Joanne Woodward (1930): cast.
Er zijn 47 films gevonden.

Empire Falls

2005 | Drama

Verenigde Staten 2005. Drama van Fred Schepisi. Met o.a. Ed Harris, Joanne Woodward, Philip Seymour Hoffman, Paul Newman en Robin Wright.

Door de Amerikaanse betaalzender HBO geproduceerde tweedelige mini-serie met een indrukwekkende cast (Ed Harris, Philip Seymour Hoffman, Paul Newman). Verfilming van de roman van Richard Russo over een gemoedelijk arbeidersstadje waar de rijke, machtige Mrs. Whiting de scepter zwaait. Haar werknemer Miles Roby probeert zich aan haar greep te ontworstelen.

Breathing Lessons

1994 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1994. Komedie van John Erman. Met o.a. James Garner, Joanna Woodward, Kathryn Erbe, Joyce Van Patten en Eileen Heckart.

Een echtpaar op leeftijd (Garner en Woodward) begeeft zich naar de begrafenis van de echtgenoot van Woodwards vriendin (Van Patten). Ze moeten een heel eind - 150 km - rijden en vanaf het begin gaat er van alles mis. Onderweg ontmoeten ze zeer excentrieke personages, w.o. serveerster Heckart en de oude Winfield. De teraardebestelling verloopt bijzonder vreemd en op de terugweg wil Woodward nog even het huwelijk van haar dochter redden. Dankzij een uitgelezen bezetting is dit een droom van een film geworden, waaraan kijkers die graag een bekende rolverdeling zien spelen veel plezier zullen beleven. Woodward is schitterend als de drukke bemoeial, die telkens weer in nieuwe problemen verstrikt raakt. Een dramatische komedie met nostalgische trekjes, naar de met de Pulitzer-prijs bekroonde roman van Anne Tyler, tot scenario bewerkt door Robert W. Lenski. Fotografie van Gayne Rescher.

Philadelphia

1993 | Drama

Verenigde Staten 1993. Drama van Jonathan Demme. Met o.a. Tom Hanks, Denzel Washington, Antonio Banderas, Jason Robards en Mary Steenburgen.

Eerste mainstream film over aids. Advocaat Andrew Beckett (Hanks) wordt op staande voet ontslagen wegens een ‘attitude problem’. Hij vermoedt dat zijn homoseksualiteit en zijn aids-diagnose een rol spelen en klaagt met schoorvoetende hulp van de ­homofobe advocaat Joe Miller (Washington) zijn bedrijf aan. Navrant: een van de bijrolacteurs mocht bijna niet meespelen in de film: de verzekering van de productiemaatschappij lag dwars omdat de man ­hiv-positief getest was. Hanks kreeg een Oscar voor zijn rol, Bruce Springsteen kreeg er een voor de song ‘Streets of Philadelphia’

Foreign Affairs

1993 | Romantiek, Komedie, Experimenteel

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1993. Romantiek van Jim O'Brien. Met o.a. Joanne Woodward, Brian Dennehy, Eric Stoltz, Stephanie Beacham en Ian Richardson.

Zeer intellectuele prof. Woodward wordt uitgenodigd college te geven als gastdocente aan de universiteit van Oxford. Tijdens de vlucht van Amerika naar Engeland ontmoet ze de onbehouwen, ruwe zakenman Dennehy. Na aankomst laat hij haar niet met rust. Hij vraagt haar te helpen zoeken naar het graf van zijn voorouders, die zo'n tweehonderd jaar geleden beroemde Schotten waren. Ze probeert hem af te poeieren, maar het lukt niet. Tot ze hem op de duur zelfs sympathiek gaat vinden. De tegenstelling tussen beide hoofdrollen wordt tot in het kleinste detail uitgewerkt. Als gevolg zijn er knotsgekke toestanden en zalige dialogen. Richardson schittert als de homoseksuele, Britse vriend van Woodward. Een lust voor het oog en een streling voor het oor, geschreven door Chris Bryant naar een roman van Alison Lurie. De beelden zijn van Michael Coulter.

Blind Spot

1993 | Drama

Verenigde Staten 1993. Drama van Michael Toshiyuki Uno. Met o.a. Joanne Woodward, Laura Linney, Reed Diamond, Fritz Weaver en Cynthia Martells.

Congreslid Woodward staat op het punt zich verkiesbaar te stellen als vrouwelijke senator. Net op dat moment komt haar schoonzoon om het leven bij een auto-ongeval. Haar hoogzwangere dochter Linney raakt daarbij slechts licht gewond. De baby wordt gered, maar uit een onderzoek blijkt dat de schoonzoon op het noodlottige moment onder invloed was van drugs. Bovendien blijkt haar dochter ook flink te hebben meegesnoept van de coke. Een ramp voor Woodward want haar politieke carrière steunt op een scherp anti-drugs-beleid. Nog erger wordt het als blijkt dat ook haar dochter verslaafd is. Subliem geacteerd melodrama dat de aandacht vooral vestigt op het probleem van verslaafde moeders, waarvoor geen officiële opvang bestaat in Amerika. Woodward en Weaver zijn zeer geloofwaardig als de gekwelde ouders. De beelden in het familie-afkick-centrum op het einde van de film zijn gedaan als een voorlichtingsfilm. Tina Shengold bewerkte het verhaal van Michael McTaggart en Ellen M. Violett. De camera was in handen van David Geddes.

Mr. & Mrs. Bridge

1990 | Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1990. Drama van James Ivory. Met o.a. Paul Newman, Joanne Woodward, Kyra Sedgwick, Blythe Danner en Simon Callow.

Auteur Evan S. Connell schreef in 1959 de roman 'Mrs. Bridge', over een rijke Amerikaanse huisvrouw in de jaren dertig/veertig, die wordt gedomineerd door haar conservatieve echtgenoot. Tien jaar later volgde 'Mr. Bridge': hetzelfde verhaal vanuit het perspectief van de man. Het legendarische drietal Ismail Merchant (productie), James Ivory (regie) en Ruth Prawer Jhabvala (scenario) bewerkte beide romans tot een film, die het episodische karakter van de boeken behoudt. Dat maakt de schrijnende vertelling soms wat traag, maar de hoofdrollen van Newman en Woodward (waren in werkelijkheid ook een echtpaar) maken veel goed.

The Glass Menagerie

1987 | Drama

Verenigde Staten 1987. Drama van Paul Newman. Met o.a. Joanne Woodward, John Malkovich, Karen Allen en James Naughton.

Respectabele, goed gemaakte versie van het legendarische stuk van Tennessee Williams, met een goede rol van Woodward als Amanda en een voortreffelijke vertolking van Malkovich als zoon Tom. Woodward, Allen en Naughton hebben voorafgaand aan deze film samen aan een toneeluitvoering van Williams' stuk meegedaan. Een goede, soms zeer goede, maar geen grootse film. Scenario van regisseur Newman. Camerawerk van Michael Ballhaus.

Do You Remember Love?

1985 | Drama

Verenigde Staten 1985. Drama van Jeff Bleckner. Met o.a. Joanne Woodward, Richard Kiley, Geraldine Fitzgerald, Jim Metzler en Jordan Charney.

Woodward, een excentrieke docente Engels, is 49 en wordt door iedereen beschouwd als een talentvolle, verstandige dichteres en schrijfster. Haar collega's treffen voorbereidingen om haar voor te dragen voor een belangrijke prijs. Maar de laatste tijd is ze steeds meer verstrooid en haar man, Kiley, staat erop dat ze een dokter raadpleegt. Deze stelt vast dat ze aan de ziekte van Alzheimer lijdt. Een gevoelig portret, dat op pakkende wijze de aftakeling toont van een intelligente vrouw, verteerd door een afschuwelijke ziekte en de invloed ervan op haar familieleven. Woodward is grandioos in de hoofdrol. Het scenario is van Vickie Patick, die er een Emmy Award aan overhield, evenals Woodward trouwens. Mooi in beeld gebracht door Bradford May.

Do You Remember Love

1985 |

1985. Jeff Bleckner. Met o.a. Rose Gregorio, Jordan Charney, Joanne Woodward, Richard Kiley en Jim Metzler.

Woodward, een excentrieke docente Engels, is 49 en wordt door iedereen beschouwd als een talentvolle, verstandige dichteres en schrijfster. Haar collega's treffen voorbereidingen om haar voor te dragen voor een belangrijke prijs. Maar de laatste tijd is ze steeds meer verstrooid en haar man, Kiley, staat erop dat ze een dokter raadpleegt. Deze stelt vast dat ze aan de ziekte van Alzheimer lijdt. Een gevoelig portret, dat op pakkende wijze de aftakeling toont van een intelligente vrouw, verteerd door een afschuwelijke ziekte en de invloed ervan op haar familieleven. Woodward is grandioos in de hoofdrol. Het scenario is van Vickie Patick, die er een Emmy Award aan overhield, evenals Woodward trouwens. Mooi in beeld gebracht door Bradford May.

Passions

1984 | Drama

Verenigde Staten 1984. Drama van Sandor Stern. Met o.a. Lindsay Wagner, Joanne Woodward, Richard Crenna, Mason Adams en Heather Langenkamp.

Een hoogglansmelodrama dat nog enig niveau heeft dank zij Woodwards uitbeelding van de liefhebbende vrouw die plotseling tegenover de maitresse van haar rijke man komt te staan wanneer hij plotseling sterft en ze erachter komt dat hij een tweede gezin had.

Harry & Son

1984 | Drama

Verenigde Staten 1984. Drama van Paul Newman. Met o.a. Paul Newman, Robby Benson, Ellen Barkin, Joanne Woodward en Wilford Brimley.

Harry (Newman) is vijftig en weduwnaar. Nadat hij medische klachten krijgt, raakt hij zijn baan als sloper kwijt. Vooral met zijn 21-jarige zoon Howard (Benson), die schrijver wil worden, heeft Harry een moeizame relatie: hij kan het niet verkroppen dat hijzelf niet meer aan de bak komt, terwijl Howard flierefluitend door het leven gaat. Newman speelde de hoofdrol, deed de regie, schreef mee aan het scenario, was een van de producenten, maar Harry & Son is geen goede film, vooral door het matige scenario.

Crisis at Central High

1981 | Drama

Verenigde Staten 1981. Drama van Lamont Johnson. Met o.a. Joanne Woodward, Charles Durning, Henderson Forsythe, William Russ en Calvin Levels.

Dramatische reconstructie van de gebeurtenissen rond de integratie op Central High School in Little Rock, Arkansas, in 1957, met een verbijsterende, met een Emmy genomineerde, rol van Woodward als lerares Elizabeth Huckaby, die middenin het tumult stond. Richard Levinson en William Link baseerden hun tv-spel op Mrs. Huckaby's dagboek.

The Shadow Box

1980 | Drama

Verenigde Staten 1980. Drama van Paul Newman. Met o.a. Joanne Woodward, Christopher Plummer, Valerie Harper, James Broderick en Sylvia Sidney.

Drie zeer verschillende families hebben één ding gemeen: iemand van hen is dodelijk ziek. Plummer, gehuwd met Woodward, Sidney, die verzorgd wordt door haar dochter Dillon en Broderick, een arbeider, gehuwd met Harper, weten alle drie dat hun dagen geteld zijn. Ze beleven die zekerheid op hun eigen manier, maar hun familieleden hebben het veel moeilijker om met hun dood in het reine te komen. Aangrijpend melodrama, met licht komische tintjes, dat de kijker op een zeer aparte manier met de dood confronteert. Schitterend gespeeld door een unieke cast, geleid door de uitmuntende acteurs-regisseur Newman, die zoals steeds een prachtprestatie krijgt van echtgenote Woodward. Dit sombere scenario van Michael Cristofer, gebaseerd op zijn eigen toneelstuk, is niet ieders idee van gezellige ontspanning, maar het loont beslist de moeite. Adam Holender stond in voor de fotografie.

The Streets of L.A.

1979 | Familiefilm, Drama

Verenigde Staten 1979. Familiefilm van Jerrold Freedman. Met o.a. Joanne Woodward, Robert Webber, Michael C. Gwynne, Fernando Allende en Isela Vega.

Woodward is een gescheiden vrouw die door het leven niet verwend werd. Ze verdient juist genoeg om rond te komen. Wanneer ze op een avond thuiskomt ziet ze drie vandalen die met messen de nieuwe banden van haar auto aan het bewerken zijn. Ze worden opgepikt maar al vlug voorwaardelijk vrijgelaten. Het zijn jonge Latino's dus begeeft Woodward zich naar de 'barrios' om hen te dwingen het geld voor nieuwe banden te betalen. Woodward schittert in de rol van een moedige vrouw die zich op vijandig gebied waagt om het recht te doen zegevieren. Ze moet heel wat vernederingen doorstaan, maar voor het eerst in haar leven is ze vastbesloten tot het uiterste te gaan. Goed gestructureerd scenario van Marvin A. Gluck dat naar een onvergetelijke climax leidt. Achter de camera stond Allen Daviau.

The End

1978 | Komedie

Verenigde Staten 1978. Komedie van Burt Reynolds. Met o.a. Burt Reynolds, Sally Field, Dom DeLuise, Joanne Woodward en Kristy McNichol.

Nadat hij van zijn dokter heeft gehoord dat hij ongeneeslijk ziek is, probeert zakenman Reynolds op waardige wijze afscheid te nemen van vrienden en familieleden. Na een overdosis slaappillen komt hij terecht in een psychiatrische inrichting, waar hij mede- patiënt DeLuise leert kennen, die bereid is hem te helpen bij zijn zelfmoordplannen. Niet erg subtiele komedie, die van de problemen rond leven en dood één grote gag wil maken. Na een redelijk goed begin, waarin acteur/regisseur Reynolds de draak steekt met zijn eigen macho-personage, ontwikkelt de film zich tot een boertige klucht, die door scenarioschrijver Jerry Belson waarschijnlijk was bedoeld als een zwarte komedie. Een paar leuke cameo-optredens van beroemde vedettes vrolijken de boel nog iets op. Camerawerk van Bobby Byrne. Ook bekend als NOBODY IS PERFECT.

See How She Runs

1978 | Drama, Sportfilm

Verenigde Staten 1978. Drama van Richard T. Heffron. Met o.a. Joanne Woodward, John Considine, Lissy Newman, Mary Beth Manning en Barnard Hughes.

Fris drama over een huisvrouw van middelbare leeftijd die zichzelf wil waarmaken door aan de martelende Boston Marathon mee te doen. Woodward kreeg een Emmy voor haar rol (en haar manier van lopen). Eén van haar filmdochters wordt gespeeld door haar eigen dochter, Lissy Newman, in haar acteerdebuut.

A Christmas to Remember

1978 | Drama

Verenigde Staten 1978. Drama van George Englund. Met o.a. Jason Robards, Eva Marie Saint, Joanne Woodward, George Perry en Bryan Englund.

Sentimenteel verhaal uit de Grote Depressie over oude boerenmensen, die hun in de stad opgegroeide kleinzoon voor een vakantie in huis nemen. Uitmuntende rolbezetting verhoogt deze toch al overtuigende bewerking van het boek van Glandys Swarthout The Melodeon.

Sybil

1976 | Drama

Verenigde Staten 1976. Drama van Daniel Petrie. Met o.a. Joanne Woodward, Sally Field, Brad Davis, Martine Bartlett en Jane Hoffman.

Deze psychologische film over een jonge vrouw die door haar jeugdervaringen een zestienvoudige gespleten persoonlijkheid had, kreeg de tv-Oscar 'Emmy'. Field is opmerkelijk in de hoofdrol en Woodward geeft glans aan de psychiater. Een uiterst fascinerend, maar onthutsend drama.

The Drowning Pool

1975 | Thriller, Mysterie

Verenigde Staten 1975. Thriller van Stuart Rosenberg. Met o.a. Paul Newman, Joanne Woodward, Murray Hamilton, Gail Strickland en Melanie Griffith.

Negen jaar na Harper vertolkt Newman opnieuw met verve de gelijknamige privédetective-met-een-geweten. Ingehuurd door een oude vlam met lokale connecties (Woodward), speurt hij in de bayou van Louisiana naar een afperser en krijgt er nog een boel ellende gratis bij. Zompige doolhofnoir naar Ross Macdonald blinkt uit in geweldige sfeertekening en nevenkarakters met raadsels en reliëf. De visuelen van Gordon Willis zijn top en het prijsnummer op de soundtrack is het omineuze ‘Killing me softly with his song’. Evenmin te missen: een ontluikende Melanie Griffith en de akelige bijna-verdrinkingsscène.

Winter Dreams Summer Wishes

1973 | Drama

Verenigde Staten 1973. Drama van Gilbert Cates. Met o.a. Joanne Woodward, Martin Balsam en Sylvia Sidney.

Negen jaar na Harper vertolkt Newman opnieuw met verve de gelijknamige privédetective-met-een-geweten. Ingehuurd door een oude vlam met lokale connecties (Woodward), speurt hij in de bayou van Louisiana naar een afperser en krijgt er nog een boel ellende gratis bij. Zompige doolhofnoir naar Ross Macdonald blinkt uit in geweldige sfeertekening en nevenkarakters met raadsels en reliëf. De visuelen van Gordon Willis zijn top en het prijsnummer op de soundtrack is het omineuze ‘Killing me softly with his song’. Evenmin te missen: een ontluikende Melanie Griffith en de akelige bijna-verdrinkingsscène.

Summer Wishes, Winter Dreams

1973 | Drama

Verenigde Staten 1973. Drama van Gilbert Cates. Met o.a. Joanne Woodward, Martin Balsam, Sylvia Sidney, Dori Brenner en Ron Rickards.

Een gevoelige psychologische studie van een frigide vrouw (Woodward) die bezeten is van haar jeugd en overstuur raakt door haar koelheid tegenover anderen. Balsam is minstens zo goed als begrijpende echtgenoot.

The Effect of Gamma Rays on Man-in-the-Moon Marigolds

1972 | Drama

Verenigde Staten 1972. Drama van Paul Newman. Met o.a. Joanne Woodward, Nell Potts, Roberta Wallach en Judith Lowry.

Woodward geeft superieur acteerwerk weg in dit verhaal over een in afzondering levende trut van een moeder en haar twee vreemde dochters. Script van Paul Zindel naar een toneelstuk van hemzelf, waarmee hij een Pulitzer Prijs won.

They Might Be Giants

1971 | Komedie, Misdaad

Verenigde Staten 1971. Komedie van Anthony Harvey. Met o.a. Joanne Woodward, George C. Scott, Jack Gilford, Lester Rawlins en Eugene Roche.

Een grappig verhaal over een lichtelijk getikte heer die gelooft Sherlock Holmes te zijn. Zijn psychiater die dit spelletje meespeelt, heet Dr. Watson. De in de bioscoop uitgebrachte versie duurde tien minuten korter.

All the Way Home

1971 | Drama

Verenigde Staten 1971. Drama van Fred Coe. Met o.a. Joanne Woodward, Richard Kiley, Pat Hingle, Eileen Heckart en Shane Nickerson.

Verzorgde herverfilming van het boek van James Agee, bewerkt door Tad Mosel. Coe was de producer van het originele Broadway-stuk dat destijds aan alle kanten in de prijzen viel. Mosel ontving in 1961 de Pulitzer Prijs voor zijn bewerking.

WUSA

1970 | Drama

Verenigde Staten 1970. Drama van Stuart Rosenberg. Met o.a. Paul Newman, Joanne Woodward, Anthony Perkins, Laurence Harvey en Pat Hingle.

Als John Wayne slechte rechtse films mag maken, dan mogen de Newman`s zeker slechte linkse films maken. Het uitgangspunt is redelijk genoeg, maar de film wordt er niet beter van. Het is een verhaal over een supervaderlandslievend radiostation en de mensen die er werken w.o. deejay Newman, maar het resultaat lijkt meer op de redactionele kolom uit een progressief-kritisch, underground blaadje. Voor niet-Amerikanen die de titel niet meteen begrijpen: WUSA is de (zendvergunnings)naam van het station. Er wordt beweerd dat er behoorlijk gespeeld wordt in de film. Gedraaid in Panavision.

King: A Filmed Record ... Montgomery to Memphis

1970 | Documentaire

Verenigde Staten 1970. Documentaire van Ely Landau. Met o.a. Paul Newman, Joanne Woodward en James Earl Jones.

Een superieure documentaire die het leven van dr. Martin Luther King van 1955 tot aan zijn dood in 1968 volgt, slechts ontsierd door onnodige 'overbruggingen' van sterren als Newman, Woodward en Jones. Een goed gekozen compilatie van nieuwsmateriaal met veel zeggingskracht.

Winning

1969 | Sportfilm, Drama, Romantiek, Actiefilm

Verenigde Staten 1969. Sportfilm van James Goldstone. Met o.a. Paul Newman, Joanne Woodward, Richard Thomas, Robert Wagner en David Sheiner.

Nadat hij de Indie 500 (de 500 mijlsrace van Indianapolis) heeft gewonnen, ontmoet coureur Newman per toeval Woodward. Het is liefde op het eerste gezicht. Als de wittebroodsweken voorbij zijn, blijkt dat zij er niet tegen kan getrouwd te zijn met een autocoureur. Hoe meer hij opgaat in de voorbereidingen van de volgende autorace, hoe eenzamer en verlatener zij zich voelt. Overbodige race-film die alleen maar gemaakt is vanwege Newman's passie voor de autorensport. Je scheurt van het ene cliché naar het andere, maar het is een lust om het echtpaar Newman- Woodward aan het werk te zien. Van kijkers die niets voelen voor Newman's hartstocht voor de racerij, wordt hier net even te veel gevraagd. Howard Rosman maakte niet veel werk van zijn scenario, wat gedeeltelijk wordt goedgemaakt door de wervelende camera van Richard Moore en de opwindende score van Dave Grusin. Gedraaid in Panavision.

Rachel, Rachel

1968 | Drama

Verenigde Staten 1968. Drama van Paul Newman. Met o.a. Joanne Woodward, James Olson, Kate Harrington, Estelle Parsons en Donald Moffatt.

Een prachtige, gevoelige, volwassen film over een ongehuwde schooljuffrouw die uit haar schulp tracht te komen. Woodward is subliem, geregisseerd door haar man Newman.

Big Deal At Dodge City

1966 | Western

1966. Western van Fielder Cook. Met o.a. Joanne Woodward en Henry Fonda.

Een prachtige, gevoelige, volwassen film over een ongehuwde schooljuffrouw die uit haar schulp tracht te komen. Woodward is subliem, geregisseerd door haar man Newman.

A Fine Madness

1966 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1966. Komedie van Irvin Kershner. Met o.a. Sean Connery, Joanne Woodward, Jean Seberg, Patrick O'Neal en Colleen Dewhurst.

Dichter Connery, zonder erkenning en succes, krijgt zijn meesterwerk niet van de grond en meent dat heel New York tegen hem samenzweert. Hij raakt overspannen en laat zich gewillig opnemen in een psychiatrische inrichting, maar wat begon als een vriendelijke uitnodiging voor zijn zieleheil, blijkt vanwege de plannen van de geneesheer-directeur schadelijk voor zijn gezondheid. Heel grappig. Woodward is zijn uitbundige echtgenote, die als serveerster slooft om het zout in de pap te verdienen. Scenario van Elliot Baker naar zijn boek.

A Big Hand for the Little Lady

1966 | Western, Komedie, Drama

Verenigde Staten 1966. Western van Fielder Cook. Met o.a. Joanne Woodward, Henry Fonda, Jason Robards, Charles Bickford en Burgess Meredith.

Een uitstekende komedie rond een spel poker in het Oude Westen. Bovendien een prachtige rolverdeling. Er is een aardige verrassing aan het eind.

Signpost to Murder

1965 | Thriller

Verenigde Staten 1965. Thriller van George Englund. Met o.a. Stuart Whitman, Joanne Woodward, Edward Mulhare, Alan Napier en Joyce Worsley.

Een terbeschikkinggestelde ontsnapt uit een inrichting en houdt zich schuil bij een vrouw die in een afgelegen watermolen woont en van wie de man op reis is. Ze ontdekken een lijk in het huis en de politie heeft uiteraard maar één verdachte. Jammer genoeg is de film net iets te gekunsteld, maar het spel is sterk. Scenario van Sally Benson. Camerawerk van Paul C. Vogel. Gefilmd in Panavision.

The Stripper

1963 | Drama

Verenigde Staten 1963. Drama van Franklin J. Schaffner. Met o.a. Joanne Woodward, Richard Beymer, Claire Trevor, Carol Lynley en Robert Webber.

Een niet meer zo jonge stripteasedanseres wordt verliefd op een tiener in deze goede verfilming van William Inge's stuk A Loss Of Roses. Schaffners regiedebuut.

A New Kind of Love

1963 | Romantiek, Komedie

Verenigde Staten 1963. Romantiek van Melville Shavelson. Met o.a. Paul Newman, Joanne Woodward, Thelma Ritter, Eva Gabor en Maurice Chevalier.

Newman wordt door zijn hoofdredacteur, wiens vrouw hij heeft versierd, naar Parijs verbannen. In het vliegtuig ontmoet de eeuwige charmeur de mooie maar koele modeontwerpster Woodward, op wie hij weinig indruk maakt. In de Franse hoofdstad volgt hij modeshows, en hij merkt dat zij, heel discreet, foto`s neemt voor haar baas. Uiteindelijk zal hij er natuurlijk in slagen haar hart op te warmen. Driestuiversverhaal dat enkele vinnige dialogen bevat (vooral Ritter steelt de show) maar de belofte niet helemaal waarmaakt: daarvoor bezit het scenario van Shavelson te weinig hoogtepunten. Het door Daniel Fapp gefilmde Parijs beantwoordt volledig aan de ansichtkaartenverzameling die elke Amerikaan bezit van de lichtstad. Componist Leith Stevens kreeg een Oscarnominatie voor zijn score.

Paris Blues

1961 | Muziek, Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1961. Muziek van Martin Ritt. Met o.a. Paul Newman, Sidney Poitier, Joanne Woodward, Diahann Carroll en Louis Armstrong.

Telkens als je deze film weer opnieuw ziet, heb je het gevoel dat je hem beter vindt. Het is een ongewoon verhaal over twee jazz-muzikanten, Newman en Poitier die op de Parijse rive gauche wonen en de tijd vinden om toeristes Woodward en Carroll te verleiden. De muziek van Duke Ellington is verplichte kost voor jazz-liefhebbers. Scenario van Jack Sher, Irene Kamp en Walter Bernstein. Camerawerk van Christian Matras.

The Fugitive Kind

1960 | Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1960. Romantiek van Sidney Lumet. Met o.a. Marlon Brando, Anna Magnani, Joanne Woodward, Maureen Stapleton en Victor Jory.

Als eerste acteur in de filmgeschiedenis toucheerde Marlon Brando één miljoen dollar gage voor zijn rol in Sidney Lumets drama The Fugitive Kind (1960). De film is gebaseerd op het toneelstuk Orpheus Descending van Tennessee Williams en vertelt van een zwervende bruut (Brando), die in een stadje in het zuiden van de VS de vrouwen het hoofd op hol brengt. Onder zijn 'slachtoffers' Anna Magnani (als een getrouwde vrouw van middelbare leeftijd) en Joanne Woodward (als de vurige Carol). Brando speelde overigens al eerder in een Williams-verfilming. In 1951 schokte hij bioscoopbezoekers met zijn rauwe en compromisloze vertolking van Stanley Kowalski in A Streetcar Named Desire.

From the Terrace

1960 | Drama

Verenigde Staten 1960. Drama van Mark Robson. Met o.a. Paul Newman, Joanne Woodward, Myrna Loy, Ina Balin en Leon Ames.

John O'Hara's ironische kroniek over het streven van een jongeman naar financieel en sociaal succes is een kunstmatige film. Woodward is chic en Newman houterig; Loy subliem als dronken moeder. Ernest Lehman bewerkte de roman van John O'Hara tot scenario. Camerawerk van Leo Tover.

The Sound and the Fury

1959 | Drama

Verenigde Staten 1959. Drama van Martin Ritt. Met o.a. Yul Brynner, Joanne Woodward, Margaret Leighton, Stuart Whitman en Ethel Waters.

Deze merkwaardige bewerking door Irving Ravetch en Harriet Frank van een roman van William Faulkner is als film een voortmodderend verhaal over een dochter van trotse, maar inmiddels verarmde grootgrondbezitters die zich bevrijdt uit de verstikkende familiekring. Ze stort zich in de armen van een circusartiest en ze komt vervolgens in aanraking met een reeks bonte vogels, w.o. een dronkelap en een oude vrouw. Ondertussen probeert de oudste zoon de vergane familieglorie te herstellen. De spelprestaties zijn heel goed, maar men zegt dat Faulkers boek verkracht is en gereduceerd is tot de zoveelste bewerking van een verhaal van Anton Tsjechov. Speelt in de Deep South van de V.S. Camerawerk van Charles G. Clarke. De film werd in sommige Europese landen uitgebracht met een lengte van resp. 117m (GB) en 120m (F). Eastmancolor. Cinemascope.

The Long, Hot Summer

1958 | Drama

Verenigde Staten 1958. Drama van Martin Ritt. Met o.a. Orson Welles, Paul Newman, Lee Remick, Joanne Woodward en Anthony Franciosa.

In deze William Faulkner-verfilming denkt grootgrondbezitter/pater familias Will Varner (Welles) dat hij iedereen naar zijn hand kan zetten. Ook zijn dochter Clara (Woodward), zij moet van hem trouwen met nieuwkomer en bad boy Ben Quick (Newman), want Will heeft nog geen kleinkinderen. Ondertussen lijdt Warners zoon Jody (Franciosa) onder het gebrek aan liefde van zijn vader én ziet hij hoe zijn eigen vrouw Eula (Remick) ook interesse heeft in Ben - wat niet vreemd is, gezien Bens zwoel smeulende blik en indrukwekkende sixpack. Fijn drama met prima spel, vooral van Welles en Newman.

Rally 'Round the Flag Boys!

1958 | Drama

Verenigde Staten 1958. Drama van Leo McCarey. Met o.a. Paul Newman, Joanne Woodward, Joan Collins, Jack Carson en Tuesday Weld.

Teleurstellende verfilming van Max Shulmans boek over een kleine gemeente in verzet tegen een geplande raketbasis. Niet bepaald geestig. Gefilmd in CinemaScope.

The Three Faces of Eve

1957 | Drama

Verenigde Staten 1957. Drama van Nunnally Johnson. Met o.a. Joanne Woodward, David Wayne, Lee J. Cobb, Nancy Kulp en Vince Edwards.

Een Oscar-winnende krachtsinspanning voor Woodward als vrouw met drie tegengestelde persoonlijkheden en drie verschillende levens. Cobb is de psychiater die haar probeert te genezen.

No Down Payment

1957 | Drama

Verenigde Staten 1957. Drama van Marin Ritt en Martin Ritt. Met o.a. Joanne Woodward, Jeffrey Hunter, Sheree North, Tony Randall en Cameron Mitchell.

Deze ietwat gezwollen smartlap speelt in een kleinburgerlijk milieu waar problemen van diverse jonggehuwde stelletjes voor het opscheppen liggen; een uiterst bekwame rolbezetting.

A Kiss Before Dying

1956 | Film noir, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1956. Film noir van Gerd Oswald. Met o.a. Robert Wagner, Jeffrey Hunter, Joanne Woodward, Virginia Leith en Mary Astor.

Minder spannend en bloederig dan de versie uit 1991, met Matt Dillon in de hoofdrol, deze eerste verfilming van de roman van Ira Levin. Wel amusanter. Wagner is de personificatie van fifties cool als de psychopathische student Bud Corliss, die moeiteloos zijn vriendinnetje uit de weg ruimt wanneer die hem in een lastig parket brengt. De opbouw vertoont opvallende gelijkenissen met de latere Hitchcock-klassieker Psycho, en Corliss werd in 1999 min of meer gereïncarneerd als hoofdpersoon in The Talented Mr. Ripley. Mooie fotografie in Technicolor en CinemaScope.

Drama Classics: The Review

1955 | Komedie, Actiefilm

Verenigde Staten 1955. Komedie van Harry Horner. Met o.a. David Niven, Joanne Woodward, Jeanne Baird, Alvin Greenman en Jack Scott.

Niven is een invloedrijk toneelrecensent, die een soms hatelijke pen hanteert. Zo voelt de jonge actrice Woodward zich erg geviseerd door zijn vernietigende kritiek op haar eerste belangrijke rol. Ze dringt bij hem binnen en bedreigt hem met een revolver. Niven is niet in het minste onder de indruk en zegt haar zonder omwegen dat ze niet in staat is het publiek te overtuigen. Ze bedenkt een sluw plan om zich te wreken. Leuke beschouwing over het belang van critici die er nogal scherp van langs krijgen in dit scenario van Herman J. Epstein. Niven is uitstekend, maar de jonge Woodward kan toch enkele scènes van hem stelen. Het slot is hilarisch goed. George E. Diskant fotografeerde. Niven was tevens producent.

Drama Classics: Poison Pen

1955 | Thriller

Verenigde Staten 1955. Thriller van Arthur Ripley. Met o.a. Edmund O'Brien, Joanne Woodward, Evelyn Ankers en Dan Tobin.

De nieuwe roman van thrillerauteur O'Brien staat op het punt te verschijnen. Tijdens een etentje met de uitgever bemerkt hij in het restaurant Woodward, een vrouw die als twee druppels water lijkt op zijn heldin. Gefascineerd door haar verschijning volgt hij haar. In een gesprek stelt hij vast dat haar verleden helemaal parallel loopt met dat van zijn romanfiguur en vermits deze sterft in het verhaal is het niet uitgesloten dat ook haar levend model de dood zal vinden. Hij tracht tevergeefs zijn roman tegen te houden. Spannende kleine thriller die de kijker in hoogspanning brengt. Het einde is echter ontgoochelend. Goed spel van beide hoofdrolspelers. Betty Ulius schreef het verhaal dat ze samen met Joel Murcott tot scenario bewerkte. Fotografie van George E. Diskant.

Count Three and Pray

1955 | Western

Verenigde Staten 1955. Western van George Sherman. Met o.a. Van Heflin, Joanne Woodward, Phil Carey, Raymond Burr en Allison Hayes.

Herb Meadows schreef deze western naar het boek Calico Pony dat eveneens door hem was geschreven. Het verhaal speelt zich af vlak na de Burgeroorlog. Heflin keert terug naar huis om het te herbouwen. Hij wil als dominee in vrede leven. Het was het filmdebuut van Woodward, die in 1958 met Paul Newman zou trouwen.

Drama Classics: Interlude

1954 | Familiefilm, Drama

Verenigde Staten 1954. Familiefilm van Roy Kellino. Met o.a. Joanne Woodward, Dick Powell, Nana Bryant, Daria Massey en Robert Bice.

Laatstejaars studente Woodward heeft niet veel contact met haar medestudentes, die haar eerder bizar vinden. Ze leest liever gedichten of wandelt langs de haven dan met hen mee uit dansen te gaan. Tijdens een van die wandelingen ontmoet ze Powell, een journalist, die net zijn boot aanmeert om hem te verkopen. Hij ontfermt zich over het meisje omdat hij haar eenzaamheid herkent. Hij belooft aanwezig te zijn bij de diploma-uitreiking, iets waarvoor haar ouders nooit tijd zullen hebben. Ontroerend relatie-melodrama dat herinneringen oproept aan BRIEF ENCOUNTER (zonder dat niveau te bereiken weliswaar). Een jonge Woodward die zonder twijfel ieders hart zal stelen en Powell is vertederend als haar surrogaat-vader. Geschreven door Coles Trapnell en in beeld gebracht door George E. Diskant. Productie van Dick Powell.