Howard Da Silva (1909-1986): cast.
Er zijn 30 films gevonden.

Garbo Talks

1984 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1984. Drama van Sidney Lumet. Met o.a. Anne Bancroft, Ron Silver, Carrie Fisher, Catherine Hicks en Steven Hill.

De moeder van Gilbert Rolfe (Silver) ligt op sterven en heeft nog maar een wens: Greta Garbo ontmoeten. Bancroft is om te zoenen als de geexalteerde moeder Estelle, maar de film zelf is niet meer dan een serie portretten, hier en daar scherp getekend maar meestal stijf en geforceerd. Dit alles nog eens verergerd door de wee-zoete muziek van Cy Coleman. In de laatste scène zien we schrijfster- actrice Betty Comden als Garbo. Scenario van Larry Grusin. Camerawerk van Andrzej Bartkowiak.

Mommie Dearest

1981 | Drama, Biografie

Verenigde Staten 1981. Drama van Frank Perry. Met o.a. Faye Dunaway, Diana Scarwid, Steve Forrest, Howard Da Silva en Mara Hobel.

Een levendige, professioneel opgebouwde verfilming van het boek door Christina Crawford over haar gekwelde jeugd als de geadopteerde dochter van Joan Crawford, een der koninginnen van het witte doek (briljant gespeeld door Dunaway). Als je aanneemt dat, zoals wel wordt beweerd, de film op waarheid berust, bekruipt je een vreemd onaangenaam gevoel als je er naar kijkt: alsof je je bezondigt aan voyeurisme, maar mensen die het niet serieus nemen zien het als modieus geleuter. Het scenario is van Christina Crawford, Robert Getchell, Tracy Hotchner, Frank Perry en Frank Yablans naar de autobiografie van Crawford. Het camerawerk is van Paul Lohmann.

Power

1980 | Misdaad

Verenigde Staten 1980. Misdaad van Barry Shear en Virgil W. Vogel. Met o.a. Joe Don Baker, Karen Black, Howard Da Silva, Ralph Bellamy en Red Buttons.

Deze film gaat over de opkomst van een invloedrijke vakbondsleider in de haven van Chicago in de crisistijd van de jaren dertig. Een omvangrijke sage bevolkt door veel sterren, geschreven door Oscar-winnaar Ernest Tidyman (THE FRENCH CONNECTION). Het betreft hier in feite een nauwelijks verbloemde sleutelroman over de omstreden vakbondsleider Jimmy Hoffa.

The Missiles of October

1974 | Historische film

Verenigde Staten 1974. Historische film van Anthony Page. Met o.a. William Devane, Martin Sheen, Howard Da Silva, James Olson en Dana Elcar.

Een perfecte reconstructie van het incident in 1962 rond Cuba. Devane als John en Sheen als Robert Kennedy staan tegenover Da Silva's Chroestsjov. Persoff is Gromyko.

The Great Gatsby

1974 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1974. Drama van Jack Clayton. Met o.a. Robert Redford, Mia Farrow, Bruce Dern, Karen Black en Scott Wilson.

Redford leerde de oogverblindende Farrow kennen toen hij als arme jongeman uit de Midwest bij haar ingekwartierd werd tijdens WO I. Hij moest echter terug naar het front en Farrow beloofde op hem te wachten. Ze hield die belofte niet en ze trouwde met een rijke zakenman uit Chicago, Dern. Als Redford jaren later schatrijk geworden is met illegale drankstokerij, zoekt hij weer contact met de mooie Farrow. Derde en ongetwijfeld meest luxueuze verfilming van de romantische klassieker van F. Scott Fitzgerald. De film bezorgt de kijker door de veel te rijke productie een gevoel van leegte, wat niet het geval was met de versies van 1926 en 1949. De getalenteerde acteurs leveren prachtige spelprestaties, maar kunnen het zielloze scenario van Francis Ford Coppola niet tot leven wekken. Oscars voor de kostuums van Theoni V. Aldredge en de score van Nelson Riddle. Gefotografeerd door Douglas Slocombe.

Smile, Jenny, You're Dead

1974 | Mysterie

Verenigde Staten 1974. Mysterie van Jerry Thorpe. Met o.a. David Janssen, John Anderson, Howard Da Silva, Martin Gabel en Clu Gulager.

Goed uitgedokterde mysteriefilm waarin speurder Janssen de moord uitpluist van de schoonzoon van een vriend en iets krijgt met diens dochter, de belangrijkste verdachte. Pilot voor Janssens tv-serie HARRY O.

1776

1972 | Musical, Historische film

Verenigde Staten 1972. Musical van Peter H. Hunt. Met o.a. William Daniels, David Ford, Howard Da Silva, Donald Madden en Ron Holgate.

Amerika's eerste Congres vecht voor onafhankelijkheid, los van Engeland, aldus het kader van deze Pulitzerprijs-winnende musical. Bijna de hele Broadway-bezetting werd gehandhaafd; Daniels als John Adams en Da Silva als Benjamin Franklin in de hoofdrollen.

Nevada Smith

1966 | Western

Verenigde Staten 1966. Western van Henry Hathaway. Met o.a. Brian Keith, Arthur Kennedy, Suzanne Pleshette, Raf Vallone en Pat Hingle.

Regisseur Hathaway acteerde als jongen al in westerns voordat hij zich als regisseur zou specialiseren in dat genre (oa Niagara). McQueen speelt een halfbloed die zijn vermoorde blanke vader en Indiaanse moeder wil wreken. Mooie rol van McQueen - met zijn 36 jaar ouder dan zijn personage - in een bekend verhaal dat fraai in beeld werd gebracht door cameraman Lucien Ballard, die meerdere keren met de regisseur samenwerkte.

The Outrage

1964 | Drama, Actiefilm, Western

Verenigde Staten 1964. Drama van Martin Ritt. Met o.a. Paul Newman, Edward G. Robinson, Claire Bloom, Laurence Harvey en William Shatner.

Een pretentieuze mislukking, gebaseerd op de Japanse film RASHOMON van Akira Kurosawa (1951), met de overdreven acterende Newman als een Mexicaanse bandiet die zogenaamd Bloom verkracht terwijl haar echtgenoot erbij staat. Robinson, als filosofische verteller, is als enige de moeite waard. Scenario van Michael Kanin. Camerawerk van James Wong Howe.

David and Lisa

1962 | Drama

Verenigde Staten 1962. Drama van Frank Perry. Met o.a. Keir Dullea, Janet Margolin en Howard Da Silva.

Dullea en Margolin zijn patienten in een psychiatrische instelling. Hij lijdt aan smetvrees, zij aan schizofrenie. Beiden gaan zich elkaars geval aantrekken en zo zullen ze langzaam, maar zeker, genezen. Sobere, poetische prent over een ontluikende liefde tussen twee mensen, die door hun ziekte aan de rand van de maatschappij geplaatst werden. Een ontroerende en overtuigende hulde aan mensen die door wilskracht hun levenslust terugkrijgen. Sterk spel van beide hoofdrollen en van Da Silva als de dokter. Overdreven sentimentaliteit kon echter niet overal vermeden worden. Oscarnominaties voor beste scenario (Eleanor Perry, gebaseerd op de roman van Theodore Isaac Rubin) en beste regie.

M

1951 | Misdaad

Verenigde Staten 1951. Misdaad van Joseph Losey. Met o.a. David Wayne, Howard Da Silva, Luther Adler, Karen Morley en Jorja Curtright.

Een langdradige nieuwe versie van de beroemde Duitse film over een kindermoordenaar die door andere misdadigers wordt opgespoord, omdat zij geen politieonderzoek in hun onderwereld dulden.

Wyoming Mail

1950 | Western

Verenigde Staten 1950. Western van Reginald Le Borg en Reginald LeBorg. Met o.a. Stephen McNally, Alexis Smith, Howard Da Silva, Ed Begley en Dan Riss.

Om een bende op te rollen die voortdurend treinen overvalt laat McNally zich als bandiet insluiten. Hij ontsnapt en weet Roberts als de bendeleider te ontmaskeren. Da Silva is zijn rechterhand en Smith is de contactpersoon. Er zit weinig actie in het scenario van Harry Essex en Leonard Lee, dat ze naar een verhaal van Robert Hardy Andrews schreven. Wél mooi zijn de plaatjes van Russell Metty, die hij voor producent Aubrey Schenck opnam.

Tripoli

1950 | Oorlogsfilm, Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1950. Oorlogsfilm van Will Price. Met o.a. John Payne, Maureen O'Hara, Howard Da Silva, Connie Gilchrist en Philip Reed.

Een goede bezetting is niet in staat het middelmatige scenario te redden over Amerikaanse mariniers die tegen Barbarijnse piraten vechten in 1805. Da Silva is als acteur het enige pluspunt in de film. Scenario van Winston Miller.

Three Husbands

1950 | Komedie

Verenigde Staten 1950. Komedie van Irving Reis. Met o.a. Eve Arden, Ruth Warrick, Vanessa Brown, Shepperd Strudwick en Billie Burke.

Na de dood van playboy Williams, die nooit verlegen zat om een practical joke, ontvangen zijn drie vrienden, DaSilva, Strudwick en Burke, een brief, waarin hij bekent met hun respectievelijke echtgenotes een affaire te hebben gehad. De drie overdenken het ogenblik in hun verleden dat hiervoor gelegenheid gaf. Onge[KA3]inspireerde variatie op het thema van A LETTER TO THREE WIVES, waaraan Vera Caspary, die samen met Edward Eliscu het scenario schreef, ook meewerkte. Williams probeert het allemaal door middel van flashbacks, recht te trekken, maar slaagt daar niet in. De film is niet overtuigend en mist stijl en gevatheid. De onbedoeld lachwekkende openings-en slotsc[KA2]enes spelen zich af in de hemel (buitenbeelds). Frank Planer was verantwoordelijk voor de fotografie.

The Underworld Story

1950 | Misdaad, Drama

Verenigde Staten 1950. Misdaad van Cy Enfield en Cy Endfield. Met o.a. Gale Storm, Dan Duryea, Herbert Marshall, Mary Anderson en Michael O'Shea.

Een 'hard-boiled' reporter, die wegens onethische praktijken bij een grote krant in een metropool is ontslagen, wordt vennoot van een klein dagblad in een provinciestadje. Als hij te horen krijgt dat een zwarte dienstmeid vlot bekend heeft haar steenrijke werkgeefster omgebracht te hebben, lijkt hem dat een iets te gemakkelijke oplossing van een misdrijf. En terecht. Een verbazend goede film over gangsters en corruptie. De spelers zijn stuk voor stuk prima.

The Great Gatsby

1949 | Drama

Verenigde Staten 1949. Drama van Elliott Nugent. Met o.a. Alan Ladd, Betty Field, Macdonald Carey, Barry Sullivan en Ruth Hussey.

Bewerking van F. Scott Fitzgeralds boek waarmee men op een verkeerd spoor zit. Het gaat over een mysterieuze jonge miljonair die in de jaren 1920-30 in botsing komt met de gemeenschap op Long Island. Er wordt teveel gepraat en men heeft het veel te literair willen maken. Ladd doet het behoorlijk goed, maar Field (als Daisy Buchanan) speelt haar rol vreemd gemelijk. Eerder verfilmd in 1926, en opnieuw in 1974. Scenario van Cyril Hume en Richard Maibaum. Camerawerk van John Seitz.

Border Incident

1949 | Misdaad, Drama, Film noir, Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1949. Misdaad van Anthony Mann. Met o.a. Ricardo Montalban, George Murphy, Howard Da Silva, Teresa Celli en Charles McGraw.

Een Amerikaanse en een Mexicaanse geheime agent werken samen om een misdadige koppelbaasorganisatie op te rollen, die illegale Mexicaanse arbeiders over de grens smokkelt, en ze vervolgens als goedkope werkkrachten laat uitbuiten door de corrupte eigenaar van een groot landbouwbedrijf. Ze infiltreren in een arbeidersgroepje en de Amerikaanse agent moet lijdzaam toezien hoe zijn partner onder een tractor vermorzeld wordt. Het uur der wrake heeft dan geslagen. Een bloedige shoot-out in de finale is beslissend. Spannend, strak geregisseerd maar gewelddadig. Scenario van John C. Higgins en camerawerk van John Alton.

They Live by Night

1948 | Film noir, Romantiek, Misdaad, Thriller, Drama

Verenigde Staten 1948. Film noir van Nicholas Ray. Met o.a. Farley Granger, Cathy O'Donnell, Howard Da Silva, Jay C. Flippen en Helen Craig.

'In a way I'm a thief just the same as you are, but I won't sell you hope when there ain't any.' Aldus een trouwkapeleigenaar tegen de ontsnapte bankroverschauffeur Bowie (Granger) in dit donker-romantische regiedebuut van Ray. Tijdens de Depressiejaren wil Bowie met zijn vlam Catherine 'Keechie' Mobley (O'Donnell) de grens over om in Mexico opnieuw te beginnen. Maar dit is volbloed film noir, dus het noodlot beslist anders. Granger en O'Donnell vormen een prachtig gedoemd koppel. Naar Edward Andersons roman 'Thieves Like Us', in 1974 nogmaals en onder zijn oorspronkelijke titel door Robert Altman verfilmd.

Two Years Before the Mast

1946 | Drama, Actiefilm

Verenigde Staten 1946. Drama van John Farrow. Met o.a. Alan Ladd, Brian Donlevy, Esther Fernandez, Howard Da Silva en Barry Fitzgerald.

Een belabberd geschreven scenario, door Seton Miller en George Bruce, over Richard Henry Dana`s (Donlevy) kruistocht tegen de slechte behandeling van zeelui, die uiteindelijke resulteerde in een door het Amerikaanse Congres aangenomen wet die de rechten van zeevarenden op het open water definitief regelde. Da Silva valt op als de sadistische kapitein. Het camerawerk is van Ernest Laszlo.

The Blue Dahlia

1946 | Thriller, Drama

Verenigde Staten 1946. Thriller van George Marshall. Met o.a. Alan Ladd, Veronica Lake, William Bendix, Howard Da Silva en Hugh Beaumont.

Opwindend melodrama van Raymond Chandler met Ladd die terugkomt uit het leger en ontdekt dat zijn vrouw hem ontrouw is. Ze wordt vermoord en de verdenking valt op hem.

The Lost Weekend

1945 | Drama

Verenigde Staten 1945. Drama van Billy Wilder. Met o.a. Ray Milland, Jane Wyman, Phillip Terry, Howard Da Silva en Doris Dowling.

De openingscène zegt veel over de rest van de film. De zwartwit-camera veegt over een New Yorks appartementengebouw en zoomt langzaam in op een appartement dat anders is dan alle andere: uit het open raam hangt aan een touw een fles whiskey. De fles is van de alcoholist Don (Ray Milland), die alles doet om ondanks de 'bewaking' van zijn broer (Phillip Terry) en zijn vriendin (Jane Wyman) aan zijn drankjes te komen. Het hoofdpersonage dat Billy Wilder en zijn schrijfpartner Charles Bracket (Titanic, 1953) creëerden is zo verslaafd en daarom zo onsympathiek dat enkele acteurs voor de rol bedankten. Milland liet de rol niet lopen, sterker, onder de geniale regie van Wilder - nooit bang om taboes aan te vatten - werkte Milland zich realistisch acterend richting een Oscar.

Tonight We Raid Calais

1943 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1943. Oorlogsfilm van John Brahm. Met o.a. < Annabella, John Sutton, Lee J. Cobb, Beulah Bondi en Blanche Yurka.

Een onopvallende maar snelle WO-II-film over een sabotageactie in Frankrijk met over de hele linie goed acteerwerk.

Wild Bill Hickok Rides

1942 | Western

Verenigde Staten 1942. Western van Ray Enright. Met o.a. Bruce Cabot, Constance Bennett, Warren William, Ward Bond en Betty Brewer.

Een goed uitziende western maar matig van inhoud. Cabot speelt Hickok. Die is verliefd op Bennett, die in de saloon werkt. Hij krijgt het aan de stok met Bond, die poogt een eigen rijk op te bouwen en anderen te verjagen. Het eenvoudige verhaal is van Charles Grayson, Paul Gerard Smith en Raymond Schrock. Het camerawerk van Ted McCord is goed.

The Omaha Trail

1942 | Western

Verenigde Staten 1942. Western van Edward Buzzell. Met o.a. James Craig, Pamela Blake, Dean Jagger, Edward Ellis en Chill Wills.

Een vrij langdradige western, waarin James Craig een expeditie weet door te zetten ondanks Indianen-aanvallen en tegenwerking van Dean Jagger en de zijnen, die alles doen om de aanleg van de spoorlijn te verhinderen. Het geheel heeft te weinig vaart om te boeien. Jesse Lasky Jr. en Hugo Butler schreven het verhaal.

The Big Shot

1942 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1942. Misdaad van Lewis Seiler. Met o.a. Humphrey Bogart, Irene Manning, Susan Peters, Minor Watson en Chick Chandler.

Na twintig jaar gevangenis is de gangster Duke Bern weer op vrije voeten. Het lukt hem echter niet de draad weer op te pakken en hij laat zich door de dubieuze advocaat Martin Fleming verleiden tot een roofoverval. Lorna, de vrouw van Fleming en de vroegere vriendin van Duke, weet hem gelukkig op andere gedachten te brengen. Dan ontdekt Fleming dat Duke en Lorna wederom het bed met elkaar delen en uit wraak zorgt hij ervoor dat Duke levenslang krijgt. Duke weet echter te ontsnappen en samen met Lorna slaat hij op de vlucht.

Keeper of the Flame

1942 | Drama

Verenigde Staten 1942. Drama van George Cukor. Met o.a. Spencer Tracy, Katharine Hepburn, Richard Whorf, Margaret Wycherly en Forrest Tucker.

Journalist Steven O`Malley (Tracy) krijgt opdracht over een Amerikaanse patriot die zo pas is overleden de levensgeschiedenis te schrijven, maar hij wil het ware verhaal schrijven. De film is wat zwaar op de hand en bij het weerzien te gedateerd: maar het thema van de ontmythologisering van een held die blind vereerd werd, blijft overeind. Hepburn is de weduwe van de man. Het scenario is van Donald Ogden Stewart naar een roman van I.A.R. Wylie, en men hoort de vage echo van CITIZEN KANE. Het camerawerk is van William Daniels.

Bullet Scars

1942 | Misdaad

Verenigde Staten 1942. Misdaad van D. Ross Lederman. Met o.a. Regis Toomey, Ben Weldon, Howard Da Silva, John Ridgley en Tod Andrews.

Een niemendalletje over arts Toomey en zuster Longmire, die gekidnapt worden door een door kogels verwonde man. Scenario van Robert E. Kent, goede rollen.

Nine Lives Are Not Enough

1941 | Mysterie

Verenigde Staten 1941. Mysterie van A. Edward Sutherland. Met o.a. Ronald Reagan, Joan Perry, James Gleason, Peter Whitney en Faye Emerson.

Ronald Reagan is een agressieve journalist die een moord oplost. Een vermakelijke Warner Bros-produktie zonder veel pretenties; een lekker hoog tempo.

Bad Men of Missouri

1941 | Western

Verenigde Staten 1941. Western van Ray Enright. Met o.a. Dennis Morgan, Jane Wyman, Wayne Morris, Arthur Kennedy en Victor Jory.

De Younger-broers, woedend geworden door de aanwezigheid van zuidelijke gelukzoekers, beginnen een wetteloos leven in deze fictiewestern met een goede bezetting. Scenario van Charles Grayson. Camerawerk van Arthur Todd.

Abe Lincoln In Illinois

1940 | Biografie, Drama

Verenigde Staten 1940. Biografie van John Cromwell. Met o.a. Raymond Massey, Gene Lockhart, Ruth Gordon, Mary Howard en Dorothy Tree.

De ontwikkeling van Lincoln (Massey) van boerenjongen tot president. We volgen hem in verschillende belangrijke stadia uit zijn vroege loopbaan, zijn vertrek uit de ouderlijke boerderij, zijn eerste stappen in de politiek en zijn triomf als presidentskandidaat, waarmee de film eindigt. Massey zet een gekwelde Lincoln in beeld voor wie de presidentsverkiezing eerder een nederlaag dan een overwinning is, want hij weet dat hij over oorlog of vrede zal moeten beslissen. Erg geïdealiseerd, maar wel boeiend verteld. Schitterende bijrol van Gordon als zijn echtgenote. Het toneelstuk van Robert E. Sherwood werd bewerkt door Grover Jones. James Wong Howe was verantwoordelijk voor de prachtige fotografie.