Een overzicht van de beste series die afgelopen maand zijn verschenen, met onder andere het slotseizoen van de grauwe Britse misdaadserie Top Boy, een controversiële thriller en een verrassende serie over het juryproces in de VS.

Jury Duty

VPRO Cinema's favoriet

In de VS was de serie al een grote hit en ook wij zijn lovend over de originele en verrassende serie Jury Duty. Het is een soort gekke mix van een realityserie en een sitcom met een onwaarschijnlijke hoofdpersoon: Ronald Gladden, een vriendelijke twintiger, die denkt dat hij een jurylid is tijdens een rechtszaak terwijl hij in werkelijkheid de enige kandidaat van het realityprogramma is. Alle andere juryleden, maar ook de verdachte, de rechter en zelfs de beveiligingsbeambten, zijn acteurs en alles wordt gefilmd. Het is een opzet die snel flauw kan worden. Want in de kern is het toch een groots opgezette grap die met iemand wordt uitgehaald. Dat de serie heel leuk, en op momenten zelfs hilarisch is, komt omdat het slim is geschreven en omdat de cast geweldig is. Al is vooral Gladden een onwetende, maar schitterende ster.

Top Boy

thriller - drugscriminaliteit

Afgelopen maand verscheen het geslaagde slotseizoen van deze grauwe Britse serie over jeugdvrienden Dushane (Ashley Walters) en Sully (Kane ‘Kano’ Robinson), die in een buitenwijk van Oost-Londen gestaag zijn uitgegroeid tot gevreesde spelers in de lokale drugswereld. In deze slotreeks krijgen de personages onvermijdelijk de rekening gepresenteerd, waarbij onder meer een grote rol is weggelegd voor een groep Ierse gangsters. Maar net zoals grote inspiratiebron The Wire was Top Boy altijd méér dan een spannende drugsthriller, want de serie laat ook vooral knap zien hoe sociaalmaatschappelijke en culturele omstandigheden uiteindelijk kunnen leiden tot zo’n vicieuze cirkel van (drugsgeweld). Een van de beste Netflix-producties van de afgelopen jaren.

Band of Brothers

oorlogsdrama - WOII

Steeds meer series die eerst alleen op HBO Max te zien waren, verschijnen nu ook op Netflix. Zo ook deze geweldige miniserie uit 2001, over de mannen van de Easy Company, 2nd Battalion, 506th Parachute Infantry Regiment. Tijdens WO II worden ze na een opleiding in Georgia per parachute afgeworpen boven bezet Frankrijk. In tien episodes worden de wederwaardigheden van een aantal van de militairen verteld terwijl ze zich een weg naar Duitsland vechten. Historisch tamelijk accuraat, gebaseerd op het gelijknamige boek van Stephen E. Ambrose, een Amerikaans geschiedkundige die veel van de overlevenden van de Easy Company na de oorlog interviewde. Spielberg en Hanks gooiden na Saving Private Ryan gewicht in de schaal als uitvoerend producenten om de serie gerealiseerd te krijgen.

Wolf

thriller - misdaad

Deze serie is een wilde rit waar niet iedereen plezier aan zal beleven, maar die wel vreselijk vermakelijk is voor de kijker die durft mee te gaan op het avontuur. Het zes afleveringen tellende Britse crimedrama is gebaseerd op een boekenreeks van Mo Hayder en vertelt twee verhalen: Een over de jonge politierechercheur Jack Caffery (Ukweli Roach) die worstelt met een traumatische gebeurtenis uit zijn jeugd. De ander over de Anchor-Ferrers, een rijke familie uit Wales waarmee, vijf jaar na de brute moord op twee tieners vlakbij hun landhuis, steeds gruwelijkere dingen gebeuren. Vooral het laatste verhaal neemt de ene na de andere bizarre wending en zorgt ervoor dat je thuis steeds ongemakkelijker op de bank zit. Nogmaals, het is niet voor iedereen, maar wie zich eraan overgeeft, zal genieten.

The Changeling

drama - surrealistisch

Intrigerende serie naar het gelijknamige boek van Victor LaValle. In eerste instantie lijkt de verliefdheid tussen tweedehands boekeninkoper Apollo (de altijd geweldige Lakeith Stanfield) en bibliothecaresse Emma (Clark Backo) uit te draaien op een klassieke romance. Maar na de geboorte van hun eerste kind, begint Emma zich steeds vreemder te gedragen, om uiteindelijk spoorloos te verdwijnen. Maar verwacht daarna geen klassiek vermissingsdrama, want dit achtdelige ‘horrorsprookje voor volwassenen’ hangt vooral aan elkaar van de mysteries en spookachtige situaties die steeds gekker worden. Dat werkt uitstekend, want The Changeling is in een overvol serielandschap een aangenaam surrealistische, eigenzinnige uitzondering.

serietips in je mailbox?

elke dinsdag