Franklin J. Schaffner: regie en productie.
Er zijn 15 films gevonden.

Welcome Home

1989 | Drama, Komedie, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1989. Drama van Franklin J. Schaffner. Met o.a. Kris Kristofferson, JoBeth Williams, Sam Waterston, Brian Keith en Thomas Wilson Brown.

Niet weer, alstublieft. Een doodgewaande luchtmachtofficier (Kristofferson) die al zeventien jaar met een nieuwe vrouw en twee kinderen in Cambodja woont, keert terug naar zijn inmiddels hertrouwde eerste vrouw en zijn tienerzoon. Deze film is tamelijk oprecht tijdens de beste momenten en bezopen tijdens de slechtste momenten. De laatste film van regisseur Schaffner. Deze film is opgedragen aan Franklin J. Schaffner 1920-1989. Scenario van Maggie Kleinman. Camerawerk van Fred J. Koenekamp.

Lionheart

1987 | Familiefilm, Avonturenfilm, Historische film

Verenigde Staten 1987. Familiefilm van Franklin J. Schaffner. Met o.a. Eric Stoltz, Gabriel Byrne, Nicola Cowper, Dexter Fletcher en Deborah Barrymore.

Het zwakke script levert een geestloze film op over kinderen die in de 12e eeuw op zoek zijn naar Koning Richard III. Bedoeld voor kinderen, maar te idioot en te saai om te kunnen boeien.

Yes, Giorgio

1982 | Romantiek, Komedie, Experimenteel

Verenigde Staten 1982. Romantiek van Franklin J. Schaffner. Met o.a. Luciano Pavarotti, Kathryn Harrold, Eddie Albert, Paolo Borboni en James Hong.

De opera-vedette Pavarotti speelt in deze z.g. romantische komedie... een opera-vedette die een onafhankelijk ingestelde vrouwelijke dokter het hof maakt tijdens een Amerikaanse toernee. Hier krijgt de term 'oude stijl' een slechte bijklank. Een optreden van karakteracteurs als Mischa Auer en Herman Bing zou het geheel nog verteerbaar hebben kunnen maken. Alleen het zingen van Pavarotti is goed. Scenario van Norman Steinberg. Camerawerk van Fred J. Koenekamp.

Giorgio Yes

1982 |

Verenigde Staten 1982. Franklin J. Schaffner. Met o.a. James Hong, Luciano Pavarotti, Beulah Quo, Paola Borboni en Kathryn Harrold.

De opera-vedette Pavarotti speelt in deze z.g. romantische komedie... een opera-vedette die een onafhankelijk ingestelde vrouwelijke dokter het hof maakt tijdens een Amerikaanse toernee. Hier krijgt de term 'oude stijl' een slechte bijklank. Een optreden van karakteracteurs als Mischa Auer en Herman Bing zou het geheel nog verteerbaar hebben kunnen maken. Alleen het zingen van Pavarotti is goed. Scenario van Norman Steinberg. Camerawerk van Fred J. Koenekamp.

Sphinx

1981 | Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1981. Avonturenfilm van Franklin J. Schaffner. Met o.a. Lesley-Anne Down, Frank Lagella, Maurice Ronet, John Gielgud en Martin Benson.

Gekwelde Egyptoloog Down ontsnapt steeds maar net aan de dood wanneer zij op zoek is naar een mysterieuze graftombe. Een vreselijk script, acteerwerk als van mummies, maar imponerende locatieopnamen. John Byrum schreef het scenario naar de roman van Robin Cook. Gefilmd in Panavision.

The Boys from Brazil

1978 | Thriller, Horror, Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1978. Thriller van Franklin J. Schaffner. Met o.a. Gregory Peck, Laurence Olivier, James Mason, Lilli Palmer en Uta Hagen.

Nazi-jager Ezra Lieberman (Olivier) komt tot de ontdekking dat nazibeul Mengele (verrassende rol van Peck) vanuit Zuid-Amerika opdracht heeft gegeven voor de moord op tientallen ambtenaren. Voor wie het spannende verhaal niet kent volstaat te melden dat de moorden deel uitmaken van een wereldwijd complot met als doel de geboorte van het Vierde Rijk. Het boek van Ira Levin (oa Rosemary's Baby) waarop de film is gebaseerd viel bij verschijnen in 1976 in de categorie science fiction à la Frankenstein maar won gestaag aan realiteitszin gezien de huidige medische ontwikkelingen.

Islands in the Stream

1977 | Drama

Verenigde Staten 1977. Drama van Franklin J. Schaffner. Met o.a. George C. Scott, David Hemmings, Claire Bloom, Gilbert Roland en Richard Evans.

De filmversie van Hemingways boek over een beeldhouwer op een eiland en zijn drie zoons begint heel goed, maar valt, vooral in het derde gedeelte, helemaal op zijn gezicht. Toch nog een van de betere bewerkingen van deze auteur met een van Scotts beste rollen. De visscènes met achtergrondprojectie zijn zeer doorzichtig! Het scenario is van Denne Bart Petitclerc. Het camerawerk is van Fred J. Koenekamp.

Papillon

1973 | Avonturenfilm, Drama, Biografie, Actiefilm

Verenigde Staten​/​​Frankrijk 1973. Avonturenfilm van Franklin J. Schaffner. Met o.a. Steve McQueen, Dustin Hoffman, Don Gordon, Victor Jory en Anthony Zerbe.

Volgens zijn eigen memoires was Henri 'Papillon' Charrière niet schuldig aan moord en werd hij onterecht als gevangene verscheept naar de Île du Diable-gevangenis in Frans Guyana. Zijn verhaal leverde in elk geval een fraaie, epische ontsnappingsfilm op. Papillon (McQueen) ontmoet op het detentieschip de beroemde oplichter Louis Dega (Hoffman). Zware jongens pogen Dega te vermoorden, maar Papillon voorkomt dat en daarna maken de twee een deal: Papillon zal Dega beschermen en Dega zal zijn beschermer helpen met zijn ontsnappingspogingen.

Nicholas and Alexandra

1971 | Historische film, Drama, Biografie

Verenigd Koninkrijk 1971. Historische film van Franklin J. Schaffner. Met o.a. Michael Jayston, Janet Suzman, Tom Baker, Harry Andrews en Irene Worth.

Beste aankleding, beste decors en beste kostuums: de Oscarbeheerders waren duidelijk gevoelig voor pracht en praal. Maar Nicholas and Alexandra is behalve een bonte kostuumfilm vooral een superbe interpretatie van de ondergang van de laatste regerende Romanovs, de familie die eeuwenlang heerste over het immense Russische rijk totdat de Bolsjewieken in 1917 de macht overnamen. Regisseur Schaffner, maker van onder meer de epische films Papillon en Patton, kreeg met ruim drie uur speeltijd de gelegenheid om zowel de persoonlijke tragedie als de maatschappelijke onrust tot in de puntjes uit te werken.

Patton

1970 | Oorlogsfilm, Biografie, Drama

Verenigde Staten 1970. Oorlogsfilm van Franklin J. Schaffner. Met o.a. George C. Scott, Karl Malden, Stephen Young, Michael Strong en Frank Latimore.

Grandioze biografische oorlogsfilm, waarin de gruwelijke WO II-beelden haast naar de achtergrond verdwijnen door de imposante persoonlijkheid van generaal Patton (onvergetelijk vertolkt door Scott). Pattons toespraak op de Amerikaanse militaire academie is een juweeltje (en werd bij de release in Amerika ingekort). Scott, bijna even buitenissig als zijn personage, weigerde de hem toegekende Oscar. Het is jammer dat de film niet verhaalt hoe het Patton verging: 9 december 1945 kreeg hij een verkeersongeluk nabij Frankfurt, brak zijn nek en overleed een krappe twee weken later.

Planet of the Apes

1968 | Sciencefiction, Actiefilm, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1968. Sciencefiction van Franklin J. Schaffner. Met o.a. Charlton Heston, Roddy McDowall, Kim Hunter, Maurice Evans en James Whitmore.

Na een lange reis belandt een ruimteschip op een planeet die niet geregeerd wordt door mensen, maar door grote mensapen, zoals chimps, gorilla's en orang-oetans. Er leven wel mensen, maar die zijn primitief, en er wordt op ze gejaagd. Een van de astronauten (Heston) wordt gevangen genomen, en wekt veel verbazing als blijkt dat hij net zo goed kan praten als een aap. Klassieke sf, tikje potsierlijk vanwege de merkwaardige rubber maskers van de apen, maar toch leuk vanwege de slimme premisse en jongensboekensfeer. Gebaseerd op de roman van Pierre Boulle.

The Double Man

1967 | Thriller

Verenigd Koninkrijk 1967. Thriller van Franklin J. Schaffner. Met o.a. Yul Brynner, Britt Ekland, Clive Revill, Anton Diffring en Moira Lister.

Oosteuropese geheime diensten hebben een ingenieus plan bedacht. Ze vermoorden de zoon van CIA-agent Brynner en laten het lijken op een ski-ongeluk. Brynner komt naar Oostenrijk voor de begrafenis. Hij vindt de omstandigheden van zijn zoons dood verdacht. De verrukkelijke spionne Ekland moet hem in een hinderlaag lokken. De bedoeling is Brynner uit te schakelen en te vervangen door een dubbelganger, die dan in de CIA moet infiltreren. Goede spionagethriller, waarin het er af en toe hard toegaat. Gebaseerd op de door Frank Tarloff en Alfred Heynes bewerkte roman Legacy Of A Spy van Henry S. Maxfield. Knap gefotografeerd in een sprookjesachtig ski-oord door Denys Coop. Brynner is uitstekend in zijn dubbele rol en Ekland blijft een lust voor het oog.

The War Lord

1965 | Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten 1965. Avonturenfilm van Franklin J. Schaffner. Met o.a. Charlton Heston, Richard Boone, Rosemary Forsyth, Maurice Evans en Guy Stockwell.

Deze pseudo-epische film werd veel te ambitieus geproduceerd om nog een mooie en intelligente productie te zijn. Het ontbreekt de regie aan flair en visie, waardoor het geheel een onacceptabel spektakel is. De handeling betreft een middeleeuws verhaal waarin ridder Heston een weinig bekende wet wil uitvoeren: zijn heerlijke recht op de bruidsnacht (met Forsyth) van een aan hem onderdanige man. Een getrouwe bewerking door John Collier en Millard Kaufman van het intrigrerende toneelstuk van Leslie Stevens The Lovers. Het camerawerk is van Russell Metty. Gedraaid in Panavision.

The Stripper

1963 | Drama

Verenigde Staten 1963. Drama van Franklin J. Schaffner. Met o.a. Joanne Woodward, Richard Beymer, Claire Trevor, Carol Lynley en Robert Webber.

Een niet meer zo jonge stripteasedanseres wordt verliefd op een tiener in deze goede verfilming van William Inge's stuk A Loss Of Roses. Schaffners regiedebuut.

The best man

1863 | Drama

Verenigde Staten 1863. Drama van Franklin J. Schaffner en Franklin Schaffner. Met o.a. Mahalia Jackson, Henry Fonda, Lee Tracy, Cliff Robertson en Edie Adams.

Een niet meer zo jonge stripteasedanseres wordt verliefd op een tiener in deze goede verfilming van William Inge's stuk A Loss Of Roses. Schaffners regiedebuut.