Beah Richards: cast.
Er zijn 21 films gevonden.

Beloved

1998 | Historische film, Fantasy, Drama

Verenigde Staten 1998. Historische film van Jonathan Demme. Met o.a. Oprah Winfrey, Danny Glover, Thandie Newton, Kimberly Elise en Beah Richards.

Regisseur Demme heeft na zijn machtige successen The silence of the lambs en Philadelphia een decennium lang nauwelijks van zich doen spreken. Tenminste, dat lijkt zo, omdat Beloved grondig is genegeerd door critici en publiek. Terwijl de film, naar het boek van Toni Morrison, een zeldzame kracht en sfeer aan de dag legt. Oprah speelt de 19de-eeuwse voormalige slavin Sethe, die met haar dochter (Elise) een oud huis bewoont dat behekst is. Zonder te spiritistisch of melodramatisch te worden wordt de kijker een blik gegund op het loodzware, maar ook wonderbaarlijke leven van zwarte mensen in de VS. Oprah bracht als oefening 24 uur in slaaftoestand door; haar spel en dat van de anderen is uitmuntend.

Out of Darkness

1994 | Drama

Verenigde Staten 1994. Drama van Larry Elikann. Met o.a. Diana Ross, Ann Weldon, Carl Lumbly, Rhonda Stubbins en Beah Richards.

De parano[KA3]ide, schizofrene Paulie Cooper (Ross) brak haar medische studie af op de leeftijd van 25 jaar, toen de ziekte zich bij haar openbaarde. Met 43, na jaren van terugval en ziekenhuisopnamen, probeert ze weer vat te krijgen op haar leven met behulp van een nieuw medicijn. Een ondersteunende leefgemeenschap, gezinstherapie en haar eigen vastberadenheid geven haar een kans op een nieuw en normaal leven, maar niet zonder teleurstellingen. De tv-film hangt als los zand aan elkaar. Dit zou aan Barbara Turner of editor Peter V. White kunnen liggen, want de film lijkt te bestaan uit losse scènes. Jammer, want het is een goed en boeiend verhaal. Het is het tv-debuut van Diana Ross en zij is beter dan het script. Ze acteert emotioneel maar beheerst, daarbij geholpen door de prachtige regie van Elikann. De bijrollen zijn sterk bezet. Het camerawerk van Donald M. Morgan is goed, evenals de muziek van Michel Colombier. Ross is mede-uitvoerend producent, samen met Andrew Adelson.

One Special Victory

1991 | Sportfilm, Familiefilm

Verenigde Staten 1991. Sportfilm van Stuart Cooper. Met o.a. John Larroquette, Kathy Baker, Joe Pantoliano, Christine Estabrook en Dirk Blocker.

Onroerendgoed makelaar Bo Arner (Larroquette) staat op het punt zijn scheidingsproces te verliezen. Het wordt hem allemaal teveel, hij gaat uit z'n dak en slaat de boel kort en klein. De rechter veroordeelt hem tot vijftig uur buurtwerk en Bo kiest voor het coachen van een basketbalploeg. Het blijkt echter dat het team bestaat uit volwassen geestelijk gehandicapten die zich voorbereiden op de Paralympics; hij kan er niet echt voor warm lopen. Voorspelbaar sportdrama met enkele mooie momenten en een aanvankelijk onuitstaanbare Larroquette. Naar het einde toe groeit hij vanzelfsprekend meer naar de spelers en kunnen de nodige tranen geplengd worden. Pantoliano is uitstekend als een van de gehandicapten. Betty Goldenberg baseerde haar scenario op een verhaal van Clifford Campion, die zich op zijn beurt liet inspireren door het boek B-Ball: The Team That Never Lost A Game van Ron Jones. Fotografie van Steve Yaconelli. Larroquette was co-uitvoerend producent.

Drugstore Cowboy

1989 | Drama, Misdaad, Komedie, Experimenteel

Verenigde Staten 1989. Drama van Gus Van Sant. Met o.a. Matt Dillon, Kelly Lynch, James Le Gros, Heather Graham en James Remar.

Vier jonge junkies overvallen de apotheekafdelingen van supermarktjes om aan drugs en geld te komen. Koel, afstandelijk, realistisch en met veel zin voor zwarte humor in beeld gebracht. Interessant en vrij origineel, dus zonder een waarschuwende of moraliserende vinger op te steken, maar saai door een o.d. aan dialoog. De psychedelische stukken, die de drugsextase moet uitbeelden komen gedateerd over. Sterk spel van de hoofdrollen. Naar de autobiografie van James Fogle, die hij tijdens zijn internering schreef en waarvoor hij nooit een uitgever vond. Het scenario is van de regisseur en Daniel Yost.

Inside Out

1986 | Drama

Verenigde Staten 1986. Drama van Robert Taicher. Met o.a. Elliott Gould, Howard Hesseman, Jennifer Tilly, Beah Richards en Nicole Norman.

Oninteressant en slecht verfilmd verhaal over de problemen van een man met pleinvrees (Gould), die al jarenlang zijn huis niet verlaten heeft. Een interessant idee is de mist in gegaan. Scenario van de regisseur en Kevin Bartelme.

As Summers Die

1986 | Drama

Verenigde Staten 1986. Drama van Jean-Claude Tramont. Met o.a. Scott Glenn, Jamie Lee Curtis, Bette Davis, John Randolph en Penny Fuller.

Eind jaren 50. In Louisiana wordt een zwarte huishoudster door een rijke familie voor de rechtbank gedaagd. Als blijk van dank kreeg ze ooit een stuk land en nu daar olie op gevonden werd, eist de familie dit terug. Advocaat Glenn verdedigt haar. Een niet bepaald origineel verhaal dat echter ijzersterk vertolkt wordt door een talentvolle cast. De broeierige sfeer tijdens deze 'lange hete zomer' wordt tastbaar weergegeven en bovendien schittert Davis in haar korte rol als vrouw aan wier verstandelijke vermogens wordt getwijfeld. Jeff Andrus en Ed Namzug bewerkten de roman van Winston Groom, met Ernest Day als cameraman. Jean 'Toots' Thielemans voert de muziek van Michel Legrand uit op mondharmonica.

Acceptable Risks

1986 | Drama

Verenigde Staten 1986. Drama van Rick Wallace. Met o.a. Brian Dennehy, Kenneth McMillan, Christine Ebersole, Beah Richards en Richard Gilliland.

Drama over een ramp in een chemische fabriek. Norman Strum schreef het script, naar zijn zeggen, v[KA1]o[KA1]or de ramp in Bhopal, India (1984). Het blijft allemaal erg oppervlakkig.

Generation

1985 | Sciencefiction

Verenigde Staten 1985. Sciencefiction van Michael Tuchner. Met o.a. Richard Beymer, Hanna Cutrona, Marta DuBois, Drake Hogestyn en Priscilla Pointer.

Beymer is een ingenieur die een speciaal pak ontworpen heeft dat ijshockey-spelers onoverwinnelijk maakt. Hoewel het pak nog niet helemaal in orde is, willen zijn bazen het toch al in de praktijk uittesten. Gelijktijdig probeert zijn vrouw les te geven in een latino-wijk, wil zijn broer, een ijshockey-speler, het opnemen tegen het speciale pak en zit zijn zus-chirurg in een crisis. Verder doet zijn moeder pogingen de hele familie bij elkaar te brengen om nieuwjaar 2000 te vieren en de kinderen weer te verzoenen met hun vader (Remsen). Om het geheel af te ronden probeert Beymers dochtertje het huwelijk van haar ouders te redden. Stof genoeg voor een SF-soap, alleen is zowat iedereen de draad kwijt en weet niemand wat van hem verwacht wordt. De vormgeving is afschuwelijk en het scenario van Gerald Di Pego verdrinkt in zijn eigen veelzijdigheid. Begrijpelijk dat deze pilot nooit tot een tv-serie is uitgegroeid. Camerawerk van Robert E. Collins.

The Sophisticated Gents

1981 | Drama

Verenigde Staten 1981. Drama van Harry Falk. Met o.a. Bernie Casey, Rosey Grier, Robert Hooks, Ron O'Neal en Thalmus Rasulala.

Dit schitterende drama, misschien wel wat erg lang, met een groot aantal belangrijke rollen, concentreert zich op de gebeurtenissen bij de reünie van negen leden van een club voor zwarte atleten. Van Peebles schreef het script naar een boek van John A. Williams, The Junior Bachelor Society, en bouwde voor zichzelf een centrale rol in als een pooier die gezocht wordt wegens moord.

A Christmas Without Snow

1980 | Drama

Verenigde Staten 1980. Drama van John Korty. Met o.a. Michael Learned, John Houseman, Ramon Bieri, James Cromwell en Beah Richards.

Hartverwarmend verhaal, geschreven door Korty, over hoe een recentelijk gescheiden vrouw te maken krijgt met het leven van medeleden van het kerkkoor en de moeite die zij hebben, om te voldoen aan de eisen van hun dirigent, een perfectionist.

Ring of Passion

1978 | Biografie, Drama

Verenigde Staten 1978. Biografie van Robert Michael Lewis. Met o.a. Bernie Casey, Stephan Macht, Britt Ekland, Denise Nicholas en Allen Garfield.

Een op feiten gebaseerd drama over de twee zwaargewicht- gevechten tussen Louis en Schmeling, geplaatst tegen de politieke achtergrond vlak voor WOII. Lang wat ideologie, kort wat boksen betreft en zeer zeker ongebruikelijk.

Just an Old Sweet Song

1976 | Drama

Verenigde Staten 1976. Drama van Robert Ellis Miller. Met o.a. Cicely Tyson, Robert Hooks, Kevin Hooks, Eric Hooks en Beah Richards.

Een drama uit deze tijd, van Melvin van Peebles, over een negerfamilie uit Detroit wier vakantie van twee weken in het Zuiden hun hele leven verandert. Een film voor het hele gezin, sympathiek geacteerd.

Mahogany

1975 | Drama, Muziek, Romantiek

Verenigde Staten 1975. Drama van Berry Gordy. Met o.a. Diana Ross, Billy Dee Williams, Anthony Perkins, Jean-Pierre Aumont en Beah Richards.

Een rare, vervelende affaire over een mode-ontwerpster die wereldberoemd wordt en dan alleen nog maar het geluk kan vinden in de armen van een weinig succesvolle vriend. Houterige rollen, behalve Perkins' verlengstuk van zijn PSYCHO-rol.

Outrage

1973 | Misdaad, Drama

Verenigde Staten 1973. Misdaad van Richard T. Heffron. Met o.a. Robert Culp, Marlyn Mason, Beah Richards, Jacqueline Scott en Ramon Bieri.

De plaatselijke arts (Culp) wordt een wreker om af te rekenen met een jeugdbende die zijn gegoede buren terroriseert. Oftewel de doorsnee-boze-burger-plot;

A Dream for Christmas

1973 | Drama

Verenigde Staten 1973. Drama van Ralph Senesky en Ralph Senensky. Met o.a. Hari Rhodes, Beah Richards, Lynn Hamilton, George Spell en Juanita Moore.

Geïnspireerd verhaal - van Earl 'The Waltons' Hamner Jr. - over een zwarte predikant die met zijn gezin van Arkansas naar Los Angeles verhuist, naar zijn nieuwe post: een arme kerkgemeenschap die ten ondergang is gedoemd.

The Biscuit Eater

1972 | Drama

Verenigde Staten 1972. Drama van Vincent McEveety. Met o.a. Earl Holliman, Lew Ayres, Godfrey Cambridge, Patricia Crowley en Beah Richards.

Heilzame, maar ongeïnspireerde nieuwe versie - door Disney - van de film uit 1940 met Whitaker en Spell als de jonge vrienden die zich wijden aan de training van een kampioen jachthond.

The Great White Hope

1970 | Drama, Sportfilm

Verenigde Staten 1970. Drama van Martin Ritt. Met o.a. James Earl Jones, Jane Alexander, Lou Gilbert, Joel Fluellen en Chester Morris.

De geschiedenis van de zwarte bokskampioen Jack Johnson, bekend als Jefferson (Jones), die in 1913 na een zware strijd de titel wereldkampioen zwaargewicht in zijn zak stak. Zijn rasgenoten zien hem als held, maar de blanken moeten hem niet. Hij heeft een blanke vriendin, en omdat in de V.S. interraciale betrekkingen verboden zijn, zijn ze verplicht naar het buitenland te vluchten. Daar hoopt hij als wereldkampioen voldoende uitdagers te vinden, maar de realiteit blijkt anders. Levendig geregisseerde boksfilm, met een sterk antiracistische impact. Heel goed gemaakt en gespeeld, dat laatste vooral door Jones. Een boeiende film, die wordt ontsierd door een niet overtuigend einde. Howard Sackler bewerkte zijn eigen toneelstuk. Fotografie van Burnett Guffey. Gedraaid in Panavision.

Guess Who's Coming to Dinner

1967 | Drama, Romantiek, Komedie

Verenigde Staten 1967. Drama van Stanley Kramer. Met o.a. Spencer Tracy, Katharine Hepburn, Sidney Poitier, Katharine Houghton en Cecil Kellaway.

Joanna, kind van welgestelde en ruimdenkende, witte ouders, heeft op reis een leuke arts ontmoet en ze hebben trouwplannen. Maar als ze hem aan haar ouders voorstelt moeten die erg wennen aan het idee. Gesitueerd in de VS van de jaren zestig, maar nog steeds relevant antiracisme-drama is soms een tikje toneelmatig, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door het sterke script en uitstekende spel. Ook Tracy was erg goed, terwijl hij tijdens de opnameperiode zo ziek was, dat iedere dag gevreesd werd voor zijn leven. Hij overleed zes maanden voor de première.

Gone Are the Days

1963 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1963. Drama van Nicholas Webster. Met o.a. Ossie Davis, Ruby Dee, Sorrell Booke, Godfrey Cambridge en Alan Alda.

Davis' satirische roman Purlie Victorious overleeft de goedkope film-bewerking dankzij opgewekte rollen. Basisverhaal: door zichzelf benoemde prediker bedenkt een plan om af te komen van een despotische-plantage eigenaar als een symbolische bevrijding van zijn volk van de oude wegen van het Oude Zuiden. Alda's filmdebuut.

The Miracle Worker

1962 | Drama

Verenigde Staten 1962. Drama van Arthur Penn. Met o.a. Anne Bancroft, Patty Duke, Victor Jory, Inga Swenson en Andrew Prine.

Een Broadway-toneelstuk, vrijwel ongewijzigd verfilmd. Duke en Bancroft zijn onvergetelijk als Helen Keller en de haar toegewijde lerares (beiden wonnen Oscars voor hun vertolkingen). Waardevol; het gezagsconflict - bekend als 'de aardappelscène' - is bijzonder gedenkwaardig. Het scenario is van William Gibson, en het camerawerk van Ernest Caparros.

Take a Giant Step

1959 | Drama

Verenigde Staten 1959. Drama van Philip Leacock. Met o.a. Johnny Nash, Estelle Hemsley, Ruby Dee, Frederic O'Neal en Ellen Holly.

Een serieus maar slechts gedeeltelijk geslaagd verslag van de problemen van een zwarte tiener (Nash) in de wereld van de blanken. Het goede spel komt de toneelmatige bewerking van Louis S. Petersons stuk ten goede.