Elliot Davis: camera.
Er zijn 41 films en 1 serie gevonden.

Uncorked

2020 | Drama

Verenigde Staten 2020. Drama van Prentice Penny. Met o.a. Mamoudou Athie, Courtney B. Vance, Niecy Nash, Matt McGorry en Sasha Compère.

Twintiger Elijah droomt ervan een wereldberoemd sommelier te worden. Zijn vader heeft echter liever dat hij het familiebedrijf – een barbecuerestaurant met een iconische status binnen de Afro-Amerikaanse gemeenschap van Memphis – overneemt. Komisch drama dat wel heel braaf tussen de lijntjes kleurt, maar gelukkig komt de centrale vader zoon-relatie goed uit de verf dankzij het scherpe script en het subtiele spel van Athie (The Get Down) en Vance (The People v. O. J. Simpson). Hoogtepunt: de scène waarin Elijah indruk probeert te maken op een meisje door wijnsoorten te vergelijken met beroemde rappers.

The Comey Rule

2020 | Drama

Verenigde Staten 2020. Drama van Billy Ray. Met o.a. Jeff Daniels, Holly Hunter, Jennifer Ehle, Brendan Gleeson en Michael Kelly.

Mini-serie (2 delen, 330 minuten in totaal), over James Comey. Als directeur van de FBI probeert hij a-politiek te blijven, maar zijn acties hebben grote invloed op de politieke carrières van ond4er andere Hillary Clinton en Donald Trump. De serie is gebaseerd op het boek van Comey zelf.

Dumplin'

2018 | Komedie, Drama, Musical

Verenigde Staten 2018. Komedie van Anne Fletcher. Met o.a. Danielle Macdonald, Jennifer Aniston, Odeya Rush, Maddie Baillio en Luke Benward.

Net voordat plussize-tiener Will (kort voor Willowdean) uit Texas aan haar laatste jaar van de middelbare school begint, overlijdt haar favoriete tante Lucy, met wie ze haar liefde voor Dolly Parton deelde. Will voelt zich onbegrepen door haar moeder, voormalig schoonheidskoningin Rosie Dickson (Jennifer Aniston), die alleen maar oog heeft voor de jaarlijkse missverkiezing in het dorp. Uit protest besluit Will zich in te schrijven voor de schoonheidswedstrijd. Met haar dappere zet brengt ze een revolutie in het dorp teweeg. Verrassende feelgoodfilm met een belangrijke boodschap. Soms een tikkeltje ongeloofwaardig, maar zeker niet voorspelbaar of afgezaagd.

The Birth of a Nation

2016 | Biografie, Drama

Verenigde Staten 2016. Biografie van Nate Parker. Met o.a. Nate Parker, Armie Hammer, Penelope Ann Miller, Jackie Earle Haley en Colman Domingo.

Biopic over slaaf Nat Turner, die in 1831 in Virginia in opstand komt tegen de witte overheerser. Als jochie leert Turner lezen van de vrouw van zijn meester, wordt later predikant en door de plantagehouders ingezet om de andere slaven – met de bijbel in de hand – tot rust te manen. Totdat Turner doorkrijgt dat hij voor een wit karretje wordt gespannen. Passieproject van Parker, die niet alleen regisseerde, maar ook produceerde, het scenario schreef en de hoofdrol speelde. Vaak conventioneel gefilmd, soms te ijdel gespeeld door Parker, maar altijd indrukwekkend.

Miss You Already

2015 | Drama, Komedie

Verenigd Koninkrijk 2015. Drama van Catherine Hardwicke. Met o.a. Drew Barrymore, Toni Collette, Paddy Considine, Dominic Cooper en Jacqueline Bisset.

Ze zijn bijzonder hecht, Jess (Barrymore) en Milly (Collette). Al jaren schateren ze wat af, zo blijkt wel uit hun fotocollectie. Hun vriendschap gaat een donkere fase in wanneer Milly borstkanker blijkt te hebben, terwijl Jess worstelt met eigen problemen rondom zwangerschap. Regisseur Catherine Hardwicke, die eerder het skateboardingdrama Lords of Dogtown en het romantische Twilight maakte, gaat vol voor het melodrama. Dankzij haar prima hoofdrolspeelsters en het losse cameragebruik wordt Miss You Already een tearjerker met veel gevoelige momenten.

Man of Tai Chi

2013 | Drama, Actiefilm

Verenigde Staten​/​​China​/​​Hongkong SAR van China 2013. Drama van Keanu Reeves. Met o.a. Keanu Reeves, Tiger Hu Chen en Karen Mok.

Regiedebuut van The Matrix-ster Reeves, die zelf een van de hoofdrollen speelt als organisator van illegale vuistgevechten in Hong Kong. In Beijing rekruteert hij een nieuwe prijsvechter in de persoon van Tiger, een jonge en goedmoedige beoefenaar van tai chi die niets liever wil dan de tempel redden van zijn leermeester. Tikkeltje belegen martial arts-film met ronduit belabberde dialogen en een hilarisch slechte Reeves. Maar de vele actiescènes, gechoreografeerd door levende legende Yuen Woo-Ping (The Matrix-trilogie, Crouching Tiger, Hidden Dragon), mogen er zijn.

The Iron Lady

2011 | Biografie, Drama

Verenigd Koninkrijk 2011. Biografie van Phyllida Lloyd. Met o.a. Meryl Streep, Jim Broadbent, Iain Glen, Anthony Head en Richard E. Grant.

Een Oscarwaardige rol van Meryl Streep, het wordt een beetje voorspelbaar. Maar eerlijk is eerlijk: ze is verbluffend als Britse ijzervreetster Margaret Thatcher. Veel beter dan de film zelf, een conventionele biopic, bekwaam gemaakt, maar ook braaf en kleurloos. We ontmoeten de voormalige premier als bejaarde vrouw, kampend met beginnende dementie en het gemis van haar overleden echtgenoot Denis (Broadbent). In flashbacks trekken haar carrière en gezinsleven voorbij. De filmmakers focussen vooral op de mens Thatcher, standvastig en charmant, maar ook koppig en onuitstaanbaar.

Twilight

2008 | Fantasy, Romantiek

Verenigde Staten 2008. Fantasy van Catherine Hardwicke. Met o.a. Kristen Stewart, Robert Pattinson, Taylor Lautner, Billy Burke en Sarah Clarke.

Omdat het onpraktisch is om nog langer bij haar hertrouwde moeder te wonen trekt Bella (Stewart) in bij haar vader. Op haar nieuwe school komt ze naast de knappe en mysterieuze Edward (Pattinson) te zitten. Die mijdt haar als de pest, terwijl hij haar eigenlijk onweerstaanbaar vindt. Edward, een sympathieke vampier, vreest namelijk dat hij haar wel eens aan zou kunnen vallen. Bella wil het risico wel nemen. Gebaseerd op de immens populaire fantasy-romans van Stephenie Meyer. Sfeervol, romantisch, maar nauwelijks spannend of eng. Er kwamen meerdere vervolgfilms.

Surfer, Dude

2008 | Komedie

Verenigde Staten 2008. Komedie van S.R. Bindler. Met o.a. Matthew McConaughey, Jeffrey Nordling, Woody Harrelson, Zachary Knighton en Nathan Phillips.

Surfer Steve Addington keert na een wereldtour terug naar Malibu, en ontdekt dat hij zijn leventje van surfen, wiet roken en meer surfen, niet kan voortzetten. Lichtgewicht komedie vol fraaie golven en zonnige stranden heeft nog minder om het lijf dan McConaughey zelf, die deze film produceerde om in gestreepte zwembroek te kunnen rondlopen, in gezelschap van oude vrienden Woody Harrelson en Willie Nelson. McConaughey doet waar hij vóór zijn transformatie, ten tijde van Dallas Buyers Club, goed in was: zijn gebronsde torso laten zien en breed lachen.

The Nativity Story

2006 | Drama

Verenigde Staten 2006. Drama van Catherine Hardwicke. Met o.a. Keisha Castle-Hughes, Oscar Isaac, Ciarán Hinds, Hiam Abbass en Alexander Siddig.

Het verhaal van Jozef en Maria, de (pleeg)ouders van Jezus. Er is weinig over ze bekend, slechts twee van de vier evangeliën maken melding van de geboorte, en die spreken elkaar ook nog tegen. Niettemin probeerde regisseur Hardwicke een historisch zo correct mogelijk beeld van de personen en hun omgeving te geven. Met haar pruilmondje en intens donkere ogen weet vooral de sterk acterende zestienjarige Keisha Castle-Hughes (Whale Rider) als Maria lang de aandacht vast te houden. Maar na het begin met een indringende schets van Herodes' schrikbewind zakt de film langzaam in elkaar.

Lords of Dogtown

2005 | Drama, Sportfilm, Actiefilm, Biografie

Verenigde Staten​/​​Duitsland 2005. Drama van Catherine Hardwicke. Met o.a. Emile Hirsch, Victor Rasuk, John Robinson, Michael Angarano en Heath Ledger.

In 2001 maakte Stacy Peralta met Dogtown and Z-Boys een uitstekende documentaire over de scene die halverwege jaren zeventig zorgde voor de opkomst van de skateboard subcultuur. Peralta maakte zelf deel uit van een groepje fanatieke surfers uit achterstandbuurten van Los Angeles dat in een uitzonderlijk droge zomer ging experimenteren in lege zwembaden: het verticale skaten was geboren. En de straatschoffies, vastgelegd in Skateboarder Magazine, werden sterren. Peralta schreef vervolgens het script voor deze speelfilm waarin het hele verhaal nog eens wordt verteld. De acteurs doen mooie stunts, maar het oude filmmateriaal in die documentaire is leuker om naar te kijken.

A Love Song for Bobby Long

2004 | Drama

Verenigde Staten 2004. Drama van Shainee Gabel. Met o.a. John Travolta, Scarlett Johansson, Gabriel Macht, Deborah Kara Unger en David Jensen.

Bobby Long (Travolta), een erudiete, maar afgegleden voormalige literatuurprofessor, is licht aangeschoten wanneer Lorraine wordt begraven, de vrouw bij wie hij samen met zijn vroegere assistent Lawson (Macht) inwoonde. Na haar dood blijven de twee alcoholisten in haar woning achter, ook wanneer Lorraine's dochter Pursy (Johansson) zich voor de erfenis meldt. Dus zitten twee verlopen academici en een ongeschoold meisje bovenop elkaars lip in het lome, zuidelijke New Orleans. Mooi uitgangspunt. Maar de manier waarop literair alcoholisme en de romantiek van de vervallen huizen en oude cafés van New Orleans worden opgehemeld, neemt gaandeweg irritante vormen aan.

Thirteen

2003 | Drama

Verenigde Staten 2003. Drama van Catherine Hardwicke. Met o.a. Evan Rachel Wood, Nikki Reed, Holly Hunter, Jeremy Sisto en Brady Corbet.

Als de nog onschuldige 13-jarige Tracy (Wood) op haar eerste dag op highschool wordt uitgejouwd door Evie (Reed), het bijdehandste en dellerigste meisje van de school, doet Tracy alles om bij haar in het gevlij te komen. Binnen de kortste keren steelt en spijbelt ze, is ze aan de drank en drugs en heeft ze seks met jongens die ze nauwelijks kent, tot ontzetting van haar moeder (Hunter). Rauw portret van jonge meiden concentreert zich op wat ze emotioneel doormaken. In documentaire stijl gedraaid. Hunter en Wood werden genomineerd voor een Golden Globe, Hardwicke kreeg de Sundance regieprijs.

Legally Blonde 2: Red, White & Blonde

2003 | Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 2003. Komedie van Charles Herman-Wurmfeld. Met o.a. Reese Witherspoon, Bruce McGill, Sally Field, Jessica Cauffiel en Dana Ivey.

In de verrassingshit Legally Blonde (2001) speelde Witherspoon de hoogblonde Elle Woods die bewijst dat ze ondanks haar haarkleur wel degelijk een goed stel hersens heeft. In Legally Blonde 2 ontdekt ze dat cosmetica wordt getest op dieren. Ze is weliswaar zelf een grootgebruiker van make-up, maar besluit toch naar Washington te gaan om een einde te maken aan die kwalijke praktijk. De film volgt het stramien van deel een maar is veel minder grappig en ontbeert iedere verrassing. Zelfs de getalenteerde Witherspoon kon deze film niet redden.

White Oleander

2002 | Drama

Verenigde Staten​/​​Duitsland 2002. Drama van Peter Kosminsky. Met o.a. Alison Lohman, Michelle Pfeiffer, Renée Zellweger, Robin Wright en Amy Aquino.

Hoewel alles in White Oleander er heerlijk uitziet - van de schitterende blonde haren van de hoofdrolspeelsters tot zonovergoten interieurs - is het de bedoeling dat pijn en verdriet langzaam doorsijpelen. Dat lukt wel, maar vaker door intrigerend acteren dan door logische stappen in de plot. Het is de prachtige (maar giftige) witte oleander waarmee Ingrid (Pfeiffer) een moord pleegt. Ingrids dochter Astrid (Lohman) komt in drie pleeggezinnen terecht, maar wordt vanuit de gevangenis nog gemanipuleerd door mam. Gebaseerd op een favoriet uit Oprah's boekenclub.

40 Days and 40 Nights

2002 | Romantische komedie

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk 2002. Romantische komedie van Michael Lehmann. Met o.a. Josh Hartnett, Shannyn Sossamon, Paulo Costanzo, Vinessa Shaw en Maggie Gyllenhaal.

Matt (Josh Hartnett) werkt bij een hippe dotcom in San Francisco. Hij is zeer populair maar kan zijn ex niet vergeten. In een uiterste poging in het reine te komen met zichzelf besluit hij 40 dagen en 40 nachten geen seks te hebben. Noch met een ander, noch met zichzelf. Terwijl zijn collega's in het geniep een website opzetten waar kan worden gewed op de uitkomst, ontmoet Matt de beeldschone Erica (Shannyn Sossamon). Innemende suikerspinromantiek van Michael Lehman, die na het fraaie Heathers (1989) vooral voorspelbare komedies als The Truth About Cats & Dogs maakte.

I Am Sam

2001 | Drama

Verenigde Staten 2001. Drama van Jessie Nelson. Met o.a. Sean Penn, Dakota Fanning, Michelle Pfeiffer, Dianne Wiest en Brad Silverman.

Sean Penn speelt Sam, een bediende in een lunchroom, en hij zorgt ervoor dat niemand kan ontgaan dat er iets serieus mis met hem is. Hij wil de voogdij over zijn dochter behouden, maar dat valt niet mee: de autoriteiten vinden hem geen geschikte vader. Dat wordt procederen. Penn zet Sams handicaps zo aanstellerig neer dat hij een Oscarnominatie kreeg, en tegelijkertijd de hele film onderuit haalt. Zijn dochter (Fanning) verkondigt in haar dialogen de brave clichés die de film wil uitdragen: iedere ouder heeft problemen, en alles wat je nodig hebt is liefde. En vooral: lage IQ's zijn schattig.

The Next Best Thing

2000 | Komedie, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 2000. Komedie van John Schlesinger. Met o.a. Madonna, Rupert Everett, Benjamin Bratt, Illeana Douglas en Michael Vartan.

Entertainer Madonna had in 2000 al vijf Razzie Awards voor Slechtste Actrice (waaronder slechtste actrice van de eeuw) en kon voor het sullige drama The Next Best Thing de zesde afhalen. In deze armzalige film speelt ze een einddertiger die smacht naar nageslacht en nagenoeg ieder wakend uur doorbrengt met haar homovriend (Everett). De plot laat zich raden. Madonna schmiert er lustig op los terwijl de loodzware regie van regisseur Schlesinger haar houterigheid nog verder aanzet. En dat alles uitgelicht alsof we te doen hebben met een jaren veertig klassieker. Kortom, een feest van wanstaltigheid.

Light It Up

1999 | Thriller, Familiefilm, Actiefilm, Misdaad, Drama

Verenigde Staten 1999. Thriller van Craig Bolotin. Met o.a. Usher Raymond, Forest Whitaker, Rosario Dawson, Robert Ri'chard en Judd Nelson.

Entertainer Madonna had in 2000 al vijf Razzie Awards voor Slechtste Actrice (waaronder slechtste actrice van de eeuw) en kon voor het sullige drama The Next Best Thing de zesde afhalen. In deze armzalige film speelt ze een einddertiger die smacht naar nageslacht en nagenoeg ieder wakend uur doorbrengt met haar homovriend (Everett). De plot laat zich raden. Madonna schmiert er lustig op los terwijl de loodzware regie van regisseur Schlesinger haar houterigheid nog verder aanzet. En dat alles uitgelicht alsof we te doen hebben met een jaren veertig klassieker. Kortom, een feest van wanstaltigheid.

Forces of Nature

1999 | Romantische komedie

Verenigde Staten 1999. Romantische komedie van Bronwen Hughes. Met o.a. Sandra Bullock, Ben Affleck, Maura Tierney, Steve Zahn en Blythe Danner.

Wanneer zijn vliegtuig naar Savannah, waar zijn huwelijk zal plaatsvinden, strandt, gaat Ben (Affleck) per auto op pad, vergezeld van een andere, excentrieke reiziger (Bullock). Vanzelfsprekend bloeit er iets moois op tijdens de onwaarschijnlijke opeenvolging van ongelukken, misverstanden, arrestaties en ziekenhuisbezoeken. Plus een aanzwellende orkaan die metaforisch naar de titel verwijst en door de fraaie special effects tot de verbeelding spreekt. Scenarist Marc Lawrence was ook verantwoordelijk voor onder meer The Out-of-Towners en Miss Congeniality, eveneens komedies die een flink inlevingsvermogen van de kijker vereisen.

Breakfast of Champions

1999 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1999. Komedie van Alan Rudolph. Met o.a. Bruce Willis, Albert Finney, Nick Nolte, Barbara Hershey en Glenne Headley.

Niks is echt in Breakfast of Champions, behalve doorgeslagen kapitalisme en benepen hypocrisie. Zo schreef Kurt Vonnegut zijn boek, zo wilde Rudolph het al vanaf de jaren zeventig verfilmen. Om de gekte van alle mensen te benadrukken doorspekt Rudolph zijn zwartgallige komedie met allerlei mooie visuele trucjes, zoals golvend asfalt. Extra leuk is het feit dat zoveel geslaagde acteurs rondlopen in dit zotte trompe l'oeil-universum. Willis is Dwayne, de kalende autoverkoper en ereburger van het fictieve Midland City. De waan van de dag, waarin werknemers hem groeten met Dwayne-maskers op, begint voor Dwayne steeds meer buiten de werkelijkheid te treden. Derderangs-schrijver Kilgore Trout moet Dwayne redden. Nolte in dameslingerie zal u in uw dromen achtervolgen.

Out of Sight

1998 | Misdaad, Komedie, Actiefilm, Thriller, Romantiek

Verenigde Staten 1998. Misdaad van Steven Soderbergh. Met o.a. George Clooney, Jennifer Lopez, Ving Rhames, Dennis Farina en Catherine Keener.

Bankovervaller Jack Foley (George Clooney) ontsnapt uit de gevangenis, gebruikt U.S. Marshal Karen Sisco (Jennifer Lopez) als schild en vlucht vervolgens met bajesvriend Buddy (Ving Rhames) naar Detroit voor de finale overval. Karen wordt op de zaak gezet maar valt als een blok voor de charmes van Jack. Een bijzonder vermakelijke film die in 1998 positief opviel tussen het digitale geweld van onder andere Deep Impact, Godzilla en Armageddon. Clooney en Lopez vonken van begin tot einde - mede doordat scenarist Scott Frank ze voorziet van snelle, prikkelende dialogen - en het verhaal van Elmore Leonard (ook Get Shorty, Jackie Brown) is vertrouwd levendig en fris.

Finding Graceland

1998 | Drama, Biografie

Verenigde Staten 1998. Drama van David Winkler. Met o.a. Harvey Keitel, Bridget Fonda, Johnathon Schaech, Gretchen Mol en John Aylward.

Nestor Harvey Keitel - de Keitel van de Amerikaanse cinema - speelt Elvis, althans, een man die meent dat hij Elvis is. Liftend door de Verenigde Staten komt hij in het vaarwater van Byron (Schaech), een man die lijdt vanwege de dood van zijn vrouw. Een derde zonderling is Ashley (Fonda) die door het leven gaat als Marilyn Monroe. Een fraai werk over fanatieke heldenverering, vluchtgedrag en emotionele kaalslag tegen de achtergrond van het heilzaam voorbijtrekkende Noord-Amerikaanse landschap. Het script werd goedgekeurd door Priscilla Presley en ze was zo enthousiast erover dat ze landgoed Graceland als filmlocatie ter beschikking stelde.

Lawn Dogs

1997 | Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1997. Drama van John Duigan. Met o.a. Sam Rockwell, Mischa Barton, Christopher McDonald, Kathleen Quinlan en Bruce McGill.

In Camelot Gardens, de dure nieuwe buurt waar de tienjarige Devon (Barton) en haar ouders naar verhuizen, is de staat van het gazon van het grootste belang. Twintiger Trent (Rockwell) wordt aangenomen om het gras te maaien, maar dan ontstaat er een ongewone vriendschap tussen het meisje en de jonge man. De buurt spreekt er schande van, vooral ook omdat Trent in een trailer woont. Goed spel van Barton en Rockwell, maar de personages zijn verder nogal aan de vlakke kant, en tegen het einde ontspoort de film.

Larger Than Life

1996 | Komedie, Familiefilm

Verenigde Staten 1996. Komedie van Howard Franklin. Met o.a. Bill Murray, Janeane Garofalo, Matthew McConaughey, Keith David en Pat Hingle.

Komiek Bill Murray is op z'n best zonder al te veel hulp. Zoals in de opening van Larger Than Life waarin hij als motivatiespreker (lees: stand-up comedian) Jack Corcoran versufte kantoorlieden inspireert. Maar deze film draait om het transport van een olifant, de nalatenschap van Jacks clownvader. Dan krijg je grappen als liften met de olifant in de berm, salade bestellen in een restaurant ('alles graag, om mee te nemen') en omvergelopen waslijnen. Ongetwijfeld leuk voor de kleintjes.

Gray's Anatomy

1996 | Drama, Experimenteel, Komedie

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1996. Drama van Steven Soderbergh.

Na Swimming to Cambodia (1987) and Monster in a box (1991), opnieuw een verfilming van een optreden van komiek en acteur Spalding Gray dat bestaat uit een lange monoloog. In dit geval gaat het over een probleem aan zijn oog dat hem op zoek doet gaan naar alternatieven voor een operatie. Zijn ervaringen met christelijke wetenschappers, New Age types, handopleggers en andere oplichters worden hilarisch uit de doeken gedaan. Voordat we Gray mogen aanschouwen trakteert Soderbergh ons eerst op een verzameling interviews met mensen die de vreselijkste afwijkingen en ziektes aan hun ogen hebben gehad. (JvB/VPRO Gids)

Get on the Bus

1996 | Komedie, Drama, Experimenteel

Verenigde Staten 1996. Komedie van Spike Lee. Met o.a. Richard Belzer, DeAundre Bonds, Andre Braugher, Thomas Jefferson Byrd en Gabriel Casseus.

Deze film van Spike Lee kreeg in Nederland geen bioscooprelease. Jammer, want Lee toont met Get on the Bus dat hij nog steeds en terecht als het boegbeeld van filmend Afro-Amerika geldt. Get on the Bus is een pakkend portret van een groep mannen die van Los Angeles naar Washington reist voor de zogenaamde Million Men March, een in 1995 georganiseerde toogdag van de omstreden radicale moslimleider Louis Farrakhan. Lee gebruikt de reis om een dwarsdoorsnede van de Afro-Amerikaanse gemeenschap te geven, waarbij hij de gesprekken van de buspassagiers aangrijpt om actuele maatschappelijke problemen te belichten. Muziek van onder andere Michael Jackson, James Brown, A Tribe called Quest, Guru, Stevie Wonder en Curtis Mayfield.

Things to Do in Denver When You're Dead

1995 | Misdaad, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1995. Misdaad van Gary Fleder. Met o.a. Andy Garcia, Christopher Walken, Gabrielle Anwar, William Forsythe en Fairuza Balk.

Deze misdaadfilm werd afgedaan als tweederangs na-aperij van Pulp Fiction. Hoewel beide films gaan over een sympathieke gangster wiens misdaad vreselijk misloopt, is de kritiek niet terecht. Things to Do in Denver When You're Dead staat op zichzelf, met een cast om van te watertanden. Andy Garcia heeft een van zijn beste rollen als Jimmy the Saint, die tegenspartelend een criminele opdracht van The Man With The Plan (Christopher Walken) aanneemt. De klus voelt als gedoemd om te mislukken. De manier waarop dat gebeurt is verrassend en de manier waarop Jimmy wanhopig het beste voor eenieder probeert te regelen is aandoenlijk.

The Underneath

1995 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1995. Misdaad van Steven Soderbergh. Met o.a. Peter Gallagher, Alison Elliott, William Fichtner, Adam Trese en Joe Don Baker.

Michael Chambers is een charmante maar slome minkukel met een uit de hand gelopen gokverleden. Hij liet zijn vrouw voor zijn speelschulden opdraaien en nam zelf de benen, maar hij houdt nog steeds van haar. De opzet lijkt simplistisch, maar regiesseur Soderbergh heeft geprobeerd een opvallend filmisch werk te scheppen door bijzondere invalshoeken van de camera te gebruiken. Het resultaat is zeer verwarrend.

Father of the Bride Part II

1995 | Komedie

Verenigde Staten 1995. Komedie van Charles Shyer. Met o.a. Steve Martin, Diane Keaton, Kimberly Williams-Paisley, Martin Short en Kieran Culkin.

Vader (Martin) belandt regelrecht in een midlifecrisis als hij - net een beetje bijgekomen van het huwelijk van zijn dochter - verneemt dat hij niet alleen opa maar ook weer vader wordt. Onnozele sequel en af en toe ergerlijk flauw, maar in zijn geheel best amusant.

The Glass Shield

1994 | Misdaad, Drama

Verenigde Staten​/​​Frankrijk 1994. Misdaad van Charles Burnett. Met o.a. Michael Boatman, Lori Petty, Ice Cube, Michael Ironside en Richard Anderson.

Film over racisme bij de politie van Los Angeles. JJ (Boatman) is de eerste zwarte man die bij het Sheriff's Department in LA z'n entree maakt en al snel geconfronteerd wordt met racisme en corruptie. Niet alleen JJ heeft er last van, maar ook Deborah Fields (Lori Petty), een vrouw van joodse komaf. Regisseur Burnett verliest zich een beetje in zijn boodschap en maakte een minder subtiele en overtuigende film dan zijn vorige, To Sleep with Anger (1990). Rapper Ice Cube speelt een onschuldige tiener die een moord in zijn schoenen geschoven krijgt.

Mr. Write

1994 | Romantiek, Komedie

Verenigde Staten 1994. Romantiek van Charlie Loventhal. Met o.a. Paul Reiser, Jessica Tuck, Martin Mull, Tom Wilson en Doug Davidson.

Een aantal blijspelspelers van de Amerikaanse tv maakten als tussendoortje een middelmatige romantische klucht over een toneelschrijver die worstelt met zijn stof en die een oogje heeft op een bloedmooie, energieke dame die op een reclamebureau werkt. Haar vader (Mull), een machtige industriebaron, gebruikt hem om van een andere huwelijkskandidaat af te komen. Het scenario is van Howard J. Morris, die zijn eigen weinig succesvolle toneelstuk bewerkte voor de film. Het camerawerk is van Elliot Davis.

Mother's Boys

1994 | Thriller

Verenigde Staten 1994. Thriller van Yves Simoneau. Met o.a. Jamie Lee Curtis, Peter Gallagher, Joanne Whalley, Vanessa Redgrave en Luke Edwards.

Jamie Lee Curtis vond het leuk om in plaats van het slachtoffer in horrorfilms (sinds Halloween uit 1978) eens de psychopaat te spelen. Jude (Curtis) is een paar jaar van haar gezin weg geweest, maar nu wil ze er weer deel van uitmaken. Als dat op verzet stuit zet Jude de duimschroeven op haar gezinsleden. Met naaktscène en al is Curtis nogal vreemd als slechterik, een onbedoelde impersonatie van Sharon Stone in Basic Instinct. De bijrollen zijn goed verzorgd, het kleurwerk van cameraman Elliot Davis (Out of Sight) is prachtig, maar de film mist de spanning die een thriller nodig heeft.

King of the Hill

1993 | Familiefilm, Drama, Biografie

Verenigde Staten 1993. Familiefilm van Steven Soderbergh. Met o.a. Jesse Bradford, Jeroen Krabbé, Lisa Eichhorn, Karen Allen en Spalding Gray.

Deze derde speelfilm van Soderbergh (na SEX, LIES AND VIDEOTAPE en KAFKA) is het werk van een echte kunstenaar. Gebaseerd op A.E. Hotchner's boek uit 1972 over jeugd in St. Louis toen hij twaalf jaar was. In Soderberghs delicate filmhanden worden zelfs de donkerste momenten met onschuldig, gevoelig ontzag weergegeven.

The Cutting Edge

1992 | Sportfilm, Romantische komedie

Verenigde Staten 1992. Sportfilm van Paul Michael Glaser. Met o.a. D.B. Sweeney, Moira Kelly, Roy Dotrice, Terry O'Quinn en Chris Benson.

Fervente ijshockey-speler (Sweeney) wordt door omstandigheden gedwongen zich om te scholen tot kunstschaatser. Zijn vrouwelijke partner, een rijk verwend nest wier vader al een vitrine gereed heeft voor Olympisch goud, kan hij aanvankelijk niet luchten of zien. Mix van romantisch en sportdrama verloopt geheel voorspelbaar, maar de beide prima hoofdrolspelers weten er iets boeiends van te maken. De fraaie choreografie is van Olympisch kampioen Robin Cousins. Al met al een weinig origineel maar toch bevredigend werkje.

Memphis

1992 | Thriller, Drama

Verenigde Staten 1992. Thriller van Yves Simoneau. Met o.a. Cybill Shepherd, John Laughlin, J.E. Freeman, Moses Gunn en Vanessa Bell Calloway.

Midden jaren 1950-60 kidnappen drie blanken het zes-jarig kleinzoontje van een zwarte bankier in het racistische Memphis. Ze eisen een losgeld van 60.000 dollar in de wetenschap dat de mensen met een donkere huidskleur toch niet geholpen worden door de politie. De twee mannelijke ontvoerders stellen zich bikkelhard op, maar hun vrouwelijke partner, Shepherd, raakt gehecht aan het kind, wiens opa stappen onderneemt om via de zwarte onderwereld zijn kleinzoon zelf terug te vinden. Onrealistische ontvoeringszaak, die geen ogenblik kan overtuigen. De personages zijn eendimensionaal en onaantrekkelijk. Shepherd vertolkte niet alleen de hoofdrol, maar was ook co-producent. Bovendien werkte ze mee aan het scenario, samen met Larry McMurtry en Susan Rhinehart, die zich lieten inspireerden door de roman September, September van Shelby Foote. Camerawerk van Ellot Davis.

Equinox

1992 | Misdaad, Drama

Canada​/​​Verenigde Staten 1992. Misdaad van Alan Rudolph. Met o.a. Matthew Modine, Lara Flynn Boyle, Fred Ward, Tyra Ferrell en Marisa Tomei.

Aangrijpend, maar niet helemaal gelukt experiment van Alan Rudolph. Hij vertelt parallel drie verhalen: een vrouw vindt een brief op het lijk van een zwerfster, waarin beweerd wordt dat er tweehonderd dollar op haar naam staan; een jonge, zwakke kerel tracht het evenwicht te hervinden in zijn leven, terwijl een andere, die als twee druppels water op hem lijkt, carrière maakt in de plaatselijke gangsterwereld. Het eerste uur is de film totaal onsamenhangend, waarna de puzzel ineen past. Wie de moed heeft dit eerste uur te doorstaan, krijgt als beloning wel een mooi stuk film. Modine is vooral sterk in zijn dubbelrol als zwakkeling en machtswellusteling. De film past volledig in de deprimerende gedachtenwereld van Rudolph. Het camerawerk is van Elliot Davis.

Cruel Doubt

1992 | Thriller

Verenigde Staten 1992. Thriller van Yves Simoneau. Met o.a. Blythe Danner, Matt McGrath, Edward Asner, Denis Arndt en Adam Baldwin.

Danner is gelukkig getrouwd met een tien jaar oudere zakenman, die zeer goed zorgt voor haar twee kinderen uit een vroeger huwelijk, McGrath en Paltrow. Op een avond echter belt ze, zwaargewond, naar de politie. Ze wordt gevonden met verschillende dolksteken, terwijl haar man dood naast haar ligt in bed. Voor de politie is de zaak duidelijk: de twee kinderen vermoordden de man om de erfenis op te strijken en Danner wordt, ook al werd ze gewond, als medeplichtig beschouwd. Zeer realistische thriller die echter sterk lijdt onder de soap- achtige uitwerking en de oneindige speelduur. Goede acteerprestaties van Danner en haar twee filmkinderen. De roman van Joe McGinnis werd geadapteerd door John Gay. Achter de camera stond Elliot Davis.

Mortal Thoughts

1991 | Misdaad, Thriller, Mysterie

Verenigde Staten 1991. Misdaad van Alan Rudolph. Met o.a. Demi Moore, Glenne Headly, Bruce Willis, Harvey Keitel en John Pankow.

Cynthia (Moore) en Joyce (Headly) werken samen in een kapsalon in New Jersey en zijn al sinds hun jeugd bevriend. Cynthia is getrouwd met een saaie vent, Joyce heeft een veel spannender vriendje (Willis, in werkelijkheid Moore's toenmalige echtgenoot). Zelfs iets te spannend, hij heeft nogal losse handjes. En nu is hij vermoord, en onderzoekt een rechercheur (Keitel) of Cynthia weet wie het gedaan heeft. Cynthia's verhaal wordt in flashbacks verteld. Dit aardige murder mystery mag dan niet altijd even overtuigend zijn, de toewijding van de hoofdrolspelers is ontwapenend.

The Bloodhounds of Broadway

1989 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1989. Komedie van Howard Brookner. Met o.a. Randy Quaid, Esai Morales, Ethan Phillips, Anita Morris en Madeleine Potter.

Frivole film die gesitueerd is in de Newyorkse theaterwijk rondom Broadway tijdens een party op oudejaarsavond in 1928. Zou eindelijk een leuke klucht over gokkers, boeven en revuemeisjes hebben kunnen worden, maar daarvoor is er te weinig komische inspiratie. Madonna speelt het rolletje van een op diamanten beluste showgirl.

Miles from Home

1988 | Drama

Verenigde Staten 1988. Drama van Gary Sinise. Met o.a. Richard Gere, Kevin Anderson, Penelope Ann Miller, Laurie Metcalf en John Malkovich.

In 1959 smaakt vader Dennehy het genoegen dat zijn boerderij is gekozen tot 'boerderij van het jaar', gepaard gaande met een bezoek van de Sovjet-premier Kroutchev. Een kleine dertig jaar later doen zijn twee zonen, Gere en Anderson, hun best om de zaak succesvol voort te zetten, maar het mag niet baten. Liever dan de farm over te laten aan de bank steekt Gere deze in brand. Vergezocht en onwaarschijnlijk sociaal drama over twee broers die het niet kunnen rooien in de hedendaagse wereld. Het scenario van deze onafhankelijk geproduceerde low-budgetter is van de hand van Chris Gerolmo en is bijzonder deprimerend. Uitstekende vertolkingen, ook van de diverse bijrolspelers als Hunt, Miller en Metcalf. Mooi camerawerk van Elliot Davis.

Mayflower Madam

1987 | Biografie

Verenigde Staten 1987. Biografie van Lou Antonio. Met o.a. Candice Bergen, Chris Sarandon, Caithlin Clarke, Jim Antonio en Chita Rivera.

Bergen is een nazaat van een van de opvarenden van de legendarische Mayflower. Ze wil op eigen benen staan, maar heeft problemen met het vinden van een geschikte baan. Via een vriendin vindt ze een job als telefoniste bij een escortbureau. Ze krijgt de smaak meteen te pakken en besluit voor zichzelf te beginnen. Soap-variant op de beruchte zaak rond Sydney Biddle Barrows, die in 1984 de internationale pers haalde als de Amerikaanse Madame Claude. Door haar afkomst had ze gemakkelijk ingang bij de hogere kringen en haar escortservice leverde dure call-girls aan politici en belangrijke zakenlui. Het scenario van Elizabeth Gill en Charles Israel is een routineklus die rommelig in elkaar zit. Voor het camerawerk tekende Elliot Davis.