David Grubin

Regisseur, Producer

David Grubin is regisseur en producer.
Er zijn 7 films gevonden.

The American Experience: America 1900

1998 | Documentaire, Drama

Verenigde Staten 1998. Documentaire van David Grubin.

VV.

The American Experience: Truman

1997 | Documentaire, Biografie, Drama, Historische film

Verenigde Staten 1997. Documentaire van David Grubin.

Deze documentaire over Harry Truman (1884-1972) gaat zijn zwakheden en grillen niet uit de weg. Het is een boeiend stuk geschiedenis over de Amerikaanse president, die er prat op ging om op te merken dat hij zijn tegenstanders wel eventjes een lesje zou leren, terwijl hij zelf onder de plak zat van zijn door hem aanbeden vrouw Bess. Hij deed zich voor als vastberaden en vlot, maar hij werd diep in zijn binnenste gekweld door gevoelens van onzekerheid en onmacht, die ongetwijfeld deels voortkwamen uit zijn bescheiden achtergrond. Het eerste deel van de film betreft zijn jeugdjaren, hoe hij de ouderlijke boerderij in Missouri verliet en vocht tijdens WO I (1914-18) om daarna in de politiek te belanden, in 1934 senator te worden en bij de presidentsverkiezingen van 1944 als kandidaat voor het vice- presidentsschap te staan naast Franklin D. Roosevelt als president, die in 1940 voor de eerste keer gekozen was. Het tweede deel gaat over zijn ambstperiode als president na de vroegtijdige dood van Roosevelt en zijn besluit om WO II (1941-45) te be[KA3]eindigen door een tweetal atoombommen op Japanse steden te gooien, het Marshallplan voor de wederopbouw van Europa en Japan en de Koreaanse oorlog, waarin niet alleen Amerika verzeild was geraakt, maar heel wat andere landen ook (inclusief Nederland) door een besluit van de V.N. Als gastheer treedt op David McCullough, die de Pulitzerprijs ontving voor zijn boek [KL]Truman the Biography[KLE] en hij presenteert de gebeurtenissen in de film samen met Alonzo Hamby, die eveneens een biografie over Harry Truman schreef. Dertig journalisten met een historische achtergrond, mensen die samengewerkt hebben met Truman en een oorlogsveteraan uit WO I van 102 jaar oud, vertellen wat zij weten over deze Amerikaanse politicus, die de geschiedenis is ingegaan gaan als schepper van het Truman- doctrine (de V.S. en Europa samen tegen het Sovjetblok). Het commentaar wordt gesproken door Jason Robards, die dit met engagement doet. Regisseur/producent Grubin verzamelde heel wat interessant materiaal, inclusief oude journaalopnames, archiefmateriaal enz. voor dit zeer geslaagde portret. Wordt meestal in twee of vier delen uitgezonden.

Bill T. Jones: Still/Here with Bill Moyers

1997 | Documentaire, Drama

Verenigde Staten 1997. Documentaire van David Grubin en Alice Markowitz.

Meer dan twaalf maanden, in de periode 1992-94, reisde danser/choreograaf Bill T. Jones kriskras door de V.S. om terminaal zieke patiënten - van kanker tot AIDS - op te zoeken. Hij haalt hen over om zich voor de lopende camera uit te spreken over hun genegenheden, angsten, leven en dood. Hij organiseert workshops, waaraan de betrokkenen kunnen deelnemen zonder dat ze tekstregels hoeven op te zeggen, maar zich kunnen uiten door dansbewegingen en hun voordeel kunnen opdoen met de heilzame werking van de kunst. Jones vertelt zelf over zijn bejubelde danscompositie Still/Here, waarvan hij de inspiratie dankt aan de gesprekken met de ongeneeslijk zieken. Deze film laat zijn licht schijnen over het intieme leven van de maker, die zelf seropositief is, maar vastbesloten is om zijn nieuwe ballet achter te laten voor een volgende generatie. De regie van David Grubin en Alice Markowitz is minimaal, de camera zoomt veelvuldig in op Jones en de ten dode opgeschreven patiënten met hun spontane bewegingen. Er is geen scenario, maar het commentaar van Bill Moyer is to-the-point en uitgesproken. Iedereen, die aan een balletacademie studeert, zou deze film moeten zien.

The American Experience: TR

1996 | Documentaire, Biografie

Verenigde Staten 1996. Documentaire van David Grubin.

VV.

The American Experience: FDR

1994 | Biografie, Documentaire

Verenigde Staten 1994. Biografie van David Grubin.

Documentaire over Franklin D. Roosevelt, de 32e president van de V.S. inclusief fragmenten uit oude bioscoopjournaals, amateurfilm, filmfoto's, interviews en krantekoppen. Sensatie wordt zoveel mogelijk vermeden. Deze tweedelige film bestrijkt het leven van de Roosevelts en hun invloed op de periode van vóór 1932. Ook Franklin's polio, zijn huwelijks ontrouw en zijn presidentiële jaren komen aan de orde. Franklin D. Roosevelt, de enige zoon van de dominante Sarah Roosevelt, trouwde met een verre nicht genaamd Eleanor, die tevens een nicht was van oud-president Theodore Roosevelt was. Zij schonk hem zes kinderen, maar ontdekte dat Franklin een verhouding had met Lucy Mercer. Deze affaire leidde ertoe tot Eleanor's onafhankelijkheid en haar engagement voor de minder bedeelden. Franklin's polio, die hij lange tijd geheim wist te houden voor het grote publiek, bracht hem tot andere opvattingen en maakte hem bewust van het leed van anderen. Zijn onbetrouwbaarheid, zowel privé als in de politiek, was zonder meer verwerpelijk, maar hij wist precies hoe hij met mensen moest omgaan om zijn doel te bereiken. In de crisistijd van de jaren 1930-1940 kwam hij naar het Witte Huis en wekte de hoop van velen. Hij hield strijdende partijen uit elkaar en loodste het land door WO II. Franklin haalde zich de haat van de rijken op de hals, omdat dezen zich bedrogen voelden, maar toch werd hij door de gemiddelde burger bewonderd. De documentaire vermeld geen regisseur. De film is blijkbaar in zijn geheel onder supervisie van producent en schrijver Grubin tot stand gekomen. Hij is voortreffelijk gemonteerd door Susan Fanshel en Geof Bartz en op passende wijze ondersteund door de muziek van Michael Bacon. Commentaar wordt gesproken door David MCcullough. Een mer-à-boire aan informatie en verbluffend mooie passages.

The American Experience: Ike

1993 | Documentaire, Biografie

Verenigde Staten 1993. Documentaire van David Grubin.

VV.

The American Experience: LBJ

1991 | Documentaire, Biografie

Verenigde Staten 1991. Documentaire van David Grubin.

VV.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer David Grubin op televisie komt.

Reageer