Richard Schmiechen is regisseur, producer en editor.
Er zijn 3 films gevonden.

Changing Our Minds: The Story of Dr. Evelyn Hooker

1992 | Documentaire, Drama, Historische film

Verenigde Staten 1992. Documentaire van Richard Schmiechen.

Acteur Stewart vertelt met gevoel en oprechtheid over het werk van dr. Evelyn Hooker (1907-96), een psychologe die door haar onderzoek uit 1957, gepubliceerd in haar wetenschappelijke artikel [KL]The Adjustment of the Male Overt Homosexual[KLE] en andere publicaties over hetzelfde onderwerp heeft bijgedragen aan het feit dat de American Psychiatric Association (pas) in 1973 homoseksualiteit niet langer als geestesziekte beschouwde. Archiefopnamen van rond 1940 en daarvoor laten artsen zien die lobotomie en elektrotherapie aanbevelen als behandeling voor homo`s. Maar afgezien van het aanstippen van haar walging voor nazi-Duitsland komt de persoon Hooker zelf nauwelijks uit de verf. Desondanks is dit beeld van een verwaarloosd segment van de moderne, sociale geschiedenis de moeite waard. Genomineerd voor een Oscar als Beste Documentaire en (uiteraard) bekroond op het homofilmfestival van San Francisco (met de prijs van het publiek). Het scenario is van Richard Smiechen en James Harrison. Het camerawerk is van Tom Adams.

The times of Harvey Milk

1984 | Documentaire, Biografie

Verenigde Staten 1984. Documentaire van Rob Epstein. Met o.a. Harvey Milk, Harvey Fierstein, Tom Ammiano en Dan White.

The Times of Harvey Milk is een Oscarwinnnende documentaire uit 1984 over de eerste openlijk homoseksuele politicus in de VS, hij werd in 1978 op het toppunt van zijn politieke macht en populariteit doodgeschoten. Regisseur Epstein laat onder meer laat zien hoe gevat en bevlogen Milk zich te weer stelde tegen een wetsvoorstel dat het homoseksuele onderwijzers zou verbieden les te geven aan kleine kinderen, omdat je 'die nu eenmaal ook niet vrijwillig blootstelt aan prostituees of lieden die zich bezighouden met dierenseks'. Bijzonder archiefmateriaal en aangrijpende interviews maken The Times of Harvey Milk tot een indringende onderzoeksdocumentaire.

Roseland

1977 | Drama

Verenigde Staten 1977. Drama van James Ivory. Met o.a. Teresa Wright, Lou Jacobi, Geraldine Chaplin, Helen Gallagher en Joan Copeland.

Een melancholisch sfeerbeeld van de vergane glorie van de Newyorkse ballroom 'Roseland' aan de hand van drie verhalen. In het eerste, THE WALTZ, vindt een in haar herinneringen levende weduwe onverwacht het geluk terug bij een begrijpende man van middelbare leeftijd. THE HUSTLE handelt over een gigolo die aarzelt tussen een flirt met oudere dames en de ware liefde met een mooie jonge vrouw. Een zeventig-jarige vrouw geeft dansles aan een oude man in THE PEABODY in de hoop eindelijk de jaarlijkse danswedstrijd te winnen. Aangrijpende vrouwenportretten in een warme studie over de eenzaamheid. Het scenario van Ruth Prawer Jhabvala tekent de personages met veel gevoel voor detail, soms komisch, soms tragisch, maar steeds met hartverwarmende emoties. Schitterende vertolkingen. Zwierige fotografie van Ernest Vincze.