Gerard Malanga

Acteur

Gerard Malanga is acteur.
Er zijn 3 films gevonden.

Andy Warhol

1988 | Documentaire, Biografie, Experimenteel

Verenigd Koninkrijk 1988. Documentaire van Kim Evans. Met o.a. David Bailey, Brigid Berlin, Victor Bockris, Bob Colacello en Ronnie Cutrone.

Een portret van Andy Warhol (geboren als Andrew Warhola in 1928), de ongekroonde koning van de pop-art. Na zijn studies begon hij als reclametekenaar, tot hij begin jaren 1960 explodeerde in de Amerikaanse kunstwereld. Met zijn Factory domineerde hij tien jaar lang de cultuurscène in de V.S. en zijn schilderijen van Hollywood-coryfeeën en consumptieproducten zoals Campbell of Coca-Cola zijn wereldberoemd. Vanaf 1963 hield hij zich ook bezig met film. Deze films zijn echter zelden te zien door hun a-commerciëel karakter en werden ooit omschreven als het meest invloedrijke ongeziene [KA21]uvre uit de filmgeschiedenis. Vanzelfsprekend wordt er ook veel aandacht besteed aan de moordaanslag die Valerie Solanas in 1968 op hem pleegde en die van grote invloed was op zijn verdere carrière. In 1987 overleed hij ten gevolge van nooit opgehelderde complicaties na een eenvoudige operatie. Mensen die met hem gewerkt hebben getuigen over hun samenwerking. Verder zien we fragmenten uit diverse van Warhols films. Een interessante, goed uitgediepte documentaire die een duidelijk inzicht geeft in het complexe [KA21]uvre van deze culturele duizendpoot. Melvyn Bragg schreef het scenario en sprak de commentaar. Montage is van Tony Webb. Achter de camera nam Paul Bond plaats.

Couch

1964 | Drama, Experimenteel

Verenigde Staten 1964. Drama van Andy Warhol. Met o.a. Gerard Malanga, Allen Ginsberg, Gregory Corso, Jack Kerouac en Peter Orlovsky.

Centraal staat een oude zetel, ooit door decorateur Billy Name van het stort gered, waarin een aantal bekende en minder bekende bezoekers van de Factory een potje vrijen (homo of hetero). De zetel wordt a.h.w. een metafoor die staat voor het culturele Amerika. Tevens is het een hekeling van de vele tv- soaps die zich op en rond sofa's afspelen. Veel bewegen doet de camera niet. Hij registreert enkel en de toeschouwer is de voyeur die het allemaal ondergaat. Bovendien steekt de film de draak met alle etische en morele conventies van de Amerikaanse 'moral majority'. Zonder geluid of muziek.

Kiss

1963 | Drama, Experimenteel

Verenigde Staten 1963. Drama van Andy Warhol. Met o.a. Naomi Levine, Ed Sanders, Rufus Collins en Gerard Malanga.

Een compilatie van een aantal kussende koppels, gefilmd met stilstaande camera, zonder geluid of muziek. Een hele reeks Warhol-adepten, kunstenaars en critici waren bereid om zich al kussend door Warhol te laten filmen. Alle soorten koppels werden gevormd, man-vrouw, man-man, vrouw-vrouw. Oorspronkelijk werd de film in afleveringen vertoond. Telkens een bobijn met een kussend koppel, maar nadien monteerde Warhol ze allen samen tot een film van minder dan een uur. Uitsluitend voor de liefhebbers.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Gerard Malanga op televisie komt.

Reageer