Heinrich George: regie en cast.
Er zijn 33 films gevonden.

Kolberg

1945 | Historische film

Duitsland 1945. Historische film van Veit Harlan. Met o.a. Heinrich George, Horst Caspar, Irene von Meyendorff, Gustav Diessl en Otto Wernicke.

Een roemruchte nazi-propagandafilm met een gigantisch budget, omdat het om een 'nationale productie' ging, over een historische Pruisische slag bij het plaatsje Kolberg. Negen miljoen mark weggegooid geld aan typische Harlan-kitsch, al hield de regisseur jaren na de oorlog nog vol dat 'Kolberg' een meesterwerk zou zijn. Scenario van Harlan en Alfred Braun. Camerawerk van Bruno Mondi.

Der Verteidiger hat das Wort

1944 | Drama, Misdaad, Thriller

Duitsland 1944. Drama van Werner Klingler. Met o.a. Heinrich George, Margit Symo, Rudolf Fernau, Karl Schönböck en Carlo Rust.

Een advocaat verdedigt zijn toekomstige schoonzoon die van moord op zijn ex-vrouw wordt verdacht. Hoewel algauw duidelijk wordt wie de dader is, volgt men geboeid George's pleidooi in deze ook in andere opzichten meeslepende film.

Schicksal

1942 | Drama

Duitsland 1942. Drama van Géza von Bolváry. Met o.a. Heinrich George, Werner Hinz, Will Quadflieg en Gisela Uhlen.

Een trouwe dienaar adopteert de kinderen van zijn vermoorde heer. Een vleugje nazi-propaganda leidde onmiddellijk na WO II tot een verbod, maar de film verdient de aandacht door de sublieme rolbezetting met George voorop. Gedraaid in Oostenrijk, dat door de Anschlu[KL29] (1938-1945) Duits geworden was.

Hochzeit auf Bärenhof

1942 | Drama

Duitsland 1942. Drama van Carl Froelich. Met o.a. Heinrich George, Ilse Werner, Paul Wegener, Lina Carstens en Ernst von Klipstein.

Roswitha von Krakow geeft de al oudere baron Hanke haar ja-woord hoewel ze in het geheim verliefd is op Lothar von Pütz. Op de dag van de verloving komt de baron daar achter en trekt hij zich terug. Een niet zo erg fijnzinnige bewerking van de novelle van Hermann Sudermann. Vanwege George toch het aanzien waard.

Der Große Schatten

1942 | Drama

Duitsland 1942. Drama van Met o.a. Heinrich George, Heidemarie Hatheyer, Will Quadflieg, Marina von Dittmar en Ernst Schröder.

Een acteur tracht tijdens een toneelvoorstelling de collega te wurgen die zijn dochter heeft verleid. Deze volledig door George beheerste film is als zodanig beslist boeiend.

Andreas Schlüter

1942 | Historische film, Biografie

Duitsland 1942. Historische film van Herbert Maisch. Met o.a. Heinrich George, Dorothea Wieck, Karl John, Theodor Loos en Mila Kopp.

Het leven van de beeldhouwer en architect Andreas Schlüter, de 'Pruisische Michelangelo', vrij naar de roman van Alfred von Czibulka: Der Münzturm. Boeiend beeld van een interessante tijd: Berlijn omstreeks 1700, dat o.a. door zijn chauvinisme natuurlijk uitstekend in de kraam van de nazi's te pas kwam.

Jud Süss

1940 | Historische film

Duitsland 1940. Historische film van Veit Harlan. Met o.a. Ferdinand Marian, Heinrich George, Werner Krauss, Hilde von Stolz en Eugen Klöpfer.

De meest walglijke antisemitische propaganda, die zogenaamd de geschiedenis van de 18e-eeuwse halfjood S[KA3]uss Oppenheimer, een financieel regeringsadviseur, weergeeft. Getrouw naar het boek van Lion Feuchtwanger, beweerde Harlan. Een grove leugen. Vandaar de vermelding op deze pagina`s. Dat Werner Krauss meespeelt als Rabbi Loew is een schok. Ook Wolfgang Staudte had een bijrolletje. Harlan werd na 1945 vrijgesproken van `oorlogsmisdaden` en in 1950 draaide de sluwe vos weer een (dodelijk vervelende) film met zijn vrouw Söderbaum in de hoofdrol: UNSTERBLICHE GELIEBTE.

Friedrich Schiller-Triumph eines Genies

1940 | Biografie

Duitsland 1940. Biografie van Herbert Maisch. Met o.a. Horst Caspar, Heinrich George, Lil Dagover, Paul Dahlke en Paul Henckels.

Omstreden filmbiografie over de grote Duitse dichter Friedrich Schiller, door scenario-schrijver Walter Wassermann voor de nazi-ideologie geannexeerd. Schiller wordt in deze film geëerd als een übermensch en een prototype van Hitler.

Der Postmeister

1940 | Drama

Duitsland​/​​Verenigde Staten 1940. Drama van Gustav Ucicky. Met o.a. Heinrich George, Hilde Krahl, Hans Holt, Siegfried Breuer en Ruth Hellberg.

Het schitterende kleine drama van Poesjkin over Doenja, de knappe dochter van de postmeester die in Petersburg een courtisane wordt, krijgt glans en verbeelding door Krahls vertolking. Melodrama in optima forma, aangedikt door het spel van George als romantisch-realistische Rus. Poesjkins verhaal werd in 1925 in de Sowjetunie verfilmd en in 1936 in Frankrijk met als titel NOSTALGIE. Een nieuwe versie volgde in 1955 met als titel DUNJA. Gedraaid in Oostenrijk, dat door de Anschlu[KL29] (1938-1945) Duits geworden was.

Sensationsprozess Casilla

1939 | Thriller

Duitsland 1939. Thriller van Eduard von Borsody. Met o.a. Heinrich George, Jutta Freybe, Albert Hehn, Richard Häussler en Dagny Servaes.

Een filmwonderkind is ontvoerd en kennelijk vermoord. Ook een Duitse regisseur, in ieder geval Von Borsody, blijkt van een Amerikaanse rechtszaak een meeslepende film te kunnen maken. Een voortreffelijke rol van George als de verdediger.

Das Unsterbliche Herz

1939 | Biografie

Duitsland 1939. Biografie van Veit Harlan. Met o.a. Heinrich George, Kristina Söderbaum, Paul Wegener, Paul Henckels en Michael Bohnen.

De film behandelt de levensgeschiedenis van Peter Henlein, die in de zestiende eeuw in Neurenberg het zakhorloge uitvond. Indrukwekkende acteerprestaties in een wel wat overladen, soms bijna bombastische film.

Heimat

1938 | Musical, Drama

Duitsland 1938. Musical van Carl Froelich. Met o.a. Zarah Leander, Heinrich George, Lina Carstens, Leo Slezak en Ruth Hellberg.

Omstreeks 1900 keert een beroemd geworden zangeres in haar vaderland terug en verzoent zich met haar vader. Liedjes 'Drei Sterne sah ich scheinen' en 'Eine Frau wird erst schön durch die Liebe'. Nou, dan weet je het wel. De film kwam zo goed in de fascistische kraam van pas dat de Italianen zowel als de Duitsers er verschillende prijzen aan gaven. Door de lens keek Franz Weihmayr. Naar een toneelstuk van Hermann Sudermann, bewerkt door Harald Braun.

Frau Sylvelin

1938 | Drama

Duitsland 1938. Drama van Herbert Maisch. Met o.a. Heinrich George, Maria von Tasnady, Paul Richter en Carla Rust.

De vrouw van een grootindustrieel voelt zich verwaarloosd, stort zich in een avontuurtje, maar keert naar haar man terug wanneer deze haar nodig heeft. Geloofwaardige typeringen, maar de gebeurtenissen hadden iets boeiender kunnen worden verbeeld.

Es leuchten die Sterne

1938 | Musical

Duitsland 1938. Musical van Hans H. Zerlett. Met o.a. Ernst Fritz Fürbringer, Vera Bergman, Carla Rust, La Jana en Fridtjof Mjoen.

Een film voor La Jana-fans want deze actrice spant de kroon in enkele schitterend uitgevoerde nummers. Het verhaal van het secretaresje dat filmster wil worden is omspoeld door schlagers als 'Das ist Berlin, Berlin', 'Es leuchten die Sterne' en 'Du muszt die Wahrheit recht verstehen'. Meer dan vijftig persoonlijkheden uit de film- en sportwereld hebben korte bijrolletjes of een gastoptreden.

Versprich mir nichts!

1937 | Komedie

Duitsland 1937. Komedie van Wolfgang Liebeneiner. Met o.a. Luise Ullrich, Viktor de Kowa, Heinrich George, Will Dohm en Hubert von Meyerinck.

Een kunstschilder vindt geen van zijn werken goed genoeg om te verkopen, maar zijn vrouw zou toch wel graag over enige financiële middelen voor de huishouding beschikken. Een charmante verfilming van een blijspel van Charlotte Rissmann.

Unternehmen Michael

1937 | Oorlogsfilm

Duitsland 1937. Oorlogsfilm van Karl Ritter. Met o.a. Heinrich George, Mathias Wieman, Hannes Stelzer, Paul Otto en Ernst Karchow.

De film speelt in het voorjaar van 1918 aan het westelijke front. De Duitsers bereiden een aanval voor om een einde te maken aan de stellingenoorlog in de loopgraven. De Fransen zijn de Duitsers echter voor en sluiten het hele bataljon in. De commandant van de ingesloten Duitsers (Wieman) laat de bevelhebbende generaal (George) weten, dat hij het artillerievuur op zijn sector mag richten, zonder rekening te houden met de ingeslotenen. Dit gebeurt ook. De Fransen worden in de frontsector teruggeslagen; bijna alle ingesloten Duitse soldaten sterven in het vuur van hun eigen artillerie. Oorlogsfilm die heldenmoed, opofferingsgezindheid tot in de dood en het zinloos sterven van soldaten verheerlijkt. Naast regisseur Ritter schreef ook hoofdrolspeler Wieman aan het draaiboek mee. De film was toen al geen succes en is tot op heden verboden in Duitsland.

Ein Volksfeind

1937 | Drama

Duitsland 1937. Drama van Hans Steinhoff. Met o.a. Heinrich George, Franziska Kinz, Herbert Hübner, Carsta Löck en Hans Richter.

Verfilming van Ibsen`s gelijknamige toneelstuk. Stockmann (George), de badarts, ontdekt dat het bronwater in een gerenommeerd kuuroord vervuild is. Hij krijgt zowel de autoriteiten als de bevolking van het stadje tegen zich, als hij de bad laat sluiten tot de verontreiniging ongedaan is gemaakt. Hij zet daarbij zijn carrière en zelfs zijn huiselijk geluk op het spel. In afwijking van het literaire voorbeeld speelt de film zich af in nazi-Duitsland, en Stockmann wordt uiteindelijk door de regering gedekt. Jammer voor deze verder niet slechte film, die vooral boeit door het fraaie spel.

Der Biberpelz

1937 | Komedie

Duitsland 1937. Komedie van Jürgen von Alten. Met o.a. Ida Wüst, Heinrich George, Rotraut Richter, Sabine Peters en Heinz von Cleve.

De tweede Duitse verfilming van het beroemde toneelstuk van Gerhart Hauptmann, waarin moeder Wolffen (W[KA3]ust), die om zichzelf en haar familie in leven te houden niet terugschrikt voor stroperij en diefstal, het middelpunt vormt. Directeur Wehrhahn (George) vermoedt niets. Hij ziet het eerder als zijn taak zijns inziens anarchistische elementen als de jonge ontwerper Dr. Fleischer (Cleve) te laten observeren. Wanneer moeder Wolffen een beverpels steelt, loopt haar rechtschapen dochter Leontine (Peters) van verdriet het water in, maar wordt door Dr. Fleischer gered. Deze gebeurtenis brengt moeder Wolffen tot inkeer. Ze geeft het bont terug en wordt eerlijk. In deze literatuurverfilming is Ida Wüst zowel in de vrolijke als in de dramatische momenten van de film indrukwekkend. Groots is ook Heinrich George als Wehrhahn. Alles bij elkaar een artistieke belevenis.

Wenn der Hahn kräht

1936 | Drama

Duitsland 1936. Drama van Carl Froelich. Met o.a. Heinrich George, Hans Brausewetter, Marianne Hoppe en Carsta Löck.

Het dorp staat op z'n achterste benen wanneer de kleermaker van zijn spaarcentjes is beroofd. De verdenking valt op niemand minder dan de burgemeester! Een geslaagde boerenklucht, die gedragen wordt door Heinrich Georges onweerstaanbaar komische, maar tegelijk menselijke creatie.

Stützen der Gesellschaft

1935 | Drama

Duitsland 1935. Drama van Douglas Sirk. Met o.a. Heinrich George, Maria Krahn, Oskar Sima, Albrecht Schoenhals en Horst Teetzmann.

Een verfilming van het toneelstuk van Henrik Ibsen over een reder die zijn zoon naar zee stuurt op een ondeugdelijk schip. Interessant drama.

Hermine und die 7 Aufrechten

1935 | Drama

Duitsland 1935. Drama van Frank Wisbar. Met o.a. Heinrich George, Karin Hardt, Albert Lieven en Paul Henckels.

Hoewel de timmerman Frymann zijn dochter Hermine met de rijke Ruckstuhl getrouwd wil zien, mag tenslotte Karl, de zoon van de kleermaker Hediger, haar de zijne noemen. Een goede verfilming van de novelle van Gottfried Keller, met perfecte rollen van Heinrich George, Paul Henckels en Albert Lieven.

Das Mädchen Johanna

1935 | Historische film, Drama

Duitsland 1935. Historische film van Gustav Ucicky. Met o.a. Gustaf Gründgens, Angela Salloker, René Deltgen, Heinrich George en Willy Birgel.

Een pretentieuze, maar historisch twijfelachtige en tamelijk symbolische verfilming van de Jeanne d'Arc-legende. Toch is het een boeiende, tegendraadse interpretatie met fraai camerawerk van Günther Krampf.

Schleppzug M17

1933 | Drama

Duitsland 1933. Drama van Heinrich George en Werner Hochbaum. Met o.a. Bertha Drews, Heinrich George, Wilfried Seyferth, Betty Amann en Joachim Streubel.

Een Berlijnse sleepbootkapitein laat vrouw en kind in de steek voor een meisje, op wie hij verliefd raakt. Sfeervol, artistiek verfilmd milieubeeld.

Reifende Jugend

1933 | Drama, Familiefilm

Duitsland 1933. Drama van Carl Froelich. Met o.a. Heinrich George, Hertha Thiele, Albert Lieven, Peter Voß en Marieluise Claudius.

Op een jongensschool in Noord-Duitsland zitten voor het eerst drie meisjes voor hun eindexamen. Knut (Lieven) is verliefd op Elfriede (Thiele), die meer ziet in haar leraar, Dr. Kerner (Vo[KL29]), die ingaat op haar avances. Als Knut dat merkt probeert hij Dr. Kerner te chanteren, om zo zijn examen te halen. De directeur van de school (George), vol begrip, weet Knut weer in het gareel te krijgen. De oude meester Carl Froelich heeft zich bijzonder goed ingeleefd en brengt ons begrip bij voor de problemen van de opgroeiende jeugd. Een succesvolle film die zelfs vandaag-de-dag nog kan boeien. Veel jong talent, met name Thiele en Lieven.

Hitlerjunge Quex

1933 |

Duitsland 1933. Hans Steinhoff. Met o.a. Heinrich George, Berta Drews, Hermann Speelmans, Claus Clausen en Hans Richter.

Bewerkt naar het boek van K. A. Schenzinger is dit een lafhartig propagandistisch werkje over de snode plannen van communisten om een nieuw Hitlerjeugdtehuis in brand te steken, waarna het dappere jongetje Quex door een communistencommando lafhartig vermoord wordt. Goebbels was zeer tevreden want de oude rot Steinhoff leverde vakwerk af.

Wir schalten um auf Hollywood

1931 | Muziek

Verenigde Staten​/​​Duitsland 1931. Muziek van Frank Reicher. Met o.a. Paul Morgan, Egon von Jordan, Heinrich George, Dita Parlo en Gustav Fröhlich.

In deze film reist de indertijd zeer populaire komiek Paul Morgan naar Hollywood. Een Oostenrijkse acteur (Jordan) die daar kleine rollen speelt, introduceert hem in het filmwereldje. In de studio's ontmoet hij beroemde Amerikaanse sterren, die daar net opnames maken. De film heeft geen verhaal. Hij maakt vooral indruk door de vele beroemde sterren van weleer. Paul Morgan mocht het Derde Rijk niet overleven. Hij stierf in 1938 in het concentratiekamp Buchenwald.

Der Mann, der den Mord beging

1931 | Thriller

Duitsland 1931. Thriller van Curtis Bernhardt. Met o.a. Conrad Veidt, Heinrich George, Trude von Molo, Friedrich Kayssler en Erich Ponto.

Markies de Sévigné, legerinstructeur in Constantinopel, vermoordt de man van de vrouw die hij liefheeft, maar moet zonder haar het land verlaten. Conrad Veidt in een van zijn beste rollen. Erich Ponto maakt indruk in een paar korte scènes.

Berlin-Alexanderplatz

1931 | Drama, Misdaad

Duitsland 1931. Drama van Phil Jutzi. Met o.a. Heinrich Georg, Margarete Schlegel, Bernhard Minetti, Maria Bard en Gerhard Bienert.

Heinrich Georg als Biberkopf, de beroemde figuur uit Alfred Döblin's roman, staat dicht bij het literaire origineel en maakte boek zowel als film klassiek. Door de ingewikkelde structuur consequent melodramatisch naar zich toe te halen wist R. W. Fassbinder vijftig jaar later met de tv-serie 'Berlin-Alexanderplatz' het welhaast onmogelijke te bereiken: een nog betere versie. De schildering van de sociale onrust in Berlijn in de jaren dertig wordt wrang getekend als gangsters Biberkopf uit de auto gooien na een mislukte inbraak waarbij hij een arm kwijtraakt.

Dreyfus

1930 | Drama, Historische film

Duitsland 1930. Drama van Heinz Goldberg. Met o.a. Fritz Kortner, Grete Mosheim, Heinrich George, Erwin Balser en Albert Bassermann.

Fritz Kortner is de Frans-joodse officier Dreyfus die wegens verraad naar Duivelseiland werd verbannen, na een rechtszaak die een antisemitische doorgestoken kaart bleek te zijn. Ondanks technische mankementen bij de geluidsopname en de daardoor ontstane starre beeldregie, is er een uiterst interessante film ontstaan die ten onrechte 'vergeten' raakte.

Der Andere

1930 | Drama

Duitsland 1930. Drama van Robert Wiene. Met o.a. Fritz Kortner, Käthe von Nagy, Heinrich George, Oskar Sima en Julius Falkenstein.

Een nieuwe versie van de gelijknamige stomme film uit 1913 met een voortreffelijke rolbezetting.

Sprengbagger 1010

1929 | Zwijgende film

Duitsland 1929. Zwijgende film van Carl Ludwig Achaz-Duisberg. Met o.a. Ivan Koval-Samborsky, Viola Garden en Heinrich George.

Een ingenieur die een geweldige graafmachine heeft ontworpen, wordt verblind door hoogmoed wanneer in de pastorale omgeving waarin hij is opgegroeid bruinkool wordt aangetroffen. De stomme film Sprengbagger 1010 verweeft op een fraaie manier industriële film en melodrama. In maart 2011 vond in Essen de feestelijke première plaats van de gerestaureerde versie, met daarbij live gespeeld de originele, bewaard gebleven muziek van Walter Gronostay. Het was de eerste filmscore van deze leerling van Schönberg, die later ook muziek voor radiohoorspelen en Leni Riefenstahls Olympia zou componeren.

Metropolis

1927 | Sciencefiction, Drama, Zwijgende film

Duitsland 1927. Sciencefiction van Fritz Lang. Met o.a. Gustav Fröhlich, Brigitte Helm, Rudolf Klein-Rogge, Alfred Abel en Fritz Rasp.

In een gigantische ondergrondse fabrieksstad rond het jaar 2000 komen arbeiders in opstand tegen de heersende intellectuele klasse en dreigt de schitterende bovenstad vernietigd te worden. Freder (Fröhlich), de zoon van de grote heerser van Metropolis, weet echter met behulp van de profetes Maria (Helm, in haar eerste rol) een catastrofe te voorkomen. Monumentaal meesterwerk, vol expressionistische, religieuze en sociaal-utopistische ideeën, fraai gestileerd geschoten tegen een achtergrond van buitensporig grote decors. In de jaren tachtig ingekort, ingekleurd en van disco-muziek voorzien, maar vanaf 2010 weer te zien in (bijna) volledig originele staat.

Ÿberflüssige Menschen

1926 | Drama

USSR​/​​Duitsland 1926. Drama van Alexander Rasummy. Met o.a. Eugen Klöpfer, Camilla von Hollay en Heinrich George.

Een schildering van het leven in een Russisch stadje waarin elke luxe ontbreekt. De film is gebaseerd op verhalen van Tsjechov. De componist Werner Schmidt-Boelcke maakte indertijd de muzikale illustraties bij de film.