John Hurt (1940-2017): cast.
Er zijn 103 films en 1 serie gevonden.

Jackie

2016 | Drama, Biografie

Verenigde Staten​/​​Chili​/​​Frankrijk 2016. Drama van Pablo Larraín. Met o.a. Natalie Portman, Greta Gerwig, John Hurt, John Carroll Lynch en Peter Sarsgaard.

Wat valt er nog te vertellen over de moord op JFK? In zijn Engelstalige debuut toont Chileen Pablo Larraín (No, El Club) het drama vanuit het perspectief van first lady Jackie Kennedy. Een aanpak die weinig nieuwe inzichten oplevert, maar wel een fascinerend en vooral erg stijlvol portret. Van aankleding tot muziek: artistiek is de film subliem verzorgd. Jackie, met indrukwekkende precisie gespeeld door Portman, vormt het letterlijke middelpunt in vrijwel ieder shot. Dichtbij komt de legendarische presidentsvrouw evengoed niet. Ze is afwisselend koel, berekenend, charmant en emotioneel, maar bovenal een enigma. Zoals het hoort, misschien.

The Journey

2016 | Drama

Verenigd Koninkrijk 2016. Drama van Nick Hamm. Met o.a. Timothy Spall, Colm Meaney, Toby Stephens, John Hurt en Freddie Highmore.

Wat valt er nog te vertellen over de moord op JFK? In zijn Engelstalige debuut toont Chileen Pablo Larraín (No, El Club) het drama vanuit het perspectief van first lady Jackie Kennedy. Een aanpak die weinig nieuwe inzichten oplevert, maar wel een fascinerend en vooral erg stijlvol portret. Van aankleding tot muziek: artistiek is de film subliem verzorgd. Jackie, met indrukwekkende precisie gespeeld door Portman, vormt het letterlijke middelpunt in vrijwel ieder shot. Dichtbij komt de legendarische presidentsvrouw evengoed niet. Ze is afwisselend koel, berekenend, charmant en emotioneel, maar bovenal een enigma. Zoals het hoort, misschien.

Hercules

2014 | Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 2014. Avonturenfilm van Brett Ratner. Met o.a. Dwayne Johnson, John Hurt, Ian McShane, Joseph Fiennes en Irina Shayk.

Persona non grata Brett Ratner (#MeToo, 2017) regisseerde in 2014 voormalig showworstelaar Dwayne 'The Rock' Johnson als legendarische spierbundel Hercules, met Ian McShane als oefenmeester en John Hurt als onderdrukker. The Rock imponeert als vleesgeworden legende, na de moord op zijn gezin, en ook McShane en Hurt namen de netjes digitaal ingetekende film serieus. Aardig #MeToo-weetje: in oktober 2017 kwam blogger Anne Victoria Clark met de 'The Rock Test', direct omarmd door Johnson zelf: 'Behandel iedere vrouw zoals je The Rock zou behandelen'. Brett Ratner werd een maand later door zeven vrouwen aan de schandpaal genageld.

Only Lovers Left Alive

2013 | Fantasy

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Duitsland​/​​Frankrijk​/​​Cyprus 2013. Fantasy van Jim Jarmusch. Met o.a. Tom Hiddleston, Tilda Swinton, Mia Wasikowska en John Hurt.

De 'lovers' in deze ultra-relaxte vampierfilm heten - niet toevallig - Adam en Eve en zijn de hoeders van cultuur en goede smaak. Bloed zuigen ze allang niet meer uit nekken ('So fucking 15th century!'), maar scoren ze via een contact bij de bloedbank. De eigenzinnige Amerikaanse regisseur Jim Jarmusch gebruikt de al eeuwen durende liefde tussen deze vampiers voor een heerlijk verhaal over liefde, verval, en bovenal kunst.

Jayne Mansfield's Car

2012 | Drama

Verenigde Staten​/​​Rusland 2012. Drama van Billy Bob Thornton. Met o.a. Robert Duvall, John Hurt, Kevin Bacon, Billy Bob Thornton en Katherine LaNasa.

Om zijn vrouw Naomi in haar geboortegrond te begraven reist Brit Kingsley (Hurt) vanuit Londen naar het broeierige Alabama. Met niet bepaald open armen wordt hij ontvangen door de Caldwells, het Amerikaanse gezin dat Naomi twintig jaar eerder in de steek liet. Acteur/regisseur Thornton speelt op luchtige wijze met alle denkbare clichés van stijve Britten en ongemanierde cowboys. Jammer alleen dat zijn boodschap over hoe oorlog - het is 1969 - een familie generatie na generatie traumatiseert, er zo dik bovenop ligt.

Tinker Tailor Soldier Spy

2011 | Thriller

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk​/​​Duitsland 2011. Thriller van Tomas Alfredson. Met o.a. Gary Oldman, Colin Firth, Tom Hardy, John Hurt en Toby Jones.

In de top van de Britse geheime dienst MI6 speelt een hooggeplaatste spion geheimen door aan de Sovjets. Geheim agent George Smiley (Oldman) moet, uiterst discreet, achterhalen wie de verrader is. Het beroemde boek van thrillerauteur John le Carré (1931-2020) leverde eind jaren zeventig al een memorabele, zes uur durende BBC-serie op, maar de Zweedse regisseur Tomas Alfredson bewees dat het verhaal ook in twee uur verteld kan worden. Met dank aan de geweldige cast. Zeer fraai geschoten. Meermaals bekijken is, gezien de complexiteit van de plot, aan te bevelen.

Melancholia

2011 | Sciencefiction, Drama

Denemarken​/​​Zweden​/​​Frankrijk​/​​Duitsland​/​​Italië 2011. Sciencefiction van Lars von Trier. Met o.a. Kirsten Dunst, Charlotte Gainsbourg, Kiefer Sutherland, Charlotte Rampling en John Hurt.

De aarde wordt bedreigd door een andere planeet - Melancholia - die in grote vaart komt aanvliegen. De film volgt twee zussen (Dunst en Gainsbourg), die elk op hun eigen manier met de dreigende ondergang omgaan. Een wonderschone, grappige en indrukwekkende film over het einde van de wereld. Dunst kreeg in Cannes een Gouden Palm voor haar rol. Onverwacht - omdat Von Trier tijdens een persconferentie met een ongelukkige sarcastische opmerking de festivalleiding tegen zich in het harnas had gejaagd - maar verdiend.

Immortals

2011 | Actiefilm, Drama, Fantasy

Verenigde Staten 2011. Actiefilm van Tarsem Singh. Met o.a. Henry Cavill, Mickey Rourke, Freida Pinto, Isabel Lucas en John Hurt.

Op een dag ziet de jonge Theseus (Cavill) hoe de slechte koning Hyperion (Rourke) zijn moeder vermoordt. Theseus trekt ten strijde tegen de koning en dat komt de Griekse goden goed uit: Hyperion wil met hulp van een mystiek wapen de monsterlijke Titanen bevrijden, als hij slaagt is het hommeles. De film van regisseur Singh (The Cell, The Fall) ziet er prachtig uit, met extravagante decors, gedrenkt in bloedrood, parelwit en bladgoud, die bij elke shotwissel verrassen of overrompelen. Dat er her en der een wat langdradige of onbedoeld komische scène tussendoor stiefelt, is te vergeven.

The Limits of Control

2009 | Misdaad, Drama

Verenigde Staten​/​​Japan 2009. Misdaad van Jim Jarmusch. Met o.a. Isaach de Bankolé, Tilda Swinton, Paz de la Huerta, Bill Murray en John Hurt.

Een man dwaalt rond in Madrid. In cafés bestelt hij steevast 'twee espresso's in twee aparte kopjes' en verwisselt lucifersdoosjes met diamanten voor briefjes met instructies die hij na lezing opeet. Minimalistische, enigmatische film in z'n typische stijl die regisseur Jarmusch (Down by Law, Broken Flowers) ditmaal ver doorvoert. Naast zwijgende cowboy De Bankolé zijn gastacteurs als Swinton en Murray in korte optredens leuk, en cameraman Christopher Doyle zorgt voor mooie visuele momenten. Van de kijker vraagt de film ondertussen veel geduld.

An Englishman In New York

2009 | Drama

Verenigd Koninkrijk 2009. Drama van Richard Laxton. Met o.a. John Hurt, Denis O'Hare, Jonathan Tucker, Cynthia Nixon en Swoosie Kurtz.

Na zijn succesvolle, verfilmde, autobiografie The Naked Civil-Servant (met John Hurt in de hoofdrol) vertrok homo-activist Quentin Crisp naar Amerika, dat toen werd opgeschrikt door de nieuwe ziekte AIDS. Die periode is het onderwerp van dit drama. Crisp wordt wederom gespeeld door Hurt.

Recount

2008 | Drama, Historische film

Verenigde Staten 2008. Drama van Jay Roach. Met o.a. Kevin Spacey, Laura Dern, John Hurt, Bob Balaban en Denis Leary.

Reconstructie van de chaotisch verlopen Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2000, waarbij stembiljetten in Florida een dramatische rol speelden. Het vertelperspectief is van Al Gore’s adviseur Ron Klain (Spa­cey), maar de filmmakers zijn meer geïnteresseerd in het algemene politieke spel-achter-de-schermen dan in de verontwaardiging van de Democraten die uiteindelijk verloren. Prima cast: Laura Dern is leuk als Katherine Harris, destijds Florida’s hoogste ambtenaar, die de beslissende factor werd in de overwinning van George Bush. Regisseur Roach kreeg een DGA-Award en een Emmy.

Outlander

2008 | Actiefilm, Avonturenfilm, Sciencefiction

Verenigde Staten​/​​Duitsland 2008. Actiefilm van Howard McCain. Met o.a. Jim Caviezel, Sophia Myles, Ron Perlman, John Hurt en Jack Huston.

In de tijd dat de Vikingen de macht hebben, krijgt de aarde bezoek van het buitenaardse wezen Kainan en het monster Moorwen. De twee willen wraak nemen vanwege al het geweld dat hen wordt aangedaan, maar intussen zijn de twee zelf ook gezworen vijanden. Om Moorwen te verslaan, vraagt Kainan de Vikingen om hulp.

Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull

2008 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 2008. Avonturenfilm van Steven Spielberg. Met o.a. Harrison Ford, Shia LaBeouf, Cate Blanchett, Karen Allen en Jim Broadbent.

Archeoloog en avonturier Indiana Jones (Ford) neemt het ditmaal op tegen de Russische feeks Irina Spalko (Blanchett) en haar legertje boosaardige Sovjetsoldaten. In de race om als eerste bij de kristallen schedel uit de titel te komen krijgt Indy hulp van oude vlam Marion (Allen) en jonge sidekick Mutt Williams (LaBeouf). Vanwege Fords leeftijd (65) moeten zijn uitstekende stuntmannen wat vaker in actie komen, maar de actiescènes zijn spannend als vanouds, de locaties vertrouwd exotisch. Het script is veruit het zwakste punt van deze film.

Hellboy II: The Golden Army

2008 | Fantasy, Actiefilm

Verenigde Staten​/​​Duitsland 2008. Fantasy van Guillermo del Toro. Met o.a. Ron Perlman, Selma Blair, Doug Jones, Luke Goss en Anna Walton.

De op een strip gebaseerde Hellboy is een door de nazi's opgeroepen, verbazingwekkend menselijke demon, die er voor koos om aan de kant van het goede te strijden. In deze tweede film heeft hij zijn handen vol aan een boosaardige elfenprins, die een leger van onoverwinnelijke vechtrobots uit het stof wil halen om de mensheid een lesje te leren. Zoals vaker bij Del Toro (Pan's Labyrinth) ziet alles er prachtig uit. Het verhaal is ook wat meeslepender dan in de eerste film, al is het soms moeilijk meeleven met Hellboys vriend Abe (Jones), vanwege diens vissenkop.

V for Vendetta

2006 | Sciencefiction, Actiefilm, Thriller, Misdaad

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Duitsland 2006. Sciencefiction van James McTeigue. Met o.a. Natalie Portman, Hugo Weaving, Stephen Rea, John Hurt en Tim Pigott-Smith.

In de toekomst is Groot-Brittannië een dictatuur, de inperking van vrijheden wordt door de overheid gerechtvaardigd door te wijzen op het gevaar voor terrorisme. De jonge vrouw Evey (Portman) stuit op de gemaskerde V (Weaving), de enige die zich lijkt te verzetten tegen de onderdrukking. Evey wordt gevangen genomen, gemarteld, kaal geknipt en moet kiezen of ze partij zal kiezen voor de rebel. Lilly en Lana Wachowski, eerder verantwoordelijk voor de Matrix-trilogie, bewerkten de graphic novel van Alan Moore tot een scenario. Moore's politieke boodschap werd sterk afgezwakt, toch is dit een intrigerende film.

The Skeleton Key

2005 | Horror, Drama

Verenigde Staten 2005. Horror van Iain Softley. Met o.a. Kate Hudson, Gena Rowlands, John Hurt en Peter Sarsgaard.

Zelden worden horrorfilms gemaakt met zo'n goede cast. Caroline (Hudson) neemt een baan als verpleegster in een sinister oud huis, om een oude man te verzorgen. Natuurlijk had ze meteen kunnen weten dat het er niet pluis is. De omgeving is spookachtig, de uitdrukking op het gezicht van haar patiënt (Hurt) is angstig en de uitstraling van diens echtgenote (Rowlands) kwaadaardig. Maar ze blijft en gelukkig maar. Het resultaat is namelijk een sfeervolle, sterk geacteerde en bij vlagen behoorlijk griezelige thriller.

The Proposition

2005 | Western, Drama

Australië​/​​Verenigd Koninkrijk 2005. Western van John Hillcoat. Met o.a. Guy Pearce, Ray Winstone, Danny Huston, Emily Watson en John Hurt.

Engelse kapitein Stanley heeft een zware opdracht: beschaving brengen in de Australische outback anno 1880. Tussen Stanley en zijn beschaving staan onder andere aboriginals met speren en Ierse outlaws met pistolen en geweren. Het scenario voor deze eerste Australische western schreef zanger Nick Cave. En hij schreef een verhaal even donker en tegenstrijdig als zijn muziek: intens en dromerig, gewelddadig en romantisch. Regisseur Hillcoat, die eerder al videoclips voor Cave maakte, filmde op locatie en met veel gevoel voor sfeer en detail.

Shooting Dogs

2005 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Duitsland 2005. Oorlogsfilm van Michael Caton-Jones. Met o.a. John Hurt, Hugh Dancy, Claire-Hope Ashitey en Dominique Horwitz.

April 1994. De Hutu-president van Burundi wordt vermoord. Volgens de Hutu's in buurland Rwanda het sein voor een genocide op de door hen verfoeide Tutsi's. De beelden zijn bekend. In Shooting Dogs wordt het drama bezien vanuit de ogen van twee westerlingen: de oude, uitgebluste priester Christopher en de jonge, idealistische leraar Joe. Ze zien het mislukken van de zwaar onderbemande VN in het verscheurde land. Shooting Dogs haalt lang niet het niveau van Hotel Rwanda van Terry George of Raoul Pecks Sometimes in April, maar het is natuurlijk wel een verhaal dat het verdient vaak verteld te worden.

The Alan Clark Diaries

2004 |

Verenigd Koninkrijk 2004. Jon Jones. Met o.a. Nicholas Jones, Jenny Agutter, John Hurt, Charlotte Emmerson en Julian Wadham.

Eerste van een zesdelige serie over het politieke en persoonlijke leven van de kleurrijke Tory-politicus Alan Clark gedurende de jaren '80 en '90. Regisseur Jon Jones (Cold feet) baseerde de serie op de even smeuïge als literaire dagboeken van wijlen Clark. John Hurt speelt de man die op unieke wijze verslag deed van de politieke hoogtepunten van zijn tijd. Van zijn eerste ministeriële betrekking in 1983 tot zijn dood in 1999, via talloze successen en schandalen. In het eerste deel maakt Clark kennis met de tirannie van de publieke dienst en zien we hoe hij zijn mening op flamboyante wijze wereldkundig maakt.

Pride

2004 | Familiefilm

Verenigd Koninkrijk 2004. Familiefilm van John Downer. Met o.a. Kate Winslet, Sean Bean, Rupert Graves en John Hurt.

De gerenommeerde natuurfilmer John Downer nam twee jaar de tijd om een groep leeuwen in de Serengeti te volgen. Uit 600 uur film knutselde hij samen met Simon Nye (Men Behaving Badly) een verhaal, met hoofdrolspelers en een plotlijn. Het resultaat doet denken aan Babe, de avonturen van het sprekende varkentje. Iedere leeuw in Pride heeft een eigen karakter, onderstreept door de stemmen van beroemde acteurs. De tekst van Suki, het ondernemende leeuwtje, wordt ingesproken door Kate Winslet, die van Dark, de stoere leeuw die een oogje op haar heeft door Sean Bean, en de tekst van haar bangelijke broer Linus door Rupert Graves.
In de Nederlandstalige versie zijn de stemmen van Aukje van Ginneken en Huub Dikstaal te horen.

Hellboy

2004 | Actiefilm, Fantasy, Sciencefiction

Verenigde Staten 2004. Actiefilm van Guillermo del Toro. Met o.a. Ron Perlman, Selma Blair, John Hurt, Karel Roden en Rupert Evans.

Leuke stripverfilming, gebaseerd op een comic van Mike Mignola, waarin een jonge demon in 1944 door nazi-occultisten wordt opgeroepen uit de hel. Geallieerde troepen ­nemen deze Hellboy mee naar de VS en voeden hem daar in het geheim op tot volwassenheid. De inmiddels goedaardige demon komt nu goed van pas in de strijd tegen bovennatuurlijk kwaad. De hevig geschminkte Perlman moet het in de film als sigaren rokende superheld opnemen tegen de uit de dood herrezen mysticus Raspoetin en zijn eeuwig jonge SS-geliefde. Blair heeft een leuke bijrol als Hellboys vurige vriendin. In 2008 verscheen een ­aardig vervolg, een remake uit 2019 was veel minder geslaagd.

Owning Mahowny

2003 | Drama, Misdaad, Thriller

Canada​/​​Verenigd Koninkrijk 2003. Drama van Richard Kwietniowski. Met o.a. Philip Seymour Hoffman, John Hurt, Minnie Driver, Maury Chaykin en Sonja Smits.

Mahowny (Hoffman) zit tot aan zijn nek in de gokschulden. Hij verduistert geld om die schulden af te betalen, dat gaat hem makkelijk af, zodat hij nog meer kan gokken. Het gaat hem niet om het geld. Winnen betekent alleen nog maar dat hij meer geld heeft om te verliezen. Uitstekend spel, van Seymour Hoffman, die indrukwekkend ingehouden de wanhoop van Mahowny prijsgeeft, en van John Hurt, als de aalgladde casinobaas die er alles aan doet om het laatste geld uit Mahowny te persen. Toch is de film te afstandelijk om aangrijpend te worden.

Dogville

2003 | Drama, Mysterie, Misdaad, Thriller

Denemarken​/​​Zweden​/​​Noorwegen​/​​Finland​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk​/​​Duitsland​/​​Nederland 2003. Drama van Lars von Trier. Met o.a. Nicole Kidman, Paul Bettany, Stellan Skarsgård, Lauren Bacall en Harriet Anderson.

Von Trier baseerde Dogville op het lied 'Seeraüber Jenny' van Kurt Weill en Bertolt Brecht waarin de geknechte Jenny (Grace in de film) zinspeelt op wraak. De zelfverklaard 'koppige' cineast verplaatste de handeling naar een armoedig gehucht in de Rocky Mountains, waar Grace zich schuilhoudt voor gangsters en autoriteiten, en te maken krijgt met brute repressie. Von Trier verbeeldde zijn maatschappijkritiek op een lege studiovloer met krijtstrepen, belichtte de ongeschminkte acteurs met werklicht en liet de uitleg over aan de sonore commentaarstem van John Hurt. Een Spartaanse aanpak die stoort totdat het verhaal aangrijpt, net als iedere andere buitengewone filmaanpak.

Tabloid

2001 | Thriller

Verenigd Koninkrijk 2001. Thriller van David Blair. Met o.a. Matthew Rhys, Mary Elizabeth Mastrantonio, John Hurt, David Soul en Stephen Tompkinson.

Presentator Darren Daniels is beroemd en berucht op de televisie met zijn programma Tabloid-TV. Maar hij komt ernstig in de problemen als hij in zijn eigen appartement getuige is van een dubbele moord, de moordenaar er vandoor gaat en hij in paniek achterblijft met de twee lijken.

Harry Potter and the Philosopher's Stone

2001 | Fantasy, Avonturenfilm, Jeugdfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 2001. Fantasy van Chris Columbus. Met o.a. Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Richard Harris en Robbie Coltrane.

De jonge Harry Potter wordt uit een treurig bestaan bij akelige stiefouders verlost wanneer hij ontdekt dat hij een tovenaar is, en mag instromen op een prestigieuze toverschool. Er werd door fans met smart gewacht op deze eerste film uit het Potter-universum van de Britse auteur Joanne Rowling. Ze mochten niet mopperen: regisseur Columbus wist de grappige en fantasierijke sfeer uit de boeken fraai naar film te vertalen. Deze eerste film is nog niet zo eng, en geschikt voor niet al te jonge kinderen, die het vast ook niet zo erg vinden dat de prille acteurs nog niet zo goed speelden.

Captain Corelli's Mandolin

2001 | Drama, Romantiek, Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten​/​​Frankrijk 2001. Drama van John Madden. Met o.a. Nicolas Cage, Christian Bale, John Hurt, Irene Papas en Gerasimos Skiadaressis.

Volgens acteur John Hurt werd Captain Corelli's Mandolin in Amerika 'afgeslacht' omdat Nicolas Cage slechts voor zijn naamsbekendheid gekozen was als de titelheld Antonio Corelli. Een nog groter probleem is echter dat de meest uitgesproken onderdelen van de roman van Louis de Bernières - homoseksualiteit, anti-communisme en een pakkend einde - werden weggelaten zodat een laffe, zogenaamd epische film overbleef. Corelli is een Italiaanse kapitein die tijdens WO II het Griekse eiland van Pelagia (Cruz) en haar geliefde Mandras (Bale) verovert. Mandras gaat in het verzet, Pelagia wordt verliefd op Corelli. Mooie plaatjes, na het bekijken wil je meteen op vakantie.

Lost Souls

2000 | Horror, Thriller, Fantasy

Verenigde Staten 2000. Horror van Janusz Kaminski. Met o.a. Winona Ryder, John Hurt, Ben Chaplin, Philip Baker Hall en Sarah Wynter.

Maya (Ryder) gelooft niet in God en in de Duivel, nee, ze wéét dat die bestaan. Ze is ervaringsdeskundige, sinds ze ooit zelf demonisch werd bezeten is ze lid van een organisatie die de strijd aanbindt tegen bovennatuurlijk kwaad. Op een dag ontdekt ze dat Satan himself van plan is het lichaam in bezit te nemen van misdaadschrijver Peter Kelson (Chaplin). Regisseur Kaminski schoot als cameraman prachtige plaatjes bij uitstekende films als Schindler's List (1993) en Le scaphandre et le papillon (2007), maar zijn debuut als regisseur is aan de saaie kant.

Krapp's Last Tape

2000 | Drama, Korte film

Ierland 2000. Drama van Atom Egoyan.

Maya (Ryder) gelooft niet in God en in de Duivel, nee, ze wéét dat die bestaan. Ze is ervaringsdeskundige, sinds ze ooit zelf demonisch werd bezeten is ze lid van een organisatie die de strijd aanbindt tegen bovennatuurlijk kwaad. Op een dag ontdekt ze dat Satan himself van plan is het lichaam in bezit te nemen van misdaadschrijver Peter Kelson (Chaplin). Regisseur Kaminski schoot als cameraman prachtige plaatjes bij uitstekende films als Schindler's List (1993) en Le scaphandre et le papillon (2007), maar zijn debuut als regisseur is aan de saaie kant.

New Blood

1999 | Thriller

Verenigd Koninkrijk​/​​Canada​/​​Verenigde Staten 1999. Thriller van Michael Hurst. Met o.a. John Hurt, Nick Moran, Carrie-Anne Moss, Shawn Wayans en Joe Pantoliano.

Op een ochtend vinden enkele agenten bij een boerderij acht lijken en een gewonde man die verteld wat er is gebeurd. De nacht voor het drama kreeg de man, Alan, bezoek van zijn zoon Danny die hem verteld van een mislukte ontvoering. Danny komt even later met een wel heel vreemd voorstel

Le château des singes

1999 | Animatie, Fantasy, Familiefilm, Avonturenfilm

Frankrijk​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Duitsland​/​​Verenigde Staten 1999. Animatie van Jean-François Laguionie. Met o.a. Matt Hill, Sally Ann Marsh, John Hurt, Rik Mayall en Michael Gambon.

Zeer fraaie animatiefilm over een vredige apenkolonie die na een aardbeving uiteenvalt in twee elkaar vrezende gemeenschappen. De Laankos leven op de grond en de Woonkos in de bomen. Na eeuwen isolatie en overlevering noemen ze elkaar respectievelijk demonen en wilden. ' Wilde' Kom krijgt direct te maken met de vermeende demonen als hij honderden meters naar beneden stort. Ruim acht jaar werkten honderden Europese artiesten aan dit lommerrijke avontuur over vooroordelen, onwetendheid, moed en liefde. Met onder andere komiek Rik Mayall als de geniepige Laanko-stroman.

Night Train

1998 | Romantiek, Thriller

Ierland 1998. Romantiek van John Lynch. Met o.a. John Hurt, Brenda Blethyn, Pauline Flanagan, Lorcan Cranitsch en Rynagh O'Grady.

Zeer fraaie animatiefilm over een vredige apenkolonie die na een aardbeving uiteenvalt in twee elkaar vrezende gemeenschappen. De Laankos leven op de grond en de Woonkos in de bomen. Na eeuwen isolatie en overlevering noemen ze elkaar respectievelijk demonen en wilden. ' Wilde' Kom krijgt direct te maken met de vermeende demonen als hij honderden meters naar beneden stort. Ruim acht jaar werkten honderden Europese artiesten aan dit lommerrijke avontuur over vooroordelen, onwetendheid, moed en liefde. Met onder andere komiek Rik Mayall als de geniepige Laanko-stroman.

Bandyta

1998 | Drama

Polen​/​​Duitsland​/​​Frankrijk 1998. Drama van Maciej Dejczer. Met o.a. Til Schweiger, Pete Postlethwaite, John Hurt, Polly Walker en Ida Jablonska.

In het begin van de jaren '90 zou er in Engeland een reclasseringsprogramma bestaan hebben, waarbij misdadigers het laatste deel van hun straftijd konden doorbrengen in Roemeense weeshuizen met het verrichten van nuttig werk. Jerry Brutinski (Schweiger), bijgenaamd Brute, komt terecht in het weeshuis van de sinistere Sincai (Postlethwaite), wordt verliefd op kinderverzorgster Mara (Walker), en trekt zich het lot aan van de kinderen. De accenten zijn aan de lachwekkende kant, Postlethwaite schmiert, Schweiger houdt zich met moeite staande. Een gemiste kans.

All The Little Animals

1998 | Drama, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1998. Drama van Jeremy Thomas. Met o.a. Christian Bale, John Hurt, Daniel Benzali, James Faulkner en John O'Toole.

De licht mentaal gehandicapte Bobby (Bale) vlucht na de dood van zijn moeder voor zijn gemene stiefvader (Benzali). Ergens op het stilmakend mooie Britse platteland ontmoet hij de intrigerende kluizenaar meneer Summers (Hurt), die zijn liefde voor dieren deelt. 'Dieren hebben onze hulp nodig, mensen zijn wat mij betreft waardeloos.' Maar van stiefpa, die voor het slechte in de mens staat, zijn ze nog niet af. All the little animals is een duister sprookje dat tot nadenken stemt. Hurt, Benzali en pre-American psycho-Bale zijn voortreffelijk. Debuterend regisseur Thomas brengt zijn zelfverklaarde obsessie voor het boek van Walker Hamilton knap over, maar als ervaren producer heeft Thomas meer commercieel succes, met bijvoorbeeld Rabbit-proof fence en The dreamers.

The Commissioner

1997 | Thriller, Experimenteel

Verenigd Koninkrijk​/​​Duitsland​/​​België​/​​Verenigde Staten 1997. Thriller van George Sluizer. Met o.a. John Hurt, Rosana Pastor, Alice Krige, Armin Mueller-Stahl en Johan Leysen.

John Hurt speelt een Britse minister die na een politiek debacle naar het perfide vasteland wordt gestuurd. Zijn nieuwe standplaats wordt Brussel, waar hij in de functie van Europees commisaris voor de industrie een corruptieschandaal op het spoor komt. The Commissioner is nauwelijks een geslaagde film te noemen, dat is na het eerste kwartier wel duidelijk. Maar toch valt het niet mee om aan te geven waar dat precies aan ligt. Misschien is het de spannende muziek, die ook klinkt als er niks aan de hand is. Of misschien zijn het de onwaarschijnlijkheden in het verhaal: het is toch moeilijk te geloven dat een ervaren politicus zich bedrinkt en vervolgens bewust lekt tegenover een journalist van het plaatselijke liegertje. John Hurt maakt er beste van, maar je had hem graag een betere film gegund.

The Climb

1997 | Familiefilm

Nieuw-Zeeland​/​​Frankrijk 1997. Familiefilm van Bob Swaim. Met o.a. John Hurt, Gregory Smith, David Strathairn, Stephen McHattie en Seth Smith.

In het door Vince McKewin geschreven verhaal speelt John Hurt de stoffige, knorrige en bijna door longkanker gevelde oude baas Chuck Laner die vanuit het verre Zuid-Amerika is teruggekeerd naar zijn oude stek Baltimore, met maar één doel, ophouden met leven, desnoods door zelfmoord. Bijna werd hij op zijn wenken bediend door zijn buurjongetje Danny (Smith) die per ongeluk een paar pijlen door z'n slaapkamerraam schiet. Gek genoeg is die bizarre gebeurtenis het begin van een mooie vriendschap. De titel van de film is ontleend aan Danny's vaste voornemen om de oude radiotoren in het dorp te beklimmen. Wie weet kan Chuck daarbij nog een handje helpen.

Love and Death on Long Island

1997 | Komedie, Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Canada 1997. Komedie van Richard Kwietniowski. Met o.a. John Hurt, Jason Priestley, Fiona Loewi, Sheila Hancock en Elisabeth Quinn.

Subtiele variant op Visconti´s Death in Venice. De archaïsche Britse schrijver Giles De´Ath ziet bij toeval de film Hotpants College(!) met daarin de jonge Amerikaanse B-acteur Ronnie Bostock en raakt volslagen geobsedeerd door hem. Uiteindelijk kan De´Ath de verleiding niet weerstaan en zoekt de acteur op. De ontvankelijke Ronnie, geheel ontdaan van enige bekwaamheid tot denken en oordelen, ontgaat de bedoeling van de scribent. De vermeende homoseksualiteit van De´Ath geeft de film een extra intense ondertoon. Hurt speelt met overgave de rol van de wereldvreemde schrijver.

Contact

1997 | Sciencefiction, Drama

Verenigde Staten 1997. Sciencefiction van Robert Zemeckis. Met o.a. Jodie Foster, David Morse, Matthew McConaughey, James Woods en John Hurt.

Foster speelt een ultrarationele wetenschapper die al van kinds af hoopt op bericht uit de ruimte. En zowaar, op een dag heeft ze contact - met de verre planeet Vega. Tot haar frustratie wil iedereen zich ermee bemoeien: de politiek, het leger, de kerk. Regisseur Zemeckis (Forrest Gump), die zijn visueel briljante film baseerde op het boek van Carl Sagan uit 1985, focust gelukkig op de zoektocht en niet op de vondst. Contact is vooral een filosofische kruinkrabber, die begint bij wetenschap om via relativisme uit te komen bij het ietsisme.

Tender Loving Care

1996 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1996. Drama van David Wheatley en David Wheeler. Met o.a. Michael Esposito, Beth Tegarden, Marie Caldare, John Hurt en Brandy Carson.

Als het enige kind van Michael en Allison dodelijk verongelukt, weet Michael zich na verloop van tijd over het verlies heen te zetten, maar Allison is zo getraumatiseerd dat ze denkt dat haar dochter nog steeds in leven is. Er komt een inwonende therapeut, Kathryn, maar zij drijft Allison steeds verder in haar fantasiewereldje. Als Michael dat ontdekt, begint hij een verbeten gevecht tegen Allisons medische entourage

Wild Bill

1995 | Western, Biografie

Verenigde Staten 1995. Western van Walter Hill. Met o.a. Jeff Bridges, Ellen Barkin, John Hurt, David Arquette en Diane Lane.

Met zijn lange manen en zijn imposante snor was `Wild` Bill Hickock (Bridges) niet alleen een notoire zuipschuit en rokkenjager, maar ook het prototype van de onoverwinnelijke revolverheld uit de Far West. Deze film over de met lood doorzeefde carrière van Hickock toont het Wilde Westen zoals het er ongeveer moet hebben uitgezien: hard en meedogenloos; uitsluitend geschikt voor survivors.

Saigon Baby

1995 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1995. Drama van David Attwood. Met o.a. Kerry Fox, Douglas Hodge, John Hurt, Beng Jordan en Sornchai Chatwiriyachai.

Fox en Hodge zijn een welgesteld, jong en kinderloos Engels echtpaar. Zij leven en werken in Bangkok en gaan wanhopig op zoek naar een baby om te adopteren voordat ze naar Engeland terugkeren. Na een eerste mislukte poging via een offici[KA3]ele weg wenden zij zich tot de duistere Hurt die hen in ruil voor een fikse vergoeding ($ 20.000), belooft een baby te 'kopen' bij een jong lokaal hoertje dat van haar kind afwil.

Rob Roy

1995 | Avonturenfilm, Romantisch drama, Biografie

Verenigde Staten 1995. Avonturenfilm van Michael Caton-Jones. Met o.a. Liam Neeson, Jessica Lange, Tim Roth, John Hurt en Eric Stoltz.

Veertiger Liam Neeson deed z’n best in 1995 als Schotse volksheld Rob Roy (1671-1734), net als indrukwekkende bijrolspelers zoals Jessica Lange, Tim Roth, John Hurt en Brian Cox. Voeg daarbij de Schotse Hooglanden en een script gericht op personages in plaats van actie en je hebt een kwalitatief hoogstaande film. Clanleider Rob wordt gevraagd zijn afkomst te verloochenen om van een schuld af te komen. Geen sprake van natuurlijk, waarna Robs misplaatste trots leidt tot verkrachting, dood en verderf onder handen van de Engelsen. Smullen voor liefhebbers van theatrale regie en belichting.

Prisoners In Time

1995 | Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk 1995. Oorlogsfilm van Stephen Walker. Met o.a. John Hurt, Rowena Cooper, Anna Cropper, Maurice Denham en Randall Duk Kim.

Luitenant b.d. Eric Lomax (Hurt) bracht meer dan drie jaar door in een Jappenkamp. Vijftig jaar later is hij nog steeds geobsedeerd door de man die hem destijds martelde en vernederde. Hij is vastbesloten hem weer te ontmoeten. Hoe hij zal reageren weet hij nog niet, maar zijn opgekropte woede zal ongetwijfeld exploderen. Het onwaarschijnlijke geschiedt. Hij spoort de man op en deze is bereid hem terug te zien in Taiwan. Een schitterend stukje film, magistraal vertolkt door Hurt en Duk Kim (als zijn vijand). Het scenario van Ariel en Rodrigo Dorfman geeft ruimte om te filosoferen over recht en onrecht tijdens een oorlogssituatie en is gebaseerd op een waar gebeurde geschiedenis. Opvallende fotografie van Dave Bennett.

Dead Man

1995 | Western, Drama, Fantasy

Verenigde Staten​/​​Duitsland​/​​Japan 1995. Western van Jim Jarmusch. Met o.a. Johnny Depp, Gary Farmer, Lance Henriksen, Crispin Glover en Robert Mitchum.

In deze bizarre western (Jarmusch zelf noemt zijn film 'a psychedelic-micro-epic') speelt Depp de zachtmoedige boekhouder William Blake die in het laat negentiende-eeuwse Amerika uitgroeit tot een revolverheld. Met een kogel in zijn lijf, en achtervolgd door premiejagers, wordt hij door een geletterde Indiaan (Farmer) begeleid naar de eeuwige jachtvelden. In droogkomische bijrolletjes laten Robert Mitchum, Iggy Pop en John Hurt even hun gezicht zien. Cameraman Robby Müller schoot de verbluffend mooie zwart-wit plaatjes. Neil Young is verantwoordelijk voor de muziek. Tikje traag.

Second Best

1994 | Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1994. Drama van Chris Menges. Met o.a. William Hurt, Christopher Cleary Miles, Keith Allen, John Hurt en Prunella Scales.

Een wat eenzame postbeambte in een dorpje in Wales besluit, misschien niet helemaal doordacht, een zoon te adopteren. James (Chris Cleary Miles) heet de jongen. Maar die adoreert zijn eigen, gedetineerde vader en weet niet goed wat hij met deze adoptie-ouder aan moet. Postbode Graham is zelf niet minder verward. De immer drukbezette cameraman Menges (voor The Reader kreeg hij een Oscarnominatie) volgt hun toenadering in kleine voorzichtige stappen. Daarbij heeft hij aan Willam Hurt als de gesloten adoptievader een hele goeie. David Cook baseerde het scenario op zijn eigen roman.

Great Moments In Aviation

1994 | Romantiek, Mysterie, Komedie, Thriller, Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1994. Romantiek van Beeban Kidron. Met o.a. Vanessa Redgrave, John Hurt, Jonathan Pryce, Dorothy Tutin en Rakie Ayola.

Gabriel Angel, een jonge Westindische schone begeeft zich aanboord van een schip dat haar naar Engeland zal brengen om er een opleiding te volgen tot vliegenierster (vandaar de titel). Door een dubbele boeking is zij gedwongen haar hut te delen met een excentrieke Schotse edelman, Duncan Stewart (Pryce) en na aanvankelijk afstoten, bloeit er natuurlijk een lichte romance op tussen blond en bruin.

Even Cowgirls Get the Blues

1994 | Drama, Experimenteel, Komedie

Verenigde Staten 1994. Drama van Gus Van Sant. Met o.a. Uma Thurman, John Hurt, Rain Phoenix, Lorraine Bracco en Keanu Reeves.

Thurman is een onschuldig meisje, een 29-jarige maagdelijke hippie uit de jaren 1970, die geboren werd met phallus-achtige duimen. Voorbestemd dus om te liften. Dat doet zij dan ook tot vervelens toe in haar odyssee dwars door Amerika. Ze belandt in een western-ranch met rijke zwaarlijvige dames, net op tijd om er getuige te zijn van een geslaagde opstand van het lokale personeel, bestaande uit cowgirls.

Monolith

1993 | Sciencefiction, Actiefilm

Verenigde Staten 1993. Sciencefiction van John Eyres. Met o.a. Bill Paxton, John Hurt, Louis Gossett jr, Musetta Vander en Paul Ganus.

Paxton en Frost, twee smerissen, worden met een uiterst vreemde zaak geconfronteerd. Een vrouw achtervolgt halsstarrig een kind met de onmiskenbare bedoeling het te doden. Wie of wat is dit kind dat over bijzondere gaven lijkt te beschikken en zelfs na een ernstige aanslag nog niet dood blijkt te zijn? Het spoor leidt naar een afdeling, waar men historisch onderzoek doet en dat onder leiding staat van Hurt. Deze probeert een vormloos buitenaards wezen in te palmen dat op zoek is naar zijn begraven ruimteschip. Actiefilm met SF-elementen die herinnert aan de grote B-films uit de jaren 1950. Een razend snel ritme, een goed verhaal, knap vertolkt en voorzien van uitstekende speciale effecten. Door de snelheid vallen de gaten in het scenario van Stephen Lister niet meer op. Weer een nieuw 'ongewoon' personage op de erelijst van Hurt. Verzorgde fotografie van Alan M. Throw.

Six Characters in Search of an Author

1992 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1992. Drama van Bill Bryden. Met o.a. Brian Cox, John Hurt, Susan Fleetwood, Tara Fitzgerald en Steven Mackintosh.

Een familie valt binnen bij een repetitie van een groep acteurs en eist dat hun verhaal verteld wordt. Michael Hasting weet met zijn perfecte produktie van Luigi Pirandello's klassieke toneelstuk uit 1921, Sei personaggi in cerca d'autore, op overtuigende manier de handeling te verplaatsen naar een Britse B-filmstudio uit de jaren rond 1955. Bill Brydens intelligente tv-regie wordt ondersteund door goed spel en prachtige zwart-witfotografie.

Dark At Noon

1992 | Komedie, Horror

Frankrijk​/​​Spanje​/​​Portugal 1992. Komedie van Raoul Ruiz. Met o.a. John Hurt, Lorraine Evanoff, Didier Bourdon, David Warner en Myriem Roussel.

Kort na afloop van WO I gaat de jonge arts Bourdon uit Parijs naar een verloren gat in Portugal, waar zijn vader het familiefortuin verbrast zou hebben. Hier staat hij voor een mysterie: de bewonders van het dorp leven `s nachts en slapen overdag, vereren honden en worden geterroriseerd door vreemde verschijnselen. Hier ontmoet hij ook een bizarre markies die zichzelf de schepper van het dorp noemt. Een verrassende mengeling van po[KA3]ezie en humor, zoals dit alleen mogelijk is in het eigenzinnige universum van Ruiz, die ook zelf het scenario schreef. Hurt is subliem als in zijn dubbelrol (als de boosaardige markies en als de excentrieke verloofde van diens nicht). De fotografie van Ramon Suarez werd bekroond op het Festival van Sitges in 1992, evenals de muziek van Jorge Arriagada.

The Field

1991 | Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Ierland 1991. Drama van Jim Sheridan. Met o.a. Richard Harris, John Hurt, Tom Berenger, Sean Bean en Brenda Fricker.

Rijke yank (Berenger) gaat midden jaren ´20 in het Ierse Carraighthomond op zoek naar 'zijn wortels´ en neemt meteen de gelegenheid te baat om wat interessante lapjes grond aan te kopen. Een plaatselijke pachter (Harris) weigert zijn 'erfgoed´ af te staan en zegt hem de wacht aan: 'Je ging naar Amerika om je zakken te vullen. Denk je dat je nu het land kan kopen dat je in de steek liet.´ In deze theatrale plattelandstragedie (naar het toneelstuk van John B. Keane) wordt de schoonheid van het Ierse landschap breed uitgemeten. De nuchtere verteltrant uit Sheridans debuutfilm My left foot ontbreekt helaas.

Red Fox

1991 | Thriller

Verenigd Koninkrijk 1991. Thriller van Ian Toynton. Met o.a. John Hurt, Jane Birkin, Brian Cox, Didier Flamand en François Négret.

Directeur Cox die voor een Brits internationaal concern met ultra-geheime defensie opdrachten werkt, wordt vlak bij zijn woning in Parijs gegijzeld. Beveiligingsmedewreker Carpenter wordt door het moederbedrijf gestuurd en een vrouwelijke politiebeamte uit de lichtstad proberen hem vrij te krijgen. Een vakkundige doch ongeïnspireerde thriller met hoofdrolspelers die ongenuanceerd hard en onbuigzaam zijn. Seksloze Birkin als echtgenote van Cox past niet in haar rol, maar de jongeren w.o. Flamand zijn op rake wijze onsympathiek.

Lapse Of Memory

1991 | Thriller

Frankrijk​/​​Canada 1991. Thriller van Patrick Dewolf. Met o.a. John Hurt, Marthe Keller, Mathew Mackay, Kathleen Robertson en Marion Peterson.

De 15-jarige Bruce Farmer (Mackay) wordt wakker in een Canadees ziekenhuis. Hij is zwaar gewond en lijdt aan geheugenverlies. Tijdens zijn herstel komt zijn geheugen in flarden terug. De psychiater die hem behandelt, moet verslag uitbrengen over zijn genezing aan een agent (Dupire) van de Amerikaanse geheime dienst.

King Ralph

1991 | Komedie

Verenigde Staten 1991. Komedie van David S. Ward. Met o.a. John Goodman, Peter O'Toole, John Hurt, Camille Coduri en Richard Griffiths.

De uit Las Vegas afkomstige, matige barpianist Ralph Hampton Gainesworth Jones (Goodman) heeft niet voor niets zo'n uitgebreide naam. Als tijdens een dom ongeluk de voltallige Britse koninklijke familie om het leven komt blijkt hij de laatste erfgenaam van de Windsors, voortaan is hij Koning Ralph. Sir Cedric (O'Toole) helpt hem de finesses van het vak onder de knie te krijgen, Lord Percival (Hurt) probeert hem beentje te lichten, en de volkse Miranda Green (Coduri) houdt het leven nog een beetje gewoontjes en draaglijk. Veel verspild acteertalent, King Ralph is slechts heel af en toe grappig.

Journey to Knock

1991 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1991. Drama van David Wheatley. Met o.a. John Hurt, David Thewlis, Charles Simon, Mal Whyte en Patrick Laffan.

Drie mannen die lijden aan terminale zenuwverlamming maken een pelgrimstocht. Het is hun laatste hoop. Sympathieke film van William Ivory, wiens vader aan deze ziekte overleed. Helaas is hij niet in staat zijn gedachten over de ziekte anders uit te drukken dan in clichés. Hoe eerlijk en ontroerend de drie hoofdrolspelers ook zijn, ze kunnen de boel niet meer redden.

The Investigation: Inside A Terrorist Bombing

1990 | Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1990. Drama van Mike Beckham. Met o.a. John Hurt, Martin Shaw, Niall Toibin, Roger Allam en Brendan Cauldwell.

In 1974 liet de IRA in Birmingham een tweetal pubs de lucht in vliegen door bomaanslagen. Van de bezoekers kwamen er 21 om het leven. De Britse politie arresteerde een aantal mensen die zij ervan verdacht lid te zijn van het verboden Ierse republikeinse leger. Ondanks het feit dat harde bewijzen ontbraken, werden zes man veroordeeld tot lange vrijheidsstraffen.

Resident Allen

1990 | Drama, Muziek, Biografie

Verenigde Staten 1990. Drama van Jonathan Nossiter. Met o.a. Quentin Crisp, John Hurt, Holly Woodlawn, Emil De Antonio en Sally Jesse Raphael.

Aardig portret van schrijver Quentin Crisp, een der peetvaderen van de eigentijdse cultuur waarop homo's hun stempel gedrukt hebben. Hij staat in het middelpunt, zwervend door Manhattan. Zijn vrienden en kennissen komen allemaal even aan het woord. Hieronder bevinden zich John Hurt, Sting, Holly Woodlawn, Emil De Antonio em Sally Jesse Raphael.

Frankenstein Unbound

1990 | Horror, Sciencefiction

Verenigde Staten 1990. Horror van Roger Corman. Met o.a. John Hurt, Raul Julia, Bridget Fonda, Nick Brimble en Catherine Rabett.

Door een fout met de tijdrekening tijdens een experiment, wordt Hurt van de 21e naar de 19e eeuw geslingerd, waar hij kennis maakt met Frankenstein (Julia), Mary Shelley (Fonda) en haar metgezellen. Het monster leeft reeds en dwingt zijn schepper tot het creëren van een gezellin. Voor zijn eerste film als regisseur in twintig jaar koos Corman de roman van Brian Aldiss, die het bekende Frankenstein-thema via een interessante invalshoek benadert. Het werd een intelligente SF cum horror- prent met hallucinerende eindscènes. Corman was tevens co- scenarist en medeproducent. Zijn dochter Catherine debuteert als actrice. Effecten zijn zeer goed. Uitstekende symfonische score van Carl Davis. Scenario van F.X. Feeney en Ed Neumeier. Camerawerk van Armando Nannuzzi en Michael Scott.

Windprints

1989 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1989. Drama van David Wicht. Met o.a. John Hurt, Sean Bean, Marius Weyers, Eric Nobbs en Lesley Fong.

In het Namibië van voor de afhankelijkheid roept een seriemoordenaar die in zijn eigen Nama-stam opereert tegenstrijdige reacties op bij de verschillende machthebbers. Een intrigerend drama gebaseerd op een waar verhaal, met Sean Bean als de fotograaf die probeert de waarheid aan het licht te brengen, hetgeen vergaande politieke gevolgen heeft.

The Delinquents

1989 | Romantiek, Drama

Australië 1989. Romantiek van Chris Thomson. Met o.a. Kylie Minogue, Charlie Schlatter, Angela Punch McGregor, Bruno Lawrence en Todd Boyce.

Minogue schittert in een realistisch zakdoekendrama (je hebt er wel tien nodig) annex adolescentenverhaal, gesitueerd in het conservatieve Australi[KA3]e rond 1957. Zij beleeft een ideale romance met Schlatter maar die prille liefde wordt niet getolereerd door haar milieu. We hebben het allemaal wel al eens eerder gezien; het verhaal komt evenwel geloofwaardig en boeiend over. Gebaseerd op de gelijknamige roman van Criena Rohan (scenario van Clayton Frohman en Mac Gudgeon) en met leuke songs vertolkt door Gene Vincent, Jerry Lee Lewis, Eddie Cochran, Little Richard, Fats Domino, The Platters, Dinah Shore en Minogue zelf.

Scandal

1989 | Drama, Biografie

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1989. Drama van Michael Caton-Jones. Met o.a. John Hurt, Joanne Whalley, Ian McKellan, Bridget Fonda en Britt Ekland.

Reconstructie van het Profumo-schandaal. De verhouding van deze minister met een prostituée veroorzaakte de val van de regering Macmillan. De film concentreert zich op de relatie tussen Christine Keeler en Stephen Ward, de man op de achtergrond die meisjes in 'hogere kringen' introduceerde. Er wordt uitstekend geacteerd, in het bijzonder door Hurt in de rol van Ward, maar het geheel overtuigt niet. Scenario van Michael Thomas.

Deadline

1989 |

Verenigd Koninkrijk 1989. Richard Stroud. Met o.a. John Hurt, Imogen Stubbs, Soshan Seth, Roshan Seth en Robert McBain.

Een journalist, die een interessante carri[KA2]ere achter de rug heeft tijdens welke hij de machthebbers der Aarde ontmoette, raakt verwikkeld in een plot rondom een eilandje in de Perzische Golf, waar een opstand tegen een heersende emir uitbreekt met wie hij een bevriende relatie onderhoudt. Het obligate vrouwelijk (en mysterieuze) schoon en een voor de hand liggend generatie- conflict met jonge ongeduldige collega's ontbreken niet in dit zeker niet ondeskundig gemaakt, wat tam verhaal over oliebelangen en middeleeuwse arabische oligarchen.

The Storyteller I

1988 | Fantasy, Familiefilm

Verenigde Staten 1988. Fantasy van Steve Barron en Jim Henson.

Drie Duitse volksverhalen, [KL]Hans de egeljongen, De harteloze reus[KLE] en [KLE]De drie raven[KLE], verteld door Hurt in een uitgewoonde haardstoel met zijn trouwe hond (een Jim Henson-creatuur) aan zijn voeten. Naar de charmante, gelijknamige tv-reeks met figuren gecreëerd door 'Jim Henson's Creative Work Shop'. Prachtig in beeld gebrachte, minder bekende sprookjes, een absolute aanrader voor jonge kijkers, hoewel inhoudelijk soms wat wreed met angstaanjagend realistische slechterikken en/of monsters.

Poison Candy

1988 | Misdaad

Verenigd Koninkrijk 1988. Misdaad van Anthony Simmons. Met o.a. John Hurt, Karen Young, Jessica Saunders, Cassie Barasch en Ellie Raab.

De meisjes Thelma en Elizabeth chanteren een stel dat zich een stadje wil schuilhouden, totdat het nieuws over hun oplichting verouderd is. Vooral Thelma is erg bedreven in de chantage en schiet zelfs haar vriendinnetje neer als die er mee wil stoppen. Niemand gelooft echter dat een tienjarig meisje tot zoiets in staat is en de schuld wordt de man en de vrouw in de schoenen geschoven. Uitstekende acteerprestaties van de twee kinderen.

Little Sweetheart

1988 | Thriller, Misdaad

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1988. Thriller van Anthony Simmons. Met o.a. Cassie Barasch, John Hurt, Karen Young, John McMartin en Ellie Raab.

Onconventionele thriller over een amoreel meisje van negen jaar dat gemakkelijk de stap zet van onopzettelijke afpersing naar moord. Het zonnige decor van de Caraïben en de enigszins afstandelijke regie verzachten de impact van het verhaal. Gebaseerd op de roman The Naughty Girls van Arthur Wise.

La nuit bengali

1988 | Drama

Zwitserland​/​​Frankrijk​/​​Verenigd Koninkrijk 1988. Drama van Nicolas Klotz. Met o.a. Hugh Grant, Shabana Azmi, Supriya Pathak, John Hurt en Soumitra Chatterjee.

De regisseur bewerkte samen met Jean-Claude Carri[KA2]ere de roman [KL]La nuit bengali[KLE] van Mirc[KA1]ea Eliade. Over de avonturen en teleurstellingen in de liefde van een verdwaalde Brit in de high society-kringen van Bengalen. De vele personages, de prachtige beelden en het schitterende straatdecor van Alexandre Trauner bieden tegenwicht aan een onge[KA3]inspireerd tempo en een zeer oppervlakkige karakterbeschrijving. Wel getuigt deze eerste (te?) ambitieuze film van een veelbelovend talent. Er is ook een Engelse versie. Er is ook een Engelse versie: BENGALI NIGHT.

White Mischief

1987 | Drama, Misdaad, Historische film, Romantiek

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1987. Drama van Michael Radford. Met o.a. Greta Scacchi, Charles Dance, Joss Ackland, Sarah Miles en Geraldine Chaplin.

Toen in Engeland de Tweede Wereldoorlog woedde, hadden Britse rijkelui op een heuvel in Kenia, Happy Valley, een leven waar het tegendeel aan de hand was: drugs, drank, seks, feest, roddel en onverschillige vergetelheid. In deze setting vond een moord plaats die, waarschijnlijk juist vanwege het grote contrast, nu nog steeds bekend is in Engeland. Michael Radford (Il postino) bewerkte het boek van James Fox over deze episode en herschiep de periode met verve, zodat een film over een moord eerder een film over ultieme decadentie is. Alles ademt antieke extravagante rijkdom in White Mischief, dat in Kenia werd gefilmd: de auto's, de kleding, de architectuur, de omgang met de arme lokale bevolking. Josslyn Hay, Earl of Erroll (Dance) is in dit milieu als een vis in het water. Hij versiert Diana Caldwell (Scacchi), die met sir John Delves Broughton (Ackland) getrouwd is om - zo weet iedereen, ook de bruidegom - zijn geld. Maar nu is de koek op. De buitenechtelijke verhouding wordt niet geheim gehouden in Happy Valley, en dat lijkt de kapitale fout te zijn die Josslyn Hay maakte.

Spaceballs

1987 | Komedie, Sciencefiction

Verenigde Staten 1987. Komedie van Mel Brooks. Met o.a. Mel Brooks, John Candy, Rick Moranis, Bill Pullman en Daphne Zuniga.

Het uit Star Wars afkomstige personage Jabba the Hutt is in Spaceballs vervangen door Pizza the Hutt. Voor wie dat leuk vindt heeft deze parodie van Mel Brooks veel meer te bieden, bijvoorbeeld een door seks geobsedeerde, in een zwart pak en helm gestoken slechterik genaamd Dark Helmet (Moranis), John Candy in een hondenpak als de halfhond, halfmens Barf (I'm my own best friend) en Brooks zelf als de gerimpelde groene Yoghurt. Anderen kunnen deze film beter laten lopen.

From the Hip

1987 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1987. Komedie van Bob Clark. Met o.a. Judd Nelson, Elizabeth Perkins, John Hurt, Ray Walston en Darren McGavin.

Leuke sociale komedie waarin Nelson als advocaat iedereen tijdens het pleidooi in de rechtszaal voor gek zet en op die manier aan de top komt. PORKY-films-regisseur Clark ruilt het vulgaire voor een fris spektakel met ontspannende, vermakelijke humor van een man die de nodige ervaring heeft. Ongeveer halverwege de film slaat het komisch warempel om in een echt rechtbankdramaatje. Nelson is een geloofwaardige yuppie en Hurt, als geletterd en koudzinnig moordenaar subliem verwerpelijk. Gedraaid in J-D-C Scope.

Aria

1987 | Muziek, Musical

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1987. Muziek van Robert Altman, Bruce Beresford, Bill Bryden, Jean-Luc Godard en Derek Jarman. Met o.a. John Hurt, Theresa Russell, Nicola Swain, Marion Peterson en Valerie Allain.

Tien regisseurs kregen, met gemengd resultaat, de gelegenheid hun favoriete operastukken van beelden te voorzien. Ken Russell maakte een eervolle, exotische interpretatie van Puccini en het fragment van Julien Temple met Buck Henry is komisch. Godard draaide echter een verschrikkelijke scène in een sportschool. Camerawerk o.a. Harvey Harrison, Gale Tattersall.

Thames Film

1986 |

Verenigd Koninkrijk 1986. William Raban. Met o.a. William Raban en John Hurt.

Tien regisseurs kregen, met gemengd resultaat, de gelegenheid hun favoriete operastukken van beelden te voorzien. Ken Russell maakte een eervolle, exotische interpretatie van Puccini en het fragment van Julien Temple met Buck Henry is komisch. Godard draaide echter een verschrikkelijke scène in een sportschool. Camerawerk o.a. Harvey Harrison, Gale Tattersall.

Rocinante

1986 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1986. Drama van Ann Guedes en Eduardo Guedes. Met o.a. John Hurt, Maureen Douglass, Ian Dury, Carol Gillies en Jimmy Jewel.

Een man zoekt vergeefs naar een onschuldig landschap, een vrouw is betrokken bij een complot om de computer van de Nationale Steenkolen Maatschappij te ontregelen met een virus. Een ingewikkelde politieke allegorie van Cinema Action, voorheen bekend om hun meer rechttoe-rechtaan linkse documentaires. Stijlvol gefotografeerd en goed gespeeld. Wel wordt er nogal aan het een en ander gerefereerd en het script lijdt onder deze moedwillige, elitaire linkserigheid. Niettemin de moeite waard om te bekijken.

Jake Speed

1986 | Komedie, Actiefilm

Verenigde Staten 1986. Komedie van Andrew Lane. Met o.a. Wayne Crawford, Dennis Christopher, Karen Kopins, John Hurt en Leon Ames.

Geslaagde, geestige film: een meisje wordt in Parijs ontvoerd door leden van een blanke slavinnen-organisatie. Haar zuster neemt detective Speed (Crawford) en zijn rechterhand Desmond Floyd (Christopher) in de arm. Gedrieëen gaan ze naar Afrika om het meisje op te sporen. Ze krijgen te maken met een revolutie en met de satanische bendeleider Sid (Hurt). Aan actie geen gebrek. Crawford en Lane schreven en deden samen met William Ivey de productie.

After Darkness

1985 | Drama

Zwitserland​/​​Verenigd Koninkrijk 1985. Drama van Dominique Otherin-Girard en Sergio Guerraz. Met o.a. John Hurt, Julian Sands, Victoria Abril, Michael Herzog en Philippe Herzog.

Een professor in de antropologie gaat naar Genève om zich over zijn broer te ontfermen. Een pretentieuze, onuitstaanbare film, die in ieder opzicht mislukt is.

The Hit

1984 | Film noir, Misdaad, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1984. Film noir van Stephen Frears. Met o.a. Terence Stamp, John Hurt, Tim Roth, Laura del Sol en Bill Hunter.

Om zijn huid te redden verlinkt Engelse gangster Willie (Stamp) zijn maten en duikt vervolgens onder in Spanje. Tien jaar later komen zijn kameraden van weleer hem op het spoor en wordt hij gekidnapt door de ervaren en ijskoude Braddock (Hurt) en de jonge hond Myron (Roth). Ze nemen hem mee naar Parijs om daar verantwoording af te leggen. Ooggetuige Maggie (Del Sol) moet ook maar mee. Het wordt een lange tocht. Fascinerende mengeling van thriller en roadmovie met een ijzersterk script en uitstekend acteerwerk.

Succes Is the Best Revenge

1984 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1984. Drama van Jerzy Skolimowski. Met o.a. Joanna Szeric, Michael Lyndon, John Hurt, George Skolimowski en Michael Landon.

Een intrigerend, zij het onevenwichtig verhaal over een Poolse regisseur (York), in ballingschap in Londen, en zijn opstandige tienerzoon (Lyndon), die nieuwsgierig is naar zijn culturele erfenis. Skolimowski - zelf een banneling - onderzoekt de zin van het leven in een ander dan je eigen land, maar zijn vorige film, Moonlighting, was beter.

Nineteen Eighty-Four

1984 | Sciencefiction, Drama

Verenigd Koninkrijk 1984. Sciencefiction van Michael Radford. Met o.a. John Hurt, Suzanna Hamilton, Richard Burton, Cyril Cusack en Gregor Fisher.

Grimmige, goedbezette verfilming van de klassieke roman van George Orwell, waarin ambtenaar Winston Smith (sterke rol van Hurt) geheel tegen de wet van de totalitaire staat in verliefd wordt op dissidente Julia (Hamilton). Als Smith zijn twijfel kenbaar maakt aan een lid van de partij, wordt hij beloond met een hersenspoeling. Burton is briljant in zijn laatste hoofdrol als de partijman en inquisiteur O'Brien die zelfs iets menselijks behoudt als hij zijn slachtoffer martelt. Stukken beter dan de versie uit 1956, even deprimerend dystopisch als het boek. Vormgegeven als stijlboek voor stalinistische architectuur.

The Osterman Weekend

1983 | Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1983. Thriller van Sam Peckinpah. Met o.a. Rutger Hauer, John Hurt, Craig T. Nelson, Dennis Hopper en Chris Sarandon.

Eens per jaar komen tv-journalist John Tanner (Hauer) en zijn oude studiegenoten bijeen voor een gezellig weekendje. De voorbereidingen worden dit jaar verstoord door FBI-agent Fassett (Hurt) die aanwijzingen heeft dat een van Tanners vrienden als staatsgevaarlijk beschouwd dient te worden. De flamboyante stijl van regisseur Peckinpah en goed spel van Hauer en Hurt compenseren enkele onvolkomenheden in het script (gebaseerd op een roman van Robert Ludlum). Verrassende psychologische spionagethriller, ook al is de ontknoping nauwelijks na te vertellen. Laatste film van Peckinpah.

Champions

1983 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1983. Drama van John Irvin. Met o.a. John Hurt, Edward Woodward, Jan Francis, Ben Johnson en Kirstie Alley.

Op het moment dat hij aan een belangrijke race gaat deelnemen, hoort jokey Hurt dat hij kanker heeft. Dit is voor hem een signaal om nog harder te trainen, want het zou wel eens zijn laatste paardenren kunnen zijn. Typisch melodrama over een man die door zijn tegenslag aangezet wordt nog beter te presteren. Hurt schittert in de rol van Bob Champion, die in 1981 de Grand National zou winnen. Al heeft de film goede momenten, toch is het geheel te zwak en volgestouwd met clichés om echt aan te slaan. Gebaseerd op ware gebeurtenissen.

Partners

1982 | Misdaad, Drama, Komedie, Thriller

Verenigde Staten 1982. Misdaad van James Burrows. Met o.a. Ryan O'Neal, John Hurt, Kenneth McMillan, Robyn Douglas en Jay Robinson.

Agent Benson, een echte rokkenjager, en Fred Kerwin, een homofiel krijgen de opdracht om zich te melden bij hoofdagent Wilkins in het hoofdkwartier in Los Angeles. Wilkins staat onder druk omdat hij na zes maanden nog altijd op zoek is naar de moordenaar die de dood van een homofiel op zijn geweten heeft. Benson en Kerwin krijgen te horen dat ze, zeer tegen hun zin, partners worden. Kerwin zal gezien zijn seksuele geaardheid als paspoort fungeren in de gayscene

Night Crossing

1981 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1981. Drama van Delbert Mann. Met o.a. John Hurt, Jane Alexander, Glynnis O'Connor, Doug McKeon en Beau Bridges.

Een niet zo originele maar wel spannende film met een goede rolbezetting over twee families die per heteluchtballon uit Oost- Berlijn ontsnappen. Een Walt Disney-productie, gebaseerd op een waar gebeurd verhaal.

The Elephant Man

1980 | Biografie, Horror, Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1980. Biografie van David Lynch. Met o.a. John Hurt, Anthony Hopkins, Anne Bancroft, John Gielgud en Wendy Hiller.

Londen 1884. Tegen betaling kunnen kijklustigen op de kermis de verschrikkelijk misvormde John Merrick (Hurt), artiestennaam The Elephant Man, bekijken. Een jonge arts (Hopkins) bevrijdt hem uit de klauwen van zijn eigenaar en brengt hem naar een ziekenhuis om hem te onderzoeken. Hij ontdekt dat Merrick intelligent en gevoelig is met een sterke persoonlijkheid. Fascinerend drama dat op feiten gebaseerd is. Een tour-de-force van acteur Hurt om ondanks het afschrikwekkende masker emoties te kunnen spelen. Fraaie Victoriaanse sfeer, ijzersterk scenario, prachtige zwart-wit fotografie. Genomineerd voor acht Oscars, waarvan nul toegekend. Wél een César en BAFTA's, voor beste film en acteur.

Heaven's Gate

1980 | Western, Historische film, Drama

Verenigde Staten 1980. Western van Michael Cimino. Met o.a. Kris Kristofferson, Isabelle Huppert, Christopher Walken, John Hurt en Sam Waterston.

Wat meteen opvalt aan western Heaven's Gate is het uiterlijk: het oog voor historisch detail en de fraaie beelden. De kijker heeft ruim drie uur om het allemaal in zich op te nemen. Aan de andere kant is het script soms weinig richtinggevend. Heaven's Gate visualiseert de waargebeurde, akelige 'Johnson County War' en voegt romantisch drama toe. Kristofferson speelt de hoogopgeleide county marshal Averill, die het aan de stok krijgt met liefdesconcurrent Champion (Walken) en een oud-studiegenoot die immigranten wil vermoorden. Deze epische film werd een historische flop en een carrièrebreker voor regisseur Cimino, maar verdient vernieuwde aandacht.

The Shout

1979 | Drama, Horror

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1979. Drama van Jerzy Skolimowski. Met o.a. Alan Bates, Susannah York, John Hurt, Robert Stephens en Tim Curry.

Tijdens een cricketwedstrijd tussen patiënten en personeel van een psychiatrische kliniek in een Engels badplaatsje krijgt schrijver Robert Graves een zeer bijzonder verhaal te horen. De patiënt Charles Crossley vertelt hem dat een mysterieuze vreemdeling zich ongenood toegang heeft verschaft tot het huis van musicus Anthony Fielding, wiens vrouw Rachel hij helemaal inpalmt met zijn verhalen over zijn magische verleden in de Australische jungle. Daar heeft hij geleerd hoe hij mensen kan vermoorden door middel van een dodelijke schreeuw... Intrigerende, fantastische horrorfilm met fraaie hoofdrollen van John Hurt en Alan Bates van de eigenzinnige filmmaker Jerzy Skolimowski.

Alien

1979 | Horror, Sciencefiction

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1979. Horror van Ridley Scott. Met o.a. Sigourney Weaver, John Hurt, Tom Skerritt, Ian Holm en Harry Dean Stanton.

Meesterlijke horrorfilm van Ridley Scott uit 1979, later gevolgd door meerdere sequels. Ellen Ripley (Weaver) is een van de bemanningsleden van een ruimteschip dat een SOS-signaal van een verre planeet opvangt. Daar aangekomen blijkt er geen mens meer aanwezig te zijn. Wel is er een kweektuin waar hongerige, onverwoestbare buitenaardse parasieten klaar zijn om uit hun ei te springen om ruimtevaarders op te eten. De film werd gedraaid in een bescheiden maar effectief decor, met een beperkt budget en met een kleine, destijds grotendeels onbekende cast. De fraaie speciale effecten werden beloond met een Oscar.

Watership Down

1978 | Animatie

Verenigd Koninkrijk​/​​Canada 1978. Animatie van Martin Rosen en Tony Guy. Met o.a. Richard Briers, Michael Hordern, Denholm Elliott, Joss Ackland en Harry Andrews.

Een sjiek getekende hoofdfilm naar Adams bestseller over een konijnenfamilie die een veilige woonplek zoekt en onderweg veel gevaren onder ogen ziet. In elk geval geen film voor kleine kinderen, maar wel een van de beste animatiefilms sinds tijden. De figuur van een vogel met Zero Mostels stem zorgt voor komische afwisseling. De uitstekende muziek is van Angela Morley en Malcolm Williamson. In de oorspronkelijke versie met de stemmen van John Hurt, Richard Briers, Ralph Richardson, Denholm Elliott, Harry Andrews, Joss Ackland; verteld door Michael Hordern. Het camerawerk is van Philip Duncan (Animation Supervisor).

The Lord of the Rings

1978 | Animatie, Avonturenfilm, Fantasy, Historische film, Actiefilm, Familiefilm

Verenigde Staten 1978. Animatie van Ralph Bakshi. Met o.a. William Squire, Christopher Guard, John Hurt en Michael Scholes.

Veel fans van deze eerste Tolkien-verfilming hebben meer dan twintig jaar gewacht op de twee vervolgen die nog moesten komen, maar nooit kwamen. Zij voelden zich zodanig in de aap gelogeerd dat zij de nieuwe Tolkien-verfilming van Stephen Jackson niet aandurfden, omdat ze zoiets niet opnieuw wensten mee te maken. Het tekent de impact die de roemruchte animator Bakshi maakte met The Lord of the Rings. Bakshi, diep geïnspireerd door het werk van de in 1975 overleden tekenaar-fantast Vaughn Bodé, gaf de wereld van Tolkien vorm door live opnames over te verven. Inhoudelijk bleef Bakshi dicht bij de roman, hoewel enkele zijkarakters geschrapt werden.

Midnight Express

1978 | Drama, Biografie

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1978. Drama van Alan Parker. Met o.a. Brad Davis, Randy Quaid, John Hurt, Irene Miracle en Bo Hopkins.

Naïeve Amerikaanse student Billy Hayes belandt voor het smokkelen van een bescheiden hoeveelheid hasj in een Turkse gevangenis, een infernale plek, waar marteling en drugsmisbruik aan de orde van de dag zijn. Het enige wat hem daar op de been houdt, is zijn vriendschap met landgenoot Jimmy (Quaid) en de Brit Max (Hurt). Ondertussen levert Billy's vader een titanenstrijd om hem vrij te krijgen. Davis is prima in de rol van Hayes, Hurt is geweldig als Max, die zoveel mogelijk probeert te vluchten in een roes. Het meeslepende, op ware gebeurtenissen gebaseerde scenario van Oliver Stone won een Oscar.

The Disappearance

1977 | Drama, Misdaad, Thriller

Canada 1977. Drama van Stuart Cooper. Met o.a. Donald Sutherland, Francine Racette, David Hemmings, David Warner en Christopher Plummer.

Traag verslag van de ongerustheid van een scherpschutter over de verdwijning van zijn vrouw. Sutherland's sterke spel wordt de grond in geboord door warrig scenario en pretentieuze, gekunstelde regie. Originele versie was 100m.

Spectre

1977 | Horror

Verenigde Staten 1977. Horror van Clive Donner en Robert Culp. Met o.a. Gig Young, John Hurt, Gordon Jackson, Ann Bell en James Villiers.

Het klassieke duivelsgedoe met een levenslustige criminoloog en zijn assistent, een dronken arts, die duistere zaakjes onderzoeken in een playboyachtige Engelse abdij. De ongebruikelijk verkwistende produktie intensiveert de dwaasheid nog meer.

East of Elephant Rock

1977 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1977. Drama van Don Boyd. Met o.a. Judi Bowker, John Hurt, Jeremy Kemp, Christopher Cazenove en Anton Rodgers.

Onnozel drama, spelend in Maleisië in 1948; het laatste stuk is gepikt uit THE LETTER van W. Somerset Maugham. Voor de rest wordt de film gesaboteerd door domme liedjes die de kijker alleen maar aan het lachen kunnen maken. Bowker is prachtig, evenals de locaties op Sri Lanka.

I, Claudius

1976 | Televisieserie, Drama, Historische film

Verenigd Koninkrijk 1976. Televisieserie van Met o.a. Derek Jacobi, George Baker, Margaret Tyzack, Siân Phillips en Brian Blessed.

Mini-serie in dertien delen. De verfilming van de beide romans van Robert Graves over het Romeinse keizerrijk gedurende het leven van Claudius, aanvankelijk voor een halve gek gehouden (waarmee hij buiten allerlei moordpartijen wist te blijven) om daarna tot een betere Romeinse keizer te worden. Een imposant en fascinerend drama met goed spel van met name Jacobi in de titelrol.

The Naked Civil Servant

1975 | Drama, Biografie

Verenigd Koninkrijk 1975. Drama van Jack Gold. Met o.a. John Hurt, Liz Gebhardt, Patricia Hodge, Stanley Lebor en Katherine Schofield.

Een wel heel erg verwijfde homoseksueel komt in oorlogstijd openlijk uit voor zijn geaardheid. Dit ware verhaal van Quentin Crisp is uitstekend naverteld en met groot vakmanschap geregisseerd door Jack Gold. John Hurt speelt met kennelijk genoegen de titelrol en hij slaagt er perfect in het gecompliceerde karakter van deze moedige figuur duidelijk te maken. Scenario van Philip Mackie. Camerawerk van Mike Fash.

The Ghoul

1975 | Thriller, Horror

Verenigd Koninkrijk 1975. Thriller van Freddie Francis. Met o.a. Peter Cushing, John Hurt, Alexandra Bastedo, Gwen Watford en Veronica Carlson.

De rijke, verwende Carlson komt na autopech in een afgelegen streek in Engeland terecht in het landhuis waar ex-dominee Cushing teruggetrokken leeft. Hij leeft er met bedienden uit India en omringd door symbolen. Carlsons vriend is spoorloos verdwenen, maar Cushings tuinman, Hurt, weet er meer van. Die avond wordt zij geconfronteerd met het geheim uit de afgesloten zolderkamer. Hier houdt Cushing zijn zoon gevangen, die een zombie is. Traag, maar functioneel opgebouwde griezelfilm, die opvallend weinig bloederige sc[KA2]enes bevat, maar des te meer sfeer en spanning. Een geslaagde, maar alleenstaande, poging om de typische Hammer-horror weer op te roepen. Sterk scenario van John Elder (alias ex-Hammer-producer Anthony Hinds). Don Henderson zit verscholen achter het masker van de 'ghoul', die trouwens niets te maken heeft met de Boris Karloff-film uit 1933. Goede verfilming door John Wilcox.

La Linea del fiume

1975 | Drama, Oorlogsfilm

Italië 1975. Drama van Aldo Scavardo. Met o.a. Vasco de Cet, Riccardo Cucciola, Lea Massari, John Hurt en Philippe Leroy.

Een Joodse Italiaan is tijdens de oorlog in Londen en spreekt dagelijks voor de BBC. Zijn gezin wordt in Rome gearresteerd door de SS, maar het achtjarig zoontje weet te ontkomen en wil zich bij zijn vader voegen. Hij vlucht naar Frankrijk, waar een verzetsgroep hem naar Londen helpt. Het regiedebuut van cameraman Scavardo weet de sentimentaliteit en onwaarschijnlijkheid van het verhaal binnen de perken te houden, waardoor de film een spannende overtuigingskracht krijgt. De kleine hoofdrolspeler acteert wat al te schattig.

Little Malcolm

1974 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1974. Drama van Stuart Cooper. Met o.a. John Hurt, John McEnery, David Warner, Rosalind Ayres en Raymond Platt.

Hurt is het prototype van de [KL]Angry Young Man[KLE] (van de kunstacademie geschopt) die een neo-fascistische groep vormt en tegen de maatschappij ten strijde trekt in deze goed gespeelde verfilming van David Halliwells toneelstuk, waarin de protestbewegingen uit de jaren zestig gehekeld worden. Een prachtige rol van Warner. De eerste filmproductie van de ex- Beatle George Harrison.

The Pied Piper

1972 | Familiefilm, Fantasy

Verenigd Koninkrijk 1972. Familiefilm van Jacques Demy. Met o.a. Donovan, Donald Pleasence, Jack Wild, Diana Dors en John Hurt.

Huiveringwekkend verhaal over de fluitspeler, die een verdorven gehucht van ratten bevrijdt. Hoewel de film oorspronkelijk was bedoeld voor kinderen, zette regisseur Demy een grimmig beeld van de middeleeuwen neer, waardoor hij voor kinderen minder geschikt is.

Mr. Forbush and the Penguins

1972 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1972. Drama van Al Viola, Roy Boulting, Arne Sucksdorff en Al Viola. Met o.a. John Hurt, Hayley Mills, Dudley Sutton, Tony Britton en Thorley Walters.

Kan een vrouwenversierende bioloog gelukkig worden op de Zuidpool waar hij onderzoek verricht aan een pinguïnkolonie? Lijkt enigszins op de later gemaakte en betere NEVER CRY WOLF. De documentaire-filmer Sucksdorff maakte de fascinerende beelden van de pinguïns. Boulting regisseerde de scènes met zijn vrouw Mills. Ook bekend als CRY OF THE PENGUINS.

10 Rillington Place

1971 | Thriller, Drama, Misdaad, Biografie

Verenigd Koninkrijk 1971. Thriller van Richard Fleischer. Met o.a. Richard Attenborough, John Hurt, Judy Geeson, Pat Heywood en Gabrielle Daye.

Een ingehouden weergave van de roemruchte moordzaak van John Christie/Timothy Evans waarmee een einde kwam aan de doodstraf in Engeland. Een onnadrukkelijke regie, een goede psychologische ondertoon en uitstekend spel van de gehele bezetting maken er, samen met de buitenopnamen, een indrukwekkende film van. Opgenomen op de originele locaties op Rillington Place, dat na de beruchte moorden de naam had veranderd in Ruston Close. Extra lof voor acteur John Hurt, in een van zijn eerste grote filmrollen, die de niet al te snuggere jongeman Evans geloofwaardig en sympathiek weet te maken.

In Search of Gregory

1970 | Romantiek

Verenigd Koninkrijk 1970. Romantiek van Peter Wood. Met o.a. Julie Christie, Michael Sarrazin, John Hurt, Adolfo Celi en Paola Pitagora.

Een onduidelijke film die in Genève speelt met twee potentiële geliefden die er allerlei fantasieën over hebben, maar elkaar nooit echt vinden.

Sinful Davey

1969 | Avonturenfilm, Komedie

Verenigd Koninkrijk 1969. Avonturenfilm van John Huston. Met o.a. John Hurt, Pamela Franklin, Nigel Davenport, Ronald Fraser en Robert Morley.

Het verhaal van een 19de-eeuwse Schotse struikrover en diens liefde voor een 'keurig' meisje is nogal gewoontjes, maar Franklin speelt haar rol allerplezierigst. Scenario van James R. Webb naar de autobiografie van David Haggart. Camerawerk van Freddie Youg en Edward Scaife.

Before Winter Comes

1969 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1969. Komedie van J. Lee Thompson. Met o.a. David Niven, Anna Karina, John Hurt, Anthony Quayle en Ori Levi.

Topol is de tolk van Engelse officier Niven in een kamp voor ontheemden 'Displaced Persons' na WO II. Een wat onevenwichtige tragikomedie, met vele ontroerende momenten. Topol's uitstekende vertolking straalt warmte uit.

The Sailor from Gibraltar

1967 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1967. Drama van Tony Richardson. Met o.a. Jeanne Moreau, Ian Bannen, Vanessa Redgrave, Zia Mohyeddin en Hugh Griffith.

Onwaardige bewerking van Marguerite Duras` roman. Moreau (die zelfs een liedje moet kwelen) speelt de mythische nymphomane die de zeeën doorkruist op zoek naar de hereniging met haar droomzeeman. De rolbezetting is interessant, maar Richardsons in de hand gehouden camera en andere technieken uit de jaren zestig hebben de film zeer gedateerd.

This is My Street

1963 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1963. Drama van Sidney Hayers. Met o.a. June Ritchie, Ian Hendry, Avice Landon, Meredith Edwards en Madge Ryan.

Onooglijk landelijk drama waarin een jonge, gehuwde vrouw een liaison begint met haar moeder's luie en nutteloze kamerbewoner, die echter de voorkeur geeft aan haar op haar beurt al verloofde zus. Naar de gelijknamige roman van Nan Maynard.

The Wild and the Willing

1962 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1962. Drama van Ralph Thomas. Met o.a. Virginia Maskell, Paul Rogers, Samantha Eggar, Ian McShane en Richard Warner.

Het leven en de liefde op een provinciale universiteit met een allereerlijkste poging tot realisme en gewaagdheid.