Ken Loach (1936): regie, cast, scenario en productie.
Er zijn 32 films gevonden.

The Old Oak

2023 | Drama

Verenigd Koninkrijk 2023. Drama van Ken Loach. Met o.a. Claire Rodgerson, Trevor Fox, Chris McGlade, Col Tait en Jordan Louis.

Sinds de mijnen gesloten werden is er armoede en leegstand in Noord-Engeland. En al die lege huizen maken de regio ideaal om Syrische vluchtelingen te dumpen. Zo ook in County Durham, waar de jonge fotografe Yara terechtkomt. Daar krijgt ze te maken met veel anti-vluchtelingensentiment van de bewoners, maar sluit ze ook vriendschap met kroegbaas TJ. Samen besluiten ze in TJ’s kroeg The Old Oak gratis eten te serveren. Want TJ’s moeder wist al: ‘When you eat together, you stick together.’ Zoals in de meeste van Loach’s films (en zeker die geschreven door Paul Laverty) is meteen duidelijk bij wie je sympathie moet liggen. De kunst van vertellen en het oog voor detail zijn bij de oude meester echter zo groot, dat bij de kijker ieder cynisme al snel verdwijnt.

Sorry We Missed You

2019 | Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk​/​​België 2019. Drama van Ken Loach. Met o.a. Kris Hitchen, Debbie Honeywood, Nikki Marshall, Rhys Stone en Harriet Ghost.

Als geen ander kan Ken Loach (geholpen door vaste scenarioschrijver Paul Laverty) indringende en urgente verhalen vertellen over gewone mensen. In I, Daniel Blake ging dat over een werkloze weduwnaar die vastloopt in het systeem, deze keer gaat het over een heel gezin. Beide ouders werken zich het schompes (hij als pakjesbezorger, zij als zorgverlener), en toch kunnen ze zich financieel nauwelijks redden. En ondertussen hebben ze geen tijd meer voor elkaar, of voor hun twee kinderen. Aangrijpend, levensecht en vlekkeloos geacteerd en geregisseerd.

I, Daniel Blake

2016 | Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk 2016. Drama van Ken Loach. Met o.a. Dave Johns, Hayley Squires, Colin Coombs en Natalie Ann Jamieson.

De 59-jarige timmerman Daniel (Johns) heeft een zwak hart maar wil toch graag werken. Helaas werken ze hem bij het arbeidsbureau vooral tegen. Daniel wordt gek van het jargon, de computers, en de bevoogdende begeleiders. Simpel en direct sociaal-realistisch drama van het beproefde duo Ken Loach (regie) en Paul Laverty (scenario). Iets te simpel en direct soms, omdat goed en slecht wel heel duidelijk worden afgetekend. Maar de mensen in de film zijn levensecht en de kwestie is urgent. Vond ook de jury in Cannes, die de film in 2016 de Gouden Palm (voor beste film van het festival) gaf.

Jimmy’s Hall

2014 | Biografie, Drama, Historische film

Verenigd Koninkrijk​/​​Ierland​/​​Frankrijk 2014. Biografie van Ken Loach. Met o.a. Barry Ward, Francis Magee, Simone Kirby, Andrew Scott en Jim Norton.

Charmante biopic over de Ierse communist en vrijdenker Jimmy Gralton, die in 1932 - na tien jaar ballingschap in New York - terugkeert naar zijn geboortedorp in Ierland. Daar komt hij in conflict met de katholieke kerk, die wil dat hij stopt met de gratis lessen in het door hem opgerichte buurthuis, de Pearse-Connolly Community Hall (de 'hall' uit de titel). Hoogtepunten van de film zijn de confrontaties met priester Sheridan (Scott), die als personage interessanter is dan de door Loach en vaste scenarioschrijver Paul Laverty bijna heilig verklaarde Gralton.

The Angels' Share

2012 | Drama, Komedie

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk​/​​België​/​​Italië 2012. Drama van Ken Loach. Met o.a. Paul Brannigan, John Henshaw, William Ruane, Jasmin Riggins en Gary Maitland.

Deze af en toe hilarische film van Loach en scenarioschrijver Paul Laverty, hun tiende film samen, is twee films voor de prijs van een. De eerste helft is een sociaal-realistisch drama over een kansarme draaideurcrimineel die 300 uur taakstraf krijgt. Deel twee een misdaadkomedie waarin hij samen met drie andere kansarmen exorbitant dure whisky steelt. Beide helften zijn interessant en vermakelijk, maar de toon en het realiteitsgehalte zijn onderling zo verschillend dat ze eigenlijk niet samengaan. Toch kreeg Loach in Cannes de juryprijs voor zijn film.

Route Irish

2010 | Thriller, Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk​/​​Italië​/​​België​/​​Spanje 2010. Thriller van Ken Loach. Met o.a. Mark Womack, Andrea Lowe, John Bishop en Trevor Williams.

In Liverpool worstelt Fergus (Womack) met de dood van zijn goede vriend Frankie (stand up comedian Bishop), met wie hij voor een beveiligingsbedrijf in Irak werkte. De mooie praatjes over het 'opbouwen' van het overzeese land kan Fergus niet meer horen, en hij gelooft niet dat Frankie per ongeluk stierf. Venijnige, gelaagde thriller over staatsgeweld, militaire wreedheid en uitbuiting van sociale onderklassen van de immer geëngageerde Loach (Land and Freedom), heeft een prima cast en fraai camerawerk van Chris Menges. Loach werd in Cannes genomineerd voor de Gouden Palm.

Looking for Eric

2009 | Drama, Komedie, Sportfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk​/​​Italië​/​​België​/​​Spanje 2009. Drama van Ken Loach. Met o.a. Steve Evets, Eric Cantona, Stephanie Bishop, Gerard Kearns en Matthew McNulty.

'I am not a man, I am Cantona,' declameert oud-voetballer Eric Cantona in deze goedlachse komedie van Ken Loach, de Britse nestor van het sociaal realisme. De beroemde filosoferende voetballer, of voetballende filosoof, speelt een belangrijke rol in het leven van de suïcidale postbode Eric (Evets) in Manchester. Eric krijgt tijdens een hopeloos moment visioenen van zijn voetbalidool en klimt dankzij de levenslessen van Cantona langzaam uit de put, richting vrouwlief en aanverwant levensgeluk. Perfecte mix van luchtig magisch realisme en deprimerende rampspoed.

It's a Free World...

2007 | Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Italië​/​​Duitsland​/​​Spanje​/​​Polen 2007. Drama van Ken Loach. Met o.a. Kierston Wareing, Juliet Ellis, Leslaw Zurek, Joe Siffleet en Colin Caughlin.

Nadat ze ontslagen is door haar oude werkgever opent Angela (gespeeld door de prima debutante Wareing) met een vriendin een uitzendbureau. Ze ziet haar tienjarige zoon erg weinig, in de drukke aanloopperiode. Totdat hij, onaangekondigd, samen met zijn opa, een keer een kijkje komt nemen bij mama's werk, en ziet hoe ze wanhopige illegalen ronselt. Filmmaker Loach maakte, zoals vaker in zijn carrière, een film waarin hij zijn engagement de vrije loop kon laten. Met dat engagement zit het wel snor in de film, maar It's a Free World... behoort niet tot zijn beste werk.

Chacun son cinema

2007 | Komedie, Drama

Frankrijk 2007. Komedie van Theodoros Angelopoulos, Olivier Assayas, Bille August, Jane Campion en Youssef Chahine.

Verzamelkunstwerk van 33 regisseurs uit alle werelddelen over de magie van een bioscoopervaring.

The Wind That Shakes the Barley

2006 | Drama, Oorlogsfilm, Historische film

Ierland​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Duitsland​/​​Italië​/​​Spanje​/​​Frankrijk 2006. Drama van Ken Loach. Met o.a. Cillian Murphy, Padraic Delaney, Liam Cunningham, Orla Fitzgerald en Mary O'Riordan.

Ierland, de jaren twintig. Damien (Murphy) is net afgestudeerd als dokter en wil naar Londen om daar in een prestigieus ziekenhuis te werken. Maar er komt iets tussen: als hij getuige is van een aantal wandaden van het Britse leger sluit hij zich aan bij de IRA, net als zijn broer Teddy (Delaney). Bij het verschijnen van de film was er veel kritiek op de manier waarop de Britten in beeld worden gebracht, als domme bruten. Dit is inderdaad niet de meest subtiele, of beste, film van Loach (My Name is Joe), maar hij kreeg er wel een Gouden Palm voor.

Tickets

2005 | Drama, Romantiek

Iran​/​​Italië​/​​Verenigd Koninkrijk 2005. Drama van Abbas Kiarostami, Ken Loach en Ermanno Olmi. Met o.a. Valeria Bruni Tedeschi, Blerta Cahani, Martin Compston, Carlo Delle Piane en Sanije Dedja.

Regisseurs Loach, Olmi en Kiarostami maakten een film over een treinreis van Innsbruck naar Rome. Drie verhaallijnen wisselen elkaar af: een oudere zakenman ontmoet een jonge vrouw, een jongenman en - vermoedelijk - zijn oma halen herinneringen op aan hun geboortestad, en drie Schotse voetbalfans zijn op weg naar een belangrijke wedstrijd.

Ae Fond Kiss...

2004 | Romantisch drama

Verenigd Koninkrijk​/​​België​/​​Duitsland​/​​Italië​/​​Spanje 2004. Romantisch drama van Ken Loach. Met o.a. Atta Yaqub, Eva Birthistle, Shamshad Akhtar, Ghizala Avan en Shabana Akhtar Bakhsh.

De Britse sociaal realist Ken Loach (Riff-Raff, It's a Free World) kiest voor een klassiek gegeven: de onmogelijke liefde. In Glasgow raakt Casim (Yaqub), zoon van Pakistaanse immigranten, verliefd op de zeer blonde, katholieke Roisin (Birthistle). Dat terwijl zijn huwelijk met een nicht in Pakistan al helemaal geregeld is. Ondertussen heeft Casims zus ook al andere toekomstplannen dan haar ouders zouden willen. Loach en scenarist Paul Laverty voeren in hun veelgeprezen drama niet zozeer bekrompen dwarsliggers van ouders op, maar tonen welke implicaties de romance voor de betrokken families werkelijk heeft.

Sweet Sixteen

2002 | Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Duitsland​/​​Spanje 2002. Drama van Ken Loach. Met o.a. Martin Compston, Annmarie Fulton, William Ruane, Michelle Abercromby en Michelle Coulter.

De Schotse Liam (Compston) gaat zestien worden, maar daar is - zoals dat hoort in een ­Loach-film - niks zoets aan: Liams moeder zit gevangen vanwege drugsgebruik en hij wordt uit huis getrapt door zijn pleegvader omdat hij geen verdovende middelen de nor in wilde smokkelen. Liam bedenkt vervolgens onderdak te kopen voor hem en zijn ma en gaat zelf dealen. Debuterend acteur Compston en het scenario wonnen veel prijzen voor ruigte die niet prekerig wordt. Het woord 'fuck' is 313 keer in variaties te beluisteren, normaal gesproken genoeg om geen bezoekers onder de 15 in de bios toe te laten, maar omdat éénmaal het woord 'cunt' valt, werd Sweet Sixteen - tot diepe verontwaardiging van Loach - in Engeland verboden voor onder de achttien.

11'09''01 - September 11

2002 | Drama, Documentaire

Frankrijk​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Israël​/​​Japan​/​​Verenigde Staten​/​​Ethiopië​/​​Mexico​/​​Iran 2002. Drama van Youssef Chahine, Alejandro G. Iñárritu, Shohei Imamura, Claude Lelouch en Ken Loach. Met o.a. Maryam Karimi, Emmanuelle Laborit, Jérôme Horry, Nour El-Sherif en Ahmed Seif Eldine.

Elf regisseurs uit verschillende landen en culturen, onder wie Ken Loach, Sean Penn, Samira Makhmalbaf, Alejandro Gonzálex Iñárritu en Danis Tanovic, geven hun visie op de aanslagen in New York. Ze hadden volledige artistieke vrijheid; alleen de symbolische lengte van elke bijdrage stond vast: elf minuten, negen seconden en één frame (11''09''01). Niet alle bijdragen zijn even sterk, maar dat doet er eigenlijk niet toe. Samen laten de elf filmpjes zien op hoeveel verschillende manieren filmmakers kunnen reageren en reflecteren op de wereld om hen heen.

The Navigators

2001 | Drama, Komedie

Verenigd Koninkrijk​/​​Duitsland​/​​Spanje 2001. Drama van Ken Loach. Met o.a. Dean Andrews, Thomas Craig, Joe Duttine, Steve Huison en Venn Tracey.

'Iedereen die in de weg staat van vooruitgang, ligt eruit.' De mannen van British Railways hebben weinig te kiezen bij de privatisering van hun bedrijf. Ze proberen er onder andere met hun grove humor de moed in te houden, maar de oude saamhorigheid is snel versplinterd. Schrijver Rob Dawber, die zelf vele jaren werkte voor de spoorwegen, vond een gewillig oor bij cineast Loach, die nu eenmaal het maken van sociaal geëngageerde films als levensmissie heeft. Loach wekt weer lekker verontwaardiging op, maar had meer in mogen zoomen op een individu. Dawber stierf nog voor de première aan kanker, veroorzaakt door het werken met asbest.

Bread and Roses

2000 | Drama

Duitsland​/​​Spanje​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Tsjechië​/​​Frankrijk​/​​Zwitserland​/​​Italië 2000. Drama van Ken Loach. Met o.a. Pilar Padilla, Adrien Brody, Elpidia Carrillo, Jack McGee en George Lopez.

De 'sociale realist' Ken Loach is beroemd om zijn politieke films waarin hij het opneemt voor de armen en onderdrukten. Paul Laverty, zijn trouwe scenarioschrijver, hielp Loach ditmaal aan een verhaal over arme, hardwerkende Latino's in Los Angeles. Het begint met Maya, die over de Mexicaanse grens gesmokkeld wordt en uiteindelijk met haar oudere zus Rosa in LA herenigd wordt. Rosa weet Maya aan een schoonmaakbaantje te helpen in een groot zakengebouw, waar de problemen pas echt beginnen. De schoonmakers worden zwaar onderbetaald en grof behandeld door supervisor Perez. Een vakbondmedewerker wil hen steunen, maar dat gaat niet over rozen. Bread and Roses doet heel ouderwets aan. Loach's realistische semi-documentaire stijl en het thema van een onderdrukte arbeidersklasse zijn dan ook oud; maar daarom niet minder belangrijk voor onze tijd. Laverty en Loach brengen hun kennis van vakbondwereldjes sterk over. Het mag verwonderlijker heten dat ook het voor hen minder bekende wereldje van geëmigreerde Latino's overtuigend naar voren komt. Dat heeft zeker ook te maken met het voortreffelijke spel van vooral Padilla, Lopez en Carrillo.

My Name Is Joe

1998 | Drama, Romantiek

Verenigd Koninkrijk​/​​Duitsland​/​​Spanje​/​​Frankrijk​/​​Italië 1998. Drama van Ken Loach. Met o.a. Peter Mullan, Louise Goodall, Gary Lewis, Lorraine McIntosh en David McKay.

De werkloze huisschilder Joe (Mullan) is sinds enkele maanden van de alcohol af. Bovendien groeit er iets moois tussen hem en sociaal werkster Sarah (Goodall). Maar in zijn buurt in Glasgow zijn drugs en misdaad alom aanwezig, wat het voor Joe niet makkelijk maakt om zijn leven op de rails te houden. Hoe bitter Joe's omstandigheden ook zijn, Loach maakt altijd ruimte voor humor en oprechte vrolijkheid, zoals in de scènes waarin Joe zich druk maakt over het voetbalteam dat hij leidt. Sterk drama van kitchen sink-koning Loach. De uitstekende Mullan werd in Cannes onderscheiden met de prijs voor beste acteur.

Le cinéma britannique aujourd'hui

1998 | Documentaire

Frankrijk 1998. Documentaire van N.T. Binh. Met o.a. David Aukin, Tim Bevan, Katrin Cartlidge, Stephen Frears en Philip French.

De werkloze huisschilder Joe (Mullan) is sinds enkele maanden van de alcohol af. Bovendien groeit er iets moois tussen hem en sociaal werkster Sarah (Goodall). Maar in zijn buurt in Glasgow zijn drugs en misdaad alom aanwezig, wat het voor Joe niet makkelijk maakt om zijn leven op de rails te houden. Hoe bitter Joe's omstandigheden ook zijn, Loach maakt altijd ruimte voor humor en oprechte vrolijkheid, zoals in de scènes waarin Joe zich druk maakt over het voetbalteam dat hij leidt. Sterk drama van kitchen sink-koning Loach. De uitstekende Mullan werd in Cannes onderscheiden met de prijs voor beste acteur.

The Flickering Flame

1996 | Documentaire, Drama

Frankrijk​/​​Verenigd Koninkrijk 1996. Documentaire van Ken Loach.

De werkloze huisschilder Joe (Mullan) is sinds enkele maanden van de alcohol af. Bovendien groeit er iets moois tussen hem en sociaal werkster Sarah (Goodall). Maar in zijn buurt in Glasgow zijn drugs en misdaad alom aanwezig, wat het voor Joe niet makkelijk maakt om zijn leven op de rails te houden. Hoe bitter Joe's omstandigheden ook zijn, Loach maakt altijd ruimte voor humor en oprechte vrolijkheid, zoals in de scènes waarin Joe zich druk maakt over het voetbalteam dat hij leidt. Sterk drama van kitchen sink-koning Loach. De uitstekende Mullan werd in Cannes onderscheiden met de prijs voor beste acteur.

Carla's Song

1996 | Drama, Experimenteel, Romantiek

Spanje​/​​Duitsland​/​​Verenigd Koninkrijk 1996. Drama van Ken Loach. Met o.a. Robert Carlyle, Oyanka Cabezas, Scott Glenn, Subash Sing Pall en Stewart Preston.

Buschauffeur George (Robert Carlyle) rebelleert tegen zijn werkgever door een oogje dicht te knijpen als iemand zonder kaartje reist. Een van de zwartrijders is de Nicaraguaanse vluchtelinge Carla (Cabezas) op wie hij verliefd wordt. George ontfermt zich over haar en raakt zijn baan kwijt. Hij ontdekt dat Carla ernstig getraumatiseerd is door haar verleden en besluit met haar naar Nicaragua te gaan. Daar is de oorlog van 1987 tussen de Sandinisten en de door de Amerikaanse regering gesteunde Contra´s in volle gang. In een meer traditionele film zou de liefde overwinnen, maar hier wint de harde realiteit en George realiseert zich dat hij niet tegen de ellende van de oorlog op kan. Sterke, realistische, maar ook humoristische film is doordrongen van Ken Loach´ welbekende sociale betrokkenheid en politieke commentaar. Paul Laverty, die in de jaren ´80 tweeëneenhalf jaar in Nicaragua verbleef, schreef het script.

Land And Freedom

1995 | Drama, Oorlogsfilm, Experimenteel

Duitsland​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Spanje 1995. Drama van Ken Loach. Met o.a. Ian Hart, Rosana Pastor, Tom Gilroy, Marc Martinez en Frédéric Pierrot.

Dave Carr (Hart) een jonge werkloze uit Liverpool vertrekt in 1936 vol idealisme en met de communistische partijkaart op zak naar het door een burgeroorlog verscheurde Spanje om er zich bij het legertje internationale linkse vrijheidsstrijders te scharen die het fascisme bevechten. Hij merkt echter dat er twee republikeinse legers zijn.

Ladybird Ladybird

1994 | Drama, Experimenteel

Verenigd Koninkrijk 1994. Drama van Ken Loach. Met o.a. Kim Hartley, Mauricio Venegas, Claire Perkins, Ray Winstone en Sandie Lavelle.

Ladybird, Ladybird - de titel is ontleend aan Engels kinderliedje - richt de aandacht op het lot van een sterke, jonge moeder, die tussen een aantal destructieve relaties door haar talrijke kroost uit handen van de kinderbescherming probeert te houden. Geen beste beurt voor de kinderbescherming, lijkt het. Loach: 'Ik heb respect voor het zware werk dat zij doen. En in de film komt duidelijk aan de orde dat ze te maken krijgen met een kwade, beschadigde vrouw.´ Loachs documentaireachtige film won bij de première op het filmfestival van Berlijn de Prijs van de Internationale Filmkritiek. Crissy Rock, een Liverpoolse stand-up comedian die de moederrol speelt, werd onderscheiden met een Zilveren Beer.

Raining Stones

1993 | Komedie, Drama

Verenigd Koninkrijk 1993. Komedie van Ken Loach. Met o.a. Bruce Jones, Julie Brown, Ricky Tomlinson, Tom Hickey en Gemma Phoenix.

Werkeloze loodgieter Bob (Jones) uit de kleurloze voorstad Middleton bij Manchester is rond de veertig. Hij is een goed katholiek. Hij wil voor zijn dochter Coleen de mooiste witte jurk kopen voor haar eerste communie. Samen met zijn eveneens werkloze maat Tommy (Tomlinson) zoeken zij allerlei klusjes, die vari[KA3]eren van het illegaal slachten tot het ontstoppen van de afvoer van de kerk. Veel verdienen ze niet en eigenlijk gaat het alleen maar bergafwaarts. Op de keeper beschouwd is de jurk niet eens echt nodig, maar Jones gaat geld lenen van woekeraars. Wat later gaat de schuld over naar een enge en harteloze schurk. Deze bedreigt zijn vrouw Anne (Brown) en dochter als Jones niet snel genoeg de poen kan ophoesten. Met de hulp van de pastoor Barry (Hickey) weet hij zich definief te ontdoen van zijn asociale belager. Buitengewoon scherp portret van het uitzichtsloze bestaan van de werkloze in de geliberaliseerde Engelse maatschappij. Met typisch Britse humor gebracht, zeer puntig dialoog van scenarioschrijver Jim Allen en een uiterst fraaie hoofdrol van Jones. Stemmige fotografie van Barry Ackroyd en terecht door de jury bekroond in Cannes. Jones' politiek links georiënteerde schoonvader doet de uitspraak: 'When you'are a worker, it rains stones seven days a week'.

Riff-Raff

1990 | Drama, Experimenteel, Komedie

Verenigd Koninkrijk 1990. Drama van Ken Loach. Met o.a. Robert Carlyle, Emer McCourt, Jimmy Coleman, George Moss en Ricky Tomlinson.

Docudrama over een groep zwartwerkers in de Engelse bouwvak die in de marge van de maatschappij leven. Eerste 'komedie' van Loach, soms mild, vaak bitter, schetsmatig, onthutsend realistisch en nooit melodramatisch. Op het festival van Cannes bekroond met de Fipresciprijs. Scenario van Bill Jesse. Camerawerk van Barry Ackroyd.

Hidden Agenda

1990 | Drama, Experimenteel, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1990. Drama van Ken Loach. Met o.a. Frances McDormand, Brian Cox, Brad Dourif, Mai Zetterling en Maurice Roëves.

Dourif, een Amerikaanse advocaat, en zijn vriendin MacDormand, leden van de Internationale Liga voor de Mensenrechten, onderzoeken in het woelige Belfast de behandeling van de gevangenen. Op een avond wordt Dourif opgebeld en vertrekt naar een onbekende bestemming. Hij wordt neergeschoten. De integere Britse inspecteur Cox leidt het onderzoek in deze delicate zaak, op de vingers gekeken door de argwanende MacDormand. Magistraal vertolkte politieke thriller, die niet enkel met een huiveringwekkende suspense verteld wordt, maar die tevens een uiterst actueel probleem aansnijdt. Loach staat erom bekend dat hij geen enkel heet hangijzer uit de weg gaat en nam reeds meermaals de Britse overheid op de korrel, maar nog nooit zo ijzingwekkend realistisch als in deze film. Jim Allen schreef het scenario en Clive Tickner stond achter de camera. Interessante discussie-film.

Fatherland

1986 |

Verenigd Koninkrijk 1986. Ken Loach. Met o.a. Gerulf Pannach, Fabienne Babe, Cristine Rose, Sigfrit Steiner en Robert Dietl.

Een dissidente musicus uit Oostduitsland wordt over de grens gezet. In het westen gaat hij op zoek naar zijn verdwenen vader en het verbaast hem niets als hij merkt dat ook daar en systeem van onderdrukking bestaat. Uitstekende politieke thriller van Ken Loach, die nog niets van zijn waarde verloren heeft.

Looks And Smiles

1981 | Drama, Experimenteel

Verenigd Koninkrijk 1981. Drama van Ken Loach. Met o.a. Tony Pitts, Carolyn Nicholson, Phil Askham en Graham Greene.

Tiener Green uit de arbeidersklasse kan geen baan of plek voor hemzelf in de maatschappij vinden. Een solide, realistisch verhaal over vervreemding, frustratie en woede. Scenario van Barry Hines.

The Gamekeeper

1980 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1980. Drama van Ken Loach. Met o.a. Peter Steels, Andrew Grubb, Rita May en Phil Askham.

Eenvoudig, doeltreffend subtiel verhaal over conservatieve jonge jachtopziener Askham, die de woede over zijn onmacht om het Britse klassensysteem te kraken sublimeert.

Black Jack

1979 | Familiefilm, Avonturenfilm, Drama, Experimenteel

Verenigd Koninkrijk 1979. Familiefilm van Ken Loach. Met o.a. Jean Franval, Stephen Hirst, Louise Cooper, Andrew Bennett en John Young.

Boeiende avonturenfilm van de maker van KES en LOOKS AND SMILES. Het verhaal speelt zich af in het Engeland van de 18de eeuw. Een weesjongetje sluit vriendschap met een rondtrekkende bandiet en samen beleven ze allerlei avonturen. Het camerawerk van Chris Menges is schitterend, en Loach bewijst als regisseur eens te meer zijn talent voor pittige details en voor het oproepen van oprechte menselijke emoties. Een mooie film, in alle betekenissen van het woord.

Family Life

1971 | Drama, Experimenteel

Verenigd Koninkrijk 1971. Drama van Ken Loach. Met o.a. Michael Riddall, Hilary Martin, Malcolm Tierney, Grace Cave en Bill Dean.

Fascinerend hoe deze vroege speelfilm van Ken Loach al alle kenmerken bezit van zijn succesvolle latere werk: politiek engagement, sympathie voor de onderklasse, naturel acteerwerk, een sobere regiestijl. Centraal staat de negentienjarige, geestelijk labiele Janice, die ernstig wordt beknot door haar conservatieve ouders en in de psychiatrie belandt. Terwijl Loach het systeem bekritiseert, verliest hij de menselijkheid van zijn personages nooit uit het oog. Vooral sterk zijn de gesprekken die de hoofdpersonen voeren met een vrijgevochten psycholoog. Zo onbeholpen als de vader over zijn seksleven praat en de moeder in cirkels blijft redeneren: zeldzaam realistisch en aandoenlijk.

Kes

1969 | Drama, Jeugdfilm

Verenigd Koninkrijk 1969. Drama van Ken Loach. Met o.a. David Bradley, Freddie Fletcher, Lynne Perrie, Colin Welland en Brian Glover.

In het troosteloze Noord-Engeland zoekt de vijftienjarige Billy Casper (goed gespeeld door David Bradley) naar mogelijkheden om aan de treurnis te ontsnappen. Tijdens een van zijn zwerftochten door bossen en velden ontdekt hij een nest torenvalken. Hij haalt een jong uit het nest en besluit het beestje, dat hij Kes noemt, af te richten. Vroege film van sociaal-realistisch boegbeeld Loach, die dan al zijn handelsmerk laat zien: betrokkenheid en mededogen bij de arbeiders in de meedogenloze Britse klassenmaatschappij. Goed spel van de cast die voor een groot deel uit amateurs bestond.

Poor Cow

1967 | Drama, Experimenteel

Verenigd Koninkrijk 1967. Drama van Ken Loach. Met o.a. Quenie Watts, Kate Williams (I), John Bindon, Carol White en Terence Stamp.

Goed drama over arbeiders in Londen met speciale aandacht voor White die zowel een relatie heeft met haar man (Bindon), als met diens beste vriend (Stamp) van wie ze echt houdt. Scenario van Nell Dunn en de regisseur naar de roman van Dunn. Camerawerk van Brian Probyn.