Hal Ashby: regie en montage.
Er zijn 16 films gevonden.

Eight Million Ways to Die

1986 | Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten 1986. Actiefilm van Hal Ashby. Met o.a. Jeff Bridges, Rosanna Arquette, Alexandra Paul, Randy Brooks en Andy Garcia.

Narcotica-rechercheur Scudder (Bridges) schiet voor de ogen van diens kinderen een drugsdealer neer. Dit grijpt hem zo aan dat hij zijn werk niet meer kan doen en alcoholist wordt. Dank zij de A.A. kan hij de fles weer laten staan. Hij hervat zijn werkzaamheden, en de jonge prostitu[KA1]ee Sunny (Paul) vraagt hem haar te helpen om uit de wurggreep van haar pooier raken. Ongeloofwaardige en moraliserende actiefilm die alle moeite doet om 'trendy' te zijn, maar er enkel in slaagt een aantal antipathieke personages bij elkaar te brengen, waarvoor de toeschouwer niet het minste medeleven kan voelen. De roman van Lawrence Block waarop Oliver Stone en David Lee Henry hun scenario baseerden is stukken beter. Beelden werden geschoten door Stephen H. Burum.

The Slugger's Wife

1985 | Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1985. Romantiek van Hal Ashby. Met o.a. Michael O'Keefe, Martin Ritt, Randy Quaid, Cleavant Derricks en Lisa Langlois.

Op papier ziet het er veelbelovend uit: een mooie cast, een topregisseur, en een gevatte scenarioschrijver, maar helaas The slugger's wife - over de gemankeerde romance tussen een rockzangeres en een honkbal-ster - heeft geen brille en krijgt geen vaart. De Mornay speelt de rockzangeres die kiest voor haar eigen carrière en niet van plan is om haar hele leven de slugger's wife (de vrouw van de slagman) te gaan spelen. Zolang de slagman in kwestie (O'Keefe) daar moeilijk over doet, heeft de film wel wat, maar o wee als hij tot inzicht komt, en z'n geliefde haar ontplooiingskansen gunt. Regisseur Martin Ritt speelt de rol van honkbal-manager.

Time Is on Our Side

1982 | Muziek, Documentaire

Verenigde Staten 1982. Muziek van Hal Ashby. Met o.a. Mick Jagger, Keith Richards, Charlie Watts, Bill Wyman en Ron Wood.

Drie Amerikaanse Rolling Stones-concerten uit de wereldtournee van 1981 werden vlekkeloos aaneengesmeed tot [KA1]e[KA1]en optreden met 25 songs. Juist het feit dat de film niets meer dan dat is (geen beelden uit de kleedkamer e.d.), maakt hem tot een weinig opwindende concertregistratie. Ook bekend als LET'S SPEND THE NIGHT TOGETHER.

Lookin' to Get Out

1982 | Komedie

Verenigde Staten 1982. Komedie van Hal Ashby. Met o.a. John Voight, Burt Young, Bert, Remsen en Jude Farese.

Co-scenarist (met Al Schwarz) en coproducent Voight imiteert Al Pacino in deze verwarrende, onwaarschijnlijke komedie. Twee verlopen figuren weten zich met een hoop list en bedrog in een suite van het MGM Grand te installeren en zijn van plan een grote slag te slaan met het kaartspel. Remsen is, als een sluwe oude valsspeler, het enige lichtpuntje in deze ramp, die al in 1980 werd opgenomen, en helaas niet op de plank is blijven liggen.

Hamster of Happiness

1981 | Komedie

Verenigde Staten 1981. Komedie van Hal Ashby. Met o.a. Robert Blake, Barbara Harris, Collin Boone, Amber Rose Gold en Bert Remsen.

Blake, buik vol met bier en kwabbig, is Loyal Muke, een zwerver van middelbare leeftijd die in een dronken bui met Dinette Dusty trouwde (Harris). Zinloos, verwarrend, overtrokken. Een komedie die beschamend humorloos is. Zelfs Harris, op wie altijd gebouwd kan worden, kan deze puinhoop niet redden.

Being There

1979 | Drama, Komedie

Verenigde Staten​/​​Japan​/​​Duitsland​/​​Verenigd Koninkrijk 1979. Drama van Hal Ashby. Met o.a. Peter Sellers, Shirley MacLaine, Melvyn Douglas, Jack Warden en Richard Dysart.

Sellers als kinderlijke figuur die de kans krijgt belangrijke en machtige personen te ontmoeten doordat zij zijn verwarde stilzwijgen uitleggen als blijk van zijn briljante persoonlijkheid. Ruwe, zwartgallige humor, met veel woest-geestig commentaar op het Amerika van het tv-tijdperk. De film is echter veel en veel te lang. Jerzy Kosinski schreef het script naar zijn eigen verhaal. Douglas kreeg een Oscar voor de beste bijrol in de vertolking van zijn rol als PR-man voor politieke figuren.

Coming Home

1978 | Drama, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1978. Drama van Hal Ashby. Met o.a. Jane Fonda, Jon Voight, Bruce Dern, Robert Carradine en Robert Ginty.

Typisch zo'n jaren '70-film waarmee politiek correct Amerika het nationale Vietnamtrauma probeerde te verwerken. Sally Hyde (Fonda) ontpopt zich na het vertrek van haar militaristische echtgenoot (Dern) als de ideale therapeute voor de verbitterde oorlogsveteraan Luke Martin (Voight). Ondanks de zalvende toon van het scenario wordt er erg goed geacteerd. Vooral Voight weet goed raad met de lange, veelbetekenende stiltes. Drie Oscars: Fonda, Voight en scenario.

Bound for Glory

1976 | Drama

Verenigde Staten 1976. Drama van Hal Ashby. Met o.a. David Carradine, Ronny Cox, Melinda Dillon, Gail Strickland en John Lehne.

Het leven van componist en volkszanger Woody Guthrie, uitmuntend gespeeld door Carradine, met veel gevoel gemaakt voor de periode 1936-40, als Guthrie het land afreist; vechtend en zingend voor de verschoppelingen, de slachtoffers van de Grote Depressie. Camerawerk van Haskell Wexler, waarvoor hij een Oscar kreeg, is steeds eersteklas, net als de soundtrack van Leonard Rosenman (eveneens een Oscar). Er bestaat een ingekorte versie. Scenario van Robert Getchell.

Shampoo

1975 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1975. Drama van Hal Ashby. Met o.a. Warren Beatty, Julie Christie, Goldie Hawn, Lee Grant en Jack Warden.

Een wazige satire over zeden en gewoonten in Zuid-Californië, met in het middelpunt een rusteloze kapper en zijn veeleisende cliëntes. Enkele heldere ogenblikken gaan verloren in een druilerige boulevardklucht. Grant kreeg een Oscar voor beste vrouwelijke bijrol.

The Last Detail

1973 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1973. Komedie van Hal Ashby. Met o.a. Jack Nicholson, Otis Young, Randy Quaid, Clifton James en Carol Kane.

Een marinier heeft veertig dollar gestolen uit de liefdadigheidspot van de vrouw van zijn generaal en wordt door twee onderofficieren van de marinebasis in Norfolk overgebracht naar de militaire gevangenis. Subtiele komedie met dramatische ondertoon over een relatie die begint zoals die is tussen gevangenen en bewakers, maar uitgroeit tot een hechte vriendschap. Als moet worden gekozen tussen vriendschap en carrière, komt iedereen echter weer met beide voeten op de grond. Een genadeloze analyse van de Amerikaanse waarden, onverbloemd en eerlijk neergezet door een schitterende cast, die alles haalt uit het heerlijke scenario dat Robert Towne putte uit de gelijknamige roman van Darryl Ponicsan. Knappe fotografie van Michael Chapman. Gilda Radner is te zien in een klein rolletje.

Harold and Maude

1972 | Komedie, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1972. Komedie van Hal Ashby. Met o.a. Ruth Gordon, Vivian Pickles, Cyril Cusack, Charles Tyner en Ellen Geer.

Een zwarte komedie die gericht is op de liefdesrelatie tussen de twintigjarige Cort, die bezeten is van de dood en een 79- jarige oude swingster, Gordon. Ten tijde van het uitbrengen over het hoofd gezien, maar nu een film met grote aanhang en de hoeksteen van schrijver Colin Higgins' reputatie. Corts valse zelfmoordpogingen zijn vreselijk leuk. Het camerawerk is van John A. Alonzo.

The Landlord

1970 | Komedie

Verenigde Staten 1970. Komedie van Hal Ashby. Met o.a. Beau Bridges, Lee Grant, Pearl Bailey, Diana Sands en Susan Anspach.

Een vibrerend komediedrama met Bridges als rijke jongeman zonder enig doel in zijn leven die een gebouw in Harlem koopt om het voor zichzelf op te knappen en van gedachten verandert als hij de huurders ontmoet. Heerlijke, komische trekjes met goed geziene situaties over het leven van de mensen met een donkere huidskleur. Ashby's eerste film als regisseur (tv-versie teruggebracht tot 104m). Scenario van William Gunn naar een roman van Kristin Hunter. Camerawerk van Gordon Willis.

The Thomas Crown Affair

1968 | Misdaad, Thriller, Actiefilm, Romantiek

Verenigde Staten 1968. Misdaad van Norman Jewison. Met o.a. Steve McQueen, Faye Dunaway, Paul Burke, Jack Weston en Yaphet Kotto.

Miljonair Thomas Crown (McQueen) denkt de perfecte bankoverval te hebben gepleegd maar zijn handel en wandel wordt onderzocht door verzekeringsagente Vicki Anderson (Dunaway). Regisseur Norman Jewison (In the Heat of the Night) lijkt nauwelijks geïnteresseerd in een verhaal: hij heeft immers twee aantrekkelijke, goed geklede hoofdrolspelers! Hij laat ze maar liefst een volle minuut zoenen. Het met een Oscar bekroonde liedje The windmills of your mind was tevens te horen in de remake uit 1999 waarin Rene Russo en Pierce Brosnan ook een flinke serie kledingstukken showen.

In the Heat of the Night

1967 | Misdaad, Thriller, Drama

Verenigde Staten 1967. Misdaad van Norman Jewison. Met o.a. Sidney Poitier, Rod Steiger, Warren Oates, Lee Grant en Larry Gates.

Als in een klein slaperig stadje in het zuiden van de VS een blanke man wordt vermoord is een verdachte snel gevonden. Op het station wordt de zwarte Virgil Tibbs (Poitier) gearresteerd en bij chief Bill Gillespie (Steiger) gebracht. Maar al snel blijkt dat Tibbs ook politieman is. Hij helpt bij het onderzoek en is een uitstekende speurneus, maar in het destijds racistische zuiden doet menigeen z'n uiterste best om hem te blijven zien als 'boy'. Vanwege de nadrukkelijke politieke correctheid misschien ietsje gedateerd, maar verder terechte winnaar van vijf Oscars, waaronder die voor beste film en beste acteur (Steiger).

The Loved One

1965 | Komedie

Verenigde Staten 1965. Komedie van Tony Richardson. Met o.a. Robert Morse, Jonathan Winters, Anjanette Comer, Rod Steiger en Dana Andrews.

De jonge Britse dichter Morse gaat zijn oom bezoeken in Hollywood. Deze pleegt zelfmoord uit wanhoop omdat hij ontslagen werd. Morley en de Britse kolonie in de filmstad, willen hem een waardige begrafenis geven. Ze nemen Steiger in de arm, die specialist is in het begeleiden van overledenen naar de eeuwigheid. Dolle satire op de begrafenisrituelen in Amerika, waarin de humor echter zo sterk benadrukt wordt, dat de gags vaak effect missen. De hele cast schmiert erop los, maar vooral Steiger is in zijn nopjes. Terry Southern en Christopher Isherwood baseerden hun allesbehalve respectvolle scenario op de roman van Evelyn Waugh, wiens typisch Britse flegma ver te zoeken is. Toch blijft het een vermakelijke film voor mensen die tegen een stootje kunnen. Knap in beeld gebracht door Haskell Wexler.

The Cincinnati Kid

1965 | Drama

Verenigde Staten 1965. Drama van Norman Jewison. Met o.a. Steve McQueen, Edward G. Robinson, Karl Malden, Ann-Margret en Tuesday Weld.

Vroeger speelden mensen nog poker zonder zonnebril, cowboyhoed en/of koptelefoon. In The Cincinnati Kid, een van de beste pokerfilms aller tijden, is het non-verbale spel nog in optima forma te bezichtigen, met McQueen als de jonge hemelbestormer - net na zijn succes in The Great Escape - en Robinson als de onverslaanbaar geachte pokergod The Man. Regisseur Jewison belichtte wellicht wat al te veel zijlijntjes maar de karakteropbouw en de slotronde staan als een huis. Deels opgenomen op locatie in New Orleans, het broeierige oord waar het spelletje zich anno jaren dertig afspeelt.