Hoewel ik niet perse een fan ben van tekstschrijvers die schrijven over hoe stom het is als tekstschrijvers schrijven over dat ze niks weten te schrijven, snap ik het wel.

Je wilt namelijk niet iets schrijven over dat je niks weet te schrijven, maar verder weet je niks. Paardenvlees is ook al zo uitgekauwd. Ha. Ha. Zelf zit ik ook soms in een situatie waarin het niet lukt om iets op papier te krijgen. Het papier in kwestie is een computer, want ik heb misschien al vijf jaar geen pen meer aangeraakt en zou niet eens weten of ik dat nog wel zou kunnen. Je mag echter nooit zeuren als dingen niet meteen lukken. Dat zijn namelijk first world problems.

In de vijf jaar dat ik aan mijn film Magistratus werkte lukte het me af en toe niet meer om nog enthousiast te reageren op vragen over hoe het met de film ging, want alles was veel te moeilijk en duurde veel te lang. “Ach, je bent nog jong!” zeggen mensen dan. Alsof het niet een optie maar een verplichting is om niks te bereiken als je jong bent. Bovendien ben ik zo jong niet meer, want op het moment dat ik dit schrijf duurt het nog maar 60 dagen voor ik jarig ben.

Normaal ben ik niet zo iemand die de dagen tot zijn verjaardag aftelt (erger nog, soms vergeet ik hoe oud ik ook alweer ben, want schijnbaar ben ik een soort levende versie van de film Memento), maar dit is niet zomaar een verjaardag. Ik word namelijk 26. En op zijn 26e maakte Orson Welles de film Citizen Kane, nog steeds beschouwd als de beste film ooit gemaakt, en daarna ging zijn carrière alleen nog maar down hill. Ik heb dus nog 60 dagen om mijn magnum opus te bedenken. Gefeliciteerd.

Thijs Meuwese (26) maakt filmpjes, gelooft nog in robots en denkt dat Greedo als eerste schoot. Om de drie weken schrijft hij voor Dorst een column in de VPRO Gids