Leo McKern: cast.
Er zijn 44 films gevonden.

The Making of Father Damien

1999 | Documentaire

België 1999. Documentaire van Walter Ooms. Met o.a. Peter O'Toole, Thom Hoffman, Kris Kristofferson, Alice Krige en Leo McKern.

Dad and Dave: On Our Selection

1995 | Komedie, Familiefilm

Australië 1995. Komedie van George Whaley. Met o.a. Murray Bartlett, Essie Davis, Nicholas Eadie, Leo McKern en Geoffrey Rush.

Het wel en wee met een lach en een traan van een arm landbouwersgezin uit Queensland in Australië dat na veel tegenslagen uiteindelijk boven Jan weet te komen. Volharding en optimisme zijn de boodschap. De spelprestaties zijn realistisch en de kijker leeft met hen mee. Het geloofwaardige scenario is van de regisseur Whaley en Steele Rudd. Het camerawerk is van Martin McGrath. Een aantrekkelijke score van Peter Best.

Good King Wenceslas

1994 | Fantasy, Familiefilm, Drama, Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1994. Fantasy van Michael Tuchner. Met o.a. Stefanie Powers, Perry King, Jonathan Brandis, Leo McKern en Joan Fontaine.

Een gepolijst, in Tsjechi[KA3]e gefilmd kostuumdrama gebaseerd op een Tsjechische legende uit de tiende eeuw. Het gaat over de jonge prins Wenceslas (Brandis) die zal trouwen met zijn mooie verloofde (Chatton), wier vader, hertog Philip (McKern), geld en landerijen inbrengt. De slechte, inhalige stiefmoeder van de prins (Powers) wil echter haar zoon Boleslav (Milburn) op de troon, hoewel Wenceslas de rechtmatige opvolger is. Haar handlanger is heer Tunna (King). In de strijd om de troonopvolging heeft de prins zijn grootmoeder Ludmilla (Fontaine), de kerk en de boeren aan zijn zijde. Dit deels historische gegeven is door James Andrew Hall tot een nogal oppervlakkig scenario verwerkt. Tuchners regie is plichtmatig en het camerawerk van Ronnie Taylor getuigt ook al niet van veel fantasie. Er wordt zwak en aanstellerig geacteerd, met uitzondering van een uitstekende McKern en de welkome terugkeer op het scherm van Joan Fontaine. Aanvaardbare familiekost.

A Foreign Field

1993 | Drama, Komedie

Verenigd Koninkrijk 1993. Drama van Charles Sturridge. Met o.a. Alec Guinness, Leo McKern, John Randolph, Jeanne Moreau en Lauren Bacall.

McKern en Randolph, een Britse en een Amerikaanse WO II veteraan, komen na bijna vijftig jaar terug naar Normandi[KA3]e om er enerzijds het graf van een gevallen vriend te bezoeken en anderzijds een geliefde terug te vinden. De [KA1]e[KA1]en is vergezeld van de mentaal gehandicapte Guinness, de ander van dochter (Chaplin) en schoonzoon (Herrmann). De mysterieuze weduwe Bacall - gefotografeerd op respectabele afstand - voegt zich bij het gezelschap. Blijkt dan dat beide mannen dezelfde minnares hadden, Moreau en die beantwoordt niet meer aan hun voorstelling. Een uiterst intelligent scenario van Roy Clarke geeft enkele van de grootste acteurs van hun generatie nog een droom van een rol. Met zijn haast woordeloze rol domineert Guinness probleemloos de unieke cast. Een film met alle emoties van tragedie tot komedie, vreugde en verdriet, herinnering en hoop. Niet te missen voor liefhebbers van sterke acteursfilms. Magistrale fotografie van Richard Greatex. In Amerika uitgebracht in de bioscoop als WE SHALL MEET AGAIN.

The Last Romantics

1992 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1992. Drama van Jack Gold. Met o.a. Ian Holm, Sara Kestleman, Leo McKern, Alan Cumming en Rufus Sewell.

Een oudere Engelse prof aan de universiteit van Cambridge wordt van zijn stuk gebracht door de houding van twee van zijn studenten. Een intelligent en boeiend drama, gebaseerd op het leven van de invloedrijke literatuurcriticus F.R. Leavis (Holm). Leavis heeft ooit zijn mentor, Sir Arthur Quiller-Couch (McKern) verraden en hij wordt achtervolgd door de gedachte daaraan, nu de geschiedenis zich dreigt te herhalen. Prachtig spel van Holm, McKern en Kestelman als Leavis' geweldige vrouw Queenie. Scenario van Nigel Williams en het camerawerk is van Rob Southam.

Monsignor Quixote

1988 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1988. Drama van Rodney Bennett. Met o.a. Philip Stone, Rosalie Cruchley, Graham Crowden, Ian Richardson en Alec Guinness.

Een oudere Engelse prof aan de universiteit van Cambridge wordt van zijn stuk gebracht door de houding van twee van zijn studenten. Een intelligent en boeiend drama, gebaseerd op het leven van de invloedrijke literatuurcriticus F.R. Leavis (Holm). Leavis heeft ooit zijn mentor, Sir Arthur Quiller-Couch (McKern) verraden en hij wordt achtervolgd door de gedachte daaraan, nu de geschiedenis zich dreigt te herhalen. Prachtig spel van Holm, McKern en Kestelman als Leavis' geweldige vrouw Queenie. Scenario van Nigel Williams en het camerawerk is van Rob Southam.

Travelling North

1987 | Komedie

Australië 1987. Komedie van Carl Schultz. Met o.a. Leo McKern, Julia Blake, Henri Szeps, Graham Kennedy en Michelel Fawdon.

De wat norse McKern, die reeds de zeventig is gepasseerd, ontmoet de veel jongere weduwe Blake. Samen besluiten zij aan de Australische 'Costa del Sol' te gaan wonen. Ze hebben beiden kinderen uit vorige huwelijken, die vinden het maar een rare zaak en mijden het stel. McKern blijkt aan een hartkwaal te lijden en de dokter denkt dat hij niet zo lang meer te leven heeft. Buurman Kennedy vindt Blake wel aardig en dat maakt McKern ongelukkig en zuur. Blake wenste dat ze maar niet aan deze toestand begonnen was en begint naar haar kinderen te verlangen. Goed gespeeld, realistisch drama naar het toneelstuk van David Williamson. Echter: niet ieders kopje thee.

Monsignor Quixote

1985 | Drama, Komedie

Verenigd Koninkrijk 1985. Drama van Rodney Bennett. Met o.a. Alec Guinness, Leo McKern, Ian Richardson en Graham Crowden.

De reis van Monsignor Quixote met zijn communistische vriend, de burgemeester Sancho Zancas, roept vele weerstanden op bij zijn superieuren. Deze verfilming van de novelle van Graham Greene, een mengeling van twee klassieken (Don Camillo en Don Quichote), wordt gedragen door de vertolkingen van Alec Guinness en Leo McKern.

Miss Marple: Murder With Mirrors

1985 | Mysterie, Thriller

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1985. Mysterie van Dick Lowry. Met o.a. Helen Hayes, Bette Davis, John Mills, Leo McKern en Liane Langland.

Miss Marple (Hayes) komt op bezoek op het landgoed van haar bejaarde vriendin Carrie Louise Serrocold (Davis) die voorzitster is van de stichting Gulbrandsen. Ze wordt geconfronteerd met de moord op diens stiefzoon en nog een reeks andere. Miss Marple vreest nu voor het leven van Carrie Louise. Ze zet zich kordaat in voor de ontmaskering van de ware dader, die het op het familiebezit gemunt heeft. Naar het boek van Agatha Christie. Script van George Eckstein.

Ladyhawke

1985 | Fantasy, Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1985. Fantasy van Richard Donner. Met o.a. Matthew Broderick, Rutger Hauer, Michelle Pfeiffer, Leo McKern en John Wood.

Spanje tijdens de duistere Middeleeuwen. Een jonge dief (Broderick) raakt verzeild in het gezelschap van de mooie jonge Isabeau d'Anjou (Pfeiffer) en de koene ridder Etienne Navarre (Hauer). Het vreemde is dat zij zich alleen 's nachts vertoont en hij alleen overdag. Ze blijken het slachtoffer van de slechte bisschop van Aquila, die een oogje heeft op D'Anjou, en daarom een vloek uitsprak waardoor Navarre 's nachts verandert in een wolf en D'Anjou overdag in een valk. Aardige fantasy uit het begin van Hauers Amerikaanse carrière, opgenomen in de authentiek 12de-eeuws ogende Dolomieten.

The Chain

1984 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1984. Komedie van Jack Gold. Met o.a. Herbert Norville, Denis Lawson, Rita Wolf, Maurice Denham en Nigel Hawthorne.

Komedie die uit episoden is opgebouwd over een reeks verhuizende mensen. De laatste schakel in de keten zich omhoogwerkende mensen is een stervende miljonair, die terug wil naar zijn wortels. Zwak script van de meestal betrouwbare Jack Rosenthal. Ook wordt gezinspeeld op de zeven hoofdzonden, maar de verwijzing is zo zwak, dat je het nauwelijks merkt. Goede momenten, vooral in het gastrolletje van Mitchell, maar blijf er niet voor thuis.

The French Lieutenant's Woman

1981 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1981. Drama van Karel Reisz. Met o.a. Meryl Streep, Jeremy Irons, Hilton McRae, Emily Morgan en Charlotte Mitchell.

John Fowles' onverfilmbare gelijknamige roman werd door Harold Pinter op vindingrijke wijze bewerkt tot een scenario, waarin twee parallelle verhalen worden verteld. In het ene, spelend in het Victoriaanse Engeland van de 19e eeuw, wordt bioloog Irons verliefd op de door de maatschappij verstotene Streep; in het andere, spelend anno 1981, zijn dezelfde personages acteurs in de verfilming van dit verhaal. Sterke vertolkingen van Streep en Irons in dit boeiende contrast tussen twee tijdperken. Camerawerk van Freddie Francis.

The Blue Lagoon

1980 | Romantiek, Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten 1980. Romantiek van Randal Kleiser. Met o.a. Brooke Shields, Christopher Atkins, Leo McKern en William Daniels.

Een van de leukste idiote films denkbaar, een guilty pleasure van jewelste, is deze tot op het absurde af geromantiseerde kijk op 'natuurlijke liefde'. Twee negentiende-eeuwse kinderen spoelen na een schipbreuk aan op een exotisch eiland en groeien samen op tot tieners die seks en liefde ontdekken - helemaal puur natuur. Het bloot van het destijds veertienjarige kindsterretje Brooke Shields en de achttienjarige debutant Christopher Atkins wordt angstvallig verstopt achter loshangende haren en palmtakken. Destijds toch heel zwoel voor een hele generatie tieners.

The House on Garibaldi Street

1979 | Thriller

Verenigde Staten 1979. Thriller van Peter Collinson. Met o.a. Topol, Martin Balsam, Janet Suzman, Nick Mancuso en Leo McKern.

Een spionageverhaal volgens het handboek over de gevangenneming van Adolf Eichmann door Israëlische agenten in Argentinië in 1960. Goed, maar gaat bijna ten onder aan de erin voorkomende conflicten. Opgenomen in Spanje met een internationale rolbezetting.

The Nativity

1978 | Drama

Verenigde Staten 1978. Drama van Bernard L. Kowalski. Met o.a. Madeline Stowe, John Shea, Jane Wyatt, Paul Stewart en Audrey Totter.

Een eerbiedige verfilming van de bijbelse vertelling over Jozef en Maria ondermijnd door het wat platvloerse spel van de hoofdrolspelers en de weinig opmerkelijke regie van Kowalski.

Candleshoe

1977 | Komedie, Familiefilm, Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1977. Komedie van Norman Tokar. Met o.a. David Niven, Jodie Foster, Helen Hayes, Leo McKern en Veronica Quilligan.

Schurk Harry Bundage (McKern) haalt de jonge Casey (Foster) over om zich uit te geven als de verdwenen kleindochter van de schatrijke lady St. Edmund (Hayes), heerseres over landgoed Candleshoe. Ze moet de schat zien te vinden, verborgen door de overleden echtgenoot van lady St. Edmund. Maar butler Priory (Niven) is ook niet zuiver op de graad. Sympathieke familiekomedie volgens aloud Disney-recept, met veel humor en een tikkeltje niet te serieuze spanning. Het scenario van David Swift en Rosemary Anne Sisson, naar de roman Christmas At Candleshoe van Michael Innes is geschikt voor elke leeftijd. Foster is ontwapenend, goed bijgestaan door een knappe cast van Britse topacteurs. Fotografie van Paul Beeson en een leuke score van Ron Goodwin.

The Omen

1976 | Horror, Thriller

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1976. Horror van Richard Donner. Met o.a. Gregory Peck, Lee Remick, Billie Whitelaw, David Warner en Harvey Stephens.

Deze horrorfilm over de komst van de antichrist is bijna even spannend maar - een paar gruwelscènes daargelaten - minder bloederig dan het fameuze voorbeeld The Exorcist. Toch zijn er ook deze keer diverse sterfgevallen te betreuren, waaronder een zelfmoord tijdens een kinderfeestje. De veroorzaker van al dat naars is de Duivel zelf die de gedaante heeft aangenomen van het stiefzoontje van de Amerikaanse ambassadeur Robert Thorn (Peck), een complicatie die het knap lastig maakt om het Kwaad met wortel en tak uit te roeien. De rechtgeaarde horrorfan komt niets tekort, maar moet wel een hoop christelijk-apocalyptische rimram voor lief nemen. Oscar-winnende muziek van Jerry Goldsmith, met oa het genomineerde lied 'Ave Satani'.

The Adventure of Sherlock Holmes' Smarter Brother

1975 | Komedie, Misdaad, Mysterie, Familiefilm

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1975. Komedie van Gene Wilder. Met o.a. Gene Wilder, Madeline Kahn, Marty Feldman, Dom DeLuise en Leo McKern.

Omdat hij geen tijd heeft, vertrouwt de geniale detective Sherlock Holmes (Wilmer) een chantagezaak toe aan zijn jongere broer Sigerson (Wilder): een operazangeres (Kahn) wordt afgeperst door operazanger Eduardo Gambetti (DeLuise), die dreigt compromitterende liefdesbrieven openbaar te maken als zij hem geen geheime documenten van haar vader bezorgt. De jonge vrouw blijkt de dochter te zijn van de minister van buitenlandse Zaken. Voor het onderzoek krijgt Sigurson een agent van Scotland Yard toegewezen: Sgt. Orville Sacker (Feldman), een man met een fotografisch geheugen. Flauwe, langdradige komedie, die het vooral moet hebben van vulgaire grappen. De paar geslaagde gags, die meestal inspelen op het werk van Sir Arthur Conan Doyle, verzinken in een onaantrekkelijk geheel, dat is geschreven door Wilder zelf. Wel knappe beelden van cameraman Gerry Fisher. Wilders debuut als regisseur/scenarioschrijver (en tevens de hoofdrol). In Engeland gedraaid. Deluxe color, Mono.

Reilly: Ace of Spies

1973 | Biografie

Verenigd Koninkrijk 1973. Biografie van Jim Goddard. Met o.a. Sam Neill, Jeananne Crowley, Peter Egan, Leo McKern en Norman Rodway.

Mini-serie in twaalf delen. De biografie Ace of Spies van Robin Bruce Lockhart is goed verfilmd. De carrière van Sidney Reilly: meesterspion voor de Engelsen, maar daarnaast in elk opzicht een soort James Bond. Hij was gek op vrouwen, hij was een avonturier en een gokker en leidde een kleurrijk leven. Lockhart maakte bezwaar tegen het einde van de serie, waarin Reilly vermoord wordt. Lockharts boek heeft een open eind; Reilly's lot is onbekend.

Rappresaglia

1973 | Oorlogsfilm, Drama

Italië​/​​Frankrijk 1973. Oorlogsfilm van George P. Cosmatos. Met o.a. Richard Burton, Marcello Mastroianni, Leo McKern, Delia Boccardo en John Steiner.

Op 24 maart 1944 executeerden de nazi's 335 Italiaanse burgers in de steengroeve van Ardeatine even buiten Rome omdat een dag eerder 33 Duitse soldaten waren gedood door het Italiaanse verzet. In Rappresaglia speelt Richard Burton de nazi-bevelhebber die Hitlers bevel uitvoert. Marcello Mastroianni verbeeldt een eigenzinnige priester die zich verzet tegen de nazi's en tegen de apathie van de paus. Rappresaglia combineert actie met ijzingwekkend drama, gepresenteerd door twee van 's werelds beste acteurs. Gebaseerd op het boek Death in Rome van scenarist Robert Katz. Regisseur George P. Cosmatos maakte in 1993 opnieuw naam met de robuuste western Tombstone.

Ryan's Daughter

1970 | Drama, Oorlogsfilm, Romantiek, Komedie

Verenigd Koninkrijk 1970. Drama van David Lean. Met o.a. Robert Mitchum, Trevor Howard, Sarah Miles, Christopher Jones en John Mills.

Een eenvoudig liefdesverhaal werd opgeblazen tot overdadige afmetingen. Het jonge meisje Rosy Ryan (Miles) in Noord-Ierland trouwt met de aardige, voortmodderende onderwijzer Charles Shaughnessy (Mitchum) en heeft een affaire met een Britse soldaat Randolph Dorian (Jones) die daar gestationeerd is. De omvang van de productie overschaduwt het dunne gegeven; de prachtige landschappen verduisteren wat er nog van de plot over is. Toch blijft het de aandacht vasthouden, al werd het niet de klassieker die het moest worden. Mills kreeg een Oscar voor zijn bijrol, als gebochelde. Oorspronkelijk was de film uitgebracht met een lengte van 206m. Scenario van Robert Bolt en het camerawerk is van Freddie Young.

Decline and Fall of a Bird Watcher

1969 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1969. Komedie van John Krish. Met o.a. Robin Phillips, Colin Blakely, Leo McKern, Felix Aylmer en Robert Harris.

Een ongelijke, vaak moeizame, satirische klucht over een jongeman, die een positie krijgt op een wat vreemde jongensschool. Hij krijgt een verhouding met een oudere vrouw die anderen wil be[KA3]invloeden (Page). Bewerkt naar de scherpe roman van Evelyn Waugh over Engelse zeden en gewoonten.

The Shoes of the Fisherman

1968 | Thriller, Drama

Verenigde Staten 1968. Thriller van Michael Anderson. Met o.a. Anthony Quinn, Laurence Olivier, Oskar Werner, David Janssen en Vittorio De Sica.

Na twintig jaar keert de Russische aartsbisschop Kiril Lakota (Quinn) terug uit ballingschap in Siberië. De politieke leiders hopen met deze daad de wankele vrede tussen Oost en West te verstevigen. Lakota wordt als kardinaal Rome binnengehaald. Kort daarop sterft de paus en Lakota wordt aangeduid als opvolger. Hij zal alles in het werk stellen om de wereldvrede veilig te stellen. Langdradige verfilming van de roman van Morris West, bewerkt door John Patrick en James Kennaway, met enkele sterke momenten, dankzij de diverse topacteurs. De grootste tekortkoming van de film is de lengte. Schitterende fotografie van Erwin Hillier en een memorabele score van Alex North behoren tot de pluspunten.

Nobody Runs Forever

1968 | Thriller

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1968. Thriller van Ralph Thomas. Met o.a. Christopher Plummer, Rod Taylor, Lilli Palmer, Camilla Sparv en Daliah Lavi.

De Australische politie-inspecteur Taylor wordt naar Londen gezonden om er de Australische diplomaat Plummer te arresteren, die wordt verdacht van moord op zijn eerste vrouw. Plummer reageert erg verwonderd en weigert Londen te verlaten. Routine- spionageproduct, geschreven door Wilfred Greatorex, die de roman The High Commissioner van Jon Cleary als uitgangspunt nam. Bepaalde fragmenten doen erg Hitchocksiaans aan, maar het geheel is toch bedroevend, vooral door het ontbreken van goede dialogen. Fotografie is van Ernest Stewart, en Georges Delerue componeerde een lekker in het gehoor liggende score. In Amerika uitgebracht als The High Commissioner.

Assignment K

1967 | Thriller

Verenigd Koninkrijk 1967. Thriller van Val Guest. Met o.a. Stephen Boyd, Camilla Sparv, Leo McKern, Robert Hoffmann en Michael Redgrave.

Een Britse spion (Boyd) weet in een Oostenrijkse wintersportplaats beslag te leggen op waardevolle microfilm en wordt ogenblikkelijk omringd door kwaadwillende agenten van andere mogendheden. Niet spionnenactie, maar veelvuldige toeristische reklame kenmerkt deze zwak geregisseerde, oninteressante bijdrage aan het spionage-genre. Onbeduidend.

A Man for All Seasons

1966 | Drama, Biografie, Historische film

Verenigd Koninkrijk 1966. Drama van Fred Zinnemann. Met o.a. Paul Scofield, Wendy Hiller, Leo McKern, Robert Shaw en Orson Welles.

De Britse koning Hendrik VIII liet zich tegen de wil van de Paus scheiden van Catherina van Aragon om het aan te leggen met Anna Boleyn. Dat schoot in het verkeerde keelgat van zijn zeer katholieke adviseur, filosoof, schrijver (Utopia) en staatsman Thomas More. De resulterende confrontatie is het uitgangspunt van een succesvol toneelstuk van Robert Bolt, dat werd vertaald naar deze speelfilm. Dankzij de indrukwekkende cast, de prima regie en de sterke vertolking van Scofield als More nog steeds boeiend. Oscars voor de film, de regie, voor Scofield en voor het script.

The Amorous Adventures of Moll Flanders

1965 | Komedie, Erotiek

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1965. Komedie van Terence Young. Met o.a. Kim Novak, Richard Johnson, Angela Lansbury, George Sanders en Vittorio De Sica.

Aangekondigd als de vrouwelijke Tom Jones (hoofdfiguur uit gelijknamige film uit 1963) is Moll verre van opwindend. Prima spelers trekken stoeiend van slaapkamer naar boudoir in het 18e- eeuwse Engeland, maar Novak alleen lukt het niet om deze film te laten prikkelen. Scenario van Dennis Cannan en Roland Kibbee naar een roman van Daniel Defoe. Camerawerk van Ted Moore.

Help!

1965 | Muziek, Komedie

Verenigd Koninkrijk 1965. Muziek van Richard Lester. Met o.a. John Lennon, Paul McCartney, George Harrison, Ringo Starr en Leo McKern.

Met de Beatlemania in volle gang en het kassagerinkel van de eerste Beatles-film A Hard Day's Night nog nagalmend, mochten regisseur Lester en The Beatles een film maken met driedubbel budget, kleurenbeelden en exotische locaties. Tegelijk werd getracht de losse nouvelle vague-stijl en de Marx Brothers-achtige nonsens van de eerste film in ere te houden. Object van verlangen in Help! is een mystieke ring die drummer Ringo van een fan heeft gekregen. Kijkend naar het resultaat, een lange malle achtervolgingsclip, zeiden The Beatles zich 'figuranten in eigen film' te voelen.

King & Country

1964 | Drama, Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk 1964. Drama van Joseph Losey. Met o.a. Dirk Bogarde, Tom Courtenay, Leo McKern, Barry Foster en James Villiers.

Een levendige anti-oorlogsfilm, mooi geacteerd. Bogarde wordt aangesteld als advocaat van de gedeserteerde soldaat Courtenay tijdens WO I. Het scenario is van Evan Jones naar het theaterstuk Hamp van John Wilson en de roman Return to the Wood van James Lansdale Hodson. Het camerawerk is van Denys Coop.

Hot Enough for June

1964 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1964. Komedie van Ralph Thomas. Met o.a. Dirk Bogarde, Sylva Koscina, Leo McKern, Robert Morley en Roger Delgado.

James Bond-parodie met Dirk Bogarde als de noodlijdende broodschrijver Whistler die een eenvoudig baantje krijgt aangeboden in Praag. Zijn werkgever blijkt de Britse geheime dienst, zijn chauffeur is een bevallige Tsjechische spion en zijn voorganger wijlen 007. Bogarde vermaakt als onwennige spion en de actie is alleraardigst. Buiten Engeland uitgebracht als Agent 008 3/4. Gebaseerd op het boek 'The Night Before Wenceslas' (1960) van Lionel Davidson, in Nederland uitgebracht als Even naar Praag.

A Jolly Bad Fellow

1964 | Misdaad, Komedie

Verenigd Koninkrijk 1964. Misdaad van Don Chaffey. Met o.a. Leo McKern, Janet Munro, Maxine Audley en Duncan Macrae.

Een merkwaardig verhaal over een leraar van een middelbare school die voor God speelt en iedereen doodt van wie hij vindt dat ze kwalijke parasieten zijn. Een merkwaardige mengelmoes van drama en satire; hertiteld: THEY ALL DIED LAUGHING.

The Horse Without a Head

1963 | Familiefilm, Komedie

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1963. Familiefilm van Don Chaffey. Met o.a. Leo McKern, Jean-Pierre Aumont, Herbert Lom, Pamela Franklin en Vincent Winter.

Een uitstekende rolbezetting in deze onderhoudende Engelse Disney-film (aanvankelijk in twee delen vertoond in de Disney TV show) over kinderen die het aan de stok krijgen met boeven die achter de buit van een inbraak aanzitten, verstopt in een afgedankt speelgoedpaard. Een eersteklas film voor jong en oud.

Doctor in Distress

1963 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1963. Komedie van Ralph Thomas. Met o.a. Dirk Bogarde, Samantha Eggar, Mylène Demongeot, Robert Houston en Barbara Murray.

Kleurrijke aflevering in de succesvolle serie 'Doctor'-films die Ralph Thomas in de jaren zestig regisseerde. De in decent tweed geklede en in een 'mini' rondtoerende Bogarde speelt Simon Sparrow, de arts die zijn patiënten bij voorkeur in bloemrijke bewoordingen konde doet over hun lichamelijke gesteldheid. 'Je hart klinkt als een klok, je longen zijn zo helder als kristal, en je bloeddruk - good heavens - die kan niet normaler.' Na het stellen van een diagnose volgt vaak de onvermijdelijk belegen grap, in dit geval het oplopen van de bloeddrukmeter bij het uitspreken van het woordje 'verliefdheid'. De Britten vonden het destijds hoogkomisch, en ook nu nog is Doctor in Distress het aanzien waard, niet vanwege het verhaal, dat doet er nauwelijks toe, maar door de aanwezigheid van de kennelijk onbedoeld decadent ogende Bogarde, die de rol van dr Sparrow ditmaal voor de laatste keer en opnieuw met verve speelde.

The Inspector

1962 | Drama, Oorlogsfilm, Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1962. Drama van Philip Dunne. Met o.a. Stephen Boyd, Dolores Hart, Hugh Griffith, Donald Pleasence en Harry Andrews.

Een spannend verhaal van Jan de Hartog over een jong joods meisje dat door een ex-nazi wordt achtervolgd in het Europa van na WO II. Een opwindende film, ondanks hiaten in de verhaallijn. Stijlvol gefotografeerd, onder andere in Holland en Israël.

The Day the Earth Caught Fire

1962 | Sciencefiction, Drama

Verenigd Koninkrijk 1962. Sciencefiction van Val Guest. Met o.a. Janet Munro, Leo McKern, Edward Judd, Michael Goodliffe en Bernard Braden.

Een plotselinge zonsverduistering, extreme hitte, cyclonen en eindeloze regenbuien. De natuur is flink uit balans geraakt in het toekomstvisioen van Londen in The Day the Earth Caught Fire, een inventieve scifi-film uit 1961 vol sardonische humor en tijdloze maatschappijkritiek. Een groepje cynische journalisten onderzoekt de natuurramp en ontdekt dat de overheid informatie achterhoudt over experimenten met atoomwapens. De waarschuwingsboodschap over hoe de mensheid zijn eigen graf graaft door de planeet te vernietigen voelt maar al te vertrouwd, wat de film vandaag de dag minstens zo relevant maakt als toen die uitkwam. Ook vormt de slim geschoten en vlotte zwart-wit film een mooie ode aan de journalistiek; er werd gefilmd op echte redacties en sommige acteurs waren in werkelijkheid journalist.

Mr. Topaze

1962 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1962. Komedie van Peter Sellers. Met o.a. Peter Sellers, Nadia Gray, Herbert Lom, Leo McKern en Martita Hunt.

Een tamme satirische herverfilming van TOPAZE, met Sellers als de timide schoolmeester die een gewetenloze zakenman wordt. Amerikaanse titel: I LIKE MONEY.

Yesterday's Enemy

1959 | Oorlogsfilm, Drama, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk 1959. Oorlogsfilm van Val Guest. Met o.a. Stanley Baker, Guy Rolfe, Leo McKern, Gordon Jackson en David Oxley.

`De vijand van gisteren is de vriend van vandaag` is het motto van deze spannende oorlogsfilm (naar het toneelstuk van Peter Neuman) die geheel in de studio werd opgenomen. Desalniettemin veel sfeer en schitterende rollen. De zin van oorlog wordt voortdurend ter discussie gesteld en de vanzelfsprekende conclusie dat oorlog inderdaad zinloos is, wordt aan het eind eens te meer duidelijk als Baker en zijn mannen het onderspit delven tegen de Japanse commandant, Ahn, die niet onder doet voor Sessue Hayakawa, de Japanse officier in THE BRIDGE ON THE RIVER KWAI.

The Mouse That Roared

1959 | Komedie, Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk 1959. Komedie van Jack Arnold. Met o.a. Peter Sellers, Jean Seberg, David Kossoff, William Hartnell en Monty Landis.

De hertogin van Grand Fenwick besluit de oorlog te verklaren aan de Verenigde Staten. Het plan is deze te verliezen en buitenlandse hulp te aanvaarden, om zo haar economische problemen op te lossen.

Beyond this Place

1959 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1959. Drama van Jack Cardiff. Met o.a. Van Johnson, Vera Miles, Emlyn Williams, Bernard Lee en Jean Kent.

Een eerlijk drama over Johnson die in Engeland het bewijs zoekt voor de onschuld van zijn vader die veroordeeld werd wegens moord. Amerikaanse titel WEB OF EVIDENCE.

A Tale of Two Cities

1958 | Historische film, Drama, Romantiek

Verenigd Koninkrijk 1958. Historische film van Ralph Thomas. Met o.a. Christopher Lee, Dirk Bogarde, Dorothy Tutin, Cecil Parker en Stephen Murray.

Een van vele verfilmingen van de gelijknamige roman van Charles Dickens. Ster Dirk Bogarde (eerder in vruchtbare samenwerking met regisseur Thomas voor de Doctor Sparrow-serie) neemt de hoofdrol van aan lager wal geraakte advocaat Sydney Carton op zich. Tijdens Franse Revolutie verricht hij (toch) ultieme liefdesdaad voor ware liefde Lucie (Tutin). In een interview uit 1990 zei Bogarde: 'Betty (producente Betty E. Box) en Ralph maakten een kapitale vergissing door de film niet in kleur te draaien. Hadden ze dat wel gedaan, dan zou de film nu nog het bekijken waard zijn.' Waarmee hij onbedoeld de eigenzinnige gedetailleerdheid van regisseur Thomas' versie tekort deed.

X: The Unknown

1956 | Sciencefiction, Mysterie, Horror

Verenigd Koninkrijk 1956. Sciencefiction van Leslie Norman. Met o.a. Dean Jagger, Edward Chapman, Leo McKern, William Lucas en Anthony Newley.

Een groep militairen ontdekt in Schotland een bron van radioactiviteit bij een geheimzinnige scheur in de aardbodem. Al snel vallen er doden, slachtoffers van vreselijke stralingswonden. Toegesnelde wetenschappers ontdekken dat de oorzaak een amorf monster is, dat zich voedt met radioactief materiaal. De tweede film van de fameuze Hammer studio's. Scriptschrijver Jimmy Sangster stopte de eerste versie van zijn scenario vol gruwelijke scènes; hij hoopte dat een deel daarvan de censuur zou overleven. De strategie werkte, de film is, zeker voor die tijd, behoorlijk eng.

Time Without Pity

1956 | Thriller, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1956. Thriller van Joseph Losey. Met o.a. Michael Redgrave, Ann Todd, Peter Cushing, Leo McKern en Alec McGowan.

Dronkelap Redgrave laat zijn glas staan, als zijn zoon de strop dreigt te krijgen voor een moord, waarvan hij overtuigd is dat hij die nimmer begaan heeft. Hij gaat achter de waarheid aan en weet de onderste steen boven te krijgen. Een boeiend en spannend psychologisch drama met als minpuntje dat er soms te veel dialoog is. Een mijlpaal in de Britse film. Ben Barzman schreef het scenario naar het toneelstuk Someone Waiting van Emlyn Williams. Camerawerk van Freddi Francis.

Robin Hood: The Movie

1955 | Familiefilm, Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk 1955. Familiefilm van Ralph Smart. Met o.a. Richard Greene, Leo McKern en Bernadette O'Farrell.

De avonturen van de legendarische Engelse held in een film voor de zaterdagmiddagmatinee. Deze jeugdfilm sloeg aan en kreeg nog twee vervolgen: THE RETURN OF ROBIN HOOD en ROBIN HOOD'S GREATEST ADVENTURES, telkens met een interval van een jaar.

Murder in the Cathedral

1951 | Historische film

Verenigd Koninkrijk 1951. Historische film van George Hoellering. Met o.a. John Groser, Alexander Gauge, Donald Bisset, Clement McCallin en Michael Groser.

Amateuristische filmversie van het veel geprezen gelijknamige drama in verzen van T.S. Eliot, over de laatste levensdagen van de aartsbisschop Becket, die de scheiding van kerk en staat voorstond, en op last van koning Hendrik II werd vermoord. Filmdebuut van karakterrolspeler McKern (als de derde ridder). T.S. Eliot zorgt zelf voor de stem van de vierde verleider. Al bij al geen lachertje voor de kijker, die zich volledig verloren voelt in het niemandsland tussen film en toneeldrama.