Bozena Dykiel: cast.
Er zijn 6 films gevonden.

Wielki Tydzien

1995 | Oorlogsfilm

Duitsland​/​​Polen 1995. Oorlogsfilm van Andrzej Wajda. Met o.a. Beata Fundalej, Wojcieh Malajkat, Magdalena Warzecha, Jakub Przebindowski en Bozena Dykiel.

Tijdens de joodse opstand tegen de nazi-bezetter in het ghetto van Warschau wordt daarbuiten een tram beschoten. De passagiers moeten hun heil zoeken in nabij gelegen huizen. Irena Lilien (Fudalej), de dochter van een bekende joodse geleerde, is daarbij en ze loopt bij toeval in de armen van Jan Malecki (Malajkat), een jeugdliefde. Bekroond met een Zilveren Beer op het festival van Berlijn.

Dekalog VII

1989 | Drama

Polen 1989. Drama van Krzysztof Kieslowski. Met o.a. Anna Polony, Maja Barelkowska, Wladyslaw Kowalski, Bugoslaw Linda en Bozena Dykiel.

Zoals wel vaker in het werk van Kieslowski is hier niet helemaal duidelijk hoe de vork in de steel zit. Een jonge vrouw lijkt haar zesjarig zusje te ontvoeren, maar is het wel haar zusje? En is de moeder van het meisje het slachtoffer of de dief? In de versie van het zwaarmoedige genie gaat het bij 'Gij zult niet stelen' in elk geval niet om de diefstal van triviale zaken als geld of goederen. Eerder van liefde, deugd of trouw.

W zawieszeniu

1987 | Drama

Polen 1987. Drama van Waldemar Krzystek. Met o.a. Krystyna Janda, Jerzy Radziwillowicz, Slawa Kwasniewska, Andrzej Lapicki en Boguslaw Linda.

Een sterk politiek drama. Marcel, voormalig lid van het verzet in WOII, wordt in 1949 gearresteerd maar ontsnapt uit de communistische gevangenis. Hij verbergt zich zes jaar lang in de kelder van het huis van zijn geliefde Anna. Ze brengt hun kind ter wereld, maar houdt die geboorte geheim totdat Marcel in 1956 bovengronds komt, onder de nieuwe politieke omstandigheden. Deze eerste hoofdfilm van Krzystek is gebaseerd op waar gebeurde feiten. Goed spel van Janda en Radziwillowicz.

Kobieta z prowincji

1985 | Drama

Polen 1985. Drama van Andrzej Bara[KA1]nski. Met o.a. Ewa Dałkowska, Ryszarda Hanin, Bozena Dykiel, Maciej Góraj en Kazimierz Wichniarz.

Een opmerkelijk portret van een vrouw uit een klein stadje in de provincie, die met schier onuitputtelijke energie strijdt voor een menswaardig bestaan voor haar kinderen en zo wordt geconfronteerd met de stormachtige naoorlogse Poolse geschiedenis. De film getuigt van een grote liefde voor het detail en van veel inzicht in de condition humaine. Sterk spel van Ewa D[KA13]alkowska.

Czas dojrzewania

1984 | Drama

Polen 1984. Drama van Mieczyslaw Waskowski. Met o.a. Maria Probosz, Jan Jurewicz, Leonard Andrzejewski, Arkadiusz Bazak en Jan Himilsbach.

Het probleem van de drugverslaving onder jonge mensen is het centrale thema van dit liefdesverhaal. Het tienermeisje Goska loopt weg van huis met geld dat ze van haar vader heeft gestolen om te gaan wonen bij haar vriend, een arbeider op een scheepswerf. Ze raakt betrokken bij een groep drugverslaafden. Haar kennismaking met verdovende middelen blijkt fatale gevolgen te hebben. In het symbolische eindshot verbrandt de jongen een papaverveld. Helaas gaat het script niet diep genoeg in op de psychologische aspecten van verslaving.

Przestuchanie

1982 | Film noir, Drama

Polen 1982. Film noir van Ryszard Bugajski. Met o.a. Krystyna Janda, Janusz Gajos, Adam Ferency, Anna Romantowska en Agnieszka Holland.

Een patriottische Poolse vrouw die als zangeres bij de troepen de bevrijding van Polen meemaakte leidt een onbekommerd bestaan totdat zij, in 1951 na een `wilde` nacht ontwaakt in een gevangenis. Tijdens haar verhoor maakt de niet onwelwillende luitenant haar duidelijk dat ze het slachtoffer is van haar eigen loslippigheid. Haar ambitieuze echtgenoot laat zich van haar scheiden en ze doet een poging tot zelfmoord. De sympathieke luitenant vangt haar op en stuurt haar `vrije` opvattingen bij. Als ze een kind krijgt in de gevangenis, neemt men het haar af. Dan sterft (in 1953) Stalin. De luitenant vertelt haar dat ze gauw vrijkomt. Als ze vrijgelaten is, heeft de luitenant zich door zijn hoofd geschoten en is haar leven verbrijzeld. Een sterke politieke film noir die wegens verbod negen jaar op de plank bleef liggen. Regisseur Bugajski die de film met eigen middelen maakte ging uit frustratie een jaar na de voltooiing naar Amerika.