Boguslaw Linda: cast.
Er zijn 13 films gevonden.

Je treba zabít Sekala/Sekal has to die

1998 |

Slowakije​/​​Polen​/​​Tsjechië​/​​Frankrijk 1998. Vladimir Mich lek. Met o.a. Jirí Bartoska, Boguslaw Linda en Olaf Lubaszenko.

Je Treba Zabít Sekala

1998 | Drama, Oorlogsfilm

Polen​/​​Tsjechië​/​​Frankrijk​/​​Slowakije 1998. Drama van Vladimír Michálek. Met o.a. Boguslaw Linda, Olaf Lubaszenko, Jiri Bartoška, Agnieszka Sitek en Vlasta Chramostová.

Sara

1997 | Actiefilm, Romantiek

Polen​/​​Frankrijk 1997. Actiefilm van Maciej Slesicki. Met o.a. Agnieszka Wlodarczyk, Boguslaw Linda, Marek Perepeczko, Cezary Pazura en Stanislaw Brudny.

Chamanka

1997 | Mysterie, Thriller

Frankrijk​/​​Polen​/​​Zwitserland 1997. Mysterie van Andrzej Zulawski. Met o.a. Iwona Petry, Bugoslaw Linda, Agnieszka Wagner, Pawel Delag en Wojtek Kowman.

Jancio Wodnik

1994 | Fantasy

Polen 1994. Fantasy van Jan Jacub Kolski. Met o.a. Franciszek Pieczka, Grazyna Blecka-Kolska, Boguslaw Linda en Olgierd Lukaszewicz.

Jancio (Pieczka), een boer, ontdekt de bovennatuurlijke kracht van water. Hij trekt de wereld in en geneest zieke mensen door hun voeten te wassen. Onderweg neemt een tovenaar, Stygma (Linda), hem bij de hand. Zijn succes maakt een slecht mens van hem, een profiteur. Hij verstoot zijn vrouw (Blecka-Kolska) en de baby die hij bij haar heeft verwekt. Vanaf dan verliest hij zijn gaven, de ziekten duiken weer op en hij wordt op zijn beurt aan de kant gezet. Vijfeneenhalf jaar zit hij op een bank voor zijn huis, tot hij eindelijk de waarde van de traditie inziet en zich weer wijdt aan zijn vrouw en kind. Deze fabel neemt het op een heldere manier op voor bescheidenheid, trouw en eenvoud. Maar zoals vaak met symboliek, ligt de moraal er erg dik bovenop, al is de film verwant aan bepaalde films van Buñuel, zoals LA VOIE LACTÉE.

En verden til forskel

1989 | Familiefilm

Denemarken 1989. Familiefilm van Leif Magnusson. Met o.a. Adam Kozlowski, Boguslaw Linda, Hilda Jensen, Miroslaw Dymitrow en Kirsten Lehfeldt.

De twaalf-jarige Jens heeft een Poolse vader en een Deense moeder. Toen hij zes was, zijn de ouders gescheiden en werd Jens naar zijn grootvader in Joegoslavië gestuurd. Als deze gestorven is, komt de jongen op een internaat terecht. Hij loopt weg en weet zijn vader, een dromerige gokker, in Kopenhagen te vinden. Zijn droom om weer samen met zijn ouders te leven kan niet verwezenlijkt worden. 'Deze film, zegt de regisseur, is een sage over de klassieke held die een aantal zware proeven moet doorstaan. En zoals het een echte held betaamt, geeft Jens het nooit op. Met deze film wil ik de aandacht vestigen op de geestelijke armoede van onze tijd en op het paradoxale verlangen naar absolute vrijheid'. Het thema van het kind als slachtoffer van een onverschillige, ongevoelige wereld met vooral de Denen als een koel en kouwelijk zootje.

Zabij mnie, glino !

1988 | Misdaad

Polen 1988. Misdaad van Jacek Bromski. Met o.a. Boguslaw Linda, Piotr Machalica, Anna Romantowska, Jadwiga Jankowska-Cieslak en Tomasz Lengren.

Een onderhoudende thriller, zorgvuldig geconstrueerd als een spel tussen de politie en Malik, de gangster. De politie heeft bij de jacht op Malik maar één troef in handen: de gangster moet regelmatig een zeldzaam medicijn slikken. Vertrouwde clichés worden op originele wijze vernieuwd in deze intelligente en perfect gemaakte thriller, die in 1988 een groot kassucces in Polen was. Scenario van de regisseur. Camerawerk van Jacek Mieroslawski.

W zawieszeniu

1987 | Drama

Polen 1987. Drama van Waldemar Krzystek. Met o.a. Krystyna Janda, Jerzy Radziwillowicz, Slawa Kwasniewska, Andrzej Lapicki en Boguslaw Linda.

Een sterk politiek drama. Marcel, voormalig lid van het verzet in WOII, wordt in 1949 gearresteerd maar ontsnapt uit de communistische gevangenis. Hij verbergt zich zes jaar lang in de kelder van het huis van zijn geliefde Anna. Ze brengt hun kind ter wereld, maar houdt die geboorte geheim totdat Marcel in 1956 bovengronds komt, onder de nieuwe politieke omstandigheden. Deze eerste hoofdfilm van Krzystek is gebaseerd op waar gebeurde feiten. Goed spel van Janda en Radziwillowicz.

Magnat

1987 | Historische film, Drama

Polen 1987. Historische film van Filip Bajon. Met o.a. Jan Nowicki, Olgierd Lukaszewicz, Jan Englert, Boguslaw Linda en Grazyna Szapolowska.

Een sage over een aristocratische familie en een epische weergave van het conflikt over de mijnstreek Silezië. De laatste hertog von Teuss speelt een verloren politiek spel met Kaiser Wilhelm voor en tijdens WO I. De sympathie van zijn zoons is verdeeld: Conrad steunt Polen en Franzel geeft financiële hulp aan de opkomende nazi-beweging in Duitsland. De verlamde hertog moet de neergang van zijn familie aanzien. Een spectaculaire film, die doet denken aan de grandioze stijl van Luchino Visconti, maar door het niet-chronologische verhaal komt hij wat verwarrend over.

Kobieta samotna

1987 | Drama

Polen 1987. Drama van Agnieszka Holland. Met o.a. Maria Chwalibog, Boguslaw Linda en Pawel Witczak.

Deze film werd in 1981 opgenomen, maar pas in 1987 uitgebracht. Het is een somber, intiem drama over een vrouwelijke postbode van middelbare leeftijd, die ondanks de armoede haar zoon probeert groot te brengen. Zij wordt verliefd op een kreupele jonge man, die geobsedeerd wordt door het idee te gaan emigreren. Dat brengt haar ertoe geld te stelen om een auto te kopen. De tot mislukking gedoemde ontsnappingspoging eindigt in een tragedie. Een geloofwaardige film door het ontroerende spel van Chwalibog en Linda. Ook bekend als A WOMAN OF HER OWN.

Blind Chance

1987 | Drama, Experimenteel

Polen 1987. Drama van Krzysztof Kieslowski. Met o.a. Boguslaw Linda, Tadeusz Lomnicki, Zbigniew Zapasiewicz, Marzena Trybala en Boguslawa Pawelec.

Dit sociopolitieke drama werd tijdens de staat van beleg in Polen gemaakt en moest tot 1987 in de kast blijven liggen. Kie[KA1]slowski`s beste film tot nu toe vertelt drie mogelijke episodes uit het leven van de jonge Witek (Linda), steeds beginnend met een trein naar Warschau die hij haalt of mist. In het eerste verhaal maakt Witek carrière in de communistische partij en wordt hij teleurgesteld als de stakingen van Solidariteit beginnen; in het tweede verhaal sluit hij zich aan bij de ondergrondse studentenbeweging en in het derde verhaal leidt hij een bourgeois bestaan zonder politiek engagement en stapt hij op het vliegtuig naar Parijs, waarop dit in de lucht explodeert. Ironisch beeld van de Poolse realiteit van de afgelopen twee decennia. Camerawerk van Krzysztof Pakulski. Ook bekend als BLIND CHANCE.

Eskimó asszony fázik

1983 | Drama

Hongarije 1983. Drama van János Xantus. Met o.a. Marietta Méhes, Boguslaw Linda en Andor Lukáts.

De cynische debuutfilm van Xantus is een verbluffende geschiedenis en een intens gespeeld drama over een driehoeksverhouding, waarbij de geile uitdaagster (M[KA1]ehes) haar verblinde slachtoffer (Linda) gebruikt door diens muzikale talent uit te buiten ten bate van haar eigen carri[KA2]ere, terwijl de op het oog sullige en tolerante, doofstomme echtgenoot (Luk[KA1]ats) tenslotte haar vuile werk opknapt door haar verleider (althans zo ziet deze zichzelf) neer te steken. Linda is een acteur die door Kie[KA1]slowski`s PRZYPADEK (1981) bekend werd.

Danton

1982 | Biografie, Historische film, Drama

Frankrijk​/​​Duitsland​/​​Polen​/​​Portugal 1982. Biografie van Andrzej Wajda. Met o.a. Gérard Depardieu, Wojciecj Pszoniak, Roger Planchon, Jacques Villeret en Angela Winkler.

De revolutionair Danton (Depardieu) keert in 1793 naar Parijs terug. Hij merkt dat zijn vroegere medestander Robespierre (Pszoniak) ten eigen bate een schrikbewind uitoefent met massale executies, tot Robespierre zelf met zijn volgelingen door het tribunaal wordt gevonnist. De gebeurtenissen rond de Poolse vakbond Solidariteit die zich in 1981 verzette tegen het communistische regime, vertroebelt in deze film de historische tragedie over het teloorgaan van de revolutionaire idealen - al dateert Wajda`s project van lang daarvoor en regisseerde hij ook al het Poolse toneelstuk van Sprawa Dantona (die in werkelijkheid Stanislawa Przybyszewska heet) waaraan het scenario ontleend is. Zonder die associatie (met Solidarno[KA5]s) is het een nogal teleurstellende film, die niet meer is dan een fraai gefotografeerd prentenboek en waarvan de belabberde nasynchronisatie de Poolse acteurs (allemaal Robespierristen) tot ongenuanceerde schurken maakt. Zeer goed spel van hoofdrol Depardieu, Chereau als Desmoulins en Planchon als Fouquier- Tinville. De film werd (niettemin) meervoudig bekroond. Het scenario is van Jean-Claude Carrière, Agnieszka Holland, Boleslaw Michalek, Jacek Gasiorowski en regisseur Wajda. Het camerawerk is van Igor Luther. Mono.