Arthur Brauner

Acteur, Producer

Arthur Brauner is acteur en producer.
Er zijn 7 films gevonden.

Schön erfolgreich

1999 | Documentaire, Biografie

Duitsland 1999. Documentaire van Ilona Kalmbach. Met o.a. Senta Berger, Elke Heidenreich, Thérèse Berger, Erika Pluhar en Annemarie Renger.

In Duitsland is ze nog steeds een van de populairste dames van film, tv en toneel. Tussen 1959 en 1987 trad ze op in internationale films, aan de zijde van de grootste acteurs van haar generatie. Senta Berger werd in de buurt van Wenen geboren in 1941 uit doodgewone ouders. Als kind reeds leefde ze voor het theater. Hierin werd ze onvoorwaardelijk gesteund door haar ouders, die zelf ook beiden gedroomd hadden van een toneelcarri[KA2]ere. Ze volgde balletschool en als danseres debuteerde ze in de film DIE LINDENWIRTIN VOM DONAU STRAND (1957). Daarna kreeg ze na een auditie toelating om acteren te studeren aan het Max Reinhardtseminarie. Hier werd ze opgemerkt door Anatole Litvak, die haar een rolletje aanbood in THE JOURNEY (1959). Nadien speelde ze rollen in belangrijke internationale producties. Senta toont plaatsjes in Wenen die voor haar een speciale betekenis hebben en ook haar 94-jarige moeder Thérèse komt aan het woord, evenals een aantal mensen die met haar gewerkt hebben. Verder een hele reeks filmfragmenten en soms zeldzame archiefopnamen. Voor haar talrijke fans zeker niet te missen. Kalmbach schreef het scenario samen met Sabine Jainski en Dieter Fitzau. Ulli Peschke stond in voor de montage en Armin Fausten en Georg Pahl voor de fotografie. Stereo.

Ein Leben für die Traumfabrik

1998 | Documentaire, Biografie

Duitsland 1998. Documentaire van Michael Strauven. Met o.a. Arthur Brauner, Claudia Dillmann-Kühn en Alice Brauner.

Arthur Brauner, zowat de bekendste Duitse na-oorlogse filmproducent, werd geboren te Lodz (Polen) op 1 augustus 1918. Ondanks het feit dat hij jood is overleefde hij het nazisme, in tegenstelling tot het merendeel van zijn familie. Kort na WOII bouwde hij op de gronden van een oude fabriek in Spandau een filmstudio en richtte hij het productiehuis CCC-Films op. In 1950 kwam zijn eerste film in de zalen. Met films als DIE RATTEN (1952), M[KA3]ADCHEN IN UNIFORM (1958), GRAND HOTEL (1959) en DER BRAVE SOLDAT SCHWEJK (1960) bouwde hij zich een onverwoestbaar imperium op. In totaal produceerde hij meer dan driehonderd films, meestal de smaak van het Duitse publiek volgend, maar af en toe toch ook een erg persoonlijke film, zoals VON H[KA3]OLLE ZU H[KA3]OLLE (1961), waarin hij de jodenvervolging toont na WOII in zijn geboorteland Polen. Hij bracht in de jaren 1960 ook Duitse bannelingen als Fritz Lang en Robert Siodmak terug naar Duitsland. Sinds de jaren 1980 opereert hij vanuit Rusland omdat de productiekosten daar veel lager liggen. Ook al kreeg hij meermaals uitnodigingen uit Hollywood om daar te werken, weigerde hij steeds daar de Amerikaanse studio's nooit de films zouden tolereren die hij wou maken. Deze documentaire, waarin ook filmhistorica Dillmann-Kühn en Brauners dochter Alice aan het woord komen, werd gemaakt t.g.v. zijn tachtigste verjaardag. Strauven schreef het scenario, terwijl Jutta Kuhlenberg instond voor de montage. Fotografie is van George Pahl en Peter Gonscherowski.

Von Hölle zu Hölle

1996 | Drama, Oorlogsfilm

Duitsland/Rusland 1996. Drama van Dmitri Astrachan. Met o.a. Anja Kling, Gennadi Svir, Alla Shafer-Kliouka, Gennadi Nazarov en Valeria Valeyeva.

De aanleiding voor de 78-jarige producent Arthur Brauner (EUROPA, EUROPA) om deze film te maken is het anti-semitisme in Polen, dat een van zijn trieste hoogtepunten beleefde in de stad Kielce in 1946, nauwelijks een jaar na de be[KA3]eindiging van WO II, waarin zes miljoen joden door de nazi`s vermoord werden. De film begint vlak voor de Duitse inval van Polen 1938, die het begin was van de oorlog tegen Hitler-Duitsland. Twee vrouwen van bevriende stellen moeten gelijktijdig bevallen: Helena Golde (Kling) en Anna Sikorski (Shafer-Kliouk). Helena schenkt het leven aan een gezond meisje dat zij Fela noemt. Anna`s baby sterft kort na de bevalling. Als de Duitse bezetter de joden in getto`s drijft, stelt Anna Helena voor dat zij voor Fela zal zorgen zolang de toestanden onzeker zijn. Kort daarop worden Helena en haar man Henrik (Svir) weggehaald omdat ze joods zijn. Ze belanden in een concentratiekamp, waaruit Henrik weet te ontsnappen en zich in Rusland aansluit bij het Poolse bevrijdingsleger. Helena ondergaat de verschrikkingen van het kamp, maar als de oorlog be[KA3]eindigd is, heeft Helena het overleefd en is Henrik als bevrijder bestuurder van het district Kielce, hun geboortestad. Enkele joden die aan de shoah wisten te ontsnappen, keren naar huis terug en willen graag weer in hun eigen huizen wonen. Hierdoor ontstaat kwaad bloed en laait het anti-semitisme in volle hevigheid op. Henrik en Helena gaan op zoek naar de Sikorski`s en Fela (Valeyeva) die inmiddels zeven is. Aanvankelijk lijken zij van de aardbodem verdwenen, maar in de omliggende uitgestrekte bossen worden ze gevonden. Anna is in het geheel niet van plan haar belofte aan Helena in te lossen; bovendien gloeit in Fela, die be[KA3]invloed werd door haar directe omgeving, het anti-semitisme; ze voelt zich een Sikorski en begrijpt niet wat die joden komen doen. Andrzej Sikorski (Nasarov) is een redelijk man. Hij begrijpt veel en vindt dat Fela bij haar ouders thuishoort, maar Anna geeft niet op - en Helena evenmin, want de gedachte aan Fela heeft haar altijd op de been gehouden. De zaken culmineren en eindigen in een massahysterie, waarbij 42 joden die de verschrikkingen van de nazi's overleefden, vermoord worden door hun r.k. landgenoten. De communisten, die het tot de jaren 1990 voor het zeggen hadden in Polen, zwegen en zorgden ervoor dat dergelijke schandalige gebeurtenissen niet in de officiële geschiedschrijving werden opgenomen. De film is met trefzekerheid geregisseerd en Kling bewijst dat zij een actrice van grote klasse is. De bijrollen ondersteunen effectief en gemotiveerd de vertelling van Art Bernd, die samen met Oleg Danilov het scenario schreef. Het camerawerk van Yuri Vorontsov is sfeervol en passend. De boodschap is luid en duidelijk, maar lang niet iedereen wil hem horen, redenen waarom distributeurs niet liepen te popelen om de film uit te brengen, en als het even kon, zich er vanaf maakten.

Europa, Europa

1990 | Biografie, Oorlogsfilm, Drama

Duitsland/Frankrijk 1990. Biografie van Agnieszka Holland. Met o.a. Marco Hofschneider, Piotr Kozlowski, René Hofschneider, Klaus Abramowski en Michèle Gleizer.

Als de Duitse troepen Polen binnenvallen in 1939 worden de twee Joodse broers door hun ouders naar Lodz gestuurd. Maar de twee broers verliezen elkaar uit het oog tijdens hun vlucht en één ervan, Salomon, komt in een Russisch weeshuis terecht. Als de Duitsers Rusland aanvallen geeft hij zich uit voor Duitser en gaat als zestienjarige bij de Wehrmacht en wordt aangenomen bij een NS eliteschool. Hij moet alleen tegen alle prijs geheim houden dat hij besneden is. Een verhaal over een Joodse jongen die zich aanpast om te overleven.

Italienreise - Liebe inbegriffen

1958 | Romantische komedie

Duitsland 1958. Romantische komedie van Wolfgang Becker. Met o.a. Paul Hubschmid, Susanne Cramer, Walter Giller, Hannelore Schroth en Walter Koch.

Tijdens een rondreis in Italië worden fotomodel Ilse en de aantrekkelijke reisleider Robert smoorverliefd op elkaar. Ilse's jaloerse verloofde Hans zit de tortelduifjes echter gevaarlijk dicht op de hielen.

Liebe

1956 | Drama

Duitsland 1956. Drama van Horst Hächler. Met o.a. Maria Schell, Raf Vallone, Eva Kotthaus, Camilla Spira en Fritz Tillmann.

Anna Ballard (Schell) is smoorverliefd op violist Andrea Ambaros (Vallone) uit Veneti[KA3]e. Als hij aankondigt zich te gaan verloven met haar zuster Monika (Kotthaus), stort Anna`s wereldje in. Ze aanvaardt daarop veel te snel het huwelijksaanzoek van theeplanter Jan Hopper (Carsten) met wie zij naar Ceylon (dat tegenwoordig Sri Lanka heet) trekt.

Frucht Ohne Liebe

1956 | Drama

Duitsland 1956. Drama van Ulrich Erfurth. Met o.a. Gertrud Kückelmann, Claus Holm, Bernhard Wicki, Paul Dahlke en Erika von Thellmann.

Hopeloos ouderwets, ethisch drama over een vrouw, die door de onvruchtbaarheid van haar man kinderloos blijft, maar via kunstmatige inseminatie zwanger wordt. Ze komt erachter wie de donor is en beleeft een romance, maar de huwelijkstrouw brengt haar terug naar haar diepongelukkige man, die achteraf geen vrede had met de gekozen oplossing. De verliefde donor komt om haar hand vragen, maar zij wordt zelf voor de keuze gesteld. De spelprestaties zijn redelijk, maar een modern publiek denkt toch meer over draagmoeders na of vrouwen die op de AOW-leeftijd nog kinderen baren. De betroffen moeder in spe heet in de film Barbara en wordt gespeeld door K[KA3]uckelmann, haar echtgenoot is Georg Kling (Holm) en de donor is een beroemd alpinist, Dr. Kolb (Wicki). Lag door zijn 'omstreden' onderwerp indertijd bijna een jaar op de plank. Het scenario is van Heinrich Oberländer en achter de camera stond Hans Schneeberger. Ook bekend als GEHEIMNISSE EINER EHE.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Arthur Brauner op televisie komt.

Reageer