Jean van de Velde (1957): regie, bedenker, scenario, productie en schrijver.
Er zijn 20 films en 1 serie gevonden.

Morten

2019 | Thriller

Nederland 2019. Thriller van Jean van de Velde. Met o.a. Peter Paul Muller, Claire Bender, Elisa Beuger, Julia Nauta en Joke Devynck.

Bewerking van de gelijknamige trilogie van Anna Levander, het pseudoniem van parlementair verslaggever Dominique van der Heyde en haar ex-vrouw, schrijver Annet de Jong.

Bram Fischer

2017 | Drama, Biografie

Nederland​/​​Zuid-Afrika 2017. Drama van Jean van de Velde. Met o.a. Peter Paul Muller, Antoinette Louw, Sello Motloung en Dan Robbertse.

Zuid-Afrika, 1963. Negen kopstukken van het verboden ANC, onder wie Nelson Mandela, worden beschuldigd van terrorisme. Het Apartheidsregime eist de doodstraf. De groep wordt verdedigd door gerespecteerd advocaat Bram Fischer (Muller), die heimelijk ook bij het ANC betrokken is. Die dubbelrol wordt gedurende het proces moeilijker vol te houden. Smaakvol vertelde geschiedenisles van Jean van de Velde (All Stars, Wit licht), die zelf in Afrika opgroeide, is tikje conventionele, maar ook boeiende, soms spannende mix van rechtbankdrama en spionagethriller. De Afrikaans sprekende Nederlander Muller houdt zich prima staande tussen de Zuid-Afrikaanse cast.

Hoe duur was de suiker

2013 | Drama

Nederland 2013. Drama van Jean van de Velde. Met o.a. Gaite Jansen, Yootha Wong-Loi-Sing, Kees Boot, Benja Bruijning en Anna Raadsveld.

De openingsfilm van het NFF 2013 is een degelijke verfilming van de gelijknamige bestseller van Cynthia McLeod, die zich afspeelt in achttiende-eeuws Suriname. Centraal staan de jonge vrouwen Sarith (Jansen) en haar lijfslavin Mini-Mini (Wong-Loi-Sing), die samen opgroeien op een suikerplantage. De film biedt een goed tijdsbeeld, en de keuze voor een onsympathieke hoofdpersoon - Sarith is een eersteklas loeder - is sterk. Regisseur/scenarist Van de Velde wil wel veel vertellen, wat leidt tot een episodische film waarin aangrijpende en knullige momenten elkaar afwisselen.

All Stars 2: Old Stars

2011 | Komedie, Drama

Nederland 2011. Komedie van Jean van de Velde. Met o.a. Danny de Munk, Thomas Acda, Kasper van Kooten, Peter Paul Muller en Raymi Sambo.

Op de voetbalkomedie All Stars uit 1997 volgden een succesvolle televisieserie en diverse internationale remakes, dus een vervolg lag voor de hand. De antihelden uit deel één zijn intussen veertien jaar ouder, maar geen van allen veel wijzer. Wanneer een van hen in Spanje gaat trouwen, beschouwt de rest dat als excuus voor een zuidwaartse roadtrip. De slapstickhumor blijft een poos leuk, maar zodra regisseur/scenarist Van de Velde die afwisselt met bloedserieuze thema's begint de film te irriteren.

Wit licht

2008 | Drama

Nederland 2008. Drama van Jean van de Velde. Met o.a. Marco Borsato, Thekla Reuten, Ricky Koole, Peter Van den Begin en Jacqueline Blom.

Weduwnaar Eduard Zuiderwijk (War Child-ambassadeur Borsato) werkt als kok in een Oost-Afrikaans land. Als zijn zoontje moet huilen omdat zijn vriendje Abu ontvoerd is, en gerekruteerd als kindsoldaat, beseft hij dat hij in moet grijpen voor het te laat is. Bij het uitkomen van de film was de pers niet vriendelijk, de scènes met de kindsoldaten die in de jungle worden gehersenspoeld door een sinistere rebellenleider waren prima, maar Borsato als uit een helikopter hangende actieheld? Regisseur Van de Velde ging later terug naar de montagekamer en kreeg voor zijn veel betere, nieuwe versie Silent Army een staande ovatie in Cannes.

The Silent Army

2008 | Drama

Nederland 2008. Drama van Jean van de Velde. Met o.a. Marco Borsato, Adrian Galley, Jacqueline Blom, Ricky Koole en Thekla Reuten.

Opnieuw gemonteerde internationale versie van Wit Licht.

Wild Romance

2006 | Drama, Biografie, Muziek

Nederland 2006. Drama van Jean van de Velde. Met o.a. Daniël Boissevain, Marcel Hensema, Karina Smulders en George Rossi.

Film over de eerste vijf jaar van de carrière van muzikant, beeldend kunstenaar en nationale knuffeljunk Herman Brood. De keuze voor de vroege jaren zou ook een keuze moeten zijn voor het onbekende; voor de tijd die niet in het collectieve geheugen gegrift staat. Dat is niet het geval. Er gebeurt niets verrassends. In Wild Romance worden de rock 'n' roll-clichés aaneen geregen: de weg naar de top is geplaveid met rondborstige groupies, injectienaalden en verbouwde hotelkamers. Hensema kreeg een Gouden Kalf voor zijn rol als Broods vriend en manager Koos van Dijk.

Things to Do Before You're 30

2004 | Komedie, Drama

Verenigd Koninkrijk 2004. Komedie van Simon Shore. Met o.a. Dougray Scott, Jimi Mistry, Emilia Fox, Shaun Parkes en Billie Piper.

Leden van voetbalclub, die bestaat uit twintigers, verzetten zich allemaal op hun eigen manier tegen het volwassen worden.

Floris

2004 | Komedie, Avonturenfilm

Nederland 2004. Komedie van Jean van de Velde. Met o.a. Michiel Huisman, Victor Löw, Birgit Schuurman, Daan Schuurmans en Linda van Dyck.

Als opvolger van de klassieke ridderserie Floris had men zich van de 21ste-eeuwse Floris-film iets volwassens, vlots en hards voorgesteld. Zeker in handen van regisseur Van de Velde (Lek). Die koos echter voor komische retro, met malle karikaturen, vloekende kleuren en een goedkoop ogende anekdotische stijl die soms doet denken aan Monty Python, soms aan Bassie en Adriaan. Generaal Floris van Rosemondt (Löw), zoon van de Floris uit de serie, vindt zijn eigen zoon (Huisman), eveneens genaamd Floris, maar een lapzwans. Jonge Floris is toneelacteur, maar krijgt aan de zijde van de Chinese Pi (Schuurman) de kans zijn vader vechtend eer aan te doen.

Lek

2000 | Actiefilm, Thriller, Misdaad

Nederland 2000. Actiefilm van Jean van de Velde. Met o.a. Cas Jansen, Ricky Koole, Victor Löw, Thomas Acda en Gijs Scholten van Aschat.

De pers en de Gouden Kalveren-jury waren eensgezind positief over Lek. Met reden. Een goed overwogen scenario, een nauwkeurige casting, geïnspireerd spel en de strakke regie van Van de Velde (All Stars) maken de film tot een sterke Nederlandse politiefilm. Lek biedt een realistisch verhaal waarin agent Eddy (Jansen) door de CID wordt gestimuleerd om van zijn jeugdvriend Sjaak (Löw), momenteel lid van een misdaadbende, een informant te maken. Löw is leuk als geharde crimineel, die werk en zorg voor zijn jonge gezin handig weet te combineren.

Waar blijft het licht

1998 | Drama, Komedie, Avonturenfilm, Romantiek

België​/​​Nederland​/​​Duitsland 1998. Drama van Stijn Coninx. Met o.a. Joachim Kroll, Rick Engelkes, Francesca Vanthielen, Reidar Sørensen en Joachim Król.

Ellen is een avontuurlijk type en besluit een winter door te brengen bij de jager Lars op Spitsbergen. Zij ontdekt de schoonheid van het land en de gevaren van een barre winter. Een romance blijkt niet te vermijden.

All Stars

1997 | Komedie, Sportfilm, Familiefilm

Nederland 1997. Komedie van Jean van de Velde. Met o.a. Antonie Kamerling, Danny de Munk, Thomas Acda, Isa Hoes en Daniël Boissevain.

All Stars gaat blijkens de ondertitel over 'buitenspel, diepgaan en gemiste kansen', een film dus over goede en slechte tijden bij het (amateur) voetbal. Veredelde soap of niet, All Stars werd een succes in de Nederlandse bioscopen en ook de pers was enthousiast. Het verhaal draait om zeven boezemvrienden die al vijftien jaar lang op zondag voetballen. Maar je zult het altijd zien, aan de vooravond van hun 500ste wedstrijd begint het te rommelen in het team. All Stars was uitverkoren als Nederlandse inzending voor de Oscars, maar Jean van de Velde was zo nobel om zijn plaats af te staan aan Karakter van Mike van Diem. Met het bekende resultaat.

Charlotte Sophie Bentinck

1995 | Drama, Biografie

Nederland 1995. Drama van Ben Verbong. Met o.a. Tom Jansen, Hiske van der Linden, Dick van Diem, Nanette Kuijper en Nanette Kuijpers.

Op basis van de briefroman Mevrouw Bentinck of Onverenigbaarheid van Karakter van Hella S. Haasse werd een vijfdelige tv-serie gemaakt. Die werd nu weer omgemonteerd tot een speelfilm over het leven van de adellijke Charlotte Sophie von Aldenburg, getrouwd met Baron Bentinck. Charlotte kon zich niet conformeren aan de eisen van haar stand. Ze deed wat haar gevoel haar ingaf en kreeg daardoor steeds meer problemen met haar naaste omgeving. De decors en de kostuums zijn, zoals gebruikelijk bij dit soort films, goed verzorgd, en ook het scenario is zorgvuldig opgebouwd. Een aantal sprongen in de tijd worden gemaakt aan de hand van voorgelezen brieven en zijn nergens hinderlijk, met uitzondering van de typische tv-film finale, wanneer nog even wordt verteld hoe het haar in het laatste deel van haar leven verging. In aanmerking genomen dat zes tv-afleveringen in één film moesten worden samengeperst, verdienen de scenaristen en de cutter een complimentje.

De flat

1994 | Thriller

Nederland 1994. Thriller van Ben Verbong. Met o.a. Renée Soutendijk, Victor Löw, Hans Hoes, Jaimy Siebel en Mirjam de Rooij.

Mislukte poging van Verbong, deze psycho-erotische thriller. Soutendijk is een pas gescheiden vrouw in een flatgebouw die het hof wordt gemaakt door de verkeerde buurman Löw. Iedereen, Soutendijk inbegrepen, beseft meteen dat het fout, verdacht en gevaarlijk is. Maar zij is blijkbaar te hitsig en ziet, hijgend van begeerte, bijna alles over het hoofd. Toch wel iets beter dan een gemiddelde aflevering van Derrick of Tatort, zoals de Nederlandse pers oordeelde, maar het blijft een misser van jewelste.

Oeroeg

1993 | Drama, Oorlogsfilm, Historische film

Nederland 1993. Drama van Hans Hylkema. Met o.a. Rik Launspach, Martin Schwab, Jeroen Krabbé, Joris Putman en Marjon Brandsma.

'Oeroeg was mijn vriend', zo begon Hella S. Haasse's in 1948 verschenen novelle, waarin ze de vriendschap beschreef tussen Johan, zoon van een Nederlandse plantage-eigenaar en de Indonesische Oeroeg, zoon van een opzichter. Als kinderen waren ze onafscheidelijk, maar wanneer Johan tijdens de politionele acties in Batavia terugkeert blijkt hoeveel er is veranderd. Hans Hylkema verfilmde het verhaal in een tijd dat dit hoofdstuk uit de Nederlandse geschiedenis nog zeer gevoelig lag: des te symbolischer de aanwezigheid destijds van Beatrix bij de première. Rik Launspach kreeg een Gouden Kalf voor zijn rol.

De kleine blonde dood

1993 | Drama

Nederland 1993. Drama van Jean van de Velde. Met o.a. Antonie Kamerling, Olivier Tuinier, Loes Wouterson, Gees Linnebank en Yoran Hensel.

De deels autobiografische roman 'De kleine blonde dood' van Boudewijn Büch zaliger werd toegankelijk verfilmd door Van de Velde, met groot financieel succes. Kamerling speelt Valentijn Boecke, een gekwelde dichter die zich graag wentelt in een clichépastiche van seks, drugs en rock & roll. Zónder het zoontje (Tuinier) dat hij per ongeluk maakte met Mieke (Wouterson). Maar schoorvoetend begint Valentijn toch te houden van de kleine blonde jongen. Wat Büch zelf van de film vond is onbekend, maar volgens de regisseur was Büch wel van plan om, met baard en zonnebril, naar de middagvoorstelling te gaan.

De onfatsoenlijke vrouw

1991 | Drama, Erotiek, Thriller

Nederland 1991. Drama van Ben Verbong. Met o.a. José Way, Huub Stapel, Marieke van Leeuwen, Theo de Groot en Peter Bolhuis.

Debutante Way is violiste en gehuwd met de deftige Van Vrijberghe de Coningh; samen hebben ze een dochtertje. Zij wordt - in de stijl van Marlon Brando-Maria Schneider in ULTIMO TANGO A PARIGI - versierd door geheimzinnige verleider Stapel en spoedig laten beiden hun erotische fantasieën de vrije loop. Nederlandse variant op NINE ½ WEEKS maar minder erotisch, minder stijlvol en met minder emoties. Wel transpirerende lichamen, kreunend gezucht en mooie fotografie van Lex Wertwijn. Way moet nog leren spreken en acteren. Het scenario is van Verbong, Marianne Dikker en Jean van de Velde.

Van geluk gesproken

1987 | Drama, Komedie

Nederland 1987. Drama van Pieter Verhoeff. Met o.a. Mirjam Sternheim, Peter Tuinman, Marijke Veugelers, Michiel Romeyn en Geert de Jong.

Afwisselend grappig en dramatisch portret van verschillende families op drie verdiepingen in een Amsterdams pand, waarbij de trap symbool staat voor het bekende stedelijke leed van langs elkaar heen leven. Boven wonen twee studenten, daaronder de mislukte zangeres Karin met werkloze Harrie en beneden Wouter met zijn demente moeder. Op aanraden van een collega huurde regisseur Verhoeff de latere Jiskefetters Prins en Romeyn in. Gouden Kalveren voor regisseur Verhoeff, Veugelers en Romeyn. Jean van de Velde bewerkte het boek van Marijke Höweler tot scenario.

Parfait Amour

1985 | Drama, Documentaire

Nederland 1985. Drama van Jean van de Velde. Met o.a. Onno Molenkamp, Guusje van Tilborgh, Peter Tuinman, Leen Jongewaard en Piet Kamerman.

Een opmerkelijke, maar helaas nogal slap uitgewerkte psychologische thriller met Molenkamp als Pavel Mosz, een om politieke redenen naar Nederland uitgeweken Tsjech die in het begin van de film overreden wordt en aan geheugenverlies lijdt. Hij wordt door allerlei mensen gemanipuleerd en gaat vertwijfeld op zoek naar de waarheid omtrent het 'ongeval'. Het interessante scenario heeft te lijden onder de al te tamme regie van Van de Velde, zodat de film uiteindelijk ver onder zijn mogelijkheden blijft.

De afstand

1981 | Drama

Nederland 1981. Drama van Jean van de Velde. Met o.a. Bennie Roeters, Ruud Westerkamp, Paul Berrenos, Maria de Booy en Herman van Elteren.

Een jonge zeeman bekijkt tijdens de reis super-8-filmpjes over een vriend die stierf na een overdosis heroïne. Een indringende, 'literaire' film naar een scenario van René Seegers en Leon de Winter.

De Verwording van Herman Dürer

1979 | Drama

Nederland 1979. Drama van Jean van de Velde, René Seegers en Leon de Winter. Met o.a. Felix Jan Kuypers, Alma, Albert Abspoel, Vivian Lampe en Ed van Gils.

De verfilmde roman van De Winter over de vermenging van werkelijkheid met romantische dagdromen van een jeugdige ex- gevangene die zich vereenzelvigt met een 19de-eeuwse Taugenichts van Von Eichendorff. Een reis naar het geïdealiseerd Italië komt via München tot een dramatisch einde in Hoek van Holland. Onvoldoende waar gemaakt.