David Puttnam: productie en muziek.
Er zijn 15 films gevonden.

My Life So Far

1999 | Biografie, Drama, Komedie

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1999. Biografie van Hugh Hudson. Met o.a. Colin Firth, Rosemary Harris, Mary Elizabeth Mastrantonio, Irène Jacob en Tchéky Karyo.

Op sommige plaatsen in Groot-Brittannië was het leven in de jaren twintig van de vorige eeuw één grote welgestelde droom. De familie MacIntosh woont in My Life So Far volkomen onbezorgd in een Schots kasteel. Gamma MacIntosh (Harris) heeft het in bezit, de dochter (Mastrantonio) is sympathiek, haar echtgenoot (Firth) is een leuke excentrieke uitvinder en hun twee kinderen zijn braaf. Toch verschijnt er een wolkje aan de horizon met de komst van oom Morris (McDowell) en zijn vrouw (Jacob). My Life So Far roept een sfeer van vervlogen tijden op en draait vooral daar om.

Le Confessionnal

1995 | Thriller, Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Canada​/​​Frankrijk 1995. Thriller van Robert Lepage. Met o.a. Lothaire Bluteau, Patrick Goyette, Kristin Scott Thomas, Jean-Louis Millette en Richard Frechette.

1952. Alfred Hitchock en zijn crew arriveren in Quebec om er I CONFESS op te nemen. De hele stad is in rep en roer, want het is een grote eer dat de Master of Suspense er een film wil draaien. In 1989 komt Pierre Lamontagne (Bluteau) vanuit China naar de stad voor de begrafenis van zijn vader. Hij zoekt zijn stiefbroer Marc (Goyette) op, die in 1952 als onecht kind ter wereld kwam en wiens moeder (Rachel, ze maar net was zestien) zelfmoord pleegde. Ze besluiten om de echte vader van Marc op te sporen. De film wordt voortdurend heen en weer geslingerd tussen 1952 en 1989 en naarmate het verhaal zich ontplooit, begrijpt de kijker waarom. De visueel verbluffende stijl van de film dient eigenlijk om de leegte van het geheel te verdoezelen. Het scenario van Lepage intrigeert en boeit, maar kan toch niet helemaal overtuigen. Burrage speelt Alfredf Hitchcock. Fotografie van Alain Dostie.

The Burning Season

1994 | Biografie

Verenigde Staten 1994. Biografie van John Frankenheimer. Met o.a. Raul Julia, Carmen Argenziano, Sonia Braga, Kamala Dawson en Luis Guzmán.

Chico Mendes is de voorman van de Braziliaanse vakbond van rubbertappers, die het in de jaren 1980-90 opnam tegen grootgrondbezitters en industriëlen die uit winstbejag het regenwoud vernietigen. Mendes' streven naar geweldloosheid stuit binnen de bond op verzet wanneer overal bloed blijft vloeien.

Being Human

1993 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1993. Komedie van Bill Forsyth. Met o.a. Robin Williams, Theresa Russell, John Turturro, Anna Galiena en Vincent D'Onofrio.

Een ramp van een film in vijf episoden, geschreven en gedraaid door de Schotse regisseur Forsyth. Elk segment verzuipt in dezelfde saaie formule, met Williams als een zakkerige Elckerlyck (holbewoner in het bronzen tijdperk, slaaf in de Romeinse tijd, reiziger op de vlucht voor oorlogen in de middeleeuwen, Portugese avonturier ten tijde van de grote ontdekkingsreizen en gescheiden man in New York anno 1994), die voortdurend op zoek is naar een rake slotzin. De laffe fabels kunnen niet worden gered door de nors acterende Williams. Het geheel wordt aan elkaar gepraat door Russell, in de vorm van leeghoofdige, pseudo new age-filosofie. Scenario van regisseur Forsyth. Dolby.

Without Warning: The James Brady Story

1991 | Drama

Verenigde Staten 1991. Drama van Michael Toshiyuki Uno. Met o.a. Beau Bridges, Joan Allen, Bryan Clark, Steven Flynn en Christopher Bell.

Bridges is James Brady, perschef van Reagan, die bij de aanslag door Hinckley (gespeeld door Flynn) een kogel in de hersenen kreeg. Na een lange herstelperiode volgt de psychische schok: hij zal nooit meer de oude worden en de rest van zijn leven aan een rolstoel gekluisterd zijn. Dan gaat hij samen met zijn vrouw campagne voeren tegen het wapenbezit. Producer David Puttnam maakte van de film een pleidooi tegen het gemak waarmee geestelijk onstabiele lieden in de V.S. wapens kunnen kopen. Het scenario, dat van niemand minder is dan Robert Bolt, werd ontleend aan het boek Thumbs Up van Mollie Dickenson. Hoewel de werkelijkheid niet steeds even trouw wordt gevolgd, heeft de film een grote impact. Bridges en Allen zijn briljant als Mr. en Mrs. Brady en Clark doet zijn best goed op Reagan te lijken. Verzorgde fotografie van Bobby Bukowski en een sentimenteel-poëtische score van Georges Delerue vormen ook pluspunten.

Meeting Venus

1991 | Drama, Romantiek, Muziek

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Hongarije​/​​Frankrijk 1991. Drama van István Szabó. Met o.a. Glenn Close, Niels Arestrup, Moscu Alcalay, Macha Méril en Erland Josephson.

Arestrup speelt een Hongaarse dirigent die naar Parijs gaat om Wagners opera Tannhauser te dirigeren en dat leidt tot een aantal observaties over kunst en bureaucratie, kunstenaars en democratie, gekibbel, interventies van vakbonden en triviale afgunst. Eigenlijk een soort metafoor over wat er in het Europa van 1990 gaande is. Een dappere film waarin de opera meer als decor dient. Er is ook een mooi liefdesverhaal tussen Arestrup en een schitterende Close als de diva. Tot op zekere hoogte ook een alternatieve versie van Truffaut's LA NUIT AMÉRICAINE. Nederlandse Ter Steege, dé ontdekking van SPOORLOOS in de rol van Monique. De stem van Close is ingedubbed door niemand minder dan Kiri Te Kanewa. Scenario van regisseur Szabó en Michael Hirst. Camerawerk van Lajos Koltai.

Memphis Belle

1990 | Oorlogsfilm, Drama, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten​/​​Japan 1990. Oorlogsfilm van Michael Caton-Jones. Met o.a. Matthew Modine, Eric Stoltz, Tate Donovan, D.B. Sweeney en Billy Zane.

Deze film van Michael Caton-Jones heet gebaseerd te zijn op een WO II-documentaire uit 1943 van regisseur William Wyler, over de ervaringen van de bemanning van de B-17 bommenwerper Memphis Belle. Maar voor de film werd er zoveel gedramatiseerd, aangepast en weggelaten, dat Memphis Belle nu meer lijkt op al die andere films die het verhaal vertellen van een gevaarlijke missie boven Duitsland. Omdat een B-17 (in de volksmond ook wel Vliegend Fort) een groot vliegtuig is, zijn er nogal wat personages om uit elkaar te houden. Toch leuk en spannend, en met mooi acteerwerk van oa Matthew Modine en Eric Stoltz.

The Mission

1986 | Historische film, Drama

Verenigd Koninkrijk 1986. Historische film van Roland Joffé. Met o.a. Jeremy Irons, Ray McAnally, Cherie Lunghi, Aidan Quinn en Ronald Pickup.

Overweldigend historisch drama met religieuze en politieke accenten, over de in de achttiende eeuw welig tierende mensenhandel in de Zuid-Amerikaanse jungle. De plaatselijke Orde der Jezuïeten, onder leiding van Irons, probeert de lokale bevolking te bekeren om hen zo te behoeden voor de dreigende slavernij. De Niro verandert van slavenhandelaar in Jezuïet en wordt tenslotte zelfs vrijheidsstrijder. De inheemse bevolking komt er in het script helaas nauwelijks aan te pas. The mission kreeg een Oscar voor de visuele hoogstandjes en een Gouden Palm in Cannes.

Defence of the Realm

1985 | Thriller

Verenigd Koninkrijk 1985. Thriller van David Drury. Met o.a. Gabriel Byrne, Greta Scacchi, Denholm Elliott, Ian Bannen en Fulton Mackay.

Een politieke thriller, waarin Byrne als jouralist naam maakt door een spionnenschandaal te onthullen, waarbij de ex-minister van het kabinet betrokken is. De mysterieuze dood van een oude vriend en collega (gespeeld door de altijd goede Elliott), die van de onschuld van de minister overtuigd was, brengt Byrne in een nachtmerrie-achtige wereld van intriges en maskerades. Het prachtige script van Martin Stellman bevat dusdanig veel werkelijk gebeurde politieke schandalen, dat de film er beangstigend realistisch door wordt.

The Killing Fields

1984 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigd Koninkrijk 1984. Oorlogsfilm van Roland Joffé. Met o.a. Sam Waterston, Haing S. Ngor, John Malkovich, Julian Sands en Craig T. Nelson.

Vanaf 1975 joeg het 'communistische bevrijdingsleger' de Rode Khmer, onder leiding van Pol Pot, gedurende vier jaar zeker anderhalf miljoen Cambodjanen de dood in. The Killing Fields gaat over de ervaringen van New York Times verslaggever Sidney Schanberg en zijn Cambodjaanse vriend en vertaler Dith Pran. Pran valt in handen van de Rode Khmer en ondergaat onzegbare gruwelen terwijl Schanberg, terug in de VS en gelauwerd met de Pulitzer Prijs, vecht voor Prans vrijheid. Amateur-acteur en Rode Khmer overlevende Haing S. Ngor (1940) ontving een Oscar voor zijn verbluffende acteerprestatie.

Local Hero

1983 | Komedie, Drama

Verenigd Koninkrijk 1983. Komedie van Bill Forsyth. Met o.a. Peter Riegert, Burt Lancaster, Fulton MacKay, Denis Lawson en Norman Chancer.

Een Amerikaanse olie-multinational wil een terminal bouwen aan de Schotse kust en Riegert wordt er heen gezonden door zijn baas Lancaster om metingen te verrichten en het terrein te verkennen. Riegert valt voor het natuurschoon, dus moet Lancaster zelf de oceaan overvliegen. Het komt tot een verrassend compromis. Schitterende en fijngevoelige komedie, een pleidooi voor het behoud van milieu en het in stand houden van het dorpsleven. Forsyth schreef zelf het sympathieke scenario dat intelligent in elkaar zit. Fraaie, poëtische fotografie van Chris Menges en gevoelige score van Mark Knopfler maken het geheel nog aantrekkelijker.

Chariots of Fire

1981 | Sportfilm, Drama

Verenigd Koninkrijk 1981. Sportfilm van Hugh Hudson. Met o.a. Ben Cross, Ian Charleson, Nigel Havers, Nick Farrell en Alice Krige.

Sportdrama gebaseerd op de handel en wandel van twee Britse atleten, de joodse Harold Abraham en de Schotse missionaris Eric Liddell. De 24-jarige Abraham groeit op in het bevoorrechte milieu van high tea, Cambridge, automobielen en vernuftig gekapte dames. Zijn droom is om als hardloper te schitteren op de Olympische Spelen van Parijs in 1924. Hooglander Eric denkt dat God hem snel heeft gemaakt en 'when I run, I feel his pleasure'. Oscars voor het script van scenarist Welland, die de nadruk legde op de motivatie van de jongelingen, voor de muziek van Vangelis en voor de beste film.

Midnight Express

1978 | Drama, Biografie

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1978. Drama van Alan Parker. Met o.a. Brad Davis, Randy Quaid, John Hurt, Irene Miracle en Bo Hopkins.

Naïeve Amerikaanse student Billy Hayes belandt voor het smokkelen van een bescheiden hoeveelheid hasj in een Turkse gevangenis, een infernale plek, waar marteling en drugsmisbruik aan de orde van de dag zijn. Het enige wat hem daar op de been houdt, is zijn vriendschap met landgenoot Jimmy (Quaid) en de Brit Max (Hurt). Ondertussen levert Billy's vader een titanenstrijd om hem vrij te krijgen. Davis is prima in de rol van Hayes, Hurt is geweldig als Max, die zoveel mogelijk probeert te vluchten in een roes. Het meeslepende, op ware gebeurtenissen gebaseerde scenario van Oliver Stone won een Oscar.

The Duellists

1977 | Historische film, Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk 1977. Historische film van Ridley Scott. Met o.a. Keith Carradine, Harvey Keitel, Christina Raines, Robert Stephens en Diana Quick.

Naar de roman van Joseph Conrad The Point Of Honour, draaide Scott in zijn debuutfilm een levenslange rivaliteit tussen twee Franse officieren, Bonapartist Carradine en de schermgrage ruziezoeker Keitel, tegen de achtergrond van de Napoleontische oorlogen. Het trage, maar indrukwekkende scenario werd geschreven door Gerald Vaughan-Hughes, terwijl Frank Tidy fungeerde als cameraman. Niettegenstaande het gezwollen slot is dit een zeer bezienswaardige film, die reeds zowat alle elementen bevat, die we in het latere werk van Scott zullen tegenkomen.

Stardust

1975 | Muziek, Drama

Verenigd Koninkrijk 1975. Muziek van Michael Apted. Met o.a. David Essex, Adam Faith, Larry Hagman, Keith Moon en Dave Edmunds.

Een sterk vervolg op THAT'LL BE THE DAY waarin de opkomst en de ondergang van een Beatles-achtige rockgroep wordt gevolgd, met Essex als leadzanger. Vol vaart, provocerend en uiterst geloofwaardig.