Bengt Forslund: regie, cast, scenario en productie.
Er zijn 5 films gevonden.

Pan

1995 | Romantiek, Drama

Duitsland​/​​Denemarken​/​​Noorwegen 1995. Romantiek van Henning Carlsen. Met o.a. Lasse Kolsrud, Bjørn Sundquist, Sofie Gråbøl, Anneke von der Lippe en Per Schaanning.

Luitenant Thomas Glahn (Kolsrud) brengt de zomer door in het hoge Noorden (van Noorwegen) in een klein vissersplaatsje, waar hij Edvarda (Gr[KA9]ab[KL23]l), de jonge dochter van handelaar Mack (Sundquist) leert kennen als hij vanwege de eenzaamheid af en toe naar de beschaving terugkeert om inkopen te doen. Edvarda wordt verliefd op de jonge militair. Hoewel het wederkerig is, en Edvarda hem `s nachts bezoekt, komt het nooit verder dan een kus. Thomas legt het tenslotte aan met Eva (Von der Lippe), de jonge echtgenote van de ode dorpssmid. Edvarda gaat in op de avances van een baron, die haar allang het hof maakte. De gehele film is in flashback, als Thomas dienst doet in de tropen en een brief ontvangt met een tweetal groene veren erin. Vierde verfilming van het boek Pan - Af Løjtnat Glahns Papirer uit 1894 door Nobelprijswinnaar Knut Hamsun, die zich later met de nazi's zou compromitteren. De 68-jarige Carlsen, die zijn carrière als maker van speelfilms dertig jaar ervoor begon met zijn veelbelovende debuut van de autobiografische roman van Hamsun SULT, is er dit keer niet in geslaagd de aandacht van de kijker vast te houden omdat het scenario dat hij zelf schreef veel te cerebraal is en te weinig actie bevat. De hoofdrollen slagen onder zijn vaardige regie er niet in om de ingewikkelde gevoelens van deze tragische liefdesgeschiedenis over te brengen. Wat blijft is de adembenemende fotografie van Henning Kristiansen, die op locatie in Kjerringgøy in Noorwegen en in Shaing Mai in Thailand draaide, maar dat is onvoldoende. Dolby SR en Super35 widescreen.

Ingrid

1984 | Documentaire, Biografie

Verenigde Staten 1984. Documentaire van Gene Feldman. Met o.a. Liv Ullmann, Colleen Dewhurst, José Ferrer, Greta Danielsson en Bengt Forslund.

Een gedetailleerde biografie van Ingrid Bergman (1915-1982), waarin gebruik gemaakt wordt van privé-films om haar jeugdjaren op te roepen. Haar carrière volgen we vanaf haar prille debuut in 1934, over haar verovering van Hollywood, tot ze in ongenade viel toen ze een relatie begon met Roberto Rossellini. Er volgde een ware haatcampagne, maar toen ze in 1956 terugkeerde naar Hollywood beleefde ze opnieuw triomfen. Het geheel wordt geïllustreerd met fragmenten uit haar succesfilms, zoals CASABLANCA, GASLIGHT, THE BELLS OF ST. MARY'S, JOAN OF ARC, haar Italiaanse periode, ANASTASIA, INN OF THE SIXTH HAPPINESS, CACTUS FLOWER, HERFSTSONATE en haar laatste triomf als Golda Meir in A WOMAN CALLED GOLDA. Mensen die met haar gewerkt hebben vertellen over hun ervaring. Het is allemaal erg oppervlakkig en in hun scenario vertellen Feldman en Suzette Winter niets dat de fans nog niet weten. Barbara Glazer monteerde alles tot een vlot geheel. Nieuw beeldmateriaal is van Antonio Climati, Tony Forsberg, Lee Kenower en Terry Maher.

Luftburen

1973 | Drama

Zweden 1973. Drama van Bengt Forslund. Met o.a. Margareta Byström, Olof Lundström, Solveig Ternström, Johnny Quantz en Gunnar Ossiander.

In deze driehoeksverhouding is een luchtverkeersleider het liefdesobject van afwisselend zijn vrouw (en halfzuster) en zijn minnares, beiden zelfbewuste succesvolle vrouwen, maar hij verkiest zich op de vlakte te houden wat betreft belangstelling voor de maatschappelijke passies van de twee. Een geslaagde debuutfilm die haarfijn, soms wat te nauwgezet, twee romans van Per Wästberg weergeeft.

De film in Zweden

1973 | Experimenteel

België 1973. Experimenteel van Jos Haentjens. Met o.a. Harry Schein, Bo Widerberg, Jurgen Scheldt en Bengt Forslund.

Gewijd aan de Zweedse cinema van die tijd. Montage van gesprekken met filmproducenten en regisseurs (hoewel Ingmar Bergman, de Zweedse cineast met de grootste internationale bekendheid, schittert door zijn afwezigheid), gelardeerd met filmfragmenten. Na zoveel jaar bekeken vormt deze film vooral een hulpmiddel voor historici en onderzoekers.

Ole dole doff

1966 | Drama

Zweden 1966. Drama van Jan Troell. Met o.a. Per Oscarsson, Kerstin Tidelius, Ann-Marie Gyllenspeltz, Bengt Ekerot en Harriet Forssell.

S[KA3]oren M[KA9]artensson (Oscarsson), een onderwijzer in Malm[KA3]o, kan geen contact krijgen met zijn leerlingen en neemt zijn toevlucht tot panische ordemaatregelen. De minachting van zijn vrouw Anne-Marie (Gyllenspetz) en de ontmoeting met een geslaagde vriend maken zijn besef van eigen falen steeds verlammender, waardoor hij het slachtoffer kan worden van de terreur van de kinderen. Dit genuanceerd portret in mineur zet de reeks van details nergens te dik of zwart-wit aan en Oscarsson die vaak de neiging heeft tot zwaar aangezet gekweld acteren, is opmerkelijk sober. Meervoudig bekroond in Berlijn met maar liefst vijf prijzen, waaronder de Gouden Beer. Regisseur Troell deed ook het camerawerk en de montage en is op alle terreinen even goed. Het scenario is van Bengt Forslund, regisseur Troell en Clas Engström naar diens roman. Mono.