Ferris Webster (1912-1989): montage.
Er zijn 39 films gevonden.

The Manchurian Candidate

1962 | Thriller, Drama

Verenigde Staten 1962. Thriller van John Frankenheimer. Met o.a. Frank Sinatra, Laurence Harvey, Janet Leigh, Angela Lansbury en Henry Silva.

In deze politieke thriller naar het boek van Richard Condon speelt Frank Sinatra een Korea-veteraan die, door nachtmerries geplaagd, ontdekt dat hij tijdens de oorlog door communisten is gehersenspoeld. Hoe zit dat met zijn voormalige bataljonmaat Raymond Shaw (Harvey), wiens familie inmiddels druk bezig is het Witte Huis te veroveren? Scherp en huiveringwekkend speelde de film destijds in op de Amerikaanse angst voor communisme én de hysterie van de reactie daarop: mccarthyisme. In 2004 maakte Jonathan Demme een remake met een voor die tijd actuele lading.

Honkytonk Man

1982 | Drama, Muziek, Komedie

Verenigde Staten 1982. Drama van Clint Eastwood. Met o.a. Clint Eastwood, Kyle Eastwood, John McIntyre, Alexa Kenin en Verna Bloom.

Countryzanger Eastwood is er nooit in geslaagd echt door te breken. Momenteel zit hij in een zware depressie, die hij tracht te verdrinken in de alcohol. Eindelijk krijgt hij een auditie voor de Grand Ole Opry en dit kan wel eens de grootste (en laatste) kans in zijn leven worden. Samen met zijn neef (gespeeld door zijn echte zoon Kyle), die hier als chauffeur fungeert, trekt hij naar Nashville. Niemand weet echter dat hij leukemie heeft. Deprimerende, maar boeiend gemaakte, road-movie over de vriendschap tussen een oudere, zieke countryzanger en een jongen die door de man die hij bewondert een nieuwe wereld ziet opengaan. Knappe sfeerschildering van de depressiejaren. Clancy Carlisle bewerkte zijn eigen roman, die in beeld gebracht werd door Bruce Surtees. Verschillende C&W-sterren zijn te zien in bijrolletjes, waaronder Marty Robbins (die kort na de opnamen overleed), Porter Wagoner en Ray Price.

Firefox

1982 | Actiefilm, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1982. Actiefilm van Clint Eastwood. Met o.a. Clint Eastwood, Freddie Jones, David Huffman, Warren Clarke en Ronald Lacey.

Langdradige actiefilm waarin de immer onverschrokken en grimmig kijkende ex-Vietnampiloot Mitchell Gant (Eastwood) de Sovjet Unie wordt binnengesmokkeld - wat zeker de helft van de film duurt - om een supersonisch vliegtuig te stelen. Dankzij uitgebluste KGB-agenten slaagt zijn missie en wat rest is een onvermijdelijke achtervolging in de lucht. Eastwoods missie om van Craig Thomas' roman een spannende film te maken mislukt echter en het enige lichtpuntje zijn de spectaculaire vliegtuigopnamen. Volgens Michael Paris, auteur van 'From the Wright Brothers to Top Gun' was Firefox de opmaat van een hernieuwde belangstelling voor 'aviation movies': puur vliegavontuur met een boodschap. In dit geval: leve de Koude Oorlog.

Bronco Billy

1980 | Western, Romantiek, Drama, Avonturenfilm, Komedie, Actiefilm

Verenigde Staten 1980. Western van Clint Eastwood. Met o.a. Clint Eastwood, Sondra Locke, Geoffrey Lewis, Scatman Crothers en Bill McKinney.

Clint Eastwood heeft in zijn aanzienlijke carrière als regisseur beter werk (Bird, Unforgiven) afgeleverd, maar Bronco Billy, warm en hier en daar grappig, is toch moeilijk te weerstaan. Zelf speelt hij de vaderlijke directeur van een wat ranzig rondtrekkend wild west variété gezelschap dat slechte tijden doormaakt. De toekomst ziet er nog rampzaliger uit wanneer Billy een nieuwe assistente, de door haar bruidegom gedumpte, rijke erfgename Antoinette Lily (Locke) inhuurt. De verwikkelingen die volgen zijn voorspelbaar, maar het gekibbel tussen Eastwood en Locke, veelvuldige tegenspelers en jarenlang gelieven voordat ze in 1988 met veel herrie uit elkaar gingen, is aanstekelijk.

Any Which Way You Can

1980 | Actiefilm, Avonturenfilm, Komedie

Verenigde Staten 1980. Actiefilm van Buddy Van Horn. Met o.a. Clint Eastwood, Sondra Locke, Geoffrey Lewis, William Smith en Harry Guardino.

Vrachtwagenchauffeur en vechtersbaas Eastwood wil zijn leven beteren en meer aandacht besteden aan zijn vriendin Locke. Gangster/gokker Guardino heeft echter gehoord dat hij in de stad verblijft en wil een gevecht organiseren waarvan de inzet hoog is, tussen Eastwood en de beruchte Smith. Sequel van het evenmin geslaagde Every Which Way But Loose met Eastwood op een dieptepunt in zijn loopbaan. Het flauwe scenario is ditmaal van Stanford Sherman, die gelukkig veel ruimte laat aan de gekke toeren van Eastwoods onafscheidelijke vriend, de orang-oetan Clyde. Hierna werd Eastwood verstandig en ging op zoek naar betere scenario's. Fotografie van David Worth en een soundtrack die voornamelijk bestaat uit C&W-songs.

Escape from Alcatraz

1979 | Actiefilm, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1979. Actiefilm van Don Siegel. Met o.a. Clint Eastwood, Patrick McGoohan, Roberts Blossom, Jack Thibeau en Fred Ward.

Op feiten gebaseerde moderne klassieker behoort tot het beste werk dat Eastwood en regisseur Siegel samen maakten (het duo was o.m. verantwoordelijk voor de Dirty Harry-films). Niet zozeer indrukwekkend vanwege de spectaculaire ontsnapping van een gevangeniseiland (waarvandaan ontsnappen onmogelijk zou zijn), als wel door het minutieus in beeld brengen van het eentonige gevangenisleven. Eastwood is geknipt voor de rol van mysterieuze gevangene die zich met een nagelschaartje een weg naar de vrijheid werkt en de hele film niet veel meer dan 50 woorden spreekt. Let op het filmdebuut van Danny Glover.

The Gauntlet

1977 | Thriller, Misdaad, Actiefilm

Verenigde Staten 1977. Thriller van Clint Eastwood. Met o.a. Clint Eastwood, Sondra Locke, Pat Hingle, William Prince en Bill McKinney.

Daar hij een nogal stevige drinker is, krijgt agent Ben Shockley (Eastwood) alleen nog maar routineklusjes uit te voeren. Het overbrengen van het hoertje Gus Malley (Locke, meervoudig tegenspeelster van Eastwood), de getuige in een vrij onbelangrijk proces, van Las Vegas in Nevada naar Phoenix in Arizona wordt door zijn baas als een dergelijk klusje beschouwd. Gus weigert echter uit de gevangenis te komen, omdat ze ervan overtuigd is dat ze onderweg vermoord zal worden. Voor Shockley is een opdracht echter een opdracht. Maar inderdaad, de moeilijkheden laten niet lang op zich wachten. Hooggeplaatste ambtenaren zijn vastbesloten hen tegen te houden. Dit Eastwood-product staat garant voor enkele spannende momenten en heel veel kogelgaten. Het einde van The Gauntlet wordt vaak als belachelijk ongeloofwaardig gezien; alleen onvermurwbare die-hard fans van Clint kunnen ermee uit de voeten. Oordeelt u zelf.

The Outlaw Josey Wales

1976 | Western, Actiefilm

Verenigde Staten 1976. Western van Clint Eastwood. Met o.a. Clint Eastwood, Sondra Locke, Chief Dan George, Bill McKinney en John Vernon.

Josey Wales (Eastwood) leidt een rustig leven met vrouw en kind. Totdat een bende zijn huis verwoest en zijn geliefden ombrengt. Dat moet je bij Josey niet proberen. Hij sluit zich aan bij een groep Zuidelijken (het drama speelt zich af tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog) om de moordenaars te achterhalen. Meesterlijke western van en met Eastwood, die de aanvankelijk aangestelde regisseur Philip Kaufman al na enkele opnames liet ontslaan. Naar verluidt omdat Kaufman eveneens achter Eastwoods tegenspeelster (en latere vrouw) Locke aan zat.

The Enforcer

1976 | Misdaad, Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1976. Misdaad van James Fargo. Met o.a. Clint Eastwood, Tyne Daly, Harry Guardino, Bradford Dillman en John Mitchum.

Tweede vervolg op Don Siegels populaire Dirty Harry uit 1971, die van Eastwood een superster maakte. In The Enforcer krijgt de nietsontziende agent 'Dirty' Harry Callahan een vrouwelijke partner, wat hij natuurlijk niks vindt maar uiteindelijk zal hij voor haar vallen. Samen gaan ze op jacht naar terroristen die de burgemeester van San Francisco hebben ontvoerd. Met veel bombarie en nog meer geschiet weet Callahan de burgervader te bevrijden en de terroristen uit te schakelen. Ondanks het zwakke script blijkt de gewelddadige formule met een overdaad aan acties te werken en werd ook The Enforcer een redelijk bioscoopsucces.

The Eiger Sanction

1975 | Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1975. Thriller van Clint Eastwood. Met o.a. Clint Eastwood, George Kennedy, Vonetta McGee, Jack Cassidy en Thayer David.

Kunstkenner professor Hemlock (Eastwood) vult zijn salaris aan door als huurmoordenaar te werken voor een speciale sectie van de Amerikaanse geheime dienst. Ditmaal wordt hem gevraagd om een dubbelspion uit de weg te ruimen. Enige probleem is dat diens identiteit onbekend is. Wel weet men dat hij of zij deel uitmaakt van een expeditie die de noordwand van de Eiger gaat beklimmen. Hemlock moet zich bij deze groep mensen aansluiten. Het rammelende script wordt ruimschoots gecompenseerd door de adembenemende opnamen van het beklimmen van de berg. Acteerprestaties zijn even onderkoeld als de sneeuw.

Thunderbolt and Lightfoot

1974 | Western, Actiefilm, Komedie

Verenigde Staten 1974. Western van Michael Cimino. Met o.a. Clint Eastwood, Jeff Bridges, George Kennedy, Geoffrey Lewis en Catherine Bach.

Regisseur Cimino, die later naam zou maken met The Deer Hunter, debuteerde met deze komische western annex roadmovie. De dromerige schavuit Lightfoot (Bridges) weet ex-kluizenkraker Thunderbolt (Eastwood) over te halen een klus van vele jaren geleden exact over te doen. Thunderbolts oude collega's Red (Kennedy) en Goody (Lewis), die aanvankelijk nog moordlustig achter Thunderbolt aanzitten vanwege een schuldvereffening, doen ook mee aan de overval. De interactie tussen de vier hoofdrolspelers is het belangrijkst: vaak grappig, soms tragisch en hier en daar met een homo-erotische ondertoon. Cimino schreef zelf het scenario.

Magnum Force

1973 | Misdaad, Actiefilm, Thriller, Drama

Verenigde Staten 1973. Misdaad van Ted Post. Met o.a. Clint Eastwood, Hal Holbrook, David Soul, Mitch Ryan en Tim Matheson.

Op een dag wordt een maffiabaas zonder pardon doodgeschoten door een motoragent. Al snel blijkt een hele groep agenten voor eigen rechter te spelen. Uitgerekend 'Dirty' Harry Callahan (Eastwood), de man die het Amerikaanse rechtssysteem maar weekhartig vindt, wordt gevraagd de zaak te onderzoeken. De eerste Dirty Harry-film veroorzaakte een storm van kritiek, de film zou zelfs fascistisch zijn. Dit tweede deel, waarvan het scenario mede werd geschreven door de oerconservatieve John Milius, is een interessant vervolg. Sterk citaat: 'Er is niks mis met schieten. Als de juiste mensen maar worden neergeschoten.'

High Plains Drifter

1973 | Western

Verenigde Staten 1973. Western van Clint Eastwood. Met o.a. Clint Eastwood, Verna Bloom, Marianna Hill, Jack Ging en Stefan Gierasch.

Terwijl een dorpje in angst en spanning wacht op drie bandieten, die onderweg zijn om het dorp aan flarden te knallen, rijdt The Stranger (Eastwood) binnen. Bepaald geen fijne vent, hij schoffeert de bewoners en verkracht de vrouw van een der notabelen. Maar hij kan wel fantastisch schieten. Daarom vragen de dorpelingen hem om hulp tegen de naderende bandieten. Eastwoods tweede regie, zijn eerste western, is slim opgebouwd en richt zich lange tijd op de verscheurdheid van de dorpelingen die niet met de bruut in zee willen gaan, maar hem ook niet weg durven te sturen.

Joe Kidd

1972 | Western

Verenigde Staten 1972. Western van John Sturges. Met o.a. Clint Eastwood, Robert Duvall, John Saxon, Don Stroud en Stella Garcia.

Rijke grootgrondbezitter Frank Harlan (Duvall) roept de hulp in van boer en voormalig premiejager Joe Kidd (Eastwood) om te jagen op Luis Chama, leider van een groep guerrillastrijders, die zich verzet tegen de schimmige manier waarop steeds meer land van de oorspronkelijke bewoners wordt afgetroggeld. Al snel komt Kidd erachter dat Harlan een geldbeluste, gewetenloze schoft is. Stevige western van regisseur Sturges (The Magnificent Seven) naar een roman van Elmore Leonard. Niet zo episch als Eastwoods latere werk, maar voor liefhebbers van het genre absoluut het bekijken waard.

The Organization

1971 | Misdaad, Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1971. Misdaad van Don Medford. Met o.a. Sidney Poitier, Barbara McNair, Sheree North, Gerald S. O'Loughlin en Raul Julia.

Een paar jongeren plegen een inbraak in een meubelfabriek en gaan aan de haal met een partij heroïne met een straatwaarde van zo'n vier miljoen dollar. De volgende ochtend wordt het lijk van de directeur gevonden, en de zwarte inspecteur Virgil Tibbs (Poitier) wordt met het onderzoek belast. Hij komt op het spoor van een internationaal drugskartel. Teleurstellend vervolg van In the Heat of the Night (1967) en They Call Me MISTER Tibbs! (1970) werd een alledaags cops-and-robbers-nummertje. Wel enkele sensationele achtervolgingen, maar als totaliteit niet beter dan een gemiddelde weekend-film.

Le Mans

1971 | Drama, Actiefilm, Sportfilm

Verenigde Staten 1971. Drama van Lee H. Katzin. Met o.a. Steve McQueen, Siegfried Rauch, Elga Andersen, Ronald Leigh-Hunt en Fred Haltiner.

Snelheidsjunk Steve McQueen vermaakt zich opperbest in deze autofilm over de fameuze 24-uurs race van Le Mans, 'a professional bloodsport', aldus McQueen. Tijd voor romantiek inbegrepen dankzij de plezante verschijning van weduwe Lisa (Andersen), de vrouw die haar man verloor in een crash waarbij Michael (McQueen) was betrokken. Regisseur Katzin klaarde de klus nadat John Sturgess (The Great Escape) had bedankt voor de nukken van McQueen. McQueen rijdt overigens in een Porsche 911, een klassieker die mogelijk nog beter bij hem past dan de fameuze Ford Mustang waarmee hij in Bullitt (1968) de straten van San Francisco onveilig maakte.

Zigzag

1970 | Misdaad, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1970. Misdaad van Richard A. Colla. Met o.a. George Kennedy, Anne Jackson, Eli Wallach, Steve Ihnat en William Marshall.

Paul Cameron werkt als opsporingsambtenaar van verzekeringsfraude in Los Angeles. Hij heeft een hersentumor en gelooft dat hij snel dood zal gaan. Hij maakt zich zorgen over hoe het dan met zijn vrouw en dochtertje financieel verder moet. Dan denkt hij terug aan een onopgeloste ontvoeringszaak van een aantal jaren terug waarbij er een dode viel. Voor de oplossing van de zaak is een hoge beloning uitgeschreven, waarop Cameron nu speculeert om voor zijn nabestaanden te zorgen

Ice Station Zebra

1968 | Sciencefiction, Thriller, Actiefilm, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1968. Sciencefiction van John Sturges. Met o.a. Rock Hudson, Ernest Borgnine, Patrick McGoohan, Jim Brown en Tony Bill.

Ongecompliceerd en soepel verteld spionageverhaal, naar de gelijknamige roman van Alistair Mac­Lean. Geëscorteerd door een met spionageapparatuur volgestouwde Russische trawler koerst de atoomonderzeeër van kapitein James Ferraday (Hudson) naar de Noordpool. Alleen de geheimzinnige 'passagier' Jones (McGoohan) kent het doel van hun opdracht. Regisseur Sturges geeft aan het begin van de film één hint: op de Noordpool is een satelliet geparachuteerd waarin zowel Amerikanen als Russen geïnteresseerd zijn. En aangezien de Koude Oorlog ver beneden het vriespunt is gedaald zou dat wel eens op een confrontatie kunnen uitlopen.

Divorce American Style

1967 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1967. Komedie van Bud Yorkin. Met o.a. Dick Van Dyke, Debbie Reynolds, Jason Robards, Jean Simmons en Van Johnson.

Na vijftien jaar vindt Barbara Harmon (Reynolds) dat haar huwelijk met Richard (Van Dyke) op een dood punt is beland. Op een avond is er flinke ruzie en Richard gaat ervandoor. Barbara vraagt de echtscheiding aan, waardoor Richard in financiële problemen komt. Dat is ook niet leuk voor zijn nieuwe vriendin Nancy. De enige oplossing is om Barbara aan een man te helpen en zo verlost te worden van de alimentatie. Scriptschrijver Norman Lear, die vaker samenwerkte met regisseur Bud Yorkin, verdiende met Divorce American Style een Oscarnominatie. Deze film is ondergewaardeerd, wellicht omdat de referentie aan de Mastroianni-klassieker Divorzio all'Italiana een flauwe parodie doet vermoeden. Dankzij het vlotte scenario en de sterke vertolking door Van Dyke en Reynolds gaat er niettemin een geheel eigen kracht uit van Divorce American Style.

The Hallelujah Trail

1965 | Western, Komedie

Verenigde Staten 1965. Western van John Sturges. Met o.a. Burt Lancaster, Lee Remick, Jim Hutton, Brian Keith en Martin Landau.

De stad Denver, Colorado, moet in de winter van 1887 een zware crisis onder ogen zien: er is geen druppel whiskey meer. De lading die onderweg is, krijgt het niet alleen te verduren van aanvallende Indianen, maar ook van de plaatselijke geheelonthoudersclub onder leiding van een rumoerige Remick, die het op het kostelijke vocht voorzien heeft. Een wat lange film bedoeld als satire, die het echter in de verste verte niet haalt bij Whiskey Galore waar je echt dorst van krijgt (zelfs als je niet drinkt). Het scenario is van John Gay, die het boek van Bill Gulick bewerkte. Het camerawerk is van Robert Surtees. Oorspronkelijk uitgebracht als Cinerama-film.

The Great Escape

1963 | Oorlogsfilm, Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1963. Oorlogsfilm van John Sturges. Met o.a. Steve McQueen, James Garner, Richard Attenborough, Charles Bronson en James Coburn.

Deze klassieker is een van de allergrootste hits allertijden. The Great Escape is waar gebeurd, maar zoals dat gaat in Hollywoodfilms wordt de waarheid hier en daar wat aangedikt; zo verzon McQueen een spectaculaire achtervolgingsscène op de motor en voerde die zelf uit. Een enorme sterrencast zit opgesloten als oorlogsgevangenen van de nazi's, in een speciaal anti-ontsnappingskamp. Onder leiding van Attenborough wordt een plan beraamd om liefst 250 man uit het kamp te laten ontsnappen. Ondanks de opgeruimde toetermuziek en het jongensboekachtige begin is The escape great.

A Thunder of Drums

1961 | Western

Verenigde Staten 1961. Western van Joseph M. Newman. Met o.a. Richard Boone, George Hamilton, Luana Patten, Arthur O'Connell en Charles Bronson.

James Warner Bellah, de schrijver achter de beroemde cavalerietrilogie van regisseur John Ford (Fort Apache, She Wore a Yellow Ribbon, Rio Grande), kon van A Thunder of Drums niet meer dan een tussendoortje maken. Soldaten, Indianen en romance genoeg, maar spannend wordt het niet. Dat heeft ook te maken met het (mis)casten van Richard Boone als gefrustreerde kapitein en George Hamilton als de groene officier McQuade. De laatste wil een ex (Luana Patten) versieren, maar gaat gebukt onder schuldgevoel als haar verloofde door Apaches wordt afgemaakt.

The Magnificent Seven

1960 | Western

Verenigde Staten 1960. Western van John Sturges. Met o.a. Yul Brynner, Steve McQueen, Eli Wallach, Horst Buchholz en James Coburn.

Vrije remake van Akira Kurosawa’s meesterwerk The Seven Samurai uit 1954 kenmerkt zich vooral door eenvoud. Zeven scherpschutters worden door de bewoners van een Mexicaans dorpje ingehuurd om Calvera (Eli Wallach) en zijn bandieten te verjagen. Regisseur Sturges zorgde voor een perfecte balans tussen actie, karakterontwikkeling en tempo. De acteurs waren in 1960 relatieve nieuwkomers. Brynner, McQueen, Coburn en de anderen speelden dat de stukken ervan afvlogen en maakten de film tot een van de hoogtepunten uit het genre.

Green Mansions

1959 | Drama, Avonturenfilm, Western

Verenigde Staten 1959. Drama van Mel Ferrer. Met o.a. Audrey Hepburn, Anthony Perkins, Lee J. Cobb, Sessue Hayakawa en Henry Silva.

W.H. Hudsons romance, die zich afspeelt in Zuid-Amerika, lijdt onder het spel van Hepburn als Rima het Vogelmeisje, dat er door het lot toe is veroordeeld dat zij het reservaat nooit zal verlaten. Audrey is totaal niet op haar plaats in deze rol. Perkins is beter als de verwarde mannelijke hoofdrolspeler.

The Law and Jake Wade

1958 | Western

Verenigde Staten 1958. Western van John Sturges. Met o.a. Robert Taylor, Richard Widmark, Patricia Owens, Robert Middleton en Henry Silva.

Taylor, sheriff in New-Mexico, was ooit lid van de gangsterbende van Widmark. Wanneer hij hoort dat deze laatste in een stadje in de buurt wacht op de galg, gaat hij hem bevrijden, als aflossing van een oude schuld. Widmark gijzelt echter Taylors verloofde Owens, om hem te dwingen de plaats te tonen waar hij hun laatste buit verborgen houdt. Goede western vol actie van Sturges, die twee ex-vrienden als dodelijke vijanden tegenover elkaar plaatst. Uitstekende rollen van twee topacteurs uit die tijd. William Bowers bewerkte de roman van Marvin H. Albert tot een opwindende maar typische paardenopera, waarin we alle elementen aantreffen, tot de obligate Indianenaanval toe, die eigen zijn aan het genre. Robert Surtees was verantwoordelijk voor de fotografie, en als de muziek u bekend in de oren klinkt, klopt dat, want de thema's zijn ontleend aan andere MGM-films. Gedraaid in CinemaScope.

Cat on a Hot Tin Roof

1958 | Drama

Verenigde Staten 1958. Drama van Richard Brooks. Met o.a. Elizabeth Taylor, Paul Newman, Burl Ives, Jack Carson en Judith Anderson.

Newman is op zijn best in deze broeierige verfilming van het gelijknamige klassieke toneelstuk van Tennessee Williams. Rijkaard Big Daddy (Ives) heeft kanker en zijn familieleden proberen bij hem in de gunst te komen om hun deel van de erfenis veilig te stellen. Onder hen zijn getroebleerde zoon Brick (Newman), die opvallend afkerig is van zijn vrouw Maggie (Taylor), die dus maar geen kleinzoon weet te fabriceren. De toespelingen uit het toneelstuk op de homoseksualiteit van Newmans personage zijn in de film overigens min of meer verdwenen. Kreeg zes Oscarnominaties.

Something of Value

1957 | Drama

Verenigde Staten 1957. Drama van Richard Brooks. Met o.a. Rock Hudson, Dana Wynter, Sidney Poitier, Wendy Hiller en Frederick O'Neal.

De verfilming van Robert Ruarks boek schenkt veel aandacht aan de wreedheden van de Mau-Mau tijdens de vrijheidsstrijd in Kenia. Hudson en Poitiers in goede rollen als een Engelse koloniale boer en zijn jeugdvriend. Hiller verdient de aandacht als weduwe die haar waardigheid en gezond verstand probeert te bewaren.

Les Girls

1957 | Musical, Komedie

Verenigde Staten 1957. Musical van George Cukor. Met o.a. Gene Kelly, Kay Kendall, Mitzi Gaynor, Taina Elg en Jacques Bergerac.

Drie revuemeisjes kijken via flashbacks op het theatergezelschap 'Barry Nichols' en onthullen hun relatie tot danser Kelly; over de hele linie weelderig, met liedjes van Cole Porter. Orry-Kelly kreeg een Oscar voor de kostuums.

The Fastest Gun Alive

1956 | Western

Verenigde Staten 1956. Western van Russell Rouse. Met o.a. Glenn Ford, Jeanne Crain, Broderick Crawford, Russ Tamblyn en Allyn Joslyn.

In deze goede western is Ford de revolverheld die zijn wapens heeft afgedaan, en met zijn vrouw Crain een winkeltje drijft. Hij krijgt een minderwaardigheidscomplex omdat iedereen denkt dat hij maar geen echte kerel is, en hij heeft een trauma, omdat hij de moord op zijn vader nooit heeft gewroken. Crawford, ooit een fatsoenlijk en beminnelijk mens totdat zijn vrouw er met een schietgrage schurk vandoor ging, heeft ook een trauma. Sindsdien wenst hij iedereen, die snel met het pistool is, om zeep te helpen. En zo botst hij Ford tegen het lijf die gedwongen wordt nog eenmaal te bewijzen of hij nog steeds de snelste is.

Ransom

1956 | Actiefilm, Misdaad, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1956. Actiefilm van Alex Segal. Met o.a. Glenn Ford, Donna Reed, Leslie Nielsen, Juano Hernandez en Alexander Scourby.

Tobberig vertelsel over Fords pogingen zijn ontvoerde zoon te bevrijden. Cyril Hume en Richard Maibaum draaiden het scenario in elkaar en Arthur E. Arling keek door de lens van de camera.

Forbidden Planet

1956 | Sciencefiction, Fantasy

Verenigde Staten 1956. Sciencefiction van Fred M. Wilcox. Met o.a. Walter Pidgeon, Anne Francis, Leslie Nielsen, Warren Stevens en Earl Holliman.

In de 23ste eeuw arriveren John Adams en zijn mannen op planeet Altair 4 om uit te vissen wat er met de expeditie is gebeurd die er twee decennia eerder landde. Ze treffen er Dr. Morbius plus bevallige dochter. Morbius vertelt Adams over de Krell, een 200.000 jaar daarvoor verdwenen beschaving, en toont een raadselmachine zo groot als een stad. En wat, exact, is het kwaadaardige wezen Id? Fantastisch sf-avontuur introduceerde een genreverhaalmodel, de volledig elektronische soundtrack en een robot als volwaardig personage. Een MGM-juweel in glorieuze CinemaScope en Metrocolor.

The Glass Slipper

1955 | Musical

Verenigde Staten 1955. Musical van Charles Walters. Met o.a. Leslie Caron, Michael Wilding, Keenan Wynn, Estelle Winwood en Elsa Lanchester.

Musicalversie van het sprookje Assepoester, waarin het weesmeisje Ella opgroeit bij de weduwe Sonder. De vrouw verwaarloost haar en vindt haar eigen dochters Birdena en Serafina belangrijker, maar dan ontmoet Ella een charmante jongeman.

The Blackboard Jungle

1955 | Drama, Muziek

Verenigde Staten 1955. Drama van Richard Brooks. Met o.a. Glenn Ford, Anne Francis, Louis Calhern, Sidney Poitier en Richard Kiley.

Ford is leraar Engels; hij krijgt een baan op een school, waar adolescenten opgeleid worden voor een vak in een sociaal achtergestelde buurt in New York. De leraren hebben weinig gezag en de opgeschoten jeugd terroriseert de instelling. Als schoffie Morrow lerares Hayes probeert te verkrachten, ontzet Ford haar en levert Morrow over aan de politie. Dan begint er een gewelddadige prestigestrijd tussen de jeugdbende van Morrow en de school en de gezagscrisis is totaal. Fords priv[KA1]eleven gaat er ook onder lijden, desondanks geeft hij niet op. De hoop is gevestigd op leerling Poitier die vooruit wil komen, en langzaam maar zeker keert Ford het tij. Een onderhoudende, harde film naar het gelijknamige boek van Evan Hunter, dat nog altijd actueel is. Genuanceerder gedaan dan de zeker niet slechte THE PRINCIPAL. Let op de jonge Jamie Farr (Sergeant Klinger uit MASH). Scenario van regisseur Brooks en camerawerk van Russell Harlan.

Scandal at Scourie

1953 | Drama

Verenigde Staten 1953. Drama van Jean Negulesco. Met o.a. Greer Garson, Walter Pidgeon, Donna Corcoran, Agnes Moorehead en Arthur Shields.

Een lauwe Garson-Pidgeon-productie, spelend in Canada, over een protestants echtpaar dat de gemeente shockeert door een katholiek kind te adopteren. Scenario van Norman Corwin, Leonard Spiegelgass en Karl Tunberg naar een verhaal van Mary McSherry. Camerawerk van Robert Planck.

Lili

1953 | Musical, Romantiek

Verenigde Staten 1953. Musical van Charles Walters. Met o.a. Leslie Caron, Mel Ferrer, Zsa Zsa Gabor, Jean-Pierre Aumont en Amanda Blake.

Het zestienjarige dakloze weesje Lili (Caron) wordt opgenomen door de spelers van een marionettentheatertje dat onder leiding staat van Ferrer. Ze trekken langs kermissen. Caron wordt verliefd op Aumont, die haar niet ongenegen is, maar hij is getrouwd met Gabor. Als Aumont de troep verlaat, bemerkt Ferrer dat Caron smoor is op Aumont, en hij probeert daaraan een eind te maken, met als gevolg dat Caron wegloopt. Middels een poppenvoorstelling maakt hij Caron de realiteit duidelijk. Een vertederende film met prachtige choreografie en uitmuntend spel van Caron. Het liedje 'Hi Lili, Hi Lo' is door de film heel bekend geworden.

Lone Star

1951 | Western

Verenigde Staten 1951. Western van Vincent Sherman. Met o.a. Clark Gable, Ava Gardner, Broderick Crawford, Lionel Barrymore en Beulah Bondi.

Borden Chase - een befaamd western acteur - schreef dit drama vol patriottisme over het van de Mexicanen bevrijde Texas dat verscheurd wordt door twee groepen: de ene wil een onafhankelijke republiek onder Andrew Jackson (Barrymore) en die groep wordt met name door Crawford vertegenwoordigd (die bereid is over lijken te gaan); de andere groep wil aansluiting bij de VS, en van hen is Gable de leider. Die geeft een prachtig stukje acteerwerk weg. Cameraman Harold Rosson én de goede achtergrondmuziek van David Buttolph dragen hun steentje bij om dit tot een geslaagde western te maken. Moroni speelt de legendarische Sam Houston, de eerste gouverneur van de staat Texas. Wordt ook in een ingekleurde versie vertoond.

Father's Little Dividend

1951 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1951. Komedie van Vincente Minnelli. Met o.a. Spencer Tracy, Joan Bennett, Elizabeth Taylor, Don Taylor en Billie Burke.

De advocaat Tracy heeft eindelijk weer rust nadat de beslommeringen van het huwelijk van zijn dochter achter de rug zijn. Maar lang duurt dat niet, want dochterlief Taylor kondigt aan dat hij binnen enkele maanden grootvader zal worden, en daarop is hij nog helemaal niet voorbereid. Onweerstaanbaar vervolg op FATHER OF THE BRIDE, met praktisch dezelfde ploeg gemaakt en minstens even leuk. Tracy en Bennett als de toekomstige grootouders en Don en Liz Taylor als de ouders stelen moeiteloos het hart van de kijker. Albert Hackett en Francis Goodrich schreven het scenario, waarin heel wat situaties zitten die iedereen herkent. John Alton was verantwoordelijk voor de fotografie. Bestaat ook als ingekleurde versie.

Father of the Bride

1950 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1950. Komedie van Vincente Minnelli. Met o.a. Spencer Tracy, Elizabeth Taylor, Joan Bennett, Don Taylor en Billie Burke.

Voor drie Oscars genomineerde komedie waarin een vader (Tracy) met angst en beven toeleeft naar de bruiloft van zijn enige dochter (Taylor, die zelf maar liefst acht keer zou trouwen). Met moderne ogen bezien is de humor behoorlijk oubollig en de verbeelding van de middenklasse te geromantiseerd, maar de prachtige en bitterzoete slotakte heeft de tand des tijds moeiteloos overleefd. In het vervolg Father's Little Dividend (1951) wordt vader opa. Een alleraardigste remake, met Steve Martin in de vaderrol, verscheen in 1991.

Madame Bovary

1949 | Drama

Verenigde Staten 1949. Drama van Vincente Minnelli. Met o.a. Jennifer Jones, James Mason, Van Heflin, Louis Jourdan en Gene Lockhart.

Een statische weergave van de 19e-eeuwse roman van Gustave Flaubert over een sensuele Française die iedereen voor haar liefdesgrillen opoffert. Jones is te bezadigd in de hoofdrol. Scenario van Robert Ardrey.