Lillian Gish: cast.
Er zijn 37 films gevonden.

The Whales of August

1987 | Drama

Verenigde Staten 1987. Drama van Lindsay Anderson. Met o.a. Bette Davis, Lillian Gish, Vincent Price, Ann Sothern en Harry Carey jr.

Twee inmiddels flink bejaarde zusters - ze zijn al in de tachtig - brengen al zestig jaar de vakantie door in een zomerhuis aan de kust in de staat Maine. Ze turen naar de zee in de hoop een glimp op te vangen van voorbijglijdende walvissen, want op die manier herleven ze hun jeugd. Ze zijn elkaars tegenovergestelde: Gish is geduldig en Davis bijna blind en seniel, is opvliegend. Ze kibbelen o.a. over het feit of er nu wel of niet een veranda aangelegd moet worden. De mollige, Sothern is hun babbelende vriendin en buurvrouw - haar vertolking leverde een Oscarnominatie op voor Beste Vrouwelijke Bijrol - Carey hun oude klusjesman en Price een statige Wit-Russische emigré, die zijn charmes op de dames uittest. Een prachtig gespeelde en uitstekend geregisseerde film, waarin de veteranen van het witte doek, Gish en Davis, een schitterend staaltje van acteren weggeven. David Berry bewerkte zijn eigen toneelstuk. Amerikaans regiedebuut van Anderson. Sterling, Sotherns dochter, speelt haar moeder als jonge vrouw in de openingsscène.

Sweet Liberty

1986 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1986. Komedie van Alan Alda. Met o.a. Alan Alda, Michael Caine, Michelle Pfeiffer, Bob Hoskins en Lise Hilboldt.

Alda, die ook het scenario voor deze komisch bedoelde film geschreven heeft, speelt een professor in de geschiedenis wiens boek over de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog (1771) gaat en verfilmd wordt. Tijdens de opnamen wordt hij verliefd op Pfeiffer, terwijl hoofdrolspeler Caine verliefd wordt op zijn vrouw. Echt leuk wordt het niet. De dialogen zijn zo lang dat de film maar niet op gang komt. Alda laat veel kansen liggen.

Adventures of Huckleberry Finn

1986 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1986. Avonturenfilm van Peter H. Hunt. Met o.a. Patrick Day, Anne Shropshire, Sada Thompson, Geraldine Page en Jim Dale.

Deze serie is de zoveelste verfilming van het beroemde boek van Mark Twain met Day in de titelrol en Oakes als Tom Sawyer. Guy Gallo schreef het scenario en het camerawerk was in handen van Walter Lassally. Ondanks dat is het een mager geheel. Nauwelijks onderhoudend dreutelt het verhaal door. Gish, Hughes en Thompson acteren sterk. De tv-serie bestaat uit 4 delen. Er is ook een bioscoopversie uit gemonteerd van 105m.

Portrait of Lillian Gish

1984 | Biografie, Documentaire

Frankrijk 1984. Biografie van Jeanne Moreau. Met o.a. Lillian Gish en Jeanne Moreau.

Moreau, god zij dank minder neurotisch dan we van haar gewend zijn, interviewt Gish over haar indrukwekkende carrière als onbetwiste koningin van de zwijgende film. De fragmenten uit haar films zijn uiteraard in zwart-wit. Conventioneel, maar in dit geval beslist boeiend en interessant.

Hambone and Hillie

1984 | Familiefilm

Verenigde Staten 1984. Familiefilm van Roy Watts. Met o.a. Lillian Gish, Candy Clark, O.J. Simpson, Robert Walker en Timothy Bottoms.

Een oudere vrouw, gespeeld door Gish, raakt haar trouwe viervoeter kwijt op een vliegveld in New York. De hond zoekt zich dwars door bossen en landerijen een weg naar zijn thuis in L.A. Deze sentimentele drama voor de jeugd is zeker niet slecht in zijn soort, maar haalt het niet bij BENJI.

Hobson's Choice

1983 | Drama

Verenigde Staten 1983. Drama van Gilbert Cates. Met o.a. Richard Thomas, Sharon Gless, Jack Warden, Lillian Gish en Bert Remsen.

Kleurrijk kostuumstuk, helaas voorzien van de verkeerde rolbezetting, over een eigenwijze schoenmaker wiens vrijgevochten dochter in opstand komt door te trouwen met een van zijn knechten. Ondanks plaatsing in het multi-raciale New Orleans van 1914 en de korte aanwezigheid van de uitstekende Lillian Gish als een opvliegende klant, gaat de voorkeur toch uit naar de versie van David Lean uit 1954.

Thin Ice

1981 | Drama

Verenigde Staten 1981. Drama van Paul Aaron. Met o.a. Kate Jackson, Lillian Gish, Gerald Prendergast, Louise Latham en Mimi Kennedy.

Een lerares op een middelbare school, Jackson, een weduwe, raakt verzeild in een verhouding met een van haar tienerstudenten. Gish continueert een opmerkelijke filmcarrière als Jacksons lieve grootmoeder.

A Wedding

1978 | Drama, Experimenteel, Komedie

Verenigde Staten 1978. Drama van Robert Altman. Met o.a. Carol Burnett, Desi Arnaz, Jr., Amy Stryker, Vittorio Gassman en Geraldine Chaplin.

Een niet sluitende, uit het lood hangende kijk op familie- intriges tijdens een huwelijk van 'Nieuwe Rijken'. Veel amusante scènes en treffende karaktertekeningen, zoals dat van de stervende grootmoeder, de toen 82-jarige Gish. De film past echter moeilijk in de Hollywood-conventies van filmdrama.

Twin Detectives

1976 | Mysterie

Verenigde Staten 1976. Mysterie van Robert Day. Met o.a. Jim Hager, Jon Hager, Lillian Gish, Patrick O'Neal en Michael Constantine.

Een mysterie-verhaal over een identieke speurderstweeling, een oude dame, een bende oplichters en een vermoorde waarzegster. Wat heeft die lieve oude Gish bewogen om haar tv-debuut te maken in zo'n onbenullige film?

Arsenic And Old Lace

1969 | Komedie

Verenigde Staten 1969. Komedie van Robert Sheerer. Met o.a. Helen Hayes, Lillian Gish, Robert Crane, Fred Gwynne en Sue Lyon.

Heerlijke herverfilming van de Cary Grant-film uit de jaren veertig. Hayes en Gish zijn de oude dametjes: geknipt voor hun rollen. Crane is geen Grant maar het blijft allemaal het aankijken waard.

Warning Shot

1967 | Misdaad, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1967. Misdaad van Buzz Kulik. Met o.a. David Janssen, Ed Begley, Keenan Wynn, Lillian Gish en Eleanor Parker.

Ervan overtuigd dat hij de psychopaat voor zich heeft die hij zoekt, schiet politieman Janssen een man neer die een wapen op hem richt. De dode was een gewaardeerde arts en een revolver is nergens te vinden, zodat twijfel rijst aan de zelfverdediging waarop Janssen zich beroept. De schietpartij loopt uit op een schandaal. Sterk opgebouwd melodrama met een verrassend einde. De vele kleine plans waarin de film wordt verteld doen vermoeden dat hij werd geproduceerd voor tv. Hierbij komt dat Kulik voornamelijk voor het kleine scherm werkte. Sterke bijrollen van een hele reeks legendarische namen. Als inspiratiebron voor het scenario van Mann Rubin diende de roman 711-Officer Needs Help van Whit Masterson. Onderhoudend en spannend. Gefotografeerd door Joseph Biroc. Door Jerry Goldsmith voorzien van een opwindende jazz-score.

The Comedians

1967 | Avonturenfilm, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1967. Avonturenfilm van Peter Glenville. Met o.a. Elizabeth Taylor, Richard Burton, Alec Guinness, Peter Ustinov en Paul Ford.

Het hotel van de Amerikaan Brown op Haïti draait ernstig verlies sinds dictator Duvalier er met zijn beruchte geheime politie de Tontons Macoute de scepter zwaait. Aan boord van een stoomboot leert hij majoor Jones kennen, een zonderlinge man die, eenmaal aangekomen op Haïti, in aanvaring komt met de Tontons Macoute. Hij wordt gearresteerd, maar wordt vrijgelaten nadat hij hen heeft verteld van een geheim wapendepot op het eiland. Wanneer de geheime politie ontdekt dat dit depot helemaal niet bestaat wordt de jacht op de majoor geopend...

Follow me boys

1966 | Komedie, Drama

Verenigde Staten​/​​Italië 1966. Komedie van Norman Tokar. Met o.a. Lillian Gish, Vera Miles, Fred MacMurray, Elliott Reid en Charles Ruggles.

Ergens in de jaren dertig wil dolende muzikant Lemuel Siddons (MacMurray) zich ergens vestigen. Het wordt het dorpje Hickory, waar hij bijna gelijk op de tenen trapt van de mooie Vida (Miles). Follow me, boys! zou geen echte Disneyfilm zijn als wij op dit moment niet zouden weten dat Lemuel en Vida ooit gaan trouwen. De voorspelbaarheid is onderdeel van de charme. Eerst moet Lemuel zich nog van zijn grootste taak kwijten: het leiden van de lokale padvinders. Onder hen is de kwajongen Whitey, die wordt gespeeld door de hier doorbrekende Kurt Russell (The thing). Vooral MacMurray is een genot in deze van oprechtheid overkokende familiefilm..

Follow Me, Boys!

1966 | Komedie, Familiefilm

Verenigde Staten 1966. Komedie van Norman Tokar. Met o.a. Fred MacMurray, Vera Miles, Lillian Gish, Charles Ruggles en Elliott Reid.

Mijlenhoge Disneyrijstebrij over een simpele geest die zich rond 1935 in een klein stadje vestigt en zich bij de padvinderij aansluit om hieraan zijn verdere leven te wijden. Iets minder zoetsappig zou beter geweest zijn, hoewel het wel overtuigend gebracht wordt. Scenario van Louis Pelletier naar een roman van MacKinley Kantor.

The Unforgiven

1960 | Western

Verenigde Staten 1960. Western van John Huston. Met o.a. Burt Lancaster, Audrey Hepburn, Audie Murphy, John Saxon en Lillian Gish.

Ben Maddow bewerkte de roman van Alan LeMay voor deze superieure western. Hepburn blijkt een Indiaans meisje te zijn, grootgebracht door Gish. Dat leidt tot conflicten met buurman Bickford wiens zoon door de Indianen werd vermoord, maar ook onderling tussen broers Lancaster en McClure enerzijds en Audie anderzijds, die het huis verlaat omdat hij niet met een Indiaanse samen wil wonen. Dan vallen de Indianen aan en Audie moet de zaak redden. In deze spannende en actierijke film valt alleen het spel van Hepburn tegen. Ze overtuigt niet. Goede rol van Wiseman, de gek die alles aan het rollen brengt. Bickford en Gish spelen ook goed, maar de ster van de film is Murphy; vriend en vijand waren het er over eens. Franz Planer deed het camerawerk en Dimitri Tiomkin zorgde voor de muziek.

Orders to Kill

1958 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigd Koninkrijk 1958. Oorlogsfilm van Anthony Asquith. Met o.a. Eddie Albert, Paul Massie, Lillian Gish en James Robertson Justice.

Een stemmig verslag over een Amerikaans agent die naar Frankrijk wordt gestuurd om een verrader te liquideren.

The Night of the Hunter

1955 | Horror, Thriller

Verenigde Staten 1955. Horror van Charles Laughton. Met o.a. Robert Mitchum, Shelley Winters, Lillian Gish, James Gleason en Evelyn Varden.

De godsdienstwaanzinnige psychopaat Harry Powell - Mitchum in zijn beste rol - papt aan met een rijke weduwe, maar haar argwanende kinderen gooien roet in het eten. Bij verschijning wisten critici noch publiek The Night of the Hunter te plaatsen: een curieuze mix van horror, sprookje en melodrama, vol ongebruikelijke shots en surreële settings. Intussen geldt Powell echter als klassieke cinemaschurk, en noemen meesters als Scorsese, Malick en de broers Coen de film - de enige van regisseur Laughton - als inspiratiebron.

The Cobweb

1955 | Drama

Verenigde Staten 1955. Drama van Vincente Minnelli. Met o.a. Richard Widmark, Lauren Bacall, Gloria Grahame, Charles Boyer en Lillian Gish.

Dr. Stewart McIver is sinds kort het nieuwe hoofd van een psychiatrische privé-kliniek. Hij krijgt met veel spanningen te maken, want het vorige hoofd werkt nog steeds in de kliniek en kan het niet verkroppen dat McIver nu zijn baas is. Ook met zijn huwelijk gaat het slecht omdat zijn vrouw zich verwaarloosd voelt, en hij zoekt troost bij een knappe vrouwelijke collega. Als dan ook de patiënten nog problemen veroorzaken, ontlaadt de spanning zich explosief... (IdH/VPRO Gids)

Portrait of Jennie

1948 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1948. Drama van William Dieterle. Met o.a. Jennifer Jones, Joseph Cotten, Ethel Barrymore, Lillian Gish en David Wayne.

Een vertwijfelde, straatarme jonge schilder ontmoet een mooie en raadselachtige vrouw in Central Park. Zij worden verliefd op elkaar maar bij iedere ontmoeting lijkt zij met fikse sprongen ouder te zijn geworden. In Engeland uitgebracht als JENNIE.

Duel in the Sun

1946 | Western, Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1946. Western van King Vidor. Met o.a. Jennifer Jones, Joseph Cotten, Gregory Peck, Lionel Barrymore en Lillian Gish.

Nadat haar blanke vader werd opgehangen wegens moord op haar Indiaanse moeder, staat een jonge vrouw alleen op de wereld. Ze wordt opgevangen door haar tante, de echtgenote van een grootgrondbezitter, die er geen geheim van maakt dat hij niets met het meisje te maken wil hebben. Ze hebben zelf twee zonen, een zachtmoedige, die gestudeerd heeft en een wildebras, die een bedrieger is. Ze wordt in haar liefde van de een naar de ander gesleurd, tot het tot een dramatische climax komt. Het grootste melodramatisch liefdesfresco sinds Gone with the Wind. Als Selznick het wat minder bombastisch had gemaakt, dan was het ongetwijfeld ook een meesterwerk geworden.

Miss Susie Slagle's

1945 | Drama

Verenigde Staten 1945. Drama van John Berry. Met o.a. Veronica Lake, Sonny Tufts, Joan Caulfield, Lillian Gish en Ray Collins.

Een weinig enerverend verhaal over een pension voor artsen en verpleegsters, dat speelt rond de eeuwwisseling.

Top Man

1943 | Musical

Verenigde Staten 1943. Musical van Charles Lamont. Met o.a. Donald O'Connor, Susanna Foster, Peggy Ryan, Richard Dix en Lillian Gish.

De jeugdige O'Connor wordt gezinshoofd als vader naar het front vertrekt. Een typische lopende-band-musical van Universal met gastoptredens van Count Basie en van Borrah Minnevitch's Harmonica Rascals.

The Commandos Strike at Dawn

1942 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1942. Oorlogsfilm van John Farrow. Met o.a. Paul Muni, Anne Lee, Lillian Gish, Robert Coote en Ray Collins.

Goedbedoeld drama over Noor Muni die Britse commando's helpt de aanval te openen op de nazi's die Noorwegen hebben bezet. De stellingname om propagandistische redenen heeft nu aan waarde ingeboet.

His Double Life

1933 | Komedie

Verenigde Staten 1933. Komedie van Arthur Hopkins. Met o.a. Roland Young, Lillian Gish, Montague Love, Lucy Beaumont en Lumsden Hare.

Young is een beroemde, maar mensenschuwe schilder, die nog nooit in het openbaar heeft opgetreden en wiens gezicht niemand kent. Hij gaat naat Londen, samen met zijn butler, die daar sterft aan een longontsteking. De behandelend arts denkt dat de dode de kunstenaar is en licht de media in. Ondertussen heeft Young Gish ontmoet, een penvriendin van zijn butler. Gish heeft ooit een foto gekregen waarop haar schrijfgenoot en diens werkgever staan afgebeeld. Young probeert tevergeefs iedereen te overtuigen van zijn ware identiteit, tot hij in de toestand berust en met Gish trouwt. Maar dan begint hij weer te schilderen. Plezierige komedie over een identiteitsverwisseling, die vooral gedragen wordt door twee schitterende hoofdvertolkers. Onvergetelijk is Gish's reactie op de vrouw die zich aanbiedt als de verlaten echtgenote van de butler, met haar twee zonen. Scenario van Hopkins en Clara Beranger, gebaseerd op de roman Buried Alive en het toneelstuk Great Adventure van Arnold Bennett, reeds drie maal verfilmd als stomme film en in 1943 opnieuw verfilmd als HOLY MATRIMONY. De camera was in handen van Arthur Edeson.

One Romantic Night

1930 | Komedie

Verenigde Staten 1930. Komedie van Paul L. Stein. Met o.a. Lillian Gish, Rod La Rocque, Conrad Nagel, Marie Dressler en O.P. Heggie.

Een statische, houterige versie van Molnars [KL]De Zwaan[KLE], waarin prins La Rocque niet helemaal van harte achter prinses Gish (voor het eerst in een sprekende film) aanzit, die verliefd is op de niet-adellijke Nagel. Dressler is nog het aardigst, als de douairi[KA2]ere en moeder van Gish. Ook al verfilmd in 1925 en nog eens in 1956 (met Grace Kelly) als THE SWAN.

One Romantic Night

1930 |

1930. Saul Stein. Met o.a. O.P. Heggie, Rod La Rocque, Lillian Gish, Marie Dressler en Conrad Nagel.

Een statische, houterige versie van Molnars [KL]De Zwaan[KLE], waarin prins La Rocque niet helemaal van harte achter prinses Gish (voor het eerst in een sprekende film) aanzit, die verliefd is op de niet-adellijke Nagel. Dressler is nog het aardigst, als de douairi[KA2]ere en moeder van Gish. Ook al verfilmd in 1925 en nog eens in 1956 (met Grace Kelly) als THE SWAN.

The Wind

1928 | Drama, Western, Zwijgende film

Verenigde Staten 1928. Drama van Victor Sjöström. Met o.a. Lillian Gish, Lars Hanson, Montague Love, Dorothy Cumming en Edward Earle.

De maagdelijke Gish strijdt tegen de elementen in een gortdroog woestijnstadje - ze trouwt uit recalcitrantie met een man van wie ze walgt, en schiet de pummel die haar verkracht dood. Waarschijnlijk de grootste film van Gish - en een van de laatste grote zwijgende films - met een prachtig geënsceneerde woestijnstorm. Geschreven door Frances Marion.

Annie Laurie

1927 | Drama

Verenigde Staten 1927. Drama van John S. Robertson. Met o.a. Lillian Gish, Norman Kerry, Creighton Hale, David Torrence en Russell Simpson.

Een minder succesvolle rol van Gish, die hierin verwikkeld raakt in Schotse familievetes. Kostuumfilm gebaseerd op een verhaal van Josephine Lovett.

The Scarlet Letter

1926 | Drama

Verenigde Staten 1926. Drama van Victor Sjöström. Met o.a. Lillian Gish, Lars Hanson, Henry B. Walthall, Karl Dane en William H. Tooker.

Schitterende, rechtlijnige bewerking door Frances Marlon van de klassieke roman van Nathaniel Hawthorne over Hester Prynne (Gish) die in Salem de littekens draagt van overspel na een onwettige affaire met dominee Arthur Dimmesdale (Hanson). Het camerawerk is van Hendrick Sartov.

Orphans of the Storm

1922 | Drama, Avonturenfilm, Zwijgende film, Actiefilm

Verenigde Staten 1922. Drama van D.W. Griffith. Met o.a. Lillian Gish, Dorothy Gish, Joseph Schildkraut, Lucille LaVerne en Sheldon Lewis.

Griffiths epische film over de wreed van elkaar gescheiden zusjes, van wie de een blind is en opgevoed wordt door dieven, en de andere onschuldig is en misbruikt wordt door wellustige aristocraten. Een ongeloofwaardig gegeven. Met sprongen naar de Franse Revolutie, grootse decors, en een climax met een redding- op-het-kantje-af. Ondanks de rammelende situaties en lengte een oogverblindende film. Het scenario is van Gaston de Trolignac (D.W. Griffith) naar het toneelstuk [KL]Les Deux Orphelines[KLE] van Adolphe Philippe d`Ennery en Eug[KA2]ene Cormon (1874). Het camerawerk is van Hendrik Sartov, Paul Ellen en G.W. 'Billy' Blitzer.

Way Down East

1920 | Drama, Zwijgende film

Verenigde Staten 1920. Drama van D. W. Griffith en D.W. Griffith. Met o.a. Lillian Gish, Richard Barthelmess, Lowell Sherman en Mary Hay.

Dit zwaarwichtige melodrama werd een zwijgende klassieke film, beroemd door Gish's rol als een bedrogen zwerfstertje in de staat New England, met een dramatische vlucht over het ijs tot slot.

True Heart Susie

1919 | Zwijgende film, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1919. Zwijgende film van D.W. Griffith. Met o.a. Lillian Gish, Robert Harron, Clarine Seymour, George Fawcett en Carol Dempster.

Openingstekst: 'Worden mannen verblind door make-up en suggestieve kledij?' Filmnestor D.W. Griffith (Intolerance, Birth of a Nation) liet er geen twijfel over bestaan in zijn moralistische melodrama True Heart Susie. Mannen flirten met opzichtige dames maar ze trouwen met een eenvoudige vrouw. Het verhaal van de stomme film is bekoorlijk: een plattelandsmeisje verkoopt haar koe om stiekem de opleiding van haar geliefde buurjongen te bekostigen zodat ze een 'slimme man' kan trouwen. Haar plan werkt, maar met een omweg die ze zich graag had willen besparen. Een bijzonder fraai museumstuk dat in 2007 piekfijn werd opgeknapt.

Broken Blossoms

1919 | Drama, Zwijgende film

Verenigde Staten 1919. Drama van D.W. Griffith. Met o.a. Lillian Gish, Richard Barthelmess, Donald Crisp, Arthur Howard en Edward Piel.

Ouderwetse, maar lieve film over Chinees Barthelmess die de kwetsbare Gish opvangt uit de handen van de gemene Crisp; nog steeds een film met een mooie atmosfeer door de gevoelige rollen. Een van Griffith's meer eenvoudige, succesvolle films.

Hearts of the World

1918 | Oorlogsfilm, Zwijgende film

Verenigde Staten 1918. Oorlogsfilm van D.W. Griffith. Met o.a. Lillian Gish, Dorothy Gish, Robert Harron, Kate Bruce en Ben Alexander.

Griffiths epos over WO I, in Engeland en Frankrijk gemaakt. Melodramatisch verhaal over een jongeman die ten strijde trekt. Het verdriet van zijn familie en de zorgen in zijn vaderland waren als propaganda bedoeld om Amerika ervan te overtuigen dat het aan de oorlog moest meedoen. Dorothy Gish heeft een goede komische rol en de jonge Noel Coward een kleine rol als een man met een kruiwagen. Von Stroheim is een wellustige Duitser.

Intolerance: Love's Struggle Throughout the Ages

1916 | Zwijgende film, Drama

Verenigde Staten 1916. Zwijgende film van D.W. Griffith. Met o.a. Lillian Gish, Mae Marsh, Robert Harron, Miriam Cooper en Walter Long.

Indrukwekkende kroniek van filmmaker D.W. Griffith die na het commerciële succes (en het vermeende racisme) van The Birth of a Nation (1915) een film wilde maken over 'de eeuwige strijd tussen intolerantie en liefde'. Intolerance omvat vier letterlijk verschillend gekleurde verhalen (amber, blauw, sepia, groen) die grofweg gezegd door elkaar heen worden verteld. Griffith schakelt steeds sneller over van het ene naar het andere verhaal, waardoor de parallellen zichtbaar worden. Het moderne deel gaat over de strijd tussen arbeiders en grootkapitaal. In de 'historische' delen komt oa de bloedige Bartholomeüsnacht voorbij, en verschijnen Jezus en de Perzische koning Cyrus II ten tonele.

The Birth of a Nation

1915 | Western, Drama, Historische film, Zwijgende film

Verenigde Staten 1915. Western van D.W. Griffith. Met o.a. Lillian Gish, Mae Marsh, Henry B. Walthall, Miriam Cooper en Robert Harron.

Een mijlpaal in de Amerikaanse filmhistorie. Het epische verhaal over twee families tijdens de Burgeroorlog en de periode daarna is nog steeds fascinerend. Griffiths welwillende houding ten aanzien van de Ku Klux Klan maakte deze film een mikpunt van controverse.

Griffith - Biograph compilatie I

1914 | Documentaire

Verenigde Staten 1914. Documentaire van D.W. Griffith. Met o.a. Lillian Gish en Mary Pickford.

Een mijlpaal in de Amerikaanse filmhistorie. Het epische verhaal over twee families tijdens de Burgeroorlog en de periode daarna is nog steeds fascinerend. Griffiths welwillende houding ten aanzien van de Ku Klux Klan maakte deze film een mikpunt van controverse.