Ariane Schluter (1966): cast en scenario.
Er zijn 31 films en 2 series gevonden.

Instinct

2019 | Drama

Nederland 2019. Drama van Halina Reijn. Met o.a. Carice van Houten, Marwan Kenzari, Marie-Mae van Zuilen, Ariane Schluter en Pieter Embrechts.

Psychologisch drama over de ervaren psycholoog Nicoline (Van Houten), die gaat werken in een tbs-kliniek. Daar mag ze bepalen of Idris (Kenzari), die behandeld wordt voor ‘seksuele delicten met een extreem gewelddadig karakter’, met onbegeleid verlof mag of niet. Sterk regiedebuut van actrice Halina Reijn, waarin ze met de destructieve Nicoline een filmpersonage heeft gecreëerd dat zowel slachtoffer als dader is. Wat getuigt van eigenzinnigheid en lef in tijden van #MeToo. Eerste film van het door Reijn en Van Houten opgerichte productiebedrijf Man Up werd onder meer bekroond op het festival van Locarno en was de openingsfilm van NFF2019.

De Matchmaker

2018 | Romantische komedie

Nederland​/​​België 2018. Romantische komedie van Jeroen Houben. Met o.a. Benja Bruijning, Ariane Schluter, Eva van de Wijdeven, Sanne den Hartogh en Georgina Verbaan.

Soort van romantische komedie over losbollerige fotograaf (Bruijning), die eenmaal terug in zijn geboorteplaats nog steeds gevoelens blijkt te hebben voor jeugdvriendin (Van de Wijdeven). Met als subplot de zoektocht naar een partner voor zijn alleenstaande moeder (Schluter). Buitengewoon flauw, plat en ongeloofwaardig. En - dodelijk voor een romantische komedie - niet grappig en ook niet romantisch. Kortom: teleurstellend speelfilmdebuut van Houben, die eerder positief was opgevallen als maker van korte films, commercials en videoclips (voor onder andere De Jeugd van Tegenwoordig en Ronnie Flex).

Ik weet wie je bent

2018 | Misdaad

Nederland 2018. Misdaad van Met o.a. Daan Schuurmans, Ariane Schluter, Gaite Jansen en Sophie van Winden.

Soort van romantische komedie over losbollerige fotograaf (Bruijning), die eenmaal terug in zijn geboorteplaats nog steeds gevoelens blijkt te hebben voor jeugdvriendin (Van de Wijdeven). Met als subplot de zoektocht naar een partner voor zijn alleenstaande moeder (Schluter). Buitengewoon flauw, plat en ongeloofwaardig. En - dodelijk voor een romantische komedie - niet grappig en ook niet romantisch. Kortom: teleurstellend speelfilmdebuut van Houben, die eerder positief was opgevallen als maker van korte films, commercials en videoclips (voor onder andere De Jeugd van Tegenwoordig en Ronnie Flex).

Kleine ijstijd

2017 | Drama

Nederland 2017. Drama van Paula van der Oest. Met o.a. Johan Heldenbergh, Hannah Hoekstra, Cees Geel, Anniek Pheifer en Ariane Schluter.

Om gezamenlijk de as van rockzanger Kas te verstrooien komen de leden van diens al lang ter ziele gegane band bij elkaar in een groot en afgelegen landhuis. Waar ze - soms wanhopig - proberen het verleden op te warmen en elkaar nog eens flink de waarheid te zeggen. Poldervariatie op The Big Chill (vandaar 'kleine' ijstijd) voelt als tussendoortje voor Van der Oest, want mist ambitie, spanning en is veel te lang voor de 81 minuten die de film kort is. Het uitleggerige script is van actrice Rifka Lodeizen (die niet in de film zit) en Van der Oest zelf.

Lucia de B.

2014 | Drama

Nederland 2014. Drama van Paula van der Oest. Met o.a. Ariane Schluter, Sallie Harmsen, Fedja van Huêt, Marwan Kenzari en Barry Atsma.

Verpleegster Lucia de Berk wordt aangezien voor een kille seriemoordenaar en veroordeeld tot levenslang. Zelf houdt ze vol onschuldig te zijn. Pas na bijna zeven jaar krijgt ze alsnog gelijk van de rechtbank. Paula van der Oest maakte een heldere, ingetogen en - ook al is de ontknoping bekend - meeslepende reconstructie van de veelbesproken rechtszaak, met een overtuigende hoofdrol van Ariane Schluter. Dat er wat details zijn verdraaid en fictie is toegevoegd om het verhaal filmischer te maken, werkt niet altijd even goed, maar is wel overkomelijk.

De marathon

2012 | Komedie, Drama

Nederland 2012. Komedie van Diederick Koopal. Met o.a. Stefan de Walle, Martin van Waardenberg, Marcel Hensema, Frank Lammers en Mimoun Oaïssa.

De veelvuldig bekroonde reclamemaker Diederick Koopal ('Biertje?!') verfilmde een tien jaar oud script van de oer-Rotterdamse cabaretier/acteur Martin van Waardenberg en Gerard Meuldijk tot een fijne tragikomedie, waarin vier ongetrainde Rotterdammers van het type ruwe bolster blanke pit de Marathon van Rotterdam dienen uit te lopen om hun slecht lopende garagebedrijf van een faillissement te redden. Er wordt gevloekt en gescholden dat het een lust is, de grappen zijn grof en talrijk, maar ook de traan komt vanzelf in deze slimme, Rotterdamse The Full Monty-variatie.

Matterhorn

2013 | Drama

Nederland 2013. Drama van Diederik Ebbinge. Met o.a. Ton Kas, René van 't Hof, Porgy Franssen, Ariane Schluter en Helmert Woudenberg.

De alleenstaande, verzuurde Fred (Kas) vouwt de handen voor het eten om zes uur, en geen minuut eerder. Maar op een dag doet hij iets onverwachts: hij neemt de zonderling Theo (Van 't Hof) in huis, geeft hem eten en een bed. Warmbloedig tragikomisch debuut van regisseur Ebbinge neemt de kijker met elke wending van het verhaal meer voor zich in. De twee mannen zijn de onwaarschijnlijkste personages om elkaars leven een schitterende nieuwe draai te geven, de film danst dus op een slap koord, maar verliest zich nergens in absurdisme. En de twee acteurs zijn formidabel.

170 Hz

2011 | Drama

Nederland 2011. Drama van Joost van Ginkel. Met o.a. Gaite Jansen, Michael Muller, Eva van Heijningen, Ariane Schluter en Porgy Franssen.

Klassieke lovestory over twee jonge, dove geliefden - Evy (Gaite Jansen) en Nick (debutant Michael Muller) - die weglopen om samen te kunnen zijn. Door te kiezen voor dove personages, schiep regisseur Joost van Ginkel voor zichzelf de vrijheid om een onconventioneel, zinnelijk speelfilmdebuut te maken met een bijzondere, borrelende en schurende soundtrack. Surrealisme, filmische poëzie en vet aangezette symbolische beelden krijgen de ruimte. Met als hoogtepunt de scène waarin de twee geliefden elkaar met emmers rode verf te lijf gaan.

Cop vs Killer

2012 | Misdaad, Thriller

Nederland 2012. Misdaad van Simon de Waal en Hans Pos. Met o.a. Marcel Hensema, Jeroen Willems, Ariane Schluter en Mimoun Oaïssa.

Al lange tijd jaagt rechercheur Frank (Hensema) tevergeefs op de nietsontziende crimineel Mirko (Willems). Er lijkt een opening in de zaak te komen als Mirko in een bendeoorlog verstrikt raakt met de Russische maffia. Mirko heeft trouwens meer aan zijn hoofd: een ex (Schluter) vraagt hem haar dochter uit de klauwen van een loverboy te redden. Lang blijft deze politiefilm de moeite waard, door de slimme opbouw en het goede spel van Hensema en Willems, die er een Gouden Kalf voor kreeg. Dat de finale een tikje aan de ongeloofwaardige kant is, neem je dan maar voor lief.

Razend

2011 | Jeugdfilm, Drama

Nederland 2011. Jeugdfilm van Dave Schram. Met o.a. Ko Zandvliet, Abbey Hoes, Ariane Schluter, Sander de Heer en Olga Zuiderhoek.

Als puber heb je het al niet makkelijk, maar voor de jongeren in Razend komen de problemen in concentraatvorm: seksuele intimidatie door leraren, vaders die hun vuisten niet thuis kunnen houden. Gelukkig laat regisseur Dave Schram op verschillende manieren wat frisse wind door de benauwde levens waaien. Camerabeelden worden afgewisseld met schetsen om al te intense scènes te voorkomen, en een groepje freerunners rent in dynamisch gefilmde uitbarstingen door het beeld. Een sympathieke puberfilm met een wat teleurstellende emotionele climax. Naar het boek van Carry Slee.

Terug naar de kust

2009 | Thriller

Nederland 2009. Thriller van Will Koopman. Met o.a. Linda de Mol, Pierre Bokma, Koen De Bouw, Huub Stapel en Daan Schuurmans.

Verfilming van de thriller van Saskia Noort over een vrouw, Maria, die na haar abortus dreigbrieven krijgt. Ze vertrekt met haar twee kinderen naar haar ouderlijk huis aan de kust, waar ook haar zus woont. Daar nemen de geheimzinnige incidenten toe en wordt Maria geconfronteerd met het psychiatrisch verleden van haar moeder. Degelijk gemaakte thriller met een hoofdrol voor Linda de Mol - voor de verandering níet het blonde lachebekkie - en een fijne verzameling prima acteurs om haar heen. Maggie McNeal zingt het titelnummer.

Ober

2006 | Komedie, Drama

Nederland​/​​België 2006. Komedie van Alex van Warmerdam. Met o.a. Alex van Warmerdam, Mark Rietman, Ariane Schluter, Thekla Reuten en Sylvia Poorta.

Een ober, gespeeld door Alex van Warmerdam zelf, heeft een leven dat je niemand toewenst: een doodzieke vrouw, klanten en buren die hem terroriseren en een buitenechtelijke relatie die zo treurig is als een ingedut huwelijk. Als hij er genoeg van heeft, wendt hij zich tot de schrijver (en zijn vriendin) in wiens verhaal hij de hoofdrol speelt. Alles is mogelijk in Van Warmerdams film. Dat is tegelijk de kracht en de zwakte. Het biedt ruimte aan een reeks grappen en grollen die herinneren aan Van Warmerdams beste werk, maar de constructie heeft ook iets vrijblijvends.

Kilkenny Cross

2006 | Drama

Nederland 2006. Drama van Eric Oosthoek. Met o.a. Ariane Schluter, Mariëlle Woltring, Sjoerd Dragtsma en Marcel Hensema.

In Kilkenny Cross ontdekt een aan de 'role playing game' Magic the Gathering verslaafde puber via een paar muisklikken dat zijn leven een leugen is. Samen met zijn vriendinnetje, dat wordt gestalkt door de leraar met wie ze een relatie had, gaat hij in Ierland op zoek naar zijn verleden, in een degelijke kruising tussen een coming of age-film en een roadmovie.

Johan

2005 | Drama, Sportfilm, Romantiek

Nederland 2005. Drama van Nicole van Kilsdonk. Met o.a. Michiel Huisman, Johnny de Mol, Caro Lenssen, Huub Stapel en Ariane Schluter.

Op het moment dat zijn elfde zoon ter wereld komt, zit vader Rinus voor de televisie. Het Nederlands elftal speelt een belangrijke wedstrijd en de geboorte valt samen met de winnende goal. Rinus noemt zijn jongste kind Johan; de andere tien heten ook naar een voetballer. Johan had het elftal van zijn vader compleet moeten maken, maar hij geeft helemaal niets om voetbal. De hele film gaat over de rivaliteit tussen de broertjes. In het begin werkt dat nog aardig, maar een overmaat aan simplisme staat een geloofwaardige verhaalontwikkeling in de weg. Pluspunten zijn de aankleding van de film, perfecte voetbalscènes, en prettige muziek.

Schat

2004 | Korte film

Nederland 2004. Korte film van Tamar van den Dop. Met o.a. Ariane Schluter, Gustav Borreman, Karin Meerman, Thomas Acda en Ricky Koole.

Mooie, succesvolle Eva krijgt voor haar 35ste verjaardag van haar vrienden het enige wat ze niet heeft en altijd al heeft willen hebben: een man! De man prikkelt Eva's nieuwsgierigheid en tegelijkertijd weet ze niet wat ze met hem moet. Ze stuurt hem weg, gaat hem weer zoeken en belandt uiteindelijk in zijn armen. Het cadeau is een echte schat. Of toch niet?

De sluikrups

2002 | Korte film, Drama

Nederland 2002. Korte film van Mischa Kamp. Met o.a. Viggo Waas, Lois Luca, Ariane Schluter en Christine van Stralen.

Carlo voelt weinig voor het initiatief van zijn vrouw Tessa om hun seksleven wat spannender te maken. Dit keer verrast ze hem met een groen geribbeld condoom. Als hun vijfjarige dochter Roxy het condoom uit de wc pot vist, wil Carlo het onderwerp seks vermijden. Hij vertelt haar dat het een sluikrups is. Hierdoor wordt hij juist met zijn seksuele tekortkomingen geconfronteerd. Niet alleen door zijn dochter, maar ook door Tessa die schoon genoeg heeft van zijn preutse gedrag.

De afrekening

2002 |

Nederland 2002. Paul Ruven. Met o.a. Cees Geel, Halina Reijn, Gijs Scholten van Aschat, Ariane Schluter en Mark Rietman.

In de hoop zijn onschuld te bewijzen in een declaratieaffaire, neemt Hans Gerdsen de uitdaging aan om zich een week lang te laten volgen door een televisiecamera. Voor het oog van de natie gaat de geplaagde polititcus op zoek naar het mysterie achter de verdachte declaratie. Aanvankelijk denkt hij hiermee een strategische publiciteitsstunt uit te halen. Maar naarmate de camera meer binnendringt in zijn privé-leven, raakt Gerdsen verstrikt in een Big Brother-achtige nachtmerrie. Het politieke drama leidt tot een emotionele gezinsanalyse, terwijl de kijkers telefonisch hun stem uitbrengen

Rent-a-Friend

2000 | Komedie, Experimenteel, Romantiek

Nederland 2000. Komedie van Eddy Terstall. Met o.a. Marc van Uchelen, Rifka Lodeizen, Nadja Hüpscher, Huub Stapel en Femke Lakerveld.

Als je seks kunt huren, waarom dan vriendschap niet? Regisseur-scenarist Terstall liet zich inspireren door seksadvertenties waarin intimiteit in de uitverkoop wordt gegooid en meende dat in de nabije toekomst het een misschien niet ver van het ander verwijderd zal zijn. Kunstenaar Alfred (Van Uchelen) wordt door zijn vriendin Moniek (Lodeizen), aan de dijk gezet. Dat had hij al zien aankomen in de soap waarvoor zij schrijft. Maar het verwijt geen handelsgeest te bezitten laat hij niet op zich zitten. Even later verhuurt hij met succes zijn vriendelijke aanwezigheid aan de meest uiteenlopende gezelschappen. De vertrouwde Amsterdamse Jordaan waar hij eerdere films als Transit, De boekverfilming en Hufters en hofdames situeerde, verruilde Terstall, die ditmaal met een relatief groot budget werkte, voor o.m. Rotterdam en zelfs Mexico. Maar gebleven zijn de vermakelijke dialogen tussen contemporaine dertigers die worstelen met de eisen die de hedendaagse samenleving aan ze stelt. Evenals Terstalls vaste acteurs, die wederom voor vele geestige momenten zorgen.

Zaanse nachten

1999 | Fantasy, Drama

Nederland 1999. Fantasy van Kees Hin. Met o.a. Jeroen Willems, Ariane Schluter, Halina Reijn, Frieda Pittoors en Hetty Blok.

Als je seks kunt huren, waarom dan vriendschap niet? Regisseur-scenarist Terstall liet zich inspireren door seksadvertenties waarin intimiteit in de uitverkoop wordt gegooid en meende dat in de nabije toekomst het een misschien niet ver van het ander verwijderd zal zijn. Kunstenaar Alfred (Van Uchelen) wordt door zijn vriendin Moniek (Lodeizen), aan de dijk gezet. Dat had hij al zien aankomen in de soap waarvoor zij schrijft. Maar het verwijt geen handelsgeest te bezitten laat hij niet op zich zitten. Even later verhuurt hij met succes zijn vriendelijke aanwezigheid aan de meest uiteenlopende gezelschappen. De vertrouwde Amsterdamse Jordaan waar hij eerdere films als Transit, De boekverfilming en Hufters en hofdames situeerde, verruilde Terstall, die ditmaal met een relatief groot budget werkte, voor o.m. Rotterdam en zelfs Mexico. Maar gebleven zijn de vermakelijke dialogen tussen contemporaine dertigers die worstelen met de eisen die de hedendaagse samenleving aan ze stelt. Evenals Terstalls vaste acteurs, die wederom voor vele geestige momenten zorgen.

Enigma

1999 | Drama, Experimenteel

Nederland 1999. Drama van Paul Ruven. Met o.a. Georgina Verbaan, Frans van Deursen, Edo Brunner, Mike Hayes en Chip Bray.

In Enigma, or the movie that Robert de Niro and Al Pacino kill for (if they were Dutch an slightly overweight) probeert acteur Max met alle geweld de hoofdrol te krijgen in een action-comedy, waar Robert de Niro en Al Pacino een moord voor zouden doen. Max is ongelukkig, hij heeft een vervelend baantje in een illegale slachterij en hij is ontroostbaar na de wiegendood van zijn kind. Hij schrijft een autobiografisch scenario, waarin hij de charismatische held speelt, die alles wat in zijn leven en relatie tot nu toe mis ging, weer goed maakt. Een Amerikaanse regisseur belooft het script voor veel geld, en met Max in de hoofdrol, te verkopen aan een Amerikaanse producent. Maar Max wordt bedrogen: de regisseur troggelt hem een grote som (geleend) geld af, weigert Max de hoofdrol en gaat er met diens vrouw vandoor. In een klap is Max alles kwijt. Om de Amerikaanse producent van zijn talenten te overtuigen, huurt Max een cameraman, die zijn auditie moet filmen. Zijn plan voert echter wel erg ver: wanneer hij, net als zijn filmheld, een pistool koopt, gaan fictie en realiteit alarmerend door elkaar lopen. Het lijkt erop een bepaald moment op dat zelfs de regisseur voor zijn leven moet vrezen. Overvalt Max echt de bank om zijn schulden op tijd terug te kunnen betalen, komt er nog een happy end in de relatie met zijn vrouw, en valt er meer dan een dode?

De Rode Zwaan

1999 | Jeugdfilm, Avonturenfilm

Nederland 1999. Jeugdfilm van Martin Lagestee. Met o.a. Rufus Heikens, Sanne Himmelreich, Pierre Bokma, Liz Snoyink en André van den Heuvel.

In deze spannende jeugdfilm gaat een jongen op bezoek bij zijn opa die net is verhuisd naar het huis van zijn jeugd. Even later bevindt hij zich in de wilde fantasiewereld van zijn grootvader, vol angstaanjagende vismannen. De tweede lange speelfilm (na Angie) van Lagestee, doorgaans beter bekend als producent, is een verfilming van het gelijknamige boek van Sjoerd Kuyper. Diens boek 'Het zakmes' leverde eerder een succesvolle kinderfilm op.

De Daltons

1999 | Televisieserie, Drama, Familiefilm

Nederland 1999. Televisieserie van Met o.a. Mick Mulder, Dajo Hogeweg, Matthijs van de Sande Bakhuyzen, Carine Crutzen en Peter Blok.

In deze spannende jeugdfilm gaat een jongen op bezoek bij zijn opa die net is verhuisd naar het huis van zijn jeugd. Even later bevindt hij zich in de wilde fantasiewereld van zijn grootvader, vol angstaanjagende vismannen. De tweede lange speelfilm (na Angie) van Lagestee, doorgaans beter bekend als producent, is een verfilming van het gelijknamige boek van Sjoerd Kuyper. Diens boek 'Het zakmes' leverde eerder een succesvolle kinderfilm op.

Kleine Teun

1998 | Komedie, Drama

Nederland 1998. Komedie van Alex van Warmerdam. Met o.a. Alex van Warmerdam, Annet Malherbe, Ariane Schluter en Sebastian te Wierik.

In tegenstelling tot Abel of De Noorderlingen valt de vierde film van Alex van Warmerdam nauwelijks komisch te noemen. Het verhaal en de dialogen van Kleine Teun, naar zijn eigen toneelstuk, zijn net zo strak en kaal als de typisch Nederlandse vlakte waar de regisseur zijn drie personages laat wonen. Hij speelt zelf een ongeletterde boer, die van zijn vrouw een privé-lerares ‘uit de stad’ krijgt toegewezen. Er ontstaat een eigenaardige driehoeksverhouding. Kleine Teun is onmiskenbaar kundig vervaardigd, maar het overdreven oer-Hollandse dat aan ieder beeld en woord kleeft gaat wat vervelen.

De verstekeling

1997 | Komedie, Drama

Rusland​/​​Nederland 1997. Komedie van Ben van Lieshout. Met o.a. Ariane Schluter, Bekzod Mukhamedkarimov, Dirk Roofthooft, Roel van Gastel en Sjamoerat Oetemratov.

Jonge Oezbeekse visser strandt op weg naar Amerika illegaal in Rotterdam en vindt onderdak bij een zeemansvrouw (Schluter). Een schuchtere liefde lijkt te bloeien ondanks de enorme cultuurverschillen en de dreiging van de vreemdelingendienst. Onconventionele romantiek met prachtige cinematografie op locatie in Oezbekistan rond het opgedroogde Aralmeer.

Zwarte sneeuw - aflevering 6 en 7

1996 |

Nederland 1996. Maarten Treurniet. Met o.a. Tamar van den Dop, Ariane Schluter, Truus te Selle, Tom Jansen en Josse De Pauw.

Jonge Oezbeekse visser strandt op weg naar Amerika illegaal in Rotterdam en vindt onderdak bij een zeemansvrouw (Schluter). Een schuchtere liefde lijkt te bloeien ondanks de enorme cultuurverschillen en de dreiging van de vreemdelingendienst. Onconventionele romantiek met prachtige cinematografie op locatie in Oezbekistan rond het opgedroogde Aralmeer.

Zwarte sneeuw

1996 |

Nederland 1996. Maarten Treurniet. Met o.a. Tamar van den Dop, Ariane Schluter, Truus te Selle, Tom Jansen en Josse De Pauw.

Jonge Oezbeekse visser strandt op weg naar Amerika illegaal in Rotterdam en vindt onderdak bij een zeemansvrouw (Schluter). Een schuchtere liefde lijkt te bloeien ondanks de enorme cultuurverschillen en de dreiging van de vreemdelingendienst. Onconventionele romantiek met prachtige cinematografie op locatie in Oezbekistan rond het opgedroogde Aralmeer.

Hoe ik mijn moeder vermoordde

1996 |

Nederland 1996. Theo van Gogh. Met o.a. Theodor Holman, Coks Holman-Boon en Ariane Schluter.

Jonge Oezbeekse visser strandt op weg naar Amerika illegaal in Rotterdam en vindt onderdak bij een zeemansvrouw (Schluter). Een schuchtere liefde lijkt te bloeien ondanks de enorme cultuurverschillen en de dreiging van de vreemdelingendienst. Onconventionele romantiek met prachtige cinematografie op locatie in Oezbekistan rond het opgedroogde Aralmeer.

De jurk

1996 | Komedie, Drama

Nederland 1996. Komedie van Alex van Warmerdam. Met o.a. Ariane Schluter, Ricky Koole, Rijk de Gooyer, Henri Garcin en Ingeborg Elzevier.

De achtereenvolgende draagsters van een bloemetjesjurk hebben het niet makkelijk: ze worden gestalkt, beschoten, (bijna) verkracht en nog veel meer. Nare gebeurtenissen worden gelukkig rijkelijk overgoten met een saus van zwarte humor, zoals je bij Van Warmerdam kunt verwachten. Er is weinig mis met het acteerwerk van de prima cast, ook niet met de regie van Van Warmerdam, noch met de beelden van Van Warmerdams vaste kracht Marc Felperlaan. Toch is De jurk zeker niet Van Warmerdams beste film, al won hij wel de journalistenprijs in Venetië.

De Angst van Zorg

1996 |

Nederland 1996. Maria Peters. Met o.a. Mark Wijsman, Lou Landré, Theu Boermans, Ariane Schluter en Greet Groot.

De achtereenvolgende draagsters van een bloemetjesjurk hebben het niet makkelijk: ze worden gestalkt, beschoten, (bijna) verkracht en nog veel meer. Nare gebeurtenissen worden gelukkig rijkelijk overgoten met een saus van zwarte humor, zoals je bij Van Warmerdam kunt verwachten. Er is weinig mis met het acteerwerk van de prima cast, ook niet met de regie van Van Warmerdam, noch met de beelden van Van Warmerdams vaste kracht Marc Felperlaan. Toch is De jurk zeker niet Van Warmerdams beste film, al won hij wel de journalistenprijs in Venetië.

De schaduwlopers

1995 | Komedie, Experimenteel

Nederland 1995. Komedie van Peter Dop. Met o.a. Pierre Bokma, Aat Ceelen, Ariane Schluter, Betty Schuurman en Lineke Rijxman.

Leen (Bokma) en Albert (Ceelen) zijn broers; ze zijn getrouwd met meiden die elkaars zuster zijn (Schluter en Schuurman), maar ze hebben allebei de verkeerde wederhelft. In tegenstelling tot hun vrouwen die normaal naar hun werk gaan, voeren Leen en Albert een ledig bestaan: Leen speelt trompet en vertoeft onder bruggen, terwijl Albert met een pontje zonder passagiers over het water vaart.

Mus - De Kerstkalkoen

1994 |

Nederland 1994. Ben Sombogaart. Met o.a. Kitty Courbois, Ariane Schluter, Maarten Ooms, Olivier Tuinier en Annet Malherbe.

Leen (Bokma) en Albert (Ceelen) zijn broers; ze zijn getrouwd met meiden die elkaars zuster zijn (Schluter en Schuurman), maar ze hebben allebei de verkeerde wederhelft. In tegenstelling tot hun vrouwen die normaal naar hun werk gaan, voeren Leen en Albert een ledig bestaan: Leen speelt trompet en vertoeft onder bruggen, terwijl Albert met een pontje zonder passagiers over het water vaart.

Eenmaal geslagen, nooit meer bewogen

1994 | Komedie, Drama

Nederland 1994. Komedie van Gerrard Verhage. Met o.a. Ineke Veenhoven, Jack Wouterse, Ariane Schluter, Kethenka Woudenberg en Stefan de Walle.

In een broeierig Hollands huis wonen de tirannieke moeder Veenhoven, haar volwassen zoon Wouterse, raadselachtige dochter Schluter en neef-huurder De Walle, die rond deze personages een roman probeert te schrijven. Aan de andere kant van de straat woont de knappe vrouw Woudenberg. Van haar wordt verteld dat zij een moord heeft gepleegd. Nooit is iets bewezen, maar het levert De Walle wel enige inspiratie voor zijn boek-in-wording. Een en ander in dit spel met taal en sobere dramaconventies leidt tot een kleine zwarte komedie, waarin de moeder een hond het raam uit keilt en de dochter lesbisch blijkt te zijn. Lichtjes gebaseerd op de vergeten, sombere maar boeiende psychologische roman [KL]La m[KA2]eche[KLE]/[KL]De lont[KLE] (1948) van de Belgische, door haar huwelijk Nederlands geworden schrijfster Lucie Flore Veldhuyzen-Marchal. Ger Beukenkamp bewerkte het verhaal. Op het Nederlands Filmfestival 1994 werd regisseur Verhage genomineerd als een van de drie beste speelfilmregisseurs van het seizoen 1993-94, maar hij moest het voor een Gouden Kalf afleggen tegen Rosemarie Blank. Of: hoe een interessante mislukking al snel tot de top behoort.

06

1994 | Drama

Nederland 1994. Drama van Theo van Gogh. Met o.a. Ariane Schluter en Ad van Kempen.

Strak, soms opwindend telefoonseksdrama over de relatie tegen wil en dank tussen van Kempen en Schluter, die elkaar alleen van de telefoonseks kennen. Hij is een alleenstaande architect die reageert op haar contactadvertentie. Het eerste gesprek is schuchter, later wordt er regelmatig gebeld. Het contact blijft anoniem, van oor tot oor, maar met gelul, ruzies, wantrouwen, jaloersheid en intieme geilheid. Hoewel fysiek contact ontbreekt, begint het op een normale relatie te lijken. Van Kampen gaat ten slotte uit nieuwsgierigheid in de fout: op een feestje achterhaalt hij toevallig de achternaam van zijn telefoongeliefde, hij doorbreekt de code, er wordt niet meer gebeld, en er wordt afgestevend op een grimmige en dodelijke finale. Titel van deze schitterende verfilming van het gelijknamige toneelstuk van Marcel Otten en Johan Doesburg verwijst naar de 06-nummers voor erotisch telefoonverkeer. De film is nooit vervelend, bij momenten zelfs uitermate boeiend, verfrissend, schaamteloos, sfeervol, beheerst. Ondanks onverbloemde scènes en ruige maar schitterende dialogen, is dit geen ode aan goedkoop voyeurisme. Schluter, met haar zwoele stem en hese lach, acteert beresterk met een breed scala aan emoties. Van Kempen komt argeloos, olijk en onbevangen over.