Thomas Langmann: regie, cast, scenario en productie.
Er zijn 19 films gevonden.

Le magasin des suicides

2012 | Animatie, Komedie, Musical

Frankrijk​/​​Canada​/​​België 2012. Animatie van Patrice Leconte.

Prachtig geschilderde 2D-/3D-animatie met uitbundige musicalliedjes en grafkisthumor à gogo, naar de roman van Jean Teulé. In hun zelfmoordwinkel schuift het gezin Tuvache alle benodigdheden voor een succesvolle levensbeëindiging monter over de toonbank. ‘Je sterft maar één keer,’ zegt pa Mishima, ‘dus maak er iets moois van.’ Ontsteltenis alom wanneer jongste Tuvache-loot Alan een chronisch zonnestraaltje blijkt. Buitenissig Leconte-antidepressivum vliegt in de uitgerekte finale even ferm uit de optimistenbocht, eindgeneriek met een keur aan grafisch uitgebeelde suïcides is weer geweldig.

The Artist

2011 | Romantiek, Drama, Komedie

Frankrijk 2011. Romantiek van Michel Hazanavicius. Met o.a. Jean Dujardin, Bérénice Béjo, John Goodman, Missi Pyle en James Cromwell.

Fantastische hommage aan de zwijgende cinema. Wanneer in Hollywood de talkies arriveren lacht flamboyante ster George Valentin hartelijk en doet koppig zwijgend voort. Zijn onvermijdelijke neergang valt samen met de Beurskrach van 1929. Tegelijkertijd is de ster van kekke actrice Peppy Miller, door charmeur Valentin aan haar eerste rolletje geholpen, snel rijzende. Dujardin excelleert in ieder register en oogstte in Cannes de acteurs-Palm. De muziek van Ludovic Bource zet in dit tijdloze filmjuweel de klinkende punt op de i. Oscars voor beste film, beste acteur en beste regie.

La nouvelle guerre des boutons

2011 | Familiefilm, Avonturenfilm

Frankrijk 2011. Familiefilm van Christophe Barratier. Met o.a. Jean Texier, Ilona Bachelier, Kad Merad, Laetitia Casta en Guillaume Canet.

Vijfde adaptatie van Louis Pergauds La Guerre des boutons uit 1913, over de rivaliteit tussen schoolknapen uit de fictieve dorpjes Velrans en Longeverne. De Yann Samuel-versie, één week eerder in Parijse première, verloor kassatechnisch nipt van deze verzorgde mainstreamfilm door Barratier, die bovendien al het megasucces Les choristes op zijn cv had. De handeling is verlegd naar het Vichy-Frankrijk van 1944, met een Joods meisje als verhaalkatalysator. Zulks geheel in de lijn van de roman, die begint als ludiek jeugdavontuur en dan allengs grimmiger wordt. Bijrol van Barratier-stamgast Gérard Jugnot.

Asterix en de Olympische Spelen

2008 | Avonturenfilm, Komedie, Familiefilm, Fantasy

Frankrijk​/​​Italië​/​​Duitsland​/​​België​/​​Spanje 2008. Avonturenfilm van Frédéric Forestier en Thomas Langmann. Met o.a. Gérard Depardieu, Clovis Cornillac, Alain Delon, Benoît Poelvoorde en Vanessa Hessler.

In deze derde live-action stripverfilming vergezellen Galliërs Asterix (Cornillac) en Obelix (Dépardieu) een landgenoot die, om het hart te winnen van een mooi meisje, meedoet aan de Olympische Spelen. Gebruik van toverdrank is, vanwege dopingcontroles, niet toegestaan. Minder leuk dan de voorgangers Astérix et Obélix contre César en Mission Cléopâtre, wat voornamelijk te wijten is aan het wat saaie script. Het gekibbel tussen Caesar (Delon) en Brutus (Poelvoorde) is nog wel amusant, net als de cameo's van Michael Schumacher en Zinédine Zidane.

L'instinct de mort

2008 | Biografie, Actiefilm, Drama, Misdaad

Frankrijk​/​​Canada 2008. Biografie van Jean-François Richet. Met o.a. Vincent Cassel, Cécile de France, Gérard Depardieu, Gilles Lellouche en Roy Dupuis.

Eerste deel van duur tweeluik vertelt in vettekrantenkoppenstijl hoe de charismatische sociopaat Jacques René Mesrine (1936-1979) vlijtig, zoniet stuntelend, aan zijn zwarejongenscarrière werkt. Van Algerijnse burgeroorloggruwel via bankroverij in Frankrijk tot Québec-vlucht laat Mesrine, deels met liefje Jeanne 'Janou' Schneider, voornamelijk chaos en ellende achter. Cassel doet een krokante schurkenrol in deze staalkaart van amoraliteit, indertijd pervers opgeslurpt door de media. Welbeschouwd voedt ook L'instinct de mort (naar Mesrines gelijknamige eerste autobiografie uit 1977) met gelikte CinemaScope-avonturen de discutabele mythe van JM als anarchistische volksheld. Vervolg: L'ennemi public no.1.

L'ennemi public n°1

2008 | Biografie, Misdaad, Drama

Frankrijk​/​​Canada 2008. Biografie van Jean-François Richet. Met o.a. Vincent Cassel, Ludivine Sagnier, Mathieu Amalric, Gérard Lanvin en Samuel Le Bihan.

Sluitstuk van biografisch tweeluik over beruchte crimineel Jacques Mesrine (1936-1979) inventariseert wilde post-Canada-periode tot aan Mesrines bloedige einde bij de Parijse porte de Clignancourt. Postuum heeft, ook hier, de zelfuitgeroepen ster van het grand banditisme het foute aura van vrijgevochten gentleman misdadiger. Met tartende rechtbankoptredens, spectaculaire ontsnappingen en ongezouten interviews zet hij de autoriteiten voor joker. Valse heroïek staat in schril contrast met het bloedspoor dat door bizarre roof- en moordcarrière loopt. Waarvan akte in dit gepeperde genrevakwerk met kameleontische Cassel in topvorm. Vervolg op L'instinct de mort.

Blueberry

2004 | Western

Frankrijk​/​​Mexico​/​​Verenigde Staten 2004. Western van Jan Kounen. Met o.a. Vincent Cassel, Michael Madsen en Juliette Lewis.

Marshall Blueberry groeide als jongeman op bij indianen, die hem onder andere inwijdden in de wondere wereld van hallucinogene planten. Die kennis komt nog van pas als hij het op moet nemen tegen de snoeiharde slechterik (Madsen) die ooit zijn liefje vermoordde en die nu op zoek is naar goud in de heilige bergen van Blueberry's indiaanse vrienden. Opmerkelijk: de film eindigt als een trip, in beeld gebracht als een lange, psychedelische kaleidoscoop. Losjes gebaseerd op de strips van Giraud en Charlier. Een interessante mislukking.

Une femme très, très, très amoureuse

1997 | Fantasy, Komedie

Frankrijk 1997. Fantasy van Ariel Zeitoun. Met o.a. Nagui, Cristiana Réali, Michel Boujenah, Thomas Langmann en Maria Pacôme.

Marshall Blueberry groeide als jongeman op bij indianen, die hem onder andere inwijdden in de wondere wereld van hallucinogene planten. Die kennis komt nog van pas als hij het op moet nemen tegen de snoeiharde slechterik (Madsen) die ooit zijn liefje vermoordde en die nu op zoek is naar goud in de heilige bergen van Blueberry's indiaanse vrienden. Opmerkelijk: de film eindigt als een trip, in beeld gebracht als een lange, psychedelische kaleidoscoop. Losjes gebaseerd op de strips van Giraud en Charlier. Een interessante mislukking.

Robert et Clara

1995 | Biografie, Romantiek

Frankrijk​/​​Duitsland​/​​Rusland 1995. Biografie van Jacques Cortal. Met o.a. Thomas Langmann, Isabelle Carré, Bulle Ogier, Andrei Tolubejev en Véra Klioutcheva.

Leipzig 1828. De jonge Robert Schumann (Langmann) voelt zich zeer gelukkig in de muzieksalon van dokter Carus (Orlov) en diens vrouw Agn[KA2]es (Starykh). Robert is verliefd op haar, terwijl Agn[KA2]es hem aanmoedigt om te componeren en piano te spelen. Zijn moeder (Ogier) echter maakt zich zorgen over zijn toekomst en laat hem inschrijven op de faculteit voor rechten van de universiteit. Robert gaat tegen zijn zin in studeren. Hij komt pas tot ontplooiing als hij Clara (Carré) ontmoet. Literaire verfilming van de jonge jaren van Schumann, waarin de romantiek een grote rol speelt. Langmann, de zoon van regisseur/producent/scenarioschrijver Claude Berri, portretteert de jonge componist op een geloofwaardige manier met uitstekend spel. Het scenario is van Jean-Jacques Senart en regisseur Cortal naar La musique et l'amour van Jacques Otmezguine, die het baseerde op de correspondentie van Clara en Robert Schumann. Prachtige luxueuze decors van Lena Joukova en kostuums van Natacha Zamakchina. Het camerawerk van Serguei Astakchov is schitterend. 16/9, Nicam Stereo.

Court toujours : Le dernier chaperon rouge

1995 | Drama, Fantasy, Horror, Musical

Frankrijk 1995. Drama van Jan Kounen. Met o.a. Emmanuelle Béart, Gérald Weingand, Diane Payne-Myers, Marc Caro en Stéphane Chivot.

Er was eens een koningin die van een zoon beviel die zo afzichtelijk was dat ze hem liet verbannen naar het toverbos. Uit het lelijkste komt echter soms het mooiste voort en zo kwamen er duizenden mooie roodkapjes in het bos, die echter een voor een gedood werden door het monster. Dit laatste wordt afgemaakt door het voorlaatste roodkapje, nadat het eerst reeds haar benen verminkte. Jaren gaan voorbij en het oude roodkapje (Payne-Myers) wil maar een ding: de benen stelen van de laatste van haar geslacht (B[KA1]eart). Deze wordt echter beschermd door een aantal vreemde plant-dieren, maar onder hen bevindt zich ook de verraderlijke wolf (Weingand). Volledig gezongen en gedanste griezel-sprookjesfilm die helemaal in het kader past van Caro's LA CITE DES ENFANTS PERDUS. Caro speelt trouwens de rol van het monster in de film. Zeker niet geschikt voor kinderen want de film zit vol wrede scènes en het einde kan hen helemaal verwarren. Een goed experiment dat echter niet gelukt is daar het inboet aan helderheid en duidelijkheid. Philippe Decouflé stond in voor de choreografie. Carlo de Boutiny en Kounen schreven het soms niet te volgen scenario. Tetsuo Naguta tekende voor de fotografie. DTS-Stereo.

Court toujours : L'inconnu

1995 | Romantiek, Korte film

Frankrijk 1995. Romantiek van Ismaël Ferroukhi. Met o.a. Catherine Deneuve, Miki Manojlovic en Anny Romand.

Ook al lijkt Marianne (Deneuve) in alle opzichten geslaagd in het leven, toch lijdt ze erg onder haar eenzaamheid. Dit drukt vooral op haar sinds haar beste vriendin Claire (Romand) een liefje heeft. Op een avond ontdekt ze een bewusteloze man (Manojlovic) op de parking voor haar appartement. Ze roept er de hulpdiensten bij. De onbekende blijkt een dronken zwerver te zijn die door de politie wordt meegenomen. Marianne krijgt er spijt van dat ze er een zaak van maakte. Ze vindt de man in een oude Volkswagen en wil hem kost wat kost helpen. Een kleine studie in levenservaring. De regisseur/scenarist vraagt zich af wie het best in het leven geslaagd is: zij met al haar verantwoordelijkheden of hij, die zorgeloos leeft van dag tot dag. Helemaal bevredigend is het filmpje niet, maar zeker wel interessant, vooral dank zij de uitmuntende vertolking van Deneuve als de vertwijfelde vrouw die eensklaps weer een zin aan haar leven geeft, ook al worden haar goede bedoelingen niet helemaal gunstig beantwoord. Voor de fotografie tekende Jeanne Lapoirie.

Court toujours : Joséphine et les Gitans

1995 | Drama, Muziek, Korte film

Frankrijk 1995. Drama van Vincent Ravalec en Vincent Ravalec. Met o.a. Miou-Miou, Claire Nadeau, Guy Amram, Hyppolite Baillardo en Claude Baillardo.

Als productieverantwoordelijke van een platenfirma trekt Jos[KA1]ephine (Miou-Miou) op verzoek van een zekere Carla (Nadeau) naar de Camargue om er audities in te richten voor enkele zigeunerbands. Ze wordt ontvangen als een koningin en leert heel wat over de zigeunertradities. Tevens ontdekt ze dat zigeuners geen liefdadigheid zoeken, maar erkenning van hun statuut. Ze voelt zich als een vreemdeling in een merkwaardig vreemd land. Een korte film die voortdavert op het ritme van levenslustige zigeunermuziek. Op enkele minimale dramatische scènes na wordt er van Miou-Miou weinig acteertalent gevraagd. De belangrijkste rollen worden gespeeld door de zigeuners en hun bands en wie van hun muziek houdt, zal ongetwijfeld genieten van de film. Voor gewone filmliefhebbers heeft de film te weinig dramatische kracht. Regisseur Ravalec baseerde zijn scenario op een verhaal uit zijn bundel Clefs du bonheur. Voor de fotografie waren Jeanne Lapoirie, Aleksander Kaufman en Alice Capronnier verantwoordelijk.

Le nombril du monde

1993 | Drama

Frankrijk 1993. Drama van Ariel Zeitoun. Met o.a. Michel Boujenah, Delphine Forest, Thomas Langmann, Souad Amidou en Natacha Amal.

Speelt in Tunesi[KA3]e in de beginjaren 1930-40, waar Bajou (Boujenah) het ver schopt door hard te werken, en omdat hij goed kan rekenen, en door af en toe een beetje vals te zijn. Tijdens de Duitse bezetting gaat hij samen met zijn neef (Langmann) in het verzet, gedreven door geld en vaderlandsliefde. Hij zet zijn zinnen op Habiba (Forest), de dochter van zijn voormalige baas, Hanin, in een sterke rol, die door hem nu geen cent meer bezit. Onder andere om die reden heeft zij er geen zin in, en ook omdat ze al een vriend heeft. Hij koopt haar vader om, en denkt dat hij nu een gezin kan stichten. Boujenah zet een zelfzuchtige figuur neer, die toch weer sympathiek overkomt. Blijft boeiend ondanks de lengte van de film. Goede kleding die past in die tijd van Edith Vesperini. Scenario van de regisseur Zeitoun.

L'amoureuse

1992 | Romantiek, Komedie, Drama

Frankrijk 1992. Romantiek van Jacques Doillon. Met o.a. Charlotte Gainsbourg, Ivan Attal, Thomas Langmann, Stéphanie Tchou-Cotta en Thierry Maricot.

Kind-vrouwtje Gainsbourg woont samen met Langmann. Als die een week weg is, ontmoet ze Canadese filmer Attal, die verschrikkelijk verliefd op haar wordt. Zij weerstaat echter zijn charme uit trouw aan Langmann en door te zeggen dat ze besloten hadden een kind te krijgen. Als Langmann teruggekeerd is, wordt hij evenwel verschrikkelijk jaloers - op niks. Om iedereen te vriend te houden, vrijt Gainsbourg tenslotte met beiden en dan wordt ze zwanger - en de vraag is van wie. Verhaaltje van niks over het klassieke triootje, dat bij de première aan de pers onjuist geafficheerd werd als de JULES ET JIM van de jaren negentig. Hoewel het spel van de drie hoofdrollen zeer goed is, wordt de niet-Franse kijker gallisch van de o.d. aan dialoog. En: hoe aantrekklijk is Charlotte met haar kortgeknipte bolletje nu wel? Regisseur Doillon schreef zijn eigen scenario en de fotografie was in handen Christophe Pollock.

Paris s'éveille

1991 | Drama

Frankrijk​/​​Italië 1991. Drama van Olivier Assayas. Met o.a. Judith Godrèche, Jean-Pierre Léaud, Thomas Langmann, Martin Lamotte en Ounie Lecomte.

Cl[KA1]ement (L[KA1]eaud), een labiele veertiger, heeft iets van doen met de tv en mede daarom is de ambitieuze achttien- jarige Louise (Godrèche) bij hem ingetrokken. Als Adrien, de zoon van Clément, na een jarenlange afwezigheid terugkomt, wordt hij verliefd op Louise, die op zijn avances ingaat en van de vader overstapt op de zoon. Maar het wil niet vlotten met hun relatie en als Louise lonkt naar de casting-couch om een rol bij de tv te krijgen, houdt Adrien het voor gezien. Clément en Louise vinden beiden een andere partner. Geen bijzonder krachtige film van Assayas, die zo mooi debuteerde met L'ENFANT DE L'HIVER.

Nuit et jour

1991 | Drama, Experimenteel, Komedie

België​/​​Zwitserland​/​​Frankrijk 1991. Drama van Chantal Akerman. Met o.a. Guilaine Londez, Thomas Langmann, François Négret, Nicole Colchat en Pierre Laroche.

Beiden - nieuw in Parijs - hebben elkaar gevonden; ze hebben genoeg aan de liefde: sensuele Londez en haar vrijer taxichauffeur Langmann. Op een dag neemt Langmann collega Négret mee. Hij werkt overdag en palmt haar langzaam maar zeker in - en zij hem. Ze meent dat de perfecte liefde met beide minnaars mogelijk is, totdat Langmann wantrouwig wordt en zijn recht van de eerste opeist. Een origineel portret van een driehoeksverhouding dat het moet hebben van de sterke dialoog, maar het gebrek aan actie wreekt zich evenwel tegen het einde van de film, al speelt Londez de sterretjes van de hemel. Scenario van Akerman en Pascal Bonitzer naar een idee van Michel Vandestien. De fraaie fotografie is van een heel team: Jean- Claude Neckelbrouck, Pierre Gordower, Bernard Delville en Oliver Dessalles. Voor een deel gefinancierd met geld van de Europese Gemeenschap en participatie van abonnee-tv Canal Plus en de Belgische zender RTBF.

Alberto Express

1990 | Mysterie, Komedie

Frankrijk 1990. Mysterie van Arthur Joffé. Met o.a. Sergio Castellitto, Nino Manfredi, Marie Trintignant, Marco Messeri en Jeanne Moreau.

De vijftigjarige Alberto woont al vijftien jaar in Parijs. Hij wordt vader. Hij herinnert zich dat zijn eigen vader die in Rome woont, nog een heleboel geld van hem krijgt. Verteerd door wroeging stapt hij op een wat merkwaardige trein, waarin hij een soort van lange droom in wakende toestand beleeft. Vreemde personages, waaronder enkele uit zijn verleden, duiken plotseling op. Een surrealistische film. Het originele thema doet enigszins denken aan UN SOIR UN TRAIN van Andr[KA1]e Delvaux, maar de toonzetting is wat minder somber. Het is beurtelings lachen en huilen geblazen. Geheel in de stijl vam de vaak eigenaardige vertellingen van Italo Calvino. Deze Franse film bezit in feite dan ook een zeer Italiaans accent. Een bijzondere rol, opmerkelijk gebracht door een weinig bekende acteur (Castellitto), en ook Moreau als barones van 102 jaar maakt het al moeite waard om te gaan kijken. Romantische beelden van Philippe Welt.

Bille en tête

1989 |

Frankrijk 1989. Carlo Cotti. Met o.a. Thomas Langmann, Kristin Scott Thomas, Danielle Darrieux, Patrick Raynal en Michel Albertini.

Een zestien-jarige adolescent gaat behalve met zijn vader en zijn grootmoeder ook om met een iets oudere vrouw op wie hij verliefd wordt. Hoewel de personages op gevoelige wijze worden neergezet en het hen aan levendigheid niet ontbreekt, hangt het scenario als los zand aan elkaar. De scènes zijn onsamenhangend en vertonen ook onderling weinig verband. Iets meer zorgvuldigheid zou bij de uitwerking en opbouw van dit verhaal wenselijk zijn geweest. Deze veelbelovende debuutfilm is een bewerking van de roman van Alexandre Jardin, die ook bijdroeg aan scenario en dialogen.

Les années sandwiches

1988 | Familiefilm, Drama

Frankrijk 1988. Familiefilm van Pierre Boutron. Met o.a. Wojtek Pszoniak, Clovis Cornillac, Thomas Langmann, Michel Aumont en Nicolas Giraudi.

Victor, een joodse jongen van vijftien jaar, leeft in de jaren van vlak na WO II. Hij is teruggekomen van het platteland en voelt zich helemaal alleen in zijn buurt in Parijs want zijn ouders zijn in een kamp omgekomen. Een handelaar in oude rommel neemt hem onder zijn hoede en hij raakt bevriend met iemand van zijn leeftijd. Trouwe bewerking van de grotendeels autobiografische roman van Serge Lentz. Een vriendelijke film die optimistisch van aard is. Opvallend natuurlijk spel, ook de muziek is de moeite waard. Scenario van de regisseur en Jean- Claude Grumberg. Camerawerk van Dominique Brabant.