Marcel L'Herbier (1890-1979): regie en scenario.
Er zijn 27 films gevonden.

Féérie des Fantasmes ou 80 ans de film fantastiques français

1977 | Historische film, Experimenteel

Frankrijk 1977. Historische film van Marcel L'Herbier.

Omdat hij zestig jaar bij de film zat, kreeg Marcel Lherbier het aanbod deze montage te maken, op de wijze die zijn `jonge` oude hart (1890-1980) hem ingaf. Deze cineast, overigens regisseur van LA NUIT FANTASTIQUE (1942), slaagt er op hoge leeftijd in een opmerkelijke bloemlezing samen te stellen met fragmenten uit zijn eigen films alsmede die van Lumi[KA2]ere, M[KA1]eli[KA2]es, Gance, Ren[KA1]e Clair, Jean Cocteau, Jean Renoir, Louis Malle, Jean-Luc Godard, Alain Resnais, etc. Een document dat van het allergrootste belang voor de Franse geschiedenis is. Opmerkelijke originele muziek. Jean Dr [KA1]eville (geboren in 1906) wilde ook graag de assistent van Lherbier zijn!

L' Affaire du collier de la Reine

1946 | Historische film, Romantiek

Frankrijk 1946. Historische film van Marcel L'Herbier. Met o.a. Viviane Romance, Maurice Escande, Marion Dorian, Jacques Dacqmine en Monique Cassin.

Een avonturierster schakelt de dubbelgangster van Marie- Antoinette in om de aartsbisschop van Straatsburg die bij de vorstin in het gevlij wil komen, op te lichten en hem het collier te laten kopen dat de zogenaamde koerier van de koningin haar zal bezorgen. In plaats daarvan worden de juwelen doorverkocht in Engeland waardoor de intrigante het kasteel kan kopen. Breed spel van acteurs die lijken te denken dat ze in schouwburg staan en langademige regie, maken de film tot een museumstuk, echter niet zonder charme, ook dankzij de opnamen van kastelen in Versailles.

Au petit bonheur

1945 | Komedie

Frankrijk 1945. Komedie van Marcel L'Herbier. Met o.a. Danielle Darrieux, François Périer, André Luguet, Paulette Dubost en Jacques-Henri Duval.

Een jonge vrouw voelt zich veronachtzaamd door haar echtgenoot en maakt hem jaloers met een verzonnen minnaar. De verfilmde boulevardkomedie is bij deze veteraan-regisseur in verkeerde handen. Gebrek aan tempo maakt grappen al te voorspelbaar en sporadisch, terwijl de intrige toch al nauwelijks origineel is. Wat blijft zijn de charme en de animo van de acteurs.

La Vie de Bohème

1942 | Drama, Romantiek

Frankrijk 1942. Drama van Marcel L'Herbier. Met o.a. Maria Denis, Afred Adam, Giselle Pascal, Suzy Delair en Louis Salou.

Vier berooide artiesten leiden een vrolijk leven in het Quartier Latin van de vorige eeuw. De vriendin van één van hen wil hem financieel niet tot last zijn en wordt de maintenée van een rijkaard. Ze keert terug in hun atelier om aan de tering te sterven. Net als CARMEN hetzelfde jaar een opera-verfilming zonder zang, met Puccini's composities als achtergrondmuziek. Regie en acteren maken de vrolijke beginscènes aanstekelijk, maar wie bij de opera al moeite had met Mimi's zingend de laatste adem uitblazen, zal zich helemaal in een niet gezongen sterfscène verslikken.

La Nuit fantastique

1942 | Familiefilm, Fantasy, Komedie, Romantiek, Experimenteel

Frankrijk 1942. Familiefilm van Marcel L'Herbier. Met o.a. Fernand Gravey, Micheline Presle, Saturnin Fabre, Bernard Blier en Charles Granval.

Een werkstudent sjouwt `s nachts groenten in de Hallen. Tijdens zijn werk valt hij oververmoeid weleens in slaap en droomt dan van een onbekend mooi meisje, tot hij een keer wordt gewekt door haar evenbeeld: de dochter van een goochelaar die hem in allerlei avonturen meesleept. Dit charmante sprookje biedt door het kader van de droom bijna onbeperkte mogelijkheden en blijkt ook niet te verouderen (behalve dat Gravey naar huidige maatstaven een wel erg overjarige student is).

L' Honorable Catherine

1942 | Komedie

Frankrijk 1942. Komedie van Marcel L'Herbier. Met o.a. Edwige Feuillère, Raymond Rouleau, André Luguet, Claude Génia en Charles Granval.

Een meisje dat door haar werk veel onverwachte huisbezoeken pleegt, komt nog weleens ongelegen. Op een gegeven moment treft ze een getrouwde vrouw met een minnaar, die haar prompt voor zijn verloofde laat doorgaan als ook de echtgenoot van de vrouw opduikt. Dat spelletje wordt werkelijkheid, en uiteindelijk redt de minnaar haar als ze ontvoerd wordt door juwelendieven die ze ook heeft betrapt bij een van haar bezoeken. Een voor de oorlogsjaren kenmerkende escapistische komedie, waarvan de nadrukkelijke vrolijkheid eerder vermoeiend dan aanstekelijk werkt. Scenario van Solange Térac. Oorspronkelijk getiteld: SOLANGE.

Terre de feu

1938 | Drama, Muziek

Frankrijk 1938. Drama van Marcel L'Herbier. Met o.a. Tito Schipa, Mireille Balin, Marie Glory, Louise Carletti en André Lefaur.

Een internationaal beroemde zanger is een voorbeeldig huisvader, maar door zijn talrijke buitenlandse tournees ontstaat er toch een verwijdering, waarbij hij tot een crime passionel wordt gedreven. Veroordeeld tot het bagno wordt hij wegens goed gedrag eerder in vrijheid gesteld, maar is dan een come-back mogelijk? Dit muzikaal melodrama in de vooroorlogse traditie was destijds een enorm succes maar is nu hooguit een curiositeit, die ironisch bekeken zal worden.

Nuits de feu

1938 | Drama, Romantiek

Frankrijk 1938. Drama van Marcel L'Herbier. Met o.a. Victor Francen, Gaby Morley, Gabriel Signoret, Georges Rigaud en Madeleine Robinson.

De procureur van de tsaar verwaarloost zijn vrouw, die zich troost met een bevriende advocaat. Als hij verdwijnt wordt het overspelige paar gearresteerd, maar de rechtszaak biedt een grote verrassing. Deze Tolstoï-verfilming volgens de Russische mode van de vooroorlogse Franse cinema heeft een weinig overtuigende sfeer, waardoor de personages ook ongeloofwaardig worden.

Entente cordiale

1938 | Drama, Historische film

Frankrijk 1938. Drama van Marcel L'Herbier. Met o.a. Gaby Morlay, Victor Francen, Pierre Richard-Willm, André Lefaur en Janine Darcey.

Terwijl de Prins van Wales in Parijs de bloemetjes buitenzet, wordt koningin Victoria geconfronteerd met een dreigende oorlog met Frankrijk: Lord Kitchener en commandant Marchand in Afrika zijn met elkaar in conflict gekomen. De Franse regering verkiest uiteindelijk vrede boven nationale trots. De Frans-Britse verstandhouding anno 1898 werd het onderwerp van een groots opgezette kostuumfilm, waarin men, door een overmaat aan personages èn omdat alle nationaliteiten door Fransen worden gespeeld, soms de draad dreigt kwijt te raken. Door de stijl en het spel is het toch een boeiend document geworden.

La Tragédie impériale

1937 | Drama, Historische film

Frankrijk 1937. Drama van Marcel L'Herbier. Met o.a. Marcelle Chantal, Caroline Nelson, Gabrielle Robinne, Jany Holt en Harry Baur.

Een voor zijn tijd prestigieuze Raspoetin-verfilming, duidelijk met grote middelen gemaakt. De film heeft uiteraard geleden onder de tand des tijds, maar de competente regie van L'Herbier en het sfeervolle zwart-wit camerawerk blijven opvallen. Scenario van Alfred Neumann.

La Citadelle du silence

1937 | Drama

Frankrijk 1937. Drama van Marcel L'Herbier. Met o.a. Annabella, Gilberte Géniat, Marguerite Pierry en Pauline Carton.

Viana, een jonge Poolse verpleegster wier vader door de Russen werd gefusilleerd, gooit een bom naar het rijtuig van de gouverneur van Warschau. Ook haar verloofde, een dokter, blijkt in het complot betrokken te zijn...Een flets melodrama met een warrige intrige, door L'Herbier afstandelijk in beeld gebracht. Onthoudt de mooie titel, vergeet de film.

Forfaiture

1937 | Drama

Frankrijk 1937. Drama van Marcel L'Herbier. Met o.a. Sessue Hayakawa, Lise Delamare, Victor Francen, Louis Jouvet en Lucas Gridoux.

De vrouw van een Franse ingenieur in Mongoli[KA3]e heeft speelschulden. Ze leent geld van een prins die haar tot zijn ma[KA4]itresse wil maken. Ze weigert, waarna de gekrenkte prins het werk van haar echtgenoot saboteert. Hij wordt bij een nieuwe confrontatie door de vrouw gedood. De beroemde zwijgende film van Cecil B. de Mille THE CHEAT stond vooral bij Franse pers in hoog aanzien en werd toen de Aziatische romantiek weer in de mode was, opnieuw verfilmd. Het drakerige verhaal blijft toch het aanzien waard door autoriteit van Hayakawa (in zelfde rol als destijds) en opmerkelijke fotografie van Eugen Schüfftan.

Les Hommes nouveaux

1936 | Historische film, Drama

Frankrijk 1936. Historische film van Marcel L'Herbier. Met o.a. Harry Baur, Nathalie Paley, Gabriel Signoret, Max Michel en René Bergeron.

Deze film roept gemengde gevoelens op. In het eerste deel wordt een verband gelegd tussen het voltooide werk van Lyautey en Marokko. In het tweede - fictieve - deel wordt getoond hoe diens opvolger zijn creaties opoffert aan zijn verlangen naar macht. Naar een roman van Claude Farrère. Rest het talent van Marcel Lherbier die nauwkeurig een verteerbare film regisseerde, waarvan het onderwerp totaal niet bij hem paste.

La Porte du large

1936 | Drama

Frankrijk 1936. Drama van Marcel L'Herbier. Met o.a. Marcelle Chantal, Victor Francen, Jean-Pierre Aumont, Roland Toutain en Jacques Baumer.

Commandant Villette, verloofd met de mooie Amerikaanse Madeleine, geeft les aan de zeevaartschool van Brest. Onder zijn leerlingen zit Pierre, zijn zoon. Deze maakt kennis met Madeleine en wordt verliefd op haar. Wanneer Pierre verneemt dat zijn vader verloofd is met Madeleine stort zijn wereld in en bij hun huwelijk voelt hij voor de eerste keer wat liefdesverdriet is.

Veille d'armes

1935 | Oorlogsfilm, Drama

Frankrijk 1935. Oorlogsfilm van Marcel L'Herbier. Met o.a. Victor Francen, Roger Annabella, Roland Toutain, Pierre Renoir en Gabriel Signoret.

Een scheepskapitein moet tegelijkertijd muiterij op een kruisvaarder bedwingen en een familieprobleem oplossen. Het lukt hem beide. Een onbeschrijfelijk scenario ter meerdere eer en glorie van de Franse marine met de onvermijdelijke Francen in de rol van kapitein. Een minder goede film van L'Herbier.

Le Bonheur

1934 | Drama

Frankrijk 1934. Drama van Marcel L'Herbier. Met o.a. Charles Boyer, Gaby Morlay, Jean Toulout, Paulette Dubost en Michel Simon.

Een jonge anarchistische kunstenaar voelt zich aan de ene kant aangetrokken tot een filmster, maar ergert zich aan de andere kant aan haar sterallures. Hij doet een vage poging haar te doden, maar dat mislukt; de filmster op haar beurt wordt geïntrigeerd door zijn ambivalente gevoelens: een romance is het gevolg. Hoewel wat dramatisch van opzet, staat de film nog steeds. Dat is een gevolg van het goede spel en de goede sfeertekening. Het scenario is van regisseur L'Herbier naar een toneelstuk van Henry Bernstein. Het camerawerk is van Harry Stradling.

Le Parfum de la dame en noir

1931 | Mysterie, Thriller

Frankrijk 1931. Mysterie van Marcel L'Herbier. Met o.a. Roland Toutain, Huguette Duflos, Edmond van Daele, Marcel Vibert en Léon Bélières.

Een zich als speurder voordoende reporter wordt te hulp geroepen door een aristocrate die heeft gehoord dat haar doodgewaande echtgenoot - een gevaarlijke misdadiger - nog in leven is. Haar minnaar wordt vermoord en de verdenking valt op de held. L'Herbier, de avant-gardist van de zwijgende film, weet met de geluidsfilm niet goed raad. Hij geeft een zeer statische vorm aan het Rouletabille-avontuur van schrijver Gaston Leroux en laat de spelers declameren in plaats van acteren. Roland Toutain in zijn heldenrol is wèl vlot, en de absurde verhaalswendingen amuseren ondanks alles en houden de aandacht vast.

Le Mystère de la chambre jaune

1931 | Mysterie, Thriller

Frankrijk 1931. Mysterie van Marcel L'Herbier. Met o.a. Roland Toutain, Huguette Duflos, Max Desjardins, Edmond van Daele en Marcel Vibert.

Een avontuurlijke journalist probeert een geheimzinnige aanslag op te lossen, gepleegd op de dochter van een geleerde door een onbekende misdadiger. Deze is verdwenen, terwijl alle deuren en ramen op slot waren. Een gedateerde en weinig dynamische verfilming van de serie-roman van Gaston Leroux rond de held Rouletabille, door een regisseur die de mogelijkheden van de geluidsfilm nog niet onder de knie heeft. In hetzelfde jaar kwam er een vervolg op de film: LE PARFUM DE LA DAME EN NOIR met dezelfde personages.

L' Enfant de l'amour

1930 | Drama

Frankrijk 1930. Drama van Marcel L'Herbier. Met o.a. Emmy Lynn, Jacques Catelain, Jean Angelo, Marie Glory en Michel Simon.

Zangeres heeft buitenechtelijk zoontje dat ze verwaarloost voor politicus met wie ze jarenlange verhouding heeft. Als hij minister wordt laat hij haar vallen en de volwassen zoon begint als journalist campagne tegen hem om zijn moeder te wreken. Melodrama heeft curiositeitswaarde als eerste Franse geluidsfilm.

L'argent

1928 | Zwijgende film, Drama

Frankrijk 1928. Zwijgende film van Marcel L'Herbier. Met o.a. Pierre Alcover, Alfred Abel, Brigitte Helm, Marie Glory en Henry Victor.

De moreel bankroete zakenman Saccard financiert een riskante vlucht van piloot Jacques naar Guyana, uit dubieuze zakelijke overwegingen én omdat hij dan een kans denkt te hebben bij de geliefde van Jacques, de fraaie Line. Hij heeft gelijk, schulden en een verlangen naar welstand maken haar gevoelig voor zijn avances. Uiteindelijk is Geld het belangrijkste kwaadaardige personage in deze bewerking van de roman van Zola. Regisseur L'Herbier maakte in zijn stomme periode een aantal interessante avant-gardistische films, waaronder L'argent. Later was hij grondlegger van het Institut des Hautes Etudes Cinématographiques, waar grootheden als Louis Malle, Volker Schlöndorff en Costa-Gavras studeerden.

Feu Mathias Pascal

1926 | Zwijgende film, Drama

Frankrijk 1926. Zwijgende film van Marcel L'Herbier. Met o.a. Ivan Mozzhukhin, Marcelle Pradot, Lois Moran, Marthe Mellot en Michel Simon.

De schoonmoeder van de ongelukkige Mathias Pascal (Mozzhukhin) is een loeder. En dan overlijdt ook nog zijn geliefde dochter. Aangeslagen reist hij naar Monte Carlo, en wint daar een fortuin. Op de terugreis leest hij in een krant zijn eigen overlijdensbericht, hij besluit elders een ander leven te beginnen, maar ook dat valt na verloop van tijd tegen. Interessante zwijgende film naar een roman van Pirandello. L'Herbier was vooral ten tijde van de stomme film een van de belangrijkste Franse regisseurs.

L'inhumaine

1924 | Zwijgende film, Drama

Frankrijk 1924. Zwijgende film van Marcel L'Herbier. Met o.a. Georgette Leblanc, Jaque Catelain, Marcelle Pradot en Philippe Hériat.

Een femme fatale beleeft in een hypermodern huis avontuurtjes met een politicus, een radja, een atoomgeleerde en anderen.

Eldorado

1921 |

Frankrijk 1921. Marcel L'Herbier. Met o.a. Philippe Hériat, Jacque Catelain en Eve Francis.

Op bewonderenswaardig experimentele wijze vertelt L´Herbier zonder gesproken tekst het verhaal van nachtclubdanseres Sibilla (Francis) die haar zieke kind noodgedwongen bij Scandinavische voogden moet onderbrengen. Sibilla is gefrustreerd en van lichte zeden, wordt daarvoor ouderwets gestraft, maar zwart en wit in ethiek laten zich niet zo gemakkelijk onderscheiden in El Dorado. L´Herbier en zijn cameralui uiten de morele vaagheid in spannende montage, dromerige beelden van indrukwekkende gebouwen, en ambiguë karaktertrekken van de gevestigde orde. (IdH/VPRO Gids)

El Dorado

1921 | Drama

Frankrijk 1921. Drama van Marcel L'Herbier. Met o.a. Eve Francis, Marcelle Pradot, Philippe Hériat, Jaque Catelain en Claire Prélia.

L'Herbier noemt dit verhaal over de danseres Sibilla die zich opoffert om haar kind te redden, een melodrama. De film moet het minder hebben van het onderwerp dan van de persoonlijke, ontroerende manier van vertellen. Bovendien zijn de beelden opvallend beweeglijk, zijn er vondsten die ons vandaag de dag nog doen opkijken en is in scènes gesneden met eenzelfde vrijheid in tijd en ruimte die we later bij Antonioni aantreffen. Scenario van de regisseur en Dimitri Dragomir. Camerawerk van Georges Lucas en Georges Specht. In 1995 restaureerde de archiefafdeling van het CNC te Parijs de film en in dat jaar werd de rolprent met de hulp het Musée d'Orsay voorzien van een soundtrack met de oorspronkelijke muziek van Marius- François Gaillard; verzekeringsmaatschappij GAN en de onderneming Sacem zorgden voor de financiering. De muziek werd uitgevoerd door het Orchestre national d'Île de France onderleiding van Pascal Rophé.

Villa Destin

1920 | Komedie

Frankrijk 1920. Komedie van Marcel L'Herbier. Met o.a. Saint-Granier, Alice Field, Lily Samuel, Paulais en Bob Scalon.

De titel van deze film is ontleend aan een verhaal van Oscar Wilde, waarvan het een kostelijke pastiche is. Het is tegelijk een amusante parodie op de politiefilm. L'Herbier kenschetste hem als 'humoresque'. Interessante decors van Georges Lepape en Garnier. Op z'n minst drie komedianten maken hier hun debuut: Saint- Granier, Field en Samuel.

L' Homme du large

1920 | Drama

Frankrijk 1920. Drama van Marcel L'Herbier. Met o.a. Roger Karl, Jaque Catelain, Marcelle Pradot, Claire Prélia en Suzanne Doris.

Een bewerking van de novelle Un drame au bord de la mer, een minder bekend werk van Honoré de Balzac. Is eveneens een van de eerste lange speelfilms van Marcel Lherbier. Hoofdpersoon is de zee, weergegeven in al haar nuances en met een opmerkelijke liefde voor de natuur. Een geschiedenis die baadt in een intense schoonheid, verteld met een zeldzame beheersing van de filmtaal.

Rose-France

1918 | Experimenteel

Frankrijk 1918. Experimenteel van Marcel L'Herbier. Met o.a. Jaque Catelain, Marguerite Frances, Mademoiselle Aïssé, Francis Byron en Kuhn.

Een soort vreemde collage van een regisseur die zijn tijd ver vooruit was. De filmopnames zijn gemaakt in de stijl van sentimentele aanzichtkaarten uit die tijd. Er worden gedichten voorgedragen van Charles d`Orleans tot P[KA1]eguy (die tegenwoordig erg irritant gevonden worden). Dit experiment, vol met trucages, superposities en maskers is in deze tijd nog zeer interessant, want hierin is het ontstaan van een filmesthetiek te zien, die zou uitmonden in een 'musique des images'