Michael Gough (1913): cast.
Er zijn 65 films gevonden.

Chopin's Secret

1999 | Drama, Muziek, Historische film

Verenigd Koninkrijk​/​​Duitsland 1999. Drama van Tony Palmer. Met o.a. Penelope Wilton, Paul Rhys, Valentina Igoshina, Elisabeth McGorian en Corin Redgrave.

St. Ives

1998 | Avonturenfilm, Romantiek, Historische film, Drama

Frankrijk​/​​Duitsland​/​​Ierland​/​​Verenigd Koninkrijk 1998. Avonturenfilm van Harry Hook. Met o.a. Jean-Marc Barr, Miranda Richardson, Anna Friel, Richard E. Grant en Michael Gough.

De Franse Huzaar Jacques de St. Ives wordt, tijdens de Napoleontische oorlog, gevangengenomen door de Engelsen. Daar wekt hij de belangstelling van Flora, het nichtje van Lady Gilchrist. Ze besluit hem te helpen ontsnappen.

Batman & Robin

1997 | Fantasy, Actiefilm

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1997. Fantasy van Joel Schumacher. Met o.a. George Clooney, Chris O'Donnell, Arnold Schwarzenegger, Uma Thurman en Alicia Silverstone.

In dit derde vervolg op Tim Burtons intrigerend duistere Batman uit 1989, neemt de gemaskerde held van Gotham City (deze keer gespeeld door Clooney) het op tegen nieuwe aartsslechteriken. Ditmaal heeft Mr. Freeze (Schwarzenegger) de ambitie de hele wereld te veranderen in een grote ijsberg en zou Poison Ivy (Thurman) de aarde het liefst zien als een immense plantenkas zonder mensen of dieren. Schumacher concentreert zich in deze stripverfilming jammer genoeg voornamelijk op actie (en dan niet van de beste soort). Genomineerd voor elf Raspberry Awards waaronder die voor 'Worst Reckless Disregard for Human Life and Public Property'.

The Haunting of Helen Walker

1995 | Horror

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1995. Horror van Tom McLoughlin. Met o.a. Valerie Bertinelli, Diana Rigg, Florence Hoath, Michael Gough en Aled Roberts.

Mrs. Helen Walker is de Amerikaanse gouvernante van twee vreemde vogels: Flora die je kippenvel bezorgt en een angstaanjagend gegiechel uit haar keel gorgelt en de door de duivel bezeten Miles met de ogen van een dode vis. Ze wonen met hun huishoudster in een groot herenhuis. Verder zijn er de overleden butler Quint en zijn dode minnares, de voormalige dienstmaagd Miss Jessel. Dit 'levendige' stel bezorgt Mrs. Walker, die weduwe is, de koude rillingen op haar rug en ze lijdt aan menige nachtmerrie.

Batman Forever

1995 | Fantasy, Actiefilm, Avonturenfilm, Misdaad, Romantiek

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1995. Fantasy van Joel Schumacher. Met o.a. Val Kilmer, Tommy Lee Jones, Nicole Kidman, Chris O'Donnell en Jim Carrey.

In deze derde Batman-film uit de reeks die door Tim Burton in 1989 zo sterk was begonnen, sluit geniale, gestoorde wetenschapper The Riddler (Carrey) zich aan bij de boevenbende van de voormalige aanklager Harvey 'Two-Face' Dent (Jones). In zijn strijd tegen het gevaarlijke tweetal krijgt Bruce 'Batman' Wayne (Kilmer) hulp van de jonge circusartiest Dick 'Robin' Grayson. Bovendien krijgt Wayne een half therapeutische, half amoureuze relatie met een fraaie psychologe (Kidman). Lang niet zo goed als de eerste films uit de reeks, maar wel met mooie explosies.

Nostradamus

1994 | Biografie, Historische film, Drama

Duitsland​/​​Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1994. Biografie van Roger Christian. Met o.a. Amanda Plummer, Assumpta Serna, Michael Gough, Julia Ormond en Diana Quick.

Enigszins conventionele biografie annex kostuumdrama over de Franse astroloog-geneesheer Michel De Nostre-Dame (1503-1566). Hij maakte zich onder meer, en ondanks het verbod van de tirannieke katholieke kerk, verdienstelijk bij het bestrijden van de pestepidemie in de Provence. De Franse acteur Karyo doet zijn best om van het titelpersonage iets te maken, ondanks de beperkingen van het scenario van Dr. Knut Boeser, Piers Ashworth en regisseur Christian. Hauer hoeft als krankzinnige monnik slechts zichzelf te zijn, Murray Abraham is indrukwekkend als mentor van de held, maar Plummer is als Catharina de Medici, echtgenote van Hendrik II van Frankrijk en een van Nostradamus' invloedrijkste bondgenoten, eerder bizar dan overtuigend. Een Amerikaans-Europese productie met een ratjetoe aan acteursaccenten en acteerstijlen, gedraaid in Deluxe-kleur en met Dolby-geluid.

Wittgenstein

1993 | Biografie, Experimenteel, Drama

Verenigd Koninkrijk 1993. Biografie van Derek Jarman. Met o.a. Karl Johnson, Michael Gough, Tilda Swinton, John Quentin en Kevin Collins.

Jarman`s fraaie portret van de filosoof Wittgenstein (Johnson), die in 1889 in Wenen werd geboren. Hij trok op nog vrij jeugdige leeftijd naar Engeland waar hij in de universiteitsstad Cambridge een solide reputatie opbouwde. Hij sloot vriendschap met collega-filosoof Bertrand Russell (Gough) en met econoom John Maynard Keynes (Quentin). De jonge Wittgenstein wordt gespeeld door Chassay. Hoewel de onderdrukte homoseksualiteit van de heren (in de hoofdrollen) wel voor het voetlicht komt, is dit op zeer bedekte wijze tot uiting gebracht. Je kunt zonder meer naar deze mooie film kijken en ervan genieten, maar wie kennis heeft van het werk van Wittgenstein, kan bovendien zijn hart ophalen aan de fijne nuances. Voorlaatste film van 52-jarige Jarman (BLUE was de laatste), die op 20 februari 1994 - in het harnas - stierf aan AIDS. Het scenario is van Terry Eagleton, Ken Butler en regisseur Jarman. James Welland verzorgde het camerawerk en film is voorzien van Dolby-geluid.

The Hour of the Pig

1993 | Komedie, Mysterie, Misdaad, Fantasy, Historische film, Drama, Thriller

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk 1993. Komedie van Leslie Megahey. Met o.a. Colin Firth, Ian Holm, Donald Pleasence, Nicol Williamson en Lysette Anthony.

In het laatmiddeleeuwse Frankrijk - tussen 1403 en 1506 - werden in Frankrijk negentig dieren in beschuldiging gesteld van misdaden, gaande van bestialiteit tot moord. De dieren kregen een eerlijk proces en moesten bijgestaan worden tijdens de rechtsgang door een advocaat. Zo kon het gebeuren dat een ezelin die met een andere diersoort buiten haar boekje was gegaan, bedreigd werd met de doodstraf. Dankzij een goede raadsman ging zij vrijuit en kwam haar eigenaar te hangen. De uit Parijs afkomstige pleiter Richard Coutrois (Firth) die zich vestigt in het Noord-Franse Abbeville, krijgt te maken met een kosher varken, joodse zigeuners - hij wordt verliefd op de schone Samira (Annabi), en de meedogenloze openbare aanklager Pincheon (Pleasence). Het varken in kwestie wordt beschuldigd van moord op een jongetje. Te gekke, buitenissige film voor liefhebbers van typisch Britse humor vol ethnische grappen, grollen en gein. Het scenario is van regisseur Megahey en het camerawerk is van John Hooper. Hoedt u voor gecensureerde Amerikaanse versies, die bijna een kwartier korter zijn: er is te wellustig geknipt in de aantrekkelijke, maar enigszins vrije romantische scène's met Annabi. Rankcolor, Dolby SR. Ook bekend als THE ADVOCATE.

Batman Returns

1992 | Fantasy, Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1992. Fantasy van Tim Burton. Met o.a. Michael Keaton, Danny DeVito, Michelle Pfeiffer, Christopher Walken en Michael Gough.

In deze tweede Batman-film van regisseur Burton krijgen de foute industrieel Max Schreck (Walken), de misvormde meestermisdadiger 'The Pinguin' (DeVito), de mooie, ambivalente Catwoman (Pfeiffer) en getormenteerde superheld Batman (Keaton) het met elkaar aan de stok. Het levert een heel aardige film op, maar hij is niet zo sterk als de voorganger. Pluspunten zijn de mooie sets en de sfeervolle muziek van Danny Elfman. In 1995 en 1997 verschenen nog twee, veel zwakkere vervolgfilms, pas in 2005 blies Christopher Nolan de superheld spectaculair nieuw leven in.

Sleepers

1991 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1991. Komedie van Geoffrey Sax. Met o.a. Nigel Havers, Warren Clarke, David Calder, Michael Gough en Joanna Kanska.

In deze spionagekomedie sturen de Russen Kanska naar Engeland om er twee 'mollen' terug te halen die zich in de afgelopen twintig jaar wat al te goed aan de Britse samenleving hebben aangepast: Clarke als een vredelievend getrouwd mannetje met drie kinderen en Havers als een yuppie in de City van Londen. De Britse geheime dienst is echter op zijn hoede. Het duo, zeg maar ex-KGB undercover-agenten, wil niet meer terug naar het spionagewereldje en -leventje en tracht achtereenvolgens KGB, M15 en CIA om de tuin te leiden. Bijzonder aardige en inventieve parodie op spionnen, die het midden houdt tussen een Ealing- klucht en John le Carré-materiaal. Met verve en humor in beeld gebracht door Sax, naar een uitstekend scenario van John Flanagan en Andrew McCulloch. Ook bekend als LES TAUPES.

Let Him Have It

1991 | Misdaad, Drama

Nederland​/​​Verenigd Koninkrijk 1991. Misdaad van Peter Medak. Met o.a. Chris Eccleston, Paul Reynolds, Tom Courtenay, Tom Bell en Eileen Atkins.

Indrukwekkende reconstructie van de ware gebeurtenissen in 1952 die hebben geleid tot de executie van een achterlijke jongen, veroordeeld voor een moord waar hij nauwelijks iets mee te maken had. Regisseur Peter Medak verdiept zich opnieuw (na THE KRAYS) in de duistere wereld van de misdaad, deze keer om het in Engeland meest besproken geval van juridische moord aan de kaak te stellen. Hij concentreert zich daarbij minder op de juridische dan wel op de menselijke tekortkomingen, en dat is hier zeer wel verdedigbaar. Het heeft in ieder geval een emotionele en aangrijpende film opgeleverd. Het scenario is van Neal Purvis en Robert Wade. Het camerawerk is van Oliver Stapleton.

The Garden

1990 | Experimenteel, Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Duitsland 1990. Experimenteel van Derek Jarman. Met o.a. Tilda Swinton, Kevin Collins, Roger Cook, Derek Jarman en Jody Graber.

In een opeenvolging van beelden worden het openbare en het privé-leven van regisseur Derek Jarman verkend. Religieuze symbolen en verdrongen homoseksualiteit worden gekoppeld aan scènes waarin we de regisseur een tuin langs de kust zien onderhouden. De betekenis van dit alles blijft soms verborgen, maar de beeldwerking is onveranderd krachtig.

The Shell Seekers

1989 | Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1989. Drama van Waris Hussein. Met o.a. Angela Lansbury, Patricia Hodge, Anne Carterat, Christopher Bowen en Sam Wanamaker.

Lansbury maakt als stijfkoppige 63-jarige weduwe na een lichte hartaanval de balans op van haar leven. Zij reist naar Ibiza, gaat helemaal anders leven en laat zich door haar kinderen betuttelen. Zij vindt gemoedsrust die zij op haar drie kinderen overbrengt. Knappe acteerprestaties maar een veel te sentimentele finale. Naar het boek van Rosemunde Pilcher, bewerkt door John Pielmeier.

The Mountain and the Molehill

1989 | Drama, Oorlogsfilm, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1989. Drama van Moira Armstrong. Met o.a. Michael Gough, Michael Quill, Demetri Jagger, Jacob Krichefski en John Carson.

In het voorjaar van 1944, als de invasie voor de deur staat, ontdekt de Engelse geheime dienst tot z'n ontzetting dat er een serie top-geheime codewoorden staan in de kruiswoordpuzzel van de Daily Telegraph. Cough als de strenge bovenmeester wordt verdacht, want hij stelt de kruiswoordpuzzels samen. Dit alles gezien vanuit het standpunt van een van zijn leerlingen. Er wordt een aanvaardbare oplossing gegeven voor dit waar-gebeurde raadsel, maar de grootste verdienste van de film is de uitstekend weergegven sfeer op het Engelse platteland tegen het eind van de oorlog en het ongemakkelijke contact met de ingekwartierde Amerikanen.

Strapless

1989 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1989. Drama van David Hare. Met o.a. Blair Brown, Bruno Ganz, Bridget Fonda, Alan Howard en Michael Gough.

Een Amerikaanse vrouwelijke arts werkt in Londen en wordt tijdens haar vakantie verliefd op een mysterieuze man. Na hun huwelijk is hij plotseling verdwenen en zij probeert zijn achtergronden na te trekken. Het wonderlijk gemanieriëreerde spel van Ganz kan het feit niet verhullen dat het script flinterdun en de regie van Hare te theatraal is.

Blackeyes

1989 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1989. Drama van Dennis Potter. Met o.a. Michael Gough, Carol Royle, Nigel Planer, Gina Bellman en John Shrapnel.

Dennis Potter vertaalde zijn boek over zijn controversi[KA3]ele, vele bodems bevattende onderzoek naar voyeurisme en de exploitatie van vrouwen door mannen in bewegende beelden voor een vierdelige miniserie. Maurice James Kingsley (Gough), een wellustige oude heer, schreef de (fictieve) obscene roman `Blackeyes`, gebaseerd op de ervaringen van zijn nicht (Bellman), een voormalig fotomodel. In het boek komt de misbruikte anti-heldin op een tragische manier aan haar einde. Jessica (Royle) wil het werk herschrijven, terwijl de krankzinnige Jeff (Planer) haar vanuit zijn flat bespiedt. Potter verweeft verhalen binnen het verhaal, die al gauw vervelend worden en zich herhalen. De kijker moet zich dan ook constant afvragen wie nu eigenlijk het product is van wiens verbeelding. Een film, die misschien wel uitdagend en interessant is, maar tegelijkertijd tamelijk raadselachtig tot soms behoorlijk onbegrijpelijk. Voor de liefhebbers van het werk van Potter en volwassenen die genieten van een voyeuristisch drama. Het scenario is van regisseur Potter. Het camerawerk is van Andrew Dunn.

Batman

1989 | Sciencefiction, Actiefilm, Avonturenfilm, Fantasy, Misdaad

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1989. Sciencefiction van Tim Burton. Met o.a. Michael Keaton, Jack Nicholson, Kim Basinger, Pat Hingle en Robert Wuhl.

De boeven in Gotham zijn verontrust: sinds enige tijd worden ze belaagd door een duistere wreker in een hightech-vleermuispak. Tim Burton gaf een mooie eigen draai aan de stripheld, geholpen door stemmig donkere, Oscarwinnende art direction en sfeervolle muziek van Danny Elfman. Nicholson, ijzersterk als meestermisdadiger The Joker, liet in zijn contract opnemen dat hij niet voor tien uur 's ochtends op de set hoefde te verschijnen. En verdiende zestig miljoen dollar voor de klus. Er kwamen vervolgfilms, maar pas met Christopher Nolans Dark Knight-trilogie werd dit niveau weer gehaald.

The Serpent and the Rainbow

1988 | Horror, Thriller, Fantasy

Verenigde Staten 1988. Horror van Wes Craven. Met o.a. Bill Pullman, Cathy Tyson, Zakes Mokae, Paul Winfield en Brent Jennings.

Ha[KA3]iti rond 1985. Een anthropoloog (Pullman) is op zoek naar het mysterieuze zombiepoeder. Via Dr. Tyson komt hij in contact met Winfield, een voodoo-priester. Het gevaar komt echter van Makae, een ingewijde van de voodoo-cultus die zijn macht misbruikt aan het hoofd van de Tonton Macoutes (de terreurpolitie van dictator Duvalier). Spannend gemaakte griezelthriller waarbij Craven duidelijk over een groter budget beschikte dan gewoonlijk. Enkele speciale horror-effecten maken de film minder geschikt voor fijngevoelige kijkers. Het scenario van Richard Maxwell en A.R. Simoun, gebaseerd op een boek van Wade Davis, is goed gedocumenteerd. Op locatie gefilmd door John Lindley.

The Fourth Protocol

1987 | Thriller

Verenigd Koninkrijk 1987. Thriller van John Mackenzie. Met o.a. Michael Caine, Pierce Brosnan, Joanna Cassidy, Ned Beatty en Julian Glover.

Spannende thriller werd door Frederick Forsyth (The Day of the Jackal) zelf, de auteur van het gelijknamige boek, voor het witte doek bewerkt. Caine leeft zich uit als koppige Brits geheim agent die moet verijdelen dat de Russen een atoombom tot ontploffing brengen nabij een Amerikaanse basis in Engeland om zodoende de relaties tussen de twee landen te ruïneren. Ex-James Bond Pierce Brosnan, speelt hier merkwaardig genoeg een Russische spion. Het acteerwerk compenseert ruimschoots de zichtbaar lagere productiekosten van de film in vergelijking met het Amerikaanse genrewerk. Camerawerk van Phil Meheux.

Maschenka

1987 | Drama, Romantiek

Frankrijk​/​​Finland​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Duitsland 1987. Drama van John Goldschmidt. Met o.a. Cary Elwes, Irina Brook, Sunnyi Melles, Jonathan Coy en Freddie Jones.

Een film naar de roman van Vladimir Nabokov. Een jonge Rus leeft in ballingschap in een pension in Berlijn in de jaren twintig. Zijn eentonige, treurige leven wordt opgefleurd door de herinneringen van een medebewoner, die hem aan zijn jeugdliefde doen terugdenken. Met veel gevoel gemaakte film, die echter niet kan wedijveren met het boek.

Out of Africa

1985 | Romantisch drama, Biografie

Verenigde Staten 1985. Romantisch drama van Sydney Pollack. Met o.a. Meryl Streep, Robert Redford, Klaus Maria Brandauer, Michael Kitchen en Malick Bowens.

Out of Africa is Hollywood op z'n best: groot aangepakt, meeslepend, melodramatisch, met weidse beelden en steracteurs. Redford oogstte niettemin veel kritiek met zijn te Amerikaans gespeelde rol van Britse jager Hatton, met wie Deense schrijfster Karen Blixen (Streep) in Kenia een moeizame buitenechtelijke relatie aangaat. Toch is Out of Africa een bijzonder fraai werkstuk: twee grote sterren klikken perfect in adembenemend mooie kaders, onder leiding van een regisseur die koers weet te houden. Zeven Oscars, waaronder die voor beste film, regie, scenario en camerawerk.

Lace II

1985 | Drama

Verenigde Staten 1985. Drama van Billy Hale. Met o.a. Brooke Adams, Deborah Raffin, Arielle Dombasle, Phoebe Cates en Anthony Higgins.

Na het succes van de originele glittertroep moest er natuurlijk meteen een vervolg komen. In dit samenraapsel (met Raffin, die in de plaats is gekomen van Bess Armstrong) gaat de heldin - die nu weet welk 'rijk loeder' haar moeder was - op zoek naar de 'schoft' die haar vader wel moet zijn. Oorspronkelijk in twee delen.

Top Secret!

1984 | Komedie

Verenigde Staten 1984. Komedie van Jim Abrahams, Jerry Zucker en David Zucker. Met o.a. David Zucker, Jerry Zucker, Val Kilmer, Lucy Gutteridge en Christopher Villiers.

Een leuke, doldwaze komedie van hetzelfde regie- en scriptduo dat AIRPLANE! maakte. Een rock-ster als Elvis raakt op tournee in Oost-Duitsland verwikkeld in spionage - met nazi's als de boeven en de strijders van het Franse verzet als zijn bondgenoten. Veel om te lachen, maar er zit weinig vaart in en het einde is helemaal zoekgeraakt.

Oxford Blues

1984 | Komedie

Verenigde Staten 1984. Komedie van Robert Boris. Met o.a. Rob Lowe, Ally Sheedy, Julian Sands, Amanda Pays en Michael Gough.

Weinig pretentieuze herverfilming van A YANK AT OXFORD (1938). De onbehouwen Lowe maakt de adellijke Pays het hof, terwijl hij aan zijn 'karakter' bouwt in het roeiteam. Het onderhoudende acteren maakt veel goed en doet het onsamenhangende scenario van de regisseur vergeten.

Memed My Hawk

1984 | Avonturenfilm, Drama

Turkije​/​​Verenigd Koninkrijk 1984. Avonturenfilm van Peter Ustinov. Met o.a. Denis Quilley, Peter Ustinov, Herbert Lom, Michael Gough en Michael Elphick.

Een routine-avonturenfilm gesitueerd in Turkije in 1923. Een jongeman, Memed, ontvlucht de tirannie van Abdi Aga en zal vanuit de bergen de revolutie leiden. De rollen van de Turken worden, weinig overtuigend, gespeeld door Britse acteurs en Ustinov als Abdi Aga beperkt zich tot karikaturale tics en nerveuze lachjes. Ook zijn regie (zijn eerste sinds HAMMERSMITH IS OUT in 1972) is ongeïnspireerd en mist tempo, zodat de film al snel afglijdt naar het niveau van een oubollig en vervelend matinee-spektakel.

Cymbeline

1984 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1984. Drama van Elijah Moshinsky. Met o.a. Richard Johnson, Claire Bloom, Helen Mirren, Michael Pennington en Robert Lindsay.

Shakespeare`s weinig vertoonde tragedie over de Engelse koningsdochter (uit de titel) die Pennington (Posthumus) trouwt, een onderdaan van nederige afkomst. Hof-intrige van haar stiefmoeder doet hem verbannen naar Italië en hij wordt beschuldigd van ontrouw. Een unieke kijkerskans om goed gespeeld klassiek drama op de thuisbuis te zien. De regisseur leverde al eerder af als tvbewerking A MIDSUMMER NIGHT'S DREAM en ALL'S WELL THAT ENDS WELL.

The Dresser

1983 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1983. Drama van Peter Yates. Met o.a. Albert Finney, Tom Courtenay, Eileen Atkins, Edward Fox en Zena Walker.

Tijdens WO II tracht een toneelgezelschap, waarvan de meeste spelers in militaire dienst zitten, zich staande te houden met voornamelijk oude en tweederangsacteurs. De leider van de groep is een oude Shakespeare-acteur (Finney), die aan het einde van zijn krachten is en door zijn homoseksuele assistent (Courtenay) voortdurend opgepept moet worden. Twee ijzersterke rollen (beide goed voor een Oscar-nominatie) in een prachtige, typisch Britse film. Courtenay speelde de rol eerder ook op het toneel, op West End en Broadway. Hij kreeg er een Tony-nominatie voor.

Smiley's People

1982 |

Verenigd Koninkrijk 1982. Simon Langton. Met o.a. Alec Guinness, Eileen Atkins, Michael Gough, Vladek Sheybal en Dudley Sutton.

Mini-serie in zes delen. Guinness opnieuw in de rol van de Britse meesterspion George Smiley (hij deed het eerder in de mini-serie TINKER, TAILOR, SOLDIER, SPY) in het derde deel van de trilogie van John Le Carr[KA1]e - het tweede deel werd niet verfilmd, maar dat is hier niet te merken. Guinness is in actie in Oost-Berlijn met Karla (Patrick Stewart) als tegenstander. Vlak na de opnamen van de serie stierf in juni 1982 Curd Jürgens - de grijze eminentie van de Duitse film zoals hij de laatste jaren genoemd werd.

The Boys from Brazil

1978 | Thriller, Horror, Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1978. Thriller van Franklin J. Schaffner. Met o.a. Gregory Peck, Laurence Olivier, James Mason, Lilli Palmer en Uta Hagen.

Nazi-jager Ezra Lieberman (Olivier) komt tot de ontdekking dat nazibeul Mengele (verrassende rol van Peck) vanuit Zuid-Amerika opdracht heeft gegeven voor de moord op tientallen ambtenaren. Voor wie het spannende verhaal niet kent volstaat te melden dat de moorden deel uitmaken van een wereldwijd complot met als doel de geboorte van het Vierde Rijk. Het boek van Ira Levin (oa Rosemary's Baby) waarop de film is gebaseerd viel bij verschijnen in 1976 in de categorie science fiction à la Frankenstein maar won gestaag aan realiteitszin gezien de huidige medische ontwikkelingen.

Satan's Slave

1976 | Horror, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1976. Horror van Norman J. Warren. Met o.a. Michael Gough, Candace Glendenning, Martin Potter, Barbara Kellerman en Michael Craze.

Obscuur, bloederig en sadistisch. De fans zijn nu al enthousiast, ieder ander is gewaarschuwd. De Britse horrorregisseur Norman J. Warren (Terror, Prey) haalt het onderste uit de kan in dit naargeestige verhaal over een jong meisje dat, zojuist verweesd, terecht komt bij haar oom. Deze schijnbaar vriendelijke man heeft een schaduwkant zó groot dat zijn landhuis er in zou kunnen verdwijnen. Het meisje (Candace Glendenning, vast gecast om haar grote schrikogen) krijgt al gauw angstvisioenen. De hel breekt los. Lowbudget, maar kundig gemaakt.

Horror Hospital

1973 | Horror, Komedie

Verenigd Koninkrijk 1973. Horror van Antony Balch. Met o.a. Michael Gough, Robin Askwith, Vanessa Shaw, Ellen Pollock en Dennis Price.

Dr. Storm (Gough), zwaar mismaakt slachtoffer van het stalinisme (!), voert gecompliceerde hersenoperaties uit op patiënten in een kliniek. Een bezoekende popdichter (Askwith) maakt hieraan een einde. Een ontstellend magere film rond het House of Wax-thema. De talenten van Gough opnieuw verspild. Gastrollen van Dennis Price en popgroep Mystic. Ook bekend als Doctor Bloodbath.

The Man Who Came To Dinner

1972 | Komedie

Verenigde Staten 1972. Komedie van Buzz Kulik. Met o.a. Orson Welles, Lee Remick, Joan Collins, Peter Haskell en Edward Andrews.

Een herverfilming van de bioscoopfilm uit 1941 met een grootse sterbezetting. Welles is Sheridan Whiteside, de man die zijn heup bezeerd heeft en gedwongen wordt thuis te blijven zitten. Hij laat dan al zijn vrienden komen. Het stuk van George Kaufman en Moss Hart werd bewerkt door Bill Persky en Sam Denoff, die de film ook produceerden. De film werd opgenomen in Engeland.

Savage Messiah

1972 | Biografie, Drama, Komedie

Verenigd Koninkrijk 1972. Biografie van Ken Russell. Met o.a. Dorothy Tutin, Scott Antony, Helen Mirren, Lindsay Kemp en Peter Vaughan.

Goed doordachte, maar uitgesponnen kroniek over de platonische verhouding tussen beeldhouwer Henri Gaudier-Brzeska (Antony) die op de leeftijd van vierentwintig jaar in WO I stierf, en Sophia Brzeska (Tutin). Een overtuigend, indrukwekkend 'portret van de artiest als jongeman'. Scenario van Christopher Logue naar de roman van H.S. Ede.

Crucible of Horror

1971 | Horror, Drama

Verenigd Koninkrijk 1971. Horror van Viktors Ritelis. Met o.a. Michael Gough, Sharon Gurney en Yvonne Mitchell.

Een vermoorde man keert terug om de levenden bang te maken. Niets nieuws onder de zon. Ook bekend als VELVET HOUSE en THE CORPSE.

Trog

1970 | Horror

Verenigd Koninkrijk 1970. Horror van Freddie Francis. Met o.a. Joan Crawford, Michael Cough, Kim Braden, David Griffin en John Hamill.

Antropologe Crawford ontdekt de 'ontbrekende schakel' uit de evolutie van de mensheid, maar natuurlijk weet het monster te ontsnappen om allerlei enge dingen te doen. Crawfords laatste film is helaas niet om aan te zien.

The Go-Between

1970 | Romantisch drama

Verenigd Koninkrijk 1970. Romantisch drama van Joseph Losey. Met o.a. Julie Christie, Alan Bates, Margaret Leighton, Michael Redgrave en Dominic Guard.

Sommige spreekwoorden zijn in gezelschap net zo veelzijdig als een aardappelschilmesje in de keuken. Wat te denken van 'Het verleden is een vreemd land, ze doen de dingen daar anders.' Altijd en overal bruikbaar. De in Engelstalige gewesten ingeburgerde spreuk is de openingszin van L.P. Hartley's titelnovelle uit 1953. Toneelschrijver Harold Pinter bewerkte het verhaal, over de belevenissen van een arme dertienjarige jongen tijdens een zomer tussen bevriende aristocratie anno 1900. De muziek is van Michel Legrand, de componist van onder andere The Thomas Crown Affair en Yentl.

A Walk With Love and Death

1969 | Historische film, Romantiek, Komedie

Verenigde Staten 1969. Historische film van John Huston. Met o.a. Anjelica Huston, Assaf Dayan, Anthony Higgins, John Hallam en Robert Lang.

Een alleraardigst tijdsbeeld, maar dat is dan alles in dit verhaal over een jonge liefde in Frankrijk in de 14e eeuw. De dochter van regisseur Huston speelt de hoofdrol en Huston zelf heeft een bijrolletje.

Un soir... un train

1968 | Drama

Frankrijk​/​​België 1968. Drama van André Delvaux. Met o.a. Adriana Bogdan, François Beukelaers, Hector Camerlynck, Anouk Aimée en Nicole Debonne.

Een bewerking van de roman De trein der traagheid van de Vlaamse schrijver Johan Daisne. Montand speelt een hoogleraar in de linguïstiek en Aimée is zijn geliefde. Ze heeft alles voor hem opgegeven en is van Frankrijk naar de Vlaamse provincie verhuisd. Anderzijds heeft Montand ervoor gezorgd dat ze werk vond als kostuumontwerpster voor een toneelgezelschap. Het sfeertje in Vlaanderen ligt haar niet (de taalstrijd o.a.) en de twee raken van elkaar verwijderd. Als Montand een gastcollege gaat geven op een universiteit elders in België, moet hij een treinreis ondernemen. Het stel houdt een diepgaande bespiegeling over hun relatie. De ongewone, ondoorgrondelijke, vreemde en sombere sfeer, die vooral veroorzaakt wordt door de beelden van Ghislain Cloquet, spelen in feite de hoofdrol. Deze niet onbelangrijke film voegt echter geen nieuwe dimensie toe aan de roman, die overigens beter in elkaar zit. Ook verloopt in de film de overgang naar fictie niet soepel. Scenario van regisseur Delvaux.

Curse of the Crimson Altar

1968 | Horror

Verenigd Koninkrijk 1968. Horror van Vernon Sewell. Met o.a. Boris Karloff, Mark Eden, Barbara Steele, Michael Gough en Virginia Wetherell.

De horrorauteur H.P. Lovecraft was bijna even invloedrijk als Edgar Allen Poe. Veel van zijn verhalen zijn verfilmd. Curse of the Crimson Altar werd losjes gebaseerd op Lovecrafts The dreams in the witch house. Regisseur Sewell had wel wat getrouwer mogen zijn aan het origineel, want de film over een vermiste broer, een verbrande heks en een onbetrouwbare kasteelheer laat vooral onder hun kunnen presterende horroriconen, jaren zeventig psychedelica en dito blootscènes zien. Voornamelijk leuk als curiosum voor horrorfans.

They Came from Beyond Space

1967 | Sciencefiction, Horror

Verenigd Koninkrijk 1967. Sciencefiction van Freddie Francis. Met o.a. Robert Hutton, Jennifer Jayne, Zia Mohyeddin, Bernard Kay en Michael Gough.

Hutton kan het zonder gevaar voor zijn leven opnemen tegen buitenaardse indringers omdat de zilveren plaat in zijn schedel hem immuun maakt voor hun krachten.

Berserk

1967 | Horror, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1967. Horror van Jim O'Connolly. Met o.a. Joan Crawford, Ty Hardin, Diana Dors, Michael Gough en Judy Geeson.

Sadistisch gruwelverhaal waarin Crawford als de welgeschapen directeur van een Engels circus wordt geplaagd door een reeks afschuwelijke moorden. Bij de acteurs in de bijrollen ontbreekt het duidelijk aan enthousiasme.

Alice In Wonderland

1966 | Drama, Fantasy

Verenigd Koninkrijk 1966. Drama van Jonathan Miller. Met o.a. Alan Bennett, John Bird, Wilfrid Brambell, Peter Cook en Finlay Currie.

Buitengewone bewerking van het meesterwerk van Lewis Carroll. Miller vermijdt kinderlijke nukken en schept een claustrofobisch en soms beangstigend beeld van de Victoriaanse maatschappij. Een televisiemeesterwerk, waar de jaren niets aan af hebben gedaan.

The Skull

1965 | Horror

Verenigd Koninkrijk 1965. Horror van Freddie Francis. Met o.a. Christopher Lee, Peter Cushing, Patrick Wymark, Nigel Green en Jill Bennett.

Een goede rolbezetting was wel nodig ter redding van het twijfelachtige scenario over de schedel van Markies de Sade die geheime krachten zou bezitten.

Game for Three Losers

1965 | Thriller, Drama

Verenigd Koninkrijk 1965. Thriller van Gerry O'Hara. Met o.a. Michael Gough, Mark Eden, Tony Robins, Rachel Gurney en Allan Cuthbertson.

Een ambitieuze politicus wordt gechanteerd en daarbij worden uiteindelijk drie mensen geruïneerd. Een morsig melodrama met een prima Michael Gough als de onrecht aangedane volksvertegenwoordiger. Een aflevering uit de Edgar Wallace- serie, hoewel dit een episode is naar een verhaal van de bekende criminoloog Edgar Lustgarten.

Dr. Terror's House of Horrors

1965 | Horror, Fantasy

Verenigd Koninkrijk 1965. Horror van Freddie Francis. Met o.a. Christopher Lee, Roy Castle, Peter Cushing, Max Adrian en Neil McCallum.

Hoe haal je het in je hoofd om in de trein je toekomst te laten voorspellen door iemand die zich willens en wetens Dr. Schreck noemt en verdacht veel lijkt op Peter Cushing? De heren aan boord hebben blijkbaar nog nooit een griezelfilm gezien. Het levert de kijker een griezelverzamelaar op met vijf spannende verhalen over zwarte magie, weerwolven, monsters en vampiers. Christopher Lee komt er het best vanaf als een arrogante kunstcriticus die wordt opgejaagd door de afgehakte hand van een neergesabelde artiest. Vlot gesneden, ouderwetse horreur.

Black Zoo

1963 | Horror

Verenigde Staten 1963. Horror van Robert Gordon. Met o.a. Michael Gough, Virginia Grey, Jerome Cowan, Jeanne Cooper en Elisha Cook jr.

Goede acteurs modderen wat aan in lachwekkend verhaal over een moordenaar die in de dierentuin rond loopt. Van de man die ons I WAS A TEENAGE WEREWOLF gaf.

What a Carve Up!

1962 | Horror, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1962. Horror van Pat Jackson. Met o.a. Kenneth Connor, Sid James, Shirley Eaton, Donald Pleasence en Dennis Price.

Een geforceerde satire over een groep mensen die in een spookhuis bijeenkomt voor de openbaarmaking van een testament. Een herverfilming van THE GHOUL, 1933. Ook bekend als NO PLACE LIKE HOMICIDE.

The Phantom of the Opera

1962 | Horror, Drama

Verenigd Koninkrijk 1962. Horror van Terence Fisher. Met o.a. Herbert Lom, Heather Sears, Thorley Walters, Edward DeSouza en Michael Gough.

Deze derde versie van horror-klassieker is te traag om doeltreffend te zijn. Er zijn af en toe wel momenten van angst, maar over het algemeen is het een voortsukkelende film, niet van het niveau van de eerste twee. Er is een tv-versie in omloop, die zes minuten langer is, waaraan nog een plot van twee detectives die de ongrijpbare dader trachten op te sporen is toegevoegd. Dit maakt het alleen maar erger.

Mr. Topaze

1962 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1962. Komedie van Peter Sellers. Met o.a. Peter Sellers, Nadia Gray, Herbert Lom, Leo McKern en Martita Hunt.

Een tamme satirische herverfilming van TOPAZE, met Sellers als de timide schoolmeester die een gewetenloze zakenman wordt. Amerikaanse titel: I LIKE MONEY.

Candidate for Murder

1962 | Thriller

Verenigd Koninkrijk 1962. Thriller van David Villiers. Met o.a. Michael Gough, Erika Remberg, Hans Barsody en John Justin.

Gough is de gestoorde echtgenoot van actrice Remberg. Hij is er op uit haar te vermoorden; aardige verfilming van Edgar Wallace-thriller.

Konga

1961 | Horror, Sciencefiction

Verenigd Koninkrijk 1961. Horror van John Lemont. Met o.a. Michael Gough, Margo Johns, Jess Conrad en Claire Gordon.

Een kleine aap groeit uit tot een groot monster en bedreigt de mensen in Londen. Lachwekkende SF.

Horrors of the Black Museum

1959 | Horror

Verenigd Koninkrijk 1959. Horror van Arthur Crabtree. Met o.a. Michael Gough, June Cunningham, Graham Curnow, Shirley Anne Field en Geoffrey Keen.

IJselijke scènes vormen de hoogtepunten in deze riller waarin een schrijver zijn gehypnotiseerde assistent gebruikt om een aantal moorden te plegen.

The Horse's Mouth

1958 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1958. Komedie van Ronald Neame. Met o.a. Alec Guinness, Kay Walsh, Renee Houston, Mike Morgan en Michael Gough.

Een bewonderenswaardige verfilming van Joyce Cary's ironische roman met Guinness als een excentrieke schilder, die aan de rand van de samenleving leeft en steeds op zoek is naar buitengewone situaties die hij kan gebruiken voor zijn steeds ambitieuzer wordende schilderijen.

Model For Murder

1958 | Misdaad

Verenigd Koninkrijk 1958. Misdaad van Terry Bishop. Met o.a. Keith Andes, Hazel Court, Jean Aubrey en Michael Gough.

De Amerikaan Andes is in Engeland op zoek naar de vriendin van zijn overleden broer en raakt betrokken bij een juwelenroof. Een behoorlijk verhaal.

Dracula

1958 | Horror, Fantasy

Verenigd Koninkrijk 1958. Horror van Terence Fisher. Met o.a. Christopher Lee, Peter Cushing, Carol Marsh, Michael Gough en Melissa Stribling.

Eerste en meest literair getrouwe van de films die door de fameuze Hammer studio's werden gemaakt rond de hoofdpersoon van Bram Stoker's griezelklassieker uit 1897. Lee evenaart Bela Lugosi's iconische vertolking uit 1931 en Cushing is geweldig als de, oorspronkelijk Nederlandse, vampierjager Van Helsing. Er was geen geld om Lee uit te dossen als wolf of vleermuis maar Lee's oogverblindende slagtanden maken dat ruimschoots goed. Strak geregisseerd door horrorspecialist Fisher met bloedstollende muziek van James Bernard. In de VS uitgebracht als The Horror of Dracula.

Ill Met by Moonlight

1957 | Oorlogsfilm, Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk 1957. Oorlogsfilm van Michael Powell en Emeric Pressburger. Met o.a. Dirk Bogarde, Marius Goring, David Oxley, Cyril Cusack en Michael Gough.

Laatste productie van The Archers (door Powell & Pressburger opgerichte film'studio') is een bovenmodale, zij het voor hun doen teleurstellende oorlogsfilm over leden van de Kretenzische Force 133 - een verzetsorganisatie bestaande uit Britse officieren en plaatselijke guerrillero's - die er anno 1944 in slagen om een beruchte Duitse generaal te ontvoeren. De dialogen zijn hier en daar niet onaardig. 'I understand that your plan is to take me to Cairo.' 'Yes sir - field-marshall Rommel didn't make it, but you will.' Wat overigens nog staat te bezien. Muziek: Mikis Theodorakis.

Rob Roy, the Highland Rogue

1954 | Familiefilm, Historische film

Verenigde Staten 1954. Familiefilm van Harold French. Met o.a. Richard Todd, Glynis Johns, James Robertson Justice, Michael Gough en Finlay Currie.

Waarschijnlijk de stomvervelendste Disney-produktie in Engeland gemaakt met Todd als 18e eeuwse Schotse clan-leider die in opstand komt tegen koning George. Taai en hopeloos.

The Sword and the Rose

1953 | Historische film, Actiefilm, Familiefilm, Drama, Avonturenfilm

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1953. Historische film van Ken Annakin. Met o.a. Richard Todd, Glynis Johns, Michael Gough, Jane Barrett en Peter Copley.

Begin 17e eeuw laat Mary Tudor (Johns) zich verleiden door de knappe Charles Brandon (Todd), maar haar broer Koning Henry VIII (Justice) heeft andere plannen met haar. Ze moet een huwelijk aangaan met de oude Franse koning Louis XII en hij belooft haar dat ze, na de dood van de oude man, mag trouwen met wie ze wil. Historische fantasie die een goed beeld geeft van het Engeland in de Renaissance. Het scenario van Lawrence Edward Watkin is gebaseerd op de roman When Knighthood Was In Flower van Charles Major. Vermakelijk gemaakt en vertolkt in die typisch Britse Disney-stijl uit de jaren 1950-60. Geoffrey Unsworth filmde feëerieke beelden aan het Britse Hof. Een mooie, archaïsche score van Clifton Parker.

Night was our Friend

1952 | Thriller

Verenigd Koninkrijk 1952. Thriller van Michael Anderson. Met o.a. Elizabeth Sellars, Michael Gough, Ronald Howard, Marce Ney en Edward Lexy.

Na haar vrijspraak in een moordzaak wordt uit de doeken gedaan hoe de vrouw eigenlijk in de beklaagdenbank terechtkwam. Een broeierige, film noir-achtige film, met Elizabeth Sellars als de wat ambigue vrouw die met een geestelijk ontspoorde, uit de dood herrijzende echtgenoot te maken krijgt. Een goed scenario van Michael Pertwee, naar zijn eigen toneelstuk.

The Man in the White Suit

1951 | Komedie, Sciencefiction, Drama

Verenigd Koninkrijk 1951. Komedie van Alexander Mackendrick. Met o.a. Alec Guinness, Joan Greenwood, Cecil Parker, Michael Gough en Ernest Thesiger.

De geniale jonge chemicus Sidney Stratton ontwikkelt een revolutionaire, onverwoestbare kunstvezel. Zijn baas, fabriekseigenaar Birnley, is aanvankelijk erg enthousiast tot hij van textielfabrikanten hoort dat een dergelijke stof desastreuze gevolgen voor de branche en de werkgelegenheid zal hebben.

Blackmailed

1950 | Thriller

Verenigd Koninkrijk 1950. Thriller van Marc Allégret. Met o.a. Dirk Bogarde, Mai Zetterling, Fay Compton, Robert Flemyng en Michael Gough.

Een chanteur wordt vermoord. Verschillende van zijn slachtoffers zijn betrokken bij de misdaad. Een mat scenario (van o.a. Roger Vadim, toen nog journalist en assistent van Allégret) naar de roman Mrs Christopher van Elizabeth Myers resulteerde in een slechte thriller.

The Small Back Room

1949 | Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk 1949. Oorlogsfilm van Michael Powell en Emeric Pressburger. Met o.a. Kathleen Byron, David Farrar, Jack Hawkins, Milton Rosmer en Anthony Bushell.

Sammy Rice is een uitstekende wetenschapper, in dienst van het leger die tijdens WO II hun steentje bijdragen in de strijd tegen de nazi’s. Maar Sammy mist een voet en heeft een prothese die hem veel pijn bezorgt, dat leidt nogal af. Pillen van de dokter helpen niet, whisky wel, maar ja... Zijn vriendin Susan probeert hem tegen zichzelf te beschermen. Dat valt niet mee. Fraaie film van het fameuze duo Powell en Pressburger, die na het prachtige The Red Shoes (1948) weer in zwart-wit werkten. Sterk drama met mooie film noir fotografie, een hallucinante sequentie met een enorme fles whisky en een spannende ontknoping.

Saraband for Dead Lovers

1948 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1948. Drama van Basil Dearden. Met o.a. Steward Granger, Joan Greenwood, Flora Robson, Peter Bull en Anthony Quayle.

Overdadige romantiek met tranen. Greenwood wordt verscheurd tussen koninklijk plichtsbesef en liefde voor een jonge schelm.

Blanche Fury

1948 | Drama, Horror

Verenigd Koninkrijk 1948. Drama van Marc Allégret. Met o.a. Stewart Granger, Valerie Hobson, Walter Fitzgerald, Michael Gough en Maurice Denham.

Terwijl ze een moeilijke bevalling doormaakt, overdenkt Blanche Fury (Hobson) haar leven. Na enkele ongelukkige ervaringen als gezelschapsdame van egocentrische oude dames, wordt het meisje door haar oom Fitzgerald in huis gehaald als gouvernante van het dochtertje van zijn zoon Gough en diens onlangs overleden echtgenote.

The Phantom Kid

-1 |

. Peter Hammond. Met o.a. Susan Stacey en Michael Gough.

Terwijl ze een moeilijke bevalling doormaakt, overdenkt Blanche Fury (Hobson) haar leven. Na enkele ongelukkige ervaringen als gezelschapsdame van egocentrische oude dames, wordt het meisje door haar oom Fitzgerald in huis gehaald als gouvernante van het dochtertje van zijn zoon Gough en diens onlangs overleden echtgenote.