Hongarije/Verenigde Staten 1992. Biografie van Ivan Passer. Met o.a. Robert Duvall, Jeroen Krabbé, Julia Ormond, Maximilian Schell en Joan Plowright.

VPRO Cinema

Ambitieuze Stalin-biografie, die tien miljoen dollar heeft gekost en werd gediend door een ple[KA3]iade van sterren, die de periode 1917-1973 overbrugt, en intieme details mengt met historische feiten. Duvall is indrukwekkend als Stalin, die behendig de politieke ladder opklimt, hard optreedt tegen zijn twee zonen en wat zachter is tegenover zijn tweede vrouw Nadya (gespeeld door Ormond) en zijn dochter Svetlana (gespeeld door Roth) die het verhaal van Paul Monash vertelt. Schell schittert als Lenin en Massey komt geloofwaardig over als Trotski. Russische autoriteiten gaven toestemming om te filmen nabij het Kremlin, Stalins dacha, zijn kantoren en appartement. De tv-film legt de nadruk op Stalins meedogenloosheid, zijn vermogen mensen te kunnen manipuleren en zijn vijanden en rivalen te elimineren. Door co-productie met de Hongaarse tv is een realistisch beeld over het schrikbewind van Stalin ontstaan. De uitstekende fotografie is van vakman Vilmos Zsigmond. Televisiefilm sleepte drie Golden Globe Awards in de wacht.

credits

Regie:
Ivan Passer
Cast:
Robert Duvall, Jeroen Krabbé, Julia Ormond, Maximilian Schell, Joan Plowright, Frank Finlay, Roshan Seth, Daniel Massey, Andras Balint, Daniel Masse
Scenario:
Paul Monash
Muziek:
Stanislas Syrewicz
Jaar:
1992
Genres:
Biografie
Landen:
Hongarije, Verenigde Staten

op televisie
0 uitzendingen

Stalin (1992) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken