Dana Andrews: cast.
Er zijn 80 films gevonden.

Prince Jack

1984 | Drama

Verenigde Staten 1984. Drama van Bert Lovitt. Met o.a. Robert Hogan, James F. Kelly, Kenneth Mars, Lloyd Nolan en Cameron Mitchell.

Weer een kroniek over het leven van de Kennedy's, waarbij ditmaal het accent valt op de mannen onder hen en hun karakter. Op zijn zachtst gezegd een oppervlakkige film.

The Pilot

1979 | Drama

Verenigde Staten 1979. Drama van Cliff Robertson. Met o.a. Cliff Robertson, Diane Baker, Frank Converse, Dana Andrews en Milo O'Shea.

Een lijnpiloot op een passagiersvliegtuig bestuurt is aan de drank verslaafd. Hij ontdekt dat zijn wereld ineenstort. Een voorspelbaar drama, dat nog een beetje wordt gered door de spectaculaire luchtopnamen, gemaakt door Walter Lassally, en de ijle, schijnbaar misplaatste, muziek van John Addison.

Good Guys Wear Black

1979 | Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1979. Thriller van Ted Post. Met o.a. Chuck Norris, Anne Archer, James Franciscus, Loyd Haines en Dana Andrews.

Politieke thriller met Norris als een universiteitsprof (!) en Vietnamveteraan, die na een ontmoeting met Archer, die politieke corruptie onderzoekt, vastbesloten is de waarheid te weten te komen over de finale missie van zijn eenheid. Dat hij hierbij zijn karate-vaardigheden (die hij in Vietnam leerde) af en toe gebruikt, ligt voor de hand want ook hij staat op een CIA- hitlijst. Routine-achtige, maar aanvaardbare actie. Vervolg: A FORCE OF ONE.

Ike: The War Years

1978 | Oorlogsfilm, Romantiek

Verenigde Staten 1978. Oorlogsfilm van Melville Shavelson en Boris Sagal. Met o.a. Robert Duvall, Lee Remick, Dana Andrews, J.D. Cannon en Darren McGavin.

TV-miniserie in 3 delen. Duvall is vier sterren waard als Eisenhower die WO II uitvecht en onderwijl een romance beleeft met zijn chauffeuse, Kay Summersby - een rol die sprankelend wordt vertolkt door Remick. De film is gebaseerd op de officiële archieven van het leger en het Nationaal Archief. De Amerikaanse scènes werden door Shavelson geregisseerd, Sagal deed de Engelse.

Born Again

1978 | Drama

Verenigde Staten 1978. Drama van Irving Rapper. Met o.a. Dean Jones, Anne Francis, Jay Robinson, Dana Andrews en Raymond St. Jacques.

Als men ge[KA3]inspireerd kan raken door de religieuze wedergeboorte van de speciale raadgever (Charles Colson) van ex-President Nixon na zijn Washington-gluiperijen, dan heb je een goede aan deze film die zeer ééndimensionaal overkomt. Voor ieder ander geldt de waarschuwing, pas op!

The Last Hurrah

1977 | Drama

Verenigde Staten 1977. Drama van Vincent Sherman. Met o.a. Carroll O'Connor, John Anderson, Dana Andrews, Jack Carter en Mariette Hartley.

O'Connor speelt niet alleen burgemeester Frank Skeffington, maar schreef ook de bewerking van de bestseller van Edwin O'Connor. Lang niet zo goed als de versie van John Ford uit 1958.

The Last Tycoon

1976 | Biografie, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1976. Biografie van Elia Kazan. Met o.a. Robert De Niro, Tony Curtis, Robert Mitchum, Jeanne Moreau en Jack Nicholson.

Deze verfilming van F. Scott Fitzgeralds onafgemaakte laatste roman balanceert soms op het randje van onverschilligheid, maar de kracht van de acteurs maakt veel goed. De film profiteert van De Niro`s grootse en weinig stereotiepe rol als een arrogante en succesvolle Hollywood-producent die efficiënt zijn studio runt, eigenwijze regisseurs begeleidt en nerveuze acteurs opvangt. Tot hij een tot mislukken gedoemde liefde opvat voor een aantrekkelijk, jong meisje en zijn wereld van macht en controle ineenstort. Geïnspireerd op het leven van de legendarische producent Irving Thalberg.

The First 36 Hours of Dr. Durant

1975 | Drama

Verenigde Staten 1975. Drama van Alexander Singer. Met o.a. Scott Hylands, Lawrence Pressman, Katherine Helmond, Dana Andrews en Renne Jarrett.

Een idealistische en interne chirurg Hylands zien we in de eerste zes en dertig uur van zijn dienst. De realiteit en medische etiek komen hier tegenover elkaar te staan, terwijl er een leven en een carrière van iemand op het spel staan. Niet slecht hoewel de Koninklijke Maatschappij voor Geneeskunde de nodige tegenargumenten zou kunnen opwerpen.

Take a Hard Ride

1975 | Western

Italië​/​​Verenigde Staten 1975. Western van Antonio Margheriti. Met o.a. Jim Brown, Lee Van Cleef, Fred Williamson, Catherine Spaak en Jim Kelly.

Eric Bercovici en Jerry Ludwig schreven het krankzinnige scenario van deze actierijke western, waarin de actie niet bepaald begrijpelijk of logisch is; een kniesoor echter die daar op let. Dit Amerikaans-Italiaanse product werd op de Canarische eilanden opgenomen met een Italiaanse regisseur en Amerikaanse acteurs. Andrews heeft vee verkocht maar wordt op de weg terug naar Sonora, waar zijn opdrachtgevers op het geld wachten, neergeschoten. Hij vertrouwt de centen, 86.000 dollar, toe aan Brown die bereid is het geld naar de rechtmatige eigenaren in Sonora te brengen. Onderweg wil iedereen hem dat geld afhandig maken en dat rechtvaardigt elke schietpartij en achtervolging die plaatsvindt. Voor de actieliefhebber is het best onderhoudend. Van Cleef is de sinistere premiejager en Sullivan is de sheriff, die niet helemaal kosjer is. Anthony M. Dawson regisseert als Antonio Margheriti.

A Shadow in the Streets

1975 | Drama

Verenigde Staten 1975. Drama van Richard D. Donner en Richard Donner. Met o.a. Sheree North, Dana Andrews, Ed Lauter, Jesse Welles en Dick Balduzzi.

Een voormalig gevangene wordt reclasseringsambtenaar om zichzelf te rehabiliteren. LoBianco's krachtige acteerstijl en het ongewone uitgangspunt doen de film slagen.

Airport 1975

1974 | Thriller, Drama, Actiefilm

Verenigde Staten 1974. Thriller van Jack Smight. Met o.a. Charlton Heston, Karen Black, George Kennedy, Susan Clark en Efrem Zimbalist jr.

In een jaren zeventig rampenfilm mag Charlton Heston niet ontbreken. In dit vervolg op Airport (1970) speelt hij de held die een tot neerstorten gedoemd vliegtuig - de crew is overleden - moet redden. Vooral de absurde personages, onder wie een zingende non en de voormalige filmster Gloria Swanson (als zichzelf), zorgen voor kijkplezier. Je ziet de parodie Airplane! van vijf jaar later al aan de horizon. Vaak genoemd als een van de 25 slechtste films aller tijden, maar evengoed een groot commercieel succes. Er volgden dan ook nog twee sequels.

Innocent Bystanders

1973 | Thriller

Verenigd Koninkrijk 1973. Thriller van Peter Collinson. Met o.a. Stanley Baker, Geraldine Chaplin, Donald Pleasence, Dana Andrews en Sue Lloyd.

Baker speelt een James Bond-achtige figuur die te maken krijgt met een internationale jacht op een Russische geleerde die uit Siberië is ontsnapt. Goed gemaakt, maar het standaardverhaal heeft een grote dosis sadisme en geweld.

The Failing of Raymond

1971 | Thriller

Verenigde Staten 1971. Thriller van Boris Sagal. Met o.a. Jane Wyman, Dean Stockwell, Dana Andrews, Murray Hamilton en Tim O'Connor.

Thriller die nauwelijks het vermelden waard is, over een geestelijk gestoorde die de middelbare-schoolleraar bedreigt die hem heeft laten zakken voor zijn examen Engels. De film ziet eruit, alsof hij onder hypnose is geregisseeerd.

The Devil's Brigade

1968 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1968. Oorlogsfilm van Andrew V. McLaglen. Met o.a. William Holden, Cliff Robertson, Vince Edwards, Michael Rennie en Dana Andrews.

Bekende WO II kost over roekeloze rekruten die geplaatst worden in een eerbare commando-eenheid is weer opgehaald in een meer dan twee uur durende film. Holden is ook hierin verspild. William Roberts bewerkte de roman van Robert H. Adleman en George Walton tot scenario.

The Cobra

1968 | Drama

Verenigde Staten 1968. Drama van Mario Sequi. Met o.a. Dana Andrews, Anita Ekberg, Peter Martell, Elisa Montes en Jesus Puente.

Vreselijk melodrama met de harde, op-en-top Amerikaanse geheimagent Andrews die opiumsmokkelaars in het Midden Oosten bestrijdt; Ekberg kan nog steeds niet acteren.

The Frozen Dead

1967 | Horror

Verenigd Koninkrijk 1967. Horror van Herbert J. Leder en Herbert Leder. Met o.a. Dana Andrews, Anna Palk, Philip Gilbert, Kathleen Breck en Karel Stepanek.

Bizar verslag over de wetenschapper Andrews die een groep nazi-leiders heeft ingevroren, en nu probeert hen én het Derde Rijk weer tot leven te brengen. De slordige productie doet het verhaal geen goed. In de bioscoop uitgebracht in zwart-wit.

Hot Rods to Hell

1967 | Drama

Verenigde Staten 1967. Drama van John Brahm. Met o.a. Dana Andrews, Jeanne Crain, Mimsy Farmer en Laurie Mock.

Een traag verhaaltje waarin Andrews en zijn gezin worden gekweld door jeugdige delinquenten die bezield zijn van het autoracen met zelfgemaakte wagens. Oorspronkelijke titel: 52 MILES TO MIDNIGHT.

Johnny Reno

1966 | Western

Verenigde Staten 1966. Western van R.G. Springsteen. Met o.a. Dana Andrews, Jane Russell, Lon Chaney jr, John Agar en Lyle Bettger.

Lachwekkende clichéwestern met marshal Andrews die een beschuldigde moordenaar tracht te redden van een lynchpartij. Alleen voor de filmgekken die 'zoek de ster' willen spelen.

Town Tamer

1965 | Western

Verenigde Staten 1965. Western van Lesley Selander. Met o.a. Dana Andrews, Terry Moore, Pat O'Brien, Lon Chaney jr en Bruce Cabot.

Dit is één van de westerns van producent A.C. Lyles, vol met bekende namen uit het genre. En het is een goede. Frank Gruber bewerkte zijn eigen roman. Andrews is een sheriff en Cabot huurt Bettger om hem uit de weg te ruimen. Dat mislukt, maar Andrews' vrouw komt erbij om. Twee jaar later bindt Andrews de strijd aan met Cabot die de stad volledig onder controle heeft. Bettger is de sheriff en Jaeckel is zijn sadistische hulpsheriff. O'Brien is de corrupte rechter en daar moet Andrews het tegen opnemen.

The Satan Bug

1965 | Sciencefiction, Drama, Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1965. Sciencefiction van John Sturges. Met o.a. George Maharis, Richard Basehart, Anne Francis, Dana Andrews en Edward Asner.

Goede regie van Sturges van een SF-avontuur over de verdwijning van een capsule met een dodelijk virus. Gebaseerd op het boek van Alistair MacLean, door James Clavell en Edward Anhalt tot scenario bewerkt. Het camerawerk is van Robert Surtees. Ook bekend als OPERATION: SATAN BUG.

The Loved One

1965 | Komedie

Verenigde Staten 1965. Komedie van Tony Richardson. Met o.a. Robert Morse, Jonathan Winters, Anjanette Comer, Rod Steiger en Dana Andrews.

De jonge Britse dichter Morse gaat zijn oom bezoeken in Hollywood. Deze pleegt zelfmoord uit wanhoop omdat hij ontslagen werd. Morley en de Britse kolonie in de filmstad, willen hem een waardige begrafenis geven. Ze nemen Steiger in de arm, die specialist is in het begeleiden van overledenen naar de eeuwigheid. Dolle satire op de begrafenisrituelen in Amerika, waarin de humor echter zo sterk benadrukt wordt, dat de gags vaak effect missen. De hele cast schmiert erop los, maar vooral Steiger is in zijn nopjes. Terry Southern en Christopher Isherwood baseerden hun allesbehalve respectvolle scenario op de roman van Evelyn Waugh, wiens typisch Britse flegma ver te zoeken is. Toch blijft het een vermakelijke film voor mensen die tegen een stootje kunnen. Knap in beeld gebracht door Haskell Wexler.

In Harm's Way

1965 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten 1965. Oorlogsfilm van Otto Preminger. Met o.a. John Wayne, Kirk Douglas, Patricia Neal, Tom Tryon en Paula Prentiss.

Een te lang, te overdreven geacteerd en te pretentieus verhaal over een marineman die erop uit trekt om tijdens WO II strategische eilanden op de Japanners te veroveren.

Crack in the World

1965 | Sciencefiction

Verenigde Staten 1965. Sciencefiction van Andrew Marton. Met o.a. Dana Andrews, Janette Scott, Kieron Moore, Alexander Knox en Peter Damon.

Geloofwaardige SF-film waarin wetenschappers proberen de energie in het binnenste van de aarde in vaste banen te leiden, maar bijna de ondergang van de wereld bewerkstelligen. Realistische effecten.

Brainstorm

1965 | Thriller

Verenigde Staten 1965. Thriller van William Conrad. Met o.a. Jeff Hunter, Anne Francis, Dana Andrews, Viveca Lindfors en Stacy Harris.

Hunter kan op het laatste nippertje de zelfmoord verhinderen van Francis. Ze worden verliefd op elkaar en besluiten haar echtgenoot Andrews te doden. Ze plegen de volmaakte misdaad, maar iedereen die THE POSTMAN ALWAYS RINGS TWICE of DOUBLE INDEMNITY ooit zag, weet dat dit begrip in de filmwereld niet bestaat. Het scenario van Mann Rubin start veelbelovend, maar halverwege lijkt hij een steek te laten vallen, die hij niet meer kan ophalen. De film wordt langdradig en dat is dodelijk voor een suspensefilm. Fotografie werd verzorgd door Sam Leavitt en George Duning componeerde een typische score voor dit genre. Gefilmd in Panavision.

Berlino, appuntamento per le spie

1965 | Sciencefiction, Actiefilm

Verenigde Staten​/​​Italië 1965. Sciencefiction van Vittorio Sala. Met o.a. Brett Halsey, Dana Andrews, Gastone Moschin, Tania Beryl en Alessandro Sperli.

Een geleerde heeft zijn uitvinding (een militair wapen met een laserstraal) getransplanteerd in het lichaam van zijn dochter, die na zijn dood naar Oost-Berlijn wordt ontvoerd. Een Amerikaanse geheim agent slaagt erin haar te redden, maar een oude dubbelspion is door een in zijn glazen oog verstopte telecamera toch achter de formule gekomen. Deze spionagefilm bekommert zich in geen enkel opzicht om waarschijnlijkheid en blijft daardoor wel verrassend. De regie is niet al te dynamisch zodat de film pas tegen het einde echt spannend wordt, als het verhaal inmiddels totaal onbegrijpelijk (en dus te verwaarlozen) is.

Battle of the Bulge

1965 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1965. Oorlogsfilm van Ken Annakin. Met o.a. Henry Fonda, Robert Shaw, Robert Ryan, Dana Andrews en George Montgomery.

In de oorspronkelijke versie van deze oorlogsfilm meldt een rancuneuze majoor (Charles Bronson) aan lt.-kolonel Kiley (Henry Fonda) dat ze na de oorlog van Duitsland maar één grote akker moeten maken. Dat zinnetje is in de latere bioscoop- en videoversies niet meer terug te vinden. Het klonk te serieus en te verbeten. Anno 1965 kon er in oorlogsfilms weer een lachje vanaf. 'We'll pick up a landmark,' zegt Kiley (Fonda dus) tegen zijn piloot. 'Sure,' antwoordt die, 'we'll pick up a landmark - right in the kisser.' (IdH/VPRO Gids)

Madison Avenue

1962 | Drama

Verenigde Staten 1962. Drama van H. Bruce Humberstone en Bruce Humberstone. Met o.a. Dana Andrews, Eleanor Parker, Jeanne Crain, Eddie Albert en Howard St. John.

Een krap geproduceerde film rond kuiperijen in de Newyorkse advertentiejungle.

The Crowded Sky

1960 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1960. Avonturenfilm van Joseph Pevney. Met o.a. Dana Andrews, Rhonda Fleming, John Kerr, Troy Donahue en Patsy Kelly.

Een handiggemaakte film rond de emotionele problemen die aan boord ontstaan van een straalverkeersvliegtuig en een vliegmachine van de marine die op noodlottige wijze een koers aanhouden, waardoor ze met elkaar in botsing moeten komen; oppervlakkig, maar onderhoudend.

The Fearmakers

1958 | Drama

Verenigde Staten 1958. Drama van Jacques Tourneur. Met o.a. Dana Andrews, Dick Foran, Mel Torme en Marilee Earle.

Wanneer Andrews, na twee jaar gevangenschap in Korea, weer teruggaat naar Chicago wil hij zijn oude baan weer terug als manager van een P.R.-firma, die hij samen met zijn partner dreef. Zijn partner blijkt onder mysterieuze omstandigheden om het leven gekomen te zijn, vlak nadat hij de firma had verkocht aan Foran. Foran biedt Andrews een leidende functie aan. Hij merkt al gauw dat er iets niet in orde is. Samen met secretaresse Earle gaat hij op onderzoek uit en stoot op een complot dat tot doel heeft de publieke opinie te manipuleren. Met een duidelijke verwijzing naar het communisme is Tourneur erin geslaagd een angstaanjagend beeld te geven van mensen die het publiek in een bepaalde denkrichting kunnen bewegen. Opiniepeilingen als wapen om een regering omver te werpen. De acteurs halen alles uit het schitterende scenario van Elliot West en Chris Appley, die zich baseerden op een roman van Darwin L. Teilhet. Knappe beelden van Sam Leavitt.

Enchanted Island

1958 | Avonturenfilm, Romantiek

Verenigde Staten 1958. Avonturenfilm van Allan Dwan en Allen Dwan. Met o.a. Dana Andrews, Jane Powell, Don Dubbins en Arthur Shields.

Mislukte herverfilming van Herman Melville's TYPEE, gemaakt met een gering budget en de verkeerde acteurs. Andrews is een deserteur van een Amerikaanse walvisvaarder die op een eiland in de Stille Zuidzee de liefde ontdekt met een autochtoon meisje, Powell. Op de koop toe een paar opstandjes van de plaatselijke kannibalen.

Zero Hour!

1957 | Drama, Actiefilm

Verenigde Staten 1957. Drama van Hall Bartlett. Met o.a. Dana Andrews, Linda Darnell, Sterling Hayden, Elroy 'Crazylegs' Hirsch en Geoffrey Toone.

Een vakkundige vliegrampthriller naar een tv-spel van Arthur Hailey over een mogelijk ongeluk met een lijntoestel nadat de piloten voedselvergiftiging opliepen. Opnieuw voor tv gedaan als: TERROR IN THE SKY en daarna geparodieerd als: AIRPLANE! in 1980.

Zero Hour

1957 |

1957. Hall Bartlett. Met o.a. Peggy King, Elroy Hirsch, Geoffrey Toone, Jerry Paris en Sterling Hayden.

Een vakkundige vliegrampthriller naar een tv-spel van Arthur Hailey over een mogelijk ongeluk met een lijntoestel nadat de piloten voedselvergiftiging opliepen. Opnieuw voor tv gedaan als: TERROR IN THE SKY en daarna geparodieerd als: AIRPLANE! in 1980.

Spring Reunion

1957 | Drama

Verenigde Staten 1957. Drama van Robert Pirosh. Met o.a. Betty Hutton, Dana Andrews, Jean Hagen, James Gleason en Laura LaPlante.

Een in aanleg goed damesdrama wordt gehinderd door een goedkoop budget. Andrews en Hutton halen oude herinneringen op tijdens een schoolreünie en maken plannen voor een nieuwe toekomst. Hagen heeft een paar leuke komische scènes. De ster uit het zwijgende-filmtijdperk LaPlante speelt Huttons moeder.

Night of the Demon

1957 | Horror

Verenigd Koninkrijk 1957. Horror van Jacques Tourneur. Met o.a. Dana Andrews, Niall MacGinnis, Peggy Cummins, Maurice Denham en Athene Seyler.

'De ware horror toont dat wij allemaal onbewust in angst leven,' zei regisseur Jacques Tourneur ooit. Perfecte illustratie van die stelling is Night of the Demon, waarin een Amerikaanse wetenschapper (Andrews) in Engeland een zwarte magie praktizerende sekteleider (MacGinnis) als charlatan wil ontmaskeren. De scepticus die al het bovennatuurlijke als een fabeltje wegwuift, weet niet tegen wie hij het opneemt. Contra Tourneurs intenties is door montage de knullig uitgevallen papier-maché-demon te lang zichtbaar en werkt daarom demystificerend. Ondanks dat euvel is deze geweldig gefotografeerde, lugubere horrorfilm een bonafide klassieker. Naar het verhaal Casting the Runes van Montague R. James.

While the City Sleeps

1956 | Misdaad, Film noir, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1956. Misdaad van Fritz Lang. Met o.a. Dana Andrews, Ida Lupino, Rhonda Fleming, George Sanders en Vincent Price.

Doorgewinterde spelers en een goed uitgewerkt scenario leveren een interessant filmverslag op over journalisten en politie die een krankzinnige moordenaar op het spoor zijn.

Comanche

1956 | Western

Verenigde Staten 1956. Western van George Sherman. Met o.a. Dana Andrews, Kent Smith, Linda Cristal, Nestor Paiva en Henry Brandon.

Er dreigt oorlog met de Comanchen. Bij een overval op een ranch is een aantal blanken gedood en werd het meisje Cristal ontvoerd. Spoorzoeker Andrews wordt naar het Indianenkamp gestuurd, waar hoofdman Smith, die een blanke moeder had, niets liever wil dan vrede met de blanken. Het wordt hem steeds moeilijker dit idee te verdedigen tegen de radicale Brandon, die niet zal rusten voor alle blanken uit het gebied zijn verdwenen. Matte western, die enkel de fervente fans van het genre zal aanspreken. Hetzelfde gegeven werd al zo dikwijls en zoveel beter bewerkt. Smith is een vreemde keuze voor de legendarische Comanche-leider Quannah Parker (een rol die door Brandon zou worden gespeeld in TWO RODE TOGETHER van John Ford). Script is van Carl Krueger, terwijl Jorge Stahl Jr. instond voor de fotografie. Gefilmd in CinemaScope.

Beyond a Reasonable Doubt

1956 | Film noir, Misdaad, Drama

Verenigde Staten 1956. Film noir van Fritz Lang. Met o.a. Dana Andrews, Joan Fontaine, Sidney Blackmer, Philip Bourneuf en Barbara Nichols.

Voor de RKO-studio nam Fritz Lang in vier weken tijd zijn laatste Amerikaanse film op. In de absurde combinatie van noir en journalistendrama gaat een te gedreven reporter annex romanschrijver (Andrews) in op een zot voorstel van een dagbladuitgever: de moord op een stripper bekennen om te bewijzen dat het gammele Amerikaanse rechtssysteem gemakkelijk een onschuldige naar de elektrische stoel stuurt. Omstandigheden gooien het plan uiteraard overhoop. Gatenkaasscenario van Douglas Morrow, in zijn verdere loopbaan letterknecht voor televisieseries. Plus: mooie rol van Joan Fontaine als de vrouw die de ambitie van haar geliefde terecht als rampzalig inschat.

Strange Lady in Town

1955 | Western

Verenigde Staten 1955. Western van Mervyn Le Roy en Mervyn LeRoy. Met o.a. Greer Garson, Dana Andrews, Cameron Mitchell, Lois Smith en Walter Hampden.

De aankleding is mooi, we zien goed werk van cameraman Harold Rosson en horen prima muziek van Dimitri Tiomkin, maar het scenario van Frank Butler zal de westernfan maar matig bevallen. Garson is een arts en in dat vak hebben vrouwen het moeilijk. Dokter Andrews helpt haar echter verder te komen in het Santa Fé van 1879. Moeilijkheden krijgt ze met broer Mitchell die oneervol uit het leger wordt ontslagen en dan een outlaw wordt. Dat de beide doktoren voor elkaar geschapen zijn, is duidelijk. Meer voor de vrouwen die van soap-operas houden dan voor de westernfan. In de rolbezetting vinden we de naam Anthony Numkena. Hij zou later als Earl Holliman bekender worden. Ook Nick Adams en Adele Jerfens spelen kleine rollen.

Smoke Signal

1955 | Western

Verenigde Staten 1955. Western van Jerry Hopper. Met o.a. Dana Andrews, Piper Laurie, Rex Reason, William Talman en Gordon Jones.

De film oogt goed door het goede camerawerk van Clifford Stein, maar laat weinig actie zien. Het scenario van George Slavin en George W. George is echter wel onderhoudend. Andrews, die onder de Indianen geleefd heeft, wordt door het leger als deserteur gezien, maar als in een oorlog met de Indianen zijn oude eenheid het fort moet opgeven keert hij terug om de soldaten door Indiaans gebied heen te loodsen. Als men hem later alsnog wil berechten, komen zijn kameraden daartegen in opstand.

Three Hours to Kill

1954 | Western

Verenigde Staten 1954. Western van Alfred L. Werker. Met o.a. Dana Andrews, Donna Reed, Dianne Foster, Stephen Elliott en Carolyn Jones.

Andrews is een koetsier op een postkoets. Hij wordt ten onrechte beschuldigd van de moord op de broer van zijn verloofde, waarna hij de echte moordenaar wil opsporen. Strak en goed geregisseerd.

Elephant Walk

1954 | Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten 1954. Avonturenfilm van William Dieterle. Met o.a. Elizabeth Taylor, Dana Andrews, Peter Finch, Abraham Sofaer en Abner Biberman.

Opgeblazen melodrama dat zich afspeelt op een theeplantage op Ceylon. Taylor als Finch' nieuwe bruid die te kampen krijgt met de omgeving, alsmede met zijn vadercomplex. De climax, een stampede van de dikhuiden, komt niets te vlug. Vivien Leigh, die werd vervangen door Taylor, is nog te zien in veraf-opnamen. Scenario van John Lee Mahin.

Duel in the Jungle

1954 | Actiefilm

Verenigd Koninkrijk 1954. Actiefilm van George Marshall. Met o.a. Dana Andrews, Jeanne Crain, David Farrar, George Coulouris en Wilfrid Hyde-White.

Avonturenfilm vol van actie over een verzekeringsinspecteur die probeert een man van wie wordt beweerd dat hij dood is, in Afrika op te sporen. Sterke rolbezetting.

Assignment-Paris

1952 |

Verenigde Staten 1952. Robert Parrish. Met o.a. Dana Andrews, Marta Toren, George Sanders en Audrey Totter.

Bij vlagen amusant drama over reporter Andrews die de draadjes van een communistisch complot tegen het Westen van diverse landen aan elkaar probeert te rijgen. In Parijs gefilmd.

Assignment--paris

1952 |

1952. Robert Parrish. Met o.a. Marta Toren, Dana Andrews en George Sanders.

Bij vlagen amusant drama over reporter Andrews die de draadjes van een communistisch complot tegen het Westen van diverse landen aan elkaar probeert te rijgen. In Parijs gefilmd.

The Frogmen

1951 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1951. Oorlogsfilm van Lloyd Bacon. Met o.a. Richard Widmark, Dana Andrews, Gary Merrill, Jeffrey Hunter en Jeffrey Gunter.

Intrigerende kijk op onderwater-afbraak-teams tijdens actie in WOII.

Sealed Cargo

1951 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten 1951. Oorlogsfilm van Alfred L. Werker. Met o.a. Dana Andrews, Carla Balenda, Claude Rains, Philip Dorn en Onslow Stevens.

New Foundlandse schipper Pat Bannon (Andrews) vindt een wrak van een Deens vrachtschip met alleen nog de kapitein aan boord (Rains). Bannon helpt de gewonde kapitein Skalder, maar ontdekt dat diens schip gebruikt wordt voor wapenleveranties aan nazi-duikboten. De romance met Balenda doet wat overbodig aan, maar superster Rains is groots in de voor hem bekende rol van geciviliseerde boosdoener. Dale Van Every, Oliver H.P. Garrett en Roy Huggins bewerkten de roman The Gaunt Woman van Edmund Gilligan. Fotografie is van George E. Diskant.

I Want You

1951 | Drama

Verenigde Staten 1951. Drama van Mark Robson. Met o.a. Dana Andrews, Dorothy McGuire, Farley Granger, Peggy Dow en Mildred Dunnock.

Misschien een pretentieus melodrama, maar het is een emotioneel verslag van het effect van de Koreaanse oorlog op een Amerikaans gezin.

Where the Sidewalk Ends

1950 | Misdaad, Film noir, Drama

Verenigde Staten 1950. Misdaad van Otto Preminger. Met o.a. Dana Andrews, Gene Tierney, Gary Merrill, Karl Malden en Ruth Donnelly.

Terwijl hij een moord onderzoekt, doodt agent Andrews per ongeluk een man. Een stemmig misdaaddrama met goede karaktertekeningen.

Edge of Doom

1950 | Drama

Verenigde Staten 1950. Drama van Mark Robson. Met o.a. Dana Andrews, Farley Granger, Joan Evans, Mala Powers en Adele Jergens.

In deze sombere film over een jongeman die wordt geconfronteerd met armoede, religie, moord, en heel veel aan andere problemen bereikt Granger op theatrale wijze het hoogtepunt van wanhoop.

Sword in the Desert

1949 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1949. Oorlogsfilm van George Sherman. Met o.a. Dana Andrews, Marta Toren, Stephen McNally, Jeff Chandler en Philip Friend.

Het belangwekkend verslag van ondergrondse routes waarlangs vluchtelingen bezet Europa in WO II verlaten. Een redelijk spannende film. Scenario van Robert Buckner. Camerawerk van Irving Glassberg.

My Foolish Heart

1949 | Romantiek

Verenigde Staten 1949. Romantiek van Mark Robson. Met o.a. Dana Andrews, Susan Hayward, Kent Smith, Lois Wheeler en Jessie Royce Landis.

Een sentimentele romance tussen soldaat Andrews en Hayward tijdens WO II vakkundig voorgeschoteld; Victor Youngs lieflijke muziekthema is geen geringe aanwinst.

Britannia Mews

1949 | Drama

Verenigde Staten 1949. Drama van Jean Negulesco. Met o.a. Dana Andrews, Maureen O'Hara, Sybil Thorndike, Wilfrid Hyde-White en Fay Compton.

Grillig melodrama over de rijke O'Hara die haar familie trotseert door met de aan lager wal geraakte artiest Andrews te trouwen. Speelt in het Engeland van de jaren zeventig van de vorige eeuw.

The Iron Curtain

1948 |

Verenigde Staten 1948. William A. Wellman. Met o.a. Dana Andrews, Gene Tierney, June Havoc, Berry Kroeger en Edna Best.

Een uitstekende rolverdeling en intelligente regie zorgen ervoor dat dit Koude Oorlog-spionageverhaal, dat in Canada speelt, van superieur kaliber is. Hertiteld: BEHIND THE IRON CURTAIN.

No Minor Vices

1948 | Komedie

Verenigde Staten 1948. Komedie van Lewis Milestone. Met o.a. Dana Andrews, Lilli Palmer, Louis Jourdan, Jane Watt en Norman Lloyd.

Geslaagde dokter Andrews verliest zijn toegewijde vrouw Palmer aan zijn vriend Jourdan, een excentrieke jonge kunstenaar. Milde maar eindeloze en dunne huwelijkskomedie, geschreven door Arnold Manoff. Vlakke en logge regie van Milestone. Palmer ziet er weer schattig uit en speelt met haar gebruikelijke gevoeligheid maar slaagt er ook niet in de film te redden.

Deep Waters

1948 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1948. Avonturenfilm van Henry King. Met o.a. Dana Andrews, Jean Peters, Cesar Romero, Dean Stockwell en Anne Revere.

Handig, maar leeg verhaal over visser Andrews en landrot Peters die samenkomen door de aardige kleine Stockwell.

Night Song

1947 | Drama

Verenigde Staten 1947. Drama van John Cromwell. Met o.a. Dana Andrews, Merle Oberon, Ethel Barrymore, Hoagy Carmichael en Jacqueline White.

Sinds hij door een ongeval blind werd is de briljante pianist Andrews alle gevoel voor spel en compositie kwijt. Hij ontmoet Oberon, die beweert arm en blind te zijn en hem overhaalt zijn partituur af te ronden en in te sturen voor een wedstrijd, die ze zelf op touw zet.

Daisy Kenyon

1947 | Drama

Verenigde Staten 1947. Drama van Otto Preminger. Met o.a. Joan Crawford, Dana Andrews, Henry Fonda, Ruth Warrick en Martha Stewart.

Driehoeksverhouding start intelligent, zakt halverwege af in typisch melodramatisch toneelspel. Goede rollen, mooi gefilmd.

Boomerang

1947 | Misdaad, Drama, Film noir

Verenigde Staten 1947. Misdaad van Elia Kazan. Met o.a. Dana Andrews, Jane Wyatt, Lee J. Cobb, Arthur Kennedy en Sam Levene.

De moord op een priester leidt weldra tot de arrestatie van een onschuldige. De openbare aanklager is vastbesloten de echte feiten naar boven te brengen. In elk opzicht een briljant drama.

The Best Years of Our Lives

1946 | Drama

Verenigde Staten 1946. Drama van William Wyler. Met o.a. Fredric March, Myrna Loy, Teresa Wright, Dana Andrews en Virginia Mayo.

Amerikaanse klassieker over drie veteranen die thuiskomen na WO II en zich weer moeten aanpassen aan het burgerleven. Robert Sherwoods script naar een boek van MacKinlay Kantor geeft precies de sfeer weer die na de oorlog in de V.S. heerste, en spreekt ons ook vandaag de dag nog sterk aan. Tv-versie: RETURNING HOME. De film kreeg 7 Oscars, o.a. Beste film en regie. Russell, een veteraan die in de oorlog zijn handen verloor, kreeg behalve een Oscar voor zijn acteerprestaties een speciale Oscar 'voor het schenken van hoop en moed aan andere veteranen'.

Canyon Passage

1946 | Western

Verenigde Staten 1946. Western van Jacques Tourneur. Met o.a. Dana Andrews, Brian Donlevy, Susan Hayward, Patricia Roc en Ward Bond.

In deze groots opgezette western volgen we het doen en laten van diverse mensen in het ruige, nog onontwikkelde Oregon rond 1850. Andrews is de man om wie het draait: verliefd op Hayward en dé tegenstander van bandiet Bond. Donlevy, zijn vriend, is bankier. Hij zit in de problemen omdat hij zijn goudvoorraad heeft verspeeld. Devine is kostelijk, en beide zoons Tad en Denny zijn eveneens van de partij. De persoonlijke verhalen lopen door elkaar heen, maar de film is boeiend en zeer onderhoudend. Ernest Pascal schreef het scenario naar een verhaal van Ernest Haycox. Edward Cronjager deed het goede camerawerk en tot de westernveteranen in de bijrollen hoorden Ray Teal en Rex Lease. Chief Yowlachie zorgde voor de Indianen-inbreng. Carmichael zong het liedje 'Ole Buttermilk Sky', door hem en Jack Brooks is geschreven, dat een Oscar-nominatie kreeg.

State Fair

1945 | Musical

Verenigde Staten 1945. Musical van Walter Lang. Met o.a. Jeanne Crain, Dana Andrews, Dick Haymes, Vivian Blaine en Charles Winninger.

Een opwindende musical over het wel en wee van een gezin op een kermis in Iowa. Kleurrijk en met prima liedjes: 'Grand Night For Singing' en het Oscar-winnende 'It Might As Well Be Spring'. Hertiteld: IT HAPPENED ONE SUMMER.

Fallen Angel

1945 | Misdaad, Drama

Verenigde Staten 1945. Misdaad van Otto Preminger. Met o.a. Alice Faye, Dana Andrews, Linda Darnell, Charles Bickford en Anne Revere.

Andrews is van plan zijn vrouw Faye te laten vallen voor Darnell, maar die wordt vermoord.

A Walk in the Sun

1945 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten 1945. Oorlogsfilm van Lewis Milestone. Met o.a. Dana Andrews, Richard Conte, Sterling Holloway, George Tyne en John Ireland.

Een film over menselijk gedrag en onderlinge verhoudingen, als een Amerikaanse gevechtseenheid de aanval opent op een Duitse linie in Italië. Goede karakterstudies van mannen in oorlogssituaties. Een ongebruikelijke oorlogsfilm. Robert Rossen bewerkte de roman van Harry Brown tot scenario.

Wing and a Prayer

1944 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1944. Oorlogsfilm van Henry Hathaway. Met o.a. Don Ameche, Dana Andrews, Charles Bickford, Richard Jaeckel en Harry Morgan.

Een goede actiefilm uit WO II over dappere piloten aan boord van een vliegdekschip. De uitnemende spelers doen het goed in dit opwindende verhaal.

Up in Arms

1944 | Komedie, Musical

Verenigde Staten 1944. Komedie van Elliott Nugent. Met o.a. Danny Kaye, Dana Andrews, Constance Dowling, Dinah Shore en Louis Calhern.

Kaye is een ingebeelde zieke, die liftbediende wordt in een ziekenhuis zodat eerste hulp snel bij de hand is. Hij maakt er kennis met twee verpleegstertjes, gespeeld door Dowling en Shore. Vervolgens wordt hij gemobiliseerd en vertrekt met een troepentransportschip. Aan boord bevinden zich echter ook Dowling en Shore; ze maken er een vrolijke boel van. Kaye`s eerste hoofdfilm, die omwille van de oorlogsinspanning (iets te) snel in elkaar geflanst werd. Virginia Mayo is te zien als een van de revuedanseresjes. De liedjes zijn nog steeds heel leuk.

The Purple Heart

1944 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten 1944. Oorlogsfilm van Lewis Milestone. Met o.a. Dana Andrews, Farley Granger, Sam Levene, Richard Conte en Tala Birell.

Boeiend luchtmachtverhaal over een Amerikaanse vliegtuigbemanning, neergeschoten tijdens een raid op Tokio. Sterke rolbezetting, goed acteerwerk.

Laura

1944 | Film noir, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1944. Film noir van Otto Preminger. Met o.a. Gene Tierney, Dana Andrews, Clifton Webb, Vincent Price en Judith Anderson.

Politieman Mark McPherson (Andrews) onderzoekt de moord op Laura Hunt (Tierney), een intelligente en mooie jonge vrouw, met meerdere aanbidders. Een van hen, gevierd columnist Waldo Lydecker (Webb), levert via de voice-over commentaar op het geheel. IJzersterke noir, geschoten in prachtig zwart-wit door Joseph LaShelle, die er een Oscar voor kreeg. Een script met briljante stukjes dialoog en een opmerkelijke plotwending. Uitstekende regie van Preminger, die de oorspronkelijke regisseur Rouben Mamoulian verving (en al het werk van zijn voorganger rücksichtslos in de prullenbak mieterde).

The Ox-Bow Incident

1943 | Western

Verenigde Staten 1943. Western van William A. Wellman. Met o.a. Henry Fonda, Dana Andrews, Mary Beth Hughes, Anthony Quinn en William Blythe.

Op een vredige ochtend in 1885 wordt een dorpje in Nevada opgeschrikt door het nieuws dat drie vreemdelingen een veefokker hebben vermoord. De sheriff is afwezig, en de dorpsbewoners besluiten zelf op zoek te gaan naar de moordenaars, om hen hun gerechte straf te doen ondergaan.

The North Star

1943 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten 1943. Oorlogsfilm van Lewis Milestone. Met o.a. Anne Baxter, Dana Andrews, Walter Huston, Ann Harding en Erich von Stroheim.

In een klein Russisch dorpje denken de bewoners aan de oogst en hun kinderen aan de liefde. Maar plotseling vallen de nazi's binnen. Onmiddellijk wordt er verzet geboden, onder leiding van dorpsdokter Huston. Baxter is een schoolmeisje, en debuterende Granger maakt haar het hof. Onevenwichtige film, die hulde moest brengen aan de uitzichtloze strijd van de Russische bevolking tegen de bezetter. Het vele talent dat in de film werd geïnvesteerd - producenten als Samuel Goldwyn en William Cameron Menzies, regisseur Milestone, scenarioschrijfster Lillian Hellman, cameraman James Wong Howe, componist Aaron Copland, om nog te zwijgen over de cast - maakt het resultaat extra teleurstellend. In 1957 werd de film omgewerkt tot een anti- communistisch pamflet, dat op de Amerikaanse tv werd vertoond als ARMOURED ATTACK. Speelduur hiervan was 82m. Wordt ook vertoond als computer-gekleurde versie.

Crash Dive

1943 | Romantiek, Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten 1943. Romantiek van Archie Mayo. Met o.a. Tyrone Power, Anne Baxter, Dana Andrews, James Gleason en Dame May Whitty.

Liefdesgeschiedenis tegen de achtergrond van een onderzeeër in gevechtsactie. Power en Andrews zijn beiden verliefd op de jonge Baxter. Oscar voor de effecten, die dan ook de voornaamste verdienste van de film vormen.

December 7: The Movie

1942 | Drama, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1942. Drama van John Ford en Gregg Toland. Met o.a. Walter Huston, Harry Davenport, Dana Andrews en Paul Hurst.

VV.

Berlin Correspondent

1942 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1942. Oorlogsfilm van Eugene Forde. Met o.a. Virginia Gilmore, Dana Andrews, Mona Maris, Martin Kosleck en Sig Ruman.

De Amerikaanse reporter Andrews stelt zijn leven in de waagschaal om zijn geliefde en haar vader, een professor, te helpen ontsnappen uit nazi-Duitsland.

Tobacco Road

1941 | Drama

Verenigde Staten 1941. Drama van John Ford. Met o.a. Charley Grapewin, Marjorie Rambeau, Gene Tierney, William Tracy en Elizabeth Patterson.

Grapewin is een van de laatste pachters van een armzalig stukje land aan de vervallen Tobacco Road. De bank die nu eigenaar is van de grond, eist opeens pachtgeld dat hij onmogelijk kan betalen. Sterk melodrama over het leven op het platteland in The Deep South tijdens de crisisjaren. Nunnally Johnson schreef het scenario, zich baserend op de toneeladaptatie door Jack Kirkland van de roman van Erskine Caldwell. Ford brengt een ongelooflijke verzameling van marginale figuren op het scherm, die geen van allen maar enigszins kunnen acteren. Toch slaagt de regisseur erin een mooi, poëtisch portret te brengen van deprimerende toestanden. Prachtig en sfeervol in beeld gebracht door Arthur Miller.

Swamp Water

1941 | Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten 1941. Avonturenfilm van Jean Renoir. Met o.a. Walter Brennan, Walter Huston, Anne Baxter, Dana Andrews en Virginia Gilmore.

Een sfeervol verhaal over de voortvluchtige Brennan die zich in een moeras in Georgia verbergt, waardoor de anderen het met elkaar aan de stok krijgen. Schiet deels zijn doel voorbij, maar toch goed geregisseerd. Nieuwe versie: LURE OF THE WILDERNESS.

Belle Starr

1941 | Western

Verenigde Staten 1941. Western van Irving Cummings. Met o.a. Randolph Scott, Gene Tierney, Dana Andrews, John (Sheppard) Sheppard (Strudwick) en Elizabeth Patterson.

Prima western rond de legendarische Belle Starr (Tierney), aan het einde van de Amerikaanse Burgeroorlog. Verbitterd over de nederlaag van de Zuidelijken en de wijze waarop Noordelijke profiteurs het Zuiden uitzuigen doet haar trouwen met rebellenleider Scott. Samen vechten ze tegen de profiteurs tot ze op een dag haar man wil waarschuwen voor een val die is opgezet voor hen. Ze verliest daarbij het leven. Scott is goed in zijn rol, het scenario van Lamar Trotti naar een verhaal van Niven Busch en Cameron Rogers is goed, het camerawerk van Ernest Palmer en Ray Rennehan is meer dan goed, maar het spel van Tierney is weinig overtuigend; dat is de enige zwakke plek in de film.

Ball of Fire

1941 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1941. Komedie van Howard Hawks. Met o.a. Gary Cooper, Barbara Stanwyck, Oskar Homolka, Dana Andrews en Dan Duryea.

Burlesque danseres trekt in bij acht preutse professoren (met Cooper aan het hoofd) om hen ter zijde te staan de 'slang'-taal te expliqueren voor hun nieuwe encyclopedie. Heerlijke bewerking van het Sneeuwitje en de-zeven-dwergen-gegeven door scenarioschrijvers Billy Wilder en Charles Brackett. Opnieuw gemaakt als: A SONG IS BORN.

The Westerner

1940 | Western

Verenigde Staten 1940. Western van William Wyler. Met o.a. Gary Cooper, Walter Brennan, Doris Davenport, Fred Stone en Paul Hurst.

Rechter Roy Bean wordt de Hanging Judge genoemd. De ongevoelige man heeft echter een zwakke plek: een vrouw, die Lili Langtry heet. Als een man voor een paardendief wordt aangezien, weet hij de rechter te vermurwen door te zeggen dat hij met haar bevriend is.

Sailor's Lady

1940 | Komedie

Verenigde Staten 1940. Komedie van Allan Dwan en Allen Dwan. Met o.a. Nancy Kelly, Jon Hall, Joan Davis, Larry 'Buster' Crabbe en Katherine (Kay) Aldridge.

Een zouteloze komedie over Kelly die voorgeeft dat zij een baby heeft om te weten te komen of haar varende verloofde Hall nog steeds met haar wil trouwen.

Lucky Cisco Kid

1940 | Western

Verenigde Staten 1940. Western van H. Bruce Humberstone. Met o.a. Cesar Romero, Mary Beth Hughes, Dana Andrews, Evelyn Venable en Chris-Pin Martin.

De Cisco Kid en zijn maat Martin komen in een gebied, waar een bandiet de Kids naam gebruikt en het heeft gemunt op de ranchers en hun vee. De Kid heeft de nodige problemen om uit te leggen, dat hier iemand ten onrechte zijn naam misbruikt en dat hij niet verantwoordelijk is voor de begane misdaden. Overtuigen kan hij iedereen pas als hij de ware dader weet te ontmaskeren. Sheffield is inderdaad de zoon van Tarzan. Zie: Cisco Kid-serie.

Kit Carson

1940 | Western

Verenigde Staten 1940. Western van George B. Seitz en George Seitz. Met o.a. Jon Hall, Lynn Bari, Dana Andrews, Harold Huber en Ward Bond.

Een stoere western met Hall in de titelrol en Andrews als cavalerieofficier. Bari is de vrouw waarom ze vechten; veel actie in Indianengebied.