Laura

1944, Otto Preminger, 88 minuten

Verenigde Staten 1944. Misdaad van Otto Preminger. Met o.a. Gene Tierney, Dana Andrews, Clifton Webb, Vincent Price en Judith Anderson.

VPRO Cinema

Een vrouw wordt vermoord. Andrews is de detective die het onderzoek leidt. Hij wordt verliefd op haar portret, tot hij eensklaps oog in oog met haar staat. Wie werd eigenlijk vermoord en wat was het motief? Vreemde, intrigerende thriller, die op elk niveau geslaagd is te noemen. Sterk scenario van Jay Dratler, Samuel Hoffenstein en Betty Reinhardt, gebaseerd op de roman van Vera Caspary, bevat voldoende mysterie om de toeschouwer tot het laatste beeld aan zijn stoel te kluisteren. Alle acteurs presteren op hun best. Joseph La Shelle sleepte een Oscar in de wacht voor zijn sfeervolle camerawerk. Rouben Mamoulian begon aan de film maar droeg na enkele dagen de regie over aan Preminger. Het thema, gecomponeerd door David Raksin, werd een wereldhit. Verschillende na de première geknipte fragmenten werden later voor video- en tv-release weer ingelast.

credits

Regie:
Otto Preminger
Cast:
Gene Tierney, Dana Andrews, Clifton Webb, Vincent Price, Judith Anderson, Grant Mitchell, Lane Chandler, Dorothy Adams, James Flavin, Clyde Fillmore, Ralph Dunn, Kathleen Howard, Lee Tung Foo, Cy Kendall, Harold Schlickenmayer, Harry Strang
Muziek:
David Raksin
Jaar:
1944
Genres:
Misdaad, Film noir, Thriller
Trefwoorden:
Cult, Klassiekers
Landen:
Verenigde Staten


op televisie
0 uitzendingen

Laura (1944) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken

Reageer