Jacques Comets: productie en montage.
Er zijn 20 films gevonden.

Wajib

2017 | Drama

Colombia​/​​Duitsland​/​​Frankrijk​/​​Noorwegen​/​​Palestijnse gebieden​/​​Qatar 2017. Drama van Annemarie Jacir. Met o.a. Mohammad Bakri, Saleh Bakri en Leila Bakri.

Zoals de traditie dat verlangt, bezorgen een vader en diens volwassen zoon persoonlijk de 350 uitnodigingen voor de bruiloft van hun dochter/zus bij de gasten. Het wordt een daglange autorit door Nazareth, langs onder meer een bruidswinkel en begrafenisstoet, verschillende wijken, incidenten en cafeetjes. Onderweg kletsen en kibbelen de christelijk-Palestijnse vader en diens in het buitenland levende zoon over roken, vuilnis op straat, politiek, tradities en moderne liefde. Een veelkleurige schets van een gemeenschap, afgewisseld met enkele running gags, over tweespalt en verbondenheid.

Fortuna

2018 | Drama, Romantiek

België​/​​Zwitserland​/​​Ethiopië 2018. Drama van Germinal Roaux. Met o.a. Kidist Siyum, Bruno Ganz, Patrick d'Assumçao, Yoann Blanc en Stéphane Bissot.

Zwitserse fotograaf Germinal Roaux (1975) schiet alleen in zwart-wit. Verstilde foto’s van mensen, en van besneeuwde bergen. In Fortuna komen zijn passies samen rond een winters bergklooster, bevolkt door vrome broeders, met een veertien jaar oud Ethiopisch meisje als onvrijwillige gast tussen andere vluchtelingen. Terwijl de broeders zoeken naar stilte en isolement, hunkert het meisje juist naar vriendschap en familie. En dan begint het hard te sneeuwen in de bergen. Het wat gekunstelde verhaal wordt naturel vertolkt door nieuwkomer Siyum en nestor Ganz.

La dernière campagne

2013 | Drama

Frankrijk 2013. Drama van Bernard Stora. Met o.a. Bernard Le Coq, Thierry Frémont, Patrick Braoudé, Anne Loiret en Martine Chevallier.

Na La conquête (2011, Xavier Durringer) speelt Le Coq opnieuw de neo-gaullist Jacques Chirac, ex-staatshoofd van Frankrijk. Ditmaal is hij de Chirac die, ziek en aan de politieke zijlijnen, tijdens de presidentsverkiezingen van 2012 een rol wil spelen in de strijd tussen zijn voormalige vazal Nicolas Sarkozy en de socialist François Hollande. In zijn dromen ontmoet Chirac Hollande, in politieke kleur zijn tegenpool. Anderhalf jaar voordat deze met fantasie gemaakte tv-film op France 2 werd uitgezonden was Chirac veroordeeld voor corruptie tijdens zijn Parijse burgemeesterschap (1977-1995).

A Respectable Family

2012 | Drama

Frankrijk​/​​Iran 2012. Drama van Massoud Bakhshi. Met o.a. Babak Hamidian, Mehrdad Sedighian, Mehran Ahmadi, Ahu Kheradmand en Parivash Nazarieh.

De intellectueel Arash is nadat hij 22 jaar in Frankrijk heeft gewoond naar zijn vaderland Iran gelokt met een baan op de universiteit van Shiraz, de stad waar zijn oude moeder woont. Aldaar raakt hij langzaam maar zeker verstrikt in de kafkaëske bureaucratie en duistere familiezaakjes, en blijkt dat er geen ontkomen is aan het verleden. Moedige, bijtende en persoonlijke film, waarin meeslepend familiedrama, thriller-elementen en documentaire beelden van snel groeiende metropool Teheran soepeltjes worden gecombineerd met confronterende nieuwsbeelden van de Irak-Iranoorlog.

Visage

2009 | Drama

Frankrijk​/​​Taiwan​/​​België​/​​Nederland 2009. Drama van Tsai Ming-liang. Met o.a. Lee Kang-sheng, Jean-Pierre Léaud, Laetitia Casta, Fanny Ardant en Lu Yi-Ching.

Meester-cineast Tsai stelt teleur met dit op uitnodiging van het Parijse Louvre gemaakte drama. Museumfilm of niet, ergens tussen de verdwaalde edelherten, talloze acteurscameo's, musicalnummers en onopzettelijke zelfparodieën gaat het Bijbelse verhaal van Herodes en Salomé schuil - met Tsais vaste hoofdrolspeler Lee Kang-sheng als de Taiwanese regisseur die het in Frankrijk verfilmen wil. Het ziet er allemaal prachtig uit, en sommige scènes zouden als video-installatie in een museum inderdaad niet misstaan. Maar als speelfilm is Visage zware kost.

Max & Co

2007 | Animatie

Zwitserland​/​​België​/​​Frankrijk​/​​Verenigd Koninkrijk 2007. Animatie van Frédéric Guillaume.

De vijftienjarige vos Max gaat op zoek naar zijn onbekende vader. In het stadje Saint-Hilaire raakt hij betrokken bij een lokale sociale strijd: vliegenmepperfabriek Bzzz & Co, werkgever van een groot deel van de bewoners, ontslaat de helft van het personeel. Opgewekte, mooi gemaakte stop-motion-film vol dieren heeft enerzijds een negentiende-eeuwse sprookjessfeer en doet tegelijkertijd terloops uitspraken over kapitalisme en sociale misstanden. Op het animatiefestival van Annecy bekroond met de publieksprijs.

Le grand Charles

2006 | Biografie, Drama, Historische film

Frankrijk 2006. Biografie van Bernard Stora. Met o.a. Bernard Farcy, Danièle Lebrun, Denis Podalydès en David Ryall.

Dit 2-delige, voor televisie gemaakte drama volgt het leven en werk van 'de grote Charles': de Franse militair, politicus en president Charles de Gaulle (1890-1970). Schrijver-regisseur Bernard Stora - zelfs tijdens de Tweede Wereldoorlog geboren - concentreert zich op de periode tussen 1939 en De Gaulle's verkiezing tot president in 1959. Daartussen lag een periode waarin de man zich terugtrok uit de politiek en zijn memoires schreef. De filmmaker doorsnijdt daarbij de gespeelde scènes met archiefbeelden. Acteur Bernard Farcy is prima in de titelrol, waarvoor hij werd genomineerd voor een Emmy Award.

Bihisht faqat baroi murdagon

2006 | Drama

Rusland​/​​Frankrijk​/​​Tadzjikistan​/​​Duitsland​/​​Zwitserland 2006. Drama van Jamshed Usmonov. Met o.a. Khurshed Golibekov, Dinara Drukarova en Maruf Pulodzoda.

Indringend zorgvuldig geënsceneerd en gemonteerd drama over een negentienjarige plattelandsjongen (Golibekov) in Tadzjikistan die het niet voor elkaar krijgt om zijn prille huwelijk te consummeren. Ten einde raad probeert hij in de stad samen met zijn wereldwijze neef een vrouw te regelen die hem kan ontmaagden, een zoektocht die uitmondt in aanranding en moord. Regisseur/scenarist Usmonov (1965) toont zich een meester in het verbeelden van de neerwaartse spiraal van een naar mannelijkheid smachtende dwaalgast.

Sometimes in April

2005 | Drama, Oorlogsfilm

Verenigde Staten​/​​Rwanda​/​​Frankrijk 2005. Drama van Raoul Peck. Met o.a. Idris Elba, Debra Winger, Oris Erhuero en Carole Karemera.

De genocide in Rwanda in 1994 leverde niet alleen de 'feel good' movie Hotel Rwanda op, maar ook dit ernstiger gestemde drama. Heen en weer springend in de tijd blikt regisseur Raoul Peck (die met de film Lumumba de recente geschiedenis van Congo onderzocht) terug op de gruwelijke gebeurtenissen in Rwanda toen, en de situatie tien jaar later. Hutu Augustin Muganza (Elba) wordt geconfronteerd met het verleden van zijn broer, die terecht staat voor zijn aandeel destijds: als radio dj wakkerde hij ooit het geweld aan. Hoe moeten we nu verder? Dat is de cruciale vraag die in Hotel Rwanda niet, maar in deze film wel wordt gesteld.

Zulu Love Letter

2004 | Drama, Historische film

Zuid-Afrika​/​​Frankrijk​/​​Duitsland 2004. Drama van Ramadan Suleman. Met o.a. Pamela Nomvete, Mpumi Malatsi, Kurt Egelhof, Connie Mfuku en Sophie Mgcina.

De wereld was vol bewondering toen de meerderheid in Zuid-Afrika in 1994 de macht overnam. Misdadigers wachtte geen bijltjesdag maar een waarheidscommissie. In Zulu Love Letter wordt de ogenschijnlijke kalmte genuanceerd met een persoonlijk verhaal van een activiste die tijdens de Apartheid werd mishandeld waardoor haar dochter doofstom werd geboren. Inmiddels is Thandeka (Nomvete) een geëngageerd journalist die vervreemd is van haar familie, wordt verteerd door haar verleden en weinig hoop ziet in het heden. Haar passie herleeft als de moeder van een vermoorde activist haar vraagt te getuigen voor de commissie.

France Boutique

2003 | Komedie

Frankrijk 2003. Komedie van Tonie Marshall. Met o.a. Karin Viard, François Cluzet, Judith Godrèche en Nathalie Baye.

‘Ik houd ontzettend van teleshop-programma‘s,’ zei cineast Marshall over deze film, ‘want ze beloven altijd een simpeler leven.’ In France Boutique presenteren de getrouwde Olivier en France samen een teleshopprogramma. De zaken en hun huwelijk gaan niet best. Marshall, bekend van filmhuishit Vénus Beauté (Institut), baseerde zijn hoofdpersoon op Pierre Bellemare, de man die teleshopping invoerde in Frankrijk. Uitstekende acteurs Cluzet en Viard komen niet ­helemaal uit de verf in deze toch best leuke farce.

Fararishtay kifti rost

2003 | Drama

Italië​/​​Rusland​/​​Zwitserland​/​​Frankrijk​/​​Tadzjikistan 2003. Drama van Jamshed Usmonov. Met o.a. Uktamoi Miyasarova, Maruf Pulodzoda, Kova Tilavpur, Mardonkul Kulbobo en Malohat Maqsumova.

Een islamitische legende vertelt dat op iedere schouder van een mens een engel zit. De linker houdt de slechte daden bij, de rechter de goede. Bij een gestorven ziel wordt de balans opgemaakt voor toegang tot hel of hemel. In het gemankeerde Tadjikistan van Fararishtay kifti rost zijn eigenlijk alle mensen keihard, oneerlijk en manipulatief, maar zij geloven wel in archaïsche wetten over Goed en Kwaad. Filmmaker Usmonov, zelf van oorsprong Tadjiek, observeert het Tadjiekse wel en wee en kan daarbij niet van snelheid worden beticht, maar oog voor mooie beelden en dwarse humor heeft hij zeker.

Au plus près du paradis

2002 | Romantisch drama

Frankrijk​/​​Spanje​/​​Canada 2002. Romantisch drama van Tonie Marshall. Met o.a. Catherine Deneuve, William Hurt, Bernard Le Coq, Hélène Fillières en Patrice Chéreau.

Dit romantische drama is bedoeld als ode aan de klassieker An Affair to Remember, maar is vooral een zootje. Fanette (Deneuve), een Franse schrijfster van middelbare leeftijd, ontvangt een briefje van een oude vlam die haar boven op het Empire State Building in New York wil ontmoeten, net als in de genoemde film. Of stelt ze het zich slechts voor? Onderweg naar New York bouwt ze een curieuze band op met een Amerikaanse fotograaf (Hurt). Vergezocht verhaal met afstandelijke personages.

Lumumba

2000 | Biografie, Drama

Haïti​/​​Frankrijk​/​​België​/​​Duitsland 2000. Biografie van Raoul Peck. Met o.a. Eriq Ebouaney, Alex Descas, Théophile Sowié, Maka Kotto en Mariam Kaba.

Koloniale geschiedenis voor de zuiderburen, het explosieve verhaal over Patrice Lumumba (1925-1961), de eerste premier van de onafhankelijke Republiek van Kongo. De film begint met zijn ondergang en springt vervolgens terug in de tijd naar de opkomst en ontwikkeling van de gedreven rebel. Acteur Eriq Ebouaney geeft een bloedstollende vertolking van de man die volgens de makers is verslonden door de VS en de VN in de geopolitieke arena van de Koude Oorlog. Regisseur Raoul Peck maakte acht jaar eerder een documentaire over Lumumba getiteld Lumumba: La mort du pro­phète.

Venus Beauté (Institute)

1999 | Komedie, Drama

Frankrijk 1999. Komedie van Tonie Marshall. Met o.a. Audrey Tautou, Mathilde Seigner, Nathalie Baye, Samuel Le Bihan en Bulle Ogier.

Het intrigerende Venus Beauté (Institut) beschrijft het liefdesleven van drie schoonheidsspecialistes: Angèle (Nathalie Baye) gelooft niet meer zo in liefde, Samantha (Mathilde Seigner) wil wel een vriendje minder en Marie (Audrey Tautou) zoekt het bij een zestigjarige. Tonie Marshall (geb. 1951) liet cinema.nl destijds weten hoe verbaasd ze was dat haar film ook bij jongeren zoveel succes had. Meisjes van 20 - niet bepaald haar 'doelgroep' - kwamen haar in tranen vertellen dat ze op Angèle leken. Die tobden ook al over ouder worden, over de angst om je aan iemand te geven; dat was kennelijk niet voorbehouden aan de vrouwen van Marshalls generatie. Venus Beauté (Institut) was goed voor vier Césars.

Adultère, mode d'emploi

1995 | Komedie

Frankrijk​/​​Zwitserland 1995. Komedie van Christine Pascal. Met o.a. Richard Berry, Karin Viard, Vincent Cassel en Emmanuelle Halimi.

Toen Pascal haar vijfde film ging draaien, moet ze in d`r hoofd gehad hebben dat ze een rolprent wilde maken over de ontrouw binnen het huwelijk. Ze was vastbesloten aan te tonen dat onder dergelijke omstandigheden vrouwen `het` uit liefde en mannen `het` voor de lol doen. Zo`n traditionele redenering is net zo lang als hij breed is. Toch heeft ze het erop aangestuurd. Architecten-echtpaar Fabienne (Viard) en Bruno (Cassel) vinden nog wel enige opwinding in hun werk (een bijna onhaalbare openbare inschrijving), maar niet meer in de liefde. Dus wordt een zekere Simon (Berry), een Libanese zakenman, tevoorschijn gehaald. Hij is een vriend van het stel, een playboy en een beetje louche, ouder maar zeker charmant en meer een oude kennis van Fabienne dan van Bruno. Terwijl Fabienne een affaire heeft met Simon, moet Bruno z`n geluk duur betalen in een swinger-club. Dat is eigenlijk niet eerlijk en in de finale komen de zaken dan weer voor elkaar, althans dat hangt er vanaf wat je gerechtigheid noemt. Bruno en Fabienne krijgen de inschrijving (maar het is minder spannend), Simons zaken gaan mis (een partij hasjies wordt ontdekt in zijn flat) en ons stelletje maakt alles weer koek en ei in een schuimbad. Hoewel Viard en Cassel goed spel leveren (Berry`s rol biedt hem de kans niet), is het erotische flut en zeker geen Franse FATAL OBSESSION (ook maar zo-zo). Het scenario is van regisseuse Pascal en producent Robert Boner (misschien hadden ze geld aan een echte scenarioschrijver moeten besteden en een echt verhaal moeten kopen, hoewel Pascal de nodige scenario's op haar naam heeft staan). Effeciënte fotografie van Renato Berta op ware Parijse locaties en mooie binnen-opnamen, die de regie dramatisch onvoldoende uitbuit.

L'homme sur les quais

1993 | Drama, Historische film, Oorlogsfilm

Frankrijk​/​​Canada 1993. Drama van Raoul Peck. Met o.a. Jennifer Zubar, Toto Bissainthe, Jean-Michel Martial, Patrick Rameau en Mireille Metellus.

Tijdens het tergend lange schrikbewind (1957-1986) van de Haïtiaanse dictator François en zoon Jean-Claude Duvalier, alias Papa en Baby Doc, werd de bijgelovige bevolking geterroriseerd door de Tontons Macoutes. In L'homme sur les quais, spelend in de jaren zestig, worden de ondergedoken Sarah (Zubar) en haar twee zusjes geconfronteerd met deze levensgevaarlijke paramilitaire milities. Nemesis van de kinderen, van wie de ouders het land zijn ontvlucht, is Janvier, een sadist waarvan de rillingen over je ruggengraat kruipen. De in 1953 in Port-au-Prince geboren Peck (Lumumba) draaide zijn soms akelige drama niet op Haïti, maar in de aangrenzende Dominicaanse Republiek.

La vieille qui marchait dans la mer

1991 | Komedie

Frankrijk​/​​Italië 1991. Komedie van Laurent Heynemann. Met o.a. Jeanne Moreau, Michel Serrault, Luc Thuillier, Géraldine Danon en Jean Bouchaud.

Jeune premier Lambert (Thuillier) volgt de rijpe Lady M. en haar kompaan-in-ladelichterij Pompilius van Guadeloupekust naar Côte d'Azurstrand: luxe, avontuur en wie weet wat nog meer liggen in het verschiet. Heynemanns adaptatie van een apocriefe roman van Frédéric Dard (auteur van de vermaarde San-Antonio-misdaadreeks) ontbeert de oorspronkelijke tragiek, maar is als ouderwetse zwendelaarskomedie met een schaduwrandje best genietbaar. Moreau, vaak afstandelijk, speelt naturel naar haar leeftijd als de dame die het ouder worden niet kan accepteren. Serrault verleent, in zijn ietwat ondergestoffeerde factotumrol, het drama subtiel reliëf.

Vent de panique

1987 | Komedie

Frankrijk 1987. Komedie van Bernard Stora. Met o.a. Bernard Giraudeau, Caroline Cellier, Olivia Brunaux, Jean-Pierre Kalfon en Robert Manuel.

De losbollige achttien-jarige Brunaux wil erg graag weg van thuis en antwoordt op een advertentie, waarin men een au pair zoekt aan de Rivi[KA2]era. Het stel (Giraudeau-Cellier) dat de advertentie heeft geplaatst, zoekt wel jongedames, echter niet voor de huishouding, maar voor dubieuze nachtgelegenheden. Als ze de lieftallige Brunaux zien, bedenken ze zich, maar deze wil beslist niet meer terug naar huis. Ze blijft, en ze raken op elkaar gesteld. Een dolle ménage à trois is het gevolg. Redelijke klucht met twee bekende gezichten van het kleine scherm, die razend populair waren door hun uiterste domme, infantiele situatie-komedie Zoup et Zoupette. Het scenario is van Luc Béraud, Claude Miller en regisseur Stora. Achter de camera stond Robert Alazraki.

La garce

1984 | Drama, Film noir, Misdaad, Thriller

Frankrijk 1984. Drama van Christine Pascal. Met o.a. Isabelle Huppert, Richard Berry, Vittorio Mezzogiorno, Jean Benguigui en Jean-Claude Legay.

Dit is het bijzonder ingewikkelde verhaal van een zeventien- jarig meisje dat verkracht wordt door een politie-agent, een bons als vriend neemt, vervolgens van naam verandert nadat zij en haar vriend een ouder echtpaar hebben vermoord, en uiteindelijk de politie-agent weer tegenkomt en met hem wegloopt. Van een chronologische volgorde is hier totaal geen sprake. Het is een onwaarschijnlijk verhaal over gespuis in Frankrijk dat op Chicago in de jaren 1930 lijkt. En dat terwijl het zich afspeelt in de wijk van de confectiemagazijnen van de Sentier, die in werkelijkheid heel rustig is! Een vergezochte en domme film, maar het camerawerk van Raoul Contard is opmerkelijk.