2013 is begonnen en daarmee ook de lawine aan teksten die beginnen met de woorden ‘2013 is begonnen en daarmee ook...’. De beschaving is in de afgelopen 2013 jaar ver gekomen. Kattenplaatjes bijvoorbeeld (hebben de Egyptenaren de toekomst toch beter voorspeld dan de Maya’s).

Ook is dit waarschijnlijk het jaar waarin Vijftig tinten grijs de status bereikt waarin het succesvoller wordt dan de Bijbel en de Ikea-gids samen. De vraag naar dat boek is zo groot dat het mij niet zal verbazen als binnenkort de bomen op zijn.

Om dat boek te kunnen blijven drukken moeten we met de hele wereld een soort real-life Avatar beginnen en alle Hometrees zonder pardon omkappen. Elke inktvis tot op de laatste druppel uitwringen. En waarom ook niet. Als Avatar ook maar een beetje een geloofwaardig toekomstbeeld zou willen schetsen van onze huidige maatschappij dan zullen ze dat unobtainium, dat de mensen in die blauweindianenfilm uit de grond proberen te winnen, waarschijnlijk toch gebruiken voor het fabriceren van mainstream geaccepteerde porno.

Maar als je zo’n dystopisch toekomstbeeld echt geloofwaardig neer wilt zetten moet je waarschijnlijk veel verder gaan. In de grimmige duisternis van de verre toekomst praten de mensen over Justin Biebers ‘Baby’ als een klassieker, wordt Titanic opnieuw uitgebracht in 4D en is er een internet op het internet waar men boze reacties kan plaatsen onder plaatjes van Xzibit. Eigenlijk klinkt dat als een wereld waarin ik me prima zou kunnen vermaken.  

Thijs Meuwese maakt filmpjes, gelooft nog in robots en denkt dat Greedo als eerste schoot. Om de drie weken schrijft hij voor Dorst een column in de VPRO Gids