Jan Eilander: regie, scenario en productie.
Er zijn 12 films en 1 serie gevonden.

Along the Way

2022 | Drama

Nederland​/​​Griekenland 2022. Drama van Mijke de Jong. Met o.a. Malihe Rezaie, Nahid Rezaie en Sina Nazari.

Twee jonge vrouwen raken tijdens hun vlucht naar Europa hun familie kwijt. Ze moeten zich zien te redden tussen de mensenhandelaren en drugsdealers, en het najagen van hun dromen dwingt hen tot het maken van pijnlijke keuzes. Along the way toont een vluchtverhaal vanuit vrouwelijk perspectief en is losjes geïnspireerd op de echte ervaringen van de tweelingzussen die de hoofdrollen spelen. Zij acteerden nooit eerder in een professionele productie. Toch nemen de hoofdrolspelers de kijker moeiteloos mee in het verhaal: hun charisma en levensvreugde spatten van het scherm.

Onze Straat

2021 | Drama

Nederland 2021. Drama van Met o.a. Naomi Vellissariou, Juul Vrijdag, Mandela Wee Wee, Werner Kolf en Melody Klaver.

De films van Onze straat liggen in het verlengde van de bijna honderd One Night Stands die tussen 2004 en 2018 werden gemaakt. Ook ditmaal etaleren aankomende regisseurs hun talent in een tv-film van drie kwartier. Alle delen spelen zich af in dezelfde straat. De onderlinge samenhang wordt daarnaast gesuggereerd door een vaste koerier die elke week pakketjes komt afleveren.

Layla M.

2016 | Drama

Nederland 2016. Drama van Mijke de Jong. Met o.a. Nora El Koussour, Ilias Addab, Hassan Akkouch, Karl Ferlin en Mohammed Azaay.

De Amsterdamse tiener Layla (sterk gespeeld door nieuwkomer El Koussour) voelt zich onbegrepen. Niet alleen thuis, maar ook op school en langs het voetbalveld (waar de scheids steevast 'verkeerde beslissingen' neemt en zo haar broer benadeelt). Alleen een groep strenggelovige moslims lijkt haar te begrijpen. En dan vooral die leuke Abdel (Addab). Intelligent, onbevooroordeeld en vooral levensecht portret van een radicaliserende tiener. De Layla van regisseur De Jong en scenarioschrijver Jan Eilander is levenslustig en irritant, gevat en kortzichtig. Net als de meeste pubers. Maar wel een stuk gevaarlijker.

Een echte Vermeer

2016 | Drama, Historische film

Nederland​/​​België​/​​Luxemburg​/​​Kroatië​/​​Frankrijk 2016. Drama van Rudolf van den Berg. Met o.a. Jeroen Spitzenberger, Lize Feryn, Porgy Franssen, Roeland Fernhout en Raymond Thiry.

Meestervervalser Han van Meegeren (1889-1947) schilderde doeken in de stijl van Vermeer en verkocht die als authentiek. Vriend en vijand trapten erin, van de koningin tot nazikopstuk Göring. Deze biografische film - met heel wat geschiedvervalsing - zal echter niemand aanzien voor hoge kunst. Het acteerwerk is niet slecht en het verhaal best vermakelijk, maar wat een boel soapwaardige kitsch kwakt regisseur Van den Berg (Tirza, Süskind) op het doek: boze personages stormen kamers uit, gefrustreerde kunstenaars grijpen in slow motion naar de fles en seks gaat gepaard met een saxofoonmuziekje.

J. Kessels

2015 | Drama, Komedie

Nederland 2015. Drama van Erik de Bruyn. Met o.a. Fedja van Huêt, Frank Lammers, Ruben van der Meer, Erik de Bruyn en Romi van Renterghem.

Vijftien jaar na Wilde mossels werken regisseur De Bruyn en acteurs Van Huêt en Lammers weer samen in deze mengelmoes van roadmovie, western, boekverfilming, komedie, thriller en coming-of-age-drama. Gebaseerd op een boek van P.F. Thomése, over alter ego Franske (Van Huêt) en diens goede vriend Jezus Kessels (Lammers). Samen gaan ze in Kessels' Plymouth Gold Duster naar de rosse buurt in Hamburg, op zoek naar een verdwenen zakenman. Of zijn het allemaal maar fantasieën van Franske? Vaak plat en flauw (vooral Franskes obsessie met jeugdliefde BB), maar ook prettig anarchistisch en soms erg grappig.

Het zusje van Katia

2008 | Drama

Nederland 2008. Drama van Mijke de Jong. Met o.a. Betty Qizmolli, Julia Seijkens, Olga Louzgina en Ian Bok.

Dit tweede deel van De Jongs trilogie over pubermeisjes met ernstige groeipijnen (dat begon met Bluebird en werd voltooid met Joy) is gebaseerd op de gelijknamige Spaanse roman van Andrés Barba. Het verhaal werd verplaatst van Madrid naar Amsterdam-Noord, waar het naamloze, kinderlijke meisje uit de titel woont met haar oudere zus, paaldanseres, en Russische moeder, prostituee. Wat een meedogenloze tragedie had kunnen worden à la Lilja 4-ever blijft in handen van De Jong, scenarist Jan Eilander en de formidabele, naturel spelende cast gevoelig en ingetogen.

Schoffies

2006 | Documentaire

Nederland 2006. Documentaire van Marc van Fucht.

Documentaire over blauwe reigers in Amsterdam. Van Fucht laat reigerliefhebbers en -haters aan het woord. Schoffies is opgedragen aan Bert Haanstra, bij wie Van Fucht zijn filmcarrière begon als manusje van alles.

André Hazes, zij gelooft in mij

1999 | Documentaire, Muziek

Nederland 1999. Documentaire van John Appel.

Portret van volkszanger André Hazes (1951-2004), die gedurende tien maanden gevolgd werd. Het blijkt een aimabele, kwetsbare man, bij wie het leven zeker niet over rozen gaat. Een poging om een reeks concerten te geven in de toeristische gebieden van Spanje loopt bijvoorbeeld minder gesmeerd dan gehoopt. Schrijven van teksten voor z'n liedjes is ook een moeizaam proces, waarbij het rijmwoordenboek een waardevol hulpmiddel blijkt. Ronduit ontroerend is de verhaallijn rond de haperende relatie met z'n geliefde Rachel. De Amsterdamse vrolijkheid verdwijnt daar op de achtergrond en de snik dient zich aan. Het geheel wordt passend Hazesiaans afgesloten. Uitstekende documentaire.

Lieve Aisja

1996 | Drama

Nederland 1996. Drama van Mijke de Jong. Met o.a. Marina Iaellala, Rachida Iaellala, Jetteke van Schie, Abdembi Azzaoui en Nora Tahtahi.

Als haar vader is overleden, keert de in Rotterdam opgegroeide Aisja met haar familie terug naar Marokko. Ze probeert zich aan de strenge regels van het kleine dorpje en haar oom aan te passen, maar het huis van haar oom wordt steeds meer een gevangenis. Bovendien dreigt ze op haar veertiende al uitgehuwelijkt te worden. Haar broer kan dit niet aanzien en weet haar over te halen naar Nederland terug te vluchten...

Stills

1995 | Korte film, Drama

Nederland 1995. Korte film van Mijke de Jong. Met o.a. Erik Visser, Kumar Ayivor, Martijn Galjé, Marcel Hensema en Catalijn Willemsen.

Als haar vader is overleden, keert de in Rotterdam opgegroeide Aisja met haar familie terug naar Marokko. Ze probeert zich aan de strenge regels van het kleine dorpje en haar oom aan te passen, maar het huis van haar oom wordt steeds meer een gevangenis. Bovendien dreigt ze op haar veertiende al uitgehuwelijkt te worden. Haar broer kan dit niet aanzien en weet haar over te halen naar Nederland terug te vluchten...

Rock'n'Roll Junkie

1994 | Documentaire

Nederland 1994. Documentaire van Ton van der Lee, Jan Eilander, Eugène van den Bosch en Frenk van der Sterre. Met o.a. Herman Brood, Nina Hagen, Jules Deelder, Harry Muskee en Koos van Dijk.

Geslaagde documentaire, een ode aan de Nederlandse rockzanger Herman Brood, met als hoofdthema`s: Brood als muzikant, als kunstschilder, priv[KA1]e en door de ogen van mensen uit zijn omgeving. Wel loopt de opname van een CD als een rode draad door de film. Menno Boerema monteerde 90m uit dertig uur materiaal, gedraaid tussen 1990 en 1993, naast archiefmateriaal, concertopnamen, interviews en nerveuze, van de schouder gefilmde beelden. Het is overduidelijk dat de vier makers van de film, Eilander (interviews), Van der Sterre (geluid), Van den Bosch (camera) en Van der Lee (productie), in hun jongere jaren zwaar hebben gedweept met Brood. Onderhoudend, afwisselend, een keurig portret van een vaak onsympathieke gek. Een must voor Brood-fans.

Rock 'n Roll Junkie

1994 | Biografie

Nederland 1994. Biografie van Jan Eilander, Eugene van den Bosch, Frenk van der Sterre en Ton van der Lee. Met o.a. Herman Brood en Nina Hagen.

De vier regisseurs (eigenlijk respectievelijk interviewer, cameraman, geluidsman en producent) volgden hun jeugdidool Herman Brood tussen 1990 en 1993. Uit dertig uur materiaal werd deze anderhalf uur durende docu samengesteld, met vier hoofdthema's: Brood als muzikant, als kunstschilder, privé, en door de ogen van zijn omgeving. Daarnaast zijn er concertopnamen en archiefmateriaal. Uiteindelijk zien we vooral Brood als junk, vaak meelijwekkend en onsympathiek, en valt de aandacht voor het rock-'n-rollfenomeen wat tegen. Evengoed erg onderhoudend en verplichte kost voor fans.

Hartverscheurend

1994 | Drama

Nederland 1994. Drama van Mijke de Jong. Met o.a. Marieke Heebink, Mark Rietman, André-Arend van Noord, Mientje Kleijer en Tanar Catalpinar.

Tweede speelfilm van de Jong (na IN KRAKENDE WELSTAND) met centraal een jong stel, Heebink en Rietman, dat er niet in slaagt een duurzame relatie op te bouwen. Gesitueerd in een afgedankt havengedeelte van Amsterdam, met op de achtergrond ook Koerdische migranten en de vluchtelingenproblematiek. Heebink zou men een kind van de kraakbeweging kunnen noemen. Zij is niet bereid al volwassen te worden, en hoe haar zwangerschap uiteindelijk afloopt blijft 'multi-interpretabel' zoals dat heet. Regisseuse de Jong schreef ook het scenario, en een en ander tekent een pessimistisch, zeg maar nihilistisch wereldbeeld, dat op quasi documentaire wijze in beeld is gebracht door cameraman Joost van Starrenburg. Kreeg op de Nederlandse Filmdagen de Persprijs en op het Filmfestival van Gent een distributiepremie.