regisseur De Jong alleraardigst in beeld gebracht, maar feministes konden er niet vrolijk van worden. Gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Maarten 't Hart.

Pim en de film

1979 |

1979. Orlow Seunke en Maarten Koopman.

Verlegen bioloog met trekjes van zijn geestelijk vader krijgt van stoere alter ego opdracht binnen een week een vrouw te versieren. Krabbé kwijt zich kranig van zijn dubbelrol. Je vraagt je alleen af waarom hij als stoethaspel zoveel moeite moet doen om aan de vrouw te komen. Onhandigheid is juist charmant en zo'n rare houtje-touwtje-jas trekken ze wel uit. Daar heb je geen alter ego bij nodig. Het macho gedroom over dé ideale vrouw werd door regisseur De Jong alleraardigst in beeld gebracht, maar feministes konden er niet vrolijk van worden. Gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Maarten 't Hart.

Martijn en de magier

1979 |

Nederland 1979. Karst van der Meulen. Met o.a. Jeroen Krabbé, Cor van Rijn, Joost Prinsen, Lex Goudsmit en Bart Gabrielse.

Verlegen bioloog met trekjes van zijn geestelijk vader krijgt van stoere alter ego opdracht binnen een week een vrouw te versieren. Krabbé kwijt zich kranig van zijn dubbelrol. Je vraagt je alleen af waarom hij als stoethaspel zoveel moeite moet doen om aan de vrouw te komen. Onhandigheid is juist charmant en zo'n rare houtje-touwtje-jas trekken ze wel uit. Daar heb je geen alter ego bij nodig. Het macho gedroom over dé ideale vrouw werd door regisseur De Jong alleraardigst in beeld gebracht, maar feministes konden er niet vrolijk van worden. Gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Maarten 't Hart.

Martijn en de Magiër

1979 | Avonturenfilm, Familiefilm

Nederland 1979. Avonturenfilm van Karst van der Meulen. Met o.a. Bart Gabriëlse, Lex Goudsmit, Joost Prinsen, Jeroen Krabbé en Cor van Rijn.

Achter elkaar levert Van der Meulen gave jeugdfilms af, die in feite voor jong en oud prettig zijn om naar te kijken. Een filmploeg strijkt neer in een stadje en Martijn krijgt een rol. Opa Goudsmit mag de tovenaar spelen. Het menselijke, warme en natuurlijke (en het verrassend gave scenario) maken van deze film zelfs een schoolvoorbeeld voor veel volwassen Nederlandse tv- en filmprodukties.

Een Pak slaag

1979 | Drama

Nederland 1979. Drama van Bert Haanstra. Met o.a. Kees Brusse, Paul Steenbergen, Bernard Droog, Jeroen Krabbé en Eric Schneider.

Een verfilming van Koolhaas' roman. Brusse is een fabrieksdirecteur die bij zijn jubileum genoegdoening probeert te krijgen via de wat seniele aartsvader van het familiebedrijf, waar hij als eerste buitenstaander een topfunctie bekleedt. Een gemiste kans, Haanstra kan beter.

Soldaat van Oranje

1977 | Oorlogsfilm, Drama, Thriller

Nederland​/​​België 1977. Oorlogsfilm van Paul Verhoeven. Met o.a. Rutger Hauer, Jeroen Krabbé, Peter Faber, Derek de Lint en Belinda Meuldijk.

Als WO II uitbreekt gaat corpsbal Erik (Hauer) met enkele vrienden in het verzet. Hij vlucht naar Engeland, ontmoet Wilhelmina en speelt uiteindelijk een heldhaftige rol. De uitstekende verzetsfilm van regisseur Verhoeven naar de autobiografische roman van Erik Hazelhoff Roelfzema opende voor Hauer en Verhoeven de deuren naar Hollywood. Over de hele linie goed gespeeld, bijvoorbeeld een mooie vileine landverradersrol voor Rijk de Gooyer, maar de show wordt gestolen door Hauer als eigenzinnige, arrogante durfal. Hazelhoff Roelfzema weigerde aanvankelijk wegens 'onwaarheden' op de première te komen, maar: 'omdat de koningin kwam moest ik wel'.
Voor koningin en vaderland is de verlengde versie van Soldaat van Oranje, waarin het extra materiaal helaas weinig toevoegt.

Alicia

1974 | Drama, Erotiek

Nederland 1974. Drama van Wim Verstappen. Met o.a. Willeke van Ammelrooy, Hugo Metsers, Jeroen Krabbé, Loudi Nijhoff en Jérôme Reehuis.

Getrouwde vrouw tracht los te breken uit sleur en rollenpatroon en loopt weg om zichzelf te ontdekken. Voornamelijk aandacht voor reactie van de man met zijn onbegrip. Goede typeringen in redelijke structuur, met humor en veel sex. Kwam in publiciteit door masturbatiescène met Coca Cola-fles.

The Little Ark

1972 | Familiefilm, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1972. Familiefilm van James B. Clark. Met o.a. Theodore Bikel, Philip Frame, Genevieve Ambas, Max Croiset en Johan te Slaa.

Weer een goede kinderfilm van producent Robert Radnitz. Deze gaat over twee Nederlandse kinderen die hun vader proberen te vinden tijdens de watersnoodramp van 1953.

Professor Columbus/Laten we lief zijn voor elkaar

1969 |

1969. Rainer Erler. Met o.a. Louise Martini, Ankie van Amstel, Rudolf Platte en Jeroen Krabbé.

Weer een goede kinderfilm van producent Robert Radnitz. Deze gaat over twee Nederlandse kinderen die hun vader proberen te vinden tijdens de watersnoodramp van 1953.

Professor Columbus

1968 | Historische film, Komedie

Duitsland 1968. Historische film van Rainer Erler. Met o.a. Rudolf Platte, Jeroen Krabbé, Ankie van Amstel, Louise Martini en Maria Singer.

Langdradige film over een Duitse intellectueel die zijn boot vol Amsterdamse hippies laadt om er vrolijke tijden mee tegemoet te varen.

lo Bacchoi

1964 |

1964. Lennaert Nijgh. Met o.a. Jeroen Krabbé, Boudewijn de Groot, Herma van Geemert en Jan-Willem Schrofer.

Langdradige film over een Duitse intellectueel die zijn boot vol Amsterdamse hippies laadt om er vrolijke tijden mee tegemoet te varen.

Holland off Guard

1963 |

Nederland 1963. Gerard J. Raucamp.

Langdradige film over een Duitse intellectueel die zijn boot vol Amsterdamse hippies laadt om er vrolijke tijden mee tegemoet te varen.

Fietsen naar de Maan

1963 | Romantiek, Drama

Nederland 1963. Romantiek van Jef van der Heyden. Met o.a. Johan Walhain, Ton Lensink, Sara Heyblom, Ingeborg Elzevier en Lex Goudsmit.

Een wat warrig drama over drie zoons: politieman, oud-ijzerhandelaar en olieverfschilder. Jammer dat een vaste stijl ontbreekt.