John McMartin: cast.
Er zijn 22 films gevonden.

Citizen Cohn

1992 | Biografie, Historische film

Verenigde Staten 1992. Biografie van Frank Pierson. Met o.a. James Woods, Joe Don Baker, Joseph Bologna, Ed Flanders en Frederic Forrest.

Film over het leven van advocaat Roy Marcus Cohn (Woods), de gewetenloze communistenjager die deel uitmaakte van Joseph McCarthy`s commissie. De film begint in 1986 in een ziekenhuis als aan AIDS sterft. Het verhaal wordt in flash-backs verteld, van de executie van de voor vermeende spionage veroordeelde Rosenbergs tot het terugtreden van de jonge Robert Kennedy als commissielid van McCarthy (Baker).

Separate But Equal

1991 | Drama

Verenigde Staten 1991. Drama van George Stevens Jr. en George Stevens jr. Met o.a. Sidney Poitier, Burt Lancaster, Richard Kiley, John McMartin en Graham Beckel.

Het levensverhaal van Thurgood Marshall die in 1954 een belangrijke rol speelde in de Amerikaanse strijd om gelijke burgerrechten voor kleurlingen. Poitier, in zijn eerste tv-rol sinds 1956 (A Man is 10 Feet Tall) is flink op dreef maar te oud voor het personage van de Newyorkse advocaat Marshall. Lancaster is welbespraakt als Davis, Marshall's tegenstander en Kiley steelt de show als de opperrechter Earl Warren.

A Shock to the System

1990 | Komedie, Misdaad, Drama

Verenigde Staten 1990. Komedie van Jan Egleson. Met o.a. Michael Caine, Elizabeth McGovern, Peter Riegert, Swoosie Kurtz en Will Patton.

Caine heeft bij een groot reclamebureau in New York een hoge positie, en het leven was voor hem heel rooskleurig totdat een langverwachte promotie niet doorgaat. Gedeprimeerd loopt hij een een station van de ondergrondse in. Per ongeluk duwt hij een bedelaar onder een aankomende trein en hij proeft het gevoel van macht, waarmee hij over leven en dood kan beschikken. In deze roes besluit hij zich een weg naar de top te banen. Vlijmscherpe sociale satire over de strijd om het dagelijkse bestaan. Caine is schitterend als de ijskoude moordenaar die elk obstakel gewoonweg elimineert. Niet zo sprankelend als de vroegere Britse zwarte komedies, zoals bv. KIND HEARTS AND CORONETS of THE LADY KILLERS, maar toch bijzonder onderhoudend, speels en origineel. Geschreven door Andrew Klavan en Alica Arlen, die zich liet inspireren door een roman van Simon Brett. Gefilmd door Paul Goldsmith.

Day One

1989 | Drama, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1989. Drama van Joseph Sargent. Met o.a. Brian Dennehy, Michael Tucker, Hume Cronyn, Hal Holbrook en Barnard Hughes.

Een sterk maar enigszins hortend drama (wat te wijten is aan het uit tijdsoverwegingen ingekorte verhaal) over de mannen die de eerste atoombom maakten. Dennehey speelt de belangrijkste rol in deze film als generaal Leslie Groves, de man die de leiding had over het project en die de verzamelde wetenschappers bijeenhield met zoete praat terwijl ze in grote onenigheid aan de voltooiing van de bom werkten. Het ontbreekt hier noch aan stof noch aan fascinerende hoofdpersonen; uit het intelligente scenario van David Rintels (op basis van Peter Wydens boek) had men dan ook gerust nog een uur film kunnen putten. Camerawerk van Kees van Oostrum.

Roots: The Gift

1988 | Drama

Verenigde Staten 1988. Drama van Kevin Hooks. Met o.a. Louis Gossett jr, LeVar Burton, Avery Brooks, Kate Mulgrew en Shaun Cassidy.

Gossett en Burton op herhaling in hun respectievelijke rollen als Fiddler en Kunta Kinte betrokken bij een geheime samenzwering om hun medelotgenoten, slaven, naar de bevrijding te voeren op een kerstavond via een ondergrondse spoorwegverbinding. Na twee epische miniseries komt dit vervolg aan ROOTS over als een overbodig toegevoegd bedenksel.

Little Sweetheart

1988 | Thriller, Misdaad

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1988. Thriller van Anthony Simmons. Met o.a. Cassie Barasch, John Hurt, Karen Young, John McMartin en Ellie Raab.

Onconventionele thriller over een amoreel meisje van negen jaar dat gemakkelijk de stap zet van onopzettelijke afpersing naar moord. Het zonnige decor van de Caraïben en de enigszins afstandelijke regie verzachten de impact van het verhaal. Gebaseerd op de roman The Naughty Girls van Arthur Wise.

Gore Vidal's Lincoln

1988 |

1988. Lamont Johnson. Met o.a. Mary Tyler Moore, Richard Mulligan, John McMartin, Cleavon Little en John Houseman.

Onconventionele thriller over een amoreel meisje van negen jaar dat gemakkelijk de stap zet van onopzettelijke afpersing naar moord. Het zonnige decor van de Caraïben en de enigszins afstandelijke regie verzachten de impact van het verhaal. Gebaseerd op de roman The Naughty Girls van Arthur Wise.

Who's That Girl

1987 | Romantische komedie

Verenigde Staten 1987. Romantische komedie van James Foley. Met o.a. Madonna, Griffin Dunne, Haviland Morris, John McMartin en Robert Swan.

Regisseur Foley en zijn scenarioschrijvers wilden van Who's That Girl een soort screwball comedy maken, een excentrieke klucht die voor deze gelegenheid volledig werd toegesneden op de persoon van Madonna met wie Foley al eerder een paar videoclips draaide. Een succes werd het niet. In een warrig verhaal speelt Madonna een vrijgevochten punk die zich tot een oppportunistisch yuppentiep ontwikkelt. Voor de gelegenheid mat ze zich een hoog stemmetje aan, maar ondanks haar inspanningen ontving ze een Raspberry voor Slechtste Actrice. Foley leek een slechte regisseur, maar sloeg later terug met het onvergelijkbare Glengarry Glen Ross.

Native Son

1986 | Drama

Verenigde Staten 1986. Drama van Jerrold Freedman. Met o.a. Carroll Baker, Akosua Busia, Matt Dillon, John Karlen en Victor Love.

Lijzige verfilming van Richard Wrights bestseller uit 1940. De arme jonge zwarte Love vindt een job bij een rijke blanke familie en vermoordt onopzettelijk de dochter des huizes. Door onhandigheid werkt hij zich nog verder in de nesten omdat hij ervan overtuigd is dat zijn 'zwart zijn' onvermijdelijk met het noodlot verbonden is en dat je van de blanken toch niets kunt verwachten. Sober maar weinig intens met lange, aan de oppervlakte zwevende scènes en identificatie met de personages is moeilijk. Laatste film van Page die in 1987 aan een hartaanval stierf. Scenario van Richard Wesley.

Murrow

1986 | Drama

Verenigde Staten 1986. Drama van Jack Gold. Met o.a. Daniel J. Travanti, Dabney Coleman, Edward Herrmann, David Suchet en John McMartin.

Edward R. Murrow werd aan de schandpaal genageld door zijn tijdgenoten. Een aantal van hen krijgen we te zien: Coleman als de oprichter van CBS en bestuursvoorzitter William S. Paley, Herrmann als producent van Murrow en zijn medewerker Fred Friendly, McMartin als de vroegere directeur van CBS Frank Stanon, Bob Sherman als Don Hewitt, producent van Sixty Minutes, enzovoort. Een docudrama dat zich maar moeizaam voortsleept, ondanks de prachtige prestatie van Travanti in de hoofdrol. Geschreven door Ernst Kidoy.

Legal Eagles

1986 | Mysterie, Komedie, Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1986. Mysterie van Ivan Reitman. Met o.a. Robert Redford, Debra Winger, Daryl Hannah, Brian Dennehy en Terence Stamp.

De succesvolle jurist Tom Logan krijgt van advocate Laura Kelly het verzoek haar te helpen bij een moeilijke zaak: Chelsea Deardon, dochter van een beroemde New Yorkse kunstschilder, die bij een huisbrand is omgekomen, wordt verdacht van poging tot diefstal van een van haar vaders schilderijen. Het juristenpaar twijfelt aan de onschuld van Chelsea, die tot overmaat van ramp ook nog eens in Logan geïnteresseerd blijkt.

Dream Lover

1986 | Thriller, Horror

Verenigde Staten 1986. Thriller van Alan J. Pakula. Met o.a. Kristy McNichol, Paul Shenar, Ben Masters, Justin Deas en John McMartin.

Saaie thriller met McNichol als een meisje dat haar nachtmerries telkens werkelijkheid ziet worden. Pakula illustreert uitgebreid de wetenschappelijke manieren waarmee Shenar haar van die vervelende gewoonte wil afhelpen, en vindt het in dat verband ook nodig een cruciale scène tot zesmaal toe te herhalen. Als populair-wetenschappelijk werkje is DREAM LOVER misschien niet onverdienstelijk, als thriller is het een ramp.

The Last Ninja

1983 | Actiefilm, Misdaad

Verenigde Staten 1983. Actiefilm van William A. Graham. Met o.a. Michael Beck, Nancy Kwan, John McMartin, Mako en Richard Lynch.

Een aantal geleerden wordt gegijzeld door een groep terroristen. Ze zitten opgesloten op de hoogste verdieping van een wolkenkrabber. De Amerikaanse geheime dienst doet beroep op een kunsthandelaar, tevens leerling van een ninja-meester, om hen te redden. Hiermee is bijna alles gezegd over deze oppervlakkige actiefilm, want de rest is niet meer dan een aaneenschakeling van eindeloze vechtpartijen, opwindend in beeld gebracht door Gil Hubbs. Het scenario van Ed Spielman mist elke inventiviteit en is een mengeling van de bekende elementen uit het ninja-genre. Alleen geschikt voor liefhebbers en dan met name de goed geënsceneerde gevechtscènes.

Private Contentment

1982 | Drama

Verenigde Staten 1982. Drama van Vivian Matalon. Met o.a. Trini Alvarado, Peter Gallagher, John McMartin, Kathryn Walker en Beatrice Winde.

Intelligent maar soms wat heetgebakerd melodrama over Callagher, soldaat in WO II, de hereniging met zijn gezin en de geraamten die uit de kast komen kruipen. Televisiespel van Raynolds Price.

Pennies from Heaven

1981 | Drama, Muziek, Musical, Komedie

Verenigde Staten 1981. Drama van Herbert Ross. Met o.a. Steve Martin, Bernadette Peters, Christopher Walken, Jessica Harper en Vernel Bagneris.

Een unieke, opmerkelijke film met ronduit schitterende fragmenten. Gebaseerd op een Engelse tv-serie van Dennis Potter (met in de hoofdrol Bob Hoskins) over een verkoper van bladmuziek ten tijde van de depressie in de jaren 1930-'40, wiens rusteloze, ongelukkige bestaan scherp afsteekt tegen de vrolijke liedjes van die tijd. De muzieknummers in jaren 1930-'40 stijl, waarbij originele opnamen werden gebruikt, zijn fantastisch. Ze botsen echter met de kille, Edward Hopper-achtige visie op deze periode uit de geschiedenis. Die combinatie is een uitdaging voor het intellect, maar storend voor wie louter amusement zoekt. Decorontwerp van Ken Adam en uitnemend camerawerk van Gordon Willis.

Blow Out

1981 | Thriller

Verenigde Staten 1981. Thriller van Brian De Palma. Met o.a. John Travolta, Nancy Allen, John Lithgow, Dennis Franz en Peter Boyden.

In deze intrigerende hommage aan Antonioni's Blowup (1966) is John Travolta een geluidsman die door een gelukkige combinatie van toeval en vakmanschap een politieke moord op het spoor komt. Hij staat op een brug wat geluidsopnames te maken als de 'stilte' van de nacht wordt verstoord door het geluid van een snel rijdende auto. Hij kijkt op en ziet hoe de auto door de balustrade van de brug het water inrijdt. Bij het afluisteren van z'n tape hoort hij vlak voor de blow out (klapband) een geweerschot waarmee het bewijs van een aanslag is geleverd. Het knap gestileerde Blow Out bevat oa verwijzingen naar het Chappaquiddick-incident met Edward Kennedy.

Brubaker

1980 | Drama

Verenigde Staten 1980. Drama van Stuart Rosenberg. Met o.a. Robert Redford, Yaphet Kotto, Jane Alexander, Murray Hamilton en David Keith.

Een gevangenis in het zuiden van de Verenigde Staten wordt geteisterd door corrupte bewaarders, gruwelijke vechtpartijen, slavernij en verkrachting. Behoorlijk deprimerende film met Redford als de nieuwe, idealistische directeur Henry Brubaker die orde op zaken wil stellen. Dat doet hij door zichzelf te laten arresteren om zo van binnenuit te zien waar de rotte plekken zitten. Integer, naar verluidt waar gebeurd verhaal drijft op het charisma van Redford, maar ook hij weet Brubaker niet boven het niveau van een traditioneel gevangenisdrama uit te tillen. Let op Morgan Freeman (Walter), in een van zijn eerste (kleine) filmrollen.

The Defection of Simas Kudirka

1978 | Drama

Verenigde Staten 1978. Drama van David Lowell Rich. Met o.a. Alan Arkin, Richard Jordan, Donald Pleasence, John McMartin en Shirley Knight.

Fascinerend drama gebaseerd op de mislukte sprong naar de vrijheid in 1970 van een Sovjet-zeeman uit Litauen op een schip in Portsmouth (New Hampshire). Een nieuwe intrigerende rol in de acteergalerij van Alan Arkin. En regisseur Rich kreeg een Emmy Award.

Thieves

1977 | Komedie

Verenigde Staten 1977. Komedie van John Berry. Met o.a. Marlo Thomas, Charles Grodin, Irwin Corey, Hector Elizondo en Mercedes McCambridge.

Een pretentieuze, vervelende bewerking van Gardners toneelstuk over dwaze mensen die hun onschuld willen bewaren in misdadig New York. Corey brengt nog wat leven in deze zogenaamde komedie. Fosse heeft een kleine rol.

Sweet Charity

1969 | Musical, Romantische komedie

Verenigde Staten 1969. Musical van Bob Fosse. Met o.a. Shirley MacLaine, John McMartin, Chita Rivera, Paula Kelly en Ricardo Montalban.

Le notti di Cabiria van Federico Fellini werd onder regie en choreografie van Fosse (Cabaret) omgetoverd tot een Amerikaanse musical. De muziek en de choreografie, waarvan het meeste reeds verfijnd was in de toneelversie op Broadway, vormen de hoogtepunten van Sweet Charity. Het verhaal heeft een simpele, anekdotische structuur: na wat hopeloze affaires ontmoet de naar oprechte liefde hunkerende erotisch danseres Charity (MacLaine) de verlegen Oscar (McMartin). Is hij de ware of schrikt hij te veel van Charity's getatoeëerde verleden en arm? De muziek en entourage van Sweet Charity kregen Oscarnominaties, maar dat voorkwam geen financiële strop.

Ritual of Evil

1969 | Mysterie

Verenigde Staten 1969. Mysterie van Robert Day. Met o.a. Louis Jourdan, Anne Baxter, Diana Hyland, John McMartin en Wilfrid Hyde-White.

Een merkwaardige mengelmoes van achtervolgingswaan en zwarte magie, uitgevoerd door psychiater Sorrell (Jourdan) die alle factoren onderzoekt waardoor een patiënt tot zelfmoord kwam. Wanhopige behoefte aan goede dialoog, maar desondanks geslaagd.

What's So Bad About Feeling Good?

1968 | Komedie

Verenigde Staten 1968. Komedie van George Seaton. Met o.a. George Peppard, Mary Tyler Moore, Dom DeLuise, John McMartin en Don Stroud.

Een beminnelijke poging een ouderwetse Capra-komedie te maken, waarin een betoverde toekan goede gevoelens over New York uitstrooit. Het doel wordt niet geraakt, maar er zijn leuke scènes.